Centrum Lab


AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

2016-03-03

AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: IDE)

AIDS/HIV 

AIDS járványtana
AIDS Magyarországon
HIV vírus
HIV fertőzés módja
HIV fertőzés lefolyása
HIV tünetei

HIV fertőzés átadása
HIV szűrés
Vizsgálatra jelentkezés

AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

Rizikócsoportok:

MSM férfiak /19-szeres rizikó/, intravénás drog élvezők / 28-szoros rizikó /, szex iparban dolgozók / 12-szeres rizikó /.

Legfertőzöttebb országok:

Swaziföld /26%/, Lesotho/23.3%/, Zimbabve /14.9%/, Namíbia /13.4%/, Zambia /14.9%/, Mozambik /11.3%/ Uganda /7.2%/. Európában Ukrajna a legfertőzöttebb / 0.9% a 15-49 éves korosztályban/. Míg világviszonylatban a fertőzöttek száma csökken, addig Kelet Európában ez a szám növekszik, a fertőzés leginkább az intravénás droghasználók körében terjed. Nagyon alacsony, 0.1%= alatti a fertőzöttség a következő államokban: Afganistan, Bangladesh, Ciprus, Csehország, Egyiptom, Fülöp szigetek, Japán, Mongólia, Szlovákia, Szaúd-Arábia, Törökország.

Magyarország az alacsony fertőzöttségű területekhez tartozik /0.1%/, a legtöbb HIV pozitív személy az MSM populációból kerül ki. Világviszonylatban a járvány megfékezésében jelentős áttörést jelentett, hogy gazdaságilag lehetőség nyílt nagy tömegek antivirális szerrel való ellátására, első sorban a terhesek kezelésére /62%/ - és a kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz, az újszülöttek nem fertőzöttként jönnek világra. Sajnos, világviszonylatban, a HIV vírussal együtt élők fele nem tud a fertőzéséről, ezért ezeknek a személyeknek a járvány fenntartásában döntő szerepük van. A fejlődő országokban a HIV fertőzés gyakran társul a TBC-vel, az AIDS betegek többsége tuberkulózisban hal meg. A Sub-Sahara régióban a TBC esetszáma nőtt.

AIDS Magyarországon

Magyarországon, bár a fertőzöttség alacsony, a felvilágosító munkának, a megelőzésének az eredményei nem kielégítőek, különösen nem a 15-19 éves korosztály tekintetében / ebben a korcsoportban minden 5. fiatalnál megtalálható valamilyen STD betegség/. 2014-ben 10 végstádiumú AIDS beteg került a Szent László Kórházban ellátásra úgy, hogy ezek a betegek megfordultak az egészségügyi ellátó rendszerben, voltak orvosnál, de a betegségük nem került felismerésre. Nagy eredmény, hogy Magyarországon egyetlen egészségügyi dolgozó sem fertőződött HIV-vel, s bár évente 6-8 csecsemő születik HIV pozitív anyától, egyetlen újszülött sem fertőződött, mivel a HIV pozitív terhesek valamennyi estben kezelést kaptak. Mindezekkel együtt Magyarországon a fertőzöttek 75%-a diagnosztizálatlan, míg Nyugat Európában ez a szám 25%. Az elvégzett HIV szűrőteszteket száma évről évre csökken, míg a fertőzöttek száma nő.

HIV vírus

Kórokozó:

HIV vírus, ami a retrovírusok közé tartozik, mely vírusok a szervezet védekező rendszerét; az immunrendszert támadják meg.

Típusai:

 • HIV1
          és
 • HIV2 /csak Nyugat Afrikában terjedt el, a HIV1 fertőzésnél enyhébb lefolyású megbetegedést okoz/

További információk az előző cikkünkben: Nemi betegségek- AIDS

Fertőzés mechanizmusa: Nemi betegségek- AIDS cikkünkben olvasható

Fertőzés módja

Szexuális / minden fajta szexuális aktus alkalmas a vírus átadására/, vér útján /vérkészítmények, fertőzött tűk pl. iv. droghasználat alkalmából /, ritkábban; harapás útján, fogászati beavatkozás alkalmából, műtéti beavatkozások, egyéb egészségügyi invazív beavatkozások révén /ilyenkor az egészségügyi személyzet fertőződhet/.

A vírus a környezetbe jutva gyorsan elpusztul, ezért a környezet soha nem lehet fertőző forrás.

Nem lehet HIV fertőzést kapni: WC ülőkéről, uszoda víztől, kézfogástól, használati tárgyaktól, cseppfertőzésként, un. társasági csóktól. Még afrikai környezetben sem lehet HIV fertőzést kapni vérszívó/ pl. szúnyog / átvitellel.

Fertőzés lefolyása

2 szakaszban történik; tünetmentes és tünetes szakaszban.

A kórokozó bejutása /expozíció / után 1-2 hónappal lehetnek nem típusos, leginkább influenzára hasonlító tünetek - ezeket nevezik elsődleges tüneteknek  : Láz, fejfájás, gyengeség, izomfájdalmak, torokfájás, jellegtelen bőrkiütés, nyirokcsomó duzzanat / leginkább a nyakon /, ízületi fájdalom, éjszakai izzadás, hasmenés, fekélyek az ajkakon és/vagy a nemi szerveken.
Sok esetben ez az elsődleges szakasz tünetmentes.
Az expozíció után kb. 3-7 év tünetmentes időszak következik. Ilyenkor a vírus és a szervezet immunrendszere egyensúlyban van. Amikor ez az egyensúly megbomlik, akkor esik le a CD4 sejtszám, akkor beszélünk AIDS betegségről, általában az expozíció után kb. 10 évvel.

HIV tünetei

A tünetek nem konkrét tünetei az AIDS-nek, hanem az indikátorbetegségeknek/ a keletkezett immunhiányos állapot következtében létrejövő un. opportunista betegségeknek/ a tünetei : tehát nagyon heterogének .
Ezek:

 1. Nyirokcsomók, legalább 2 különböző testtájon, legalább 3 hónapon át  
 2. Fiatal betegen, kiújuló, nem a szokásos helyeken megjelenő, gyakran egyszerre több testtájon is mutatkozó övsömör,
 3. Súlyos fáradékonyság   
 4. Éjszakai izzadás  
 5. Köhögés  
 6. Légszomj 
 7. Gombás fertőzések a száj nyálkahártyáján, nyelven, bőrön és belső szervekben 
 8. Arcbőrgyulladás /nagyon jellegzetes/ 
 9. Kaposi szarkóma / lásd: az AIDS története/  
 10. Kiújuló, vagy egyszerre több helyen is megjelenő herpesz fertőzések.  
 11. Krónikus hasmenés  
 12. Testsúlyvesztés   
 13. TBC fertőzés tünetei  
 14. Különböző pszichiátriai tünetek, leginkább depresszió.

A fertőzés átadásának valószínűsége

A tünetmentes szakban a legnagyobb. Tehát a fel nem ismert esetek a legveszélyesebbek járványtani szempontból. A kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz. Jelenleg a vírusátadás megakadályozásának - a közegészségügyi módszerek mellett ; felvilágosítás, monogám kapcsolat, óvszer használat - leghatékonyabb módszere a HIV fertőzöttek kezelése. Ezért tünetmentes vírushordozót is kezelni kell, ha terhes, ha szexuális kapcsolata van / az anyáról a magzatra történő fertőzés megakadályozása, ill. a HIV negatív partner fertőzésének elkerülése céljából - ezért kezelik a fejlett országokban (Magyarországon is ) pl. a tünetmentes HIV pozitív prostituáltakat /

Mint látható a tünetmentes vírushordozók felderítése alapvető feladat. Ehhez azonban nem elegendő a véradók szűrése, vagy az egyes laboratóriumokba önként bejelentkezők szűrése / nem minden esetben sikerül biztosítani a szükséges intimitást, a leletkiadás - különösen a konfirmált leletek kiadása, a többnyire 2 intézményben történő, több lépcsős vizsgálatvégzés miatt- időigényes. Sokat javítana a helyzeten, ha hozzáférhetők lennének mindenütt az un. home tesztek /ilyenek Nyugat Európában már beszerezhetők/, amelyek a nyálból mutatják ki a fertőzöttséget, otthon elvégezhetők, tehát csak a pozitív esetekben kellene a konfirmáló vizsgálatot elvégezni az un. referencia laboratóriumokban. /A szűrő tesztek mindig úgy vannak beállítva, hogy egyetlen pozitív eset sem maradjon felderítetlen, tehát álpozitív eredmény lehet, álnegatív eredmény nem lehet./

Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD/ STI kórokozókra

Ajánljuk az After-party csomagunkat, ha a fertőződésre alapos gyanúja van. Csomagunk tartalmazza a leggyakoribb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is., hölgyeknél kiegészítve HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen kórokozók súlyos tüneteket okozhatnak, komoly szövődményekkel (meddőség, ízületi, szemészeti problémák).
Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, hasmenés, hányinger, hányás jelentkezik,

egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett.

Dr. Szentandrássy Julia

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: IDE)

"Női csomag":15.900 Ft (Eredeti ár: 20.300 Ft, csomag kedvezmény:22 %).  Kiegészítő vizsgálatokkal: 29.900 Ft

After - party női csomag megtekintése: itt 

"Férfi csomag": 14.900 Ft (Eredeti ár: 18.500 Ft, csomag kedvezmény: 19 %).  Kiegészítő vizsgálatokkal: 21.900 Ft

After - party férfi csomag megtekintése: itt


Vizsgálatra jelentkezés

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS története

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08 | Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

tovább


Szifilisz

2016-03-03 | A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható. Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

tovább


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08 | Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

tovább


Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

2016-03-08 | Májgyulladást - hepatitist - okozhatnak fertőző és nem fertőző kórokok: vírusok, baktériumok, mérgek, gyógyszerek, drogok, alkohol, egyéb vegyületek. A vírus okozta hepatitiseket az ABC nagy betűivel jelölik, a leggyakoribbak és a leginkább ismertek az A-D hepatitisek.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás vérvételes kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
előny: laboratóriumi végzettség
Munkaidő: 7-15 h

Ügyfélszolgálati / recepciós munkatársat keresünk
Munkaidő: 8 óra ( két műszakban)
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Elvárások:
Egészségügyi végzettség,
Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat
Előny: Angol nyelvtudás

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


4 órás vérvételes kollégát keresünk

Munkavégzés: Budapesten több kerületben, valamint Budaörsön
A munkavégzéshez szükséges:

- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
előny: laboratóriumi végzettség
Munkaidő: 7-11 h

Budaörsre keresünk 4 órás adminisztrátor kollégát
A munkavégzéshez szükséges:
- Érettségi
- Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat

Előny:
- egészségügyi végzettség
Munkaidő: 7-11 h


Laboratóriumi segédasszisztens kollégát (betanított munkást) keresünk
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott: 8-20 h.)
Munkahely: Budapest, Mammut II.
Elvárások:
- érettségi
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
- csapatmunkára való alkalmasság
- pontos, precíz munkavégzés
- megbízhatóság
- jó kommunikációs készség
- jó munkabírás, terhelhetőség
- hosszú távú elkötelezettség
Előny:
- több éves gyakorlat betanított munkásként
Feladatok:
- vizsgálati minták átvétele
- minták azonosítása, címkézése
- minták előkészítése továbbításra
- munkalisták kezelése
- lemért minták archiválása, tárolása
- kidobandó minták előkészítése szállításra


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg