Centrum Lab


AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

2016-03-03

AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: IDE)

AIDS/HIV 

AIDS járványtana
AIDS Magyarországon
HIV vírus
HIV fertőzés módja
HIV fertőzés lefolyása
HIV tünetei

HIV fertőzés átadása
HIV szűrés
Vizsgálatra jelentkezés

AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

Rizikócsoportok:

MSM férfiak /19-szeres rizikó/, intravénás drog élvezők / 28-szoros rizikó /, szex iparban dolgozók / 12-szeres rizikó /.

Legfertőzöttebb országok:

Swaziföld /26%/, Lesotho/23.3%/, Zimbabve /14.9%/, Namíbia /13.4%/, Zambia /14.9%/, Mozambik /11.3%/ Uganda /7.2%/. Európában Ukrajna a legfertőzöttebb / 0.9% a 15-49 éves korosztályban/. Míg világviszonylatban a fertőzöttek száma csökken, addig Kelet Európában ez a szám növekszik, a fertőzés leginkább az intravénás droghasználók körében terjed. Nagyon alacsony, 0.1%= alatti a fertőzöttség a következő államokban: Afganistan, Bangladesh, Ciprus, Csehország, Egyiptom, Fülöp szigetek, Japán, Mongólia, Szlovákia, Szaúd-Arábia, Törökország.

Magyarország az alacsony fertőzöttségű területekhez tartozik /0.1%/, a legtöbb HIV pozitív személy az MSM populációból kerül ki. Világviszonylatban a járvány megfékezésében jelentős áttörést jelentett, hogy gazdaságilag lehetőség nyílt nagy tömegek antivirális szerrel való ellátására, első sorban a terhesek kezelésére /62%/ - és a kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz, az újszülöttek nem fertőzöttként jönnek világra. Sajnos, világviszonylatban, a HIV vírussal együtt élők fele nem tud a fertőzéséről, ezért ezeknek a személyeknek a járvány fenntartásában döntő szerepük van. A fejlődő országokban a HIV fertőzés gyakran társul a TBC-vel, az AIDS betegek többsége tuberkulózisban hal meg. A Sub-Sahara régióban a TBC esetszáma nőtt.

AIDS Magyarországon

Magyarországon, bár a fertőzöttség alacsony, a felvilágosító munkának, a megelőzésének az eredményei nem kielégítőek, különösen nem a 15-19 éves korosztály tekintetében / ebben a korcsoportban minden 5. fiatalnál megtalálható valamilyen STD betegség/. 2014-ben 10 végstádiumú AIDS beteg került a Szent László Kórházban ellátásra úgy, hogy ezek a betegek megfordultak az egészségügyi ellátó rendszerben, voltak orvosnál, de a betegségük nem került felismerésre. Nagy eredmény, hogy Magyarországon egyetlen egészségügyi dolgozó sem fertőződött HIV-vel, s bár évente 6-8 csecsemő születik HIV pozitív anyától, egyetlen újszülött sem fertőződött, mivel a HIV pozitív terhesek valamennyi estben kezelést kaptak. Mindezekkel együtt Magyarországon a fertőzöttek 75%-a diagnosztizálatlan, míg Nyugat Európában ez a szám 25%. Az elvégzett HIV szűrőteszteket száma évről évre csökken, míg a fertőzöttek száma nő.

HIV vírus

Kórokozó:

HIV vírus, ami a retrovírusok közé tartozik, mely vírusok a szervezet védekező rendszerét; az immunrendszert támadják meg.

Típusai:

 • HIV1
          és
 • HIV2 /csak Nyugat Afrikában terjedt el, a HIV1 fertőzésnél enyhébb lefolyású megbetegedést okoz/

További információk az előző cikkünkben: Nemi betegségek- AIDS

Fertőzés mechanizmusa: Nemi betegségek- AIDS cikkünkben olvasható

Fertőzés módja

Szexuális / minden fajta szexuális aktus alkalmas a vírus átadására/, vér útján /vérkészítmények, fertőzött tűk pl. iv. droghasználat alkalmából /, ritkábban; harapás útján, fogászati beavatkozás alkalmából, műtéti beavatkozások, egyéb egészségügyi invazív beavatkozások révén /ilyenkor az egészségügyi személyzet fertőződhet/.

A vírus a környezetbe jutva gyorsan elpusztul, ezért a környezet soha nem lehet fertőző forrás.

Nem lehet HIV fertőzést kapni: WC ülőkéről, uszoda víztől, kézfogástól, használati tárgyaktól, cseppfertőzésként, un. társasági csóktól. Még afrikai környezetben sem lehet HIV fertőzést kapni vérszívó/ pl. szúnyog / átvitellel.

Fertőzés lefolyása

2 szakaszban történik; tünetmentes és tünetes szakaszban.

A kórokozó bejutása /expozíció / után 1-2 hónappal lehetnek nem típusos, leginkább influenzára hasonlító tünetek - ezeket nevezik elsődleges tüneteknek  : Láz, fejfájás, gyengeség, izomfájdalmak, torokfájás, jellegtelen bőrkiütés, nyirokcsomó duzzanat / leginkább a nyakon /, ízületi fájdalom, éjszakai izzadás, hasmenés, fekélyek az ajkakon és/vagy a nemi szerveken.
Sok esetben ez az elsődleges szakasz tünetmentes.
Az expozíció után kb. 3-7 év tünetmentes időszak következik. Ilyenkor a vírus és a szervezet immunrendszere egyensúlyban van. Amikor ez az egyensúly megbomlik, akkor esik le a CD4 sejtszám, akkor beszélünk AIDS betegségről, általában az expozíció után kb. 10 évvel.

HIV tünetei

A tünetek nem konkrét tünetei az AIDS-nek, hanem az indikátorbetegségeknek/ a keletkezett immunhiányos állapot következtében létrejövő un. opportunista betegségeknek/ a tünetei : tehát nagyon heterogének .
Ezek:

 1. Nyirokcsomók, legalább 2 különböző testtájon, legalább 3 hónapon át  
 2. Fiatal betegen, kiújuló, nem a szokásos helyeken megjelenő, gyakran egyszerre több testtájon is mutatkozó övsömör,
 3. Súlyos fáradékonyság   
 4. Éjszakai izzadás  
 5. Köhögés  
 6. Légszomj 
 7. Gombás fertőzések a száj nyálkahártyáján, nyelven, bőrön és belső szervekben 
 8. Arcbőrgyulladás /nagyon jellegzetes/ 
 9. Kaposi szarkóma / lásd: az AIDS története/  
 10. Kiújuló, vagy egyszerre több helyen is megjelenő herpesz fertőzések.  
 11. Krónikus hasmenés  
 12. Testsúlyvesztés   
 13. TBC fertőzés tünetei  
 14. Különböző pszichiátriai tünetek, leginkább depresszió.

A fertőzés átadásának valószínűsége

A tünetmentes szakban a legnagyobb. Tehát a fel nem ismert esetek a legveszélyesebbek járványtani szempontból. A kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz. Jelenleg a vírusátadás megakadályozásának - a közegészségügyi módszerek mellett ; felvilágosítás, monogám kapcsolat, óvszer használat - leghatékonyabb módszere a HIV fertőzöttek kezelése. Ezért tünetmentes vírushordozót is kezelni kell, ha terhes, ha szexuális kapcsolata van / az anyáról a magzatra történő fertőzés megakadályozása, ill. a HIV negatív partner fertőzésének elkerülése céljából - ezért kezelik a fejlett országokban (Magyarországon is ) pl. a tünetmentes HIV pozitív prostituáltakat /

Mint látható a tünetmentes vírushordozók felderítése alapvető feladat. Ehhez azonban nem elegendő a véradók szűrése, vagy az egyes laboratóriumokba önként bejelentkezők szűrése / nem minden esetben sikerül biztosítani a szükséges intimitást, a leletkiadás - különösen a konfirmált leletek kiadása, a többnyire 2 intézményben történő, több lépcsős vizsgálatvégzés miatt- időigényes. Sokat javítana a helyzeten, ha hozzáférhetők lennének mindenütt az un. home tesztek /ilyenek Nyugat Európában már beszerezhetők/, amelyek a nyálból mutatják ki a fertőzöttséget, otthon elvégezhetők, tehát csak a pozitív esetekben kellene a konfirmáló vizsgálatot elvégezni az un. referencia laboratóriumokban. /A szűrő tesztek mindig úgy vannak beállítva, hogy egyetlen pozitív eset sem maradjon felderítetlen, tehát álpozitív eredmény lehet, álnegatív eredmény nem lehet./

Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD/ STI kórokozókra

After-party csomag:

Csomagunk tartalmazza a legveszélyesebb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is, hölgyeknél kiegészítve a szérum HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen fertőzések tünetmentesen, tünetszegényen is jelentkezhetnek, de az életet és az egészséget veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki a legtöbb esetben.

Figyelem!
Amennyiben tünetmentes fertőzést akar kizárni közvetlenül egy feltételezett fertőződést (expozíciót) követően úgy a vizsgálatot ismételni szükséges, mert az egyes nemi úton terjedő betegségek esetén a teszt ún „ablakperiódussal” rendelkezik, azaz van a teszt számára egy kezdeti „vak”, szerológiailag nem detektálható időtartam.
Az ablakperiódusok az alábbiak:

 •     HIV-1/2 esetén 2-3 hét,
 •     szifilisz esetén 4-5 hét,
 •     hepatitis B (acut) esetén: HBsAg 3-4 hét, anti-HBc 11-12 hét, anti-HBs 25-26 hét   
 •     hepatitis C esetén 2-3 hónap.

Tehát a fertőződés után ennyi idővel válik csak a teszt biztosan pozitívvá!

Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt akkor ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal, más betegséggel nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, elhúzódó lázas megbetegedések,  hasmenés, hányinger, hányás , krónikus gyengeség, fáradékonyság jelentkezik,
 • egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett (felmerül még közös tűvel történő i.v. kábítószerezés, egészségügyben tűszúrásos baleset, műtéti/transzfúziós esemény)
 • minden új szexuális kapcsolat kezdete előtt.

Érdemes a csomagot a szexuális partnerrel együtt igénybe venni, az esetlegesen jelenlévő fertőzések továbbadása megelőzésének az alábbiak szerint:

Monogám párkapcsolat/új szexuális párkapcsolat esetében érdemes a partnerrel együtt, kölcsönösen és egyidejűleg vizsgálatot végeztetni már a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is. A teljes bizonyosságot a lehetséges fertőzés elkerülésére ebben ez esetben is csak az adja, ha a szexuális kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szexuális együttlét más/harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen kizárólag óvszeres szexuális aktust enged meg erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Panaszok, a fertőződés alapos gyanúja, illetve pozitív eredményű laboratóriumi lelet esetén keressen fel bőr-és nemigyógyász szakorvost !

Kérjük tájékozódjon honlapunkon, vagy máshol az egyes fertőző betegségek jelentési kötelezettségeiről is!

 


Dr. Szentandrássy Julia

"Női csomag":15.900 Ft (Eredeti ár: 20.300 Ft, csomag kedvezmény:22 %).
  Kiegészítő vizsgálatokkal: 29.900 Ft

 

After - party női csomag megtekintése: itt

 


After - party bővített női csomag megtekintése: itt

 

"Férfi csomag": 14.900 Ft (Eredeti ár: 18.500 Ft, csomag kedvezmény: 19 %).
Kiegészítő vizsgálatokkal: 21.900 Ft

 

After - party férfi csomag megtekintése: itt

 

After - party bővített férfi csomag megtekintése: itt

 

A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500 Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban

 

 

 

Vizsgálatra jelentkezés

 

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

 

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS története

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08 | Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

tovább


Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

2016-03-08 | A HDV - hepatitis delta vírus -a  növényi pathogén, un. viroidekből származik. 1977-ben fedezték fel, egy súlyos sárgaságban szenvedő beteg fertőzött májsejtjében. Először a HBV vírus részének gondolták, de később kiderült, hogy az a részecske, amit delta antigénnek neveztek, nem része a HBV -nek, hanem egy új, defektív vírus, aminek a fertőzőképességéhez HBV szükséges.

tovább


AIDS (története)

2016-03-03 | A HIV vírus az afrikai zöld majmok populációban valószínűleg már évmilliók óta jelen van. A gazdaváltás /emberre való átterjedés / Afrikában, a 19.-20. század fordulóján történhetett. 

tovább


Szifilisz

2016-03-03 | A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható. Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg