Centrum Lab


Néhány szóban az allergiáról... és hasonló állapotokról

2016-03-18

Az allergia a szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának észlelhető tüneteket. Ezen anyagok közül egyesek belégzéssel jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr, penészspórák, atka), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.). Ezeken kívül vannak olyanok, amelyek a bőrrel való érintkezés során okoznak panaszokat (pl. latex), vagy rovarcsípés során vezetnek allergiás reakcióhoz.

Allergiás Tünetek Nélkül

Vizsgálatra jelentkezés - Lényegre törőknek
Az allergia
Allergiás reakció
Tünetek
Allergia kimutatása
Táplálékintolerancia
Allergia kezelése
Vérvételre jelentkezés

  

 

Pár gyakori kérdés

 

        Mikor érdemes allergia vizsgálatot végeztetnem?
        Allergiára utaló panaszaim vannak, az allergiavizsgálat eredménye mégis negatív lett

        Tüsszögök és állandóan folyik az orrom - ez allergia vagy megfázás?
        Változott-e az évszak a tünetek megjelenésekor?
        A tünetek hirtelen jelentkeztek?
        A szemek viszketnek és vizenyősek?

        Van láz és gennyes orrváladékozás?
        Vérvételre jelentkezés

Vizsgálatra jelentkezés - Lényegre törőknek

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 


Az allergia

A szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának észlelhető tüneteket. Ezen anyagok közül egyesek belégzéssel jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr, penészspórák, atka), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.). Ezeken kívül vannak olyanok, amelyek a bőrrel való érintkezés során okoznak panaszokat (pl. latex), vagy rovarcsípés során vezetnek allergiás reakcióhoz.
Az allergiás megbetegedések diagnosztizálásában fontos, de nem kizárólagos szerepet játszanak a vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok. A kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt hozzásegíthetik az orvost a diagnózis megerősítéséhez, valamint segítséget nyújthat a megfelelő kezeléshez.

Allergiás reakció

Specifikus antigénnel (allergénnel) stimulálva az immunrendszer bizonyos fehérvérsejtjei (B-limfociták) IgE típusú ellenanyagot termelnek az adott allergénnel szemben. Allergén alatt mindazon anyagokat értjük, melyek a szervezetünkbe jutva allergiás folyamatot indítanak el (pollen, szőr, spóra, élelmiszer-alkotók, rovarméreg stb.). Ha ugyanaz az allergén lenyelés, belélegzés vagy bőrkontaktus révén ismét a szervezetbe kerül, az allergén és a specifikus IgE kapcsolódását követő reakciók eredményeként hörgő simaizom összehúzódás, bőr-és nyálkahártya-viszketés, helyi gyulladás és nyálkahártyákon keresztüli folyadékszivárgás jön létre. Ezen folyamatok leggyakoribb megnyilvánulásai a szénanátha, asztma, bőrgyulladás (dermatitisz), csalánkiütés (urtikária) és ritkán az anafilaxiás sokk (az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, életveszélyes klinikai állapot).

Allergia-szénanátha
           

Tünetek

 • A levegő által terjedő allergének a szem és a légutak nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (inhalatív allergia). Ennek egyik megnyilvánulása a szénanátha (allergiás rinitisz), mely tipikusan az orrnyálkahártya megvastagodásával, orrfolyással -és viszketéssel, tüsszentéssel, a szemkörnyék duzzanatával és könnyezéssel jár. Az allergén tüdőbe jutása asztmás tünetekkel is járhat (nehézlégzés, köhögés, sípoló hang kilégzéskor).
 • Ha az allergén a gyomor-bél rendszerbe kerül, a következő tünetek tapasztalhatók: hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés (nutritív allergia).
 • A bőrön megjelenő allergiás reakciók jellemzően bőrpírral, duzzanattal, viszketéssel járnak (ekcéma, urtikária).
 • Ritkán előfordul, hogy a helyi allergiás reakció továbbterjedve a szervezetben ún. anafilaxiás sokkhoz vezet. Ez, kezeletlen esetben, akár halálos kimenetelű is lehet.

  Ekcéma

Allergia kimutatása

„Provokációs tesztek”: többnyire a bőrön keresztül, kis mennyiségű allergént juttatnak a szervezetbe („karcolás” vagy tűszúrás), és megfigyelik, kialakul-e helyi reakció .

Laboratóriumi vizsgálatok: vérből össz-IgE, valamint allergénspecifikus IgE kimutatása. Az IgE normális körülmények között nagyon kis mennyiségben található meg a vérkeringésben.

Allergénspecifikus IgE-meghatározásokat akkor végzünk, ha:

 •     intrakután (bőr) teszt nem végezhető: csecsemő-és kisdedkor, bőrbetegségek.
 •     a kezelés felfüggesztése a tünetek súlyossága miatt nem lehetséges (antihisztaminok, szteroidok).
 •     nem áll rendelkezésre megfelelő bőrteszt, vagy eredménytelennek bizonyult.
 •     fennáll a veszély, hogy a bőrtesztre súlyos allergiás reakció alakul ki.
 •     ételallergiára van gyanú (bőrteszttel nem mutatható ki).


A diagnózis felállításához végezhetünk össz-IgE meghatározást (mely csak az allergiás betegek kb. 65%-ában emelkedett), valamint allergénspecifikus IgE vizsgálatokat (az allergén típusáról és az ellenanyag-mennyiségről tájékoztat). Az allergénspecifikus IgE vizsgálatok kimutatják a környezetünkben található leggyakoribb allergénekkel (légúti, étkezéssel összefüggő, rovarcsípés) szembeni reakciót. Lehetséges egyes allergének, valamint allergénkeverékek elleni reakció vizsgálata.

A ma elfogadott tesztek az allergénspecifikus IgE mennyiségét hat osztályba sorolják (0-6). Az „1” vagy annál magasabb osztály egyre növekvő allergénspecifikus IgE koncentrációnak felel meg. A „0” osztály az allergénspecifikus ellenanyag hiányát vagy nem kimutatható szintjét jelenti.

Osztályozás - Allergénspecifikus IgE-koncentráció
0    -     Nem kimutatható
1    -     Alacsony
2    -     Közepes
3    -     Magas
4    -     Nagyon magas
5    -     Nagyon magas
6    -     Nagyon magas

    

Táplálékintolerancia

Csecsemőkorban bizonyos táplálékfehérjék (pl. tej, tojás, szója) ellen allergénspecifikus IgG-szint emelkedés mutatható ki egyes esetekben; ez általában az első életév végére normál szintre tér vissza (ekkorra kialakul a gyomor-bél rendszerben a természetes tápláléktolerancia).
Az allergénspecifikus IgG-szint emelkedés bármely életkorban a bélfal fokozott áteresztőképességének a jele, nem valódi allergiás mechanizmus következménye. Valódi ételallergiában az allergénspecifikus IgE szint emelkedik meg.

 

Allergia kezelése

Első és legfontosabb: az allergén kerülése. Ezzel megelőzhető a tünetek kifejlődése. Emellett számos gyógyszer létezik az allergiás tünetek megfékezésére (antihisztaminok, szteroidok, immunszuppresszív szerek); ezek alkalmazásáról a kezelőorvos dönt.
A gyermekek gyakran kinövik az allergiájukat, míg a felnőttek általában nem.


Végezetül pár gyakori kérdés:

Mikor érdemes allergia vizsgálatot végeztetnem?

Csalánkiütés, bőrgyulladás, orrdugulás-és viszketés, gyulladt, vizenyős, viszkető szemek, asztma esetén, illetve olyan hasi fájdalom jelentkezésekor, melynek hátterében allergiára van gyanú.   
         

Allergiára utaló panaszaim vannak, az allergiavizsgálat eredménye mégis negatív lett. Mi lehet ennek az oka?

Állhat a háttérben valamilyen genetikai eredetű érzékenység (intolerancia) bizonyos tápanyagokkal szemben. Ide tartozik a laktózérzékenység (laktáz enzim hiánya/nem megfelelő működése), valamint a lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia). Emellett elképzelhető, hogy olyan anyaggal szemben vannak allergiás tünetei, mely nem mutatható ki a jelenleg rendelkezésre álló tesztekkel.

Tüsszögök és állandóan folyik az orrom - ez allergia vagy megfázás?

Az időszaki (légúti) allergia és a közönséges megfázás sokszor nagyon hasonló tünetekkel jár, és ezért gyakran nehéz megkülönböztetni. Nézzük, mi az a pár dolog, ami segít a diagnózisban.

allergia

Változott-e az évszak a tünetek megjelenésekor?

Ha igen, allergiáról lehet szó. Az időszaki allergiák az évnek mindig meghatározott szakában jelentkeznek, attól függően, hogy az adott növény mikor kezd virágozni. Ilyenkor a levegőbe jutó allergének, melyek belélegzés útján jutnak a szervezetbe, tüsszögést, orrfolyást-és dugulást okoznak.
Ezzel szemben a megfázás gyakran bakteriális vagy virális fertőzés következménye, és az év bármely szakában kialakulhat, jellemzően a téli hónapokban.

A tünetek hirtelen jelentkeztek?

Ha igen, allergiáról lehet szó. Ilyenkor a tünetek hosszú időn át fennállnak, amíg a szervezet ki van téve az allergénnek (ez akár több hét vagy hónap is lehet).
A megfázás tünetei fokozatosan alakulnak ki és többnyire 1 hét alatt lecsengenek.

A szemek viszketnek és vizenyősek?

Ha igen, allergiáról lehet szó.

Van láz és gennyes orrváladékozás?

Ha a válasz nem, allergiáról lehet szó. Az allergiás tüneteket soha nem kíséri láz, míg a megfázást időnként igen. Másrészről az allergiás orrfolyás tiszta, vízszerű, szemben a megfázással járó sűrű sárgás-zöldes váladékkal.

Ha a fenti válaszok alapján úgy tűnik, légúti allergiája van, érdemes kideríteni egy vizsgálattal, melyik allergénnel szemben alakult ki.
Azonban a klinikai diagnózist, illetve a kezelési tervet sohasem szabad egyetlen teszt eredményére alapozni; ezeket a kezelő orvos az összes rendelkezésre álló klinikai és laboratóriumi lelet együttes figyelembe vételével állapítja meg.

 Vizsgálatra jelentkezés

Megrendelhető vizsgálatok:

Nutritív allergia panel (20) - 10.500 Ft, 7-9 munkanap, 

(Tojás, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (20) - 10.500 Ft,  7-9 munkanap

(Égerfa pollen, nyírfa pollen, mogyoró pollen, tölgyfa pollen, fűzfa pollen , ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, poratka (D1), macska szőr/hám, kutyahám, angol perje, réti komócsin, rozs pollen, háziszárnyas toolkeverék, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű pollen  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása.)

Nutritív allergia panel (40) - 14.000 Ft, 7-9 munkanap

(Disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kiwi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (40) - 14.000 Ft,  7-9 munkanap

(Macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya hám, tengerimalac hám, nyúl hám, hörcsög hám, patkány hám, egér hám, háziszárnyas tollkeverék, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa pollen, mogyoró pollen, szikfa pollen, fűzfa pollen, nyárfa pollen, juharfa pollen, nyírfa pollen, bükkfa pollen, tölgyfa pollen, diófa pollen, poratka (D1), poratka (D2), házipor, csótány, lándzsás utifű pollen, libatop pollen, ballagó pollen, juhsóska pollen, fűkeverék (GP1), fűkeverék (GP4)  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Vegyes Inhalatív + Nutritív allergia panel -10.500 Ft, 7-9 munkanap

(Macska szőr/hám, kutya szőr, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, konídiumos gomba, élesztőgomba, parlagfű, nyírfa pollen, atka keverék (D1, D2, D3, D71), fűkeverék (GP1), háziszárnyas tollkeverék, tojás, tehéntej, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs)- 5.900 Ft, 10 munkanap

A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban)
A leletkiadási határidő a minták átvételétől érvényes! A napok munkanapokban értendőek!

Online jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

Allegria, ételallergia, ételintolerancia témakörben további cikkek:

Ételallergia

Ételintolerancia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Lisztérzékenység-cöliákia

2017-04-05 | Lisztérzékenység (cöliákia)/ Ha „bántja” a glutén  Az étkezés utáni kellemetlen érzetnek - puffadás, fejfájás, hányinger, stb.-  számos oka lehet. Mi utalhat a lisztérzékenységre, milyen vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához? 

tovább


Tejallergia, tejfehérje - és a laktózintolerancia

2017-01-30 | A bántó tej, vagy tejtermékek A tej és tejtermékek fogyasztása sokaknál okoz panaszokat, tüneteket, melyek kiváltója többnyire a tejben található tejfehérje, vagy tejcukor.

tovább


Ételintolerancia

2016-03-18 | Egy-egy étel elfogyasztása után jelentkező kellemetlen érzéseket, tüneteket sokan az ételallergiával azonosítják. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy étkezés után puffadt, hasmenése volt, esetleg hányt is. Ezek és még egyéb tünetek is utalhatnak ételintoleranciára, ami nem azonos az ételallergiával.Emésztőrendszeri panaszok esetén érdemes első körben egy gasztroenterológust felkeresni.

tovább


ImuPro Vegetarian teszt

2020-07-07 | Az ImuPro egy átfogó laboratóriumi IgG ételintolerancia teszt (EIA), amely 90 vegetáriánus élelmiszerrel szemben termelt IgG-antitestek vérszérum koncentrációját méri.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

Miskolcra keresünk 6 órás
 laborasszisztens munkatársat.
Jelentkezni a miskolc@synlab.com email címen lehet.

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg