Centrum Lab


AIDS (története)

2016-03-03

A HIV vírus az afrikai zöld majmok populációban valószínűleg már évmilliók óta jelen van. A gazdaváltás /emberre való átterjedés / Afrikában, a 19.-20. század fordulóján történhetett. 

Az AIDS kórkép és a HIV vírus
1960-1982 a kezdetek, az első esetek felismerése
1982-1998 a HIV vírus izolálása
1998-2001 kutatások, kezelések, eredmények
Magyarországi helyzet
AIDS - eredmények, kudarcok

AIDS rövidítés jelentése:

AIDS

Aquired Immune Deficiency Syndrome /szerzett immunhiányos kórkép /. Az elnevezés a CDC / Center for Disease Control / -től ered.

Kórokozó:

A HIV vírus: retrovírusok közé tartozik, mely vírusok a szervezet védekező rendszerét; az immunrendszert támadják meg.

Típusai:

  • HIV1
            és
  • HIV2 /csak Nyugat Afrikában terjedt el, a HIV1 fertőzésnél enyhébb lefolyású megbetegedést okoz/

A HIV vírus genetikai állománya 2 db. egy szálú RNS -ből áll, membránjában a gp41 glucoprotein mellett a gp120 fehérje található, ezzel a fehérjével kapcsolódik a vírus a CD4 T sejthez / ez a fehérvérsejt felelős a védekező - immun - reakció megindításáért/. A kapcsolódás után a vírus a genetikai kódja, a vírus RNS-e - átíródik a megtámadott CD4 T sejt DNS-re, és ezek után már a gazda sejt a saját génjei mellett a HIV vírus génjeit is tartalmazza: a CD4 T sejt termelni fogja a HIV vírust. A keletkezett új vírus részecskék pedig újabb CD4 T sejteket támadnak meg. A  vírus RNS átírását végző  reverz transzkriptáz enzim gyakran hibáz, ezért a vírus gyakran változik, mutál.

A HIV vírus által okozott kórkép az AIDS, ami inkább állapot, mint egy meghatározott betegség.
Az állapot: az immunhiány.
A betegségtünetek: az immunhiány következtében aktuálisan fellépő betegségek.

A megfertőzés pillanatában azonban még nem beszélünk AIDS-ről, az immunhiány  kialakulásához idő kell. Megállapodás alapján - az orvos szakma akkor beszél AIDS-ről, amikor a CD4 T sejtek száma 1  mikroliter  vérben  500-1500 helyett 200-ra csökken.

Korai szakasz

A HIV vírus az afrikai zöld majom populációkban valószínűleg már évmilliók óta jelen van. A gazdaváltás /emberre való átterjedés/ Afrikában, a 19.-20. század fordulóján történhetett.

1960-1970

A vírus Afrikában már emberről emberre is terjed, de a terjedés lassú. A városok lakosságának növekedésével, az egyéb fertőző betegségek elleni oltási kampányok következtében /rosszul, vagy egyáltalán nem sterilizált tűk használata miatt/ a fertőzések gyakorisága jelentősen növekedett. A pandemia / világjárvány / megindulását az 1970-es évek közepe - vége tájától tartják valószínűnek, úgy, hogy 1980-ra a vírus már jelen volt 5 kontinensen - igaz, jelenlétéről még nem tudnak. Pedig ebben az időszakban már globálisan 100 000-300 000 fertőzött személy lehetett.

1981-1982

A járvánnyal kapcsolatos konkrét megfigyelésekről csak 1981-től beszélhetünk.
1981 márciusában 8 Kaposi szarkóma esetet jelentettek New Yorkban. A Kaposi szarkóma  mindez ideig idős emberek viszonylag jóindulatú daganatos megbetegedése volt, ezek az esetek azonban fiatal homoszexuális férfiakat érintettek, a betegség pedig rendkívül agresszív volt. Ugyanakkor Californiában és New Yorkban az eddig ritka, Pneumocystis carinii /egysejtű parazita / okozta tüdőgyulladás esetszám  megnőtt. Ez év áprilisában a CDC - miközben Los Angelesben  5 betegnél diagnosztizáltak Pneumocystis carinii tüdőgyulladást - ezt a ritka fertőzést valamilyen más alapbetegség következményének tartja. Ugyanakkor felfigyelt arra a tényre, hogy ez a ritka tüdőgyulladás csak fiatal, homoszexuális férfiaknál fordult elő. Decemberben azonban a megbetegedés más csoportot érintett: az intravénás drogélvezőket.

1982 júniusában a CDC megállapítja, hogy a Pneumocystis carinii  tüdőgyulladást kiváltó alapbetegség fertőző, és szexuálisan átvihető. A megbetegedések száma júliusra nő, már 452 esetet jelentették 23 államból. 1 hónap múlva ismertté válik az első Haitin dokumentált eset: Egy haemophiliás / vérzékenység / beteg fertőződött.Szeptemberben megszületik az új, titokzatos betegség neve: Aquired Immune Deficiency Syndrome

1982

Az Egyesült Királyságból is jelentenek eseteket. Ugandában új betegség megjelenéséről tudósítanak, amit ott sovány betegségnek neveznek.

1982 végére a CDC megállapítja az új betegség rizikócsoportjait: a megbetegedettek szexuális partnerei, sexualactiv homoszexuális férfiak, több partnerrel kapcsolatot tartó biszexuális férfiak, mindazok, akik Haitiből érkeztek, régebben, vagy jelenleg i.v. drogokat élvezők, haemophiliás betegek, illetve mindazok szexuális partnerei, akik a fent felsorolt emelkedett rizikójú csoportba tartoznak.

1983

Májusban a párizsi Pasteur Intézetben; Luc Montagnier izolálta az AIDS-et okozó vírust, amit LAV vírusnak nevezett. Ugyanebben az évben jelentették, hogy Belgiumban olyan afrikaiakat kezeltek az AIDS tüneteivel, akik nem voltak homoszexuálisok, és nem voltak i.v. droghasználók. Felvetették az új betegség afrikai eredetét. Ugyanekkor Zambiából és Zaireből agresszív Kaposi szarkóma eseteket jelentettek Az Egyesült Királyságban a rizikószemélyeket kizárták a véradásból.

1984

Áprilisban Robert Gallo az Egyesült  Államokban izolálta a HIV vírust./ HTLV III-nak nevezte/ . Úgy gondolták, hogy 2 éven belül meglesz a vakcina. De a vakcina azóta sincs meg, hiába öltek bele dollármilliárdokat. Megelőző rendszabályokat foganatosítottak  ; San Franciscóban  bezáratták a homoszexuális fürdőket és a privát sex clubokat , nem törődve az emberjogi aktivisták tiltakozásával. 1984-ben megjelent a kereskedelemben a HIV fertőzöttséget kimutató első diagnosztikai teszt.

1985

Az egyesült Királyságban  elkezdték a véradók szűrését. Az év végére felismerik, hogy a Délnyugat Ugandában észlelt, egyre nagyobb számban jelentkező sovány betegség heteroszexuálisan terjed, az anya a betegséget átadja újszülöttjének. Kínában is regisztrálták az első megbetegedést.

1986 -1998

1986-ban megszületett a HIV vírus elnevezés. Ugyanebben az évben elkezdik az első kezeléseket azidothymidinnel.


1987-ben megnyitják az első speciális AIDS kórházat Angliában; a  megnyitón Diána hercegnő kesztyű nélkül fog kezet egy beteggel. 1987-ben fogorvos fertőz meg HIV vírussal egy ügyfelet.


1991-ben a CDC ajánlására a HIV pozitív egészségügyi dolgozókat eltiltják a szakmától. 1995-ben elkezdik az AIDS betegek kombinált antivirális kezelését.


1998-ban az USA-ban először csökken az AIDS-ben meghaltak száma.

1998 -1991

Bár 1998-ban az Egyesült Államokban kevesebben haltak meg AIDS-ben, mint az előző években /köszönhetően az antivirális terápiának/, de a jelentett AIDS betegek száma még évekig tovább nő, úgy, hogy 1991-ben az AIDS a 2. vezető halálok az Amerikai Egyesült Államokban.

Ugyanebben az évben kiderült, hogy az AZT kezelés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: Azok a betegek, akik az AIDS betegség tüneteinek kialakulása előtt kapták a kezelést, nem éltek tovább, mint azok, akiket a már kialakult AIDS betegség tüneteivel kezeltek.

1991

Új gyógyszerek jelennek meg, a nucleozid reverz transzkriptáz inhibitor /NRTI/  és a dideoxicitidin /ddc/.

1992 - 2000

Bevezették a betegek kombinált kezelését. A fejlődő országokban a járvány megfékezhetetlennek tűnik: 1998-ban Botswana, Namíbia, Zimbabve népességének már 20-26%-a HIV fertőzött. 1999 -ben Botswanában minden 10. terhes fertőzött, a 15 éves gyermekek 2/3 része meghal AIDS-ben. Egész szakmák kezdenek eltűnni, a tanítók tanárok olyan nagy tömege hal meg AIDS-ben, hogy,  hiányukat nem is tudják pótolni.

A CDC 2000-ben az Egyesült Államokban megállapítja, hogy az afro amerikaiak 57%-a HIV fertőzött./ Eddig a fehér homoszexuális férfiakat tartották rizikócsoportnak./

2000 - 2001

Jelentős áttörés mutatkozott a járvány megfékezésében: 5 nagy gyógyszercég  csökkentette az AIDS ellenes szerek árát az afrikai elmaradott régiók számára, az USA a Sub-Sahara járvány sújtotta államainak pénzügyi segítséget nyújtott, lehetővé téve, hogy nagy tömegek részesülhessenek AIDS  ellenes terápiában.

2001-ben Thaiföldön kizárólag az óvszerhasználat eredményeként jelentősen csökken az új fertőzöttek  száma. Ugyanebben az évben Botswanában bevezetik az antivirális terápiát.Az eredményeket beárnyékolta azonban az Ukrajnában pusztító járvány, a felnőtt lakosság ekkora tömegének fertőzöttsége  eddig példátlan volt Európában . A Sub- Sahara régió eredményei már 2001-ben mutatkoztak: az évi új fertőzöttek száma  34%-kal csökkent.

Magyarországi helyzet:

Az első HIV fertőzöttet 1985-ben diagnosztizálták, az első AIDS beteget 1986-ban kezelték először.

1987-ben halt meg az első AIDS beteg.

Az első kombinációs kezelést 1994-ben kezdték el.

A HIV fertőzöttek száma Magyarországon az emelkedő szakaszban van, évi 10-30% növekedéssel. Mindezekkel együtt  azonban Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik.

2013-ban 240 esetet jelentettek, rizikócsoport első sorban a homoszexuális férfi populáció. Gyakoriak a  késői diagnózisok.

AIDS - eredmények, kudarcok

A vírus jövője:

A kezdetben kizárólag majmokat megbetegítő SIV vírus, története során legalább 3-szor "ugrott" át emberre, míg kialakulhatott a HIV1 vírus. A HIV2 vírus kialakulásához minimum 6 alkalommal történhetett "átugrás" . A SIV vírus a majmok közt első sorban sexális úton terjed, de mivel a csimpánz csoportok csoporton belül szaporodnak, a fertőzés nem terjed át más majom populációra. A SIV fertőzés csimpánzokban nem olyan súlyos lefolyású, mint az emberi HIV fertőzés, hiszen a vírus - mivel fennmaradásához a gazda sejt léte elengedhetetlen, a továbbterjedés módja /sexuális úton/ nem igazán effektív /csak az adott, véges létszámú majom csoporton belül terjedhet/ - számára a gazda szervezet elpusztítása evolúciós hátrány. Az emberre  való " átugrás" során azonban a vérkészítményekkel, fertőzött injekciós tűkkel való terjedés a vírus fertőzésnek nagyon effektív módjává vált, a gyors terjedésnek a lehetősége pedig a vírus számára már "megengedhetővé " tette azt a hátrányt, amit a gazda szervezet gyors elpusztítása okoz. Ezért olyan rendkívül veszélyes a HIV vírusnak az ív. drogélvezők közötti terjedése, hiszen a gyors, vérrel való terjedés életképessé teszi azokat a mutánsokat, amelyek a gazdaszervezetet gyorsan elpusztítják, hiszen a gazdaszervezet gyors pusztulása mellett a vírusnak nagyon jó lehetősége van új gazdaszervezetben kerülnie - minimális időn belül: a túlélés ez esetben biztosított.

Egyrészt tehát a vírus szelidülésével számolhatunk / ez a vírus fennmaradásának ára/, másrészt az agresszív mutánsok megjelenése várható ott, ahol a terjedés nem sexuális úton történik, hanem a vírus vérből direkt módon vérbe juthat.

Járványügyi tendenciák:

A szegény országokban a fertőzóttek száma csökken, hasonlóan a Sub Sahara régió országaihoz. Kelet Európában a fertőzöttek száma nő, jellemző az ív. drogélvezők közti terjedés. Középkeleten és Észak Afrikában szintén egyre több az új fertőzött. Nagyon szembetűnő a Karib térség fertőzöttségi adatainak javulása, míg Dél Amerikában ez csökkenés nagyon kis mérvű, hasonlóan az ázsiai és az óceániai térség adataihoz.

Nagyon nagy eredmény az, hogy a kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz. Kezelt, fertőzött anya újszülöttje nem válik fertőzötté, a kórházban fekvő, kezelt beteg nem fertőzi az egészségügyi dolgozót. A kezelt betegek partnerei nem fertőződnek. Ma már senki nem hal meg AIDS-ben, vagy a kapcsolódó opportunista fertőzésekben, ha a betegségét kezelik. A HIV fertőzöttek életkilátásai a kezdeti 2-10 évről 35-40 évre módosultak. Aki ma pl. 25 évesen HIV fertőzötté válik, az  valószínűleg 30 évesen fog HIV ellenes gyógyszert szedni, és kb. 70 évig fog élni. A kezélés mellékhatásaként azonban a HIV ellenes kezelésben részesülteknél olyan betegségek fognak megjelenni viszonylag fiatal korban, amelyek inkább az idős korra jellemzőek ; pl. zsír -anyagcsere zavarok, illetve a következményes szív- érrendszeri betegségek. A pandaemia fenntartásában döntő szerepet azok kapják, akik nem tudnak a fertozöttségükről. A szűrővizsgálatok tehát nagyon fontosak. A HIV szűrések terén Magyarország az európai országok kózött hátulról az ötödik.

Dr. Szentandrássy Julia

A cikk folytatása: AIDS járványtana, a HIV vírus, fertőzés, tünetek, a HIV fertőzés lefolyása, vizsgálat

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

2016-03-08 | Májgyulladást - hepatitist - okozhatnak fertőző és nem fertőző kórokok: vírusok, baktériumok, mérgek, gyógyszerek, drogok, alkohol, egyéb vegyületek. A vírus okozta hepatitiseket az ABC nagy betűivel jelölik, a leggyakoribbak és a leginkább ismertek az A-D hepatitisek.

tovább


Hepatitis B - HBV

2016-03-08 | A hepatitis B járványtana: Globálisan 200-240 millió fertőzöttel kell számolni. A hepatitis B fertőzés következtében / heveny fertőzés, később kialakuló májcirrózis és májrák / évente 780 000 ember hal meg. Legtöbben a Sub-Sahara régióban, Kelet Ázsiában, az Amazonas völgyében betegszenek meg, magas a fertőzöttség Közel Keleten, Indiában, Kelet Európában.

tovább


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08 | Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

tovább


Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

2016-03-03 | Genitális herpesz I. Az elnevezés a görög " herpein " - kúszó, lopakodó szóból ered, utalva a kórkép alattomosságára. Valamennyi Herpesz vírusra jellemző, hogy az első fertőzés után nem pusztul el, hanem lappang - tovább él a gazdaszervezetben, és az ellenállás meggyengülésekor a betegség kiújul.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

Miskolcra keresünk 6 órás
 laborasszisztens munkatársat.
Jelentkezni a miskolc@synlab.com email címen lehet.

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg