Centrum Lab


„Így kerek a világ” ? - Tények az elhízásról

2016-03-17

Napjainkban az elhízás komoly világ-egészségügyi problémát jelent. Az OÉTI 2014-es felmérése alapján Magyarország felnőtt lakosságának 65%-a túlsúlyos, vagy elhízott.
Elhízásról akkor beszélünk, ha a szervezet zsírtartalma az egészségesnél nagyobb mértékben megnövekedett és ezáltal a testsúly több, mint 20 %-kal magasabb az elvárhatónál.

has körüli zsírpárna-inzulinrezisztencia, cukorbetegség

 

Itt a fogyókúra ideje?    
Az elhízás paraméterei
Vizsgálatra jelentkezés-Lényegre törőknek
Az elhízás okai
A jóllakottságot jelző leptin
Az elhízás következményei
Megelőzés, kezelés
Vizsgálatra jelentkezés

 

Itt a fogyókúra ideje?

Túlsúlyos nem csak az elhízott ember lehet; legjellemzőbb példák erre a sportolók, intenzív testedzést végzők – az ő esetükben a megnövekedett izomtömeg vezet a testsúly emelkedéséhez.

Az elhízás egy komplex anyagcsere-zavar, melyben a táplálékfelvétel megnövekszik és/vagy az energia-leadás csökken. Ez vezet végeredményben a zsírraktárak megnövekedéséhez.


Világszerte, jellemzően a fejlett országokban, egyre növekvő méreteket ölt a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma; Magyarországon a 7-14 évesek 20%-a túlsúlyos, 7%-a elhízott. A túlsúlyos gyermekek pedig felnőttkorukban is gyakorta ezzel a problémával küzdenek.

A túlsúlyra sokan legyintenek, mondván "Ők így érzik jól magukat". Ezzel nem is lenne baj, ha az elhízás csak ízlésbeli, vagy esztétikai  kérdés lenne, és nem vezetne veszélyes  egészségügyi következményekhez.  
Az elhízás hátterében álló okok kiderítése, majd az ennek alapján elkezdett terápia és életmódváltás jobb életminőséghez, hosszabb élettartamhoz vezethet.

Május 22-én tartják az Európai Elhízás Elleni Világnapot. Ennek apropóján összeállítottunk egy vizsgálati csomagot, mely az elhízás leggyakoribb okainak laboratóriumi felderítésében nyújthat segítséget. 

Az elhízás paraméterei

-    BMI (Body Mass Index, testtömegindex) = testtömeg (kg) / magasság2 (m2)

     Értékelése: normál (19-24), túlsúlyos (25-29), elhízott (30-39), extrém elhízott (40-).

-   haskörfogat: a lerakódott zsír nagyságáról tájékoztat. Magunk is megmérhetjük - köldöktől felfelé 10 cm-re. Testsúlytól függetlenül az ideális haskörfogat nem haladja meg nők esetében a 80 cm-t, férfiak esetében pedig a 94 cm-t. Abban az esetben, ha ez az érték nőknél nagyobb, mint 88 cm, illetve férfiaknál több, mint 102 cm ("alma" típusú elhízás), akkor fokozott a veszély a későbbi szövődmények (magas vérnyomás, cukorbetegség, koszorúérbetegség, stroke, csont- és ízületi gyulladás, daganat) kialakulására.

A felesleges zsírmennyiség lerakódása alapján megkülönböztetünk „alma” (jellemzően hastájéki zsírszövet felhalmozódás), illetve „körte” (főként combon és fenéktájékon felhalmozódó zsírszövet) típusú elhízást. Az elhízással összefüggő betegségek kockázatának szempontjából az alma (android) típus a veszélyesebb.

  Vizsgálatra jelentkezés- Lényegre törőknek

Kerek- csomag ára: 32.500 Ft (Eredeti ára: 41.330 Ft. Csomag kedvezmény: 21%).   

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Amiláz, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Terhelés 75 g glükózoldattal, Glükóz (3 pontos, 0-60-120 perces), Inzulin (3 pontos, 0-60-120 perces), Nátrium (Na), Kálium (K), Összfehérje, Albumin, Vas (Fe), Transzferrin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, HDL koleszterin, LDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Általános vizeletvizsgálat üledékkel, Kortizol, D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin), Leptin, TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), Ujjbegyes vércukor

Vizsgálati csomagunk segítségével a túlsúly egyes lehetséges  okaira derülhet fény. Vizsgáljuk, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia, vagy  a leptinrezisztencia állapota, esetleg a pajzsmirigy alulműködése okozhatja a többletsúlyt.

»Vércukor-terheléses vizsgálat gyermekeknél:

14 évnél fiatalabb és 43 kg alatti gyermekeknél: a vonatkozó szakmai előírások alapján nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.
14 - 18 év között: kizárólag írásos vagy elektronikus formában benyújtott szakorvosi javaslatra végezhető el a vizsgálat.
Kérjük, a fenti esetekben Gyermekdiabetológiai szakrendelést szíveskedjenek felkeresni.
Megértésüket köszönjük!  

» Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy "cukorterheléses vizsgálatra" csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni a Mammut II.-ben! Amennyiben más vérvételi pontunkon szeretné a vizsgálatot elvégeztetni, kérjük érdeklődjön a vérvételi pont elérhetőségén a vizsgálat lehetséges időpontjáról. Az elérhetőségekért kattintson: ide

» A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

 Vizsgálatra jelentkezés:

 Online Vérvételre jelentkezés 

 Telefonon történő időpont-egyeztetés 

 Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 

Az elhízás okai

- mozgásszegény életmód és/vagy helytelen táplálkozás: leggyakoribb ok.
- genetikai eredet („örökletes” elhízás), családi halmozódás
- környezeti tényezők: táplálkozási szokások, életmód
- lelki háttér: „stresszevők”
- hormonális tényezők

- központi idegrendszert érintő betegségek

A jóllakottságot jelző leptin

A leptin egy hormon, amely a szervezetben az étkezések utáni telítettség-érzetért felelős. Az étvágy, a jóllakottság a zsíranyagcsere szabályozásában játszik szerepet.

A zsírsejtek termelik; ha kevesebb a zsírraktár, akkor a leptinszint is alacsonyabb. Ha kevesebb leptin termelődik, az nagyobb étvággyal jár. Amint a szervezet táplálékhoz jut, nő a leptin szintje, mely az étvágy csökkenését eredményezi, ezáltal a táplálkozás befejeződik.

A leptin hiánya elhízáshoz vezethet, lévén, hogy az evésnek nincs megfelelő kontrollja. Azonban a tudomány jelenlegi állása szerint a túlsúlyos emberekben többnyire emelkedett  leptinszint mérhető, melynek hátterében az ún. leptinrezisztencia jelensége áll. Ennek lényege, hogy a szervezet ellenáll a leptin hatásának, illetve nem érzékeli az általa küldött jeleket, ezért a telítettségérzet sem jelentkezik. Így hiába termelődik egyre több és több leptin, nem váltja ki a kellő étvágycsökkentő hatást.
Amennyiben igazolást nyer leptinrezisztencia fennállása, forduljon dietetikus szakemberhez, aki segítséget nyújthat a megfelelő étrend összeállításában.
A leptin normálértéke függ az életkortól, testalkattól és a nemtől.

Az elhízás következményei

A túlsúly, az elhízás komoly önértékelési problémákhoz vezet azáltal, hogy a mai társadalom jellemzően elítéli és negatív sztereotípiákat társít az ilyen emberekhez.

Emellett számos betegséget, szövődményt okozhat, úgymint:

- epekövesség, epehólyag gyulladása
- magas vérnyomás, egyéb szív-érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, koszorúérbetegségek, agyi katasztrófa stb.)
- köszvény
- cukorbetegség
- daganatok (méhtestrák, epehólyag-, petefészek-, emlő-, vastagbél-, illetve prosztatatumor)
- mozgásszervi betegségek
- meddőség
- alvási apnoe: állapot, amikor alvás közben időről időre kimarad a légzés
- pszichés megterhelés: depresszió, öngyilkossági hajlam megnövekedése
- betegség esetén csökkent gyógyulási képesség, átlagos túlélési idő alacsonyabb
- csökkent munkaképesség, fokozott gazdasági teher a társadalomra nézve.

Megelőzés, kezelés

Az elhízás krónikus állapot (gyakorta nevezik betegségnek is), mely, ha sikerül is javítani rajta, könnyen újra kialakulhat.
Az elsődleges feladat az elhízással kapcsolatban a megelőzés (prevenció). Természetesen ez nem minden esetben lehetséges, mint a fentiekből kiderül. Ilyenkor az alapbetegség kezelésére van szükség.
Azonban mindenképpen szükséges egy szemléletváltás, és elhatározás a végcél, az ideális (kívánatos) testsúly elérésének érdekében.

Prevenciós lehetőségek:

- anyatejjel történő táplálás legalább a csecsemő 6 hónapos koráig,
- az egészséges táplálkozás alapelveinek megismertetése és követése kisgyermekkortól,
- az ideális testtömeg ismerete,
- rendszeres testmozgás,
- az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek elérhetőségének biztosítása a lakosság számára,
- stresszkezelés, stressztűrés fokozása,
- az elhízás szövődményeinek ismertetése a lakossággal.

Amennyiben viszont már kialakult a túlsúlyos/elhízott állapot, dietetikus felkeresése javasolt. Az ő segítségével meghatározható a személyre szabott, következetes étrend és fizikai aktivitási forma. Bár talán csábítóak lehetnek, mégis óvakodni kell a manapság népszerű, ún. divatdiétáktól és különféle csodaszerektől, mivel ezek gyakorta többet ártanak, mint használnak és nemritkán éppen ellentétes hatás érhető el velük.
Ha a diéta és testmozgás nem elég hatékony, akkor pedig szükség lehet gyógyszeres és /vagy műtéti beavatkozásra. Ezzel kapcsolatban azonban kizárólagosan szakorvos dönthet.

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza

Vizsgálatra jelentkezés

Kerek- csomag ára: 32.500 Ft (Eredeti ára: 41.330 Ft. Csomag kedvezmény: 21%).

Vérvételre jelentkezés: Online jelentkezés, vagy telefonon történő időpont-egyeztetési lehetőség

 

Kapcsolódó cikkek:

Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegség tünetei

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tények/tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Metabolikus szindróma

Pajzsmirigy

 

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg