Centrum Lab


Gonorrhea (Gonorrhoea)

2016-03-03

Magyarországon 2013 II. negyedévben 409 bejelentett gonorrhoea fertőzés volt, ez 7%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka. Hazánkban a bejelentett esetek 4/5 része férfi.

nemi betegségek - gonorhea

A nemi betegség története
Járvágyügyi helyzet a nagyvilágban
A gonorrhea kórokozója
A fertőzés
A gonorrhea tünetei
Diagnózis
A gonorrhea kezelése
Védekezés


Már a bibliában is szerepel, de Európában főképpen a középkorban terjedt el. 1161-ben Angliában törvénnyel próbálják megakadályozni a terjedését, 1256-ban Franciaországban a betegeket törvény száműzi a városokból. Az esetek száma különösen akkor növekedett meg, amikor a keresztesek kiszorultak a Szent Földről.Sokáig nem különböztették meg a gonorrhoeát a syphilistől,  míg 1867--ben a francia Ricord felismerte a két betegség különbözőségét. 1879-ben Neisser mikroszkóp alatt meglátta a kórokozót /Neisseria gonorrhoeae-t/, 1881-ben a francia  Crede bevezette az újszülöttek védelmét úgy, hogy az újszülöttek  szemébe ezüst-nitrátot  cseppentett,  megelőzve így az újszülöttek gonorrhoea okozta szaruhártya-gyulladását, illetve vakságát. A kórokozó kitenyésztése 1885-ben sikerült. 1943-tól lehetőség nyílt a gonorrhoea nagy adag penicillinnel történő kezelésére.

Járványügyi helyzet

2013-ban az USA-ban 820 000 új beteget jelentettek, de a be nem jelentett esetek számát ugyanennyire becsülik. A gonorrhoea világszerte a 2. leggyakoribb STD betegség / a Chlamydia fertőzés előzi meg/.

Magyarországon 2013 II. negyedévben 409 bejelentett gonorrhoea fertőzés volt, ez 7%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka.

Világviszonylatban a legtöbb fertőzés Afrikában, Indiában, Thaiföldön van, az un. fejlett világban az esetszám nem nő. Az USA-ban a férfi-nő arány jelenleg azonos, Magyarországon a bejelentett esetek 4/5 része férfi.

A gonorrhoea társulását más nemi betegséggel vagy akár több STD betegséggel mindenütt megfigyelték. A fő probléma a betegséget okozó baktériumtörzsek emelkedő szintű antibiotikum-rezisztenciája, a WHO szerint közel az az idő, amikor a kórokozók jelentős része már minden ismert antibiotikumra rezisztens lesz. Új antibiotikumot pedig már legalább 10 éve nem fejlesztettek ki.

Kórokozó

Neisseria gonorrhoeae -  intracellularis/sejten belül élő/ kórokozó, nagyon érzékeny, környezeti hatásra gyorsan elpusztul, laboratóriumban nehezen tenyészthető.

Fertőzés

Kizárólag szexuális érintkezéssel, nem terjed egyéb kontaktussal, vagy cseppfertőzéssel.

Tünetek, kórlefolyás

  • Férfiaknál: a kórokozó behatolása után kb. 5 nappal fájdalmas, gennyes húgycsőfolyás,  ami főleg a reggeli vizeléskor kifejezett / bonjour csepp /. Megbetegedhet a mellékhere, vagy a prosztata is./Fájdalmas gyulladás/ Hosszabb távon férfi sterilitást okozhat.
  • Nőknél: a fertőződés után kb. 10 nappal méhnyakgyulladás, következményes gennyes folyással a jellemző, de - nőknél gyakrabban, mint férfiaknál - a fertőzés tünetszegény is lehet. A tünetszegény betegek is fertőznek. Nőknél nem ritka a következményes méhkürtgyulladás, ami sterilitást okozhat. A baktérium az egész szervezetet is megbetegítheti, ennek jele a gennyes ízületi gyulladás, legsúlyosabb esetben szívbelhártya gyulladás, szepszis.

Következményeként - a megváltozott szexuális szokásoknak - a kórokozó megbetegítheti a légutakat /okozhat pl. mandulagyulladást, ilyenkor a tüszős mandulagyulladástól nem könnyű megkülönböztetni/, vagy gennyes végbél nyálkahártya gyulladást. A fertőzés után védettség nem alakul ki, ujrafertőzés lehetséges. Oltás jelenleg nincs. A baktérium antibiotikum rezisztenciája dinamikusan növekedik, előfordulnak minden antibiotikumra rezisztens /panrezisztens/ törzsek.

Diagnózis

Első sorban a tünetek alapján/általában jellegzetesek a tünetek/.  Laboratóriumi diagnózis a húgycsőből, illetve a hüvelyből vett festett kenet értékelésével / a baktérium jellegzetes, jól felismerhető, de a nagyon sok fehérvérsejt a baktérium kimutatása nélkül is gonorrhoea irányába viszi a diagnózist/. A baktérium kitenyésztése fontos, nem annyira a diagnózis miatt, inkább az antibiotikum érzékenységi eredmény miatt.

Kezelés

A rezisztencia viszonyok figyelembe vételével - kombinált antibiotikum terápia

Védekezés

Kerülni a gyakori partnerváltást /különösen a külföldi, pl. thaiföldi  partnereket illetően/, óvszer megfelelő módon, és adekvát helyen való használata. Fontos a betegség lehető legkorábbi felismerése, az esetleges kísérő egyéb STD betegségek felismerése. Az esetleges társuló STD betegségek diagnosztikus vizsgálata szakképzett bőrgyógyász számára rutin feladat.

Dr. Szentandrássy Julia

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Chlamydia

 


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08 | Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

tovább


CMV - Herpeszvírus 5

2016-03-08 | A CMV vírus a herpeszvírusok családjába tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 5 / HHV 5 /.

tovább


AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

2016-03-03 | AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

tovább


Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

2016-03-08 | A HDV - hepatitis delta vírus -a  növényi pathogén, un. viroidekből származik. 1977-ben fedezték fel, egy súlyos sárgaságban szenvedő beteg fertőzött májsejtjében. Először a HBV vírus részének gondolták, de később kiderült, hogy az a részecske, amit delta antigénnek neveztek, nem része a HBV -nek, hanem egy új, defektív vírus, aminek a fertőzőképességéhez HBV szükséges.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg