Centrum Lab


Szifilisz

2016-03-03

A szifilisz a "klasszikus" nemi betegségek közé sorolható.

Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

A szifilisz története herpesz
A szifilisz terjedése
Hogy történik a fertőzés?
A szifilisz tünetei, betegségstádiumok
Diagnózis, kezelés, immunitás
Szűrés STD kórokózokra
Vizsgálatra jelentkezés

 

A syphilis története

Két elmélet ismert:   

 1.  Amerika felfedezésekor hurcolták be Európába
 2.  Már 1492 előtt is okozott megbetegedéseket Európában, csak nem tudták megkülönböztetni a leprától.

Történelmį járványok:

1494/1495 Nápoly: innen indul az első nagy európai járvány - 4 millió halott.Jellemző a viharos lefolyás, néhány hét alatt halált okoz.
Az 1546. évi járványban a syphilis már azt a lefolyást mutatja, mint ma.
1905: A kórokozó /Treponema pallidum/  első kimutatása
1910: A syphilis első sikeres kezelése /Salvarsan/
1943: Az első sikeres penicillin kezelés

Syphilis járványtan:

1999-ben a világon 340 millió eset -  legnagyobb részt a fejlődő országokban. Figyelmet érdemel azonban a Kelet Európában diagnosztizált 22 millió eset. /Kelet Ázsiában: 18 millió eset, Észak Amerikában 14 millió eset/.
Észak Amerikában 2005 óta növekvő esetszám, a fertőzöttek 75%-a  az afro amerikai MSM  populációból kerül ki . Jellemző a syphilis tårsulása HĮV fertőzéssel / Észak Amerikában a HĮV fertőzöttek  50-70 %-a syphilissel is fertőzött.
Magyarországon 2013-ban 169 syphilises eset volt. Jelenleg, Budapesten, a VIII. kerületben a 187. esetet diagnosztizálták a mai napig.  Magyarországon is jellemző a syphilis társulása HĮV fertőzéssel.
Kórokozó: Treponema pallidum /baktérium/ - nagyon érzékeny a fizikai és kémiai behatásokra, laboratóriumi körülmények közt nem tenyészthető.

Fertőzés:

Sexuális úton, a primer fekélyböl történő baktérium invázió útján és a méhlepényen keresztül /veleszületett (congenitalis)
syphilis/. A primer fekély behatolási kapuja lehet a HĮV fertőzésnek!
Nem fertőz a Treponema pallidum WC, jakuzzi, vagy egyéb tárgyakkal való érintkezéssel, vagy nem sexuális kontaktussal.

A syphilis tünetei, betegségstádiumok:

 1. primer stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 3. hét - fájdalmatlan, kemény fekély a behatolási kapuban /hímvessző, női külső nemi szervek, száj nyálkahártya, végbélnyílás környéke/, környéki nyirokcsomók megnagyobbodása                          
 2. secunder  stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 2. hónap / az elsődleges fekély ekkorra már látszólag gyógyul/ - első sorban a tenyéren és a talpon, de gyakran testszerte kiütések.
 3. korai és késői latens syphilis / tünetmentes szakasz, a kiütéses szak után 2, ill. 4 évvel./
 4. tercier syphilis - gummás elváltozások a szervekben, a beteg ilyenkor már nem fertőz.
 5. idegrendszeri syphilis / neurosyphilis /

Diagnózis:

Fontos a kórelőzmény / sexuális irányultság, - szokások, kontaktok /, a klinikai tünetek többnyire jellegzetesek, de nem ritka az atipusos lefolyás. Fontos a fertőző források felkutatása.

Laboratóriumi diagnózis:

 • a laboratóriumi tesztek a primer stádiumban gyakran negatívak / érzékenységük kicsi /.
 • Secunder stádiumban azonban ezek a tesztek majdnem 100%-ban poztívak.
 • Tercier stádiumban, ill.kezelt betegeknél a specifikus /Treponema alapú/ tesztek a pozitívak, a nem specifikus/ nem Treponema alapú/ tesztek többnyire negatívak.

Kezelés:

Kezelési kötelezettség van. Antibiotikum: Penicillin injekció

Immunitás/ védettség/  a fertőzés után  - nem alakul ki. Újra fertőződés lehetséges, a kezelés alatti esetleges újra fertőződés -
laboratóriumi módszerrel - igazolható.

A terheseket Magyarországon syphilisre szűrik. Veleszületett syphilis évek óta nem fordul elő.

Összefoglalva: A syphilis napjainkban is jelen van, a fertőzöttek száma a fejlett világban nő, a 3. világban nagy tömegek fertőzöttek,itt a syphilis népegészségügyi probléma. Új jelenség a syphilis társulása HĮV fertőzéssel, ill. az MSM populációban való fokozott terjedés.


Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD kórokozókra:

After-party csomag:

Csomagunk tartalmazza a legveszélyesebb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is, hölgyeknél kiegészítve a szérum HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen fertőzések tünetmentesen, tünetszegényen is jelentkezhetnek, de az életet és az egészséget veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki a legtöbb esetben.

Figyelem!
Amennyiben tünetmentes fertőzést akar kizárni közvetlenül egy feltételezett fertőződést (expozíciót) követően úgy a vizsgálatot ismételni szükséges, mert az egyes nemi úton terjedő betegségek esetén a teszt ún „ablakperiódussal” rendelkezik, azaz van a teszt számára egy kezdeti „vak”, szerológiailag nem detektálható időtartam.
Az ablakperiódusok az alábbiak:

 •     HIV-1/2 esetén 2-3 hét,
 •     szifilisz esetén 4-5 hét,
 •     hepatitis B (acut) esetén: HBsAg 3-4 hét, anti-HBc 11-12 hét, anti-HBs 25-26 hét   
 •     hepatitis C esetén 2-3 hónap.

Tehát a fertőződés után ennyi idővel válik csak a teszt biztosan pozitívvá!

Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt akkor ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal, más betegséggel nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, elhúzódó lázas megbetegedések,  hasmenés, hányinger, hányás , krónikus gyengeség, fáradékonyság jelentkezik,
 • egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett (felmerül még közös tűvel történő i.v. kábítószerezés, egészségügyben tűszúrásos baleset, műtéti/transzfúziós esemény)
 • minden új szexuális kapcsolat kezdete előtt.

Érdemes a csomagot a szexuális partnerrel együtt igénybe venni, az esetlegesen jelenlévő fertőzések továbbadása megelőzésének az alábbiak szerint:

Monogám párkapcsolat/új szexuális párkapcsolat esetében érdemes a partnerrel együtt, kölcsönösen és egyidejűleg vizsgálatot végeztetni már a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is. A teljes bizonyosságot a lehetséges fertőzés elkerülésére ebben ez esetben is csak az adja, ha a szexuális kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szexuális együttlét más/harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen kizárólag óvszeres szexuális aktust enged meg erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Panaszok, a fertőződés alapos gyanúja, illetve pozitív eredményű laboratóriumi lelet esetén keressen fel bőr-és nemigyógyász szakorvost !

Kérjük tájékozódjon honlapunkon vagy máshol az egyes fertőző betegségek jelentési kötelezettségeiről is!

 

Party női csomag I.: 21.000 Ft (Eredeti ár: 28.000 Ft, csomag kedvezmény: 25 %)

Vizsgálatok:
Treponema pallidum (Lues) antitestek és RPR, HbsAg, HBs AT (anti-HBs), Hbc IgM AT (anti-HBc IgM), Hepatitisz C vírus AT (anti-HCV), HIV-1 Ag, HIV-1/2 AT, HCG (szérum human chorio-gonadotropin

Party női csomag II.: 34.900 Ft (Eredeti ár: 42.000 Ft, csomag kedvezmény: 17 %)

Vizsgálatok:
Treponema pallidum (Lues) antitestek és RPR, HbsAg, HBs AT (anti-HBs), Hbc IgM AT (anti-HBc IgM), Hepatitisz C vírus AT (anti-HCV), HIV-1 Ag, HIV-1/2 AT, HCG (szérum human chorio-gonadotropin), Herpes Simplex vírus (HSV) 1,2 AT (IgG, IgM), HR Humán papillómavírus (HPV) valós idejű PCR önmintavételes mintából

Party férfi csomag I.: 20.400 Ft (Eredeti ár: 25.500 Ft, csomag kedvezmény: 20 %)

Vizsgálatok:
Treponema pallidum (Lues) antitestek és RPR, HbsAg, HBs AT (anti-HBs), Hbc IgM AT (anti-HBc IgM), Hepatitisz C vírus AT (anti-HCV), HIV-1 Ag, HIV-1/2 AT

Party férfi csomag I.: 27.500 Ft (Eredeti ár: 33.500 Ft, csomag kedvezmény: 18 %)

Vizsgálatok:
Treponema pallidum (Lues) antitestek és RPR, HbsAg, HBs AT (anti-HBs), Hbc IgM AT (anti-HBc IgM), Hepatitisz C vírus AT (anti-HCV), HIV-1 Ag, HIV-1/2 AT, Herpes Simplex vírus (HSV) 1,2 AT (IgG, IgM)

 

Vizsgálatra jelentkezés

További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

Nemi betegségek és egyéb fertőző betegségek témakörben további cikkek:

AIDS (története)

AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

HPV és a méhnyakrák

Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Herpesz

Herpeszvírus 4 - EBV - és a csókbetegség

CMV - Herpeszvírus 5

Hepatitis A - HAV okozta fertőző májgyulladás

Hepatitis B - HBV

Hepatitis D - hepatitis delta vírus fertőzés, azaz HDV

Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

Gonorrhea (Gonorrhoea)

Chlamydia


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


AIDS, HIV - vérvétel és laborvizsgálatok

2016-03-03 | AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet - 2012 év végi adatok Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

tovább


Gonorrhea (Gonorrhoea)

2016-03-03 | Magyarországon 2013 II. negyedévben 409 bejelentett gonorrhoea fertőzés volt, ez 7%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka. Hazánkban a bejelentett esetek 4/5 része férfi.

tovább


HPV és a méhnyakrák

2016-03-08 | A Humán papilloma vírus - HPV -  már az emberi faj megjelenése előtt jelen volt az élővilágban. Jelenleg a vírus igen elterjedt, majd minden szexuálisan aktív felnőtt élete során legalább egyszer fertőződött.

tovább


Hepatitis C, avagy a "csendes gyilkos"

2016-03-08 | Hepatitis C fertőzés Kb. 3 hónap lappangás után az elsődleges fertőzés vagy tünet nélkül, vagy jellegzetes tünetek nélkül, influenzaszerű megbetegedés formájában zajlik le. Ritkán előfordul a vírus spontán eliminációja, leginkább azonban krónikus vírushordozás, krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus gyulladás cirrózisba, esetleg később májrákba mehet át. 

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg