Centrum Lab


Metabolikus szindróma -a "jóléti szindróma"

2016-03-11

Korunk népbetegsége, melyre az alma típusú elhízás (a zsír a törzs és a has körül rakódik le), magas vérnyomás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel a jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Metabolikus szindróma okai

A tünetegyüttesei
Laborvizsgálatra jelentkezés
A metabolikus szindróma 

Kockázati faktorok
Lehetséges következményei
Kezelési lehetőségek
Mi a teendő, ha a fenti tüneteket észleli?
Vizsgálatra jelentkezés

 

Ha alábbi cikkünk elolvasása után Önben felmerül a gyanú, hogy metabolikus szindrómája van (vagy akár fennáll bármely komponense), egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal és életmód-változtatással lehetősége adódik, hogy a későbbiekben kialakuló súlyosabb következményeket elkerülje és egészséges, boldog életet éljen.        

Mely állapotok tartoznak a tünetegyüttesbe?

Diagnózisának megállapításához a következők jelenléte szükséges:

 • Centrális (alma típusú) elhízás (94 cm-nél nagyobb derékkörfogat  férfiak és 80 cm-nél nagyobb nők esetében) mellett a következő négy faktor közül bármelyik kettő jelenléte:
 • inzulinrezisztencia, hiperinzulinémia (a vérben magas az inzulinszint)
 • zsíranyagcsere-zavar: magas összkoleszterin, LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) és triglicerid szint (1,7 mmol/l-nél nagyobb ), vagy e kóros lipidparaméter miatt folytatott specifikus kezelés. A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez. A magas trigliceridszint fokozza a szívinfarktus veszélyét. , alacsony HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szint (1,03 mmol/l-nél kisebb férfiak és 1,29 mmol/l-nél kisebb nők esetében ), vagy e kóros lipidparaméter miatt folytatott specifikus kezelés
 • magas vérnyomás:(szisztolés érték ≥130 Hgmm vagy diasztolés érték ≥85 Hgmm), vagy korábban diagnosztizált hipertónia miatt folytatott kezelés.Tartós fennállása súlyosan rontja az erek állapotát, a szívinfarktus és agyvérzés elsődleges rizikófaktora
 • csökkent glükóztolerancia vagy 2-es típusú diabétesz mellitusz (cukorbetegség)
 • hiperurikémia (húgysav felszaporodása a vérben, köszvény).

A tényezők nem véletlenül társulnak egymással, mivel egymásra is hajlamosítanak, ezért közülük bármely fennállása esetén a többit is keresni kell!

Vizsgálatra jelentkezés- Lényegre törőknek

Metabolikus szindróma csomag ára: 5900 Ft + Vérvételi/Adminisztrációs díj (A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500 Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban)

A metabolikus szindróma vizsgálati csomag tartalma. (A vizsgálati csomag megrendelése előtt ajánlott felkeresnie a háziorvosát, de nem feltétlenül szükséges.)

Metabolikus szindróma vizsgálatra jelentkezés:

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 

 

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma korunk népbetegsége. A „metabolikus” szó az anyagcserével való összefüggésére utal, a „szindróma” pedig azt jelenti, hogy nem egyetlen tünettel állunk szemben, hanem jellemzően több állapot gyűjtőfogalmáról van szó.
„Jóléti szindrómának” is nevezik, hiszen kifejlődésében jelentős szerep jut a többletként bevitt táplálékmennyiségnek. Az ennek lebontásakor keletkező nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátot, a glükózt (szőlőcukor), a szervezet már nem tudja felhasználni, a sejteknek nincs rá szüksége. Ezért a cukorral teletömött sejtek kevésbé fognak reagálni az inzulin hormonra. Kialakul az inzulintól függő szövetek (pl. vázizom) inzulinrezisztenciája, ami miatt magasabb vér-inzulinszintre van szükség. A hiperinzulinémia viszont tovább fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít.   

   Törzsön jelentkező elhízás-Metabolikus szindróma

 Mely kockázati faktorok hajlamosítanak metabolikus szindróma kialakulására?

 •  életkor: a szindróma gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik.
 •  elhízás: főként a hasra koncentrálódó zsírtöbblet jelent veszélyt. Mérőszalag segítségével megmérhetjük     haskörfogatunkat a köldök magasságában. Testsúlytól függetlenül az ideális haskörfogat nem haladja meg     nők esetében a 80 cm-t, férfiak esetében pedig a 94 cm-t. Ha ez az érték nőknél nagyobb, mint 88 cm,        illetve férfiaknál több, mint 102 cm, az jelentősen fokozza a későbbi szövődmények kialakulásának      kockázatát.
 •  Általánosságban a 25-nél nagyobb BMI-vel (testtömeg-index) rendelkezőknél gyakoribb a tünetegyüttes.
 •  genetika: ha a családjában már előfordult metabolikus szindróma, illetve 2-es típusú cukorbetegség,szintén    hajlamosít metabolikus szindróma kialakulására.
 •  testmozgás hiánya
 •  dohányzás: mivel rontja a vérerek állapotát, súlyosbítja a szindróma erekre ható következményeit.

 Mozgásszegény,dohányzás életmod-Metabolkius szindróma

Milyen következményei lehetnek a metabolikus szindrómának?


A nem kezelt metabolikus szindróma fontos rizikófaktorát képezi az artériák (verőerek) elmeszesedésével (arterioszklerózis) járó érbetegségeknek, azaz jelentősen megnöveli a szívinfarktus, valamint stroke (szélütés) kialakulásának esélyét. Ezen kívül cukorbetegség és vesebetegség kialakulására is hajlamosít.


Milyen kezelési lehetőségek vannak?


Metabolikus szindróma esetén a cél a részjelenségek javítása, valamint az érrendszeri szövődmények és cukorbetegség kockázatának csökkentése.

A legfontosabb és legcélravezetőbb: a megelőzés. Kisebb mennyiségű táplálékbevitellel és több mozgással (körülbelül napi fél-egy óra közepesen intenzív testedzés) a szindróma megelőzhető, illetve ha már kifejlődött, jelentős mértékben javítható.

Egészséges életmód, és évente legalább egyszer vérvétellel ellenőriztesse szervete állapotát
Az étrend kialakításában kérheti étrend-tanácsadó segítségét, aki személyre szabottan igyekszik összeállítani Ön számára a helyes táplálkozási tervet. Irányadó a szívet kímélő diéta, tehát kerülendő a telített zsírok, finomított szénhidrátok és só túlzott bevitele. Zsíros ételek helyett ajánlott rostdús táplálékok (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék) fogyasztása.

 Egészséges Táplálkozás

Kiemelten fontos a dohányzás abbahagyása, emellett az alkohol-és koffeinfogyasztás mérséklése.

A fentiek betartása valójában nem minden esetben egyszerű feladat, mégis megéri, ha figyelembe vesszük, mit is nyerünk vele: csökkenthetjük a szívinfarktus, a stroke és cukorbetegség kockázatát.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, gyógyszerekkel segíti a gyógyulás folyamatát, hogy az életmódjában történő változtatásokat kiegészítse.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük vércukor, vérzsír eredményünket, mérjük meg vérnyomásunkat, testsúlyunkat és tájékoztassuk ezekről orvosunkat.    

Mi a teendő, ha az olvasottak alapján felmerül Önben, hogy metabolikus szindrómája van? Miért javasolt a vérvétel?


Ha esetleg Önnél bármely komponens jelen van (pl. magas vérnyomás, vagy hastájéki elhízás), érdemes felkeresnie orvosát, mivel lehetséges, hogy a szindróma más tünetei is fennállnak Önnél, csak nem tud róla. Ezután egyszerű laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével könnyen kideríthető, mekkora a kockázata annak, hogy a fent említett szövődmények Önben is kialakuljanak.

Vizsgálatra jelentkezés

Metabolikus szindróma csomag ára: 5900 Ft + Vérvételi/Adminisztrációs díj (A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500 Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban)

Vérvétellel történő metabolikus szindróma vizsgálati csomag tartalma. (A vizsgálati csomag megrendelése előtt ajánlott felkeresnie a háziorvosát, de nem feltétlenül szükséges.)

Metabolikus szindróma vizsgálati csomag leírása

Vérvételre jelentkezés: Online jelentkezés, vagy telefonon történő időpont-egyeztetési lehetőség

Vérvétellel kapcsolatos kérdések: info[kukac]centrumlab.hu

Vérképpel, vérvételi eredménnyel, vagy a metabolikus szindrómával kapcsolatos kérdések: fórum

 

Cukorbetegség témakörben további cikkek:

Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegség tünetei

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tények/tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Így kerek a világ - Tények az elhízásról

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

2016-03-01 | Vércukorszint meghatározásaA cukorbetegség diagnózisában, monitorozásában a vércukor (glükóz) mérésének kiemelten fontos szerepe van. Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Meghatározása mindenképpen ajánlott, amennyiben a családjában előfordult cukorbetegség, valamint túlsúlyos, és/vagy elmúlt 45 éves. 18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

tovább


Cukorbetegség kockázata - kérdőív

2016-11-08 | Cukorbetegség kockázatának felmérésére kérdőív segítségével Egy finn eredetű kérdőív  segítségével felmérhető a  2-es típusú cukorbetegség kockázata, mely életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg. A kérdőívet az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) és a Magyar Diabetes Társaság ajánlja. Kérdőív megnyitása  

tovább


A cukorbetegség tünetei

2016-02-24 | Sokszor előfordul, hogy csak akkor fedezik fel a cukorbetegséget, mikor már valamely szövődménye megjelenik. Ezek a szövődmények azonban súlyosak és akár életveszélyesek is lehetnek. Az évenkénti szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a diabétesz diagnosztizálására. Amennyiben valaki az alábbi tüneteket észleli, forduljon orvosához.

tovább


Cukorbetegség típusai

2016-02-24 | Manapság egyre többet hallani a cukorbetegségről, mint népbetegségről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorbetegség járványszerű terjedésére figyelmeztet, mely összefügg a megnövekedett életkorral, a kalóriadús táplálkozással, valamint a mozgásszegény életmóddal.A legtöbbször a 2-es típusú cukorbetegségről hallani, illetve az azt megelőző állapotokról, mint pl: az inzulinrezisztenciáról. De mit is jelent az 1-es, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, illetve mit takar a cukorbetegséget megelőző állapot kifejezés?

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás vérvételes kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
előny: laboratóriumi végzettség
Munkaidő: 7-15 h

Ügyfélszolgálati / recepciós munkatársat keresünk
Munkaidő: 8 óra ( két műszakban)
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Elvárások:
Egészségügyi végzettség,
Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat
Előny: Angol nyelvtudás

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


4 órás vérvételes kollégát keresünk

Munkavégzés: Budapesten több kerületben, valamint Budaörsön
A munkavégzéshez szükséges:

- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
előny: laboratóriumi végzettség
Munkaidő: 7-11 h

Budaörsre keresünk 4 órás adminisztrátor kollégát
A munkavégzéshez szükséges:
- Érettségi
- Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat

Előny:
- egészségügyi végzettség
Munkaidő: 7-11 h


Laboratóriumi segédasszisztens kollégát (betanított munkást) keresünk
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott: 8-20 h.)
Munkahely: Budapest, Mammut II.
Elvárások:
- érettségi
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
- csapatmunkára való alkalmasság
- pontos, precíz munkavégzés
- megbízhatóság
- jó kommunikációs készség
- jó munkabírás, terhelhetőség
- hosszú távú elkötelezettség
Előny:
- több éves gyakorlat betanított munkásként
Feladatok:
- vizsgálati minták átvétele
- minták azonosítása, címkézése
- minták előkészítése továbbításra
- munkalisták kezelése
- lemért minták archiválása, tárolása
- kidobandó minták előkészítése szállításra


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg