Centrum Lab


Metabolikus szindróma -a "jóléti szindróma"

2016-03-11

Korunk népbetegsége, melyre az alma típusú elhízás (a zsír a törzs és a has körül rakódik le), magas vérnyomás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel a jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Metabolikus szindróma okai

A tünetegyüttesei
A metabolikus szindróma 

Kockázati faktorok
Lehetséges következményei
Kezelési lehetőségek
Mi a teendő, ha a fenti tüneteket észleli?

 

Ha alábbi cikkünk elolvasása után Önben felmerül a gyanú, hogy metabolikus szindrómája van (vagy akár fennáll bármely komponense), egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal és életmód-változtatással lehetősége adódik, hogy a későbbiekben kialakuló súlyosabb következményeket elkerülje és egészséges, boldog életet éljen.        

Mely állapotok tartoznak a tünetegyüttesbe?

Diagnózisának megállapításához a következők jelenléte szükséges:

 • Centrális (alma típusú) elhízás (94 cm-nél nagyobb derékkörfogat  férfiak és 80 cm-nél nagyobb nők esetében) mellett a következő négy faktor közül bármelyik kettő jelenléte:
 • inzulinrezisztencia, hiperinzulinémia (a vérben magas az inzulinszint)
 • zsíranyagcsere-zavar: magas összkoleszterin, LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) és triglicerid szint (1,7 mmol/l-nél nagyobb ), vagy e kóros lipidparaméter miatt folytatott specifikus kezelés. A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez. A magas trigliceridszint fokozza a szívinfarktus veszélyét. , alacsony HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szint (1,03 mmol/l-nél kisebb férfiak és 1,29 mmol/l-nél kisebb nők esetében ), vagy e kóros lipidparaméter miatt folytatott specifikus kezelés
 • magas vérnyomás:(szisztolés érték ≥130 Hgmm vagy diasztolés érték ≥85 Hgmm), vagy korábban diagnosztizált hipertónia miatt folytatott kezelés.Tartós fennállása súlyosan rontja az erek állapotát, a szívinfarktus és agyvérzés elsődleges rizikófaktora
 • csökkent glükóztolerancia vagy 2-es típusú diabétesz mellitusz (cukorbetegség)
 • hiperurikémia (húgysav felszaporodása a vérben, köszvény).

A tényezők nem véletlenül társulnak egymással, mivel egymásra is hajlamosítanak, ezért közülük bármely fennállása esetén a többit is keresni kell!

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma korunk népbetegsége. A „metabolikus” szó az anyagcserével való összefüggésére utal, a „szindróma” pedig azt jelenti, hogy nem egyetlen tünettel állunk szemben, hanem jellemzően több állapot gyűjtőfogalmáról van szó.
„Jóléti szindrómának” is nevezik, hiszen kifejlődésében jelentős szerep jut a többletként bevitt táplálékmennyiségnek. Az ennek lebontásakor keletkező nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátot, a glükózt (szőlőcukor), a szervezet már nem tudja felhasználni, a sejteknek nincs rá szüksége. Ezért a cukorral teletömött sejtek kevésbé fognak reagálni az inzulin hormonra. Kialakul az inzulintól függő szövetek (pl. vázizom) inzulinrezisztenciája, ami miatt magasabb vér-inzulinszintre van szükség. A hiperinzulinémia viszont tovább fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít.   

   Törzsön jelentkező elhízás-Metabolikus szindróma

 Mely kockázati faktorok hajlamosítanak metabolikus szindróma kialakulására?

 •  életkor: a szindróma gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik.
 •  elhízás: főként a hasra koncentrálódó zsírtöbblet jelent veszélyt. Mérőszalag segítségével megmérhetjük     haskörfogatunkat a köldök magasságában. Testsúlytól függetlenül az ideális haskörfogat nem haladja meg     nők esetében a 80 cm-t, férfiak esetében pedig a 94 cm-t. Ha ez az érték nőknél nagyobb, mint 88 cm,        illetve férfiaknál több, mint 102 cm, az jelentősen fokozza a későbbi szövődmények kialakulásának      kockázatát.
 •  Általánosságban a 25-nél nagyobb BMI-vel (testtömeg-index) rendelkezőknél gyakoribb a tünetegyüttes.
 •  genetika: ha a családjában már előfordult metabolikus szindróma, illetve 2-es típusú cukorbetegség,szintén    hajlamosít metabolikus szindróma kialakulására.
 •  testmozgás hiánya
 •  dohányzás: mivel rontja a vérerek állapotát, súlyosbítja a szindróma erekre ható következményeit.

 Mozgásszegény,dohányzás életmod-Metabolkius szindróma

Milyen következményei lehetnek a metabolikus szindrómának?


A nem kezelt metabolikus szindróma fontos rizikófaktorát képezi az artériák (verőerek) elmeszesedésével (arterioszklerózis) járó érbetegségeknek, azaz jelentősen megnöveli a szívinfarktus, valamint stroke (szélütés) kialakulásának esélyét. Ezen kívül cukorbetegség és vesebetegség kialakulására is hajlamosít.


Milyen kezelési lehetőségek vannak?


Metabolikus szindróma esetén a cél a részjelenségek javítása, valamint az érrendszeri szövődmények és cukorbetegség kockázatának csökkentése.

A legfontosabb és legcélravezetőbb: a megelőzés. Kisebb mennyiségű táplálékbevitellel és több mozgással (körülbelül napi fél-egy óra közepesen intenzív testedzés) a szindróma megelőzhető, illetve ha már kifejlődött, jelentős mértékben javítható.

Egészséges életmód, és évente legalább egyszer vérvétellel ellenőriztesse szervete állapotát
Az étrend kialakításában kérheti étrend-tanácsadó segítségét, aki személyre szabottan igyekszik összeállítani Ön számára a helyes táplálkozási tervet. Irányadó a szívet kímélő diéta, tehát kerülendő a telített zsírok, finomított szénhidrátok és só túlzott bevitele. Zsíros ételek helyett ajánlott rostdús táplálékok (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék) fogyasztása.

 Egészséges Táplálkozás

Kiemelten fontos a dohányzás abbahagyása, emellett az alkohol-és koffeinfogyasztás mérséklése.

A fentiek betartása valójában nem minden esetben egyszerű feladat, mégis megéri, ha figyelembe vesszük, mit is nyerünk vele: csökkenthetjük a szívinfarktus, a stroke és cukorbetegség kockázatát.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, gyógyszerekkel segíti a gyógyulás folyamatát, hogy az életmódjában történő változtatásokat kiegészítse.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük vércukor, vérzsír eredményünket, mérjük meg vérnyomásunkat, testsúlyunkat és tájékoztassuk ezekről orvosunkat.    

Mi a teendő, ha az olvasottak alapján felmerül Önben, hogy metabolikus szindrómája van? Miért javasolt a vérvétel?


Ha esetleg Önnél bármely komponens jelen van (pl. magas vérnyomás, vagy hastájéki elhízás), érdemes felkeresnie orvosát, mivel lehetséges, hogy a szindróma más tünetei is fennállnak Önnél, csak nem tud róla. Ezután egyszerű laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével könnyen kideríthető, mekkora a kockázata annak, hogy a fent említett szövődmények Önben is kialakuljanak.

 

Cukorbetegség témakörben további cikkek:

Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegség tünetei

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tények/tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Így kerek a világ - Tények az elhízásról

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Cukorbetegség kockázata - kérdőív

2016-11-08 | Cukorbetegség kockázatának felmérése kérdőív segítségével Egy finn eredetű kérdőív  segítségével felmérhető a  2-es típusú cukorbetegség kockázata, mely életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg. A kérdőívet az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) és a Magyar Diabetes Társaság ajánlja. Kérdőív megnyitása  

tovább


A cukorbetegség tünetei

2016-02-24 | Sokszor előfordul, hogy csak akkor fedezik fel a cukorbetegséget, mikor már valamely szövődménye megjelenik. Ezek a szövődmények azonban súlyosak és akár életveszélyesek is lehetnek. Az évenkénti szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a diabétesz diagnosztizálására. Amennyiben valaki az alábbi tüneteket észleli, forduljon orvosához.

tovább


Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

2016-03-01 | Vércukorszint meghatározásaA cukorbetegség diagnózisában, monitorozásában a vércukor (glükóz) mérésének kiemelten fontos szerepe van. Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Meghatározása mindenképpen ajánlott, amennyiben a családjában előfordult cukorbetegség, valamint túlsúlyos, és/vagy elmúlt 45 éves.

tovább


Cukorbetegség típusai

2016-02-24 | Manapság egyre többet hallani a cukorbetegségről, mint népbetegségről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorbetegség járványszerű terjedésére figyelmeztet, mely összefügg a megnövekedett életkorral, a kalóriadús táplálkozással, valamint a mozgásszegény életmóddal.A legtöbbször a 2-es típusú cukorbetegségről hallani, illetve az azt megelőző állapotokról, mint pl: az inzulinrezisztenciáról. De mit is jelent az 1-es, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, illetve mit takar a cukorbetegséget megelőző állapot kifejezés?

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg