Centrum Lab

Meddőség (laborvizsgálatokkal kapcsolatos kérdések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[2293] Dr. Sátori Anna
2015-06-25 12:38:39
Kedves Orsi!


Az ösztradiol szintje nem csak a menstruációs ciklus során változik, hanem napi ingadozást is mutat. Emiatt általában célszerű több alkalommal megismételni a mérést. Ha ettől függetlenül emelkedett az érték, annak hátterében több tényező is állhat: petefészek-, mellékvese-, vagy májbetegség, terhesség, bizonyos gyógyszerek (pl. ösztrogéntartalmú szerek, szteroidok, egyes antibiotikumok), fertőzések. Ennek eldöntéséhez azonban mindenképpen azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2291] Orsi
2015-06-25 09:12:19
Kedves Doktornő!

Ciklusaim 26 naposak.

20.napi vérvétel eredménye:

ösztradiol 1812 pmol/l
progesteron 67.06 nmol/l
prolactin 444.6 mIU/l
FSH 2.9 IU/L
LH 3.4 IU/L

Azt szeretném kérdezni,hogy az ösztradiol értéke mitől lehet ilyen magas? Úgy látom luteális fázisban 774 a felső határérték. Enyhe IR-em van.Ezen értékek szerint lehetett peteérésem? Az LH teszt nem mutatta.

Válaszát köszönöm!

Orsi
[2244] Dr. Sátori Anna
2015-06-17 11:52:36
Kedves Tímea!


LH vizelet-tesztet laboratóriumunkban nem végzünk, arról nincs információm. De tekintve, hogy a vérvizsgálat eredménye számszerű, míg a vizeletteszté minőségi (pozitív/negatív, még ha meg is van adva egy küszöbérték), a vérből végzett mérés pontosabb eredményt ad. A különböző típusú tesztek nem hasonlíthatóak össze egymással; azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét a megfelelő vizsgálattal kapcsolatban.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2238] Tímea
2015-06-17 09:04:05
Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy az LH szint mérésére mi a megbízhatóbb: a vérviszgálat vagy az LH vizeletteszt?

Az a problémám, hogy voltam vérvételen a 14. napon, s az alapján az LH szintem 11,43 U/L, s ugynazen napon a vérvétel után LH vizeletteszt eredménye pozitív ( érzékenysége 30 mlU), sőt egy nappal később is pozítívat teszteltem.
A vérvétel alapján az LH értkem alapján már megtörtént a peteérés, míg a vizeletteszt alapján pedig még nem.

Mi lehet az eltérés oka?

Köszönöm,

Tímea
[2221] Dr. Sátori Anna
2015-06-12 17:46:07
Kedves Tímea!


A leírt érték önmagában nem minősül kórosnak; többnyire az elégtelen szint szokott megtermékenyülési, illetve beágyazódási problémát okozni. Azonban a pontos válaszhoz szükséges az Ön kórelőzményének, egyéb vizsgálati eredményeinek ismerete is, így azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a fentiek figyelembevételével nagyobb segítséget nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2216] Tímea
2015-06-12 08:25:17
Kedves Doktornő!

22. napi progeszteron eredményem 80,4 nmol/l volt, ovulációm a 18-19. nap körül lehetett (ovulációs teszttel ellenőriztem és egyoldali szurkáló fájdalmam is volt).
Jónak számít ez az érték? Azt jelenti, hogy kiszabadult a domináns tüsző és megfelelően termelődik a sárgatest hormon? Ez már biztosan jelentheti, hogy megfelelően épül fel a méhnyálkahártya és megtörténhet a beágyazódás?

A laboreredményen a referenciatartomány maximuma a luteális fázisban 50,6 nmol/l.

Köszönöm szépen!
[2176] Dr. Sátori Anna
2015-06-02 12:08:49
Kedves Ildikó!

A 21. napon feltételezhetőleg a menstruációs ciklus luteális szakaszában járt, melyben teljesen megfelelőek az Ön által leírt értékek.
Az aktuális vas-szintet számos tényező befolyásolja, így ez alapján nem lehet érdemi következtetést levonni a vasháztartás állapotáról (javasolt transzferrin és ferritin vizsgálatok elvégzése is). Az emelkedés kismértékű, és összefügghet vitamin-készítmények szedésével.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2174] Dr. Sátori Anna
2015-06-02 11:50:40
Kedves Anni!

Az ACTH-szint csökkenésének több oka lehet; az alacsony érték utalhat betegségre, de összefügghet élettani folyamatokkal is (akár gyógyszerszedéssel). Amennyiben ezelőtt még nem történt mérés, ajánlatos egy ismételt vizsgálattal ellenőrizni, valóban kevés ACTH termelődik-e Önben. De mindenekelőtt azt javaslom, keressen fel endokrinológus szakorvost a kapott lelettel, aki az értékeléshez figyelembe veszi az Ön kórelőzményét, panaszait, tüneteit, egyéb vizsgálatok eredményét is, így pontosabb választ nyújthat.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2165] Ildikó
2015-05-31 10:50:43
Tisztelt Doktornő!

Segítségét szeretném kérni, 21. napi érékeimmel kapcsolatban.:

Ösztradiol 884,4 pmo/L
Progeszteron 54,9 nmol/L

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a értékek megfelelőek-e? Nem túl magas az ösztradiol?

A vas 33,7 lett, ami magasabb mint a határérték 32,2. Ez kórosnak számít és menjek orvoshoz, vagy elég az étrendemen változtatnom?

Előre is köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel

Ildikó
[2162] Anni
2015-05-29 15:36:29
Tisztelt Doktornő!

A napokban készült leletemmel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:

TSH 0,70 mIU/l ( 0,27 - 4,20)
FT3 5,00 pmol/L (3,10 - 6,80)
FT4 22,68 pmol/l (12,00-22,00)
ACTH < 1.11 pmol/l (ref: 1,10-10,12)
Kortizol 184,1 nmol/L (7 - 10 óra: 171 - 536 nmol/l 16 - 20 óra: 64 - 327 nmol/l)
A vizsgálatot de 10 körül végezték.

Hashimoto miatt Letroxot szedek és sajnos miómám is van.
Okozhat esetleg ez az ACTH és a kortizol szint problémát? Babát szeretnénk, de sajnos eddig még nem sikerült.

Segítségét nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
[2123] Dr. Sátori Anna
2015-05-20 11:03:21
Kedves Annamária!


A spermium elleni antitestek akadályozhatják a hímivarsejtek működését, mozgékonyságát, csökkenthetik számukat. Annál nagyobb a probléma, minél több ilyen ellenanyag termelődik, tehát minél magasabb a mért érték.
Természetesen mindenképpen kérjék ki kezelőorvosuk véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki az Önök teljes ismeretében értékelheti a kapott eredményt.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2121] Annamária
2015-05-20 08:44:20
Tisztelt Doktornő!

Sajnos 3 éve nem sikerül teherbe esnem, pedig az eddigi vizsgálatok alapján minden rendben van mindkettőnknél. Sikertelen két inszemináción és egy lombikon vagyok túl.
Legutóbb spermium elleni antitest vizsgálatot végeztek, melynek eredménye 5,0 U/ml. Ez tudom, hogy a referenciaértéken belül van, viszont nagyon közel esik az alsó határhoz. Ez mit jelent? Melyik a jobb, ha az alsó vagy a felső határhoz közelít? Válaszát megköszönve tisztelettel: Annamária
[1918] Dr. Sátori Anna
2015-04-08 12:28:15
Kedves Edit!


Nehéz megmondani, hogy mi lehet a pontos oka a mért értékeknek. Általánosságban: az elképzelhető, hogy a hosszabb ciklus miatt később kezdett el emelkedni a progeszteron értéke; a szokásostól eltérő ciklus pedig jelentheti azt, hogy a peteérés időpontja is eltolódott. Arról, hogy közben bekövetkezett-e terhesség, érdemes terhességi teszt vagy laboratóriumi HCG-vizsgálat által meggyőződni; de természetesen el kell telni valamennyi időnek (7-14 nap), mire ezek pozitívvá válnak. Amennyiben sikeres volt a megtermékenyülés, a progeszteron szintnek elegendően magasnak kell lennie a terhesség fenntartásához. Viszont összességében azt javaslom, várja meg orvosa véleményét, illetve szükség esetén keressen fel az ő visszaérkezéséig másik nőgyógyászt, mert az Ön teljes ismerete, valamint vizsgálata nélkül nem nyújthatok kellő, személyre szabott választ.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1908] Dr. Sátori Anna
2015-04-05 10:14:32
Kedves Csilla!


Egyelőre véleményem szerint várják meg az urológus és az Ön nőgyógyásza értékelését; amennyiben ők indokoltnak tartanának további kivizsgálást, bizonyára javaslatot tesznek majd rá.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1904] Sebestyén Edit
2015-04-04 13:42:12
Kedves Doktornő!

41,5 éves vagyok. 6 évvel ezelőtt voltam terhes, mely akkor a 6-7. héten elhalt.

21. napi leletem :

Ösztradiol: 582 pmol/L (40-261)
Progeszteron: 0,66 nmol/L
FSH: 30,7 IU/L (1,7-7,7)
LH: 22,3 IU/L (1,0-11,4)
Prolaktin: 206 mI/l
HCG: kevesebb, mint 0,100

A menzeszem késik, a 33. napon vagyok, ami velem soha nem történt-

Így készült egy 32. napi progeszteron is: 6,69 nmol/L

Ez a második progeszteron szint utalhat a vérvétel után végül mégis csak bekövetkezett peteérésre, mely meghosszabbíthatta a ciklust? ez alapján mikor lehetett a peteérés, ha volt ilyen? Ha esetleg teherbe estem a vérvétel után, a progeszteron pótlást el kellene indítani?
Az, hogy az FSH a 21. napon jóval magasabb, van jelentősége?

Sajnos az orvosom pont most szabadságra ment 1 hónapra, és azt mondta, hogy ha visszajön, megbeszéljük a közben készült leleteket, de a menzesz váratlan késése miatt tanácstalan vagyok.

Válaszát előre is köszönöm!

üdvözlettel:

S. Edit
[1901] Csilla
2015-04-04 05:55:58
Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen gyors és megnyugtató válaszát.
Doktornő véleménye szerint az eredmény értékeléséhez elegendő lesz a vizsgálatot kérő orvos (párom urológus orvosa) és a nőgyógyász véleménye, vagy fel kell esetleg keresnünk egy immunológust is?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel : Csilla
[1899] Dr. Sátori Anna
2015-04-03 21:28:59
Kedves Csilla!


Az eredmény alapján úgy tűnik, ez nem lehet akadálya a sikeres megtermékenyülésnek; az érték referencia-tartományon belüli, vagyis nem termelődik a szervezetben olyan mennyiségben ellenanyag a spermiumok ellen, amely akadályozhatná megfelelő működésüket, mozgékonyságukat vagy számukat. De mindenképpen azt javaslom, várják meg majd kezelőorvosuk véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki az Ön(ök) ismeretében pontosabb választ nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1894] Csilla
2015-04-03 20:26:12
Kedves Doktornő!

Spermium elleni antitest vizsgálatot végeztettünk vérből, többszöri sikertelen lombik miatt.
Az eredmény 42,1 U/ml lett. (Ref.:0-75)
A segítségét és a véleményét szeretném kérni az értékkel kapcsolatban.
Ön szerint ez az érték okozhat problémát, vagy mivel határértéken belül van, nem ez lehet a gond.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel : Csilla
[1866] Dr. Sátori Anna
2015-04-01 20:03:15
Kedves Andrea!


Az alacsonyabb D-vitamin érték miatt ajánlott valamilyen D-vitamin készítmény elkezdése, mert a nem megfelelő szint valóban gátja lehet a sikeres teherbeesésnek. Mint ahogyan ez érvényes pajzsmirigy-működési zavarok esetén is; azonban az Ön eredményei alapján ez egyelőre nem igazolható. De mivel nem ismerem az Ön kórelőzményét, panaszait, tüneteit és a korrekt értékeléshez ezek figyelembevétele is szükséges, így azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1855] Andrea
2015-03-30 19:59:14
Kedves Doktornő!

TSH 1,940 mIU/L
Szabad T3 5,17 pmol/L
Szabad T4 15,64 pmol/L
Total 25-OH D-Vitamin 53,1 nmol/L

Mi a véleménye az eredményről?
A magasabb T4 és az alacsony D-vitamin okozhat-e problémát a teherbe esésnél?

Köszönöm
Andrea
[1773] Dr. Sátori Anna
2015-03-12 20:08:23
Kedves Zsuzsa!


Anélkül, hogy bármit tudnék Önről, én is csak annyit mondhatok, hogy közel esik a policisztás ovárium szindrómára jellemző értékhez, bár nem éri azt el. Egy laboratóriumi eredmény értékeléséhez mindig figyelembe kell venni az adott páciens kórelőzményét, panaszait, tüneteit, egyéb vizsgálatok eredményét is. Ezért azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, ő bizonyára pontosabb választ nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1772] Zsuzsa
2015-03-12 15:58:03
Kedves Doktornő,

AMH vizsgálatot csináltattam, melynek értéke 7,4 ng/ml lett.
Nem tudom hova tenni ezt az értéket, én mindössze ennyit tudok leszűrni, hogy határértéken belül, de közel van a PCO határhoz.
Kérem, segítsen hogy is értsem a kapott értéket.

Köszönöm

Zsuzsa
[1745] Dr. Sátori Anna
2015-03-05 13:19:28
Kedves Marcsi!


Az eredmény arra utal, hogy a szervezete nem termel olyan mennyiségben ellenanyagokat a párja spermiumai ellen, ami befolyásolhatná azok mozgékonyságát, illetve mennyiségét, vagyis nem lehet akadálya ilyen szempontból a sikeres megtermékenyülésnek. Azonban pontos választ majd kezelőorvosuk nyújthat, az Önök teljes ismeretében, így mindenképpen várják meg az ő véleményét.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1740] Marcsi
2015-03-05 11:26:01
Kedves Doktornő!

Spermium elleni antitesteket vizsgáltak vérből.
A vizsgálat eredménye:
Spermium elleni antitest: 33,4 U/ml (Ref: 0-75)

Mi a véleménye az eredményről?
Sajnos a következő konzultációra még 3 hét múlva kerül sor.

Válaszát köszönöm szépen!
Marcsi
[1728] Dr. Sátori Anna
2015-03-04 11:45:50
Kedves Zsuzsanna!


Leletünkön a progeszteron eredménye mellett a menstruációs ciklus follikuláris és luteális fázisára, a posztmenopauzára, valamint a terhesség I. és II. trimeszterére vonatkozó referencia-tartományok vannak megadva. Azonban a vetélések hátterében számtalan ok meghúzódhat, nem csak a progeszteron hiánya, így azt ajánlom, keresse fel nőgyógyászát és kérje ki az ő véleményét is. Viszont amennyiben még nem történt meg, a többszörös vetélés miatt hematológiai kivizsgálás mindenképpen javasolható.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1722] Zsuzsanna
2015-03-03 20:44:56
Tisztelt Doktornő!

A menstruációm alapján 5 hetes terhes vagyok. Van egy gyermekem (akire hosszan vártunk), viszont a születése óta eltelt négy évben három korai vetélésem is történt. Aggódom, hogy ismét megtörténik, ezért mihamarabb szeretném megtudni, hogy állhat-e progeszteronhiány a vetélések hátterében, s most tehessek ellene.

Ha nézetek Önöknél progeszteronszintet, akkor honnan fogom megtudni, hogy az a terhességi kornak megfelelő szintet mutatja-e és azonnal fel kell keressek egy nőgyógyászt? Vagy pedig megnyugodhatok, és várhatok a 7-8. hétig, amikor már biztosan van szívhang.
Köszönettel,
Zsuzsanna
[1713] Dr. Sátori Anna
2015-03-03 12:48:50
Kedves Krisztina!


Elképzelhető, hogy az alacsony FSH és LH még a fogamzásgátló hatásának tudható be, de állhatnak más okok is a háttérben. Viszont ehhez nem elegendőek a leírt vizsgálatok, kiderítése csak az Ön teljes ismeretében lehetséges, így azt javaslom, keresse fel nőgyógyászát a kapott lelettel.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1709] Krisztina
2015-02-28 20:29:05
Tisztelt Doktornő!

Kisbaba tervezése végett 2 hónapja hagytam abba a Mercilon tabletta szedését, melyet 1-2 hónapos kihagyásokkal 15 éve szedtem (cisztásodás miatt kellett elkezdeni szedését).

Most egy hormon vérvizsgálaton vagyok túl, melynek eredménye a következő (luteál fázisban - 2 nappal a menstruáció előtt):
Ösztradiol: 67,9 pg/mL (40-261)
Progeszteron: 2,3 ng/mL
FSH: 0,99 IU/L (1,7-7,7)
LH: 0,68 IU/L (1,0-11,4)
Prolaktin: 11,49 ng/mL

Kérdésem az lenne, hogy rendben van-e, hogy ilyen alacsony értékeim lettek, és ha igen, akkor kb. mennyi idő után várható a fogamzásgátló hatásának megszűnése?

Válaszát előre is köszönöm,
üdvözlettel,
Krisztina
[1657] Dr. Sátori Anna
2015-02-18 10:04:27
Kedves Dóra!


Nagyobb az esélye a sikeres teherbeesésnek, ha az előzőekben említett állapotok rendeződnek. De mindenképpen azt javaslom, beszélje meg kezelőorvosával is, ő mikor tanácsolja a következő lombik elvégzését.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1653] Gál Dóra
2015-02-17 18:23:23
Tisztelt Doktornő !

Köszönöm a gyors és korrekt válaszát.
Azt elfelejtettem írni, hogy gluténmentes diétába is kezdtem, illetve az maradt még le, hogy a következő lombik program májusban lenne aktuális, lehet, hogy érdemes lenne várnom az értékek rendeződéséhez ?

Üdvözlettel: Gál Dóra
[1639] Dr. Sátori Anna
2015-02-17 11:47:39
Tisztelt Gál Dóra!


Inzulinrezisztencia állapota megfelelő, időben megkezdett terápiával sikeresen visszafordítható, tehát megoldása után ez nem állhat a teherbeesés útjába. Javasolható, hogy (kezelőorvosa által meghatározott időpontban) ismételjék meg a cukorterhelést, ebből látható lesz a kezelés hatékonysága.
A két leírt anti-TPO érték nem extrém magas, ráadásul csökkenő tendenciát mutat. Szintén (endokrinológus által javasolt időközökben) rendszeres ellenőrzését ajánlom, az előírt terápia betartásával. Emellett érdemes a D-vitamin szintjét is kb. félévente megnézetni, ugyanis elegendő mennyisége fontos a sikeres teherbeeséshez, valamint majd a terhesség fenntartásához egyaránt.
Összességében a két leírt probléma elviekben nem zárja ki a várandósság létrejöttét, gondos odafigyeléssel és a szaktanácsok megfogadásával. Azonban az információk nem elegendőek ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessem: a teherbeesés sikeres lesz-e vagy sem. Ebben nagyobb segítséget nyújthat az endokrinológus, illetve nőgyógyász szakorvos, az Ön vizsgálata után, kórelőzményének, panaszainak, tüneteinek konkrét ismeretében. Kezeléssel kapcsolatos kérdéseire is ők adhatnak választ, laboratóriumi szakorvosként erre nincs jogosultságom.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1635] Gál Dóra
2015-02-15 14:41:18
Kedves Doktornő !
Januárban volt egy sikertelen lombik kísérletünk, 0 HCG szinttel.
A második próbálkozásba szeretnénk egy kicsit felkészültebben belevágni, ezért felkerestem egy endokrinológust, aki két problémára hívta fel a figyelmemet, az egyik az IR, amire kaptam Merckformint 2X1 (diéta + testmozgás),
a másik pedig az autoimmun pajzsmirigy betegségem,
a Thyreoideaperoxidáz elleni antitest értéke az egyik vérvétel alkalmával 72 IU/ml érték, pár hónappal később pedig 53 IU/ml érték volt. Ezzel most szembesültem, hogy vetélést okoz, mondanom sem kell, hogy nagyon megijedtem, a problémák köre bővül .....
Erre szelén kúrát javasolt a terhesség 12 hetéig (150-200 mg). 1000 NE D-vitamint javasolt még. /Korábban a nőgyógyászomtól nem kaptam erről a betegségről konkrét információt, csak annyit írt a papíromra dg-ként, hogy kezdődő autoimmun pajzsmirigy betegség :-(/
Sajnos mindkét petevezetékem elzáródott, ezért csak lombik jöhet szóba. Az egyéb hormoneredményeim jónak bizonyulnak.

Az lenne az egyik kérdésem, hogy ezen értékek függvényében van-e reális esélye a teherbe esésemnek, pontosabban milyen magas a vetélés kockázata, mennyire számítanak magasnak ezek az értékek (53 illetve 72 IU/ml) ? Illetve hogyan lehetne még lejjebb szorítani ?
A másik kérdésem pedig a jódbevitellel függ össze, most már tudom, hogy kerülnöm kell a jódozott sót, azonban azt olvastam, hogy a terhesvitaminokban is anorganikus jód található. A fennálló betegségemmel milyen terhes vitamint szedhetek ?

Az egyéb értékeim az alábbiak, hátha van még valami, amin javítani kellene
3. napi eredmények
TSH 0,35 mIU/1
T4 14,46 pmol/l
T3 4,30 pmol/1
LH 4,23
FSH 6 IU/1
Prolaktin 238,70 mIU/1
Ösztradiol 128,9 pmol/1
Progeszteron 2,69 nmol/1
Totál tesztoszteron 1,060 nmol/l
Kortizol 535 nmol/1
DHEA-S 10,43 umol/1 *
21. napi eredmények
LH 4,39 IU/1
FSH 1,77 IU/1
Prolaktin 265,20 mIU/1
Ösztradiol 513,9 pmol/1
Progeszteron 31,95
AMH 4,4
41 éves vagyok
Köszönöm a válaszát és a segítségét, nagy tisztelettel:
Gál Dóra
[1597] Dr. Sátori Anna
2015-02-08 08:48:11
Kedves Sampler!


Azon kívül, hogy a D-vitamin értéke alacsony (ezt ajánlatos megfelelő szintre hozni, mert a sikeres teherbeeséshez és a terhesség fenntartásához is fontos), más lényegi eltérés nem látható az elkészült leletben. Inzulinrezisztenciára sem utalnak a cukorterhelés eredményei. Viszont amennyiben még ezidáig nem történt, a vetélések miatt javasolt hematológus szakorvos felkeresése, az alvadási rendszer esetleges zavarainak kiderítése végett.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1595] Dr. Sátori Anna
2015-02-07 07:47:02
Kedves Renáta!


Azt tanácsolom, a kapott lelettel első körben keressen fel endokrinológus szakorvost. Mindenképpen ki kellene deríteni, mi áll a prolaktin-szint emelkedés hátterében, valamint (bár a TSH még referencia-tartományon belüli) érdemes lenne egyéb pajzsmirigy-vizsgálatokat is végeztetni. Ezekkel kapcsolatban az említett klinikus szakorvos segítséget nyújthat, valamint javaslatot tehet egyéb vizsgálatokra is, az Ön teljes ismeretében, személyre szabottan.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1586] Sampler
2015-02-05 08:35:05
Kedves Doktornő!

Kérem, írja meg a véleményét az alábbi eredményeimről:
Kisbabát szeretnénk, lombik programmal volt két terhességem, a 8. és 11. héten missed ab-bal végződtek. Ezek az eredmények a vetéléstől számított 2. ciklusban lettek készítve (zárójelbe tettem a referencia értékeket)

TSH 2,36 mIU/l
T4 14,85 pmol/l
Progeszteron (22. nap) 52,27 nmol/l (5,3-86 nmol/l)
Thyreoglobulin autoantitest 32 IU/ml (0-115)
Thyreoideaperoxidáz elleni antitest 11 IU/ml (<35)

Ciklus 5. napján:
Lh 7,04 IU/l (2.4-12.,6)
Fsh 8,05 IU/l (3,5-12,5)
Prolaktin 386,8 mIU/l (102-496)
Ösztradiol 186,1 pmol/l (46-607)
Totál tesztoszteron 0,777 nmol/l (0,278-1,73)
Szexuál hormon kötő fehérje 97,7 nmol/l (18,0-114)
Kortizol 671 nmol/l (171-536)
DHEA-S 3,99 umol/l (1,65-9,15)
D vitamin 55,5 nmol/l
Glükóz 5,0 mmol/l (3,8-6,0)
Glükóz 60 perc 3,3 mmol/l
Glükóz 120 perc - 3,7 mmol/l (4,1-7,8)
Inzulin 4,1 mIU/l (2,6-24,9)
Inzulin 60 perc 16,7 mIU/l
Inzulin 120 perc 13,6 mIU/l
Homa index 0,9 (0-1)

Válaszát előre is köszönöm!
sampler
[1585] Renáta
2015-02-04 22:24:42
Kedves Sátori Anna!

Babaváró csomagot csináltattam a ciklusom 3. napján. ciklusaim általában 28-29 naposak. Nincs probléma a mesesszel, az elmúlt két hónapban uh-on volt látható nagyon szép érett túszők..volt két elzáródott petevezetékem.. egy sikertelen lombik.. majd Tavaly volt egy spotnán terhességem de sajnos 12 hetesen kiderült a baba beteg, meg kellett szakítani a terhességet. (közben tavaly dec.-ben kiderült a bal petevezeték mégis átjárható) Azóta nem estem teherbe. Felmerült egy esetleges inszemináció lehetősége, de félek hogy ilyen értékeim mellett nem fogja javasolni egyenlőre a doktor!

TSH: 3,8 soha nem volt ilyen magas tavaly nov-ben 1,9 volt
LH: 4,669
FSH: 10,59
ösztradiol. 168,7
prolaktin: 677,7 * (70,8-566,5) novemberben 286 volt.

Ön szerint nagyon rosszak ezek az értékek?
[1571] Dr. Sátori Anna
2015-02-03 13:36:02
Tisztelt Pipacs Lujza!


Többnyire a menstruációs ciklus 21-22. napján szoktuk ajánlani babaváró csomagunk igénybevételét (átlagosan 28 napos ciklussal számolva). Azonban ha van rá lehetősége, kérje ki nőgyógyásza véleményét is, hátha ő ettől eltérő időpontban javasolja a mintavételt.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1569] Dr. Sátori Anna
2015-02-03 12:06:49
Kedves Panni!


Amennyiben ciklusa kb. 28 napos, úgy a 21. napon mért ösztradiol kissé magasabb, míg a progeszteron alacsonyabb a kelleténél. A prolaktin szint pedig magas, mely felveti további vizsgálatok (laboratóriumi, képalkotó) szükségességét. Így azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki az Ön teljes ismeretében pontosabb választ nyújthat.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1566] Panni
2015-02-02 14:32:49
Tisztelt Doktornő!

Kérem az alábbi eredményekről írja meg véleményét.
Kisbabát szeretnénk, 12 hónapja próbálkozunk, sajnos még nem jött össze.
Hormonvizsgálatom eredményei (21. napos), /ciklusom 31 napos/:
Ösztradiol 679,8 pmol/ L ref.ért. 46,0-607,0
Prolaktin 1907,0 mu/l biológiailag aktív prolaktin 1655 mU/l
Progeszteron 3,43 mmol/L

Válaszát nagyon köszönöm!

Tisztelettel, Panni
[1563] Pipacs Lujza
2015-02-02 08:55:36
Kedves Doktornő!

38 éves leszek idén, a párommal babát szeretnénk. A nőgyógyászom azt javasolta, hogy mindenképpen csináltassunk meddőségi vizsgálatot az életkorunkra való tekintettel. A babaváró csomagot szeretném igénybe venni Önöktől, a kérdésem az lenne, hogy a ciklusom melyik időpontjában érdemes a vizsgálatra jelentkezni?

Köszönettel:
Pipacs Lujza
[1364] Dr. Sátori Anna
2014-12-02 15:07:12
Kedves Barbara!


Attól függ, milyen információt szeretne nyerni orvosa a progeszteron-szint méréséből. Leggyakrabban, 28 napos ciklussal számolva, kb. a 21-22. napon szokták kérni-ekkoriban mérhető ugyanis a progeszteron csúcskoncentrációja. Az Ön esetében a 23-24. napon ajánlanám a vérvételt, progeszteron vizsgálatára. De talán érdemes lenne megbeszélni nőgyógyászával, ő mit javasol.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1354] Barbara
2014-12-01 11:04:59
Kedves Doktornő!

A progeszteron "21.napi" vérvétellel kapcsolatban érdeklődnék. Változó hosszúságú a ciklusom - (elmúlt pár hónap: 28 nap, 30 nap, 31 nap, 31 nap, legutóbb 29 nap). Régebben egyébként rendszeres volt, 29 napos. Hányadik napra jöjjek vérvételre most decemberben (most a 4. napnál járok)?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Barbara
[1348] Dr. Sátori Anna
2014-11-26 11:38:12
Kedves Mónika!


A mi laboratóriumunk referencia-tartományai alapján az LH és ösztradiol értéke magasabb a várhatónál. Mivel minden laboratórium saját tesztekkel dolgozik, így a kapott eredményt a mérőhely által megadott normál tartományok szerint kell megítélni (a 9. nap a menstruciós ciklus follikuláris fázisára esik, így az ehhez tartozó normál tartományt kell figyelembe venni). Azt javaslom, nőgyógyászával beszélje meg a leletet, aki az Ön teljes ismeretében pontosabb választ nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1344] Mónika
2014-11-25 21:32:05
Kedves Doktornő!

A ciklusom 9. napján a hormonértékeim:

FSH: 6,3 IU/L
LH: 15,7 IU/L
Ösztradiol: 1084 pmol/l

A ciklusaim általában 26 naposak, a peteérés a kb. 11-12. napon szokott lenni.
A véleményét szeretném kérni, jónak mondhatók-e ezek az értékek. Babát szeretnénk.

Köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Mónika
[1255] Dr. Sátori Anna
2014-11-07 09:47:57
Kedves Ági!


Az AMH értéke alapján úgy tűnik, petefészke megfelelően működik, a benne levő tüsző-kapacitás lehetővé teszi, hogy terhesség létrejöjjön. Természetesen a sikeres teherbeeséshez ez nem biztos, hogy elegendő; de ezzel kapcsolatban nőgyógyásza nyújthat nagyobb segítséget.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1246] Ági
2014-11-04 19:59:02
Tisztelt Doktornő!

A napokban mért AMH értékem 3,4 ng/ml.

Mi a véleménye, gyermekvállaláshoz megfelelő ez az érték? 41 éves vagyok, babát tervezünk és volt már 2 sikertelen lombik kezelésem.

Válaszát előre is köszönöm:
Ági
[1177] Dr. Sátori Anna
2014-10-19 08:51:53
Kedves Renáta!


Az AMH értéke rendben van, ami arra utal, hogy a petefészeknek van
elegendő tartaléka a teherbeeséshez, nincs "kimerülve". A többi
eredményről viszont nem tudok nyilatkozni; részben azért, mert
ismernem kellene, hogy a menstruációs ciklus mely napján történt a
vérvétel, másrészt pedig az értékeléshez elengedhetetlen a
mértékegység (és amennyiben nem nálunk történtek a mérések, a
referencia-tartomány) feltüntetése. Azonban csupán a laboratóriumi
leletek alapján felelőtlenség lenne megítélni, Önnek mennyi esélye van
a sikeres teherbeesésre-ennek eldöntése az Ön teljes vizsgálata után,
az elvégzett laboratóriumi és esetleges egyéb vizsgálatok, emellett
kórelőzményének figyelembe vételével lehetséges. Vagyis azt javaslom, kérje ki nőgyógyászának véleményét a lelettel kapcsolatban.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1173] Renáta
2014-10-18 14:33:35
Tisztelt Doktornő!

32 éves nő vagyok,még nincs gyermekem.
Az AMH eredményem 0,88ng/ml.
FSH értékem: 14,3.
Luteinizáló hormon mghatározása: 11,3 mU/ml.
Prolaktin meghatározása:15,5 ng/ml.
SHBG:156,00 nmol/L
Thyreotrop hormon mghatározása 3,187
DHEA-sulfát:10,86
Progeszteron 1,71

A véleményét szeretném kérni (ezen eredmények alapján)mennyi esélyem van ,hogy gyermekem lehessen? :(
Nagyon el vagyok keseredve.Nem sok jóval biztatnak.
Segítségét előre is köszönöm!

Köszönöm a pajzsmirigynél feltett kérdésre is a válaszát!
[1149] Dr. Sátori Anna
2014-10-12 12:23:53
Kedves Renáta!


A prolaktin szintje nem a menstruációs ciklus alapján változik, hanem az érték napszak-függő: legmagasabb értékeket közvetlenül ébredés után, a reggeli órákban mérhetünk. Emiatt azt javaslom, nőgyógyászával beszélje meg a kapott leletet.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1146] Dr. Sátori Anna
2014-10-09 19:02:51
Tisztelt Horváth Erika!


Az AMH érték valóban alacsony, de még nem utal petefészek-kimerülésre. Arról, hogy stimulálható-e a petefészke, nőgyógyász szakorvos dönthet, ennek megítéléséhez nem elegendő az AMH eredményének ismerete. Az AMH vizsgálata által a petefészek működéséről, illetve kimerüléséről kaphatunk információt; tumorok jelzésére nem alkalmas. Petefészekrák kockázatának becslésére laboratóriumi úton a CA 125, és HE4 tumormarker vizsgálatok, illetve az ezekből számolt ún. ROMA score lehet alkalmas.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos



Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg