Centrum Lab


Cukorbetegség típusai

2016-02-24

Manapság egyre többet hallani a cukorbetegségről, mint népbetegségről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorbetegség járványszerű terjedésére figyelmeztet, mely összefügg a megnövekedett életkorral, a kalóriadús táplálkozással, valamint a mozgásszegény életmóddal.A legtöbbször a 2-es típusú cukorbetegségről hallani, illetve az azt megelőző állapotokról, mint pl: az inzulinrezisztenciáról. De mit is jelent az 1-es, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, illetve mit takar a cukorbetegséget megelőző állapot kifejezés?

diabetes

 

A cukorbetegség főbb típusai    
Ki lesz cukorbeteg?
1-es típusú cukorbetegség
2-es típusú cukorbetegség
Terhességi cukorbetegség
MODY típusú cukorbetegség
A cukorbetegséget megelőző állapotok
Vizsgálatra jelentkezés

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus, röviden: diabétesz) egy olyan betegség/állapot, melyben a cukorháztartás működése felborul. A cukorbetegségnek sokféle típusa létezik. A tünetek, ill. a kezelések a cukorbetegség típusától függnek, ezért a sikeres kezelés érdekében nagyon fontos a korai és pontos diagnózis. A fel nem ismert cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat, pl: szem-, vese-, idegi- és keringési betegséggel.

 

A cukorbetegség főbb fajtái

• 1-es típusú cukorbetegség (a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, az összes cukorbetegség kb. 10%-a)
•  2-es típusú (felnőttkori, vagy időskori) cukorbetegség
•  terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus)
• MODY típusú: /fiataloknál jelentkező "felnőtt diabétesz"/ Valamely gén mutáció következménye. A génkutatás eredményeként ma már legalább hét genotípusa ismert.

Ki lesz cukorbeteg?

A cukorbetegség kialakulásában sok minden szerepet játszhat, így pl.: a genetika, vagy az életmód. Ezért a fenti kérdésre nem lehet megnyugtató választ adni. Nagyon fontos, hogy a betegséget időben felfedezzék, ezért ajánlatos az évenkénti általános szűrővizsgálat.

Cukorbetegségek Típusai

1-es típusú cukorbetegség

Többségében autoimmun eredetű betegség, vagyis a szervezet védekező rendszere a saját területét támadja. Ebben az esetben a hasnyálmirigy béta-sejtjeit tévedésből, mint idegen behatolókat azonosítja a szervezet és ellenanyagot termel ellenük, melyek megsemmisítik a béta-sejteket, ezért az inzulintermelési feladatukat nem tudják ellátni. Ezért kell az inzulint naponta többször is beadni maguknak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.
A betegség általában a tinédzserkor elején jelentkezik (8-10 éves korban), de ritkán kialakulhat 50 éves kor felett is. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges, melyet nem hagyhatnak el az életük során. Kezelés nélkül akár súlyos, életveszélyes állapotba is kerülhetnek.
Eddig nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy mi okozza a betegséget, de valószínűsíthető, hogy szerepet játszanak benne az örökletes és környezeti tényezők (pl. vírusok, fertőző betegségek) is.

Egyes kutatások szerint, azoknál a csecsemőknél, akik genetikailag hajlamosak a cukorbetegségre (1. típ. diabetes mellitus), a tehéntejben található egyik fehérje olyan autoimmun reakciót válthat ki, mely előidézheti az 1-es típusú cukorbetegséget. Ezért a kutatók nem ajánlják a kismamáknak a tehéntej fogyasztását a szoptatás időszakában, ill. kockázatosnak tartják ha ezen csecsemőknek tápszer helyett tehéntejet adnak.

2-es típusú cukorbetegség

Gyakrabban jelentkezik az idősebb korosztálynál, de az elmúlt időszakban egyre több fiatalt diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel. Kialakulásában szintén szerepet játszhat a genetika, de ez mellett az egészségtelen életmód  (ülőmunka, mozgásszegény életmód, túlsúly, jelentős mennyiségű telített zsírsavakat tartalmazó étrend), valamint mint rizikótényező lehet a  terhességi cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

A WHO adatai alapján világjárványként terjedő betegségről beszélhetünk.

1985-ben 30 millió cukorbeteg élt a világon,  2005-ben már 171 millió és a számítások szerint 2025-re  ez a szám a duplájára fog nőni.
A 2-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy béta-sejtjei ugyan nem pusztulnak el, de az inzulinhatás nem megfelelő, vagy a csökkent inzulintermelés, vagy az inzulin hatásának gyengülése miatt.

Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus)

Általában a terhesség utolsó szakaszában (harmadik trimeszter) alakul ki és többnyire a szülés után megszűnik. Kialakulásának a pontos oka nem ismert, de feltételezik, hogy a méhlepény által termelt hormonok következtében jön létre az inzulinellenes hatás. Rizikó faktorok: idősebb kismama, családban előforduló 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, dohányzás, stb. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a későbbiek folyamán (15-20 éven belül) nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás segítheti a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését.

MODY típusú cukorbetegség

A glükóz anyagcseréért felelős gének mutációja következtében alakul ki. Ritka a cukorbetegségnek ez a formája (2-5%). Már gyermek- és fiatal felnőttkorban fellép, 25 év körül. Többnyire a béta-sejt diszfunkciója áll a háttérben, nem az inzulinrezisztencia.

A cukorbetegséget megelőző állapotok

Inzulinrezisztencia, ill. a metabolikus szindróma.
Mindkettőt a cukorbetegség „előszobájának” nevezik, hiszen ezen állapotokban már felborult a cukorháztartás, amit ha nem sikerül időben diagnosztizálni és ennek megfelelően/hatékonyan kezelni, akkor könnyen kialakul a cukorbetegség.

Vizsgálatra jelentkezés

»Vércukor-terheléses vizsgálat gyermekeknél:

14 évnél fiatalabb és 43 kg alatti gyermekeknél: a vonatkozó szakmai előírások alapján nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.
14 - 18 év között: kizárólag írásos vagy elektronikus formában bemutatott szakorvosi javaslatra végezhető el a vizsgálat.
Kérjük, a fenti esetekben Gyermekdiabetológiai szakrendelést szíveskedjenek felkeresni.
Megértésüket köszönjük!

»Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy "cukorterheléses vizsgálat" csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni a Mammut II.-ben! Amennyiben más vérvételi pontunkon szeretné a vizsgálatot elvégeztetni, kérjük érdeklődjön a vérvételi pont elérhetőségén a vizsgálat lehetséges időpontjáról. Az elérhetőségekért kattintson: ide .

»Cukorterheléses vizsgálat a következő csomagjainkban is található: Kerek csomag,Gólya III.csomag, Inzulinrezisztencia csomag, valamint Terhelés 75g. glükóz oldattal, inzulin - mintánként / 1 minta, nem terheléses vizsgálat, de kettő már igen/.

»A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Kérjük válassza ki a kívánt vizsgálatokat: Itt

A cukorbetegség megállapításával kapcsolatban az alábbi vizsgálatok lehetnek relevánsak: vércukormérés, inzulinmérés, cukorterhelés (a 0 és 120 perc), C-peptid, hemoglobin A1C, karbamid, kreatinin, vizeletvizsgálat.

VAGY

Cukorbetegeknek a "cukorbetegek monitorozása" csomagunkat ajánljuk. A terápiás célok megvalósulását laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik 3 - 6 havonta. A cukorbetegségben szenvedő pácienseink számára összeállított csomagunk ezt a célt szolgálja. Előnye, hogy a laboreredményei, bármikor elérhetők, összehasonlíthatók, hiszen e-mailben küldjük, így azok letölthetők, tárolhatók adathordozón, vagy a számítógépen. Ez megkönnyíti annak ellenőrzését, hogy mennyire sikeres a diéta, ill. az életmódváltás

"Inzulinrezisztencia" csomagunkat akkor ajánljuk, ha túlsúlyosak, és emellett a következők bármelyike jelen van: családjukban előfordult cukorbetegség, magas a vérzsír-szintjük, kórelőzményben szerepel érbetegség, kevés fizikai aktivitást végeznek, vagy policisztás petefészek (PCO) szindrómájuk van. Mivel az inzulin rezisztencia visszafordítható állapot, így időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos.

"Kerek csomagunk" segítségével a túlsúly egyes lehetséges  okaira derülhet fény. Vizsgáljuk, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia, vagy  a leptinrezisztencia állapota, esetleg a pajzsmirigy alulműködése okozhatja a többletsúlyt.

 VAGY

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal. Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.

Vérvételre jelentkezés: Online jelentkezés, vagy telefonon történő időpont-egyeztetési lehetőség

Vérvétellel kapcsolatos kérdések: info[kukac]centrumlab.hu

Vérképpel, vérvételi eredménnyel, vagy a metabolikus szindrómával kapcsolatos kérdések: fórum

Cukorbetegség témakörben további cikkek:

Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

A cukorbetegség tünetei

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tények/tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Metabolikus szindróma

Így kerek a világ - Tények az elhízásról

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

2016-03-01 | Vércukorszint meghatározásaA cukorbetegség diagnózisában, monitorozásában a vércukor (glükóz) mérésének kiemelten fontos szerepe van. Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Meghatározása mindenképpen ajánlott, amennyiben a családjában előfordult cukorbetegség, valamint túlsúlyos, és/vagy elmúlt 45 éves.

tovább


Metabolikus szindróma -a "jóléti szindróma"

2016-03-11 | Korunk népbetegsége, melyre az alma típusú elhízás (a zsír a törzs és a has körül rakódik le), magas vérnyomás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel a jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

tovább


Cukorbetegség kockázata - kérdőív

2016-11-08 | Cukorbetegség kockázatának felmérése kérdőív segítségével Egy finn eredetű kérdőív  segítségével felmérhető a  2-es típusú cukorbetegség kockázata, mely életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg. A kérdőívet az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) és a Magyar Diabetes Társaság ajánlja. Kérdőív megnyitása  

tovább


A cukorbetegség tünetei

2016-02-24 | Sokszor előfordul, hogy csak akkor fedezik fel a cukorbetegséget, mikor már valamely szövődménye megjelenik. Ezek a szövődmények azonban súlyosak és akár életveszélyesek is lehetnek. Az évenkénti szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a diabétesz diagnosztizálására. Amennyiben valaki az alábbi tüneteket észleli, forduljon orvosához.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg