Centrum Lab


Terhesség alatti laborvizsgálatok

2016-03-02

A terhesgondozás részét képezik a szülész-nőgyógyász által elvégzett vizsgálatok, laboratóriumi tesztek, ultrahang, illetve esetleg egyéb (pl. fogászati, genetikai) vizsgálatok. A felsoroltak közül bővebben a laboratóriumban végzett vizsgálatokkal foglalkozunk, mégpedig trimeszterenként (terhességi harmad) felosztva.

 

terhesség alatti laboratóriumi vizsgálatokElső trimeszter

 • hCG (humán korio-gonadotropin)

Ez az első laboratóriumi vizsgálat, mellyel magát a terhesség tényét tudjuk igazolni. A hCG mérése vérből történik (szemben a gyógyszertári vizelet-alapú tesztekkel); a fogamzástól számított körülbelül két hét múlva már emelkedik szintje, egészen a terhesség 9-10. hetéig.
Azonban meg kell említenünk, hogy a terhesség biztos megállapításához ultrahang-vizsgálat szükséges!

 • „Nagy rutin”

Átfogó laboratóriumi vizsgálatsor, melynek tartalmaznia kell teljes vérképet, vércukrot, máj- és veseműködésre utaló méréseket, vércsoportmeghatározást és ellenanyagszűrést, szifilisz-szerológiát, hepatitisz B-szűrést és vizeletvizsgálatot. Ezeken kívül javasolható még a D-vitamin szintjének mérése, a vasanyagcsere és pajzsmirigy-funkció (TSH) ellenőrzése.

 • „TORCH”

Szerológiai vizsgálatok csoportja, mely magában foglalja Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus és Herpes simpex vírus ellen termelődő antitestek kimutatását.

Gólya csomag I.ára: 39.900 Ft. (Eredeti ára: 54.620 Ft. Csomag kedvezmény: 27%)

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:

Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Konjugált (direkt) bilirubin, Laktát dehidrogenáz (LDH), Amiláz, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Nátrium (Na), Kálium (K), Klorid (Cl), Kalcium (Ca), Foszfát (P), Magnézium (Mg), Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Anti-streptolizin O (ASO/AST) titer, Koleszterin, LDL koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Protrombin, Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI), Általános vizeletvizsgálat üledékkel, TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon), D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin), Laboratóriumi vércsoport meghatározás és ellenanyagszűrés, Hepatitis B vírus panel (HBsAg, anti-HBs, anti-HBc), anti-HCV (Hepatitis C vírus elleni antitest), Treponema pallidum (Lues) specifikus antitestek és RPR

 

Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

 

 

Második  trimeszter (16. hét)

 • Vérkép: vérszegénység felismerése céljából végzendő.
 • Ellenanyag-szűrés: Rh-összeférhetetlenség szűrése.
 • Vizeletvizsgálat: panaszmentes esetben havonta-kéthavonta egyszer ajánlatos elvégezni.
 • Magzati prenatális diagnosztika

A magzati rendellenességek kiszűrésére többféle módszer áll lehetőségre. A laboratóriumban biokémiai módszerek segítségével becsülhető meg egyes kórállapotok előfordulásának kockázata.

          1.    Kombinált teszt: 12. héten készül, egy ultrahangos és egy laboratóriumi vizsgálat kombinációja. A vérmintából a baba által           termelt szabad-béta hCG-t és PAPP-A-t mérjük (ennek kiértékeléséhez szükséges egy hozott ultrahang eredmény). A szűrőteszt           három kromoszóma-rendellenesség (Down-, Edwards- és Patau-kór) kockázatának becslésében segít, de fontos, hogy nem diagnosztikus értékű (előfordulhatnak mind álpozitív, mind álnegatív esetek).terhességi laboratóriumi vizsgálatok

2.     Négyes teszt: 16. héten javasolt, melynek során három vizsgálat (nem-konjugált ösztriol, hCG, inhibin-A) eredménye alapján kap a kismama kockázatbecslést  a fenti három kromoszóma-rendellenesség, valamint velőcsőzáródási rendellenesség várható megjelenéséről.

A felsorolt laboratóriumi magzati kockázat-elemzési teszteket leginkább 35 év alatti kismamáknak ajánljuk, akiknél rutinszerűen nem kerül elvégzésre a kromoszóma-vizsgálat, de mégis szeretnének információt kapni arról, mekkora eséllyel alakulhat ki náluk magzati kromoszóma-rendellenesség.

 

 

Gólya csomag II.ára: 9.900 Ft. (Eredeti ára: 12.840 Ft. Csomag kedvezmény: 23%)

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:

Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Konjugált (direkt) bilirubin, Laktát dehidrogenáz (LDH), Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Nátrium (Na), Kálium (K), Klorid (Cl), Kalcium (Ca), Foszfát (P), Magnézium (Mg), Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, LDL koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Általános vizeletvizsgálat üledékkel

 

Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

 

Harmadik  trimeszter (24.-28. hét)

 • Vérkép: vérszegénység felismerése céljából végzendő.
 • Ellenanyag-szűrés: Rh-összeférhetetlenség szűrése.
 • oGTT (orális glükóz-tolerancia teszt): a terhességi diabétesz felismerésére szolgáló vizsgálat, melynek elvégzése a terhesség 24-28. hetében javasolt. Része egy éhgyomri vérvétel (melyből vércukrot mérünk), majd 75 gramm glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után, a kiindulástól számított két óra (120 perc) múlva újfent vérvétel történik (ismét vércukor-méréshez).
 • Megjegyzés: ha a cukorterheléskor az oldathoz citromlevet is adunk, kellemesebb az elfogyasztása, és a vizsgálatot ez nem befolyásolja.
 • Vizeletvizsgálat: panaszmentes esetben havonta-kéthavonta egyszer ajánlatos elvégezni.

Előfordulhat, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos a felsorolt vizsgálatokat más időben (is) tartja fontosnak elvégeztetni, vagy éppen ezeken kívül még egyéb laboratóriumi mérésekre is kíváncsi.

A "Gólya III" csomagunk terheléses vizsgálatot is tartalmaz, ezért erre a vizsgálatra csak délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni.

Gólya csomag III.ára: 19.900 Ft (Eredeti ára: 26.200 Ft Csomag kedvezmény: 24%)

A vizsgálati csomagok ára tartalmazza a mintakezelési díjat is.

Vizsgálatok:

Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Konjugált (direkt) bilirubin, Laktát dehidrogenáz (LDH), Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Terhelés 75 g glükózoldattal, Glükóz (2 pontos, 0-120 perces), Nátrium (Na), Kálium (K), Klorid (Cl), Kalcium (Ca), Foszfát (P), Magnézium (Mg), Vas (Fe), Transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, LDL koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Általános vizeletvizsgálat üledékkel, Laboratóriumi vércsoport meghatározás és ellenanyagszűrés, Ujjbegyes vércukor

 

Online jelentkezés
 

Telefonon történő időpont-egyeztetés
 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

 

baba-mama

BOLDOGSÁG ÉS FELELŐSSÉG

 

A várandós állapot a kismama számára tele van örömteli pillanatokkal. Ahogyan növekszik a magzat, egyre kíváncsibbá válnak a szülők: milyen lesz a baba, ha megszületik? Vajon egészséges? Rendben fejlődik? Nos, a 9 hónap elteltével nemcsak a gyermek születik meg, hanem időközben az édesanya és édesapa is megérik a szülőségre, akik ezentúl felelősek egy új életért. Ennek első lépése pedig az, hogy részt vesznek a javasolt, illetve előírt vizsgálatokon, melyek segítségével számos betegség és kóros állapot kialakulása előzhető meg mind a babánál, mind a mamánál.

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos

 

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


„Kisbabát szeretnék, de nem jön össze” / Meddőség okai

2016-03-02 | Statisztikai adatok alapján manapság egyre inkább kitolódik az életkor, amikor a nők gyermeket vállalnak hazánkban. A szerencsésebbeknek megadatik, hogy a gólya nem várat sokáig magára.

tovább


Terhesség alatti változások a szervezetben

2016-03-02 |  „Hurrá, kopogtat a gólya!” „Babát várok”... A legtöbb nő számára mérhetetlenül boldog pillanat, amikor kiderül, hogy új életet hordoz a szíve alatt. Az elkövetkezendő hónapok az örömteli várakozás jegyében telnek, ám vannak vizsgálatok, amelyeken érdemes részt venni; ezek által mind az orvos, mind a várandós kismama információt kap születendő gyermeke fejlődéséről. A kilenc hónap alatt végzendő (végezhető) vizsgálatok zömét az ultrahang, valamint a laboratóriumi mérések teszik ki.

tovább


A meddőség laboratóriumi kivizsgálása

2016-03-02 | Meddőség gyanúja esetén mindenképpen javasolt egy általános nőgyógyászati, illetve andrológiai kivizsgálás – eredményüktől függően azután speciális vizsgálatok válhatnak szükségessé. Ezek közül mi most részletesebben a vérből végzett laboratóriumi vizsgálatokra térünk ki, mint: Progeszteron, FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, TSH, D-vitamin, Vércukor-inzulin, AMH, Tesztoszteron.

tovább


Menopauza, meddőség - Anti Müllerian Hormon (AMH)

2016-03-02 | Az Anti-Müllerian-Hormon (AMH) a petefészekben termelődik, a még érés előtt álló kis tüszők termelik.Az AMH szint ismeretének tükrében, akár már 20 évesen megtudhatja, hogy mikor várható Önnél a menopauza, de ha később, pl. :35. év felett szeretne gyermeket vállalni, akkor is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. Miért és milyen esetekben lehet fontos az AMH szint ismerete?

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg