Centrum Lab


Vázunk védelmében - a csontritkulás megelőzése

2017-10-11

Mi a közös a csípőtájban, a csigolyában és a csuklóban? Nemcsak a kezdőbetű, hanem az is, hogy ez a három csonttörés a leggyakoribb szövődménye a csontritkulásnak. Magyarországon évente 30000 csigolyatörés, 14-15000 csípőtáji törés és 30000-nél több csukló és kartörés fordul elő.

Oszteoporózis - csontritkulás  csontritkulás
Csontritkulás okai
Csontirtkulás diagnózisa
Oszteoporózis megelőzése
Aktuális állapot vizsgálata


A csontritkulásról röviden

Csontritkulásban a csontok szerkezete megváltozik, gyengül és a törékenysége fokozódik. Nagyon gyakran kis behatásra vagy akár spontán is kialakulnak törések, melyek következménye csökkent mozgáskészség és krónikus fájdalom. A betegség neve – oszteoporózis – a csontok lyukacsosságára, porózusságára utal.

Az oszteoporózis okai

A csontritkulás kialakulhat alacsony csonttömeg vagy fokozott csontvesztés miatt. A csontvesztés nőkben különösen a menopauza után gyorsul fel, mikor az ösztrogén szint csökken. Számos egyéb állapot, betegség vagy gyógyszermellékhatás vezethet csontritkuláshoz, például az anorexia, az alkoholizmus, a vesebetegségek, a hipertireózis, kemoterápia, a protonpumpa gátlók és a glukokortikoidok tartós alkalmazása is elősegíti kialakulását. Az alacsony testsúly, a dohányzás és a fizikai inaktivitás is rizikófaktor.

Csontritkulás kivizsgálása

Az oszteoporózis diagnózisát képalkotó vizsgálattal, úgynevezett DEXA méréssel (kettős energiájú röntgensugár elnyelődés alapján) lehet megállapítani. Általában a combnyak, a csukló vagy a csigolyák csontsűrűségét mérik és viszonyítják a fiatal felnőttkori, illetve a nemben, korban illesztett paraméterekhez. Ha ezt a viszonyított érték a fiatalkoritól 2,5 SD értéknél nagyobb arányban tér el a negatív irányba, csontritkulás áll fenn. A csontritkulás előfordulása nagyon gyakori. Az 50-es éveikben járóknál már kb.15%, a kor előrehaladtával egyre nő az érintettek aránya, 80 év felett már csaknem 70%-os. A nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

Megelőzés

A csontritkulásra is igaz, mint a legtöbb betegségre, miszerint megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani. A megfelelő táplálkozás már gyermekkorban elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. A megfelelő kálcium, foszfát és D-vitamin bevitel kiemelt fontosságú. Emellett a csontátépülés mechanikai ingere, a fizikai aktivitás és az izmok erősítése is szükséges az ép mozgásszervek kialakulásához. A cél az, hogy kb. 30 éves korra akkora „csúcs csonttömeg” alakuljon ki, hogy abból a fiziológiás vesztés mellett is maradjon annyi, hogy patológiás törések ne alakuljanak ki.  A prevenció másik fontos szempontja a csontritkulást okozó gyógyszerek lehetséges mellőzése. Az alkohoholfogyasztás és a dohányzás elhagyása, a mozgásban gazdag aktív életmód kialakítása a megelőzésben és a kezelésben egyaránt fontos. Ezeket az életmódban gyökerező lehetőségeket már fiatal korban tudatosítani kell, mert ha beépül az életvitelbe, javítja a gyakorisági statisztikát és az időskori életminőséget is, nem beszélve a törések kezelésére fordított társadalombiztosítási kiadások mérsékléséről.

Hogy mit tehetünk még csontjaink védelmében? A megelőzés mellett a korai felismerés is segít a szövődmények elkerülésében. Ennek érdekében az időszakos szűrővizsgálatokon való részvétel feltétlen ajánlott az ötven feletti korosztály részére, illetve azoknak, akik az alapbetegségük vagy gyógyszeres kezelésük miatt a veszélyeztettek közé tartoznak. A képalkotó vizsgálatok mellett segíthet a laboratóriumi szűrés is. Bár nincs egyetlen olyan mérés, mely a vérmintában megmondja, fennáll-e a csontritkulás vagy sem, a csontképzés és csontlebontás „alapanyagainak és melléktermékeinek” monitorozásával felderíthető számos rendellenesség vagy hiányállapot.

Csontanyagcserénk aktuális állapotának vizsgálata

Csontjaink az aktuális terhelési irányvonalaknak megfelelően állandóan átépülnek. Ez azt jelenti, ahol nem szükséges erősítés, ott az oszteoklasztok által vezérelt  csontbontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, ahol pedig fokozott terhelés éri a csontvázat, ott az oszteoblasztok segítségével a  felépítő folyamatok dominálnak. Ezek által kalcium, magnézium, foszfát és kisebb arányban egyéb szerves és szervetlen anyagok épülnek be a rostok közé. Tehát az előbbiek megfelelő szintje alapvető fontosságú. Egészséges csont csak megfelelő D-vitamin ellátottság mellett képződik. Ezen az égövön a nyári időszak kivételével a legtöbb ember pótlásra szorul belőle, ezért érdemes a D-vitamin szintet ellenőriztetni. A kalcium szintet szabályzó két másik hormon, a pajzsmirigyből származó, kalcium szintet csökkentő kalcitonin és a mellékpajzsmirigy eredetű, kalcium szintet emelő parathormon mérése nemcsak a kalciumháztartás ellenőrzése miatt fontos, hanem számos más endokrin betegségre is fény deríthet amellett, hogy az izomműködést és a csontszerkezet állapotát alapvetően befolyásolja, ha tartósan eltérnek a kívánatostól. A kalcium háztartás megítélésében nagy segítség a vizeletben ürülő mennyiség, melyet a vizelet kalcium/kreatinin hányadosával jellemezhetünk. Ez például rámutathat a fokozott vesztésre, vagy a visszatérő vesekövesség veszélyére is. Az oszteokalcin a csontképző sejtek működésének indikátora. Fokozott oszteoblaszt aktivitás jele, ha emelkedett a szintje, illetve a csontritkulás kezelésében jó terápiás választ jelez a növekvő érték.  A kollagén hasítási termék béta crosslaps pedig a csontlebontás jelzője és az oszteoklaszt aktivitással arányos a vérben. A csont eredetű alkalikus foszfatáz enzim szintje szintén jelzi a csontanyagcsere aktivitását. Szintje a sikeres terápia során szintén csökken.

Ezekkel a vizsgálatokkal komplex képet nyerhetünk csontanyagcserénk aktuális állapotáról, az esetleges hiányállapotokról illetve a szabályzást végző szervek működéséről. A korai felismerés mindenképpen jobb prognózissal párosul, ami sokszorosan megtérül az életminőség fenntartása, illetve a romlás megelőzése szempontjából.

A Csontritkulás csomag ára: 16.900 Ft. (Eredeti ára: 21.440 Ft, csomag-kedvezmény: 21%

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Figyelem! A vérvételi csomagok nem érhetők el minden vérvételi pontunkon, kérjük tekintsék meg az összesítő táblázatunkat, melyben látható, hogy hol vehetők igénybe a csomagok.

 

Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 


dr. Papp Enikő


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


D-vitamin: van új a nap alatt

2016-03-17 | A D-vitamin hiány Magyarországon komoly népbetegségnek számít. A lakosság 2/3-a télen a szükséges D-vitamin mennyiségnek alig 2-4%-ához jut hozzá, így tavaszra komoly vitaminhiányos állapot alakulhat ki a szervezetben. Ez a vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere működésére is hatással van.

tovább


D-vitamin hiány

2016-03-17 | A D-vitamin ellátottság legjobb mutatója a vérből történő D-vitamin koncentráció meghatározás. 

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg