Centrum Lab


A hajhullás okai

2016-05-24

A hajhullás nemre való tekintet nélkül mindenkit megijeszt, hiszen senki nem szeretné elveszíteni a hajkoronáját.  A nagy mennyiségű hajvesztés kopaszodással jár, mely súlyos lelki terhet jelenthet. Az okokról cikkünkben olvashat. A probléma szerteágazó, és csak részben vizsgálható laboratóriumi módszerekkel – ezeket tartalmazza panelünk, mely mindkét nem számára igénybe vehető.

Hajhullás okai    hajhullás
Terhesség
Pajzsmirigy
Autoimmun betegség
Kemoterápia
Gyógyszerek
Tesztoszteron
Hormonok
Fogyás
Menopauza
Hajviselet
Egyéb 
Hajhullás vizsgálti csomag

A tél elmúltával gyakorta jelentkezik a hajhullás, lévén, hogy a szervezet tartalékai ekkorra kimerülnek, másrészt a sapkák alatt befülledt hajhagymák vérellátása romlik, mely a hajszálak elvesztéséhez vezethet.

Fontos, hogy már a hajhullás kezdetén komolyan vegyük a problémát és szakember segítségével derítsük ki a háttérben meghúzódó okokat.

Mikor beszélünk kóros hajhullásról?


Napi 70-100 hajszál elvesztése normálisnak mondható, ha azonban tartósan meghaladja a 100 szálat a kihullott haj mennyisége, akkor érdemes a hajhullás okait keresni szakember segítségével.

A hajhullás okai

A hajhullásnak számos oka lehet, melyek közül vannak veszélytelenebbek és visszafordíthatók, de adódhatnak olyan okok is, melyek bizony a szervezetben zajló súlyosabb változásokat jelzik.

A háttérben meghúzódó leggyakoribb okok lehetnek:

 • Terhesség.
  A terhesség negyedik hetétől változhat a haj minősége és mennyisége. A várandósság alatt a többség dúsabb, erősebb hajkoronával büszkélkedhet, de olyan is akad, akinél a hormonális változások pont az ellenkező hatást fejti ki.
  Szülés után egy átmeneti állapot kezdődik, ilyenkor fokozódik a hajhullás, de ez általában 9 hónapnál nem tart tovább. Amennyiben a hajhullás nem áll meg, érdemes szakembert felkeresni.
 • Pajzsmirigy betegségei
  Jellemzően a pajzsmirigy alulműködése okozhat hajhullást, a haj szerkezetének eldurvulását. A laboratóriumi eredmények és a szükséges egyéb vizsgálatok (képalkotók, szövettan) figyelembevételével, a megfelelő terápia eldöntése endokrinológus (hormon specialista) szakorvos feladata.
 • Autoimmun betegség
  A foltokban történő hajhullást autoimmun betegség is okozhatja, mely az esetek többségében 20-40 éves kor között jelentkezik, de gyerekkorban is előfordulhat. Ennek lényege, hogy a szervezet idegen testként kezeli a hajhagymákat, ellenanyagokat termel ellenük, miáltal azok elpusztulnak. Ez visszafordíthatatlan hajvesztést is eredményezhet.
  Ide sorolható a szisztémás lupus nevű krónikus autoimmun betegség is, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Az egyik tünete a hajhullás, mely nem visszafordítható. Jellegzetes immunológiai lelete: az ANA pozitivitás, ds-DNA pozitivitás.
 • Kemoterápia (daganatellenes gyógyszeres kezelés)
  Nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajhullást, de amennyiben fellép ez a mellékhatás, akkor a kezelés után a haj visszanő, bár sokszor nem olyan a szerkezete és a színe, mint korábban.
 • Gyógyszerek
  Egyes gyógyszercsoportokba tartozó készítmények is okozhatnak hajhullást; amennyiben ezt érzékeli, érdemes a kezelőorvosával konzultálni és lecserélni az adott gyógyszert. Ilyenek lehetnek például az antidepresszív szerek, szívgyógyszerek, gyulladáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antibiotikumok, vérnyomás gyógyszerek, vérhígítók, illetve a fogyókúrás szerek egyes típusai.
 • Tesztoszteron-Férfias típusú kopaszodás (nők)
  Hormonális oka van: ilyenkor túl sok tesztoszteront termelnek a petefészkek valamilyen rendellenesség miatt. A nőknél ez a típusú hajhullás leginkább a fejtetőn, a választékoknál kezdődik, ahol lassan láthatóvá válik a fejbőr is. Ha valaki ilyet észlel, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.
 • Hormonális változások
  Terhesség, pubertás, menopauza, illetve a fogamzásgátló szedése is felboríthatja a női és férfi hormonok ideális arányát, miáltal hajhullás alakulhat ki.
 • Drasztikus fogyás
  A legtöbben tavasszal kezdenek önsanyargató fogyókúrába, mely szervezetünk számára különösen veszélyes lehet, mivel ebben az időszakban amúgy is kimerülőben vannak vitamin- és ásványianyag-tartalékaink, ami nemcsak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik. Amennyiben nem feltöltődünk, hanem még inkább elvonunk az előbb említettekből, az bizony kóros folyamatokat indíthat el. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink bevitelével pár hét alatt helyreállhat a normális állapot. Bővebben: Diéta és a hajhullás
 • Idősödés, menopauza
  Sok nő haja kezd el hullani 50-60 éves korban. Gyógyszeres kezelést nem javasolnak, ez nem egy megelőzhető, vagy visszafordítható folyamat.
 • Hajviseleti szokások, fodrászati beavatkozások:
  Túl szoros copf/konty, erős kémiai szerek (pl. dauervíz) használata, hajfestés, hajcsavarók mind-mind hajhullást okozhatnak.

A fentieken kívül hajhulláshoz vezethetnek még:

 • Lelki traumák
  Előfordulhat, hogy lelki traumák okozzák a hajhullást: válás, haláleset, munkahely elvesztése, vagy egyéb feldolgozatlan – nyomasztó problémák.
 • Öröklött férfias típusú kopaszodás
  Amennyiben a felmenők között is jellemző volt a kopaszodás, akkor genetikai eredetű hajvesztésről beszélhetünk, mely a nőket ugyanúgy érinti, mint a férfiakat.
 • Trichotillomania
  Általában kamaszkorban kezdődik a haj kényszeres csavargatása, tépkedése, mely inkább lányokra jellemző. Kezeléséhez pszichológus, vagy pszichiáter szükséges.

Amennyiben hosszantartó, kóros hajhullást tapasztal, javasolt egy szakember (bőrgyógyász/hajgyógyász szakorvos) felkeresése, aki segítséget nyújthat a háttérben meghúzódó okok kiderítésében.

Akármi is álljon a hajhullás hátterében nem szabad arra számítani, hogy a helyzet az egyik napról a másikra javulni fog, hiszen a haj növekedése maga is egy lassú folyamat. Nyugodjunk bele, hogy nincsenek csodaszerek, melyektől hipp - hopp kinő a hajunk. Az eredmény általában hónapokkal, de minimum hetekkel a kezelés után jelentkezik.
A hajhullás egyes eseteiben azonban gyógyszeres beavatkozásra lehet szükség, a kezelőorvos döntése alapján.

Hajhullás okainak kiderítéséről bővebben: "Hajhullás" csomag

 

"Hajhullás férfi " vérvételi csomag ára: 49. 900 Ft ( Eredeti ára: 68.500 FT, csomag kedvezmény:27%)

 

 A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, SGPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Koleszterin, Triglicerid, HDL koleszterin, Cink (Zn), Magnézium (Mg), Szelén, Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Anti-streptolizin O (ASO/AST) titer, Ana (ELISA) +ENA screen, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), Inzulin, LH (Luteinizáló Hormon), Totál Tesztoszteron, Dihidro-tesztoszteron, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), Folsav, B12-vitamin, D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin)

"Hajhullás női" vérvételi csomag ára: 59. 900 Ft (Eredeti ára: 84.600 Ft, csomag kedvezmény:29%)

 A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, SGPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Koleszterin, Triglicerid, HDL koleszterin, Cink (Zn), Magnézium (Mg), Szelén, Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Anti-streptolizin O (ASO/AST) titer, Ana (ELISA) +ENA screen, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), Inzulin, FSH (Follikulus Stimuláló Hormon), LH (Luteinizáló Hormon), Prolaktin, Ösztradiol, Progeszteron, 17OH-Progeszteron, Totál Tesztoszteron, Dihidro-tesztoszteron, DHEA-S (DHEA-Szulfát), SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), Folsav, B12-vitamin, D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin)Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


A fogyókúrával, illetve a diétás étrenddel összefüggő hajhullás

2016-05-24 | A hajhullás hátterében állhatnak a nem megfelelő táplálékbevitel következtében kialakult hiányállapotok. Ilyen például a fehérjebevitel, melynek hiánya a vegetáriánusok egy részénél, vagy a drasztikus fogyókúrázóknál is jelentős hajhullást okozhat. A húsban, sajtokban és tojásban a haj növekedéséhez és egészségéhez is elengedhetetlen tápanyagok találhatók.Sokat hallhattunk bizonyos antioxidánsokról, melyek az oxidációs folyamatoktól védik a szervezetet.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg