Centrum Lab


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08

Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

EBV vírus/Herpeszvírus 4/ csokbetegseg
Kórképek
Herpeszvírus 4. fertőzés mechanizmusa
Diagnózis
Mononucleosis infectiosa /csókbetegség/
Vizsgálatra jelentkezés

Genetikus anyaga: kettős szálú DNS

Csak humán megbetegedést okoz. Világszerte elterjedt, a fejlődő világban a lakosság többsége 18 hónapos kora előtt fertőződik / ilyenkor a megbetegedés a legtöbbször tünetmentes/, a fejlett országokban leginkább a tizenévesek fertőződnek. Mint minden DNS vírus, az első fertőzés után a szervezetben lappangó formában túlél, az immunitás gyengülésekor aktiválódik. A fertőzöttek újbóli fertőzése /reinfekció/ lehetséges. A fertőzés  különbözik attól függően, hogy ép immunitású, vagy sérült immunitású / pl. HIV fertőzött, vagy transzplantált / személy betegedett meg.

Típusos kórkép: Mononucleosis infectiosa / Pfeiffer féle mirigyláz, csókbetegség /

Lappangási ideje/ a fertőzés továbbadása ilyenkor is lehetséges/ :  4-6 hét.

Az átvitel módja:
Első sorban nyállal, de egyéb testfolyadékkal, pl. ondóváladékkal, vér útján, szerv transzplantációval is. Fertőződés csókolózással, szexuális úton, közös pohár, evőeszközök, fogkefe használattal, egymás ételébe való "beleevéssel" vér transzfúzió útján történhet. Aki egyszer a vírussal már fertőződött, annak nyálában időnként újra és újra megjelennek a vírus részecskék, a legtöbb új fertőzés ebből az időszakos nyál hordozásból történik, természetesen, a tünetes beteggel való érintkezés mellett.

Tünetek:
Extrém fáradtság, jellegzetes lázmenet ; egy hét lázas szakot egy hét láztalan szak követ, torokfájás, fej és végtagfájdalom, máj megnagyobbodás lép megnagyobbodással vagy anélkül, nyirokcsomó megnagyobbodás nyakon, esetleg hónaljban is, kiütés, kóros májfunkciók.
A betegség 2-4 hét után spontán gyógyul, de nem ritka a több hónapig, akár fél évig tartó lefolyás.

Ritkábban előforduló kórképek:
Agyhártya és/vagy agyvelőgyulladás, szem ideg gyulladás, szimmetrikus végtagbénulás, mozgás koordinációs zavarok, arcideg bénulás, féloldali bénulások, alvászavar, pszichiátriai kórképek.

Szövődmények:
Mandula körüli tályog, arcüreggyulladás, nyálmirigy gyulladás.

Sérült immunitásúak megbetegedései:
Tüdőgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, szívizom gyulladás

EBV fertőzéssel összefüggő kórképek:
Burkitt lymphoma, orr-garat rák, Hodkin lymphoma, non Hodkin lymphoma

EBV asszociált leggyakoribb kórképek:

  • Burkitt lymphoma - a non Hodgkin lymphomákhoz tartozik, egyenlítői Afrikában, a malária fertőzött területeken fordul elő, kialakulásában a malária által meggyengült immunitás játszik szerepet.
  • Nasopharyngeális / orr- garat / rák. Dél Kínában fordul elő, kialakulásában genetikai és környezeti tényezők / fustölt hal fogyasztás /  szerepelnek.

EBV fertőzés mechanizmusa

A vírus a gazdasejt CD21 sejtfelületi receptoraihoz/ ilyenek vannak a B lymphocytákon, de az orr-garat hámsejtjein is/ kötődik, majd bejut a gazdasejtbe. A CD21 sejtfelszíni receptor egyúttal komplement / az immun folyamat egyik eleme/ receptor is, tehát a kötődéskor immunfolyamat indul meg. A  humán sejt genetikus állományába épulve, a vírus saját szaporodását, speciális fehérjék szintetizálását, és különféle immunglobulinok képzését idézi elő. A speciális fehérjék a gazda sejtet teszik halhatatlanná, míg az immunglobulinok különböző immunológiai folyamatok megindulását teszik lehetővé, amelyek a jellegzetes klinikai kép hátterében állnak / pl. megnagyobbodott nyirokcsomók /. A fertőzött B lymphocytákat a T lymphocyták pusztítják el / mononucleáris sejtek / , de néhány fertőzött B lymphocyta megszökik a T lymphocyták elől: a vírus az elsődleges fertőzés után lappangó formában túlél a gazdaszervezetben. / mint a többi Herpesz vírus/

Diagnózis

A klinikai tünetek jellegzetesek, a laboratóriumi vizsgálatok nem feltétlen szükségesek.
Bizonytalan klinikai kép mellett vérképvizsgálat / jobbra tolt  (lymphocyta dominanciát mutató) vérkép, jellegzetes, un. mononucleáris sejtekkel/, májfunkciós vizsgálatok, szerológiai vizsgálatok /EBV VCA IgG és IgM, valamint EBNA antitest vizsgálat / jöhetnek szóba.
VCA : Vírus Capsid Antigén
EBNA: EBV Nucleáris Antigén
Aktuális fertőzésre az EBV VCA IgM jelenléte utal, IgG és EBNA negativitás mellett
Átvészelt fertőzésre általában a VCA IgG és az EBNA jellemző.

Mononucleosis infectiosa / csókbetegség, Pfeiffer féle mirigyláz /

Mononucleosis infectiosa tünetei:
Többnyire láz- és fájdalom csillapítás. Nem szabad adni a betegnek amoxicillint, vagy ampicillint. A mandulákon látható kráter szerű bemélyedések, amelyek fehér lepedékkel fedettek, összetéveszthetők a S. pyogenes fertőzés  okozta tüszőkkel / tüszős mandula gyulladás/. Nehezítheti az EBV fertőzés felismerését az, hogy a vírus - különösen a hetekig, hónapokig fennálló formáknál -  legyengíti az immunitást, másodlagos bakteriális fertőzések - akár tüszős mandula gyulladás  -  előfordulhatnak. Szakember számára azonban az EBV okozta mandula gyulladás, illetve a tüszős mandula gyulladás elkülönítése nem probléma. Nagyon súlyos lefolyású mononucleosisban, speciális esetekben, szteroid kezelés is szóba jöhet.

Mononucleosis infectiosa kezelése:
A betegség spontán gyógyul, illetve a  vírus lappangva tovább él az emberi szervezetben, a vírushordozás semmilyen gyógyszerrel nem szüntethető meg. A HIV fertőzöttek, transzplantáltak, vagy egyéb ok miatt sérült immunitásúak kezelése speciális feladat. Antibiotikum kezelésre, védő oltásra nincs lehetőség. A fertőzés megelőzése higiéniai módszerekkel sem megoldható, a tünetmentes vírushordozók, akik szakaszosan ürítik az EBV vírust - a fertőzés forrásai. A tünetes beteget elkülöníteni nem érdemes. A csecsemőkorban, vagy gyermekkorban átvészelt fertőzések általában tünetszegények,  vagy akár tünetmentesek, a jellegzetes kórlefolyás inkább a serdülő-, vagy a fiatal felnőttkorra jellemző.

Vizsgálatra jelentkezés

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 

Dr. Szentandrássy Julia

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Szifilisz

2016-03-03 | A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható. Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

tovább


Hepatitis B - HBV

2016-03-08 | A hepatitis B járványtana: Globálisan 200-240 millió fertőzöttel kell számolni. A hepatitis B fertőzés következtében / heveny fertőzés, később kialakuló májcirrózis és májrák / évente 780 000 ember hal meg. Legtöbben a Sub-Sahara régióban, Kelet Ázsiában, az Amazonas völgyében betegszenek meg, magas a fertőzöttség Közel Keleten, Indiában, Kelet Európában.

tovább


Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

2016-03-08 | Májgyulladást - hepatitist - okozhatnak fertőző és nem fertőző kórokok: vírusok, baktériumok, mérgek, gyógyszerek, drogok, alkohol, egyéb vegyületek. A vírus okozta hepatitiseket az ABC nagy betűivel jelölik, a leggyakoribbak és a leginkább ismertek az A-D hepatitisek.

tovább


Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

2016-03-08 | A HDV - hepatitis delta vírus -a  növényi pathogén, un. viroidekből származik. 1977-ben fedezték fel, egy súlyos sárgaságban szenvedő beteg fertőzött májsejtjében. Először a HBV vírus részének gondolták, de később kiderült, hogy az a részecske, amit delta antigénnek neveztek, nem része a HBV -nek, hanem egy új, defektív vírus, aminek a fertőzőképességéhez HBV szükséges.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg