Centrum Lab

Allergiával, ételallergiával, ételintoleranciával kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[12366] Bihari Istvánné
2018-05-31 11:56:34
Üdvözlöm!
41 éves nő vagyok, összetett problémákkal. Először asztma, pár évvel később epés reflux,majd magas vérnyomás, nemrég pedig feltételezett pajzsmirigy gond merült fel.(vizsgálatra várok endokrinológiára)
Születésemtől fogva hasfájós voltam,aztán reflux, ilyen-olyan emésztési,stb, több orvos is kérdezte kivizsgálásaim során,nem vagyok e ételallergiás,de ezt eddig senki nem tartotta fontosnak vizsgálni is... Nos, kb mióta eszem tudom,mindig volt valami gyomor bélrendszeri tünet,de csak nemrég gondolkodtam el, mi van,ha az összes(vagy majdnem az összes) gondomat egy azon probléma,mondjuk a cöliakia okozza? Gyermekeimnél is hasonló tünetek miatt évekig jártunk gasztroenterológiára,sajnos jelenleg ismét,bár már nagyobbak, a gyermek gasztroenterológussal való beszélgetés indította el ezt a kérdést bennem komolyabban. Igazából mindig is fényes, zsírosnak tűnő volt pl a székletem,állagtól függetlenül.
Anyagi lehetőségeim nemigen engedik a magánorvosi vizsgálatot és természetesen nem itt-így szeretnék bármit is,csupán érdekelne a véleménye/véleményük,hogy lehetséges-e,hogy mind pl az asztmatikus, a pajzsmirigy,menses stb-t esetleg egy komolyabb,nyilván kezeletlen ételallergia okozná?
Magam is tanultam,dolgoztam az egészségügy területén,így nem vagyok teljesen laikus, éppen ezért is szeretnék egy olyan orvossal találkozni,aki végre összességében nézne mindent,amit lehet kizárna ,meghallgatná a panaszokat és nem feltétlen,nem mindenáron invazív vizsgálatokra akar rábeszélni.... mivel egy sor olyan diagnosztikus mód van,amihez nem kell rögtön tükrözni itt-ott, pl ultrahang, spec. vérvizsgálat,allergia szűrés stb... Mivel azonban ezt ma oep által finanszírozottan lehetetlen megtalálni,így jobb híján itt próbálok tájékozódni a lehetőségekről,van e önök szerint értelme keresni tovább?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Bihari Istvánné

Válaszok

[12372] Dr. Sátori Anna
2018-05-31 14:00:49
Tisztelt Bihari Istvánné!


Valóban, a legmegfelelőbb az lenne, ha egy olyan klinikus szakorvost keresne fel (tünetei alapján leginkább gasztroenterológust), akinek lehetősége van az ön vizsgálatára, és az elvégzendő vizsgálatok kiválasztásához figyelembe veszi a kórelőzményt, jelen pontos panaszokat és tüneteket, minden eddig elkészült vizsgálati eredményt.
Laboratóriumként nincs lehetőségünk arra, miután nem vagyunk az összes fentebb felsorolt adat birtokában, hogy eldöntsük, melyek az indokolt vizsgálatok. Általánosságban, a leírtak alapján szóba jöhet cöliákia kizárása (anti-tTG és vagy EMA), ételallergia, ételintolerancia is.
Így mindenképpen javasolt kikérni gasztroenterológus véleményét, az ő szakterülete, ő adhatja a legpontosabb tanácsot a továbbiakra vonatkozólag.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12340] Szilvia
2018-05-29 11:43:52
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Tegnapi napon voltam IR szűrésen.Kérdésem,hogy van-e IR?

Vércukor
0: 4,0
30: 4,6
60: 5,2
90: 4,9
120: 5,2

Inzulin:
0: 5,4
30: 36,6 (de itt kb 40percnél vették le a vért)
60: 37,4
90: 55,4
120: 30,8

köszönöm válaszukat előre is
Szilvia

Válaszok

[12351] Dr. Juhász Attila
2018-05-29 23:37:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves SZilvia,

Nincs.

T:
Dr. J.A:
lbrszkrvs
[12319] Zita
2018-05-28 09:31:13
Kedves Doktornő/úr!

Kb. három éve csináltattam Cöliákia vérvételt akkor negatív lett az eredmény.

A Cöliákia vérvételt van értelme megismételni, változhat az évek során?

Válaszukat előre is köszönöm.

Válaszok

[12320] Dr Juhász Attila
2018-05-28 10:37:07
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Zita,

Ha Ön gluténérzékeny és fogyaszt gabonát azaz nincs gluténmentes diétán legalább 3-6 hónapja, akkor válhat pozitívvá az anti-TTG IgA, IgG.
[12314] András
2018-05-25 17:52:09
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Táplálék intolerancia vizsgálaton, az étkezési paprika F218 értéke 0,73 lett, ami emelkedett szintű. Ez az érték mennyire komoly, mert az írt 6-os skálán ez "csak" 2-s szint. Kell vele foglalkozni, mire lehet számítani, keressek fel szakorvost?


Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[12350] Dr. Juhász Attila
2018-05-29 23:36:10
Tisztelt Uram,
Kedves András,

SZtem ez spec IgE allergia vizsgálat volt nem intolerancia, ha tévedek szóljon.
Az emelkedés nem lényeges klinikailag.
De ha van paprikafogysztás után tünete, akkor forduljon allergologushoz.

Tsiztelettel:
Dr. J.A:
lbrszkrvs
[12195] kriszta
2018-05-17 17:46:42
Gluténérzékenység illetve lisztérzékenység miatt vérvételen voltam . Az eredményem:
Se Gliadin ellenes IgG AT: negatív
Se Gliadin ellenes IgA AT: pozítív , kétes 0 -35 ig jó és nekem 36,84 volt

Se szöveti transzglutamináz IgG AT: negatív
Se stöveti transzglutamináz IgA AT: negatív

Akkor most hogy csak a gliadin IgA At volt kicsit több így glutén érzékeny vagyok?
Semmire , a lisztre se vagyok allergiás.

Válaszok

[12244] dr. Papp Enikő
2018-05-22 16:15:11
Kedves Kriszta!

A transzglutamináz eredménye alapján Ön nem gluténérzékeny. A szérum gliadin ellenes antitestek vizsgálata kevésbé specifikus. Amennyiben vannak glutén fogyasztáskor tünetei, egy EMA IgA / IgG vizsgálat megerősítheti a negatív eredményt vagy eldöntheti a kérdést.

Üdvözlettel. dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12181] Tunde
2018-05-16 13:26:00
Tisztelt Doktor Ur!

36 eves 2 csalados anyuka vagyok. Tavaly januar ota hideg allergiaval kuzdok. Mar 25 fok alatt. Nagyon durvan csalankiuteses vagyok. Minden verkepem jo
. Allergia szuresen minden negativ. Nem dohanyzom nem iszok alkoholt. 14 orvosnal jartam de csak szornyulkodnek. Antihisztamin nem segitett. Tanacsat kernem hova tovabb. Nem kellemes rettegni 1 anafilaxias sokktol. Na meg nyaron medence mellett ulni ruhaba es a 2 kicsi ezt meg sem erti.
Koszonom

Válaszok

[12242] dr. Papp Enikő
2018-05-22 16:07:43
Kedves Tünde!

A hideg allergia/ urticaria általában elmúlik pár hónap alatt. Amennyiben mégsem, a háttérben valamilyen krónikus gyulladás, fertőzés, egyéb krónikus folyamat is állhat. Ebben az irányban lehetne még továbbmenni, mert a hideg allergia diagnózisa nem laboratóriumi.
Keressen fel egy immunológiai szakrendelést. (Esetleg DAO és tryptase vizsgálat indikálható lenne még ha a szakorvos javasolja.)

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12170] Beatrix
2018-05-15 08:27:58
Tisztelt Doktor Úr!

25 éves vagyok, kb. 7 éves korom óta ekcémás a bőröm különböző helyeken. Az elmúlt 1 évben kezdtem el észrevenni, hogy ha bármilyen tej terméket fogyasztok (de leginkább a konkrét tej, tejes kávé, tejfölös, illetve tejszínes ételek fogyasztásánál) akkor utána kb. 1-2 óra elteltével rendszeresen felpuffadás, hányinger és kb 10 alkalomból 8 alkalommal a köldököm és a gyomrom környékén rettentő éles szúrás és görcsös fájdalom jelentkezik és 2-3 órán keresztül tart.
A kérdésem az lenne, hogy kértem Önökhöz időpontot de pontosan melyik vizsgálatra kellene mennem? A laktóz intoleranciát vagy a nutritiv panel 20-40 allergénre vizsgálatot javasolja?

Előre is köszönöm válaszát!

Beatrix

Válaszok

[12173] Dr. Sátori Anna
2018-05-15 16:38:37
Kedves Beatrix!


A leírtak alapján egyértelműen nem dönthető el, mi áll a panaszok, tünetek hátterében. Előfordulhat, hogy jelen van laktóz-érzékenység, és akár egyidejűleg allergia is. De elképzelhető, hogy tejjel szembeni intolerancia az ok.
Mi azt szoktuk javasolni, első körben érdemes kikérni gasztroenterológus szakorvos véleményét, aki az ön vizsgálata után előírhatja a szükséges vizsgálatokat. Amennyiben erre nincs módja, kezdje az allergiavizsgálattal, de ha az mégis negatív lesz, további vizsgálatokra lehet szükség. Feltételezhetően nem diétázik, mert ez esetben álnegatív eredmények születhetnek.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12084] Purak-Sass Judit
2018-05-07 14:04:43
Tisztelt Doktor Úr!

hét után megkaptam a leletemet, amin ez szerepel:

transzglutamináz szűrő: 2,5 Ref: <15
transzglutamináz IgA: <10 ref: <10
transzglutamináz IgG <10 ref: <10

Gliadin szűrő: 12,2 Ref: <15
Gliadin IgA <12 ref: <12
Gliadin IgG <12 ref: <12

Ez mit jelent?
Autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, a laktózos és lisztes ételektől puffadásos panaszaim vannak. Februárban a 13. héten elvetéltem - 2 gyermekünk van - és a vizsgálat előtt 2 hétig ettem glutént tartalmazó ételeket, nem nagy mennyiségben; a gyomorsavam kevés.

Válaszát előre is köszönöm: PSJ

Válaszok

[12096] Dr. Juhász Attila
2018-05-07 23:21:07
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Judit,

AZt jelenti, hogy nem gluténérzékeny vagy az eredény álegatív, ha a vérvétel előtt gluténmentes diétán volt 3-6 hónapig.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12079] Bär Yvonne
2018-05-07 12:32:01
Szep napot!

A cöliákia eredmenye negativ lett
IgA 1,9
IgG 2,7

Ez mit takar?

Válaszok

[12095] Dr. Juhász Attila
2018-05-07 23:19:09
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ivett,

AZt jelenti, hogy nem gluténérzékeny vagy az eredény álegatív, ha a vérvétel előtt gluténmentes diétán volt 3-6 hónapig.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12074] Edit
2018-05-07 07:14:54
Tisztelt Doktornő/ Úr!

Laboreredmény átszámításával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
Méhcsípés allargiáról lenne szó.
Öt évvel ezelőtt (26 éves fiú) 7,13 E/ml értéket állapítottak meg.
Immunterápiára járt 3 évig, ismét labor, 3-as RAST érték jött ki annak ellenére, hogy tünetmentesen viselte a 2 méhnyi oltóanyagot. Hogyan lehetséges ez? Hogyan kell értékelni, illetve átszámítani, hogy ez most javulást vagy romlást jelent? Utána még jár 2 évig, most nyár végén fejezi be és szeretnénk tudni, hogy laborérték javulás van-e?

Köszönöm:

Edit

Válaszok

[12094] Dr. Juhász Attila
2018-05-07 23:16:53
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Edit,

AZ alábbiakat olvashatja a wikipedián:

https://en.wikipedia.org/wiki/Radioallergosorbent_test


RAST rating IgE level (kU/L) comment
0 < 0.35 ABSENT OR UNDETECTABLE ALLERGEN SPECIFIC IgE
1 0.35 – 0.69 LOW LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE
2 0.70 – 3.49 MODERATE LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE
3 3.50 – 17.49 HIGH LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE
4 17.50 – 49.99 VERY HIGH LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE
5 50.00 – 100.00 ULTRA HIGH LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE
6 > 100.00 EXTREMELY HIGH LEVEL OF ALLERGEN SPECIFIC IgE

EZ alapján ugyanabba a RAST osztályba tartozott mindkét időpontban a páciens.
A többi kérdésével kapcsolatban kérdezze a kezelőorvosát.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12035] Évi
2018-05-03 08:29:53
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Olyan kérdésem lenne hogy kb fél éve viszkető kiütések jöttek rám főként a mellkasomon, nyakam, és a hátamon. Elmentem bőrgyógyászhoz aki azt mondta textil allergia írt krémet azt mondta ettől elmúlik. Azóta sem javult. Sőt már van néhol a karomon lábamon. Van hogy jobb van hogy kijönnek és borzalmasan viszket. Van még orrdugulás problémám az is akkor kezdődött körülbelül és légszomj is párosul hozzá. A kérdésem hogy hogy lehet-e ez valamilyen allergia? És ha igen milyenre kellene bejelentkezzek?

Köszönöm szépen válaszát!

Üdvözlettel: Évi

Válaszok

[12059] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 17:46:12
Tisztelt Hölgyem,
KEdves ÉVi,

Igen lehet allergia is, és lehet más is.
Ha allergia, akkor lehet kontakt, nutritív vagy inhalatív is az allergén.
A maga helyében előszőr ujra bőrgyógyászhoz és allergologushoz mennék maszek vizsgálatvásárlás helyett.

Tsiztelettel.
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12024] Kinga
2018-05-02 14:23:44
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Méh méreg allergia vizsgálattal kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
Eredményem: méh méreg IgE 82,20 kU/l (Referencia értékek 0,00-0,35)

Az elmúlt 1,5 évben 2 szúrást kaptam, ami után jelentkeztek allergiás tüneteim (csalánkiütés nem a szúrt területen, orrdugulás, nehéz légzés, a tünetek nem hirtelen jelentkeztek, hanem 1 órával a méhszúrás után, második alkalommal a tünetek erősödtek. A férjemmel méhészkedünk, így az elmúlt években kaptam pár alkalommal szúrást (maximum 10 db 5 év alatt), ami eddig nem okozott semmilyen tünetet. Az lenne a kérdésem, hogy a kapott érték alapján mennyire számít súlyosnak az allergiám, illetve normális- e hogy felnőtt korban alakul ki? 26 éves vagyok.

Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Kinga

Válaszok

[12058] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 17:43:45
Tsiztelt Hölgyem,
KEdves Kinga,

Igen ez kilinikailag és laboratóriumilag is jelentős.
Potenciálisan meg is halhat egy következő csípésnél.
Menjen el egy klinikai immunológiai, allergológiai szakrendelésre, hogy szakszerű deszenzibilizációt kapjon, iletvel életmentő szereket méhészkedés közbeni méhcsípés esetérte, és addig se méhészkedjen vagy darazsázzon.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12017] Marianna
2018-05-01 23:39:26
Két kérdésem lenne:

1. A Candida jelenlétét milyen vizsgálattal lehet kimutatni a vérből?

2. Diagnosztikai székletvizsgálatot végeztettem, és azt mondták, hogy az általános, alkalmassági vizsgálathoz képest ekkor jóval több kórokozó jelenlétét vizsgálják, de az eredményben, amit kaptam, csak azok vannak felsorolva, melyeket az általános tartalmaz.

Széklettenyésztés alapvizsgálat
Salmonella (gastroenteritist okozó szero-
típusok), Campylobacter, Shigella, Yersinia

Úgy tájékoztattak azonban, hogy diagnosztikus székletvizsgálatnál sokkal több mindent néznek és a Candida is ezek közé tartozik.

Erről szeretnék kérni pontosabb tájékoztatást és azt, ha felsorolnák, hogy milyen kórokozók vizsgálata tartozik pontosan a diagnosztikai vizsgálatba.
Köszönöm.

Válaszok

[12048] Dr. Szentandrássy Julia
2018-05-04 10:07:25
Candidát kimutatni vérből - járó betegnél - értelmetlen. Ha a vérben
Candida van - a beteg leginkább az intenzív osztályon fekszik.
Székletből kimutatni - szintén értelmetlen - a candida sp. a széklet
normál flórájának tagja. Az általános / rutin / székletvizsgálatban
felsorolt vizsgálatok nagyobb részt lefedik a diagnosztikai
vizsgálatokat. Egyéb vizsgálatok lehetnek, de ezek leggyakrabban a
kórházban szerezhető nosocomiális infekciókhoz kapcsolódnak, esetleg
szóba jöhet még a C.difficile kimutatása - tartós antibiotikus kezelés
után. A felsorolásból - ami a rutin diagnosztikát illeti - a féregpete
- protozoon vizsgálat maradt ki. Trópuson szerzett megbetegedés
gyanuja esetén infektológus szakorvos egyéb vizsgálatokat is kérhet.
Általában igaz az, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat célszerű, ha
szakorvos kéri, fertőzéses eredetű, vagy akár fertőzéses eredetűnek
vélt betegségekben infektológus szakorvoshoz / pl. Szt. László Kórház
ambulanciája / célszerű fordulni.

Dr. Szentandrássy Julia
[11994] Karesz
2018-04-27 09:23:30
Tisztelt Dr. Úr / Dr. Nő!
32 éves férfi vagyok, évek óta hasmenéses problémákkal küszködök, tulajdonképpen folyamatosan, napi akár 4-6 WC látogatással, erős gázosodás, néha hasi görcsök, fogyni ennek ellenére nem fogytam, sőt híztam is,panaszaim nem köthetőek bizonyos ételhez, ráfogtam a munkahelyemen az üzemi étkezésre. Tavaly kivizsgáltattam magamat magán úton, ami a következő vizsgálatokból állt: Hasi UH, teljes vérkép és vizelet vizsgálat 2x egymás után egy hónap eltéréssel, széklet kalprotektin vizsgálat, széklettenyésztés, székletvér vizsgálat, kolonoszkópia, proktológia, cöliákia vizsgálat vérvétellel, minden ez teljesen negatív eredménnyel. Elmentem pszchiáterhez (mert a tünetek egy elég stresszes és kimerítő kimerítő időszak után durvultak el), antidepresszánst írt fel, ami hat hónap sem hozott érdemi javulást, ezért abba is hagytam. Az Önöknél elvégezeztett (nem orvosi javaslatra) ételintolerancia teszten (42-es panel) a tej pozitiv lett, búza, kukorica,durumbúza,glutén, kesudió, tojás, élesztő gyengén pozitív. Erre a gasztroentrológus azt mondta,hogy nem kell vele foglalkozni. Most viszont, mivel a panaszaim nem igazán akarnak szűnni, után olvastam az intoleranciának, és a leírások alapján a panaszaimat okozhatja az intolerancia. Az Ön véleménye szerint érdemes lenne átállnom tej(fehérje) mentes étrendre, esetleg a gyengén pozitív ételekből is elhagyni valamelyiket, esetleg további vizsgálatokat javasol? Azt is olvastam, hogy adott esetben a diéta néhány hónapos/éves tartása után az intolerancia elmúlhat, és a panaszt okozó étel lassan visszavezethető az étrendbe, ez valóban így van? Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[11999] dr.Papp Enikő
2018-04-27 13:59:58
Tisztelt Uram!

A gyártó által megadott ajánlás szerint a gyengén pozitív eredmény valóban nem feltétlen okoz klinikai panaszokat. Ám ha minden egyéb lelet negatív és a panaszok megmaradnak, érdemes kihagyni a pozitívnak minősült élelmiszereket is. Az intolerancia néhány hónapos diétázás után valóban változhat, és előfordul, hogy megszűnik a szervezet reakciója az adott élelmiszerre. A tehéntejet azonban mindenképp javaslom kihagyni. (Laktóz - nem tehéntej fehérje! intoleranciát vizsgáltak Önnél? )Beszéljen dietetikussal az étrendjével kapcsolatban!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11971] Deli csilla
2018-04-26 14:37:15
Tisztelt dr. Úr vagy dr.nő
Szeretném megbízni mit jelent az hogy Ponceau4r pozitív lett a kisfiamnak mire figyelyek?

Válaszok

[11983] Dr. Juhász Attila
2018-04-26 17:40:07
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Csilla,

A Ponceau4R az egy ételfesték, lehet erre valakinek allergiás v. aszthmás tünete, ha aspirin érzékeny, mi volt a vizsgálat?

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11878] Kaszás-Czétényi Réka
2018-04-18 22:30:26
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ételintolerancia vizsgálat során a GLIADIN-ra a 60-as ref. tartományon felüli érték jött ki: 69.

Ez azt jelenti, hogy gluténmentes étrendet kell folytatnom életem végéig, vagy ehhez még szükséges egyéb vizsgálat, hogy biztosan beigazolódjon a lisztérzékenység?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:
Kaszás-Czétényi Réka

Válaszok

[11903] dr.Papp Enikő
2018-04-20 13:11:39
Tisztelt Hölgyem!

Ez étel intolerancia teszt, de cöliákiában is jelezhet. Ezért mindenképpen indokolt a cöliákia szűrőteszt elvégzése (tTG IgA/tTG IgG szűrés) . Ez adhat végleges eredményt a gliadinnal kapcsolatban. A továbbiakat pedig gasztroenterológussal kell megbeszélnie. A teszt elvégzése előtt ne kezdjen diétába, mert nem derül ki a valós helyzet.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11866] Istenes Anna
2018-04-18 11:56:40
TIsztelt Labor!


15 éves korú lánynak nem bőrgyógyászati problémák (homlok és ekcéma) esetén javasolták az ételre való reakciók megvizsgálása miatt a vérvételes vizsgálatot.
Kérdésem, hogy pontosan melyik vizsgálat javallott ez esetben.

Köszönettel:

Istenes Anna

Válaszok

[11902] dr.Papp Enikő
2018-04-20 13:02:11
Tisztelt Hölgyem!

Pontosítsa a tüneteket legyen szíves, mert ha nem bőrgyógyászati probléma, akkor mi a panasz? Ha az,akkor a homloka ekcémás? Más tünet nincs? Segítene, ha kifejtené három mondatban.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11845] frank julianna
2018-04-17 09:34:37
Tisztelettel üdvözlöm Önt!
Ápr.1-én wellnesben voltunk /de előző napon már mko a hason pici piros folt volt /este fél-8kor a bal lábfejen az ujjaim ,a bokámig vörösek és duzzadtak lettek ,nehéz volt ráállni és viszketett az ujjaim közt vörös sávokba nagyon égett és szinte egész éjjel viszketett! Városi ügyelet : Suprastin, Kalcium ital! Bőrgyógyász 3 nap múlva ,/mivel húsvét volt/Addigra mk csuklómon tenyérnyi viszkető vörös göbök,gerincem mellett tojásnyi duzzanat!1x1 Bilastin tb egyéb vegyi anyagok okozta allergiás kontact dermatitis. 1 hét eltelt ,bak kézfej vizenyőssé viszketővé vált ,mk lábfej tele göbökkel ami nagyon viszket ,mk k lábszáron tojásnyi duzzanat.....nem javult. Vérvétel ,ami teljesen rendben ?/ Bilastin 2x1Diéta : kétszersült ,alma rizs -krumpi csirke mell vízbe főzve egyéb semmi! Tüneteim felváltva előjöttek a legkülönböző helyeken ,aztán el múlt és jött máshol ,főleg a hajnali órákban ,mitől nem tudtam aludni! Javaslat : Sumamed szedése.A hajnali viszketés azóta is kísért .mk kézfej has, lábszár külső -belső része,mk láfej boka, sarok duzzanat .pír és nagy viszketés ,de ezek nappalra szinte alig látszanak csak ha kissé megdörzsölöm! Th : április 11 -én Atarax tb. Tüneteim nem szüntek ,ápr 16 th :Lendin 3x1.diéta ulticaria idopathica. Ja és Psychiátriai javaslat!
Szeretném tudni ,szakorvost vagy vérvételt javasol-e előbb ,és a tüneteim alapján mely szakorvost válasszam!
Tisztelettel Frank Julianna Baja / volt ápnő/
Köszönöm türelmét ha elolvasta ! Eredményes szép napot Önnek!

Válaszok

[11846] Dr. Sátori Anna
2018-04-17 09:43:47
Tisztelt Frank Julianna!


Az ön által leírtak esetén első körben bizonyosan nem laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Leginkább allergológus szakorvos véleményét javasolt kikérni, aki az ön vizsgálata után, figyelembe véve a kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, eddigi leleteit, személyre szabottan dönthet arról, mely vizsgálatok elvégzése indokolt még. Fertőzéses eredet sem zárható ki, de előbb beszéljen egy allergológussal.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11831] Kissné
2018-04-16 15:49:38
Tisztelt Cím!
Ma kaptam meg a lisztérzékenységi vérvétel eredményét TTG : 2.3 viszont nem fogyasztok glutént már 3 hónapja, bár talán belecsúszott a diétaba egy csipetnyi liszt ez idő alatt. Nem csak a liszttől vannak panaszaim a tejtől és a tojástól is. A 40 paneles allergia vérvétel negatív lett. Panaszaim: fejfájás, tenyérnyi vörös kiütés a végtagokon, puffadás, hasmenés.Kérdéseim befolyásolja e a vérvételt a glutén mentes diéta? Illetve ha nem cöliákia akkor mi lehet a baj?

Válaszok

[11833] Dr. Juhász ATtila
2018-04-16 16:34:46
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kissné,

AZ anti TTG IgG IgA vizsgálat 3-6 hónapos gluténmentes diéta után álnegatív lehet.
Tehát ez előtt a vizsgálat előtt érdemes glutént tartalmú étrenden lenni hónapokig.

Tünetei alapján lehet laktózintolerancia más néven tejcukor intolerancia is.
Err egy genetikai vizsgálat elérhető nálunk.

De az a legjobb ha tüneteivel elmegy egy bőrgyógyász allergologushoz és egy gastroenterologushoz is, mer sok egyéb okozhat ilyet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11685] Szabó Andrea
2018-04-05 16:51:24
Tisztelt CentrumLab!

Az lenne a kérdésem, hogy gyermekem Roaccutan kúrát kezd, de szeretnék nála egy étel intolerancia panelt csináltatni. Befolyásolhatja a kúra a vizsgálat eredményét?

Köszönettel,

Szabó Andrea

Válaszok

[11691] Dr. Sátori Anna
2018-04-06 11:39:54
Tisztelt Szabó Andrea!


Nincs arról tudomásunk, hogy Roaccutan szedése befolyásolná az ételintolerancia teszt eredményeit.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11661] Nagy Imre
2018-04-05 08:25:58
Tisztelt Doktor Úr!

Részletesen leírom az eredményeimet, és ezek figyelembevételével az lenne a kérdésem, hogy ez lisztérzékenység-e / mivel a vérkép teljesen negatív/, vagy lehet valamilyen gyulladás.Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni.
51 éves vagyok és eddig a fő táplálékom a glutén. Voltak refluxos panaszaim sok éven keresztül, ppi szedés megszakitásokkal, időszakonként napi egyszer ebéd utáni hirtelen hasmenés, bal bordaiv mögötti enyhe fájdalom, puffadás, időszakok mikor panasz mentesség fennáll hetekig.


Teljes mértékü gluténos táplálkozásakor végzett vérvizsgálat eredményei:
SE TSHsupersensitiv megh. 1,285 Ref: 0,550-4,780
SE gliadin ellenes IgG AT 8,81 0,00 - 90,00
SE gliadin ellenes IgA AT 8,45 0,00 - 35,00
SE szöveti transzlutamináz IgG AT 2,69 0,00 -25,00
" IgA AT 3,83 0,00 -15,00
Gyomor tükr: a gyomorjól tágul, redőzete szabályos, A corpus fundus ny.h.borítása ép, Az áthajlásiredőn és az antrumban néhány erosio látható mérs. gyulladás mellett. Kp. tág pylorus, ép bulbus, cöliákia gyanú miatt mintát vettünk.

Makroszkópos leírás: 1db tűszurásnyi, illetve 2 db gombostűfejnyi szürkésbarna szabálytalan alakú szövet. Indul 1-ben.
Szöveti leírás: doudenalis nyh szöveti szerkezete ismerhető fel, melynekboholyszerkezete megtartottnak látszik.Crypta hyperplasia nem figyelhatőmeg. A mirigyek középtágak, a közöttük lévő stroma lobsejtekkel beszűrt. Immunhisztokémiai vizsgálat 100 db felszíni hámsejtramintegy 59 dbCD3, s mintegy 52db CD8 pozitív T-lymphocyta jut, mely alapján amennyiben a klinikai adatokkal is megegyezik coeliakia lehetősége vetődik fel.

Üd: N. Imre

Válaszok

[11666] Dr. Sátori Anna
2018-04-05 12:43:50
Kedves Imre!


A leírtakkal kapcsolatban mindenképpen érdemes kikérni gasztroenterológus szakorvos véleményét, aki kórelőzmény, jelen panaszok, tünetek, valamint az elkészült vizsgálati eredmények alapján megítélheti, mi állhat a háttérben, valóban gyanú van-e lisztérzékenységre. Amennyiben igen (bár az ezirányú, eddig elkészült anitestvizsgálatok negatívak), igen, végezhető genetikai vizsgálat (HLA DQ 2,8), illetve EMA IgA, IgG kimutatás. De azt javaslom, a szükséges vizsgálatokról előzetesen egyeztessen kezelőorvosával.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11657] Vera
2018-04-04 17:55:44
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az étel intolerancia leletemen gyengén pozitív eredmény szerepel az alábbiakra: kukorica, tej, tojás, mandula, földimogyoró, narancs, citrom.
Javasolt lenne ezen ételeket kerülnöm?
(a tesztet azért csináltattam, mivel hónapok óta tartó hajhullásom van - nem vagyok vashiányos, fogaim rendben, stb.. - illetve többször tele van pattanással az arcom, néha puffadok, fáj a hasam)

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[11664] Dr. Sátori Anna
2018-04-05 12:35:13
Kedves Vera!


Ennél az intolerancia tesztnél a "gyengén pozitív" megjelölés nem utal valódi érzékenységre, igazán a "pozitív" eredményű élelmiszerekkel van teendő.
Miután önnek panaszai, tünetei is vannak, javasolt első körben egy alapos belgyógyászati kivizsgáláson részt vennie, emellett a megfelelő étrend összeállításában dietetikus szakember segíthet, ezáltal elkerülhető lesz az önkényes élelmiszerelhagyásból származó hiányállapot.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11610] Rita
2018-03-28 07:37:14
Tisztelt Doktor úr!

Megkaptam az intolerancia teszt eredményét, amelyben a tej, tojás és élesztő gyengén pozitív lett. Mivel az arcomon jelentkező kiütések, illetve néha hasmenésem is volt, ezért mentem orvoshoz, lehetséges hogy ez is okozhatja? Előtte szedtem claritine,-t, illetve nem eszem kenyeret sem, tejet is laktóz menteset. Van ezzel teendő? Érdemes vele foglalkozni?

Tisztelettel
Rita

Válaszok

[11631] Dr. Juhász Attila
2018-03-28 20:21:56
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Rita,

Ha kiütés akkor bőrgyógyász.
Ha gluténmentesen van akkor az anti TTG IgG IgA ami a gluténérzékenység kimutatásához kell, akkor előtte 3-6 hónapig fogyasszon kenyeret, pékárut különben lehet álnegatív.
Ha panaszait a tej okozza akkor kellhet laktózintolerancia genetikai teszt , össz IgE és nutritív IgE panel, az IgE-s vizsgálatok előtt hagyja el a claritine-t, nem világos ezt mire szedte.

Amit csináltatott, eredménye sztem semmire nem utal.
Ha gaastrointestinális tünetek a jellemzőek akkor forduljon gastroenterologushoz is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriiumi szakorvos
[11528] Móni
2018-03-21 20:57:59
Üdvözletem!

Állandó kiütéseim vannak, ezért elmentem egy ételintolerancia vizsgálatra. Pár dolognál enyhén pozitív érték lett. Ez valójában mit jelent, hogy enyhén pozitív? Értékeket nem írtak. A listában van a búza, durumbúza, glutén, tej, kukorica, élesztő, tojás. Néhe puffadok, köldök környékén különösen érzékeny, nyomásérzékeny. De nem mindig. A feltüntetettekből kiolvasva érdemes elmenni laktóz illetve glutén érzékenységi vizsgálatra?
Annyit észrevettem, hogy ha tojást vagy kukoricát tartalmazó ételt eszek, akkor kiütéses leszek. De nem azonnal, hanem kell pár nap, mire teljesen kiüt. De sajnos nehéz kivédeni a kiütéseket. Meg elképzelhető, hogy a több élelmiszerre való vizsgálatot kellett volna elvégezni. Lehet, abban is lett volna eltérő érték.
Ön mit tanácsol?
Köszönöm!

Válaszok

[11531] Dr. Juhász Attila
2018-03-21 22:14:44
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Móni,

Szerintem azt is jelentheti amit leírt, hogy nem megfelelő vizsgálatot végeztetett el.
Az enyhén pozitív ételintolerancia vizsgálat leginkább nem jelent semmi ok-okozati kapcsolatot a tünetei és a táplálkozása között, leginkább annak a nyoma, hogy miket szokott fogyasztani.
Akármit végeztet spec irányba, legyen mellette egy alap labor (pl. élni Jó csomag).
Amennyiben pékáru tán van gyomor bél panasza, esetleg bőrtünet, úgy az anti-TTG IgA, IgG vizsgálat javasolt a gluténérzékenység kimutatására.
Amennyiben tej után van hasi panasza, görcse, panasza úgy a laktózintolerancia genetikai vizsgálata javasolt.
Amennyiben egy adott táplálék után következetesen jellemző tünet a kiütés, úgy össz IgE és nutritív spec IgE panel javasolt.
Amenniyben bizonytalan gastrointestnális tünetei vannak, és a fentiek nem hoztak eredményt, akkor lehet javasolt az ételintolerancia (igG) vizsgálat, amennyiben egy gastroenterológus már gyomor-, bél türözéssel kizárt minden egyebet.
Gasztrointesztinális, főleg vastagbél tumor szűrésére alkalmas a széklet vét és széklet M2PK.
Leginkább forduljon gasztroenterológushoz gyomor-bél ügyekben és bőrgyógyászhoz kiütés ügyében.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11472] Réka
2018-03-14 14:45:58
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

A férjem krónikus (5 hónapja tartó) csalánkiütés miatt járja az orvosokat. UH eltérést nem mutatott, bőrgyógyász nem talált eltérést, történt góckutatás (CRP normál), fogászati vizsgálat, és ma kaptuk meg a laborból az allergia-panel eredményét, de még két hét, mire az orvosunkkal tudunk konzultálni.
Minden nutritív allergén specifikus IgE negatív lett (40-es panel), köztük rozs, búzaliszt, glutén. Szöveti tanszglutamináz elleni IgG és IgA szintén negatív. Gliadin ellenes IgA negatív, gliadin ellenes IgG kétes (98,85, referencia 0,00-90,00). Ez mit jelent? Van valamilyen intoleranica? Szükséges diétát tartani?

Válaszát köszönjük!

Válaszok

[11473] Dr. Sátori Anna
2018-03-14 15:17:21
Kedves Réka!


Az eddig kapott eltérések alapján egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy bármilyen diétát szükséges tartani, illetve fennállna táplálkozási eredetű probléma.
Mindenképpen javasolt megvárni a kezelőorvos véleményét, ő ítélheti meg legpontosabban, az eddig elkészült leleteket is ismervén teljes egészében, milyen vizsgálatok elvégzése lehet még indokolt. Amennyiben ezidáig még nem jártak allergológus szakorvosnál, érdemes felkeresni egyet, a leírtak alapján ő nyújthat segítséget a tünetek hátterének kiderítésében.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11437] Evelin
2018-03-13 10:55:10
Kedves Doktornő/Doktor úr!

Az imént kaptam meg a cöliákia vizsgálat eredményem, mely a következő:

Szöveti transzglutamináz IgA 8,8 TgAE Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 15) Szöveti transzglutamináz IgG 18,2 TgAE Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 25)

Teljesen negatív, viszont évek óta súlyos ekcémában szenvedek, mely atópiás dermatitisz, tehát nem kontakt.
1 hete szedem a pajzsmirigy alulműködésre a hormont, valószínűleg ez is attól van, mert autoimmun betegségem miatt megtámadta a pajzsmirigyem a szervezetem.
Tavaly voltam egy IGG allergia vizsgálaton Ausztriában, ahol az összes kalászos növény a 4-es jelölést kapta, ami a legmagasabb allergiás reakció.
Nem tartottam most direkt gluténmentes diétát, mert tudtam jövök, folymatosan lisztes ételeket ettem 2 hónapig, most pedig teljesen negatív cöliákia eredményt kapok. Hogy értelmezzem ezeket? Van, hogy annyira begyullad az arcom, hogy nem tudok emberek közé menni...
Köszönöm a választ: B. Evelin

Válaszok

[11458] Dr. Sátori Anna
2018-03-14 11:49:50
Kedves Evelin!


A kapott eredmények alapján cöliákia (lisztérzékenység) nem igazolható önnél. Így tünetei hátterében más állapot húzódhat meg.
Javasolt kikérnie kezelőorvosa, illetve allergológus szakorvos véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön vizsgálata után, eddigi eredményeit, kórelőzményét, jelen panaszait, tüneteit is figyelembe véve személyre szabott értékelést nyújthat. Emellett megítélheti, indokolt-e további vizsgálatok elvégzése.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11404] Kótér Gabriella
2018-03-10 11:08:52
Tisztelt Labor!

Úgy tudom, hogy a CC jelzésű laktózintolerancia veleszületett állapotot takar, ugyanakkor a tejcukorérzékenység másodlagosan is kialakulhat, ha pl. valami miatti a bélnyálkahártya sérül. Ebben az esetben milyen lelet várható? TC vagy TT? Ugyanis az orvosom azt mondta, hogy arra is szükség van, hogy megállapítást nyerjen mióta áll fent a laktózérzékenység, és én ezt nem is igazán értettem..azt mondta, hogy írják le a laborban, mióta áll fent az állapot. Na most, ha CC a veleszületett, akkor a szerzett tejcukor intolerancia milyen leletet ad?

Köszönöm előre is, kicsit elakadtam az orvosnál és nem tudom mi várható, ha elkészül az eredmény, és ráírják-e, hogy Önnek 1-5-15 éve fennálló érzékenysége van. Joggal kér ilyet az orvosom?

Válaszok

[11438] dr.Papp Enikő
2018-03-13 11:24:07
Tisztelt Hölgyem!

Jól tudja, a laktóz intolerancia genetikai vizsgálatának értékelésénél a CC genotípus igazolja a veleszületett állapotot. Ha ez az eredmény, akkor az egyénnek egész életében kerülnie kell a laktóz fogyasztást. Ha CT vagy TT az eredmény, akkor a laktóz bontás csökkenése nem genetikai okokra vezethető vissza. Ha ennek ellenére fennállnak panaszok a tejcukor fogyasztás során, akkor szerzett állapotról lehet szó, aminek hátterében fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikum szedés vagy gyulladásos bélbetegség állhat. Ezek fennállásának időtartamáról laboratóriumi vizsgálattal - tudomásom szerint - nem lehet nyilatkozni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11391] Sziklai Krisztina
2018-03-08 15:42:50
Tisztelt Doktor Úr!

03.07-én, azaz tegnap a köv. kérdésemre köszönettel megkaptam a válaszát:


Évek óta fennálló, már szinte minden napomat megkeserítő haspuffadástól, görcsös alhasi fájdalomtól szenvedek, emiatt most már felkerestem egy gasztroenterológus szakorvost, aki elküldött vérvételre, melyből a köv. derült ki, csak én nem tudom értelmezni egyelőre:

Immunszerológia:

Transzglutamináz szűrés eredményem: 308.7 U/ml

Transzglutamináz IgA: > 200.0 U/ml

Transzglutamináz IgG: 15.6 U/ml

Viszont egy kétely maradt bennem, mivel utólag olvasom, hogy a biopszia vizsgálat előtt nem szabad gluténmentes diétát tartani. Én sajnos kb. 2 hétig többé-kevésbé elkezdtem egy gluténmentes diétát: a kevésbé alatt azt értem, hogy meggyőződjek a bajomról, egy nap beiktattam a 2 hét alatt egy pizzás ebédet, ami után éjszakára-reggelre ismét hasi görcseim, hasmenésem lett. Ezzel az egy botlással megmentettem azt, hogy a szűken 2 hét múlva előírt gyomortükrözéses biopszia vizsgálatom álnegatív eredményt mutasson vagy tetessem inkább későbbre a vizsgálatot és fogyasszak addig glutént tartalmazó ételeket?

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[11395] Dr. Juhász Attila
2018-03-08 19:02:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisztina,

A labor álnegativitásához hónapok kellenek gluténmentesen és az anti- TTG saját maga egy fontos faktor a tünetek és a betegség kialakulásában, igya szövettan sem lesz sztem álnegatív, hiszen tünetei is lettek a pizzától.
Ezzel együtt ezt a szövettant végző pathologus vagy a gastros tudja biztosra megmondan.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11396] Sziklai Krisztina
2018-03-08 19:13:48
Tisztelt Juhász Attila Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel: Sziklai Krisztina
[11385] Csizmadia Beáta
2018-03-08 09:01:06
Tisztelt Cím,


Hisztamin intolerancia eredményem M.e. 6,9 U/ml.

Ez negatív?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel:
Csizmadia Beáta

Válaszok

[11409] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 14:32:06
Tisztelt Csizmadia Beáta!


A leleten szerepelnie kell a referencia-tartománynak.
Amennyiben csökkent a DAO értéke, úgy az alábbi kérdezőnek (11384) adott válaszom érvényes az ön esetében is.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11384] Ritecz Lilla
2018-03-08 08:59:39
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A mai napon kaptam meg a hisztamin intolerancia vizsgálatom eredményét. 8,3 U/ml. (A lelet szerint 10-100 között kellene lennie) Előzetes tünetek alapján javasolták a vizsgálatot (szédülés, heves szívdobogás olykor, állandó fáradtság stb.) Ez alapján kijelenthető, hogy érzékeny vagyok a hisztaminra? Természetesen fel fogok keresni egy szakorvost, de addig is szeretném tudni, hogy ez intoleranciát jelent-e már?
Előre is köszönöm szépen a választ.

R.Lilla

Válaszok

[11408] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 14:29:29
Kedves Lilla!


A DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén allergiaszerű tünetek fordulhatnak elő, elsősorban magas hisztamin tartalmú ételek, a hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint nem friss ételek fogyasztása esetén.
Csökkent DAO szint valószínűsíti a hisztamin intoleranciát. A mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni, így valóban javasolható, hogy várja meg orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11382] Edit
2018-03-07 23:45:46
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Szeretnék allergiavizsgálatra menni Önökhöz,de kicsit tanácstalan vagyok,hogy melyiket válasszam.A problémám az,hogy a szemem bevörösödik. Anyira viszket,hogy nem tudom megállni a dörzsölést.Ez a problémám nem csak erre az időszakra vonatkozik,hanem egész évre.Sokszor voltam már szemészeten a véres szemeimmel,de mindíg azt mondják,hogy kötőhártya gyulladásom van.Voltam már régebben allergia vizsgálaton,( nem Önöknél)de nem kaptam egyértelmű választ. Előre is köszönöm a segítséget!

Válaszok

[11407] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 14:25:52
Tisztelt Losonci Edit!


Arra vonatkozólag, hogy allergiás folyamat okozhatja-e panaszait, total IgE vizsgálat végezhető. Ha ez emelkedett, akkor nagy valószínűséggel a háttérben meghúzódik valamilyen allergiás folyamat, ha negatív, akkor egyéb irányban is érdemes vizsgálódni.
Allergiapaneljeink táplálkozási (nutritív), vagy légúti (inhalatív) allergéneket vizsgálnak. Így annak eldöntése, melyik csomagot válassza, a gyanított allergénektől függ, a panaszokon, tüneteken túl. A szemviszketés, könnyezés többnyire légúti allergiánál jelentkezik, de egyéb állapotokban is előfordulhat.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét, aki az ön alaposabb kikérdezése után nagyobb segítséget nyújthat a megfelelő vizsgálatok kiválasztásában.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11376] Gergely Zsolt
2018-03-07 20:38:10
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Laboratoriumi leleteim: Transglutaminase Iga: 175.246 pozitiv <50 negatív, <50 pozitív.
Diagnózis: ép vékonybélnyálkahártya részletek, glutént tartalmazó étrend után. Közel három éve diétát javayoltak amit többé kevésbé be is tartok. Különösebb tipikus tüneteim( hasmenés, kiütés nincs, viyzont kevésbé vagyok felpufadva étkezések után.) Most egy hónapja két naponta eszek gluténos ételeket is tüneteim nincsennek. Gondoltam ujból megnézetem az értékeket. Ön mit javasol

Válaszok

[11378] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 21:10:29
Tisztelt Uram,
Kedves Zsolt,

Azt javaslom, hogy tartsa be a gluténmentes diétát, mert tünetei előjönni és fokozódni fognak anélkül. Az anti-TTG vizsgálatok helyett meg költsön inkább piára, nőre, mert korábbról már tudjuk , hogy glutén érzékeny.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11357] Sziklai Krisztina
2018-03-07 15:17:08
Tisztelt Doktornő/Úr!

Évek óta fennálló, már szinte minden napomat megkeserítő haspuffadástól, görcsös alhasi fájdalomtól szenvedek, emiatt most már felkerestem egy gasztroenterológus szakorvost, aki elküldött vérvételre, melyből a köv. derült ki, csak én nem tudom értelmezni egyelőre:

Immunszerológia:

Transzglutamináz szűrés eredményem: 308.7 U/ml

Transzglutamináz IgA: > 200.0 U/ml

Transzglutamináz IgG: 15.6 U/ml

Kérem, hogy segítsenek értelmezni az eredményt! Köszönöm előre is!

Válaszok

[11360] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 18:30:29
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisztina,

Bármelyik anti-TTG akár IgA akár IgG, ha nagyobb mint a felső referencia/határérték akkor az pozitivitást jelent.
Ebben az esetben az anti-TTG pozitív páciens gluténérzéken, így tünetes páciens a gluténmentes étrenddel tehető panaszmentessé.
Forduljon ez esetben helyes étrend kialakitása végett dietetikushoz, ill fejezze be a gastroenterologiai kivizsgálást, mert más is kiderülhet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11349] Fürész Tiborné
2018-03-07 08:21:02
Tiszteletem
Korábban csináltattunk Önöknél nutritív allergia panelt, illetve cöliákia vizsgálatokat.. Azt tapasztaltam, hogy számértéket csak akkor írtak a leletre, ha a referencia tartományon kívül esett. Lehet-e és milyen módon kérni, hogy akkor is közöljenek számértékeket, ha a referencia tartományon belül van az érték? (azért szeretném tudni, mert bizonyos élelmiszerek tünetet okoznak és elképzelhetőnek tartom, hogy ott a referencia tartomány határa közelében lehet az érték és nálam esetleg már ez is jelezheti a problémát, de ha csak azt kapom negatív nem tudhatom mennyire az, illetve a cöliákiánál szintén jelzésértékű , hogy esetleg nem jól tartom a diétát ha magasabb az érték, de még a tartományon belül van)
Segítségét előre is köszönöm

Válaszok

[11359] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 18:19:47
Tisztelt HÖlgyem,
Kedves Páciens,

A spec IgE nél a legalsó osztályban nincs értelme megadni, hogy mennyi az annyi.
Abban a tartományban a mérés pontatlansága nagyobb, mint a felvetődő számérték.

Minden más paraméternél van referencia érték megadva a leleten, nem is biztos hogy Ön erre gondolt.

Irjon konkrétabbat leletszámot, dátummal.
illetve leletével , panaszaival szakmailag javaslt gasztroenterologus és allergologus felkeresése.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11282] Cserikó Éva
2018-02-27 21:15:14
Üdvözlettel.
Kislányomnál megcsinálták a 20 as panel allergia vizsgálatot vérből mert nyákos hasmenése van.
Tejre, tojásra, szójára diétázunk már két éve.
Arra gondoltam esetleg valami más allergén is lehet a háttérben
Mit gondol a 200 as panelről a mi esetünkben?
Illetve a húszas teszt előtt nem terheltük azzal amire már két éve tartjuk a diétát.
Vissza kellene terhelni újabb allergiavizsgálat előtt?
Köszönöm

Válaszok

[11291] Dr. Sátori Anna
2018-03-01 13:06:18
Tisztelt Cserikó Éva!


Arról, hogy pontosan mely vizsgálatok elvégzése lehet indokolt gyermekénél, a panaszok, tünetek alapján tanácsos kikérni gyermek gasztroenterológus véleményét.
Az allergia és az intolerancia (a 200-as panel esetén felteszem erre gondolt) hasonló tüneteket okozó állapotok, viszont a szervezetben azt más útvonalon érik el (allergia esetén IgE, míg intoleranciánál IgG típusú ellenanyagok termelődnek). Amennyiben a szervezet nem találkozik a kérdéses allergénnel (így pl. nem fogyasztotta az adott tápanyagot), előfordulhat, hogy a specifikus ellenanyag szintje lecsökken a vérben, akár a kimutathatósági szint alá.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11269] Gábor Melinda
2018-02-27 11:35:55
Tiszteletem!

Olyan kérdésem lenne,hogy 9 éves kisfiamnál hólyagszerű kiütések jönnek ki alkalmanként, meg néha a fütyije is megdagad, de volt egy súlyos eset is amikor a szemei a szája megdagadt alvás közben és az egész testén piros foltok jelentek meg, mentőt kellett hívni és calcium hatására másnapra elmúlt. Körzeti orvos szerint így jött ki rajta a vírus,de azóta is heti 2x min. jönnek ki rajta csalánfoltok.
Allergi vizsgálatra szertném elvinni és vérvételre de a háziorvos nem adott butalót avval a címszóval hogy nem tegyem ki a gyereket tűszúrásnak.
Kérdésem kell e vérviszgálat az allergia viszgálat előtt vagy ahova viszem ott ezt is megoldják


Köszönöm mielőbbi válaszát, Tisztelettel Gábor Melinda

Válaszok

[11272] Dr. Juhász Attila
2018-02-27 13:24:51
Tiisztelt Hölgyem,
Kedves Melinda,

Sztem minnél hamarabb, kerüljön a feltételezett allergia kivizsgálásra, ha ennyire súlyos események már voltak Önnek fel kell készülve lennie otthoni terápiás lehetőségekre is.

Elvileg, ha egészségügyi intézménybe egy allergológiai szakrendelésre mennek a gyerekkel akkor legnagyobb valószínűséggel ott sor kerül majd vérvételre és totál IgE, spec IgE vizsgálatra egy második körben a laborban, vagy a helyszínen esetleg bőrtesztre.
Vannak eüi intézmények , ahol az allergiavizsgálatok a laborban korlátozottan elérhetőek így erről jobb ha tájékozódik az adott helyet illetően előre.
Amennyiben nincs ott rá lehetőség, abban az esetben jöhet hozzánk -gyerekek vérvétele telefonon egyeztetendő- az IgE és spec IgE nutritív és inhalatív paneleket illetően.
A hólyagokat, csalánkiütéseket megmutatnám bőrgyógyásznak és allergológusnak.
A gyerek hímtagját se hanyagolja el, az lehet egészen más nem allergiás eredetű,gyulladás is akár, amit gyermekorvos vagy gyermeksebész lásson.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11257] Vasadi bianka
2018-02-26 18:07:50
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

46 paneles ételintolerancia vizsgálat enyhén pozitívat mutatott a glutén érzékenységre, így további vizsgálatokat végeztettem.
Az eredmény az alábbi lett:

Immunglobulin A érték 1,35 g/L ref érték: 0,70 - 4,00
Immunglobulin G: 9,80 g/L ref érték: 7,00-16,00
Immunglobulin M: 1,23 g/L ref ertek: 0,40-2,30

Szöveti transzglutamináz lgA: <10 U/ml. Ref érték: 0,00-10,00
Szöv. Transzglut. lgG : <10 U/ml. Ref ertek: 0,00-10,00

A kérdésem az lenne, hogy hogyan kell ezt az eredményt értelmezni? Ha a ref. Értéken belül van akkor nem számít gluten érzékenységnek?
Ha nem érdemes vele foglalkozni, akkor nem keresnék fel hiába egy szakorvost.

Előre is köszönöm szépen a választ!

Válaszok

[11263] Dr. Juhász Attila
2018-02-26 20:36:02
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Bianka,

Ön nem gluténérzékeny az eredményei alapján.
Keressen más betegséget magának a panaszai mögött vagy szokjon le az esetleges hipohondriáról.


Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11271] Dr. Juhász Attila
2018-02-27 12:55:21
.....ja még annyit, hogy az anti TTG IgG és IgA vizsgálat előtt jó ha 3-6 hónapog a páciens a szokásos glutén, azaz hagyományos pékárut is tartalmazó étrenden van, máskülönben az eredmény lehet álnegatív.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11281] Vasadi Bianka
2018-02-27 20:54:16
Tisztelt Doktor Úr!

Először is nem tudom mivel érdemeltem ki ezt a stílust, hiszen nem írtam butaságot, főleg nem udvariatlan hangnemben. Ha én megtisztelem Önt normális stílussal, kérem Ön is tegye ezt.
Másrészt véleményem szerint ide azért írnak az emberek, mert PANASZAIK vannak és megoldást keresnek a problémára! Attól még, hogy nem írtam fél oldalt a panaszaimról, nem hiszem hogy hipochonderséggel kellene vádolnia engem, főként hogy a leleten lévő eredmények és nevem alapján semmit sem tud rólam!
Egy egyszerű kérdésre egyszerű, szakorvosi választ vártam..de ehelyett kaptam egy lenéző, hipohondriával vádoló, felháborító hangnemben írt választ teljesen jogtalanul!
Egy orvosnak az a dolga, hogy segítsen...jobb esetben.

Minden jót!
[11283] Dr. Juhász Attila
2018-02-27 22:19:39
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Bianka,


Elnézését kérem, ha megbántottam a válaszommal, vagy annak stílusával.

A hipohondria az igen súlyos állapot is lehet, úgy fogalmaztam, hogy esetleges hipohondriáról szokjon le, mely a részemről egy orvosi feltételezés volt, nem rossszindulatú gyanusítgatás. Nem mintha a hipohondriáról olyan könnyű lenne "leszokni" szakember segítsége nélkül egyébként és valóban nehéz elkülöníteni a hipohondriát az egészségtudatos magatartástól ilyen kevés információ alapján.

Örülök, hogy Ön akkor nem a hipohonderek csoportjába tartozik és még egyszer bocsánatot kérek itt azért, mert válaszommal megbántottam.

Sajnos nagyon sok páciensünk túlzásba viszi az Önmagának történő szakorvos nélküli vizsgálatvásárlást, amelyhez egyébként joguk van, csak nem biztos hogy mindíg helyesek vagy szakszerűek a következtetéseik az egyébként meglévő panaszaik alapján. A levele utolsó sora nekem arra utalt, hogy a viszgálatokat saját maga indikálta szakember nélkül.

Más esetekben is azért vetem fel a hipohondria vagy egyéb leki zavar lehetőségét, hogy a páciens az esetleges felesleges laboratóriumi vizsgálatvásárlások helyett -pedig mi a laborvizsgálatokből élünk- inkább pszichológushoz vagy pszichiáterhez vagy vmi életmód tanácsadó coach-hoz menjen, mert mi örömmel vizsgálagatunk ki bármely lelki zavarban szenvedő pácienst is ezerszám laborokra, de ettől nem fog egyikük sem meggyógyulni.
A magam részéről orvosként kötelességteljesítésként és segítségnyújtásként élem meg, ha valakit a helyes irányba terelek, persze ez nem jelentheti azt, hogy megbántsam.

Az esete szakmai részéhez még annyit hozzátennék, hogyha gastrointestinális panaszai vannak, akkor érdemes gastroenterológushoz elmenni és gyomor valamint vastagbéltükrözés szükségességét felméretni, mert csak laboratóriumi vizsgálatokkal nem lehet teljes bizonyossággal sok gastroenterológiai betegséget felderíteni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11256] Károlyi Mária
2018-02-26 17:56:06
Kedves Doktornő!
3 éves kisfiamat 1 éve diétáztatni kell tejre és tojásra. A gasztroenterológus doktornő molekuláris allergia vizsgálatot javasolt. Mennyi ideig kell terhelni és milyen formában (forralt vagy forralatlan tej?, tejtermék?, sült vagy fött tojás?, nyersen nem próbálnám) a vizsgálat elvégzése előtt. Ha a nutritiv 20 tesutet is szeretném elvégeztetni, elsősorban a szója miatt, azzal hogyan és mikortól terheljem? Keresztallergia miatt azt sem kap, ahogy paradicsomot, csirkemájat és gombát sem.
Válaszát előre is köszönöm!
Marcsi

Válaszok

[11277] Dr. Juhász Attila
2018-02-27 16:35:31
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

A legjobb ha a Budai Allergologia Központban, Bp. Ostrom utca, Dr. Rethy Lajost kérdezi ez ügyben, Ő ennek a szakija.

Innentől kezdve akár el se olvassa.

A spec IgE szint gyorsan -pár nap alatt- lecsökkenhet az allergén hiányában és viszonylag gyorsan emelkedik a szintje újabb allergén terhelés esetén.

A detektálhatóság szempontjából a legbiztosabb az, ha addig terhel az allergénnel, amíg tünetei nem lesznek a páciensnek -aminek vannak veszélyei, akár súlyos veszélyei is- így ez sokkal könnyebb lenne, ha nem a gyermekéről, hanem csak kísérleti fehéregerekről lenne szó. Tehát igazából ezt a tanácsot ne kövesse, ha terhelést javasolt az allergológus, akkor azt gondolom, hogy azt a lehetséges súlyos allergiás reakció veszélye miatt akut beavatkozásra is alkalmas intézményben, vagy orvosi felügyelet alatt kell, hogy megtörténjen vagy fel kell lennie vértezve alapvető allergiás roham esetén alkalmazandó készítményekkel otthonra.

Az allergént tartalmazó táplálék feldolgozottságát illetően azt gondolom az a legjobb, ha a tüneteket okozó élelmiszer feldolgozottsága minél közelebb van az emberi fogyaszthatóság szempontjából legkisebb fokú, de szokásos előkészítettséghez.

A molekuláris allergia vizsgálat eredményességére akkor van reális esély, ha egyébként a "nem molekuláris" allergia vizsgálatban az egyes spec IgE (tej, tojás, szója) szintek jól detektálhatóak.

Lehet nem is kell terhelnie, mert mindenek ellenére egy nutritív spec IgE panelben mégis van spec IgE pozitivitás a gyermeke esetében és akkor az adott allergénre meg lehet csináltatni a molekulásris allergia panelt terhelés nélkül is.

Száz szónak is egy a vége, beszélje meg az említett specialistával.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumiszakorvos
[11238] Lőrinczné Zsuzsanna
2018-02-23 20:52:24
Kedves Doktornő!

Kérem szíves segítségét a lelet értelmezésében a 10 éves fiamé a lelelt.Ön szerint ez a tojásallergiát kinőheti még?



Tojás IgE (F245) 7,28 kU/l * 0,00 - 0,34
3,50-17,49 kU/l = 3.osztály; nagy reaktivitás
Tehéntej IgE (F2) 0,37 kU/l * 0,00 - 0,34
0,35-0,69 kU/l = 1.osztály; kicsi reaktivitás

Cöliákia szûrés (tTG IgA, tTG IgG)
Szöveti transzglutamináz IgA 3,0 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 15)
Szöveti transzglutamináz IgG 5,2 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 25)

Válaszok

[11248] Dr. Sátori Anna
2018-02-26 12:52:19
Tisztelt Hölgyem!


A leírtak közül érdemben a tojásallergiával szükséges foglalkozni, a tejjel szembeni reakció kismértékű. A lelet alapján lisztérzékenység gyanúja nem merül fel, feltéve, hogy a vizsgálatot megelőzően gyermeke nem volt gluténmentes étrenden.
A tojásallergia kinőhető, azonban előfordulhat, hogy felnőttkorra is megmarad.
Allergia eredmény értékeléséhez kiemelten fontos figyelembe venni kórelőzményt, panaszokat, tüneteket is, ezek összessége alapján lehet megállapítani a további teendőket. Így javasolt felkeresni gyermekallergológus szakorvost, illetve a megfelelő étrend összeállításában dietetikus szakember lehet segítségükre.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11234] Tóth Gabriella
2018-02-23 15:33:01
Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy még lehet e csináltatni inhalatív allergia vizsgálatot, hogy közben nem tudom abbahagyni az antihisztamin szedését a folyamatos tünetek miatt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel :
Tóth Gabriella

Válaszok

[11236] Dr. Sátori Anna
2018-02-23 15:55:31
Tisztelt Tóth Gabriella!


Antihisztamin szedése befolyásolhatja az allergia vizsgálatok eredményét. Amennyiben nem hagyható el a gyógyszer, erről a vizsgálatot elrendelő/értékelő orvost szükséges tájékoztatni, aki ennek figyelembevételével kell értékelje a mért eredményeket.
Érdemes kikérni orvosa véleményét is, aki az ön teljes ismeretében pontosabb választ nyújthat.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11240] Tóth Gabriella
2018-02-23 21:37:50
Köszönöm szépen a választ!
Azt elfelejtettem még magkerdezni, hogy rovarcsípés allergia vizsgálat sem végezhető így? Köszönöm
Tóth Gabriella
[11250] Dr. Sátori Anna
2018-02-26 13:17:37
Tisztelt Hölgyem!


Antihisztamin szedése bármely laboratóriumi allergiateszt eredményét befolyásolhatja, az ezekben kimutatott specifikus IgE ellenanyag szintjére van hatással.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11204] Jánosa Veronika
2018-02-21 12:43:17
Tisztel Doktornő/Doktor úr,
mivel a lisztneműek fogyasztása panaszokat okoz (elsősorban ödémásodást) ezeket kihagytam az étrendemből. Ha mégis szeretném tudni, hogy búza érzékeny vagyok-e (esetleg más gabonaérzékenység áll fenn de nem cöliákia) kimutatható-e az önök vizsgálati tesztjeivel, vagy ennek eredményességéhez a búza újra fogyasztása lenne szükséges? Amennyiben igen, milyen mértékben, és mennyi ideig?
Tanácsukat, segítségüket előre is köszönöm.
üdvözlettel
Jánosa Veronika

Válaszok

[11235] Dr. Sátori Anna
2018-02-23 15:52:35
Tisztelt Hölgyem!


Kb. 1 hónapig érdemes azért fogyasztani az adott élelmiszerből ahhoz, hogy termelődjön specifikus IgE ellenanyag a benne levő allergénnel szemben.
Azonban általános javaslat, hogy minden diagnosztikus lépést a terápia (ez esetben étel elhagyása) bevezetése előtt kell elvégezni, ellenkező esetben a későbbiekben a kimutathatóság nem lesz megfelelő.
Kérdése vonatkozásában leginkább allergológus szakorvos lehet segítségére, így érdemes kikérni az ő véleményét.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11143] B. Nikoletta
2018-02-16 10:15:55
Tisztelt Doktornő /Doktorúr!

Kértem egy 221 panelra vonatkozó ételintolarencia teszthez időpontot, mert a tüneteim nem azonnaliak és azt gondolom ez étel intolerancia.
A tünetek: száj körül kijövő viszkető duzzanat, ezek ugyanúgy karon és a comb belsejében is kijönnek, illetve gyakran hasmenés és puffadás. Sajnos nem jöttem rá konzekvensen mitől jöhet elő, mindig mást fogyasztok.
Tudna segíteni abban, hogy jó tesztet választottam? Illetve ha jól értem ebben nincsen benne a laktós és glutén érzékenység. Azt külön kéne még mellé választanom?
Illetve hashimotóm és inzulinrezidsztenciám van, amire letroxot szedek.
Valamire oda kell figyelnem a vizsgálat előtt?

Nagyon köszönöm a válaszát!

Válaszok

[11166] Dr. Juhász Attila
2018-02-19 11:36:20
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Nikoletta,


Sztem meg ez inkább allergia vagy valami más.
Véleményem szerint menjen el egy allergológiai-bőrgyógyászati szakrendelésre és/vagy gastroenterológushoz, minthogy megvegyen drága vizsgálatot rossz indikációval.

Laktózintoleranciához- laktózintolerancia genetikai vizsgálat, gluténérzékenységhez anti-TTG IgG IgA vizsgálat kell, mely előtt érdemes 3-6 hónapig szokásos gluténtartalmú étrenden lenni. A laktózintolerancia genetikai vizsgálat nem igényel spec étrendet.
[11167] Dr. Juhász Attila
2018-02-19 11:38:16
...ételallergia vizsgálathoz szükséges össz IgE és nutritív spec IgE panel (40).
[11102] Gasztné Vincze Erzsébet
2018-02-14 19:44:26
Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni ,hogy az ige panelem 551,33 lett nem vagyok allergiás ételekre ,növényekre , állatokra. laktóz intoleranciát találta. Az immunológiai vizsgálatom jó lett, nincs eltérés.Asztmám lett egy éve. Tsh vizsgálatnál van eltérésem egyedül 0,35-016 között mozog. Gyógyszert nem szedek mert nem kell .Szeretném kérdezni milyen vizsgálatok felé induljak még el ön szerint ? Előre is köszönettel : Gasztné

Válaszok

[11119] Dr. Juhász Attila
2018-02-15 15:32:31
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gasztné,

Leletet csak egészet érdemes értékelni.
A vizsgálatokat pedig a panasz alapján érdemes indikálni.
Nekem egyik sem világos amiről ír.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11041] Anett
2018-02-12 12:32:00
Tisztelt doktornő!

Csináltattam laktózintolerinca vizsgálatot ,az eredmény :
1allél :T
2allél:C
Ez mit jelent?tejérzékeny vagyok?diétáznom kell?mit javasol mi a további tehendő?Elolvastam a mellékelt tájékoztatot,de nekem abbol nem derül ki.
Válaszát köszönöm!
Anett

Válaszok

[11108] dr.Papp Enikő
2018-02-15 11:48:33
Kedves Anett!

Az alábbi magyarázat talán segít:

Ha valakinél jelen van minimum egy T allél (T/T és C/T genotípusúak), az azt jelenti, hogy nála a laktáz gén felnőtt korban is “bekapcsolva” marad, így az enzim folyamatos termelődése biztosítja a kiegyensúlyozott táplálkozás keretében bevitt tejcukor mennyiség problémamentes emésztését.

Ha az egyén mindkét szülőjétől C allélt örökölt (C/C genotípusú), az azt jelenti, hogy nála a laktáz enzim génje az anyatejes táplálási periódust követően “kikapcsol”, a laktáz enzim szintje csökkenésnek indul kétéves kor körül. A csökkenés üteme egyénenként változó, a tünetek akkor jelentkeznek, ha az enzimszint a táplálékkal bevitt tejcukor emésztéséhez szükséges mennyiség alá csökken.
Mivel Ön T/C alléleket hordoz, nem laktózérzékeny öröklötten a T jelenléte miatt. (Gyulladás, fertőzés jelenlétében természetesen ez változhat időlegesen.) A vizsgálat helyén elviekben interpretatív leletet kell kapnia, ahol megmagyarázzák az eredményt.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11037] Terhes Ildikó
2018-02-11 17:42:03
Üdvözlöm Tisztelt Doktornő /Doktorúr!
2éves gyermekemnek atopiás vérvizsgálatot végeztek. (A kiindulópont terdhajlat ekcėma volt)
A vérvizsgálat eredménye: minden érték 0, kivéve :alfa lactalbumin 1-es.
Mit jelenthet ez pontosan?
Hogyan kell étkezni?
Eddig nem kapott tehéntejet csak joghurtot, tejfölt, sajtot.
Hogyan tovább, mikor kaphat tehéntejet?
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel,
T.Ildikó

Válaszok

[11067] dr.Papp Enikő
2018-02-13 16:10:28
Kedves Ildikó!

Ez a leleten az IgE mennyiség osztálybesorolást jelöli, az 1-es érték alacsony szintű specifikus IgE-t jelent az egyik tehéntej fehérje összetevő, az alfa-laktalbumin vonatkozásában. Ez általában nem feltétlen jár klinikai tünetekkel, de ha igen, akkor a diagnózisalkotáshoz és a megfelelő diéta megbeszélése a tüneteket ismerő kezelőorvos és/vagy dietetikus kompetenciája.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11025] Péter
2018-02-10 09:21:51
Tisztelt Doktornő\Doktor Úr!

A minap végeztettem az Önök egyik laboratóriumában egy 46 összetevős táplálék intolerancia vizsgálatok. A glutén elleni IgG negatív lett, a búza elleni pedig gyengén pozitív. A legtöbb labor tudomásom szerint a glutén esetén az alpha gliadin elleni antitesteket vizsgálja. Azt szeretném megtudni, hogy Önök mely vegyületek elleni IgG -ket nézik a glutén és a búza esetében?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Üdvözlettel:
Péter

Válaszok

[11066] dr.Papp Enikő
2018-02-13 15:54:28
Kedves Péter!

A glutén esetében ez a teszt is gliadin ellenes antitest jelenlétét vizsgálja. Búza esetén csak gabonafehérjék megjelölés szerepel a tesztleírásban. A gyártói ajánlás szerint a gyengén pozitív eredmény klinikai panaszok okozójaként kevéssé valószínű.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11165] Péter
2018-02-19 11:28:21
Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Mivel a vizsgálati eredményem tehéntej esetében pozitív lett, azt szeretném még megtudni, hogy a tehéntejnél mi elleni IgG -t vizsgálnak?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Péter
[11210] Dr. Sátori Anna
2018-02-22 09:55:12
Kedves Péter!


A tehéntejben található összes fehérje ellen termelődött IgG-t méri.
A tejfehérjék mintegy 80%-át a kazein teszi ki, mely a legnehezebben emészthető és a leginkább allergizáló tejfehérje. Összetétele az egyéb állati fehérjékhez nagyon hasonló. A tejfehérjék kazein-mentes frakciójának zömét a tejsavó fehérjék alkotják (a tejfehérjék kb. 16-18 %-át képezik), melyek közül az alfa-laktalbumin (a savófehérjék kb. fele) és a béta-laktoglobulin ( a savófehérjék kb. ötöde) fordul elő nagyobb arányban és ezek is aránylag nehezen emészthetők. Ezeken kívül ebben a frakcióban számos egyéb fehérje is található (glükomakroproteinek, szérumalbumin, immunglobulinok, laktoferrin, laktoperoxidáz stb.). Mindezek mellett előforduló egyéb fehérjék (pl. membránfehérjék) aránya kb. 1-2%.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10955] Lak Katalin
2018-02-07 14:14:49
Tisztelt Laborvezető Orvos !

Gluténszűrésre jelentkeztem Önöknél, és az eredmény a következő lett :

Szöveti transzglutamináz IgA : 12,2 TgAE

Szöveti transzglutamináz IgG : 7,1 TgAE

Mivel az első érték közel van a 15 ös határértékhez, feltételezhető hogy kialakulóban van a glutén érzékenység nálam ?
Sajnos pajzsmirigybeteg is vagyok, és egy 1-es típusú cukorbetegség kialakulása is folyamatban van nálam.

Várom szíves válaszukat !

Köszönettel :

Lak Katalin

Válaszok

[10962] Dr. Juhász Attila
2018-02-07 18:12:42
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Katalin,

Az anti-TTG IgG és IGA vizsgálat előtt 3-6 hónappal célszerű a szokásos gluténtartalmú étrend fenntartása.
Más esetben a kimutatandó ellenanyagok szintje csökkenhet, akár a határérték alá is.
Amennyiben Ön nem volt gluténtartalmú étrenden, akkor érdemes lehet a vizsgálatot gluténtartalmú étrenden töltött idő után megismételni.
De ha volt glutén az étrendjében folyamatosan, akkor nem kell ismételni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10902] timi
2018-02-02 15:56:51
Tisztelt Doktornő!
szeretnék érdeklődni,hogy volt egy :
szöveti transzglutamináz IgA 23,0 TgAE
Kétes (15=<relativ ellenanyag egység< =30)

szöveti transzglutaminaz IgG 5,5 TgAE
negativ (relativ transzglutaminaz ellenanyag egység <25)

ezeket az eredményeket kaptam.Mit jelent az hogy kétes?gluténérzékeny vagyok?ön szerint diétáznom kell?
a gasztoenteologushoz csak 3 honap mulva kaptam időpontot,és szeretném tudni mit is jelent.régota szenvedek gyomorpanaszokkal.

válaszát köszönöm!

üdvözlettel :timi

Válaszok

[10927] Dr. Sátori Anna
2018-02-05 14:03:57
Kedves Timi!


Kétes eredmény azt jelenti, hogy a vérében kering valamennyi tTG elleni IgA típusú antitest, azonban ez nem éri el azt a mennyiséget, amely egyértelműen cöliákiára utalna.
Amennyiben nem történt előzetes gluténmegvonás, vagyis nem diéta miatt született ez az eredmény, akkor tanácsos a másik szakmailag ajánlott ellenanyag, az EMA IgA/IgG vizsgálata is.
Emellett pedig mindenképpen azt javaslom, várja meg a gasztroenterológus véleményét, aki pontos kórelőzmény, panaszok, tünetek, esetleges egyéb vizsgálati eredmények alapján személyre szabott értékelést nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10893] LZita
2018-02-02 11:27:17
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Szeretném a segítségüket kérni a Synlab Kft.-nél végzett cöeliakia szűrés eredményéhez. Párommal mindketten elvégeztettük a vizsgálatot. Mindkettőnknek a tTG IgA és tTG IgG érték negatív lett, mely számomra is egyértelmű. Viszont szerepelt még egy szűrési eredmény "tTG szűrés" melynek az értéke a referencia tartományon belül volt, a páromnál 1,9 U/ml, nálam 3,1 U/ml. Mit jelent ez az érték? Utal e gluténérzékenységre?
Köszönettel
LZita

Válaszok

[10918] Dr. Sátori Anna
2018-02-05 11:01:07
Kedves Zita!


Ha referencia-tartományon belüli eredmények születtek, az nem utal lisztérzékenységre.
Érdemes kikérni orvosuk véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki kórelőzmény, jelen panaszok, tünetek alapján pontosabb értékelést nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10879] Lak Katalin
2018-02-01 08:56:51
Tisztelt Centrum Lab !

Szöveti transzglutamináz IgG értékem 7,1 TgAE, ez alapján teljes biztonsággal kizárható a lisztérzékenyésg minden formája ?

Válaszát eőre is köszönöm.

Üdvözlettel :

Lak Katalin

Válaszok

[10894] Dr. Sátori Anna
2018-02-02 13:41:41
Tisztelt Lak Katalin!


Ez az eredmény nem utal lisztérzékenységre, azonban teljes biztonsággal, önmagában ezen egyetlen vizsgálat alapján nem zárható ki a cöliákia. Specifikusabb az IgA típusú antitestek vizsgálata, így látni kellene a tTG IgA és esetleg EMA IgA/IgG vizsgálatok eredményét is.
Emellett pedig kiemelten fontos figyelembe venni kórelőzményt, panaszokat, tüneteket egyaránt, így azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki bizonyára pontosabb választ nyújt majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos



Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg