Centrum Lab


PCOS - Hazánkban mintegy félmillió nőt érintő állapot

2017-07-14

Hirtelen hízás, hajhullás, férfias nemi jelleg kialakulása, aknés bőr, menstruációs zavarok: – mely tünetek PCOS fennállására utalhatnak. Az állapot több néven ismert : policisztás ovárium szindróma- PCOS -/ PCO szindróma/ Stein–Leventhal-szindróma

A  PCOS –ről röviden negatív terhességi teszt
A betegség kialakulása 
Tünetek /panaszok 
Kivizsgálás
Gyógyítása, kezelése
Fiatalkori PCOS
Vizsgálatra jelentkezés

 

 

A  PCOS –ről röviden 

Az elnevezés csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek (ovárium) elváltozására utal.
A PCO szindróma egyszerre hormonális probléma és komplex anyagcserezavar is.
Hormonális zavar, mivel az állapotra androgén- (férfi nemi hormon)nak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya jellemző. Ez a Ilyen hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben. Anyagcserezavar, hiszen a PCOS többnyire együtt jár az inzulinrezisztencia állapotával, mely az inzulin hormon nem megfelelő működéséből kialakuló szénhidrát anyagcsere zavar.( bővebben: itt olvashat).

 

A betegség kialakulása

Kialakulásának hátterében állhatnak örökletes tényezők, valamint környezeti faktorok (pl. vegyszerek, mérgező anyagok, hormonszerű rovarirtó szerek) is meghatározó szerepet játszanak. A PCO kialakulása már a pubertás előtt megindulhat.

A páciensek leggyakrabban először a bőrgyógyásznál, vagy a nőgyógyásznál jelennek meg, az esztétikai problémák, illetve a vérzészavar miatt.

 

Tünetek /panaszokmeatbólikus szindróma kivizsgálása

Nem törvényszerűek, egyénenként változhatnak. Melyek ezek?

 • férfias jellegű hajhullás
 • vékony szálú, zsírosodó haj
 • intenzív szőrnövekedés: bajusz, pajesz
 • aknék az áll vonalában, zsíros bőr
 • barnás elszíneződés nyakon: elől-hátul, hónalj környékén
 • pattanások a vállon, háton
 • derékon megjelenő úszógumi
 • rendszertelen menstruáció
 • megnagyobbodott petefészek, sok kis ciszta a petefészekben
 • kontrollálatlan édességvágy, fokozott éhségérzet, depresszióra való hajlam, hízékonyság/vagy kifejezetten soványság, teherbeesési nehézségek, hajlam a terhességi cukorbetegségre.

A három tünetcsoportból kettő jelenléte esetén már ajánlott a vizsgálat:

 • rendszertelen menzesz (22 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklus), vagy a ciklus teljes hiánya, vagy a folyamatos és gyakori vérezgetés
 • a petefészkekben sok apró ciszta, melyek szőlőfürtszerűen helyezkednek el
 • férfias” tünetek: erőteljes hajhullás, hajritkulás; pattanásos bőr főleg állvonalban, háton, dekoltázson; intenzívebb szőrnövekedés (pajesz, bajuszka, stb.)

Kivizsgálás

A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de alapvetően belgyógyász-endokrinológus feladata. A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb a szabad androgén-index (össz-tesztoszteron/SHBG hányadosa), a DHEAS, az androsztendion, az LH/FSH arány, az inzulinszint, illetve gyakran a prolaktinszint is.

Az inzulinrezisztencia viszont laboratóriumi vizsgálatokkal jól igazolható. A vérvételt megelőző napokban a terhelendő páciensnek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie, legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani. A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Inzulinrezisztencia megállapításához ideális esetben 3 pontos (0, 60, 120 perc) cukorterheléses vizsgálat elvégzése szükséges.

Gyógyítása, kezelése

Az alapkezelés minden PCOS-ban szenvedő számára ugyanaz. Függetlenül a konkrét panaszaiktól, elsődleges az inzulinrezisztencia visszaszorítása életmódváltással (mozgás, diéta), ha szükséges, akkor pedig gyógyszeres terápiával.
A PCO kezelésének elmaradása komoly szövődményekkel járhat.
Kezelés hiányában, idősebb korban fokozódik a kockázata bizonyos betegségek kialakulásának, mint a szív- és érrendszeri betegségek, zsírmáj, demencia, különféle rákos megbetegedések, amelyek az életminőséget jelentősen rontják, s akár idő előtti halálozáshoz is vezethetnek.

Fiatalkori PCOS

A PCO szindróma már tizenéves korban jelentkezhet,ilyen esetben elsőként gyermekendokrinológiai szakrendelést érdemes felkeresni egy konzultáció végett. Itt pontos információ kapható arról, hogy az életkortól és panaszoktól függően milyen vizsgálatokra van szükség.

A PCOS csomag ára: 42.900 Ft (Eredeti ára: 58.620 Ft lenne, csomag kedvezmény: 27%)

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Terhelés 75 g glükózoldattal, Glükóz (3 pontos, 0-60-120 perces), Inzulin (3 pontos, 0-60-120 perces), Nátrium (Na), Kálium (K), Vas (Fe), Transzferrin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), FSH (Follikulus Stimuláló Hormon), LH (Luteinizáló Hormon), Prolaktin, Ösztradiol, Totál tesztoszteron, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), DHEA-S (DHEA-Szulfát), Androsztendion, TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), fT4 (T4 szabad frakció), fT3 (T3 szabad frakció), Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT), D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin), Anti-Müllerian Hormon (AMH), Ujjbegyes vércukor

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy "cukorterheléses vizsgálatra" csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni a Mammut II.-ben! Amennyiben más vérvételi pontunkon szeretné a vizsgálatot elvégeztetni, kérjük érdeklődjön a vérvételi pont elérhetőségén a vizsgálat lehetséges időpontjáról. Az elérhetőségekért kattintson: ide .18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot! 

A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Jelentkezés vizsgálatra:

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció    

Vérkép, vérvételi eredménnyel, vagy az inzulin rezisztenciával kapcsolatos kérdések: fórum

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Hormon:zavar?

2016-12-13 | Fogjuk a hormonokra, vagy győződjünk meg a hormonháztartásunk helyes működéséről?Hormonok- tesztoszteron, progeszteron, LH, FSH, prolaktin, ösztradiol okozta hormonzavar   „Már megint ez a hiszti, biztos a hormonok!”- érzelmi kitörések, vagy az aktuális lelkiállapot indoklására sokszor használják az alábbi mondatot. Ugye Ön is találkozott már vele, vagy esetleg használta magyarázatként? Hozzátesszük, hogy nem alaptalanul, hiszen a hormonok valóban mindenre képesek!   

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg