Centrum Lab

Allergiával, ételallergiával, ételintoleranciával kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[10781] Réka
2018-01-26 19:45:57
Tisztelt Centrum Lab!

Érdeklődni szeretnék, hogy a lent felsorolt eredmények mit jelentenek pontosan, mi a különbség a vizsgálatok között?

Elvégeztettem egy foodtest-et ami alapján kiderült hogy ételintoleranciám van a búzára, zabra, árpára, burgonyára, mogyoróra és tojásfehérjére.
Elvégeztek ezután egy gluténérzékenységi vizsgálatot is, ami alapján viszont kiderült hogy nem vagyok glutén érzékeny, viszont az előbb felsorolt ételekre is negatív eredményt kaptam.
Ez hogyan lehetséges?

Előre is köszönöm segítségüket!

Réka

Válaszok

[10799] Dr. Sátori Anna
2018-01-28 19:03:30
Kedves Réka!


A gluténérzékenységi vizsgálat nem tudom, mit takar. Cöliákia (valódi gluténérzékenység) kivizsgálása esetén specifikus ellenanyagokat vizsgálnak (tTG-, illetve endomízium ellenes antitestek), itt más tápanyagokat nem néznek.
Ételintolerancia teszteknél pedig különféle élelmiszerek ellen termelődő IgG típusú antitesteket néznek, melyek vérbeli szintjét azonban erősen befolyásolja a közelmúltbeli táplálkozás.
Azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa, illetve panaszoktól függően gasztroenterológus szakorvos véleményét az eredményekkel kapcsolatban, aki kórelőzménye, jelen panaszai, tünetei alapján pontosabb válaszokat nyújt majd.
Emellett a megfelelő étrend összeállításában dietetikus szakember lehet segítségére.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10736] Hajtó Szabina
2018-01-24 20:12:31
Kedves Doktor!

Gluténérzékenység megállapítása, vagy kizárása miatt mentem el vérvizsgálatra. Véleményét szeretném kérni, fennáll-e nálam az érzékenység, vagy máshol keressem a tüneteimre a megoldást? Van értelme orvos véleményét kikérnem, továbblépnem ebbe az irányba?
Eredményem:
Cöliakia szürés
Érték M.e. Referencia értékek
TTG szűrés 0,7 U/ml 0,0 15,0
tTG IgA Negatív U/ml --- ----
--- --- Negatív 0,0 10,0
Határérték 10,1 20,0
Pozitív 20,1 300,0
tTG-IgG Negatív U/ml --- ---
Negatív 0,0 10,0
Határérték 10,1 20,0
Pozitív 20,1 300,0
Köszönöm a segítségét!

Üdv: Szabina

Válaszok

[10749] Dr. Juhász Attila
2018-01-25 11:24:21
Tisztelt Hölgyem,
Kedves SZabina,

Ez alapján nem áll fenn.
Az eredmény akkor lehet álnegatív, ha az anti TTG vizsgálat előtt kb fél évig gluténmentes diétán volt.


Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10725] Kacsó-Szilágyi Emese
2018-01-24 11:18:20
Kedves Doktor,

Állandó puffadásos tünetem miatt étel allergia tesztre mentem, melyet vérből néztek. Semmilyen alap ételre nem vagyok allergiás az eredmény alapján, de a szérum IgA 494 mg/dl lett, ami magasabb az átlag tartománynál.

Ez mit jelent?

Korábban genetikai vizsgálattal megállapították a laktóz intoleranciát, melyre a diétát be is tartom,valamint glutén teszten is voltam vérből megnézve, de az negatív lett, mégis minden nap puffadok. Van úgy, hogy már reggel puffadt hassal ébredek.

Válaszát előre is köszönöm
Szilágyi Emese

Válaszok

[10726] Dr. Juhász Attila
2018-01-24 11:28:59
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Emese,

Akkora legszakszerűbb, ha elmegy egy gastroenterológushoz és ott végeznek egy kivizsgálást, benne a vastagbéltükrözéssel.
Aztán olyan vizsgálatokat vesz, végeztet amit az orvosa előír.
Esetleg beszél dietetikussal is.

Felnőttkorban annak IgA értéknek nincs jelentősége.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10718] Alexandra
2018-01-24 10:10:22
Meddig mutathato ki a verbol a gluten erzekenyseg, ha dietazok mondjuk 2hete es ugy mentem el vervizsgalatra kaphatok valos eredmenyt?

Válaszok

[10722] Dr. Juhász Attila
2018-01-24 11:05:28
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ALexandra,

igen. Két heti diéta meg sem kottyan a vizsgálatnak, ahhoz sokkal több több hónap szükséges, hogy álnegatív legyen. Ajánlás szerint vizsgálat elött 3-6 hónappal érdemes szokás szerinti gluténtartalmú étrenden lenni a páciensnek.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10663] iaci
2018-01-19 10:55:33
Jo napot!
Tanacstalan vagyok mert oktobermen kiderult hogy helicobakteri pylori van a gyomramba,vervetelg derult ki panaszaim nincsenek nem faj a gyomram meg egyaltalan a mi utal erre a bakteriumra.
Kaptam antibiotikumat es 6 hetre megint vervetel es ugyan ugy talaltak semmi nem valtazot (nem ertem az eredmenyt,igy nez ki) helicobacter pyloir IgA ertek 186.216 megjegyzes 20NTU/ml pozitiv,15-20NTU ml ketes 15NTUml negativ referencia ertek 15,00.
Helicibacteri pylori IgA erteek 50.221 pozitiv megjegyzes 20NTU/ml pozitiv,15-20NTU/mll ketes,15 NTU/ml negativ referencia ertekek 15,00)
Nagyon szepen kerem mondgyan ra valamit nagyon sok bakterium van bennem?
Menyire veszelyes es mit tudok tenni meg,a hazi orvas el kuldot gastroenterologiara mast nem mondat.
Koszom hogy szant ram idot,szep napot!
Iacinta

Válaszok

[10667] Dr. Sátori Anna
2018-01-19 12:27:50
Kedves Iacinta!


Valóban a leghelyesebb lépés ez esetben gasztroenterológus szakorvos felkeresése. Kórelőzménye, panaszai, tünetei, eddigi eredményei alapján ő megfelelő válaszokat ad majd.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10649] Seregély Istvánné
2018-01-18 12:05:49
Tisztelt Doktornő!

Gyomorfájdalom hányinger rosszullétek és folyamatos puffadás székletproblémak miatt gastroenterológiai vizsgálatot kértem melyen a főorvos úr első körben vérvételre küldött különböző ételallergia ellenőrzés céljából! Ma meg kaptam az eredményeket melyek negatívak kivétel ez alól 2 eredmény! Meg írná,hogy pontosan ezek mit jelentenek? Az egyik:Transzglutamináz Iga határérték 10.1-20 pozitív:20.1-300
A másik: Transzglutamináz IgG ugyanezzel az eredménnyel!
Válaszát előre isköszönöm!
Tisztelettel: Seregély Istvánné

Válaszok

[10657] Dr. Juhász Attila
2018-01-18 17:20:06
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Seregély Istvánné,

Lelete nem nálunk készült. Eredményeit nem ismerem, és nem is irta meg.

Amennyiben az Ön bármelyik értéke az anti TTG IgA vagy IgG közül a pozitív zónába esik, pozitív minősítést kapott, akkor az gluténérzékenységet jelent.

Pozitív eredmény után pedig gluténmentes étrendet kell tartan és akkor a panszok csökkennek, majd pár hónap után teljesen meg is szűnnek. Dietetikus segíthet abban mit ehet , mit nem.

A vizsgálat álnegatív lehet, ha előtte 3-6 hónappal Ön gluténmentes diétán van, tehát a helyes eredményhez igenis gluténtartalmú ételeket kell fogyasztani a vizsgálat előtt 3-6 hónapig.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10634] Adrienn
2018-01-17 15:58:27
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Segítségét szeretném kérni leletem értelmezésében.
37 éves meddő nő vagyok, többek között endometriózis és autoimmun eredetű pajzsmirigyalulműködés (Hashimoto) is szerepel betegségeim listáján. Előbbi miatt orvosaim folyamatosan "Kerülje a glutént!" tanáccsal láttak el, utóbbi pedig úgy tudom egyike azon betegségeknek, amelyek a gluténérzékenység leggyakoribb társbetegségei (vagy fordítva...). Emellett vannak puffadásos, néha hasmenéses tüneteim is, ezért gondoltam a vizsgálatra, amit önszorgalomból végeztettem el, tudni akarván, hogy szükséges-e ebben az irányban további vizsgálódás és konkrét diéta esetleg.
Egyéb élelmiszerekre való érzékenységemet is ellenőriztetni akartam, ezért alapvetően a táplálék intolerancia 226-os vizsgálatot kértem, de bizonytalan voltam, hogy ez elégséges-e a gluténérzékenység indikálásához is, ezért a vérvétel előtt munkatársuktól kértem segítséget, hogy mi lehet még megfelelő vizsgálat, így készült cölikália teszt is, más azonban ezeken kívül intolerancia vonatkozásban nem.
Tehát csak ez a két eredményem van:

Cöliákia szûrés (tTG IgA, tTG IgG)
Szöveti transzglutamináz IgA 5,2 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 15)
Szöveti transzglutamináz IgG 4,1 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 25)

Kérem legyen kedves segíteni, hogy ez utalhat-e (annak ellenére, hogy határérték alatt vannak a szintek) gluténintoleranciára, vagy sem? A 226-os panel eredményére még várok, így az még kérdéses milyen más táplálék okozhatja a gluténen kívül esetleg a tüneteimet.
Szíves válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Adrienn

Válaszok

[10639] Dr. Juhász Attila
2018-01-17 21:30:26
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Adrienn,

Az anti-TTG IgA, IgG teszt, mint coeliakia szűrő teszt eredménye negatív. Ezen teszt előtt ajánlatos 3-6 hónapig gluténtartalmú étrenden lenni, mert ha kihagyja a gluténtartalmú ételeket, akkor a teszt fals negatív eredményt adhat.

Az intolerancia vizsgálathoz jár egy dietetikai tanácsadás, oda majd menjen el majd.
A tejet kihagyni tejallergia (igE) vagy tejcukor/laktózintolerancia (kilégzési tesz, vagy genetika) vizsgálat pozitív eredménye miatt lehet szükséges kihagyni, amire választ a 220-as panel sem ad, de ez a vizsgálat felvethet a tej fehérje komponensei elleni intoleranciát (IgG).

Véleményem szerint panaszaival forduljon gasztroenteroogushoz, hogy kivizsgálás szakszerű mederben történjen.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
[10633] Pajer Györgyné
2018-01-17 14:53:01
T.Cím! Ki nem mutatott és kimutatott ételallergiával (esetleg intoleranciával)kapcsolatban érdeklődnék. Kb. 2 éve jártam gasztroenterológusnál, széleskörű kivizsgáláson vettem részt. Voltam CT-n, vastagbéltükrözésen, gyomortükrözésen, vérvételen,széklettenyésztésen stb. Minden leletem negatív lett, bár a tejet teljesen el kellett hagynom az étrendemből -tapasztalatból éreztem,hogy nem tesz jót. Azóta sem érzem jól magam, ezért elküldtek LMG vizsgálatra,ami a gliadint (0,62) hozta ki pozitívnak.Elfogadom, hogy tej- és gluténmentes étrendet kell tartanom, de milyen (fizetős)vérvizsgálati módszerek vannak még, amiből biztonsággal megtudhatnám,hogy mit kerüljek, mit ne fogyasszak egyáltalán?Az ételintolerancia vizsgálat biztonságos, vagy csak divat lett megcsináltatni? Mennyire megbízhatóak ezek a tesztek? Válaszát előre is köszönöm. Pajerné Edit

Válaszok

[10654] Dr. Juhász Attila
2018-01-18 16:43:37
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Pajer Györgyné,

Laktóz/tejcukor intolerancia: genetikai polimorfizmus vizsgálat idokolt, ha nem volt kilégzési tesztje. Indokolt ha nem laktózmentes tej/tejtermék fogyasztása után kb. fél órán belül görcsös hasi fájdalom, feszülés, puffadás, hasmenés jelentkezik.

Coeliakia/gluténérzékenység: anti-TTG IgG, IgA vizsgálat indokolt lehet (ez gluténTARTALMÚ diétát igényel 3-6 hónapig a vizsgálat előtt, a fals negatív eredmény elkerülésére).

Ételallergia: 20-as vagy 40-es spec IgE nutritív panel. Indokolt, amennyiben adott étel fogyasztása után heveny gastrointestinális panasz és vagy ödéma, csalánkiütés arcon, garatban, testen.

Ételintolerancia: 46 vagy 220-as IgG panel (igen: divat, hóbort, tudatlanság és hypohondria a leggyakoribb indikációk), az lesz pozitív, amit az utóbbi időben rendszeresen fogyaszt és nem is biztos , hogy az eredmény kapcsolódik a klinikumhoz, de lehet hogy igen, amit majd csak az utólagos diéta igazol. A helyében csak gastroenterológus javaslatára venném meg.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10600] Dr. Juhász Attila
2018-01-15 15:49:50
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szilvia,

A véleményem az, hogy aki kiváncsi az hamar megöregszik.
Illetve az, hogy klinikai tünetek híján a vizsgálatot teljesen feleslegesen vársárolta a gyerekeinek.
Ilyen vizsgálatot annak érdemes vennie akinek az ételintoleranciára utaló tünetei vagy megmagyarázhatatlan gastrointestinális panasza van és az orvosa is javasolja,mert más betegségek már szekszerúen ki lettek zárva. Még ilyen esetekben is lehet, hogy nincs összefüggés a tünetek és a laboratórumi erdmények között.

Amennyiben nicsen a gyermekeknek semmilyen ételallergiára utaló tünetük - hirtelen rosszullét, esetleg hányás/hasmenés, arcpír, arc/szem körüli/ajak/garat ödéma, fulladásos jelek és/vagy testszerte csalánkitüések, viszketegség egy adott étel fogyasztásához kötötten gyorsan kialakulóan úgy véleméynem szerint a spec IgE nutritív panel is teljesen felesleges.
Mivel az ételintolerancia panel vizsgálathoz (220-as IgG) jár egy dietetikai tanácsadás is (a lap alján) elmehetnek oda is dietetikushoz, legfeljebb megkapják azt a tanácsot, hogy mit ne egyenek a biztonság kedvéért a jövőben, aztán ismételjék meg a vizsgálatot déta után ennyi meg annyi idővel -aminek eredménye borítékolhtóan az lesz, hogy lemegy kellő idő után gyengén pozitívba vagy negatívba majd, amit kihagynak, más antigének, amiket meg elkezdenek enni meg majd pozitívvá/pozitívabbá válnak- és így nagy valószínűséggel elindulnak azon az úton, hogy tényleg előbb utóbb betegek is lesznek.
Az a véleményem , hogy így lehet egészséges, jó étvágyú gyerekekből kóros betegségtudatú, de minimum étkezésben válogatós gyereket nevelni.
Az Ön döntése mit csinál. A helyében vizsgálatokat a panaszoknak és a testtájéknak megfelelő szakorvosi javaslatra vásárolnék legközelebb.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10583] Radványi Szilvia
2018-01-14 23:15:31
Tisztelt Hölgyem / Uram!
Nem régen csináltattam lányaimnak étel intolerancia vizsgálatot (220-as panelt). Szerencsére semmilyen ételre nincs látható reakciójuk ( hasfájás, puffadás, fejfájás, kiütés stb.), de kíváncsiságból megcsináltuk a vizsgálatot. Az eredmény megdöbbentő volt. Mindkettőnek közel 15 összetevőre van erősen pozitív eredménye ( többek között: kazein, tehéntej, tojásfehérje, árpa, kuszkusz, gliadin, zab, búza, mandula, mogyoró, borsó, szójabab). Azt olvastam, hogy (a lelet ellenére), ha nincs látható reakciója a szervezetnek, akkor nem is olyan nagy a baj? Vagy mivel ez nem allergia vizsgálat, lehet, hogy azt is kéne csináltatni, hogy tisztábban lássunk? Természetesen dietetikussal felvesszük a kapcsolatot és változtatni fogunk az étkezési szokásainkon. Ilyen esetben érdemes-e bizonyos idő múlva megismételni az intolerancia, vagy allergia vizsgálatot, ha igen mikor?
Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel: Szilvia

Válaszok

[10601] Dr. Juhász Attila
2018-01-15 15:50:48
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szilvia,

A véleményem az, hogy aki kiváncsi az hamar megöregszik.
Illetve az, hogy klinikai tünetek híján a vizsgálatot teljesen feleslegesen vársárolta a gyerekeinek.
Ilyen vizsgálatot annak érdemes vennie akinek az ételintoleranciára utaló tünetei vagy megmagyarázhatatlan gastrointestinális panasza van és az orvosa is javasolja,mert más betegségek már szekszerúen ki lettek zárva. Még ilyen esetekben is lehet, hogy nincs összefüggés a tünetek és a laboratórumi erdmények között.

Amennyiben nicsen a gyermekeknek semmilyen ételallergiára utaló tünetük - hirtelen rosszullét, esetleg hányás/hasmenés, arcpír, arc/szem körüli/ajak/garat ödéma, fulladásos jelek és/vagy testszerte csalánkitüések, viszketegség egy adott étel fogyasztásához kötötten gyorsan kialakulóan úgy véleméynem szerint a spec IgE nutritív panel is teljesen felesleges.
Mivel az ételintolerancia panel vizsgálathoz (220-as IgG) jár egy dietetikai tanácsadás is (a lap alján) elmehetnek oda is dietetikushoz, legfeljebb megkapják azt a tanácsot, hogy mit ne egyenek a biztonság kedvéért a jövőben, aztán ismételjék meg a vizsgálatot déta után ennyi meg annyi idővel -aminek eredménye borítékolhtóan az lesz, hogy lemegy kellő idő után gyengén pozitívba vagy negatívba majd, amit kihagynak, más antigének, amiket meg elkezdenek enni meg majd pozitívvá/pozitívabbá válnak- és így nagy valószínűséggel elindulnak azon az úton, hogy tényleg előbb utóbb betegek is lesznek.
Az a véleményem , hogy így lehet egészséges, jó étvágyú gyerekekből kóros betegségtudatú, de minimum étkezésben válogatós gyereket nevelni.
Az Ön döntése mit csinál. A helyében vizsgálatokat a panaszoknak és a testtájéknak megfelelő szakorvosi javaslatra vásárolnék legközelebb.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10577] Nagyné Piroska
2018-01-14 11:10:10
Üdvözlöm Piroska vagyok!
Szeretném megkerdezni h elég csunyán ki jönnek a kiüteseim has kar hát és mell alatt viszketnek van ido mikor elmulik de ujbol ki jon!vizsgatok mar sokmindennel szovettant is vettek!a papirra ezt irtak nutritiv panel vizsgalat tortent mely soran tej rozs alpha-1 laktalbumin csokoládé kávé kecsketej pozitivitas jelentkezett.Torokváladek tenyesztesbol staphylococcus aureus tenyeszett ki!coeliacia panel tortent mely soran gliadin ellenes IgG antitest pozitivitas igazolodott!
Ezekre a kérdésekre lennék kiváncsi végeredményben mire vagyok érzékeny mit ehetek es mit nem!Nagyon szepen kerem hogy segitsen ha tud!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel:Piroska

Válaszok

[10599] Dr. Juhász Attila
2018-01-15 15:27:34
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Piroska,

Azon élelmiszerekre, amikre IgE pozitív azokra allergiás (nem tésvesztendő össze az intoleranciával, ami IgG). Ezeket illetve amik allergénjei ezekkel keresztreagálnak tehát akkor kerülni érdemes a tünetmentesség érdekében. Helyes étrend ügyében keresssen fel bőrgyógyász allergológust és dietetikust.
Ugyanez vonatkozik a gluténérzékenységére is, így mindenképpen dietetikus is fel kell keresnie egy Ön számára helyes, kiegyensúlyozott étrend kialakítására.

Tisztelettel:
Dr. JUhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10566] B.Zsuzsa
2018-01-12 16:40:46
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Már egy ideje visszatérő haspuffadással, bélgázossággal szenvedek. Hasmenésem nincs, naponta vagy kétnaponta van széklétem. Magas ANTI-TPO érték és egyéb hormonális problémák /korai menopauza, korai petefészek kimerülés igazolt/ igazoltak, de semmilyen hormonkezelést nem kaphatok családi daganatos megbetegedés előzménye miatt. Mindig is érzékeny volt a gyomrom, és voltak emésztési problémáim. GERD betegségemet kezelték, jelenleg hosszútávon tünetmentesnek vagyok mondható e téren. 6 éve történt biopsziával nem igazolt a cöliákia, de nyilván azóta ez változhatott. Probiotimukot szedek. /protexin/

Egy ideje sajnos puffadással és bélgázossággal, /oly annyira hogy sokszor még mozgásra is fáj az alhasam ilyenkor/ küzdök változatos ételektől. /tejtermékeknél laktáz tablettát fogyasztok mert laktóz érzékeny vagyok. Sovány vagyok /173 cm 50,5 kg/ és nem igazán tudok hízni sem, pedig jóval többet eszek. Zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, tésztát, tejtermékeket, édességet illetve rozskenyeret, szóval táplálkozásomat normálisnak ítélte a dietetikus /nyilván kihagyva az olyan ételeket, amiket nem bírok: zsíros, hagymás, rántott dolgokat/

Kérdésem, milyen vérvétellel lehetne kivizsgálni esetleges gluténérzékenységemet vagy lisztérzékenységemet illetve hogy esetlegesen szenvedek-e felszívódási zavarral vagy enzim hiánnyal. Természetesen tudom, hogy vissza kell mennem a gaszro orvosomhoz, de jobb lenne ha már előtte kiderülnének ezek, hogy ne kelljen fölösleges köröket futnom.
Elnézést a hosszadalmas levélért.

Köszönettel, várom válaszát,
Bzs

Válaszok

[10579] Dr. Sátori Anna
2018-01-14 17:12:22
Kedves Zsuzsa!


A kivizsgálási algoritmus fordítva történik helyesen: először a klinikus szakorvos (ez esetben gasztroenterológus) kivizsgálása szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, az ön esetében pontosan mely vizsgálatok elvégzése szükséges. Ehhez figyelembe veszi a (családi és saját) kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, átnézi az előzőleg elvégzett vizsgálati leleteket és ami a legfontosabb, lehetősége van az ön fizikális vizsgálatára. Így elérhető, hogy minden fontos vizsgálat elkészüljön a továbbiakban, de ne terhelje pénztárcáját olyannal, ami adott esetben felesleges.
Lisztérzékenység kivizsgálásra tTG IgA/IgG és/vagy EMA IgA/IgG antitestek kimutatása javasolt.
Végezhető táplálékintolerancia-vizsgálat (46/220+), táplálékallergia, laktóz-érzékenység kiderítésére genetikai hajlam vizsgálata. Emellett javasolt mindenképpen általános kémiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, melyből kiderül, nincs-e bármilyen szervi eltérés. Ez akkor indokolt, ha az utóbbi időben ilyen nem készült.
Így azt javaslom, kezdje a gasztroenterológussal, bizonyára nagyobb segítséget nyújt majd.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10563] Judit
2018-01-12 11:48:13
Módosítanám előző levelemet:táplálék intolerancia vizsgálatom volt 46 tápanyagra.
[10562] Judit
2018-01-12 11:07:22
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Hónapok óta tartó haspuffadás, hasmenés, bélproblémák miatt 46 komponensű ételallergia vizsgálatot csináltattam Önöknél, mely zabra, búzára gyengén pozitív, míg tehéntejre, teljes tojásra pozitív eredményt adott. A vizsgálatot vírusos betegség, antibiotikumos kezelés utáni 4. napon csináltattam meg, mert a korábbi tüneteim még rosszabbak lettek és nem tudtam milyen ételt kéne kerülnöm. Probiotikumot folyamatosan szedek.
A betegség, antibiotikum mennyire befolyásolta a vizsgálat eredményét? A tejre és a tojásra ezidáig is gyanakodtam, hogy az okozhatja a bélrendszeri problémákat. A diéta most mindenképpen javasolt mind a 4 ételre? Mennyi ideig?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Judit

Válaszok

[10578] Dr. Sátori Anna
2018-01-14 16:58:26
Kedves Judit!


Ezen vizsgálat esetében a "pozitív" eredményt adó élelmiszerek jeleznek valódi intoleranciát.
Antibiotikum szedése és a betegség érdemben nem befolyásolja a vizsgálatot.
Miután önnek panaszai, tünetei is vannak, mindenképpen javasolt gasztroenterológiai kivizsgáláson részt vennie. Abban pedig, hogy mely élelmiszerek fogyaszthatóak, illetve melyeket javasolt (átmenetileg) elhagyni, és azokat mivel lehet pótolni (hogy ne alakuljon ki semmiképpen hiányállapot), dieteikus szakember tud segítséget nyújtani.


Tisztelettel:
[10512] Zsuzsa
2018-01-09 17:24:07
Tisztelt Hölgyem / Uram!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy ha a vérvétellel elvégzett étel-intolerancia vizsgálat eredménye negatív lett, annak ellenére szükséges-e külön ételallergia vizsgálatot is csináltatni, azért, hogy,biztos eredmény legyen?
Mennyire függ össze a két vizsgálat? Akinek mondjuk az intoleranciája negatív, az attól még lehet ugyanazon ételekre allergiás?

Köszönöm előre is a válaszukat!
Üdvözlettel:
Zsuzsa

Válaszok

[10534] Dr. Sátori Anna
2018-01-10 17:06:22
Kedves Zsuzsa!


Igen, jól látja, mivel különböző folyamatot takar az ételintolerancia és az ételallergia (bár a tünetek, panaszok hasonlóak), így egymás mellett is jelen lehetnek.
Érdemes kikérni gasztroenterológus szakorvos véleményét, aki az ön vizsgálata után, kórelőzmény, panaszok, tünetek jellege alapján megítélheti, pontosan mely vizsgálatok elvégzése indokolt.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10437] Takács Györgyné
2018-01-04 12:27:10
Tisztelt Doktornő, Doktor úr!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a leletemet értelmezzék nekem. Évek óta puffadt a gyomrom és két hónapig nem ettem gluténos élelmiszert. Mielőtt elmentem vérvételre, egy hétig ettem, attól újra rosszul voltam, de az eredmény negatív lett.
Lehet kevés volt az egy hét? Vagy más áll a problémám mögött?
Értékek:
TTG 3,5 U/ml
tTg IgA negatív

Azt szeretném megtudni, hogyha tovább eszem újra a glutént, akkor kimutathatja a vérvétel, vagy mivel negatív a tTg, nem vagyok gluténérzékeny.

Köszönettel Takácsné Ancsa

Válaszok

[10443] Dr. Sátori Anna
2018-01-04 16:18:04
Tisztelt Hölgyem!


A cöliákia szakmai protokollja alapján minden diagnosztikus lépést a terápia (gluténmegvonás) bevezetése előtt kell elvégezni, ellenkező esetben utólagosan már nem lesz egyértelműen kimutatható a lisztérzékenység. A vizsgálandó antitestek (anti-tTG és EMA) gluténmegvonás befejezését követően néhány hét-6 hónap alatt térnek vissza, akkor is csak korlátozott mértékben.
Amennyiben a diéta, negatív szerológia ellenére is felmerül a tünetek alapján lisztérzékenység gyanúja, genetikai vizsgálat (HLA DQ 2,8) végezhető, ezáltal a cöliákiára való hajlam igazolható.
Összességében azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa (illetve gasztroenterológus szakorvos) véleményét a lelettel kapcsolatban, aki kórelőzmény, panaszok, tünetek ismeretében pontosabb értékelést nyújthat, valamint megítélheti, milyen vizsgálatokra lehet még szükség az okok kiderítéséhez.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10357] Melinda
2017-12-18 11:33:00
Tisztelt Labor!

A leletek értelmezésében szeretném a segitségüket kérni a két vérvétel között 1 honap telt el.
Cöliákia szűrés :
Szöveti transzglutamináz IgA >90 TgAE
Pozitív(relatív tranzglutamináz ellenanyagegység >30)
Szöveti transzglutaminázIgG 13.2 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 25

Szöveti transzglutamináz IgA >90 TgAE
Pozitív(relatív tranzglutamináz ellenanyagegység >30)
Szöveti transzglutamináz IgG 11,6 TgAE
Negatív (relatív transzglutamináz ellenanyag egység < 25
Köszönöm szépen. Melinda

Válaszok

[10377] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 13:44:24
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Melinda,

Mind a két lelet anti TTG IgA pozitiv, és anti TTG negatív.

Akármelyik is pozitv úgy Önnél fennál a glutén érzékenység.
GLuténmentes étrend esetén 3-6 múlva várható az érték csökkenésea "negativitás" szintjére.
Ezzel párhuzamosan, de akár hamarabb is a tünetei jelentősen mérséklődni fognak helyes diéta esetén.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10353] Kovács Roberta Natália
2017-12-17 18:45:51
Tisztelt Doktornő!
Gyermekemet /12 éves/ nyáron többször vizsgálták hasfájás miatt.Eredményei /széklet,vizelet,vér/negatívak voltak.Mivel nálam néhány éve kimutatták a lisztérzékenységet,neki is elvégezték a szöveti transzglutamináz elleni antitest IgA meghatározást, aminek értéke 1,11 lett.A referenciaérték 0,00-11,99-ig van.A kórház szerint a lányom nem lisztérzékeny,a háziorvost azonban nem győzte meg az eredmény.Egy probiotikumkúra után elmúlott a hasfájás,ami azóta sem tért vissza,engem azonban nyugtalanít, a kórház és a háziorvos eltérő véleménye.Válaszát előre is köszönöm.Nati

Válaszok

[10376] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 13:38:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Roberta Natália,

Csináltasson, akkor anti-TTG IgG vizsgálatot is, de ne legyen gluténmentes diétán a gyerek előtte legalább 3 hónapig, mert különben fals negatív eredményt is adhat.


Tiztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10352] Szilvia
2017-12-17 17:20:41
Kedves Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni,hogy segítsen értelmezni a leleteket! Egy éve gluténmentes diétán van a kislányom.Október 9 -én a megyei Gyek laborjában levett transzglutamináz IGg 154 volt! Nagyon magas,pedig diétázik!! Referencia érték 0-25 között negatív. Most dec 6-án elvittem a gyereket a Centrum Laborba,és az ottani transzglutamináz 34,4 lett! Kétes ez van írva nekünk.Kérdésem,Ön szerint ez az eredmény már jobb,mint a kórház laborjában? Köszönettel: Egy aggódó anyuka

Válaszok

[10375] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 13:34:29
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szilvia,

Igen ez az érték sokkal jobb, mert az alacsonyabb tartományban van a saját referencia tartomány felső ahtárához képest ( az összehaonlíthatóság azért nehézkes, mert nem ismerjük pontosan a két metódus viszonyát egymáshoz.).

Amennyiben a diéta elég szigorú, akkor csak idő kérdése hogy a ref tartományba lekerüljön az IgG szint.


Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10268] Bajáczky Marianna
2017-12-11 12:54:21
Tisztelt Labor!
Kislányom problémája miatt írok! Több hónapja tartó hasi fájdalom,puffadás,szélgörcsök,hányinger miatt bejelentettem gasztroenterológiára,januárban viszem,de közben készült egy vérvétele,ételalleriára vizsgálják! Sajnos egyenlőre nem tudtam konzultálni orvossal,a laboreredményéről. Önök mit gondolnak ezekről az értékekről? 4 éves kislányról van szól.
MO+EO+BA 12
MCH 27 pikogr
Trombocita 432 10^3/mm3
Alk.Foszfataz 662 u/l
Immunoglob. A 0.35g/l

Köszönettel Marianna

Válaszok

[10281] Dr. Juhász Attila
2017-12-12 15:18:32
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Marianna,

Látni kéne az egész leletet, illetve megvárni a spec IgE eredményt.
Sztem ezek nem feltétlenül függnek össze a panaszokkal, ill nem jelentenek feltétlenül betegséget.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
[10290] Marianna
2017-12-12 18:21:13
Az alk.foszfaz mitől lehet ilyen magas? Vagy ez nagyon magasnak számít?
[10318] Dr. Sátori Anna
2017-12-14 17:32:35
Kedves Marianna!


A gyerekeknek magasabb ALP-értékük van, mivel a csontjaik nőnek.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10235] Zsófia
2017-12-06 08:40:12
Tisztelt Labor!

Cöliakia diagnnoszika vérvételem eredményére az alábbiakat tartalmazó lapot kaptam. Kérem, segítsenek értelmezni, mert számomra nem világos, hogy pozitív vagy sem. A lap pontosan így néz ki ahogy begépeltem.
Előre is köszönöm segítségüket!
Tisztelettel:Zsófia

Érték Egység Abn Referencia tart.
Endomysium elleni at. (EMA), IIF negatív 1:10 F
Deam.gliadin pept.at IgA, U 0-20 F1
EIA/CIA
Deam.gliadin pept.at IgG, U 0-20 F2
EIA/CIA
Szöveti transzgl.at IgG, EIA/CIA <20 U 0-20 F
Szöveti transzgl.at IgA, EIA/CIA <20 U 0-20 F
Megjegyzések
1
<20
2
<20

Válaszok

[10242] Dr. Juhász Attila
2017-12-06 20:52:52
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Zsófia,

Ez negatívat jelent.

Tisiztelettel:
dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10229] Bődi Réka
2017-12-05 10:03:53
Tisztelt Labor!

Kettő hét múlva időpontom van a gasztroenterológiára, szeretném meg tudni gluténérzékeny vagyok-e, már több, mint egy éve glutén mentesen étkezem, azt olvastam, hogy vizsgálat előtt a gluténmentes diétával fel kell hagyni, mennyHIGH centroi időnek kell eltelnie, hogy ne kapjak áleredményt?
Várom szíives válaszukat. Üdv: Réka

Válaszok

[10232] Dr. Sátori Anna
2017-12-05 15:52:49
Kedves Réka!



A cöliákia (lisztérzékenység) szakmai protokollja szerint minden diagnosztikai lépést (szűrőtesztek elvégzése) a terápia (gluténmegvonás) megkezdése előtt szükséges megtenni, ellenkező esetben nem garantálható, hogy a betegség kimutatásra kerül. A diétát követően néhány hét-6 hónap múlva jelennek meg újra a kérdéses antitestek a vérben.
Azt javaslom, kérje ki gasztroenterológus véleményét, ő hogyan javasolja a vizsgálat elvégzését. Megfontolandó a genetikai vizsgálat (HLA DQ 2,8), mely diéta mellett is elvégezhető, és a cöliákiára való hajlamot tudja igazolni.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10130] Havrillánè Fisli Tímea
2017-11-23 21:40:49
Tisztelt labor,
Van egy 18 hónapos kislányom vashiányos, és keveset eszik de pocakja van, sokszor székrekedése is volt hogy keveset vagy egyáltalán nem hízott a 1 hónap alatt ezért elküldték liszt érzékenység vizsgálatra de csak 1 értéket néztek sz.tglut-iga: <1,5 érdeklődnék hogy attól még fennállhat e a lisztérzékenység. Vagy netán D vitamin hiány de a foszfor normál tartományban van 1,73 és a alk.f(ifcc) 93, mert ez is okozhat kiemelkedő hasat,naponta 2 csepp D vitamint kap. A többi érték amit néztek: vas 11,3; transferrin 2,6; trf.vas tel 17,5; ferritin 31,4; összfeherje 65; albumin 46; karbamid 3.0; hugysav 135; kreatinin 19; bilirubin-t 3; vércukor hk 4.0; nátrium 139; kálium 4.60; kálcium 2.56; korr.ca 1.33; foszfor 1.73; klorid 106; ldh 499; got/asat 36; gpt/alat 14; ggt 9; ck 167; tsh 1.440; anti-tpo 10.3; iga 0.64
A válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó anya

Válaszok

[10136] Dr. Sátori Anna
2017-11-24 10:09:33
Tisztelt Hölgyem!


A lisztérzékenység kivizsgálásában alkalmazott szerológiai vizsgálatok 2 éves kor alatt álnegatív eredményt adhatnak. Amennyiben a tünetek alapján mégis felmerül a gyanú, erre vonatkozó genetikai vizsgálat (HLA DQ 2,8) végezhető.
Egyebekben pedig azt javaslom, kövessék a gyermekorvos útmutatásait, akinek lehetősége van gyermekének vizsgálatára, figyelembe véve (családi és saját) kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket.
A megadott laboratóriumi értékek nem értelmezhetőek, egyrészt mert nincs feltüntetve mértékegység, másrészt pedig az életkorspecifikus referenciatartomány (ezek nem minden mérőhelyen egységesek).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10074] Légrådi Èva
2017-11-21 11:44:50
T.Centrum Lab!
Labor eredmenyem a kovetkező
Szérum IgA 594 mg/dl
Endomysium ell.AT llF negativ

Kėrdėsem az ,lisztėrzėkenysėgem van e mivel az Ema negativ az IgA pedig magas.
Köszönettel Légrádi Éva
Circlet Reeds

Válaszok

[10093] Dr. Sátori Anna
2017-11-22 14:17:51
Tisztelt Légrádi Éva!


Az EMA negativitása miatt feltehetőleg nem áll fenn lisztérzékenység, feltéve, hogy előzetesen tartósan nem folytatott gluténmentes étrendet.
Azonban kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki az ön kórelőzménye, panaszai, tünetei alapján pontosabb értékelést nyújthat.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10025] Faragó Zsuzsanna
2017-11-17 11:22:13
Tisztelt Centrum Lab!

Az alábbi leletem alapján érdeklődnék, hogy lisztérzékeny vagyok-e, illetve ha nem, mi állhat a nagyon magas Gliadin IgA és IgG értékek hátterében? A kezem kisizületeiben van időnként fájdalom, gyulladás, elsősorban a jobb hüvelykujjamnál. A rheuma faktorom emellett is negatív.

IgA: 28.342 pozitív (<5 U/ml negatív)
IgG: 17,153 pozitív (<7 U/ ml negatív)
Transglutaninase IgA: 4,108 negatív (<50 negatív)
Transgutaminase IgG: 9,059 negatív (<25 negatív)

Előre is köszönettel:

Faragó Zsuzsanna

Válaszok

[10081] Dr. Sátori Anna
2017-11-21 15:54:37
Tisztelt Faragó Zsuzsanna!


Ez esetben lehetséges, hogy önnél az ún. nem-cöliákiás gluténérzékenység állapota van jelen, mely ugyan hasonló tüneteket, panaszokat okozhat a valódi lisztérzékenységhez, de más áll a hátterében.
Azt javaslom, kérje ki orvosa, illetve gasztroenterológus szakorvos véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön teljes ismeretében pontosabb értékelést nyújthat.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10014] Memphis
2017-11-16 12:37:31
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy lassan 6hónapja , időről -időre előjövő orrdugulással; ízek-illatok nem érzésével küszködöm! Az orrdugulás lassan állandósul ni látszik, viszont az orrfolyás, tüsszentés illetve szem könnyezése is társul vele néha! Fül-orr-gégészeten jártam már, az eredményem negatív lett, azaz kissé duzzadt belül az orrom, amire orrcseppet kaptam! Itt javasolta az orvos, hogy csináltassak egy allergia tesztet! Ez vérvétel formájában meg is történt ahol az IgE eredményem szintén negatív lett 59,40 kIU/L értékkel, illetve egy 20-as panelből álló tesztet is csináltattam aminek azértéke szintén mind negatív lett! A kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatot javasolna, hogy megtudjam mitől dugul az orrom, illetve ami a legrosszabb, hogy az ízeket és illatokat nem érzem csak nagyon ritkán?!
Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel!

Válaszok

[10032] Dr. Sátori Anna
2017-11-17 17:55:08
Kedves Kérdező!


A negatív totál IgE, illetve adott allergéneket vizsgáló allergiapanel nem zárja ki egyértelműen allergiás állapot fennállását. Így mindenképpen javasolt allergológus orvos véleményét is kikérni a panaszok, tünetek, laboratóriumi eredmények kapcsán.
Emellett pedig, miután alapvetően fül-orr-gégészeti jellegű a probléma, nem laboratóriumi, a fül-orr-gégész szakorvos nyújthat segítséget a kivizsgálás további lépéseiben.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9984] Kinga
2017-11-14 11:33:16
Tisztelt Doktor úr!

Krónikus csalánkiütés miatt Nutritív ételpanelt (40) végeztek.
Egyedül a tojás esetén lett az IgE értékem 0,55.( a referenicia érték 0-0,35 között van megadva.
Ez az érték tojásallergiát jelez.

Előre is köszönöm válaszát

Kinga

Válaszok

[9994] Dr. Sátori Anna
2017-11-14 14:33:54
Kedves Kinga!


A leírt érték 1-es allergiaosztálynak felel meg, ami nagyon kis reaktivitást jelez az adott allergénnel szemben, klinikai szempontból nem jelentős.
Azonban allergiatesztek eredményénél (is) mindig fontos figyelembe venni, hogy az adott allergénnel való találkozáskor, annak fogyasztásakor jelentkeznek-e panaszok, tünetek. Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a kapott lelettel kapcsolatban, aki kórelőzmény, esetleges panaszok, tünetek alapján segítséget nyújthat a mért értékek megfelelő értelmezésében.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9952] József
2017-11-12 22:16:47
Tisztelt Doktor úr!

Az eper és a fekete áfonya általában csak IgG teszteléskor kérhető. A tinédzser lányomnál, úgy érzem a tünetek inkább allergiára mutatnak; feketeáfonyánál: arc/nyaki/mellkas tájékára lokalizálódó urtikária, enyhe ödéma, viszketés (a tünetek több napigig is fennállnak)-de ha ételszinező anyagként van jelen (gumicukorban pl) akkor nem okoz problémát. Ezzel szemben az eper fogyasztásnál arcpír, izgatottság (pánik roham?), heves szívdobogás, remegés a főtünet és ha valami csupán csak eper ízesítésű (csakhogy mondjak egy újabb gumicukor példát-persze, nem csak ezzel ,,etetjük" szegényt) akkor is, zsibbad és viszket a szája, ég a nyelve.. Igazam lehet? Esetleg kellene kérnünk hisztamin intolerancia vizsgálatot, vagy ezek inkább valódi allergiás tünetek lehetnek? Köszönöm tanácsát!

Üdvözlettel:

József

Válaszok

[9967] Dr. Juhász Attila
2017-11-13 21:11:38
Tisztelt Uram,
Kedves józsef,

Amiket leír leginkább IgE közvetítette allergíára utalnak, de természetesen a hisztamn intolerancia sem zárható ki teljesen, bár az pl banán esetén gyakrabban szokott jelentkezni.
Véleményem szerint forduljanak allergológushoz, aki ételallergiában jártas és a szükséges labor vizsgálatokat, vizsgálandó allergéneket vele határozzák meg a lehetséges keresztrakciók miat (vérkép, össz IgE, spec IG-nutritív panel, illetve a lehetságes DAO vizsgálatot a valószínűtlenebb hisztaminn intoleranciához).
Véleményme szerint a spec IGE közvetítette allergiát is kell zárni, nehogy egy súlyos allergiás roham jelentkezzen egyszer egy diétahiba miatt.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9948] Maruzsi Nagy Lívia
2017-11-11 22:04:05
Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Nutritív ételpanelt (40) szeretnék elvégezetni, amiből hiányzik a szója -ha jól látom! (az csak a 20-asban van meg, de az ,,alap" összes egyéb allergénje szerepel a 40-esbe, csak ez nem..). Megszeretném kérdezni, hogy ez, hogy lehet?! Azért szeretnék vérszérum IgE-t, mert többet néznek, mint bőrteszten. A kérdésem a következő lenne; felárral a szójával kilehetne egészíteni a 40-es panelt (41-re)?! Üdvözlettel: Maruzsi N. Lívia

Válaszok

[10000] dr. Papp Enikő
2017-11-14 16:40:56
Kedves Lívia!

Az allergia panelek a gyártó által összeállított összetételűek, ezeken módosítani nem lehet.
Viszont cégünk lehetőséget biztosít arra, hogy a szójaallergiát 1000 Ft egyedi ár ellenében a bővebb csomag mellett megmérethesse. Ezt az igényét kérjük a recepción jelezze a vizsgálatra jelentkezéskor. Szeretettel várjuk!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9927] Tóth Evelin
2017-11-10 14:47:34
Tisztelt Szakértők!

Szója ill. E322 adalékanyagot tartalmazó ételek esetében asztmatikus reakciókat tapasztalok- illetve az eperre, zellerre és a diófélékre is érzékenyebben reagálok. Nutritív tesztet fogok elvégeztetni jövőhéten, s a kérdésem csak annyi lenne, hogy ha nem mutat ki szójára allergiát, attól még a szója lecitinre (mint adalékanyagra) lehetek-e allergiás vagy érzékeny? Köszönöm megtisztelő segítségüket! Üdvözlettel: Tóth Evelin

Válaszok

[9962] Dr. Sátori Anna
2017-11-13 12:15:28
Tisztelt Tóth Evelin!


Az általunk alkalmazott allergiatesztben levő szója magában foglalja a lecitin összetevő elleni IgE antitest vizsgálatot is, így amennyiben a szója negatív eredményt ad, nagy valószínűséggel minden komponensére igaz ez. Olyan előfordulhat, hogy adott komponens (így pl. a lecitin) ellen termelődik kismértékű ellenanyag a szervezetben, mely viszont nem éri el az adott teszt kimutathatósági határát. Ezt csak úgy lehetne kideríteni, ha külön a szójalecitin ellen termelődő ellenanyagtermelést vizsgálnánk, amelyre laboratóriumunkban nincs lehetőség.
Azt javaslom, hogy az allergiateszt eredményével mindenképpen keressen fel allergológus szakorvost (tekintettel az említett tünetekre, melyeket a felsorolt élelmiszerek kiváltanak), aki megítélheti, mely tápanyagok, élelmiszerek kivonására/pótlására van szükség étrendjében.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9842] Varga Milán
2017-11-03 14:33:03
Tisztelt Doktornő!

Krónikus livid orrnyálkahártyagyulladásom és orrkagyló túltengésem van-amivel régóta f-o-g-re járok. Leleteim negatívak, szerintük allergiás vagyok. Szérumos allergia teszt nagyon enyhe reakciót mutatott ki állatszőrre. Számos antihisztamint (nazális/orális) és kortikoszteroid sprayt használtam már, eredménytelenül. Reflux nem igazolódott. A duzzadt orrnyálkahártya miatt állandóan beteg vagyok, hörghurut/légcsőhurut, lázas állapotok etc (több mint fél éve), még asztma inhalátorokat is kaptam. Úgy érzem félrekezelnek; nem köhögök, nincsenek tipikus allergiás panaszaim. Csak a gyulladt orrnyálkahártya és az elzárt orrüreg ami erős légszomjat és vitalitásbeli állapotromlást okoz (evés/sport/alvás). Volt cbct-m, hasi uhm, komplett nagy vérképem ellenőrizve, -minden normális-, mégsem javul ez a panaszom. Arra gondoltam levetetek egy orrkenetet ill. nem tudom érdemes lenne-e egy ételallergia teszt elvégzéstetése, okozhatja-e esetleg valamilyen étel allergia (IgE) az orrnyálkahártya gyulladást egyéb (fejfájás/viszketés/emésztési zavar stb) panasz nélkül? -valamint, az adott étel fogyasztása után mennyi idővel kellene jelentkezni a panaszoknak IgE és IgG reakciótól függően?

Válaszát köszönöm: Milán

Válaszok

[9880] Dr. Juhász Attila
2017-11-08 13:49:08
Tisztelt Uram,
Kedves Milán,

Ha van orrváladék természetesen egy bakteriológiai tenyésztést is végeztethet, Illetve csináltathat valahol egy orrváladék kenet mikroszkópos vizsgálatot is, ahol a váladékot May Grünwald Giemsa festéssel vagy ezzel egyenértékű festéssel festik, hogy eozinofil limfocutákat keressenek, ezzel ugyanis az allergiás jelleg lenne megítélhető, illetve kizárható.
Ha nincs váladék akkor végső soron az orrnyálkahártyából kérhet biposziát és szövettani vizsgálatot az orrnyálkahártyát érintő folyamatok megítélésére.

Nem tartom valószínűnek ételallaergia orrnyálkahártya lokalizációjú megjelenését, illetve amennyiben volt állatszőr IgE pozitivitása az véleményem szeirnt is magyarázhatja a tüneteit.

IgE közvetített allergiás tüneteknél akár percek, órák alatt kialakulnak a tünetek bármelyik lokalizációban (légutak, bőr, béltraktus).

Ha nem elégedett az ellátásával, forduljon másik fül-orr-gégészhez, allergológushoz esetleg infektológushoz is.

Tisztelettel.
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[9949] Varga Milán
2017-11-11 22:06:06
Köszönöm a tippet Doktor úr, élek a ,,festési" lehetőséggel!!

Tisztelettel: Milán
[9790] Anita
2017-10-28 12:48:05
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A napokban voltam Önöknél ételintolerancia vizsgálaton, melynek eredménye búzára, tojásra, kagylóra, élesztőre enyhe pozitívitást mutat. Kérdésem az lenne hogy az enyhe pozitív esetben néha lehet enni a fenti élelmiszereket, vagy inkább kerülendők... Hashimoto tyreoditisem van ezért is végeztettem el az intolerancia tesztet.

Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:
Anita

Válaszok

[9820] dr Papp Enikő
2017-10-31 13:16:58
Kedves Anita!

Az étel intolerancia teszt gyártói ajánlása szerint az enyhe pozitivitás nem jelent olyan problémát, amely további beavatkozást, diétát igényelne, feltéve ha nincsenek az adott élelmiszerrel kapcsolatban panaszai. Úgyhogy ha ezek fogyasztása tünetmentes, akkor nem kell kerülnie a továbbiakban. Csak ha a vizsgált tápanyag teszt eredménye valóban "pozitív" , akkor kell elkerülnie a fogyasztását.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9697] Szalai-Lászlók Kitti
2017-10-20 12:15:58
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Többszöri vetélésem miatt felkerestem egy nőgyógyászt, aki kérte a TTG szűrés, tTG IgA és a tTG-IgG vizsgálatot.
Melynek eredményei a következőek:
TTG szűrás 77,3
tTG IgA_ 155,1
tTG-IgG 8,6
Érdeklődnék, hogy ezek az eredmények alapján kimondható-e a lisztérzékenység. Továbbá érdekelne, hogy ez önmagában okozhatott-e vetélést?

Válaszok

[9754] dr. Papp Enikő
2017-10-26 10:55:18
Tisztelt Hölgyem!

Leletei alapján önnek valószínűleg lisztérzékenysége van. A szűrőteszt is pozitív, és a transzglutamináz elleni IgA antitest is a pozitív tartományban van. A szükséges tennivalókat, diétát dietetikussal beszélheti meg. Az, hogy ez önmagában okozhat-e vetélést, nem mondható ki, de az biztos, hogy a cöliákia jelenléte hajlamot jelez egyéb autoimmun reakció kialakulására is, ami megnehezíti a terhesség fennmaradását. Kezelőorvosa meg tudja ítélni a klinikai tünetek, egyéb eredmények fényében, szükséges-e további kivizsgálás immunológiai irányban.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9831] Kitti
2017-11-02 10:00:47
Köszönöm válaszát. Érdeklődnék, hogy mennyi idő szükséges, ahhoz, hogy megfelelő diéta mellett kiürül a szervezetemből az antitest és nem okozhat problémát terhességnél.
[9860] dr. Papp Enikő
2017-11-06 12:53:39
Kedves Kitti!

Gluténérzékenység esetén a diéta betartása mellett általában 3-6 hónap kell az antitest pozitivitás megszűnéséhez.(Bizonyos esetekben néha rövidebb idő is elég lehet a szeronegativitás kialakulásához.) Ezért a kontrollvizsgálatot is célszerű legalább három hónap múlva elvégezni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9654] Mako Maria
2017-10-18 14:48:54
Jó napot kivánok megszeretném tudni a gastro panel vizsgálatba a gastrin 17 mitől lehet alacsony

Válaszok

[9730] dr Papp Enikő
2017-10-24 16:44:08
Tisztelt Hölgyem!

A gasztrin 17 a sósavszekréciót fokozó hormon, melyet az antrum nevű gyomorrész termel. Ha alacsonyabb a szintje, vagy fokozott sósav elválasztásról lehet szó, vagy a kérdéses terület gyomornyálkahártyájának sorvadásáról. Ennek eldöntése a többi lelet és a klinikai tünetek panaszok ismeretében a gasztroenterológus feladata lehet vagy gasztroszkópiás vizsgálat döntheti el.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos

,
[9653] Zajácz Ivett
2017-10-18 13:21:12
Kedves Doktornő/ Doktorúr! Már lassan egy hete, hogy folyamatos hasi fajdalom (jobb mell alatti részen), utan elmentem háziorvoshoz. Már korabban 4éve volt epekö mutetem. Arra gyanakodott hogy az epemmel lehet valami gond. Be is utalt a surgossegire ahol megvizsgaltak, meg is ultrahangoztak, de semmit nem találtak, azt mondtak gyomorrontasom van es hazakuldtek. Utanna csak nem szunt a fajdalmam, az interneten is utanna olvastunk, több ismerossel is beszeltunk, akik azt mondtak lehet glutenérzekeny vagyok. Mi is erre gyanakodunk, már kértem is beutalot a haziorvostol. Mar egy hete gluténmentesen étkezem, azota semmilyen panaszom nincsen. Mivel még nem vagyok annyira benne ebben a dologban, egy-egy alkalommal ettem gluten tartalmu etelt. Utanna borzaszto fajdalmaim voltak. Gasztroentologiara csak 3het mulva kaptunk idopontot. Es azt szeretnem tudni hogy tenyleg nem fogja kimutatni a teszt azt ha glutenerzekeny vagyok, mert glutenmentes dietat folytatok már a vizsgálat elott?
Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[9676] Dr. Juhász Attila
2017-10-18 22:19:05
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Ivett

3-6 hónap gluténtartalmú dieta javasolt az anti TTG vizsgálat előtt.
A 3 hét kimaradás és az alkalomszerinti diétahiba valószinüleg nem fogja a tesztet álnegativvá tenni. Étkezzen rendesen a vizsgálatig, bizti ami bizti.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9651] Süli Pál
2017-10-18 07:36:00
Tisztelt Dr. Sátori Anna!
76 éves múltam, sokszor kell vérlabor kontroll a gyógyszereim miatt. Hosszú évek alatt már szinte minden vér elemzés előfordult. Ezt csak azért írtam le, mert a napokban a kezembe
került a 2 éves unokám vérvételi eredménye. Ö pár hónapja rossz evő lett, sokszor nagy lelkesen neki ülünk ebédelni és amikor előtte van a tál étel visszautasítja (mindegy melyik étel) és kitart a szóváltások ellenére is. Akkor lefekvés következik, majd valamennyit eszik amikor felébred. Szerintem fogyott is. Édességet nem preferálja különösen.
A kérdésem az lenne, hogy a gyermek vérképe (abban is azonos a tól-ig határ) mekkora eltérést mutathat a sajátommal. A kisfiú thrombocita értéke 620 volt. Ezt is a vashiánnyal értékelte a doktornője.
Előre is köszönöm a válaszát,
üdvözlettel
Süli Pál

Válaszok

[9675] Dr. Juhász Attila
2017-10-18 22:14:38
Tisztelt Uram,
KEdves Pál,

A gyermekkori határértékek jelentősen eltérnek a felnőttkoritól, az időskoritól.
Minden esetben a leleten vannak a korspecifikus referencia értékek.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9641] Dalmi Julianna
2017-10-17 10:30:06
Jó napot kívànok! Èrdeklődnèk hogy mit jelent a Anti-gliadin IGG pozitív ès az Anti-gliadin IGA pozitív. Vàlaszàt előre is köszönöm.

Válaszok

[9642] Dr. Sátori Anna
2017-10-17 10:40:17
Tisztelt Dalmi Julianna!


Az anti-gliadin vizsgálatot lisztérzékenység (cöliákia) laboratóriumi diagnosztikájában alkalmazzák; önmagában kissé elavult, nem túl specifikus. A pozitív eredmény felvetheti lisztérzékenység gyanúját. Azonban ennek megerősítésére szöveti transzglutamináz elleni (tTG) - és vagy endomízium-ellenes antitestek (EMA) vizsgálatára van szükség. Továbbá az értékelésnél figyelembe kell venni kórelőzményét, panaszait, tüneteit is, így azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa, illetve gasztroenterológus szakorvos véleményét a lelettel kapcsolatban.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9621] Pincsi
2017-10-14 20:05:04
Tisztel Doktonő / Doktor Úr! Nyáron a jobb combomon megjelentek viszkető piros foltok, amik vakarózás után kissé érdesebb felületűvé váltak, és megduzzadtak. Ezek aztán néhány hét alatt maguktól elmúltak. Augusztus végén arra lettem figyelmes, hogy reggelente nagyon piros a szemen, majd napközben elmúlik… Szeptember elején kötőhártyagyulladást állapítottak meg a szemészeten (Floxal csepp 1 hétig, napi 5X). Eltelt 2 hét, majd ismét kötőhártyagyulladásom lett, ismét Floxal a fenti mennyiségben. Ezután kb. 9-10 nappal megint piros szemmel a szemészeten kötöttem ki, ahol megállapították, hogy most episcleritisem van, ami a szervezetben zajló gyulladásra utal. Mindenképpen gócot kell kutatni. Fül-orr-gégészet: negatív Nőgyógyászat: negatív Fogászat: negatív Izületi panaszom nincs 2 napja hasmenésem van, amit a gyerekektől kaphattam el… De ez sem sürgető, és már rendeződni látszik! Szeptember elején megjelentek a bőrtünetek is, amiknek nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, de kb.1-2 hete egyre kínzóbb viszketési ingerekkel küzdök: - Hajas fejbőr jobb oldal - jobb fül mögött - jobb fül mögött nyirokcsomó duzzanat (szemmel nem nagyon látható, csak kézzel tapintható, nem fáj, néha viszket) - jobb vállon - hátam tetején a nyakhoz közel a gerincnél egy negyed tenyérnyi folt - a hátam közepén a gerincnél egy tenyérnyi folt - a fenekemen a farpofákon, a fenekem felett a gerincnél a jobb combomon, oldalt Bőrgyógyász szerint gyógyszer allergia. Jó pár éve (min. 3) szedem a következő gyógyszereket: meforal 500 mg (3x1) L-Thyroxin 75 mikrogramm 3000 NE D-Vitamin 2 hét Provera (1 hét: 2x2,5mg; 1 hét: 2 x 5mg; 2 hét szünet) Azt gondolja, nem allergia, semmiképpen sem kell allergológiára mennem, ezért elküldött laborra: Fehérvérsejt 7,0 Neutrofil 5,0 Limfocita 1,35 Monocita 0,45 Eozinofil 0,20 Bazofil 0,03 Neutrofil 71,20% ++++++ Limfocita 19,20% ++++++ Monocita 6,40% Eozinofil 2,80% Bazofil 0,40% Vörösvérsejt 4,9 Hemoglobin 132 Hematokrit 0,42 MCV 86,3 MCH 26,9 MCHC 312 Trombocita 334 MPV 10,6 RDW-SD 41,7 Vörösvérsejt süllyedés 42 +++++++ C reaktív protein 29,57 +++++++ Anti-streptolizin O 131  Nagyon megrémült, amikor látta, hogy milyen magas a CRP értékem, de tanácstalan volt. Végül felírt Medrolt (8mg/nap), és 1 hét múlva kontroll. Kérdésem: Milyen úton menjek tovább? Nem lehetséges, hogy ez vmilyen bőrgyulladás, és amiatt ekkor az érték? Vagy esetleg tényleg gyógyszerallergia lehet? Mit tud megállapítani a fenti labreredményből? Kell-e valamilyen komolyabb betegségre gondolnom (nyirokcsomó, viszketés)? Köszönöm megtisztelő válaszát, előre is. Üdvözlettel: Pincsi

Válaszok

[9630] dr. Papp Enikő
2017-10-16 11:27:27
Kedves Hölgyem!

A bőrtünetekhez látatlanban sem tudok hozzászólni, ezért azt javaslom, a bőrgyógyászati kontroll eredményét mindenképp várja meg. A vérképében aggodalomra okot adó eltérés nincs, az allergiás betegségre jellemző eozinofiliának sincs jele. Az allergiás betegségek általában nem járnak emelkedett CRP-vel az urtikária kivételével.A streptococcus fertőzés sem valószínű az ASO érték alapján. Viszont a gyorsult süllyedés és az emelkedett CRP valamilyen gyulladásra utal. Ez akár autoimmun gyulladás is lehet. Ezért ha a kontroll után is megmaradnak a panaszok, talán érdemes lenne immunológiai irányban tovább vizsgálódni (ANA ELISA + ENA, ANA Hep2 vizsgálat) . De érdemes szakorvosi irányítással folytatni a kivizsgálást.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9612] Tallosy Judit
2017-10-12 21:08:37
Kedves doktornő! 45 éves vagyok és igazolt súlyos laktóz érzékeny vagyok. Készítettek vérvizsgálatot étel érzékenység re. Az anti TAG AAZ eredményem 134.110 lett. A ref érték 4.11. mit takar ez az érték? A többi érték normális. Köszönöm

Válaszok

[9638] Dr. Sátori Anna
2017-10-17 09:54:42
Tisztelt Tallosy Judit!


Látni kellene a leletet a pontos válaszhoz, mert a vizsgálat neve feltételezhetően nem megfelelően van feltüntetve.
Szívesen válaszolunk kérdésére, de ehhez kérem küldje el leletét az info[kukac]centrumlab.hu email címre.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9553] BAnna
2017-10-07 23:22:30
Tisztelt Doktornő!
16 éves fiam hisztamin vizsgálatának eredménye 5,27 klU/l lett. Mennyire tekinthető ez az eredmény súlyosnak? 1-2 hasfájást leszámítva, ritkán , de semmi tünete nincs. Nagyon meglepett az eredmény. Kezdjünk komoly dietaba? Vagy ne?
Nagyon köszönöm előre is válaszát!
Anna

Válaszok

[9631] dr Papp Enikő
2017-10-16 11:39:15
Tisztelt Hölgyem!

A hisztamint bontó enzim szintjének normál tartománya 10 feletti, tehát a fia tényleg csökkent aktivitású enzimmel rendelkezik. De ha ez tényleges panaszokat nem okoz, nem feltétlen szükséges a szigorú diéta. De ezt érdemes allergológussal egyeztetni, aki ismeri az előzményeket és a klinikai tüneteket, valamint a vizsgálat kérésének indokát.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9536] marques-aldott zsuzsanna
2017-10-06 10:17:06
Üdvözlöm.Erdeklödni szeretnek hogy milyen lett az eredmenyem.Köszönom válaszát.ÉHGYOMRI GLUKOZ 5,1. 60PERCES GLUKOZ 7,9. 120 PERCES GLUKOZ 4,0. INZULIN 4,8. INZULIN 60PERC 109,9. INZULIN 120 PERC 16,0. INZULIN REZISZTENCIA 1,09 NORMALIS.

Válaszok

[9543] Dr. Sátori Anna
2017-10-06 12:52:52
Tisztelt Hölgyem!


A 60 perces inzulin szintje meglehetősen magasra emelkedett, ami felveti egy kezdődő/enyhe inzulinrezisztencia gyanúját.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve kórelőzményét, panaszait, tüneteit (mi volt a vizsgálat indoka?) pontosabb értékelést nyújthat és megítélheti, indokolt-e felkeresnie endokrinológiai szakrendelést.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9550] marques-aldott zsuzsanna
2017-10-06 19:18:15
Köszönöm valaszat..A labor ahol csinaltattam azt irta semmi rendellenesseget nem talalt ezert nem is mutattam orvosnak.Ha ezt tudom akkor nem mentem volna lombikra........
[9520] Kiss Ramóna
2017-10-05 17:01:50
Tisztelt Doktornő!

Érdeklődni szeretnék glutén vérvizsgálat eredménye a következő:
Transzglutamin:0,20 S/CO
Anti-Gladin 0,20 S/CO

Pontosan ez mit jelent?
Válaszát előre köszönöm!

Válaszok

[9539] Dr. Sátori Anna
2017-10-06 11:50:52
Tisztelt Kiss Ramóna!


A leírt adatok alapján nem értékelhető az eredménye, ehhez látni kellene a leletet, legalábbis a referencia-tartományt (laboratóriumonként változó, hogy mely tesztet alkalmazzák, így a normál tartományok sem egységesek).



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9519] Tóth Ildijó
2017-10-05 15:55:12
Kedves Doktornő!

A lányom volt inhalatív allergiateszten (40 paneles) Önöknél. Nyilván ebbe csak a legtipilkusabb pollenek szerepelnek, minden egyéb egzotikus növény nem. A lányomnál pl. ha az ausztrál fenyő alatt jógázik, alig kap levegőt és tiszta hólyagos kiütéssel teli a teste. Volt egy szobacicája, amit már a tesz előtt hetekkel kizártunk az udvarra. Az eredmények alapján 2. osztályba eső kutya/macskaszőr allergiája van- ami szerencsére nem sok, az allergológus viszont azt mondja, hogy ez elég indok a tartós rhinitiszhez, orrkagyló gyulladáshoz és egyéb respiratív panaszokhoz, és valószínűleg más allergiája is van emellett- attól, hogy a teszt többi eleme negatív, mert mindenre nem lehet tesztelni. Gondoltunk étel érzékenységre is, de tünetei akkor a legenyhébbek ha olyan tiszta környezetben van, mint pl. a kórház. Szóval mégiscsak az otthoni környezetben kell, hogy irritálja valami. (Állítólag az állatszőr sokára kopik ki a lakásból)Ön mit gondol erről/ Szívesen meghallgatnám a véleményét. Üdvözlettel; Ildikó

Válaszok

[9538] Dr. Juhász Attila
2017-10-06 11:49:59
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ildijó,

A kertről:
Véleményem szerint az ausztrál fenyőt akkor a kert végében ki kell vágni, mert a pollenje vagy ami rajta nő gomba, vagy rajta élő madár vagy pók vagy cickány, stb olyan allergént bocsájt ki, amelyre a lánya bizonyára allergiás.
A lakásról:
A legbiztosabb a teljes kárpitcsere: szőnyeg, függöny, bútorhuzat ugyanis akárhogy is takarít a kárpitok, szivacsok bugyraiban élhet olyan gomba vagy atka, amit úgysem tud kiporszívózni, de a lánya allergiás rá.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9498] Ida
2017-10-04 12:09:22
Kedves Doktor Úr/Úrnő!

Az ételintolerancia- és hisztamin intolerancia vizsgálat eredményét befolyásolja-e a rendszeres salazopyrin szedés?
Vérvétellel elkülöníthető-e a crohn és a colitis ulcerosa?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Ida

Válaszok

[9501] Dr. Juhász Attila
2017-10-04 12:46:06
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ida,

A salazopyrinnek az említett vizsgálatok eredményét befolyásoló hatására nincs elérhető szakmai hivatkozás se pró, se kontra.
Az ASCA IgG, IgA gyakrabban pozitív Chron betegségben mint colitis ulcerosában. Mindkettő inkább szövettani, gastroenterológiai diagnózis és nem laboratóriumi. Azokban az esetekben lehet informatív, ha a szövettan és a gastro klinikum alapján nem egyértelmű melyik betegségről van szó.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
labnoratóriumi szakorvos
[9477] Rákóczi Tamás
2017-10-03 11:31:35
Tisztelt Hölgyem/Uram,

Dióhéjban (ez még nem az allergén :)) az előzmények, mert szerintem releváns lehet:
2,5 évvel ezelőtt térdműtéten estem át, ami után LMWH-t kellett adni magamnak. A 7. alkalom után eléggé rosszul lettem (szapora pulzus, enyhe verejtékezés és kb 20 percnyi "alvás" (inkább ájulásnak mondanám)) amit pár órán belül először kisebb, majd másnapra tenyérnyi csalánkiütések (kb fél centi magasak) jelentek meg. A történet eléggé kacifántosan folytatódott (antihisztaminnal és azitromicinnel kezdődött, Quincke-ödémával zárult) de a releváns rész az, hogy ezt követően 3 hónap múlva (mivel kisebb csalánkiütések visszatérően megjelentek) ételallergia vizsgálatot végeztek rajtam.
A 40-es nutritív panelben (IgE) az f17-es mogyoró mérsékelten emelkedett (2), az f25-ös paradicsom alacsony (1), illetve az f85-ös zeller alacsony (1) szintet mutatott.
Az elmúlt 2 évben alapvetően kerültem mindhárom allergénnel való találkozást (a mogyorót teljesen, a másik kettőt direkt módon nem, azonban feldolgozott formában fogyasztottam), azonban tegnap egy újabb ételallergia vizsgálaton voltam Önöknél (Mammut II), ahol a 40-es nutritív panel (szintén IgE) minden allergén esetében negatív eredményt mutat.
A kérdésem az lenne, hogy vajon az első vizsgálatnál a kissé "bepöccent" immunrendszerem miatt lehettek fals pozitívak az eredmények vagy az allergén szintje csökkent le annyira a szervezetemben, hogy ez a mostani vizsgálat hozott fals negatív eredményt?
Önök szerint szükséges-e szakorvosi konzultáció vagy kis mennyiségben fogyaszthatóak a kérdéses allergének? Hogyan bizonyosodhatnék meg arról, hogy van vagy nincs allergiám ezekre az ételekre?
Előre is köszönöm segítségüket és válaszukat:
Tamás

Válaszok

[9496] Dr. Sátori Anna
2017-10-04 11:03:19
Kedves Tamás!


Az 1-es, de még a 2-es osztályú allergiaszint is klinikai szempontból nem minősül jelentősnek, természetesen ehhez figyelembe kell venni, hogy az adott élelmiszer fogyasztásakor jelentkeznek-e panaszok, tünetek.
A nálunk alkalmazott újgenerációs allergiateszt már nagyon kis mennyiségű allergénspecifikus IgE ellenanyagszintet kimutat a vérből.
Megjegyzendő, hogy az IgE antitestek kb. fél-egy év alatt eltűnnek a vérből, illetve mérhetetlenül lecsökken a szintjük, amennyiben a szervezet nem találkozik az adott allergén anyaggal.
Kérdéseire pontos választ azonban allergológus szakorvos nyújthat, aki az ön vizsgálata után megítélheti, fennáll-e a gyanú bármilyen allergiára, emellett ő döntheti el,fogyaszthatja-e teljes nyugalommal a kérdéses élelmiszereket.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9510] Tamás
2017-10-05 08:01:52
Kedves Anna,

Nagyon köszönöm a válaszát, felkeresek egy allergológust.
További szép napot kíváanok:
Tamás
[9462] Ida
2017-10-02 12:11:46
Kedves Doktor Úr/Úrnő!

Az ételintolerancia- és hisztamin intolerancia vizsgálat eredményét befolyásolja-e a rendszeres salazopyrin szedés?
Vérvétellel elkülöníthető-e a crohn és a colitis ulcerosa?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözletettel:Ida

Válaszok

[9502] Dr. Juhász Attila
2017-10-04 12:46:56
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ida,

A salazopyrinnek az említett vizsgálatok eredményét befolyásoló hatására nincs elérhető szakmai hivatkozás se pró, se kontra.
Az ASCA IgG, IgA gyakrabban pozitív Chron betegségben mint colitis ulcerosában. Mindkettő inkább szövettani, gastroenterológiai diagnózis és nem laboratóriumi. Azokban az esetekben lehet informatív, ha a szövettan és a gastro klinikum alapján nem egyértelmű melyik betegségről van szó.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
labnoratóriumi szakorvos
[9459] Horváth Annamari
2017-10-01 06:17:00
Kedves Doktor Úr!
Orvosom enzimatikus úton végzett intolerancia vizsgálat eredményére kiváncsi.
Informálódtam, több helyen.
Nem végeznek enzimatikus allergia, ill. intolerancia vizsgálatokat.
Segítségét kérem, hol érdeklődjek.
Válaszát köszönöm,
Annamari

Válaszok

[9486] Dr. Juhász Attila
2017-10-03 14:19:50
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Annamari,

Nem tudom mire gondolt a kezelőorvosa az enzimatikus intolerancia meghatározással.
Minek az intoleranciájára?
Csak arra tudok asszociálni, hogy laktóz (tejcukor) intoleranciára kiváncsi. Ebben az esetben van kilégzési teszt, ahol a laktózt amennyiben a bélflóra enzime bontja el a laktóz intleráns egyéneknél, akkor ez kimutatható a kilégzett levegő összetételében.
Kilégzési tesz és laktóz intolerancia vizsgálat szóösszetétellel keressen rá az interneten és válasszon Önnek megfelelő helyet, szolgáltatót.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9376] Kata
2017-09-24 00:54:14
Tisztelettel!
Annyit szeretnék kérdezni hogy ha a vérteszt során 20U/ml a dao enzim a vérben lehet hisztamin érzékenységről beszélni(a referencia 10-100között van)?

Válaszok

[9485] Dr. Juhász Attila
2017-10-03 14:13:35
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kata,

Nem, akkor nem.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9375] Nagy Angéla
2017-09-22 23:37:52
Kedves Doktornő!

Megszeretném kérdezni, hogy ételallergia/intolerancia okozhat orrtüneteket és hányingert-vagy csak bőr- és emésztőszervi tüneteket? Illetve ételallergia panelt (mint a prick) gasztroenterológusnál kell kérni/lehet csináltatni (mint a fruktóz/laktóz kilégzési teszteket?)? Ha igen, általában mennyi élelmiszerre néznek tesztet? (Sajnos van már egy pár ételintoleranciám és egy pár sejtésem is, de ha a gasztrón prickesen nem csinálják meg a pricket/vagy csak kevésre tesztelnének, akkor a szérumból nézetném meg és úgy mennék a gasztroenterológushoz). Köszönöm megtisztelő válaszait!

Üdvözlettel: Angéla

Válaszok

[9400] Dr. Sátori Anna
2017-09-26 13:12:12
Kedves Angéla!


Mind az allergia, mind az intolerancia változatos, egymáshoz hasonló tünetekkel, panaszokkal jár. Az egyik különbség, hogy az allergia kiváltotta panaszok erőteljesebbek. Orrtünet jellemzőbb allergiára, hányinger intoleranciára.
A bőrpróbás allergiateszttel kapcsolatban érdemes bőrgyógyászaton, allergológián érdeklődni. Vérből kimutatható változata laboratóriumokban vehető igénybe, panelek formájában (azaz többféle allergént vizsgál a csomag,a legtöbb helyen egyenként nem vizsgálhatóak a különböző kiváltó ágensek).
A javasolt lépés első körben a gasztroenterológus felkeresése, aki az ön vizsgálata után, kórelőzmény, panaszok, tünetek figyelembevételével, segíthet eldönteni, mely vizsgálatok elvégzése vezet közelebb a diagnózishoz, illetve a kezelési módokhoz.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9370] Bátryné
2017-09-22 15:58:01
Azt szeretném meg kérdezni.Liszt érzékenységre vizsgálták a 10 éves fiamat.Enyhe vérszegény és vas hiányos.A vas most 9.Avasat továbbra is potoljuk.A Laktát dehidrogenáz 724lett.A Trigliceridek meghatározása.0.66 ez minuszos.Basobil. 1.47 pluszos.MPV 7.5 minuszos.Szöveti transzlutamináz elleni antitest meghat.IGA2.5 és 5 a minimum.AZ eredmény negativ nincs liszt érzékenység.ferritin 99.4.Thyreotrophormon 1.905 ez isjó.Kérdésem a IGA hogy alacsony mit jelenthet.Válaszát elöre is köszönöm.

Válaszok

[9379] dr. Papp Enikő
2017-09-25 10:46:18
Tisztelt Hölgyem!

Az hogy az anti tTG IgA negatív, két dolgot jelenthet. Ha valakinek van elégséges mennyiségű össz IgA-ja, akkor valóban kizárható a lisztérzékenység. Ha azonban valaki IgA hiányos, (ez nem anyira ritka állapot), akkor ez nem zárja ki a cöliákiát. Ebben az esetben az IgG osztályú anti tTG-t kell vizsgálni. Tehát ha az ön fiának az össz IgA szint tükrében lehet értékelni a leletét. (Mértékegységet kérjük mindenképpen írjon az adatok mögé.)

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg