Centrum Lab


A hajhullás okai

2016-05-24

A hajhullás nemre való tekintet nélkül mindenkit megijeszt, hiszen senki nem szeretné elveszíteni a hajkoronáját.  A nagy mennyiségű hajvesztés kopaszodással jár, mely súlyos lelki terhet jelenthet. Az okokról cikkünkben olvashat. A probléma szerteágazó, és csak részben vizsgálható laboratóriumi módszerekkel – ezeket tartalmazza panelünk, mely mindkét nem számára igénybe vehető.

Hajhullás okai    hajhullás
Terhesség
Pajzsmirigy
Autoimmun betegség
Kemoterápia
Gyógyszerek
Tesztoszteron
Hormonok
Fogyás
Menopauza
Hajviselet
Egyéb 
Hajhullás vizsgálti csomag

A tél elmúltával gyakorta jelentkezik a hajhullás, lévén, hogy a szervezet tartalékai ekkorra kimerülnek, másrészt a sapkák alatt befülledt hajhagymák vérellátása romlik, mely a hajszálak elvesztéséhez vezethet.

Fontos, hogy már a hajhullás kezdetén komolyan vegyük a problémát és szakember segítségével derítsük ki a háttérben meghúzódó okokat.

Mikor beszélünk kóros hajhullásról?


Napi 70-100 hajszál elvesztése normálisnak mondható, ha azonban tartósan meghaladja a 100 szálat a kihullott haj mennyisége, akkor érdemes a hajhullás okait keresni szakember segítségével.

A hajhullás okai

A hajhullásnak számos oka lehet, melyek közül vannak veszélytelenebbek és visszafordíthatók, de adódhatnak olyan okok is, melyek bizony a szervezetben zajló súlyosabb változásokat jelzik.

A háttérben meghúzódó leggyakoribb okok lehetnek:

 • Terhesség.
  A terhesség negyedik hetétől változhat a haj minősége és mennyisége. A várandósság alatt a többség dúsabb, erősebb hajkoronával büszkélkedhet, de olyan is akad, akinél a hormonális változások pont az ellenkező hatást fejti ki.
  Szülés után egy átmeneti állapot kezdődik, ilyenkor fokozódik a hajhullás, de ez általában 9 hónapnál nem tart tovább. Amennyiben a hajhullás nem áll meg, érdemes szakembert felkeresni.
 • Pajzsmirigy betegségei
  Jellemzően a pajzsmirigy alulműködése okozhat hajhullást, a haj szerkezetének eldurvulását. A laboratóriumi eredmények és a szükséges egyéb vizsgálatok (képalkotók, szövettan) figyelembevételével, a megfelelő terápia eldöntése endokrinológus (hormon specialista) szakorvos feladata.
 • Autoimmun betegség
  A foltokban történő hajhullást autoimmun betegség is okozhatja, mely az esetek többségében 20-40 éves kor között jelentkezik, de gyerekkorban is előfordulhat. Ennek lényege, hogy a szervezet idegen testként kezeli a hajhagymákat, ellenanyagokat termel ellenük, miáltal azok elpusztulnak. Ez visszafordíthatatlan hajvesztést is eredményezhet.
  Ide sorolható a szisztémás lupus nevű krónikus autoimmun betegség is, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Az egyik tünete a hajhullás, mely nem visszafordítható. Jellegzetes immunológiai lelete: az ANA pozitivitás, ds-DNA pozitivitás.
 • Kemoterápia (daganatellenes gyógyszeres kezelés)
  Nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajhullást, de amennyiben fellép ez a mellékhatás, akkor a kezelés után a haj visszanő, bár sokszor nem olyan a szerkezete és a színe, mint korábban.
 • Gyógyszerek
  Egyes gyógyszercsoportokba tartozó készítmények is okozhatnak hajhullást; amennyiben ezt érzékeli, érdemes a kezelőorvosával konzultálni és lecserélni az adott gyógyszert. Ilyenek lehetnek például az antidepresszív szerek, szívgyógyszerek, gyulladáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antibiotikumok, vérnyomás gyógyszerek, vérhígítók, illetve a fogyókúrás szerek egyes típusai.
 • Tesztoszteron-Férfias típusú kopaszodás (nők)
  Hormonális oka van: ilyenkor túl sok tesztoszteront termelnek a petefészkek valamilyen rendellenesség miatt. A nőknél ez a típusú hajhullás leginkább a fejtetőn, a választékoknál kezdődik, ahol lassan láthatóvá válik a fejbőr is. Ha valaki ilyet észlel, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.
 • Hormonális változások
  Terhesség, pubertás, menopauza, illetve a fogamzásgátló szedése is felboríthatja a női és férfi hormonok ideális arányát, miáltal hajhullás alakulhat ki.
 • Drasztikus fogyás
  A legtöbben tavasszal kezdenek önsanyargató fogyókúrába, mely szervezetünk számára különösen veszélyes lehet, mivel ebben az időszakban amúgy is kimerülőben vannak vitamin- és ásványianyag-tartalékaink, ami nemcsak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik. Amennyiben nem feltöltődünk, hanem még inkább elvonunk az előbb említettekből, az bizony kóros folyamatokat indíthat el. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink bevitelével pár hét alatt helyreállhat a normális állapot. Bővebben: Diéta és a hajhullás
 • Idősödés, menopauza
  Sok nő haja kezd el hullani 50-60 éves korban. Gyógyszeres kezelést nem javasolnak, ez nem egy megelőzhető, vagy visszafordítható folyamat.
 • Hajviseleti szokások, fodrászati beavatkozások:
  Túl szoros copf/konty, erős kémiai szerek (pl. dauervíz) használata, hajfestés, hajcsavarók mind-mind hajhullást okozhatnak.

A fentieken kívül hajhulláshoz vezethetnek még:

 • Lelki traumák
  Előfordulhat, hogy lelki traumák okozzák a hajhullást: válás, haláleset, munkahely elvesztése, vagy egyéb feldolgozatlan – nyomasztó problémák.
 • Öröklött férfias típusú kopaszodás
  Amennyiben a felmenők között is jellemző volt a kopaszodás, akkor genetikai eredetű hajvesztésről beszélhetünk, mely a nőket ugyanúgy érinti, mint a férfiakat.
 • Trichotillomania
  Általában kamaszkorban kezdődik a haj kényszeres csavargatása, tépkedése, mely inkább lányokra jellemző. Kezeléséhez pszichológus, vagy pszichiáter szükséges.

Amennyiben hosszantartó, kóros hajhullást tapasztal, javasolt egy szakember (bőrgyógyász/hajgyógyász szakorvos) felkeresése, aki segítséget nyújthat a háttérben meghúzódó okok kiderítésében.

Akármi is álljon a hajhullás hátterében nem szabad arra számítani, hogy a helyzet az egyik napról a másikra javulni fog, hiszen a haj növekedése maga is egy lassú folyamat. Nyugodjunk bele, hogy nincsenek csodaszerek, melyektől hipp - hopp kinő a hajunk. Az eredmény általában hónapokkal, de minimum hetekkel a kezelés után jelentkezik.
A hajhullás egyes eseteiben azonban gyógyszeres beavatkozásra lehet szükség, a kezelőorvos döntése alapján.

Hajhullás okainak kiderítéséről bővebben: "Hajhullás" csomag

 

"Hajhullás férfi " vérvételi csomag ára: 45. 900 Ft ( Eredeti ára: 63.300 FT, csomag kedvezmény:27%)

 

 A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, SGPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Koleszterin, Triglicerid, HDL koleszterin, Cink (Zn), Magnézium (Mg), Szelén, Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Anti-streptolizin O (ASO/AST) titer, Ana (ELISA) +ENA screen, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), Inzulin, LH (Luteinizáló Hormon), Totál Tesztoszteron, Dihidro-tesztoszteron, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), Folsav, B12-vitamin, D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin)

"Hajhullás női" vérvételi csomag ára: 55. 900 Ft (Eredeti ára: 78.300 Ft, csomag kedvezmény:29%)

 A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, SGPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Koleszterin, Triglicerid, HDL koleszterin, Cink (Zn), Magnézium (Mg), Szelén, Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Anti-streptolizin O (ASO/AST) titer, Ana (ELISA) +ENA screen, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), Inzulin, FSH (Follikulus Stimuláló Hormon), LH (Luteinizáló Hormon), Prolaktin, Ösztradiol, Progeszteron, 17OH-Progeszteron, Totál Tesztoszteron, Dihidro-tesztoszteron, DHEA-S (DHEA-Szulfát), SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), Folsav, B12-vitamin, D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin)Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


A fogyókúrával, illetve a diétás étrenddel összefüggő hajhullás

2016-05-24 | A hajhullás hátterében állhatnak a nem megfelelő táplálékbevitel következtében kialakult hiányállapotok. Ilyen például a fehérjebevitel, melynek hiánya a vegetáriánusok egy részénél, vagy a drasztikus fogyókúrázóknál is jelentős hajhullást okozhat. A húsban, sajtokban és tojásban a haj növekedéséhez és egészségéhez is elengedhetetlen tápanyagok találhatók.Sokat hallhattunk bizonyos antioxidánsokról, melyek az oxidációs folyamatoktól védik a szervezetet.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg