Centrum Lab


HPV és a méhnyakrák

2016-03-08

A Humán papilloma vírus - HPV -  már az emberi faj megjelenése előtt jelen volt az élővilágban. Jelenleg a vírus igen elterjedt, majd minden szexuálisan aktív felnőtt élete során legalább egyszer fertőződött.

A HPV vírus terjedése HPV
A vírus típusai, fertőzés, kezelés
A fertőzés mechanizmusa
A vírus szerepe a daganatok kialakulásában
A méhnyakrák egyéb rizikófaktorai
HPV oltás
Méhnyakrák szűrés
HPV vírus fertőzés férfiaknál    
HPV vizsgálatra jelentkezés
HPV önmintavételi teszt

 

A HPV vírus terjedése

Bőr-bőr intim kontaktus útján történik, a vírus a bőr és nyálkahártyák hámsejtjeiben szaporodik. A fertőzés klinikai képe / amennyiben van elváltozás / a hámsejtek burjánzása / szemölcs /, vagy olyan elváltozása, ami azok későbbi rákos elváltozásához vezet.

A HPV vírus típusai

A vírus nagy számú típusai / szerotípusai /  közül 13 szerotípus rákkeltő, ezeket nevezik magas kockázatú szerotípusoknak.

Az érintett szervek:

Méhnyak, külső férfi és női nemi szervek, hüvely, végbél nyílás, szájüreg, torok, garat, nyelőcső.

Mivel az átfertőzöttség általános, a fertőzés elkerülésére  - a vakcináláson kívül - nagyon kicsi az esély; nem véd meg az óvszer használat / az óvszer által nem fedett bőrfelületek védtelenek /, a monogám kapcsolat is csak csökkenti a fertőzés veszélyét, de nem teszi elkerülhetővé.

A vírus nem lép be a véráramba, csak adott helyen, a belépés helyén okoz elváltozást / amennyiben okoz elváltozást /. A legtöbb fertőzés tünetmentesen lezajlik, vagy a tünetek egy idő múlva / néhány hónaptól 1-2 év / " maguktól " elmúlnak véglegesen, vagy egy idő múlva kiújulnak.

A lappangási idő  / a vírus a lappangási időben is fertőz / hosszú, 3-8 hónap általában, de lehet akár 1 -2 év is.

A kezelés:

A szemölcsök esetében helyi / hasonlóan a bőr más területén levő közönséges szemölcsökhöz./ Gyógyszeres kezelésre nincs lehetőség. Míg a külső nemi szerveken, végbél nyílás környékén levő szemölcsök inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, addig a méhnyakrák, ami a 2. leggyakoribb, nőket veszélyeztető rosszindulatú daganat - népegészségügyi probléma. A méhnyakrák mellett a HPV vírus egyes szerocsoportjai szerepet játszanak a külső férfi és női nemi szervek, a szájüreg, garat, nyelőcső és a végbélnyílás rákjának kialakulásában. AZOK A HPV SZEROTÍPUSOK, AMELYEK SZEMÖLCSÖT OKOZNAK, NEM OKOZNAK RÀKOT.

Leggyakoribb magas rizikójú szerocsoprtok: 16, 18
Genitális szemölcsöt / condyloma / okozó szerocsoprtok: 6, 11

A HPV vírus és a fertőzés mechanizmusa

DNS vírus, tehát a genetikai állománya DNS .

Fertőzéskor a vírus beépül a gazda sejt / hámsejt / DNS-ébe, ezért a gazda sejt saját maga reprodukálásán kívül a HPV vírust is reprodukálja. A hámsejt genetikus állományába beépült vírus olyan fehérjék termelését is kódolja, amelyek kikapcsolják a gazda sejt DNS helyreállító mechanizmusát, kikapcsolják a sejtek kontrollálatlan szaporodását gátló /programozott sejthalált elősegítő / géneket. Megindul egy hibás kör: Mivel a gazda sejt DNS helyreállító képessége sérült, a további vírusok beépülése a gazda sejtje felgyorsul, amelyek ismét tovább gyengítik a gazda sejt DNS helyreállító képességét.

Összegezve: A HPV vírussal való átfertőzöttség általános, többnyire banális, vagy tünetmentes klinikai képpel. A számos szerotípus közül a magas rizikójú szerotípusok szoros ok-okozati összefüggésben állnak a méhnyakrákkal.

HPV vírus, mint daganatkeltő ágens

A HPV fertőzés és a méhnyakrák között az összefüggés szoros: Amennyiben méhnyakrák kerül diagnosztizálásra, nagyon nagy százalékban / szinte mindig / kimutatható a HPV magas rizikójú szerotipus. Ez az állítás azonban fordítva már nem igaz; nem minden HPV magas rizikójú vírus okoz méhnyakrákot; csak a fertőzések 50%-a.
A többi, külső nemi szervi, végbélnyílás környéki, garat, szájüregi, nyelőcső rákok esetében kevésbé egyértelmű az összefüggés: Az egyébként ritka rákféleségeknél 60% fölötti a HPV vírus jelenléte, de - mivel az átfertőzöttség nagyon nagy, a kialakult nem méhnyakon levő rákos elváltozások száma viszont alacsony, az a valószínű hogy ezeknek a rákoknak a kialakulásában nem első sorban a HPV vírus, hanem egyéb tényezők játszanak döntő szerepet. Érdekes azonban, hogy az Egyesült Államokban a szájüregi rákok száma folyamatosan emelkedik, becslések szerint 2020-ra már több szájüregi rák kerül diagnosztizálásra, mint méhnyakrák.

A méhnyakrák keletkezésében meg kell említeni a HPV fertőzésen kívüli egyéb rizikótényezőket

  1. fogamzásgátló tabletták használata
  2. többszöri szülés
  3. dohányzás
  4. korán elkezdett szexuális akivitás
  5. több partner

A népegészségügyi szempontból kiemelkedően fontos méhnyakrák megelőzésének 2 alapvető mozzanata van: a népesség oltása a magas rizikójú HPV szerocsoportok elleni vakcinával  /a szexuális aktivitás megkezdése előtt/  - Magyarországon a leányokat, az Egyesült Államokban a fiúkat és a leányokat oltják - és a 30 éves, illetve a 30 év feletti nők méhnyakrák szűrése; első lépésben citológiai módszerrel, illetve a pozitív esetek HPV magas rizikójú szerocsoportra való szűrése, molekulárbiológiai módszerrel. A vakcinák a méhnyakrák kialakulásától megvédenek, de nem védenek meg a szájüregi, illetve a  külső nemi szerveken kialakuló rákos elváltozásoktól.

HPV oltás a méhnyakrák megelőzésére

Vakcináció HPV vírus ellen: 2 féle vakcina terjedt el

  1. Gardasil /Merck/ 16 18  6 és 11  sz. szerocsoport ellen  
  2. Cervarix/Glaxo/ 16 és 18 sz. szerocsoporttal szemben

Magyarországon a 2001 június 1 és 2002 május  31 között született korcsoporttól kezdve a 12 éves lányok vakcinálása önkéntes, ingyenes. A vakcina védő hatása minimum 8 évig igazolt. Az ennél az időnél hosszabb protectiv hatás valószínű, de az igazolása még folyamatban van.

A 12 évesnél idősebb lányok vakcinálása is ajánlott, mert lehetséges, hogy a HPV fertőzés - amelynek létrejötte a szexuális aktivitás megkezdése után valószínű- nem a legnagyobb rizikójú csoporttal / 16 és 18 / történt, ill. az oltás megvéd az újrafertőződéstől.

A HPV vírus fertőzés után nem jön létre védettség, az újrafertőzés - akár ugyanattól a partnertől - lehetséges. Az oltás csökkenti a méhnyakrák kialakulásának esélyét, de nem szünteti meg a lehetőségét. / Kis számban, de az alacsony kockázatú csoportok is állhatnak a méhnyakrák hátterében. Ezért az oltottak számára is célszerű a méhnyakrák  szűrés. Az oltást kifejezetten a méhnyakrák megelőzésére vetették be, egyéb rákok megelőzésére a Cervarix nem, a Gardasil részlegesen alkalmas.

Méhnyakrák szűrés

Szövettani módszerrel történik /PAP kenet/ , a rákot megelőző állapot is felismerhető. Amennyiben a PAP kenet negatív, 3 évenként a szűrő vizsgálatot célszerű megismételni. Kétes eredménynél évente érdemes a vizsgálatot kontrolláltatni. Pozitív eredménynél a nőgyógyász elvégzi a megfelelő beavatkozást.

Lehetőség van a méhnyak HPV nagy rizikójú szerocsoporttal történt fertőzésének kimutatására - laboratóriumi módszerrel. A vizsgálatot - mivel a HPV vírusnak, mint minden más vírusnak létfeltétele  egy sejtmaggal rendelkező gazda jelenléte - a méhnyak sejtjeiből készített mintából végzik, molekulárbiológiai módszerrel : a mintavételt tehát nőgyógyász szakorvos végzi. Amennyiben a minta tartalmazza a nagy rizikójú HPV szerocsoport vírus részecskéit, célszerű a méhnyakrák szűrést a javasolt és támogatott 3 évenként 1 alkalomnál gyakrabban végeztetni.

A méhnyak HPV vírustól való mentesítése nem oldható meg gyógyszeresen. A férfiak oltása HPV vírus fertőzés ellen - bár van olyan ország, ahol az iskolás fiúkat is oltják ( Gardasil vakcina) - nem tűnik jelentős kockázatcsökkentő tényezőnek. A HPV vírus, mint közvetlen rákkeltő ágens, csak a méhnyakráknál  igazolódott.

HPV vírus fertőzés férfiaknál

Férfiaknál szájüregi, külső nemi szervi, vagy végbélnyílás körüli rákok jöhetnek szóba a HPV vírus fertőzés esetleges következményeként. Ezeknek a rákféleségeknek az előfordulása azonban ritka /ellentétben a méhnyakrákkal/, illetve míg a méhnyakrákok mintegy felét okozza a HPV vírus fertőzés, addig a szájüregi, külső nemi szervi és a végbélnyílás körüli rákok igen kis hányadában kiváltó ok a HPV fertőzés.

MSM férfiaknál, közülük is a szexuálisan passzív félnél, a HPV vírus okozta daganatos elváltozások a rizikója nagyobb / végbélnyílás körüli rák / és nagyobb a rizikója a sérült immunitású személyeknek, pl. HIV fertőzötteknek. A szájüregi,  külső nemi szervi, illetve a végbélnyílás körüli rákokra nincs kialakítva elfogadott szűrő módszer / nagyon nagy területről kellene mintát venni, ami technikailag nem kivitelezhető, illetve egy esetleges pozitivitás mellett is elképzelhető a fertőzés spontán gyógyulása/.

Dr. Szentandrássy Julia

Vizsgálatra jelentkezés

Online Vérvételre jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció 

 

Önmintavételi - otthoni teszt (kizárólag hölgyeknek!)

Részletesen az alábbi linken olvashat a HPV otthoni önmintavételi tesztünkről. 

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Szifilisz

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Herpesz

2016-03-03 | Genitális herpesz II.Fertőzés /genitális herpesz /: HSV 2 vagy HSV 1 vírussal, szexuális kontaktus útján. Kizárólag emberről emberre terjed, NEM TERJED  TÁRGYAK KÖZVETÍTÉSE RÉVÉN / nem terjed WC ülőke, törölköző, fürdőkád, stb. közvetítésével. A továbbiakban a herpesz fertőzésről, a kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatokról és a kezelésről olvashat.

tovább


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08 | Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

tovább


Otthoni önmintavételes HPV teszt

2016-11-18 | Ajánljuk minden szexuálisan aktív nőnek, akik nem jártak (HPV-re is kiterjedő) nőgyógyászati szűrésen az idén.

tovább


Szifilisz

2016-03-03 | A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható. Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg