Centrum Lab


Mikor szükséges a vérvétel?

2016-07-20

A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Cikkünkben olvasható, hogy mikor, milyen esetekben érdemes, illetve ajánlatos a vérvétel, vagy egyéb laborvizsgálat.

Amennyiben az orvos küldi Lehetséges, hogy a rendszeres vérvétel elkerülésével is megoldható lesz a folyamatos vérvizsgálat?
Terápia/ kezelés monitorozása
Orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén
Bizonyos életkor felett
Egyéb rizikófaktorok esetén
Évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül
Vizsgálatra jelentkezés


Amennyiben az orvos küldi

A vér alkotóelemeinek mennyisége, minősége a szervezetben zajló betegség, illetve valamely élettani változás esetén eltérést mutathat. Amennyiben az orvos küldi Önt vér-, vizelet-, székletvizsgálatra, akkor az általa kért minta alkotóelemeinek mennyiségét/minőségét vizsgáljuk, melyek az egészséges értékekhez hasonlítva információt szolgáltatnak az Ön állapotáról.
A laborleletek eredményei irányt mutatnak abban, hogy mely kórképek okozhatják a változásokat az Ön szervezetében. A laboratóriumi leletek mellett sokszor egyéb vizsgálatok is szükségesek, melyek segítségével a szóba jöhető betegségek/állapotok köre szűkíthető, illetve konkretizálható, pl: képalkotó vizsgálatok.
A laboratóriumi eredménysor pontos értékeléséhez elengedhetetlen az egyén kórelőzményeinek, panaszainak, tüneteinek pontos ismerete, ezért ebben leginkább kompetens az Ön kezelőorvosa, aki tisztában van az esetleges családi kórelőzményekkel is.

Terápia/ kezelés monitorozása: (pl. cukorbetegség)

Az orvosa által előírt időközönként.
Érdemes a monitorozást mindig azonos laboratóriumban végeztetni, mert az egyes laborok mérési módszerei, valamint a határértékei eltérőek lehetnek, így azok összehasonlítása nem lehetséges.

Orvos nélkül:

Ha panasza, tünete van

Érdemes felkeresni a kezelőorvosát a jelentkező panaszokkal/tünetekkel, aki az Ön kórtörténete/családi anamnézise ismeretében a megfelelő vizsgálatokra javaslatot tehet, vagy szakorvoshoz irányíthatja Önt.
Amennyiben ezt a lépést kihagyja, akkor a laboratóriumunkban életkorra/betegségekre/ tünetekre összeállított vizsgálati csomagjaink között válogathat (pl. hajhullás, elhízás, 50+ hölgyeknek/ férfiaknak,  inzulinrezisztencia, túlhajszolt életmód, stb), melyekről bővebben a vizsgálati csomagok menüpont alatt olvashat.
Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lehet szüksége, akkor online időpont foglalás esetén elegendő csak az időpontot megjelölnie. Ebben az esetben a recepción dolgozó szakképzett kollégáink segítenek Önnek a vizsgálatok kiválasztásában a tünetei, családi halmozódások, vagy ételmódja alapján.

Bizonyos életkor felett

Az életkor előrehaladtával bizonyos betegségek gyakrabban fordulhatnak elő, pl. prosztata betegségei, melyről bővebben itt olvashat.
Továbbá: 50+ os csomagunk az 50 év feletti pácienseinknek lett összeállítva- külön hölgyeknek és uraknak – bővebben: vérvételi csomagok

Egyéb rizikófaktorok esetén

  • túlsúly,
  • vérnyomás problémák,
  • tartós fáradtság, állandó stressz,  visszatérő gyulladás/fertőzés esetén,
  • rossz szokások ( pl: dohányzás ),
  • ha a családban előfordultak bizonyos betegségek (cukorbetegség, trombózis, stb )

A szervezet működésének évenkénti ellenőrzése, panasz/tünet nélkül

Vérvételre érdemes évenként-kétévenként egyszer elmenni, akkor is ha semmilyen elváltozást, tünetet nem érzékel, nem fedez fel magán.
A vér alkotóelemeinek minőségi/mennyiségi változásai már olyankor is jelezhetnek bizonyos kezdődő elváltozásokat, mikor a szervezetünk erről még semmilyen módon nem informál minket, azaz a tünetmentes időszakban is kimutatható valamilyen kóros folyamat kezdete, vagy akár egy élettani állapotváltozás is.
Ez különösen akkor fontos, ha a családban előfordultak bizonyos betegségek, pl: cukorbetegség, daganatos megbetegedések, trombózis, stb.

Az évenkénti laboratóriumi vizsgálatok segítségével orvosával meghatározhatják, hogy mi az amire esetleg oda kell figyelnie, valamint időben felfedezhetik a kóros elváltozásokat és így a kezelést is időben megkezdhetik.

Ne feledje: A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti.

Online jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 


Sátori Anna, Makádi Liza


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Segítség a vérvételre jelentkezéshez (Online és telefonos jelentkezés)

2016-08-31 | Országosan 36 vérvételi helyen érhetők el a szolgáltatásaink. A vérvételi pontok nem egységesek a vérvételi/adminisztrációs díjak, valamint a vérvételi csomagjaink, akciós csomagjaink tekintetében. Az alábbi rövidke útmutatóval igyekszünk segítséget nyújtani a vérvételi hely kiválasztásában, valamint a vizsgálatra jelentkezés menetében.

tovább


Vérkép, kis rutin, nagy rutin

2016-08-03 | A "vérkép" elnevezés félreértésre adhat okot. A vérkép vizsgálatánál mindössze csak a vérünk egyes sejttípusait (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek), a fehérvérsejt-típusok megoszlását, valamint a vérlemezkék (trombociták) mennyiségét vizsgáljuk.  Ez nem  teljes laborvizsgálatot jelent, a nevével ellentétben.

tovább


Laboratóriumi szakorvosi konzultáció

2016-09-26 | Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció. Általános laboratóriumi és mikrobiológiai témában. A konzultáció tartalmazza:

tovább


Menstruáció alatti vérvétel

2016-08-12 | Általánosságban érdemi változásokat nem okoz a vérvételi eredményekben a menstruáció alatti laboratóriumi vizsgálat. Ez alól azonban akadnak kivételek.

tovább
Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg