Centrum Lab


Cukorbetegség típusai

2016-02-24

Manapság egyre többet hallani a cukorbetegségről, mint népbetegségről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorbetegség járványszerű terjedésére figyelmeztet, mely összefügg a megnövekedett életkorral, a kalóriadús táplálkozással, valamint a mozgásszegény életmóddal.A legtöbbször a 2-es típusú cukorbetegségről hallani, illetve az azt megelőző állapotokról, mint pl: az inzulinrezisztenciáról. De mit is jelent az 1-es, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, illetve mit takar a cukorbetegséget megelőző állapot kifejezés?

diabetes

 

A cukorbetegség főbb típusai    
Ki lesz cukorbeteg?
1-es típusú cukorbetegség
2-es típusú cukorbetegség
Terhességi cukorbetegség
MODY típusú cukorbetegség
A cukorbetegséget megelőző állapotok
Vizsgálatra jelentkezés

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus, röviden: diabétesz) egy olyan betegség/állapot, melyben a cukorháztartás működése felborul. A cukorbetegségnek sokféle típusa létezik. A tünetek, ill. a kezelések a cukorbetegség típusától függnek, ezért a sikeres kezelés érdekében nagyon fontos a korai és pontos diagnózis. A fel nem ismert cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat, pl: szem-, vese-, idegi- és keringési betegséggel.

 

A cukorbetegség főbb fajtái

• 1-es típusú cukorbetegség (a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, az összes cukorbetegség kb. 10%-a)
•  2-es típusú (felnőttkori, vagy időskori) cukorbetegség
•  terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus)
• MODY típusú: /fiataloknál jelentkező "felnőtt diabétesz"/ Valamely gén mutáció következménye. A génkutatás eredményeként ma már legalább hét genotípusa ismert.

Ki lesz cukorbeteg?

A cukorbetegség kialakulásában sok minden szerepet játszhat, így pl.: a genetika, vagy az életmód. Ezért a fenti kérdésre nem lehet megnyugtató választ adni. Nagyon fontos, hogy a betegséget időben felfedezzék, ezért ajánlatos az évenkénti általános szűrővizsgálat.

Cukorbetegségek Típusai

1-es típusú cukorbetegség

Többségében autoimmun eredetű betegség, vagyis a szervezet védekező rendszere a saját területét támadja. Ebben az esetben a hasnyálmirigy béta-sejtjeit tévedésből, mint idegen behatolókat azonosítja a szervezet és ellenanyagot termel ellenük, melyek megsemmisítik a béta-sejteket, ezért az inzulintermelési feladatukat nem tudják ellátni. Ezért kell az inzulint naponta többször is beadni maguknak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.
A betegség általában a tinédzserkor elején jelentkezik (8-10 éves korban), de ritkán kialakulhat 50 éves kor felett is. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges, melyet nem hagyhatnak el az életük során. Kezelés nélkül akár súlyos, életveszélyes állapotba is kerülhetnek.
Eddig nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy mi okozza a betegséget, de valószínűsíthető, hogy szerepet játszanak benne az örökletes és környezeti tényezők (pl. vírusok, fertőző betegségek) is.

Egyes kutatások szerint, azoknál a csecsemőknél, akik genetikailag hajlamosak a cukorbetegségre (1. típ. diabetes mellitus), a tehéntejben található egyik fehérje olyan autoimmun reakciót válthat ki, mely előidézheti az 1-es típusú cukorbetegséget. Ezért a kutatók nem ajánlják a kismamáknak a tehéntej fogyasztását a szoptatás időszakában, ill. kockázatosnak tartják ha ezen csecsemőknek tápszer helyett tehéntejet adnak.

2-es típusú cukorbetegség

Gyakrabban jelentkezik az idősebb korosztálynál, de az elmúlt időszakban egyre több fiatalt diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel. Kialakulásában szintén szerepet játszhat a genetika, de ez mellett az egészségtelen életmód  (ülőmunka, mozgásszegény életmód, túlsúly, jelentős mennyiségű telített zsírsavakat tartalmazó étrend), valamint mint rizikótényező lehet a  terhességi cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

A WHO adatai alapján világjárványként terjedő betegségről beszélhetünk.

1985-ben 30 millió cukorbeteg élt a világon,  2005-ben már 171 millió és a számítások szerint 2025-re  ez a szám a duplájára fog nőni.
A 2-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy béta-sejtjei ugyan nem pusztulnak el, de az inzulinhatás nem megfelelő, vagy a csökkent inzulintermelés, vagy az inzulin hatásának gyengülése miatt.

Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus)

Általában a terhesség utolsó szakaszában (harmadik trimeszter) alakul ki és többnyire a szülés után megszűnik. Kialakulásának a pontos oka nem ismert, de feltételezik, hogy a méhlepény által termelt hormonok következtében jön létre az inzulinellenes hatás. Rizikó faktorok: idősebb kismama, családban előforduló 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, dohányzás, stb. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a későbbiek folyamán (15-20 éven belül) nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás segítheti a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését.

MODY típusú cukorbetegség

A glükóz anyagcseréért felelős gének mutációja következtében alakul ki. Ritka a cukorbetegségnek ez a formája (2-5%). Már gyermek- és fiatal felnőttkorban fellép, 25 év körül. Többnyire a béta-sejt diszfunkciója áll a háttérben, nem az inzulinrezisztencia.

A cukorbetegséget megelőző állapotok

Inzulinrezisztencia, ill. a metabolikus szindróma.
Mindkettőt a cukorbetegség „előszobájának” nevezik, hiszen ezen állapotokban már felborult a cukorháztartás, amit ha nem sikerül időben diagnosztizálni és ennek megfelelően/hatékonyan kezelni, akkor könnyen kialakul a cukorbetegség.

Vizsgálatra jelentkezés

»Vércukor-terheléses vizsgálat gyermekeknél:

14 évnél fiatalabb és 43 kg alatti gyermekeknél: a vonatkozó szakmai előírások alapján nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.
14 - 18 év között: kizárólag írásos vagy elektronikus formában bemutatott szakorvosi javaslatra végezhető el a vizsgálat.
Kérjük, a fenti esetekben Gyermekdiabetológiai szakrendelést szíveskedjenek felkeresni.
Megértésüket köszönjük!

»Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy "cukorterheléses vizsgálat" csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni a Mammut II.-ben! Amennyiben más vérvételi pontunkon szeretné a vizsgálatot elvégeztetni, kérjük érdeklődjön a vérvételi pont elérhetőségén a vizsgálat lehetséges időpontjáról. Az elérhetőségekért kattintson: ide .

»Cukorterheléses vizsgálat a következő csomagjainkban is található: Kerek csomag,Gólya III.csomag, Inzulinrezisztencia csomag, valamint Terhelés 75g. glükóz oldattal, inzulin - mintánként / 1 minta, nem terheléses vizsgálat, de kettő már igen/.

»A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Kérjük válassza ki a kívánt vizsgálatokat: Itt

A cukorbetegség megállapításával kapcsolatban az alábbi vizsgálatok lehetnek relevánsak: vércukormérés, inzulinmérés, cukorterhelés (a 0 és 120 perc), C-peptid, hemoglobin A1C, karbamid, kreatinin, vizeletvizsgálat.

VAGY

Cukorbetegeknek a "cukorbetegek monitorozása" csomagunkat ajánljuk. A terápiás célok megvalósulását laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik 3 - 6 havonta. A cukorbetegségben szenvedő pácienseink számára összeállított csomagunk ezt a célt szolgálja. Előnye, hogy a laboreredményei, bármikor elérhetők, összehasonlíthatók, hiszen e-mailben küldjük, így azok letölthetők, tárolhatók adathordozón, vagy a számítógépen. Ez megkönnyíti annak ellenőrzését, hogy mennyire sikeres a diéta, ill. az életmódváltás

"Inzulinrezisztencia" csomagunkat akkor ajánljuk, ha túlsúlyosak, és emellett a következők bármelyike jelen van: családjukban előfordult cukorbetegség, magas a vérzsír-szintjük, kórelőzményben szerepel érbetegség, kevés fizikai aktivitást végeznek, vagy policisztás petefészek (PCO) szindrómájuk van. Mivel az inzulin rezisztencia visszafordítható állapot, így időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos.

"Kerek csomagunk" segítségével a túlsúly egyes lehetséges  okaira derülhet fény. Vizsgáljuk, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia, vagy  a leptinrezisztencia állapota, esetleg a pajzsmirigy alulműködése okozhatja a többletsúlyt.

 VAGY

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal. Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.

Vérvételre jelentkezés: Online jelentkezés, vagy telefonon történő időpont-egyeztetési lehetőség

Vérvétellel kapcsolatos kérdések: info[kukac]centrumlab.hu

Vérképpel, vérvételi eredménnyel, vagy a metabolikus szindrómával kapcsolatos kérdések: fórum

Cukorbetegség témakörben további cikkek:

Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

A cukorbetegség tünetei

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tények/tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Metabolikus szindróma

Így kerek a világ - Tények az elhízásról

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


A cukorbetegség tünetei

2016-02-24 | Sokszor előfordul, hogy csak akkor fedezik fel a cukorbetegséget, mikor már valamely szövődménye megjelenik. Ezek a szövődmények azonban súlyosak és akár életveszélyesek is lehetnek. Az évenkénti szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a diabétesz diagnosztizálására. Amennyiben valaki az alábbi tüneteket észleli, forduljon orvosához.

tovább


Cukorbetegség kockázata - kérdőív

2016-11-08 | Cukorbetegség kockázatának felmérése kérdőív segítségével Egy finn eredetű kérdőív  segítségével felmérhető a  2-es típusú cukorbetegség kockázata, mely életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg. A kérdőívet az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) és a Magyar Diabetes Társaság ajánlja. Kérdőív megnyitása  

tovább


Metabolikus szindróma -a "jóléti szindróma"

2016-03-11 | Korunk népbetegsége, melyre az alma típusú elhízás (a zsír a törzs és a has körül rakódik le), magas vérnyomás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel a jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

tovább


Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

2016-03-01 | Vércukorszint meghatározásaA cukorbetegség diagnózisában, monitorozásában a vércukor (glükóz) mérésének kiemelten fontos szerepe van. Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Meghatározása mindenképpen ajánlott, amennyiben a családjában előfordult cukorbetegség, valamint túlsúlyos, és/vagy elmúlt 45 éves.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg