Centrum Lab


Tejallergia, tejfehérje - és a laktózintolerancia

2017-01-30

A bántó tej, vagy tejtermékek

A tej és tejtermékek fogyasztása sokaknál okoz panaszokat, tüneteket, melyek kiváltója többnyire a tejben található tejfehérje, vagy tejcukor.

 

Tejfehérje intolerancia              ha bant a tej
Tejcukor érzékenység (laktózintolerancia)
Tejallergia
Vizsgálatra jelentkezés

Az ételallergiát és az ételintoleranciát gyakran összekeverik, pedig különböző fogalmak. A tejfehérje allergia nem azonos sem a tejcukor érzékenységgel (laktózintoleranciával), sem a tejfehérje intoleranciával! A kivizsgálásuk nem azonos módon és nem kizárólag rutin laboratóriumi módszerekkel történhet.

TEJFEHÉRJE OKOZTA INTOLERANCIA

A tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek, változatos formában. Kiváltója a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje. Hátterükben bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz.

Tünetei:
bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.

Vizsgálatok

Tejfehérje okozta, nem allergiás eredetű tej intolerancia vizsgálatára a 46-os vagy a 220+ panel használható. A 46-os panel szemikvantitatív eredményt ad: negatív, gyengén pozitív, pozitív. A 220+ panel esetében táplálék-specifikus IgG koncentrációkat mérünk, a leleten számszerű értékek szerepelnek az adott tápanyag mellett. Igazán emelkedettnek a 60 AU/mL feletti érték tekinthető, ami csak akkor jelent tényleges pozitivitást, ha valamilyen klinikai tünettel, panasszal társítható.

A 46-os és a 220+ panelünk eltérő tejfehérje típusok vizsgálatára alkalmas, ezért kérjük, ellenőrizze a panel kiválasztása előtt, hogy milyen csoportba tartozó tejfehérje vizsgálatát szeretné igényelni! (tehéntej, kecsketej, bivalytej stb.)

Az intolerancia vizsgálat során a vér specifikus IgG szintjét vizsgáljuk.
Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!
A tej és tejtermék okozta intolerancia összefügghet a lisztérzékenységgel is – ezt az eredmények értékelésénél figyelembe kell venni!

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA)

A laktóz a tejben/tejtermékekben előforduló kettős cukor, ami nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. A tejcukrot a vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz bontja egyszerű cukorrá. A laktáz enzim hiánya, vagy csökkent termelődése miatt az összes tejcukor, vagy csak egy része lebontatlanul jut tovább a vékonybélből a további bélszakaszokba. Az emésztetlen laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják le rövid szénláncú savakká és gázokká.
A tejcukor érzékenyek már kevés tej- és tejtermékfogyasztása után is kellemetlen tüneteket észlelnek.

Tünetei

hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger.

A laktózintolerancia lehet elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátlása áll. Ez nem gyógyítható.

Kivizsgálására a genetikai laktózintolerancia tesztet javasoljuk, melyet a diéta nem befolyásol, bármikor elvégezhető. A vizsgálat történhet vérből vagy szálnyálkahártya törletből is.

Kiknek érdemes megcsináltatniuk a genetikai vizsgálatot?

• 10 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor;
• 10 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a tejcukor-érzékenység kizárására érdemes elvégezni a tesztet.
• Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar.

A laktázgén vizsgálata alapján, ha nincs jelen az a DNS-változat (allél), amelyik a tejcukrot bontó enzim (laktáz) termelését leállítja, a tejcukor érzékenység 98%-os valószínűséggel kizárható. Ha ez az allél jelen van ugyan, de heterozigóta formában, akkor valószínűsíthető, hogy tejcukor érzékenység nem áll fenn. Idős korban azonban a laktóztolerancia romolhat, mely enyhe tüneteket okozhat. Ha az a DNS-változat, mely a laktáz termelést leállítja, homozigóta formában van jelen, akkor laktózintoleráns állapot alakul ki, az ilyen egyének a laktózt 5 éves kor felett egyre csökkenő mértékben képesek emészteni, így ajánlatos a tejcukrot tartalmazó termékek kerülése.

A laktózintolerancia lehet másodlagos (szerzett), amikor valamilyen alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, vírusos hasmenés, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikum szedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti, ennek kimutatására nem alkalmas a genetikai teszt.

Mit kell tudni a tejallergiáról?


Közvetlenül tej fogyasztása után jelenhetnek meg a tünetek. Tejallergia esetén a szervezet a tejfehérjék egyikét - β-laktoglobulin, kazein, α-laktalbumin - allergénként észleli, az immunrendszer antitestek termelésével próbál védekezni ellene, azaz kóros immunválaszt ad.

Tünetei

- bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma),
- emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) - légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő).
Súlyos esetben anafilaxiás roham is előfordulhat, amely akár életveszélyes keringés összeomlást okozhat. Az anafilaxiás rohamot a tejfogyasztás után, rövid időn (maximum egy órán)  belül megjelenő hasi fájdalom, ajak-, gége- és nyelvdagadás jelzi.

Tejallergia vizsgálatára alkalmasak

Nutritív 20-as, Nutritív 40-es, vagy a Vegyes Inhalatív+Nutritív panel:

Paneleink összetétele ugyan eltérő, de valamennyi nutritív panelünk tartalmazza a tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein elleni allergén specifikus IgE szint vizsgálatát. A táplálék-specifikus IgE koncentráció eredményei: 0.35 kU/L alatti eredmény (< 0,35 kU/L) lényegében negatív, e felett pedig feltüntetjük a pontos értéket a leleten. Ezen kívül minden esetben megadjuk az allergiaosztályt, továbbá egy rövid szöveges értékeléssel segítjük ezek értelmezését.

Figyelem! Diéta hatására ezek az ellenanyagok eltűnhetnek a vérből, illetve szintjük akár jelentősen lecsökkenhet, ezért a diéta mellett végzett vizsgálatok eredménye bizonytalan! Amennyiben a tej fogyasztása után súlyosabb tünetek jelentkeznek, ne fogyassza azt, ill. forduljon szakorvoshoz a megfelelő vizsgálatok kiválasztása érdekében!

Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!

Tejallergia esetén már kis mennyiség is kiváltja a tüneteket, amelyek akár súlyosak is lehetnek.
A csecsemőkori tejallergia kinőhető, 90%-ban elmúlhat később.
A tejallergia kezelésének egyetlen módja, ha az allergént teljesen kiiktatják az étrendből, azaz kerülni kell a túrót, tejfölt, kefirt, joghurtot, tejport, tejszínhabot, vajat, írót, sajtok nagy részét is, és minden élelmiszert és ételt, amely ezekből készült, vagy akár csak nyomokban tartalmazza. Természetesen ilyen esetben mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő pótlásról, ellenkező esetben ugyanis súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki! Ebben kérje orvosa, és/vagy dietetikus szakember segítségét!

Figyelem! Javasoljuk, hogy a szükséges diagnosztikai módszerek kijelölése, a laboratóriumi leletek értelmezése, a diéta és terápia kiválasztása mindig az adott területen jártas egészségügyi szakember (orvos, szakorvos, dietetikus) segítségével történjen – ezzel a diagnosztikus és terápiás kudarcok elkerülhetővé válnak!

Vizsgálatra jelentkezés

Megrendelhető vizsgálatok:

Laktózintolerancia genetikai meghatározása (LCT 13910 C/T) - 9000 Ft, 7 munkanap

Táplálék intolerancia vizsgálat (46 tápanyag) - 28.000 Ft , 24 óra

108-as táplálékintolerancia vizsgálat - 42.000 Ft, 9 munkanap

Táplálék intolerancia vizsgálat (221 tápanyag) - 64.900 Ft,  11 munkanap

Nutritív allergia panel (20) - 10.500 Ft, 7-9 munkanap, 

Nutritív allergia panel (40) - 14.000 Ft, 7-9 munkanap

Vegyes Inhalatív + Nutritív allergia panel - 10.500 Ft, 7-9 munkanap

A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban)
A leletkiadási határidő a minták átvételétől érvényes! A napok munkanapokban értendőek!

Online jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Ételintolerancia

2016-03-18 | Egy-egy étel elfogyasztása után jelentkező kellemetlen érzéseket, tüneteket sokan az ételallergiával azonosítják. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy étkezés után puffadt, hasmenése volt, esetleg hányt is. Ezek és még egyéb tünetek is utalhatnak ételintoleranciára, ami nem azonos az ételallergiával.Emésztőrendszeri panaszok esetén érdemes első körben egy gasztroenterológust felkeresni.

tovább


Lisztérzékenység-cöliákia

2017-04-05 | Lisztérzékenység (cöliákia)/ Ha „bántja” a glutén  Az étkezés utáni kellemetlen érzetnek - puffadás, fejfájás, hányinger, stb.-  számos oka lehet. Mi utalhat a lisztérzékenységre, milyen vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához? 

tovább


Néhány szóban az allergiáról... és hasonló állapotokról

2016-03-18 | Az allergia a szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának észlelhető tüneteket. Ezen anyagok közül egyesek belégzéssel jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr, penészspórák, atka), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.). Ezeken kívül vannak olyanok, amelyek a bőrrel való érintkezés során okoznak panaszokat (pl. latex), vagy rovarcsípés során vezetnek allergiás reakcióhoz.

tovább


Ételallergia

2016-06-06 | Egy-egy étel elfogyasztása után jelentkező kellemetlen érzéseket, tüneteket sokan az ételallergiával azonosítják. Az ételallergia a szervezet immunrendszere a táplálék egyes összetevőire tévesen túlreagál- károsnak gondolva azt a szervezet részére-, fellép ellene.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg