Centrum Lab


Szifilisz

2016-03-03

A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható.

Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

A szifilisz története herpesz
A szifilisz terjedése
Hogy történik a fertőzés?
A szifilisz tünetei, betegségstádiumok
Diagnózis, kezelés, immunitás
Szűrés STD kórokózokra
Vizsgálatra jelentkezés

 

A syphilis története

Két elmélet ismert:   

 1.  Amerika felfedezésekor hurcolták be Európába
 2.  Már 1492 előtt is okozott megbetegedéseket Európában, csak nem tudták megkülönböztetni a leprától.

Történelmį járványok:

1494/1495 Nápoly: innen indul az első nagy európai járvány - 4 millió halott.Jellemző a viharos lefolyás, néhány hét alatt halált okoz.
Az 1546. évi járványban a syphilis már azt a lefolyást mutatja, mint ma.
1905: A kórokozó /Treponema pallidum/  első kimutatása
1910: A syphilis első sikeres kezelése /Salvarsan/
1943: Az első sikeres penicillin kezelés

Syphilis járványtan:

1999-ben a világon 340 millió eset -  legnagyobb részt a fejlődő országokban. Figyelmet érdemel azonban a Kelet Európában diagnosztizált 22 millió eset. /Kelet Ázsiában: 18 millió eset, Észak Amerikában 14 millió eset/.
Észak Amerikában 2005 óta növekvő esetszám, a fertőzöttek 75%-a  az afro amerikai MSM  populációból kerül ki . Jellemző a syphilis tårsulása HĮV fertőzéssel / Észak Amerikában a HĮV fertőzöttek  50-70 %-a syphilissel is fertőzött.
Magyarországon 2013-ban 169 syphilises eset volt. Jelenleg, Budapesten, a VIII. kerületben a 187. esetet diagnosztizálták a mai napig.  Magyarországon is jellemző a syphilis társulása HĮV fertőzéssel.
Kórokozó: Treponema pallidum /baktérium/ - nagyon érzékeny a fizikai és kémiai behatásokra, laboratóriumi körülmények közt nem tenyészthető.

Fertőzés:

Sexuális úton, a primer fekélyböl történő baktérium invázió útján és a méhlepényen keresztül /veleszületett (congenitalis)
syphilis/. A primer fekély behatolási kapuja lehet a HĮV fertőzésnek!
Nem fertőz a Treponema pallidum WC, jakuzzi, vagy egyéb tárgyakkal való érintkezéssel, vagy nem sexuális kontaktussal.

A syphilis tünetei, betegségstádiumok:

 1. primer stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 3. hét - fájdalmatlan, kemény fekély a behatolási kapuban /hímvessző, női külső nemi szervek, száj nyálkahártya, végbélnyílás környéke/, környéki nyirokcsomók megnagyobbodása                          
 2. secunder  stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 2. hónap / az elsődleges fekély ekkorra már látszólag gyógyul/ - első sorban a tenyéren és a talpon, de gyakran testszerte kiütések.
 3. korai és késői latens syphilis / tünetmentes szakasz, a kiütéses szak után 2, ill. 4 évvel./
 4. tercier syphilis - gummás elváltozások a szervekben, a beteg ilyenkor már nem fertőz.
 5. idegrendszeri syphilis / neurosyphilis /

Diagnózis:

Fontos a kórelőzmény / sexuális irányultság, - szokások, kontaktok /, a klinikai tünetek többnyire jellegzetesek, de nem ritka az atipusos lefolyás. Fontos a fertőző források felkutatása.

Laboratóriumi diagnózis:

 • a laboratóriumi tesztek a primer stádiumban gyakran negatívak / érzékenységük kicsi /.
 • Secunder stádiumban azonban ezek a tesztek majdnem 100%-ban poztívak.
 • Tercier stádiumban, ill.kezelt betegeknél a specifikus /Treponema alapú/ tesztek a pozitívak, a nem specifikus/ nem Treponema alapú/ tesztek többnyire negatívak.

Kezelés:

Kezelési kötelezettség van. Antibiotikum: Penicillin injekció

Immunitás/ védettség/  a fertőzés után  - nem alakul ki. Újra fertőződés lehetséges, a kezelés alatti esetleges újra fertőződés -
laboratóriumi módszerrel - igazolható.

A terheseket Magyarországon syphilisre szűrik. Veleszületett syphilis évek óta nem fordul elő.

Összefoglalva: A syphilis napjainkban is jelen van, a fertőzöttek száma a fejlett világban nő, a 3. világban nagy tömegek fertőzöttek,itt a syphilis népegészségügyi probléma. Új jelenség a syphilis társulása HĮV fertőzéssel, ill. az MSM populációban való fokozott terjedés.


Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD kórokozókra:

After-party csomag:

Csomagunk tartalmazza a legveszélyesebb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is, hölgyeknél kiegészítve a szérum HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen fertőzések tünetmentesen, tünetszegényen is jelentkezhetnek, de az életet és az egészséget veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki a legtöbb esetben.

Figyelem!
Amennyiben tünetmentes fertőzést akar kizárni közvetlenül egy feltételezett fertőződést (expozíciót) követően úgy a vizsgálatot ismételni szükséges, mert az egyes nemi úton terjedő betegségek esetén a teszt ún „ablakperiódussal” rendelkezik, azaz van a teszt számára egy kezdeti „vak”, szerológiailag nem detektálható időtartam.
Az ablakperiódusok az alábbiak:

 •     HIV-1/2 esetén 2-3 hét,
 •     szifilisz esetén 4-5 hét,
 •     hepatitis B (acut) esetén: HBsAg 3-4 hét, anti-HBc 11-12 hét, anti-HBs 25-26 hét   
 •     hepatitis C esetén 2-3 hónap.

Tehát a fertőződés után ennyi idővel válik csak a teszt biztosan pozitívvá!

Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt akkor ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal, más betegséggel nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, elhúzódó lázas megbetegedések,  hasmenés, hányinger, hányás , krónikus gyengeség, fáradékonyság jelentkezik,
 • egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett (felmerül még közös tűvel történő i.v. kábítószerezés, egészségügyben tűszúrásos baleset, műtéti/transzfúziós esemény)
 • minden új szexuális kapcsolat kezdete előtt.

Érdemes a csomagot a szexuális partnerrel együtt igénybe venni, az esetlegesen jelenlévő fertőzések továbbadása megelőzésének az alábbiak szerint:

Monogám párkapcsolat/új szexuális párkapcsolat esetében érdemes a partnerrel együtt, kölcsönösen és egyidejűleg vizsgálatot végeztetni már a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is. A teljes bizonyosságot a lehetséges fertőzés elkerülésére ebben ez esetben is csak az adja, ha a szexuális kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szexuális együttlét más/harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen kizárólag óvszeres szexuális aktust enged meg erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Panaszok, a fertőződés alapos gyanúja, illetve pozitív eredményű laboratóriumi lelet esetén keressen fel bőr-és nemigyógyász szakorvost !

Kérjük tájékozódjon honlapunkon vagy máshol az egyes fertőző betegségek jelentési kötelezettségeiről is!

 

"Női csomag":15.900 Ft (Eredeti ár: 20.300 Ft, csomag kedvezmény:22 %).
  Kiegészítő vizsgálatokkal: 29.900 Ft

After - party női csomag megtekintése: itt


After - party bővített női csomag megtekintése: itt

"Férfi csomag": 14.900 Ft (Eredeti ár: 18.500 Ft, csomag kedvezmény: 19 %).
Kiegészítő vizsgálatokkal: 21.900 Ft

After - party férfi csomag megtekintése: itt

After - party bővített férfi csomag megtekintése: itt

A vizsgálati csomagok ára nem tartalmazza a vérvételi díjat, ami vérvételi pontjainkon eltérő, 1500-2500 Ft! A vérvételi/adminisztrációs díjról tájékozódhat az alábbi táblázatban

 

Vizsgálatra jelentkezés

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Hepatitis B - HBV

2016-03-08 | A hepatitis B járványtana: Globálisan 200-240 millió fertőzöttel kell számolni. A hepatitis B fertőzés következtében / heveny fertőzés, később kialakuló májcirrózis és májrák / évente 780 000 ember hal meg. Legtöbben a Sub-Sahara régióban, Kelet Ázsiában, az Amazonas völgyében betegszenek meg, magas a fertőzöttség Közel Keleten, Indiában, Kelet Európában.

tovább


Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

2016-03-08 | Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /. 1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

tovább


Chlamydia

2016-03-03 | Chlamydia trachomatis fertőzés A Chlamydia fertőzés  / az STD fertőzések / mindig sexuális úton történnek. Jelenleg a legelterjedtebb nemi betegség. A fertőzöttek leginkább a heterosexuális populációból kerülnek ki, több a fertőzött nő, mint férfi.

tovább


HPV és a méhnyakrák

2016-03-08 | A Humán papilloma vírus - HPV -  már az emberi faj megjelenése előtt jelen volt az élővilágban. Jelenleg a vírus igen elterjedt, majd minden szexuálisan aktív felnőtt élete során legalább egyszer fertőződött.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott 8-20 h)

Ügyfélszolgálati / recepciós munkatársat keresünk
Munkaidő: 8 óra ( két műszakban)
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Elvárások:
Egészségügyi végzettség,
Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat
Előny: Angol nyelvtudás

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


4 órás vérvételes kollégát keresünk

Munkavégzés: Budaörsön
A munkavégzéshez szükséges:

- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
előny: laboratóriumi végzettség
Munkaidő: 7-11 h

Budaörsre keresünk 4 órás adminisztrátor kollégát
A munkavégzéshez szükséges:
- Érettségi
- Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Ügyfél-orientált attitűd
Nagyfokú önállóság és problémamegoldás
Kiváló kommunikációs készség, stressztűrő képesség
Hasonló munkakörben szerzett 2-3 éves tapasztalat

Előny:
- egészségügyi végzettség
Munkaidő: 7-11 h


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg