Centrum Lab


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08

Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

Hepatitis C vírus / HCV / története, epidemiológiája  hepatitis C
Rizikótényezők/Veszélyeztetettek köre

HCV fertőzés mechanizmusa, onkogén hatása
HCV fertőzés lefolyása, tünetek, laboratóriumi diagnózis 
HCV fertőzés terápiája 

 

A Hepatitis C vírusról

Már az 1970-es években feltételezték egy hepatitis A és hepatitis B vírustól különböző fertőző ágens létét, és az általa okozott májgyulladást non A non B hepatitisnek / NANB / nevezték. A HCV génszekvenciája  - több kutató munkája eredményeként - 1989 óta ismert. A vírus elleni harc főbb állomásai:

 • 1991: Az első kísérletek a HCV fertőzöttek kezelésére.
 • 1992 : A vírushordozást kimutató tesztek megjelenése a kereskedelemben.
 • 1996: A HCV fertőzések drámai csökkenése az USA -ban.
 • 1998: A  CDC megalkotja a prevenció és a kontrollálás alapjait.
 • 2001: Egyszer használatos tűk használata a fejlett országok egészségügyében.
 • 2007: A HCV okozta halálesetek száma az USA -ban kevesebb, mint a HIV fertőzések okozta halálesetek száma.
 • 2012: A CDC javasolja az 1945 és 1965 között születettek HCV szűrését az USA -ban.
 • 2014: A HCV fertőzöttek interferon nélküli kezelése

A vírus család

A HCV vírus: A kis vírusok közé, a Hepacivirus genusba, a Flaviviridae családba tartozik. Rendelkezik borítóval, genetikai anyaga egyszálú RNS. Csak embert és csimpánzt fertőz. Vér-vér útján terjed, a környezetben néhány óra alatt elpusztul. 7 szerotípusa ismert, ezeken belül altípusokat lehet elkülöníteni. Európában, Észak és Dél Amerikában az 1-es szerotípus a legelterjedtebb.

Epidemiológiai adatok

2005-ben globálisan 135 millió fertőzöttel számoltak, és ugyanebben az évben 500 000 ember haláláért tették felelőssé a HCV-t. Nagyon magas a fertőzöttség Kínában, Mongóliában, az Észak Szahara régióban, Közel és Közép Keleten, Pakisztánban. A legtöbb fertőzött Egyiptomban él. Az USA-ban 1999 és 2010 között a HCV okozta halálozás 50% -kal nőtt. Elgondolkodtató, hogy ugyanitt a fertőzöttek 45-60%-a nem tud a vírushordozásáról. Magyarországon 0.7-1.3 % HCV hordozóval számolnak.
A fertőzések 15-30%-a megy át  cirrózisba, amely vagy dekompenzált cirrózishoz, vagy májrák hoz vezet.

Rizikótényezők

Fokozott a fertőzésre való kockázata azoknak, akik

 • 1992 előtt kaptak transzfúziót, vagy
 • 1992 előtt estek át szervtranszplantációs műtéten, vagy
 • 1987 előtt kaptak vérkészítményt.

Magas a kockázat

 • az intravénás (ív.)drogélvezőknek,
 • a dializált betegeknek,
 • de az orális, vagy nasalis / szájon át szedhető, vagy orrom át beszippantható / kábítószer-élvezőknek.

A legtöbb fertőzött 18-29 év közötti személy.
Lakóhely szerint vizsgálva a vírushordozókat - inkább a vidéki, ill. a külvárosi népesség fertőzött.
Rassz szerint a fehér rassz jelent nagyobb rizikót.
Az egészségügyi dolgozók kockázata nagyobb, mint a populáció egyéb tagjaié / tűszúrásos balesetek, ahol a HCV átvitel rizikója 1.3%, a HIV-é 0.3%/.
Átvihető a vírus tetoválással és piercinggel is.
A vírus átvitele az anyáról a magzatra a terhesség alatt lehetséges, de leggyakoribb a szülőutakon át történő / perinatális/       fertőződés. A perinatális átvitel 4%-ban történik meg, ha az anya kizárólag HCV hordozó, 25%-ban, ha az anya HCV -vel és HIV -vel együttesen fertőzött.
A szexuális transzmisszió nem jellemző. Leginkább a HIV fertőzött MSM populáció fertőződhet szexuális kontaktus útján.
Nem fertőz a vírus cseppfertőzés, direkt kontaktus, fertőzött étel, vagy víz útján.

HCV fertőzés mechanizmusa, onkogén (tumor-képző) hatása

A HCV célsejtjei első sorban a májsejtek / hepatocyták /, de a vírus fertőzi a szervezet egyéb sejtjeit is, pl. a fehérvérsejteket / lymphocytákat, makrophagokat / . A vírus genetikai állománya nem integrálódik be a humán gazdasejt magjába.

A fertőzés szakaszai :

 1. A vírus bejut a gazdasejt cytoplasmájába
 2. Elveszti a borítóját / capsidját /
 3. A szabadon maradt RNS a gazdasejt eredetű membránokon replikálódik
 4. A kész vírionok megkapják a burkukat / capsidot /
 5. A kész vírus secretio útján kijut a sejtből

A HCV vírus nucleotid sequenciája / a genetikus állományát jellemző aminósav sorrendje / nagyon változékony, ennek oka a vírus RNS felépítéséért felelős RNS polymeráz pontatlansága.
Egy adott gazdában egymáshoz nagy mértékben hasonló, de egymástól genetikailag kissé eltérő víruspopulációk jönnek  létre. A mutációs ráta nagyon nagy, az emberi DNS mutációs rátájának 106-szorosa. Ezért nincs jelenleg a HCV fertőzés ellen védőoltásra lehetőség.
A vírus core /borító/  fehérjéi gátolják a a májsejtek tumorszupresszor génjeinek termékeit, ezzel magyarázható a HCV onkogén / tumor képző / hatása. Más oldalról a HCV fertőzés talaján kialakult májcirrózis már hordozza a daganatos átalakulás molekulárbiológiai jegyeit. A májcirrózisban az álladó sejtproliferáció / gyulladásos hegszövet sejtszaporodás /  magában hordja azt a lehetőséget, hogy az állandó sejtszaporodás - amit egy ideig a szervezet szabályozni tud - egyszer csak kicsúszik a kontroll alól, kontrollálatlanná válik: kialakul az elsődleges májrák.

HCV fertőzés lefolyása, tünetek, laboratóriumi diagnózis

Hepatitis C fertőzés

Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. Rontja a prognózist az egyidejű HBV, vagy HIV fertőzöttség, az egyéb ok miatt kialakult zsírmáj, és  a - még akár kis mértékű - alkoholfogyasztás is .

Hepatitis C fertőzés lefolyása

Kb. 3 hónap lappangási idő után a vírus első sorban a májsejteket betegíti meg, de képes a túlélésre a fehérvérsejtekben / lymphocyták / is. A fertőzés következménye - a májnak az anyagcserében betöltött kulcsfontosságú szerepe miatt - az egész szervezet megbetegedése.
A vírus változékony, úgynevezett hypervariábilis régiója miatt az immunrendszer állandó harcban áll ugyan, de a fertőző ágens elpusztítása az elpusztítandó cél állandó változása miatt - szinte esélytelen.

 • A HCV fertőzés nagyon gyakran / 70-80%-ban / krónikus formába megy át.
 • Az esetek 20%-ában kialakul a májcirrózis.
 • Az esetek 5%-ában elsődleges májrák alakul ki a májcirrózis talaján.

Ezért nevezik a HCV-t májmolynak, vagy csendes "gyilkos"-nak.

Hepatitis C fertőzés szakaszai

 • Tünetszegény, hordozó állapot: általános, nem jellegzetes tünetek / fáradékonyság/, normál májfunkciós értékek jellemzik. A vírus a vérben a fertőzés után kb. 2 héttel kimutatható / HCV RNS : pozitív /, a HCV ellenanyag a fertőzés után kb. 3 hónap múlva mérhető a vérben.
 • Akut szak : heveny májgyulladás, a klinikai kép megegyezik a HAV, ill. a HBV okozta májgyulladással, a tünetek azonban enyhébbek. Az esetek 3-5%-ában a megbetegedés fulmináns / nagyon súlyos, gyors lefolyású / formába megy át, amikor is a halálozás majdnem 100%. Az akut formában az esetek mindössze 25%-ában látható sárgaság, de a májfunkciók kórosak, a HCV ellenanyag pozitív.
 • Krónikus szakasz: a fertőzés akár 10-15 évig is tünetmentes. A krónikus szakasz több szerv megbetegedésére utal, a tünetek többnyire általánosak / fáradékonyság /, vagy több szervet is érintenek /bizonytalan hasfájás, alsó végtag dyscomfort, esetleg bizonytalan fájdalom a lábakban, kézzsibbadás, ízületi fájdalmak, bőrviszketés, II. típusú diabétesz, az erek gyulladása, vese elváltozás, esetleg nyirokdaganat. A májfunkciók vagy egyenletesen, vagy viszonylag stabil intervallumok után - romlanak. A HCV ellenanyag pozitív.

A fertőzöttek fele nem tud a fertőzéséről.


Laboratóriumi diagnózis

Szűrővizsgálatként a HCV ellenanyag / anti HCV / kimutatását célszerű mindenkinek elvégeztetni.
Álnegatív lehet a vizsgálat akkor, ha a fertőzés a vérvételtől számított 3 hónapon belül történt. / A HCV ellenanyag a fertőzéstől számított 3 hónap eltelte után mérhető a vérben. /
Ha az esetleges fertőzés ideje ismert / pl. egészségügyi dolgozók munkahelyi balesete / , a fertőzéstől számított 2. héten a vírus a vérben kimutatható / hamarabb azért nem, mert a vírus nem a vérben, hanem a májban van / , ilyenkor a HCV RNA vizsgálat megbízható eredményt ad.

Laboratóriumi módszerek a vírushordozás kimutatására

HCV ellenanyag kimutatásán alapuló ELISA, ill. immunoblot módszerek. / anti HCV ELISA szűrőtesztek, ill. HCV immunoblot az ELISA módszerrel kiszűrt esetek konfirmálására /, HCV RNA - a vírus direkt kimutatása molekulárbiológiai módszerrel. Az anti HCV vérben való megjelenéséhez / laboratóriumi kimutatásához az expozíció / a vírus szervezetbe való bejutása / után 3 hónappal van lehetőség, míg a HCV RNA az expozíció után 1-2 héttel válhat pozitívvá. A gyógyult HCV fertőzöttek HCV RNA negatívvá válnak, de az ellenanyag / anti HCV / egész életen át mérhető azoknál, akik egyszer a vírussal fertőződtek.

HCV fertőzés terápiája

A HCV fertőzés spontán gyógyulása lehetséges, de nagyon ritka. A legfőbb probléma az, hogy a fertőzöttek legtöbbje nem tud a fertőzéséről. Ha a vírus szervezetbe való bejutásának ideje ismert / egészségügyi dolgozók munkahelyi balesete /, a kezelést minél hamarabb el kell kezdeni. Az orvostudománynak kevés olyan területe van, ahol akkora siker könyvelhető el, mint a HCV jelenlegi terápiája. A kezelés lehetőségeinek állomásai:

 • 1. interferon+ribavirin terápia
  Az interferon / az első kezelések interferon alfa-2a -t használtak / a szervezet immunműködését erősíti, emellett - közvetett úton-  gátolja a vírus szaporodását. A ribavirin; vírus ellenes antibiotikum. Ezzel a kombinációval a betegek kb. 40%-a gyógyult meg, a Magyarországon szinte kizárólagosan előforduló 1b szerotípus erre a kezelési sémára ennél rosszabbul reagált.
 • 2. PEG interferon+ribavirin
  A PEG interferon polyetilénglikolba csomagolt interferon: lassúb a lebomlása és a szervezetből való kiürülése, mint az interferon alfa 2-nek, ezért a vérszintje stabilabb. Ezzel a kombinációval a betegek 50-60%-a gyógyult meg. A kezelés általában 48 hétig tartott. A 12. héten lehetőség nyílt ebben a terápiás sémában arra, hogy azokat a betegeket, akik nem mutatnak javulása hajlamot, a kezelésből kivonják.
 • 3. PEG interferon+ribavirin+boceprevir / telaprevir/
  A boceprevir, ill. a telaprevir a proteázgátlók csoportjába tartozik Ezzel a kombinációval a betegek 60-70%-a meggyógyult. A kezelés ára egy betegre vonatkoztatva 14-15 millió Ft.
  Az interferon kezelés mellékhatásai: influenza szerű tünetek / láz, fejfájás, végtagfájdalom, stb./, hajhullás, gyomor-bél rendszeri tünetek, pajzsmirigy- gyulladás, bőrtünetek, hajhullás.
 • 4. Interferon nélküli  kezelés:
  Azokat kezelik így, akik interferonra nem reagáltak. Ez esetben vagy egy tablettában adnak a betegnek proteázgátlót és 2 különböző ponton ható RNS polymeráz gátlót / paritaprevir /, vagy 2 tablettában adják a 2 különböző ponton ható RNS polymeráz gátlót / sofosbuvir+ledipasvir /. Ezzel a kombinációval 80-90%-os gyógyulási arányt lehet elérni. A kezelés nagyon költséges. Magyarországon várólista van, a listán elfoglalt hely nem egyedül a betegség előrehaladott voltát veszi figyelembe.

Dr. Szentandrássy Julia

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08 | Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

tovább


Otthoni önmintavételes HPV teszt

2016-11-18 | Ajánljuk minden szexuálisan aktív nőnek, akik nem jártak (HPV-re is kiterjedő) nőgyógyászati szűrésen az idén.

tovább


HPV és a méhnyakrák

2016-03-08 | A Humán papilloma vírus - HPV -  már az emberi faj megjelenése előtt jelen volt az élővilágban. Jelenleg a vírus igen elterjedt, majd minden szexuálisan aktív felnőtt élete során legalább egyszer fertőződött.

tovább


Szifilisz

2016-03-03 | A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható. Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg