Centrum Lab


Hepatitis B - HBV

2016-03-08

A hepatitis B járványtana: Globálisan 200-240 millió fertőzöttel kell számolni. A hepatitis B fertőzés következtében / heveny fertőzés, később kialakuló májcirrózis és májrák / évente 780 000 ember hal meg. Legtöbben a Sub-Sahara régióban, Kelet Ázsiában, az Amazonas völgyében betegszenek meg, magas a fertőzöttség Közel Keleten, Indiában, Kelet Európában.

Hepatitis B epidemiológia                                  hepatitis B
HBV -  hepatitis B vírus
Fertőzés módja
HBV fertőzés pathomechanizmusa
Heveny HBV májgyulladás
Laboratóriumi diagnózis
A Hepatitis B vírus fertőzés tünetei, lefolyása
A Hepatitis B fertőzés kezelése

Laboratóriumi vizsgálatra jelentkezés           

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: IDE)

 

Hepatitis B epidemiológia

Globálisan 200-240 millió fertőzöttel kell számolni. A HBV fertőzés következtében / heveny fertőzés, később kialakuló májcirrózis és májrák / évente 780 000 ember hal meg. Legtöbben a Sub-Sahara régióban, Kelet Ázsiában, az Amazonas völgyében betegszenek meg, magas a fertőzöttség Közel Keleten, Indiában, Kelet Európában. Az erősen fertőzött régióban a populáció 10%-a krónikusan fertőzött, itt az 5 éven aluliak fertőződnek a leggyakrabban, ezen belül is az 1 éven aluliak, az ő megbetegedésük 80-90% -ban megy át át krónikus formába. A felnőtteknél ez az arány jóval kedvezőbb, kevesebb, mint 5%. Nyugat Európa és Észak Amerika kevéssé fertőzött, a krónikus szakba a fertőzöttek kevesebb, mint 1% kerül. Az összes krónikus hepatitis 20-30%-ban alakul ki májcirrózis, illetve májrák.

HBV / hepatitis B vírus/

Kórokozó

A hepatitis B vírus, amely a hepadnavírusok közé tartozik. Kicsi, dupla szálú DNS -t tartalmazó vírus. Van egy belső /core/ része és egy külső borítója, ahol a HBsAg / hepatitis B surface antigén / található. A belső rész tartalmazza a HBcAg-t / hepatitis B core antigén /, amely a vírus DNS-t és a DNS polymerase enzimet tartalmazza.

Fertőzés

  1. fertőzött vérrel illetve vérkészítménnyel
  2. szexuális érintkezéssel / a fertőzés nemi váladékkal és nyállal is átvihető /

Fertőzés módja

Kockázati csoportba tartoznak a művese kezeltek, haemophiliások, a daganatos betegek, az intravénás drog felhasználók, az egészségügyi dolgozók, a szexuális partnert gyakran cserélők, a szexiparban dolgozók, MSM személyek. A fertőzés átvihető tetoválással, fogászati kezelés révén, közös borotva, körömolló, fogkefe használattal.


HBV fertőzés pathomechanizmusa

A fertőzés pathomechanizmusa: A fertőzés célpontja a májsejt, de kis mennyiségben a vírus jelen lehet a vesében, hasnyálmirigyben, fehérvérsejtekben. A vírus a májsejtek felszínéhez kötődik, majd belép a májsejtekbe, amelyeknek a magjába úgy épül be a vírus core particuluma,hogy azokat direkt módon nem károsítja. A májsejt magban a vírus genetikus állománya / DNA / körkörös formát vesz fel. A vírus DNS genetikai kódját a vírus m.RNS átírja és ennek a kódnak alapján a májsejt cytoplasmában a vírus különböző alkotó elemei / fehérjék / termelődnek; kialakul az új vírus részecske. A HBV felületi antigénje, a HBsAg feleslegben keletkezik, bekerül a vérbe, a szervezet megkezdi ellene az ellenanyagképzést. Mivel sokkal több HBSAg van jelen, mint a komplett vírus részecske, a szervezet túlzott immunválaszt produkál, ezáltal az immunitás felesleges helyeken mozgósítja a lehetőségeit, az immunrendszer  "figyelme elterelődik " a konkrét feladattól;  a HBV helyzeti előnybe kerül. A T lymphocyták elsődleges immunválasza a fertőzött májsejtek ellen irányul, mivel a vírus részecskék ezeknek a sejtetnek a genetikai állományába épültek be - de a fertőzött májsejteket csak kis számban pusztítja el. A T sejtes immunválasz során azonban olyan immunmodulátorok keletkeznek, amelyek már több vírussal megfertőzött májsejtet pusztítanak el. A májsejt pusztító hatással együtt ebben a fázisban már erős az immunitás víruspusztító képessége: a szervezet meg tud szabadulni a HBV vírusoktól.

Heveny HBV májgyulladás

A tünetek nagyon hosszú lappangási idő után / 30-180 nap / - átlagban 75 nap után jelentkeznek.

Általános tünetek: fejfájás, végtagfájdalom, gyengeség, láz, hányinger, hányás, hasmenés.

Az általános tüneteket a májfunkciós vizsgálatok pozitivitása követi, majd kialakul a sárgaság. A heveny szak 4-5 hétig tart általában. A lábadozási szakasz 1-2 hónapot vesz igénybe. 90%-ban teljes gyógyulás következik be, 1-2%-ban heveny májelégtelenség és következményes halál lép fel. A betegség krónikussá válásának / 6 hónapon túli vírushordozás / esélye 5 % körüli.

Laboratóriumi diagnózis

A vírus kimutatható a vérből az expozíció / a vírus szervezetbe való bejutása / után 10-14 nappal -  molekulárbiológiai módszerrel / HBV DVA PCR /, de ezt a módszert ritkábban alkalmazzák. Az általános tünetek megjelenése előtt kb. 1 héttel / az expozíció után 5 héttel / a HBsAg már kimutatható, hasonló a HBeAg kimutathatóságának az időbeli limitje is, de ez utóbbi hamarabb eltűnik a vérből / gyógyult esetben / , a 13. hét körül, míg a HBsAg kb. a 20. hétig kimutatható. A májfunkciós próbák a 10-15. héten pozitívak. A sárgaság megjelenésekor a HBsAg  általában negatívvá válik.

A HBV fertőzés legjobb markere a HBcIgM, az expozíció után 8-9 héttel mérhető a vérben, a 25. hét körül negatívvá válik.

Krónikus fertőzésnél a HBsAg pozitív marad az expozíció után 6 hónappal is. Meghatározása krónikus esetben technikailag problémát jelenthet; előfordul, hogy szintje a vérben nagyon alacsony, így az aktuálisan használt módszerrel nem kimutatható, vagy a vírus a túlélés érdekében mutál, és az elmutált HBsAg az alkalmazott tesztben használt ellenanyaggal nem határozható meg. Ebben az esetben azonban a HBcIgM pozitív. A HBsAg ellen képződött ellenanyag / minimum 4 hónap után jelenik meg /  az védettség markere. A HBsAg ellenanyag, az anti HBs - krónikus fertőzésben gyakran negatív, míg azoknál, akik a fertőzést átvészelték és gyógyultak, vagy HBV ellen oltottak - pozitív.

A pozitív HBsAg, HBeAg, anti HBcIgM a fertőzőképességre utal. HBV DNA vizsgálatot a krónikus hepatitis B kezelése előtt, kezelés közben adott időpontban, illetve a kezelés végén kötelező végezni.

A hepatitis B krónikus formája - szigorú feltételek mellett - gyógyítható.

Laborvizsgálatok: májfunkciós próbák, HBsAg, HBcIgM, anti HBc / IgM+IgG /HBeAg / anti HBs, HBV DNA / 

A HBV fertőzés tünetei, lefolyása

A HBV fertőzés gyakran tünet nélkül zajlik le - a gyermekek gyakrabban tünetmentesek, mint a felnőttek.

Típusos lefolyás esetében - 30-180 nap lappangási idő után - lassan kialakuló, kezdetben jellegtelen tünetek észlelhetők: nagyon erős fáradtság, fejfájás, étvágytalanság - kezdetben láz nélkül. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, ízületi fájdalmak, csalánkiütéshez hasonló bőrelváltozások, viszketés tartoznak még a bevezető tünetek közé. A vizelet sötét színű lesz, a széklet viszont világos, színtelen. A sárgaság valamivel később jelenik meg, ilyenkor a betegnek már javul a közérzete. Előfordul, hogy a HBV fertőzés influenza szerű tüneteket produkál, ezekben az esetekben az átvészelt májgyulladás csak jóval később, egyéb okok miatt végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeként derül ki. A betegség néhány hét, esetleg néhány hónap alatt gyógyul, a vírushordozás megszűnik - az esetek legnagyobb részében. Mindössze kb. 1%-ban alakul ki heveny májelégtelenség, amelynek prognózisa nagyon rossz. Valamivel nagyobb százalékban a folyamat krónikussá válik, vagy tünetmentes vírushordozás marad fenn. A krónikus forma átmehet májcirrózisba, illetve a cirrótikus göbök rákosan elfajulhatnak.

Laboratóriumi jelek

Legkorábban, az expozíció után 1-2 héttel, molekuláris biológiai módszerrel a vírus a vérből kimutatható / ennek a módszernek az egészségügyi dolgozók fertőződésénél van jelentősége, amikor a fertőzés lehetséges időpontja ismert/. A HBsAg és a HBeAg a fertőzéstől számított 2. hónaptól kezdve mérhető - többnyire még az általános tünetek megjelenése előtt. A májfunkciós próbák, első sorban a transzaminázok pozitivitása a bevezető tünetek megjelenésével együtt dokumentálható. A sárgaság megjelenése előtt közvetlenül a legmagasabbak a transzaminase értékek. A 6. hónap eltelte után, ha a beteg nem marad vírushordozó, a HBsAg és a HBeAg már nem mérhető. Ugyanettől az időponttól az anti HBs szint mérhetővé válik, jól jelezve a HBV vírussal való találkozás tényét. A fertőzés 6. hónapja körül a HBsAg már eltűnik a vérből, az anti HBs még nem mérhető, az anti HBc IgM  azonban meghatározható. / Core ablak /. Ha a májgyulladás krónikussá válik, a HBsAg a betegség 6. hónapja után is mérhető. Krónikus fertőzésben a HBeAg jelenléte a vérben a folyamat aktivitását jelzi. Ilyenkor az immunrendszer nem tudja a vírust elpusztítani, annak ellenére, hogy az immunreakció létrejön a fertőzött májsejtekben replikálódó HBV-sal szemben; a májban állandó gyulladásos reakció játszódik le- pozitív eredmény nélkül - a vírus fennmarad, viszont a májsejtek tömege esik áldozatul az immunreakciónak. Az elpusztult májsejtek helyét hegszövet tölti ki, a máj megnagyobbodik, de a működő májszövet mennyisége csökken. Kialakul a májfibrózis, majd a májcirrózis, a cirrózisok egy része májrákba megy át.

Előfordul olyan kórlefolyás is, hogy a szervezet a HBV-vel szemben nem hoz létre immunválaszt, nem alakul ki fibrózis illetve cirrózis, a fertőzött személy tünetmentes, a májfunkciós értékek normál tartományon belül vannak, a HBV DNA kimutatás azonban / vírusmeghatározás molekulárbiológiai módszerrel / pozitív ; ezek a személyek vírushordozók, a fertőzést továbbadhatják. A vírushordozók vérében a HBsAg többnyire pozitív, de előfordulhat, hogy ennek az antigénnek a szintje a vérben nagyon  alacsony, a szokásos módszerekkel nem kimutatható, vagy a vírus mutációja miatt a HBsAg változik, a rutin módszerekkel nem határozható meg ; az ilyen vírushordozó személyt a laboratórium HBsAg negatívnak leletezi, annak ellenére, hogy a HBV / illetve a vírus felszíni antigénje is / a vérében jelen van. A potenciális fertőzőképességre csak a pozitív HBcIgM utal.

A fentebb már említett 4. lehetőség a heveny májelégtelenség. Ez a kórforma néhány nap, vagy néhány hét után alakul ki, rizikót a hepatitis B fertőzést megelőző egyéb májmegbetegedés, például toxikus májkárosodás jelent. Heveny májelégtelenségben a májsejtek 80, 90 %-a elpusztul. A máj méregtelenítő szerepének kiesése következtében toxikus anyagok -  pl. ammónia - szaporodnak fel a vérben, ezek a vegyületek rontják a vesefunkciót, károsítják a központi idegrendszert. Mivel a májnak központi szerepe van a véralvadásban, heveny májelégtelenségben vérzések léphetnek fel testszerte. Az egész anyagcsere felborul, a vércukor leesik, az ionháztartás összeomlik. Kialakul a májkóma, a halál közvetlen oka általában az agyvizenyő. Ennek a kórformának a halálozása 80% körül van. Elméleti lehetőség a beteg megmentésére a vesetranszplantáció.

A Hepatitis B fertőzés kezelés

A heveny fertőzés típusos lefolyásának oki terápiája nincs, a tüneteket / láz, viszketés, hasi, ízületi fájdalom / lehet enyhíteni. Az akut szakban - ritka esetben - fellépő akut májelégtelenség kezelésére kevés lehetőség van / lásd előbb /. A krónikus B hepatitis terápiája az utóbbi 10 év eredménye: a betegség ma már gyógyítható. A kezelendő betegek körét, a kezelés egyénre szabott módját, a kezelés adminisztrációját - tekintve a terápia milliós nagyságrendű költségét  -szigorú szabályokhoz kötik, azok be nem tartása a kezelésből való kizárást eredményezheti. A kezelendő betegek várólistára kerülnek, besorolásuk sorredje adott szempontok szerint / laboratóriumi paraméterek, képalkotó vizsgálatok eredménye, stb. alapján / történik. A kezelés csak akkor indítható el, ha igazolható a májkárosodás / pl. kóros máj enzim értékek, progresszió -ra utaló biopszia, vagy fibroscan lelet, HBeAg jelenléte, magas vírus kópiaszám stb. /. A vírushordozást - ha májkárosodás nincs - nem kezelik. Ennek oka egyrészt az, hogy, aki nem beteg, azt értelmetlen kezelni, másrészt a kezelés csak abban az esetben hatásos, ha a vírus már májkárosodást okozott. A kezelés pegylált interferonnal / injekció /, illetve nucleozid analóggal / tabletta / történik, jelenleg mindkét vegyülettípusnak nagyon sok a mellékhatása, nagy terhet róva az orvosra és a betegre - egyaránt. A terápia fél évtől általában 1 évig tart, néha tovább. A kezelést laboratóriumi kontroll mellett végzik, a kontrollok időpontja szigorúan behatárolt. Azokat  a személyeket, akiknél HBV hordozás igazolódott, de májkárosodásuk nincs, gondozásba veszik, általában fél évenként ellenőrzik az állapotukat.


Külön kell szólni a terhesség alatti HBV fertőzésről. A magzat fertőződhet krónikus HBV hordozó anyától / ez a gyakoribb /, vagy olyan anyától, aki a terhessége alatt fertőződött hepatitis B vírussal. A magzati fertőzés módja lehet szülés alatti / perinatális /, vagy a méhlepényen át történő / transzplacentális /.  A korai életkorban szerzett HBV fertőzés 90%-a krónikussá válik!

Magyarországon 1995 óta végzik a terhesek hepatitis B szűrését / a 16. grav. hétig /. A pozitív anyák újszülöttjeit életük első 12 óráján belül, a szülészeti intézményben oltják / aktív és passzív immunizálással /. Az oltási sorozat 1 hónap múlva , ill. 5-6 hónapos korban a DIPERTE, ill. Sabin vakcinálással együtt történik / házi gyermekgyógyász /.


A HBV fertőzés megelőzése részben részben a közegészségügyi szabályok betartásával / 1-szer használatos tűk bevezetés az egészségügyben, egészségügyi dolgozók, véradók, műtétre kerülő betegek szűrése, a közös körömolló, fogkefe, borotvahasználat kerülése, iv. droghasználók ellátása 1-szer használatos tűkkel, biztonságos szex /, illetve védőoltással történik. Magyarországon 1999 óta a 14 éves korosztállyal kezdődően oltották a serdülőket, jelenleg az oltást korábbi életkorhoz kötötték, ma már a 7. osztályosok kötelező védőoltásra történik meg / a szexuális élet megkezdésének idejét alapul véve /. A védőoltás azonban nem mindenkiben vált ki megfelelő védő ellenanyagválaszt, ezek az un. non responder személyek. Ezeket fel kell világosítani, a figyelmüket a közegészségügyi szabályok betartására felhívni. A védő ellenanyag mérése a befejezett oltási sorozat után fél évvel aktuális. A hepatitis B elleni vakcinát géntechnológiával állítják elő, a HBsAg-t, tehát a vírus felületi antigénjét - nem a teljes vírust - tartalmazza, az elleanyagválaszt csak az antiHBs megjelenése igazolja, a HBeAg ellenanyag / anti HBe /  csak akkor jelenik meg a vérben, ha a védettséget a fertőzés átvészelése, tehát a teljes vírussal való találkozás eredményezte.

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: IDE)

Dr. Szentandrássy Julia

Online jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció     

Személyesen - a vérvétel napján - is van lehetőség a vizsgálatok kiválasztására!

 

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

2016-03-03 | Genitális herpesz I. Az elnevezés a görög " herpein " - kúszó, lopakodó szóból ered, utalva a kórkép alattomosságára. Valamennyi Herpesz vírusra jellemző, hogy az első fertőzés után nem pusztul el, hanem lappang - tovább él a gazdaszervezetben, és az ellenállás meggyengülésekor a betegség kiújul.

tovább


Chlamydia

2016-03-03 | Chlamydia trachomatis fertőzés A Chlamydia fertőzés  / az STD fertőzések / mindig sexuális úton történnek. Jelenleg a legelterjedtebb nemi betegség. A fertőzöttek leginkább a heterosexuális populációból kerülnek ki, több a fertőzött nő, mint férfi.

tovább


CMV - Herpeszvírus 5

2016-03-08 | A CMV vírus a herpeszvírusok családjába tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 5 / HHV 5 /.

tovább


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08 | Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg