Centrum Lab


PCOS - Hazánkban mintegy félmillió nőt érintő állapot

2017-07-14

Hirtelen hízás, hajhullás, férfias nemi jelleg kialakulása, aknés bőr, menstruációs zavarok: – mely tünetek PCOS fennállására utalhatnak. Az állapot több néven ismert : policisztás ovárium szindróma- PCOS -/ PCO szindróma/ Stein–Leventhal-szindróma

A  PCOS –ről röviden negatív terhességi teszt
A betegség kialakulása 
Tünetek /panaszok 
Kivizsgálás
Gyógyítása, kezelése
Fiatalkori PCOS
Vizsgálatra jelentkezés

 

 

A  PCOS –ről röviden 

Az elnevezés csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek (ovárium) elváltozására utal.
A PCO szindróma egyszerre hormonális probléma és komplex anyagcserezavar is.
Hormonális zavar, mivel az állapotra androgén- (férfi nemi hormon)nak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya jellemző. Ez a Ilyen hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben. Anyagcserezavar, hiszen a PCOS többnyire együtt jár az inzulinrezisztencia állapotával, mely az inzulin hormon nem megfelelő működéséből kialakuló szénhidrát anyagcsere zavar.( bővebben: itt olvashat).

 

A betegség kialakulása

Kialakulásának hátterében állhatnak örökletes tényezők, valamint környezeti faktorok (pl. vegyszerek, mérgező anyagok, hormonszerű rovarirtó szerek) is meghatározó szerepet játszanak. A PCO kialakulása már a pubertás előtt megindulhat.

A páciensek leggyakrabban először a bőrgyógyásznál, vagy a nőgyógyásznál jelennek meg, az esztétikai problémák, illetve a vérzészavar miatt.

 

Tünetek /panaszokmeatbólikus szindróma kivizsgálása

Nem törvényszerűek, egyénenként változhatnak. Melyek ezek?

 • férfias jellegű hajhullás
 • vékony szálú, zsírosodó haj
 • intenzív szőrnövekedés: bajusz, pajesz
 • aknék az áll vonalában, zsíros bőr
 • barnás elszíneződés nyakon: elől-hátul, hónalj környékén
 • pattanások a vállon, háton
 • derékon megjelenő úszógumi
 • rendszertelen menstruáció
 • megnagyobbodott petefészek, sok kis ciszta a petefészekben
 • kontrollálatlan édességvágy, fokozott éhségérzet, depresszióra való hajlam, hízékonyság/vagy kifejezetten soványság, teherbeesési nehézségek, hajlam a terhességi cukorbetegségre.

A három tünetcsoportból kettő jelenléte esetén már ajánlott a vizsgálat:

 • rendszertelen menzesz (22 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklus), vagy a ciklus teljes hiánya, vagy a folyamatos és gyakori vérezgetés
 • a petefészkekben sok apró ciszta, melyek szőlőfürtszerűen helyezkednek el
 • férfias” tünetek: erőteljes hajhullás, hajritkulás; pattanásos bőr főleg állvonalban, háton, dekoltázson; intenzívebb szőrnövekedés (pajesz, bajuszka, stb.)

Kivizsgálás

A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de alapvetően belgyógyász-endokrinológus feladata. A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb a szabad androgén-index (össz-tesztoszteron/SHBG hányadosa), a DHEAS, az androsztendion, az LH/FSH arány, az inzulinszint, illetve gyakran a prolaktinszint is.

Az inzulinrezisztencia viszont laboratóriumi vizsgálatokkal jól igazolható. A vérvételt megelőző napokban a terhelendő páciensnek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie, legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani. A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Inzulinrezisztencia megállapításához ideális esetben 3 pontos (0, 60, 120 perc) cukorterheléses vizsgálat elvégzése szükséges.

Gyógyítása, kezelése

Az alapkezelés minden PCOS-ban szenvedő számára ugyanaz. Függetlenül a konkrét panaszaiktól, elsődleges az inzulinrezisztencia visszaszorítása életmódváltással (mozgás, diéta), ha szükséges, akkor pedig gyógyszeres terápiával.
A PCO kezelésének elmaradása komoly szövődményekkel járhat.
Kezelés hiányában, idősebb korban fokozódik a kockázata bizonyos betegségek kialakulásának, mint a szív- és érrendszeri betegségek, zsírmáj, demencia, különféle rákos megbetegedések, amelyek az életminőséget jelentősen rontják, s akár idő előtti halálozáshoz is vezethetnek.

Fiatalkori PCOS

A PCO szindróma már tizenéves korban jelentkezhet,ilyen esetben elsőként gyermekendokrinológiai szakrendelést érdemes felkeresni egy konzultáció végett. Itt pontos információ kapható arról, hogy az életkortól és panaszoktól függően milyen vizsgálatokra van szükség.

A PCOS csomag ára: 49.000 Ft (Eredeti ára: 63.120 Ft lenne, csomag kedvezmény: 22%)

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Terhelés 75 g glükózoldattal, Glükóz (3 pontos, 0-60-120 perces), Inzulin (3 pontos, 0-60-120 perces), Nátrium (Na), Kálium (K), Vas (Fe), Transzferrin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), FSH (Follikulus Stimuláló Hormon), LH (Luteinizáló Hormon), Prolaktin, Ösztradiol, Totál tesztoszteron, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), DHEA-S (DHEA-Szulfát), Androsztendion, TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), fT4 (T4 szabad frakció), fT3 (T3 szabad frakció), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin), Anti-Müllerian Hormon (AMH), Ujjbegyes vércukor

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy "cukorterheléses vizsgálatra" csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni a Mammut II.-ben! Amennyiben más vérvételi pontunkon szeretné a vizsgálatot elvégeztetni, kérjük érdeklődjön a vérvételi pont elérhetőségén a vizsgálat lehetséges időpontjáról. Az elérhetőségekért kattintson: ide .18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot! 

A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Jelentkezés vizsgálatra:

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció    

Vérkép, vérvételi eredménnyel, vagy az inzulin rezisztenciával kapcsolatos kérdések: fórum

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Hormon:zavar?

2016-12-13 | Fogjuk a hormonokra, vagy győződjünk meg a hormonháztartásunk helyes működéséről?Hormonok- tesztoszteron, progeszteron, LH, FSH, prolaktin, ösztradiol okozta hormonzavar   „Már megint ez a hiszti, biztos a hormonok!”- érzelmi kitörések, vagy az aktuális lelkiállapot indoklására sokszor használják az alábbi mondatot. Ugye Ön is találkozott már vele, vagy esetleg használta magyarázatként? Hozzátesszük, hogy nem alaptalanul, hiszen a hormonok valóban mindenre képesek!   

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg