Centrum Lab


Mikor szükséges a vérvétel?

2016-07-20

A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Cikkünkben olvasható, hogy mikor, milyen esetekben érdemes, illetve ajánlatos a vérvétel, vagy egyéb laborvizsgálat.

Amennyiben az orvos küldi Lehetséges, hogy a rendszeres vérvétel elkerülésével is megoldható lesz a folyamatos vérvizsgálat?
Terápia/ kezelés monitorozása
Orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén
Bizonyos életkor felett
Egyéb rizikófaktorok esetén
Évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül
Vizsgálatra jelentkezés


Amennyiben az orvos küldi

A vér alkotóelemeinek mennyisége, minősége a szervezetben zajló betegség, illetve valamely élettani változás esetén eltérést mutathat. Amennyiben az orvos küldi Önt vér-, vizelet-, székletvizsgálatra, akkor az általa kért minta alkotóelemeinek mennyiségét/minőségét vizsgáljuk, melyek az egészséges értékekhez hasonlítva információt szolgáltatnak az Ön állapotáról.
A laborleletek eredményei irányt mutatnak abban, hogy mely kórképek okozhatják a változásokat az Ön szervezetében. A laboratóriumi leletek mellett sokszor egyéb vizsgálatok is szükségesek, melyek segítségével a szóba jöhető betegségek/állapotok köre szűkíthető, illetve konkretizálható, pl: képalkotó vizsgálatok.
A laboratóriumi eredménysor pontos értékeléséhez elengedhetetlen az egyén kórelőzményeinek, panaszainak, tüneteinek pontos ismerete, ezért ebben leginkább kompetens az Ön kezelőorvosa, aki tisztában van az esetleges családi kórelőzményekkel is.

Terápia/ kezelés monitorozása: (pl. cukorbetegség)

Az orvosa által előírt időközönként.
Érdemes a monitorozást mindig azonos laboratóriumban végeztetni, mert az egyes laborok mérési módszerei, valamint a határértékei eltérőek lehetnek, így azok összehasonlítása nem lehetséges.

Orvos nélkül:

Ha panasza, tünete van

Érdemes felkeresni a kezelőorvosát a jelentkező panaszokkal/tünetekkel, aki az Ön kórtörténete/családi anamnézise ismeretében a megfelelő vizsgálatokra javaslatot tehet, vagy szakorvoshoz irányíthatja Önt.
Amennyiben ezt a lépést kihagyja, akkor a laboratóriumunkban életkorra/betegségekre/ tünetekre összeállított vizsgálati csomagjaink között válogathat (pl. hajhullás, elhízás, 50+ hölgyeknek/ férfiaknak,  inzulinrezisztencia, túlhajszolt életmód, stb), melyekről bővebben a vizsgálati csomagok menüpont alatt olvashat.
Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lehet szüksége, akkor online időpont foglalás esetén elegendő csak az időpontot megjelölnie. Ebben az esetben a recepción dolgozó szakképzett kollégáink segítenek Önnek a vizsgálatok kiválasztásában a tünetei, családi halmozódások, vagy ételmódja alapján.

Bizonyos életkor felett

Az életkor előrehaladtával bizonyos betegségek gyakrabban fordulhatnak elő, pl. prosztata betegségei, melyről bővebben itt olvashat.
Továbbá: 50+ os csomagunk az 50 év feletti pácienseinknek lett összeállítva- külön hölgyeknek és uraknak – bővebben: vérvételi csomagok

Egyéb rizikófaktorok esetén

  • túlsúly,
  • vérnyomás problémák,
  • tartós fáradtság, állandó stressz,  visszatérő gyulladás/fertőzés esetén,
  • rossz szokások ( pl: dohányzás ),
  • ha a családban előfordultak bizonyos betegségek (cukorbetegség, trombózis, stb )

A szervezet működésének évenkénti ellenőrzése, panasz/tünet nélkül

Vérvételre érdemes évenként-kétévenként egyszer elmenni, akkor is ha semmilyen elváltozást, tünetet nem érzékel, nem fedez fel magán.
A vér alkotóelemeinek minőségi/mennyiségi változásai már olyankor is jelezhetnek bizonyos kezdődő elváltozásokat, mikor a szervezetünk erről még semmilyen módon nem informál minket, azaz a tünetmentes időszakban is kimutatható valamilyen kóros folyamat kezdete, vagy akár egy élettani állapotváltozás is.
Ez különösen akkor fontos, ha a családban előfordultak bizonyos betegségek, pl: cukorbetegség, daganatos megbetegedések, trombózis, stb.

Az évenkénti laboratóriumi vizsgálatok segítségével orvosával meghatározhatják, hogy mi az amire esetleg oda kell figyelnie, valamint időben felfedezhetik a kóros elváltozásokat és így a kezelést is időben megkezdhetik.

Ne feledje: A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti.

Online jelentkezés 

Telefonon történő időpont-egyeztetés 

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció

 

 További információkat kérhet az info[kukac]centrumlab.hu email címen és a fórumon.

Sátori Anna, Makádi Liza


Értékelje a cikketHasonló bejegyzések


Segítség a vérvételre jelentkezéshez (Online és telefonos jelentkezés)

2016-08-31 | Országosan 36 vérvételi helyen érhetők el a szolgáltatásaink. A vérvételi pontok nem egységesek a vérvételi/adminisztrációs díjak, valamint a vérvételi csomagjaink, akciós csomagjaink tekintetében. Az alábbi rövidke útmutatóval igyekszünk segítséget nyújtani a vérvételi hely kiválasztásában, valamint a vizsgálatra jelentkezés menetében.

tovább


Segítség a szülőknek, ha 6 év alatti gyermekét szeretné hozni vérvételre

2016-08-12 | A gyermekek vérvételét megnehezíti, hogy az ő vénájuk jóval vékonyabb és érzékenyebb a felnőttekénél. Speciális tudást, tapasztalatot és hozzáállást igényel mintavételük.

tovább


Laboratóriumi szakorvosi konzultáció

2016-09-26 | Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció. Általános laboratóriumi és mikrobiológiai témában. A konzultáció tartalmazza:

tovább


Vérkép, kis rutin, nagy rutin

2016-08-03 | A "vérkép" elnevezés félreértésre adhat okot. A vérkép vizsgálatánál mindössze csak a vérünk egyes sejttípusait (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek), a fehérvérsejt-típusok megoszlását, valamint a vérlemezkék (trombociták) mennyiségét vizsgáljuk.  Ez nem  teljes laborvizsgálatot jelent, a nevével ellentétben.

tovább
Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg