Centrum Lab

Mikrobiológia (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb fertőzések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[15331] Petrik Etelka
2019-03-12 21:36:41
Üdvözlöm!
1 hete voltam az fül orr gegeszeten góc vizsgálaton.
Garat váladékot vettek aminek az eredménye ma lett kész.
Találtak egy "klebsiella pneumoniae" vírust.
Több gyógyszerre érzékeny.
Szeretném tudni mi ez a betegség? Milyen lefolyású? Vannak e szövődményei?
Várom mielőbbi válaszukat!
Előre köszönöm a segítséget!

Petrik Etelka
[15243] Tibor
2019-03-05 20:48:31
Tisztelt Centrumlab!



Ha itthon mikroszkópos tárgylemezre készítek kenetet az meddig tárolható el két lap között amíg a laborba ér?
Pl a baktériumok akkor is látszanak éa felismerhetőek ha megpusztulnak mikroszkóp alatt?


Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[15326] Dr. Szentandrássy Julia
2019-03-11 21:14:24
A két tárgylemez összetapasztása - kizárólag féregpete vizsgálatra ( egy adott féregpetére vonatkoztatva ) használható. Festett kenet vizsgálathoz - értelemszerüen - nem. A mintavételt szakorvosnak kell végeznie, hiszen nem mindegy, hogy milyen területröl végezzük a kenetvizsgálatot. A beszáradt kenetet vagy fixálni kell, vagy a lehetö leggyorsabban a laboratóriumba juttatni.
[15234] Sz. Csaba
2019-03-05 12:24:35
Tisztelt Centrum Lab,

azt hiszem, hogy az alábbi levelem és kérdés-sorom túl hosszú lett. Amennyibe úgy érzik, hogy ez sok itt a fórum keretein belül, emeljék ki kérem azt ami releváns itt válaszra, s jelezzék kérem, hogy mely rész igényelne személyes konzultációt. Az utóbbinál az időtényező részemről a szűk paraméter, egyébként nem probléma.
Amennyiben kaphatok mindenre választ itt a fórumon az számomra nagy könnyebbség.

megtisztelő idejüket köszönöm

Sz. Csaba
[15225] Sz. Csaba
2019-03-05 09:36:34
Tisztelt Centrum Lab,

nagyon sok hiteles választ olvastam a dr.Szentandrássy Júlia és Juhász doktor „tollából is, ezért fordulok én is Önökhöz dilemmáimmal, kérdéseimmel, melyek nem hagynak nyugodni, stresszt, nyomást okoznak. Előre is elnézést a hosszabb levélért, így komplett az egész. Köszönöm a türelmet.

egy kockázatos szexuális esetet (nővel történt 2019 január 2-án) követő 54. napon szerológiai vizsgálat/vérvétel eredményei az alábbiak:

1) HIV 1, 2 Ag és Ab kimutatás (Alere) – negatív
2) Treponema pallidum (Syphilis) antitest kimutatás Immunkromatográfia (Omega) – negatív
3) RPR- (Portnoy-) teszt (OMEGA) – negatív
4) HbsAg . negatív (Hepatitis védőoltásom nincs a koromnál fogva (1974-es születés, illetve korábbi oltási könyvem nincs/ nem tudom, hogy hol lehet megkérdezni, hogy kaptam-e)
5) Hepatitis C vírus totál ellenanyag (aHCV) kimutatás (INFO) – negatív
6) Herpes simplex vírus (HSV 1 és HSV 2) IgM kimutatás ELISA (Virion/Serion eredmény: 15,7 U/ml minősítés: negatív vélemény: HSV IgM <20 U/ml
7) Herpes simplex vírus (HSV1 és HSV2) IgG kimutatás ELISA (Virion/Serion) eredmény: 25,6 U/ml, minősítés: Határérték, vélemény: HSV IgG 20-30 U/ml

Kérdés 1: a fenti eredmények (1-6) alapján negatívnak mondhatom magamat ? Mármint a fertőzések kapcsán?

Kérdés 2: A HBSAg és HCV negatív ereménye lehet hiteles 54 nap után? Vagy ismétlés szükséges?

Kérdés3: a HSV IgG határérték eredmény miatt kell aggódnom?

Lehet hogy ez az egész HSV már régóta bennem van? Szájon, nemi részeken soha nem volt herpeszem, szájban eltérés legfeljebb afta, illetve talán-talán volt egyszer kétszer ilyen-olyan kellemetlen pont, de soha nem seb vagy hasonló.

További tünetek:
1) néhány hete a jobb oldalon vándorló alhasi fájdalmam van a köldök vonal alatt indul, néha lemegy egészen a lágyék fölé. Folyás, váladék, genny, húgycsőfájdalom nincs.
2) január közepe óta fáj a torkom változó intenzitással.
3) néhány napja érzékeny a makkom a húgycsőnyílás mentén, folt, váladék, kiütés nincs.

Vizsgálatok
1) Laborom két hete készült, az teljesen jó.
2) Jelenleg várom a torok és a húgycsőkenetből vett minták (STD szűrés komplett) eredményeit.
3) Hasi UH két hete negatív, urológia teljes vizsgálat, UH is, egy hete - teljesen negatív. 4) Voltam proktológián is, az is negatív.
5) Vakbél-gyanúval voltam sebészeten, kizárták, illetve készülök gasztroenterológushoz gyomor és vastagbél tükrözésre a hasi és a torokfájás miatt.

6) A szerológia és a húgycső/torok minták kapcsán orvosi STD konzultáción vettem részt. Az utóbbi minták eredményét tőlük várom.

Ami még fontos: a január 2-i eset óta nem volt semmiféle szexuális kapcsolatom.

Bőrproblémák
A szexuális eset már több mint 8 hete történt, azóta kiütések, foltok nem jelentek meg, kb egy hete a ajkam belső oldalán jelent meg apró fehér pötty (0,5 mm-es) , ami le is vált inkább olyan mintha elharaptam volna, illetve néhány napja a nyelv alatti részen a fogsor és a száj alsó része között a nyálmirigyeknél érzek valamit, de nem seb, csak ott van, talán egy picit duzzadtabb, de nem piros, nem sebes stb. Illetve a vérvétel napjától kezdődően több helyen test-szerte húzódik a bőröm, száraz, a comb belsején és a nyakon apró pattanásszerű kiütésekkel, és néhány rózsaszín pöttyel. Hosszú évekig ekcémás voltam, most egy ideje nincs annak se tünete.
A bőr szárazsága, húzódása összefügghet STD-vel, vagy teljesen más az ok?

és az utolsó kérdés a HPV-re vonatkozik
Voltam HPV szájüregi szűrésen, a torokból és a szájüreg sok-sok részéből vettek kenetet (jól mondom?). A vizsgálat PCR-es vizsgálat volt, eredménye negatív, azt hiszem itt rendben vagyok.
Később a húgycsőből is vettek mintát, ez még kivizsgálás alatt van. Voltam szájsebészeten, a szájüreg rendben, negatív.

Amennyiben ez netán pozitív akkor ez kezeléssel, gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, az immunrendszer leküzdi a vírust?

Amíg fennáll a fertőzés az idő alatt is beadathatom a védőoltást/ elkezdhető a folyamat (tudom, hat hónap/3 oltás kell a teljes védettséghez. Az oltás segít a gyógyulásban (is)?


összegezve:
van amit kihagytam és meg kéne még nézetnem akár Önöknél is? Vagy már így is sok?
a fentiek alapján hogyan tovább? Van még nyitott kérdés, vagy ha a még hiányzó STD eredmények is jó lesznek, akkor a STD fertőzés kérdés kizárva, "hátradőlhetek"? És végre nem kell stresszelnem?

Még egyszer elnézést a hosszú és szerteágazó levélért, remélem nem rettenti el a választól, amit nayon várok.

Megtisztelő idejét ezúton is köszönve

üdvözlettel,

Sz. Csaba
[15194] M.Viktória
2019-03-04 10:55:12
Tisztelt Labor!

Az lenne a kérdésem, hogy a vércsoport + ellenanyag eredmény meddig érvényes, mivel tudom, hogy a vércsoport nem változik.
A másik meg a rubeola, toxoplazma vírus érvényességi ideje mennyi 6 hónap vagy 1 év?
És az Anti-Müller hormon és az inhibin B meddig érvényes?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: M.Viktória

Válaszok

[15201] Dr. Juhász Attila
2019-03-04 12:00:48
T Hölgyem,
Kedves Viktória.

Vércsoport ellenanyag státusa változhat, transzfuziós és egyéb klinikai előzményektől függően.
Ha rubeola, toxoplazma, CMV IgG pozitív, IgM negatív akkor az azt jelenti, hogy Ön korábban fertőzésen vagy sikeres vakcináción átesett, azaz életfogytig védett kivéve extrém immunszupressziós eseteket. Ha IgG negatív akkor terhesség előtt és alatt kontroll vizsgálatok szükségesek és Rubeola esetén még a terhesség előtt újra vakcinálás is szükséges.
Az AMH a korral csökken, ez jelzi a petefészek rezerv/tartalék kapacitását, fél egy éves eredmény még reprezentatív lehet.

T. :
Dr. J. A.
[15160] Kulcsár Lászlóné
2019-03-01 08:35:59
Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy candida kimutatására milyen vizsgálatot tudna ajánlani.Köszönöm Válaszát!
Üdv, Kulcsárné

Válaszok

[15185] Dr. Juhász Attila
2019-03-01 17:21:41
Tenyésztést a megfelelő váladékból, amelyhez lesz mikroszkopos vizsg is.
[15159] Kovács Mónika
2019-03-01 05:52:40
Üdvözlöm!
Egy olyan problémával küzdök évek óta, amiben nem tudtak segíteni az orvosok.
Állandó, nagyon kellemetlen lehelettel szenvedek évek óta, amit a környezetem is érez.
Jártam már gasztroenterológián, fül-orr gégészeten, fogorvosnál.
Mindenhol azt mondták minden rendben.
Garatmanduláimat kivették, gócosak voltak. Volt egy rossz bölcsességfogam, kivették. A nyelvem lepedékes hátul, ez lehet a probléma? Fogorvosom szerint minden rendben, röntgen felvételen sem látott eltérést.
Hallottam erről a baktérium tenyésztésről, fogászatilag is létezik ilyen? Hátha szájüregi baktérium a probléma gyökere.
Válaszát köszönöm.
[15148] Anna (32)
2019-02-27 15:37:18
Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Tanácsát szeretném kérni a következőben: Másfél héttel ezelőtt uszoda, aztán a Férjemmel való összebújás következtében felfázásos tüneteim lettek: sűrű vizelés, hólyagfájdalom, hőemelkedés, később vesetáji fájdalom. Jártam a házi orvosnál, aki vizelet vizsgálatot és tenyesztést kért, illetve a panaszok miatt felírt Supraxot. A tenyésztés eredmenye: Enterobacter aerogenes és Enterococcus faecelis, mindkettő 10'3/ml. Ennek ellenére a vizelet vizsgálat eredménye teljesen negatív, a nitrit is, amit furcsálltam, mert 2-féle baktérium is kitenyeszett. Vagy a 10'3/ml kevésnek minősül? 4 tabletta Suprax beszédese után egyre jobban fájt a vesém, a hőm maximum 37.3 volt végig. Az urologián 2 keresztes gennyes volt a vizeletem, vesemedence gyulladást gyanított az orvos, Levofloxacint kaptam, amire allergiás lettem és 1 tabletta után Augmentinre cserélte az orvos. Mindet beszedtem, nem mutatott gyulladást a Crp érték és a vizelet is negatív volt. Nagyon örültem, hogy vége, mire ahogy vége lett az antibiotikus kezelésnek, gyakorlatilag aznap este megint elkezdett fájni a hólyagom, sűrű vizelés és vesetáji fájdalom, 37.1. Ma reggel a házi orvos Nitrofurantoinát írt fel. Egyszerűen nem értem. hogy reggeli negatív vizelet után hogy jött vissza estére újra az összes tünet. Olvastam, hogy az Augmentin Duóra és a Nitrofurantoinra is rezisztens az E. aerogenes, emiatt félek, hogy ez a baktérium okozza a tüneteket, mert 4 szem Suprax és 1 szem Levofloxacin nem irtotta ki, és még nagyobb bajt fog okozni. Rengeteg folyadékot ittam és gyógyteákkal is kiegeszitettem a kezelést, el vagyok keseredve, hogy kezdődik elölről az egész. A kérdéseim a következők lennének: 1. Lehetséges, hogy reggeli teljesen negatív vizelet után délutánra megint befertőződik a húgyút annak ellenére, hogy még aznap bevettem az utolsó Augmentint, rengeteg folyadékot ittam és nem úsztam, nem bújtunk össze? 2. Az egyik urológus azt mondta, hogy 37.2-3-mal szerinte kicsi a valószínűsége, hogy vesemedence gyulladás legyen, mert magas lázzal járna. Lehetséges, hogy a vesetáji fájdalom ellenére "csak" a hólyag érintett? 3. A 10'3/ml mennyiségű baktérium mennyire számít soknak és veszélyesnek? Lehetséges, hogy az aerogenes baktériumot már a 4 db Suprax és 1 db Levofloxacin elpusztította? Utalhat rá, hogy a legutóbbi nitrit és vizelet eredmény negatív volt? Viszont akkor nem értem, hogy kezdődött megint elölről az összes tünetem. Nagyon szépen köszönöm előre is a választ és bármi tanácsot, mit tegyek, milyen vizsgálatot érdemes csinaltatni. Nagyon félek, hogy a végén már semmi nem fog hatni és szepszisig jut a dolog. :(

Válaszok

[15184] Dr. Juhász Attila
2019-03-01 17:20:52
T Hölgyem,
Kedves Anna,

-ez komplikált hugyuti infekció,
- amikor tünete lesz ugy, hogy 3 napja nem szedett antibiotikumot, akkor reggeli első középsugár vizeletből legyen vizelet általános és üledék vizsgálat , plusz vizelet tenyésztés,
-ha van fehérvérsejt/genny a vizeletben akkor a 10^-3dikon is kórokozónak tekinthető, de a 10^5dikent hivják szignifikáns bakteuriának,
- ezután, ha a hagyományos tenyésztés-antibiogram és antibiotikumos kúra nem segített, akkor, kell Ureaplasma /Miycoplasma vizsgálat, ha az sem akkor Chlamydia és nőgyógyászati/urológiai vizsgálat, hátha van vmi kövesség, hugyuti deformitás amitől visszajön a tünet ujra meg ujra.

T
Dr. J.A:
[15108] Pál
2019-02-25 22:42:14
Kedves Centrumlab!





H. parainfluenzae izolálására húgycsőből vett mintát vagy pl esetleg ondómintát érdemes leadni Önöknél?
Az hogy kibukjon ez a baktérium melyik vizsgálatot kell kérnem Önöktől?
Aerob vagy anaerob tenyésztés?

Vidékről utaznék, mennyi ideig áll el transzportközegben, egy ilyenben?
https://www.mwe.co.uk/microbiology-lab-supplies/transport-swabs-microbiology-swabs/transwab-amies-mw170/

Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[15109] Pál
2019-02-26 06:10:36
Nálam is alap STD-k negatívak, gondozóban széttárják a kezüket hogy biztos pszichés. Pedig vörösebb a szokásosnál urológus azt hitte gomba negatív teszt ellenére, de szájon át szedhető flukonazol után sem múlt el így az is széttárta a kezét..
De napi 1-szer kb elkezd égni és ilyenkor minimális váladék is van. De van amikor napokig meg semmi.

Szóval mire sorrakerülök tesztre addigra lehet pont akkor nem mutat ki semmit.
A rutin tenyésztés aerob, de gondoltam mi van ha anaerob a baktérium?


Illetve akkor kellene mintát venni mikor fáj és váladék is van, vagy bármikor ki kellene hogy mutassa a teszt ha van?

Arra gondoltam, leveszem itthon mikor váladék van, vagy a péniszben hagyom egy fél órát a tampont hogy biztos kolonizálódjon aztán úgy esetleg nagyobb eséllyel tenyészik ki baktérium.

Válaszát előre is köszönöm!
[15122] Dr. Juhász Attila
2019-02-26 23:50:01
T Pál,

A váaldékos állapotban kell a minta.
Az Amiesben el fog állni aznap biztosan.
SIma aerob tenyésztést kérjen.
Glans felszineről nem lehet mintát venni tamonnal.

Ne kenegesse semmivel, mar simaán lehet hogy vmi mellékhatás miatt vannak panaszai vagy vmi más pl. lichen, psoriasis, stb, de nem std.
Menjen maszekhoz ha a bngi nem jön be.


T
Dr. J.A:
[15158] Pál
2019-02-28 18:09:46
Köszönöm válaszát, le is adtam Önöknél a mintát.


Maszeknál kezdtem mert ott volt előbb időpont de labor nélkül antibiotikumot írt, de csak rosszabb lett, majd bngi, ott is fizetni kellett minden tesztért (4-es panel) mondván a TB csak HIV és szifiliszre szűr ingyen.
Minden negatív, tünetek változatlanok. Vagy prosztatagyulladás is okozhat hasonlót de urológia is negatív.
Szóval ha már fizetek akkor olcsóbb ha magam találgatok.

Amúgy Önöknél helyben van a leoltás, PCR automata stb vagy Önök is szállítják tovább valahova?
Mert csak azért kérdezem hogy mikor érdemes leadni, pl délután, ráadásul pénteken pl biztos nem ajánlatos mert nálam is áll egy darabig a minta de mire Önöktől is továbbmegy addigra tuti használhatatlan lesz.

Váladék csak kb 3-4 naponta van napi egyszer erős fájdalom kíséretében, gondolom eleve csak abból érdemes a tenyésztés.

Amúgy hűtőbe kellene rakni, vagy testmelegen a zsebemben tartani vagy tökmindegy mert baktériumfüggő?

A kérdésem az hogy lehet-e, érdemes-e anaerob tenyésztést kérni húgycsőváladékra?
[14956] Pál
2019-02-15 11:15:38
Tisztelt Centrumlab!


Látom hogy vállalnak különféle baktérium tenyésztéseket. Nos a kérdésem az hogy mintavételt vállalnak-e, vagy ha nem akkor adnak-e hozzá mintavevő pálcát akár térítésért cserébe?
Pl torokváladék, húgycsőváladékhoz, PCR és tenyésztéshez gondolom másfajta kell.

Tehát ha akarok egy Chlamydia PCR-t, és esetleg egy gonorrhoae tenyésztést akkor gondolom két különböző pálca kell.

Belgyógyász azt mondta hogy vigyek mintavevőt, meg esetleg egy vizsgálatkérőlapot ha fizetősen akarom és akkor megcsinálja.
Vagy ha veszek egy ilyet és leadom úgy megcsinálják:
http://www.salusgyogypont.hu/hu/shop-torok-leolto-palca-transwab-125-db-doboz-mintaveteli-eszkoz-420307000-p6637

Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[15006] Dr. Juhász Attila
2019-02-19 12:27:56
T Pál,

Igen adunk pálcát, igen különböző kell. Török és orrváladékot veszünk, mát nem.
Ilyen ügyben bőr, nemigyógyászhoz menjen ne belgyógyászhoz a helyes mintavétel érzés miatt is.
T
DrJA
[14944] Sinka Lajosné
2019-02-14 13:39:52
Tisztelt Doktor Nő!

Nagyon sok a baktérium a vizeletemben (1434/látótér) és (7958/ul) mi ennek az oka, mit javasolna?

Köszönettel várom válaszát.

Sinka Lajosné Németh Anna

Válaszok

[14951] Dr. Sátori Anna
2019-02-14 16:32:29
Tisztelt Hölgyem!


Ha van húgyúti fertőzésre utaló tünete, vagy fehérvérsejt is van a vizeletében, javasolt vizelettenyésztést végeztetni.
Egyébként pedig érdemes megismételni a vizsgálatot, mert az eredmény fakadhat a minta utólagos bakteriális kontaminációjából is.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki a fentiek ismeretében, segíthet a továbbiakban.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[14811] József
2019-02-01 12:23:05
Nem, sajnos nem Neisseria gonorrhoeae hanem a Neisseria meningitidis kórokozóra gondoltam.

Az is okozhat húgycsőgyulladást és hasonlóak a tünetei mint a trippernek csak könnyen benézik a tesztek.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28481980


Tehát ilyet tudnak-e tenyészteni vagy PCR-el azonosítani?

Illetve a rutin kenetes teszten esetleg kibukhat-e?

Válaszok

[14845] Dr. Juhász Attila
2019-02-05 23:57:57
Tisztelt Uram,
Kedves József,

Nem elérhető nálunk a N. meningitidis PCR.
Az N. gonorrhoeae PCR nem látja a N. meningitidist.
Gennyes hugycsőváladékban azonban sima metilénkék festéssel bármilyen Neisseria kimutatható az akut szakban intracellulárisan.
Véleményem szerint előbb legyenek kizárva PCR-rel vagy bárhogy a szokványos/alap STD kórokozók és csak utána vadásztasson ritkaságokra, amelynek nagyon kicsi a valószínűsége.
Forduljon veneorologushoz közvetlenül és ne a medline-on kutakodjon, ha van gennyes hugycsőgyulladása.

T:
Dr. J.A:
[14915] József
2019-02-12 18:25:48
Köszönöm válaszát kedves Attila!


Elsőnek igen, nem a neten hanem a való világban kerestem fel a nemibeteg gondozót. Tesztelés nélkül antibiotikumot írtak ami persze nem használt, sőt még fokozta a tüneteket.
Tehát így az akut szakaszban lévő kimutathatóság már odavan. Vakon lett lövöldözve, mostmár mikor már ízületi fájdalom is van meg már szinte kimutathatatlan.
Itt a probléma, jelenvan, de már krónikus formában, több mint féléves fertőzést már nem egyszerű kimutatni.
Kétszer is negatív lett minden átlagban szóbajöhető fertőzés. Ezért vadászom a ritkaságokra..
Gennyes húgycsőgyulladásom nincs, fáj, de váladék nincs.

Így főképp a PCR jöhet szóba meningitidiszre de olyat Mo-on nem csinálnak, legalábbis nem találtam.
Sőt már a gonorrhoeát sem tenyésztik csak PCR-rel nézik szinte mindenhol.
Így ha tényleg belefutottam egy ritkaságba akkor esélytelen a kimutatása..
Ceftriaxont meg nem adnak vaklövésre, a többi meg nem használ.
[14935] Dr. Juhász Attila
2019-02-13 21:25:54
- Chlaymdia fertőzés(azythromicin jó rá, Sumamed S) után nem ritka az arthritis, de lehet az izületi panaszai és az STD fertőzése között nincs összefüggés, igy jó ha elegy rheumatologushoz, de a pszichés eredet sem kizárható egyes tüneteivel kapcsolatban.

- elérhető nálunk a Neisseria tenyésztés, ha nincs hugycsőváladék a akkor izületi punktátumból is lehet tenyészteni és mikroszkopos vizsgálatot csinálni, ha van ki megcsinálja a mintavétel szakszerűen.
[14804] Tímea
2019-01-31 20:27:35
Tisztelt Doktor Úr!

Végeztettem Önöknél egy Helicobacter vérvizsgálatot melynek az eredménye:

Helicobacter pylori AT <0,40 U/mL 0,00 - 1,10

Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az eredménnyel teljesen kizárható a helicobacter jelenléte a szervezetemben vagy szükség lenne egy kilégzési tesztre is, hogy biztos eredményt kapjak?

Válaszok

[14834] Dr. Sátori Anna
2019-02-05 13:20:05
Kedves Tímea!


Az eredmény azt jelzi, hogy nincs Helicobacter pylori ellen termelődő ellenanyag a vérében, vagy csak nagyon alacsony mennyiségben. Gold standard vizsgálat a kilégzési teszt.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, kórelőzménye, panaszai, tünetei alapján ő ítélheti meg, szükség van-e még további vizsgálatokra.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[14802] József
2019-01-31 18:03:54
Tisztelt Centrumlab!



Neisseria meningitidis tenyésztést vagy PCR-t vállalnak-e húgycsőkenetből?

Illetve a sima normál baktériumtenyésztésnél kibukik-e ha van ilyen fertőzésem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[14808] Dr. Szentandrássy Julia
2019-02-01 09:00:14
Valószínűleg Neisseria gonorrhoeae / STD kórokozó / kimutatásra
gondolt. A Neisseria meningitidis az agyhártyagyulladás kórokozója,
kimutatása nem húgycső mintából történik. A Neisseria gonorrhoeae
kimutatáshoz PCR vizsgálatot javaslok, ami nagyon érzékeny és
megbízható vizsgálat. Célszerű a húgycső mintát urológussal levetetni:
az a fontos, hogy a minta sejtes elemeket tartalmazzon - ezért
speciális mintavevő használata szükséges.



Dr. Szentandrássy Julia
[14663] Pál
2019-01-23 15:18:17
Tisztelt Centrumlab!



Vizelet tenyésztésnél az antibiotikum szedés milyen mértékben befolyásolhatja az eredményt?
Tehát antibiotikum terápia alatt érdemes elvégeztetni, mondván ha rezisztens a baktérium akkor kitenyészik antibiotikum mellett is?

Tehát ha van tünet és antibiotikum ellenére nem múlik akkor a "nagykönyv" szerint lehet menni antibiotikum alatt is, vagy úgy illene miután már kiürült a szervezetemből?



Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[14691] Dr. Juhász Attila
2019-01-24 20:40:10
Vizelettenyésztésnek értelme, hogy biztosan jó legyen az eredmény az antibiotikum szedés előtt és az után van, de nem alatta.
[14597] József
2019-01-17 15:12:36
Kedves Centrumlab!


Volt egy új kapcsolatom, mely után húgycsőégés, láz, hasmenés jelentkezett két héten belül. Új barátnőnek szóltam de Ő csak felháborodott mondván neki semmi baja nincs, csak nekem volt. Elmentem "full tesztre", immuncromatográfiás alapon a chlamydia pozitív lett. De a mintát magamnak vettem, nem nagy ördöngösség, sőt diszkrét hogy odaadják a húgycső tampont, tárgylemezeket aztán oldjam meg magam.Nos így írtak fel doxyciklint de attól nagyon rosszul lettem, ízületi fájdalmak, mintha az izmaimat kiakarták volna tépni, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar jelentkezett majd el is ájultam. Másnap csináltak egy vérképet és vizelet tesztet mely negatív lett így írtak azitromicint de a hasmenésen kívül nem szűnt meg semmi.2 hét múlva ismét elmentem tesztre, ott már negatív lett a chlamydia.
Utánna még írtak aktil duót de csak erősödtek tőle a panaszok, ha antibiotikumot szedtem felment tőle a lázam is.
Sőt az azitromicin kúrát (1g) meg is lett ismételve, frissen bevettem rá két napra nemhogy múltak volna a tünetek hanem még húgycsőfolyás is jelentkezett.
1 hónap múlva csökkent a napi 38 fokos láz, a rosszullét, gyengeség, de a hátfájás, húgycsőégés megmaradt ugyanúgy illetve az ízületi fájdalom is.
Ez már fél éve és még mindig megvannak a tünetek. Volt azóta 1 PCR teszt is ami negatív lett.
Szóval minden negatív, de a fájdalmak megvannak. De érdekes hogy most fél év után próbaképp beszedtem egy doxycyklint, és nem történt semmi, sőt mostmár beszedtem 1 dobozzal és most semmiféle reakció nincs rá, akkor meg elájultam tőle. A tünetek stagnálnak, de végigszedek egy kúrát hátha kidöglik bármi is is.
Az a gyanúm hogy vagy chlamydia vagy bármi más lehetett ami majdnem szepszist okozott, és mikor bevettem az első szem doxyt akkor a hirtelen sok elpusztuló baci ütött ki és nem a gyógyszerallergia.
Csak a kérdésem lenne hogy így utólag van-e erre bármi esély ennek a kimutatására, illetve tudnak-e ajánlani valamiféle Önöknél elérhető vizsgálatot ami a fertőződéstől folyamatosan vizelés utáni húgycsőégést okoz?
Pl vérből chlamydia ha már húgycsőből negatív, illetve herpesz vírus stb ellen Önöknél lehet-e tesztet csináltatni?
Illetve Önöknél is önkiszolgáló a húgycsőkenetes vizsgálat?
Vizeletet tudnak esetleg nem baktériumra hanem vírusra tesztelni?

Rengeteg pénzbe került már ez az egész meg még fog is szerintem. :-(
Kapcsolatom ezzel csúfos véget is ért de nem is merek újjat kezdeményezni mert amíg tünet van gondolom kórokozó is van így most meg én nem akarok megfertőzni senkit..


Válaszukat előre is köszönöm!

Vérkép a doxy utáni rosszullét utáni 1 napon:
Süllyedés
2
mm/h
2
15
Mennyiségi és minoségi vérkép
Fehérvérsejtszám
7,47
G/l
4,00
10,00
Vörösvértest
5,58
T/l
4,50
6,00
Hemoglobin
158,0
g/l
140,0
180,0
Hematokrit
0,45
---
---
MCV
81,2
fl
80,0
95,0
MCH
28,3
pg
24,0
34,0
MCHC (átl. Hgb konc.) 349 g/l 330 360
RDW (vvt. görbe szélesség) 12,8 % 11,6 13,7
Thrombocyta 307 G/l 150 400
MPV (átl. PLT térfogat) 8,9 fl 7,8 11,0
Neutrofil 73,4 % + 37,0 73,0
Lymfocyta 18,6 % - 20,0 55,0
Monocyta 6,7 % 2,0 10,0
Eosinofil 0,9 % 0,0 3,0
Basofil 0,4 % 0,0 2,0
Neutrofil (abszolut érték) 5,48 # 1,40 6,50
Lymfocyta (abszolut érték) 1,39 # 1,20 3,40
Monocyta (abszolut érték) 0,50 # 0,00 0,70
Eosinofil (abszolut érték) 0,07 # 0,00 0,70
Basofil (abszolut érték) 0,03 # 0,00 0,20
Klinikai kémia
Glukóz meghat. 5,03 mmol/l 3,90 6,10
Haemoglobin A1c (HPLC) 5,2 % 4,0 6,0
Haemoglobin A1c (HPLC) 34,0 mmol/mol 20,0 42,0
Koleszterin 5,31 mmol/l + 3,90 5,20
Trigliceridek meghat. 1,05 mmol/l 0,50 1,70
HDL koleszterin 1,29 mmol/l 0,92 2,50
non-HDL 4,02 mmol/l --- ---
Karbamid meghat. 3,43 mmol/l 2,50 7,50
Kreatinin (enzimatikus) 52 μmol/l - 74 120
eGFR-EPI Ff<80 >90ml/perc/1,73
m2
--- ---
Húgysav meghatározása 201 μmol/l 200 416
Össz. bilirubin 28,7 μmol/l + 5,1 17,1
Direkt Bilirubin 8,7 μmol/l + 0,0 6,8
GOT 21 U/l 0 42
GPT 24 U/l 0 42
GGT 26 U/l 11 61
Alkalikus foszfatáz 196 U/l 64 306
LDH 338 U/l 0 480
CK 56 U/l 24 195
Nátrium 142,3 mmol/l 135,0 150,0
Kálium 3,84 mmol/l 3,80 4,80
Kálcium meghat. 2,29 mmol/l 2,15 2,50
Magnézium 0,96 mmol/l 0,65 1,03
Vas meghatározása 19,8 μmol/l 7,2 27,7
Transzferrin 3,03 g/l 2,00 4,00
Immunkémia
C reaktív fehérje (CRP) 0,0 mg/l 0,0 8,0
Vizelet általános
Vizelet szín világos sárga --- ---
Vizelet turbiditás tiszta --- ---
Vizelet fajsúly 1,007 1,002 1,030
Vizelet vegyhatás 7,0 5,0 9,0
Vizelet fehérje neg --- ---
Vizelet cukor norm --- ---
Vizelet aceton neg --- ---
Vizelet urobilinogén norm --- ---
Vizelet bilirubin neg --- ---
Vizelet nitrit neg --- ---
Vizelet leukocyta neg --- ---
Vizelet vér neg --- ---
Vizelet üledék
Vizelet üledékvizsgálat negatív --- ---

Vérkép két hónappal az eset után mikorra már kb megjavultam:
FVS: 5.43 Giga/L 4.50-10.80
VVT: 5.42 Tera/L 4.70-6.10
HGB: 154 g/L 130-165
HTC: 0.440 - 0.39-0.50
MCV: 81.7 fL 80.0-99.0
MCH: 28.4 pg 27.0-31.0
MCHC: 348 g/L 315-355
RDW%: 12.4 % 12.0-15.0
THR: 281 Giga/L 150-400
MPV: 6.3 fL 7.2-11.1 L
PDW: 52.4 fL 25.0-65.0
NEUT%: 64.3 % 43.0-76.0
LYMP%: 27.7 % 17.0-41.0
MONO%: 3.6 % 3.4-9.0
EOS%: 2.6 % 0.0-5.0
BASO%: 0.5 % 0.0-1.5
LUC%: 1.4 % 0.0-4.0
LYMP#: 1.50 Giga/L 0.90-3.10
MONO#: 0.20 Giga/L 0.20-0.90
EOS#: 0.14 Giga/L 0.00-0.60
BASO#: 0.03 Giga/L 0.00-0.20
LUC#: 0.08 Giga/L 0.00-0.40
NEUT#: 3.49 Giga/L 1.90-7.70
MPXI: 3.9 - -10.0-10.0
LI: 2.15 - >1.9

Válaszok

[14598] Dr. Juhász Attila
2019-01-17 16:45:38
Tisztelt Uram,
Kedves József,

Ha jót akar magának és nem tévutakat, akkor elmegy egy bőr-nemigyógyászhoz, ugy is hívják, hogy venerológus.

Amivel nem elkeseríteni, hanem a vizit szükségességét alátámasztanám azok a következők:
- szexuális úton egy "menetből" többféle baktériumot és vírust össze lehet szedni,
- Neisseria gonorrhoeae okozhat hugycsőgyulladást, szepsist és izületi gyulladást ráaadásul doxiciklin és azitromicin rezisztens is van belőlük, ilyen vizsgálatról nem írt.
-de elkaphatott, Mycoplasma genitaliumot, Ureaplasmát amely szintén okozhat hugycsőgyulladást,
- további szexuális úton terjedő kórokozók: T pallidum (szifilisz), herpesvírus, HIV, hepatitis C, B amelyek ugyancsak beszerezhetőek egyugyanazon alkalommal de nem ezek a tüneteik vagy tünetszegények, viszont érdemes lecsekkolni ezeket is.
- a tüneteket, főleg az elhúzódó esetekét, nagyban színezi és befolyásolj a páciens szubjektuma, lelki állapota, így ezért is és a szükséges vér és genitális mintavételek miatt nem ajánlom az önmintavételezést, hanem a venerologusnál történő megjelenést ajánlom, akiknek országszerte intézményes kapcsolata van a Synlab laborjaival a szükséges tesztek elvégzésére.

Szerintem sem ajánlott a negatív STD státuszig újabb kapcsolatba kezdenie, mert szinte garantált a kudarcélmény mindkét félnek.

T
Dr. J.A.
[14605] József
2019-01-17 20:49:36
Tisztelt Dr. J. A.!


Köszönöm válaszát!

Én is így gondolom hogy nem érdemes új kapcsolatba kezdeni amíg ez a dolog meg nem szűnik. Nade papíron negatív vagyok... de ebből megint összeveszés lesz ha netalántán mégis ragályos.
Márpedig a húgycsőégés, illetve azóta a fityma is vörösebb annyira hogy az urológus szerint gomba, írt is rá gyógyszert persze nem használt.
Tehát ha látható meg érezhető elváltozás van akkor van valami nyavaja.
Nade a tesztek szerint a gomba és a 4-es panel is teljesen negatív. Mikor magamnak vettem a mintát akkor a chlamydia lett csak pozitív, de akkor is volt gonorhoea tenyésztés ami negatív lett.
Harmadiknak már az egyetemi STD Centrum rendelésére mentem társadalombiztosítás keretében. Ott is fizetni kell mint a katonatiszt a HIV és szifiliszen kívül mindenért, de ott ők veszik a mintát, nem önkiszolgáló. 4-es panel, + tenyésztés + HIV, szifilisz, hepa B,C vérből, ablakperiódus után mind negatív lett. Egyedül a herpeszt nem nézettem, azt mondták ha nem volt hólyag akkor nincs herpesz.
Szerintük már csak prosztatagyulladás az okozza a panaszt, menjek urológushoz. Aznap urológiára is mentem, szerinte gomba a sok antibiotikumtól, mondván nehéz kimutatni ezért negatív de írt rá gyógyszert + krémet. Nem használt.
Vörösebb mint kellene de nem viszket, nem váladékozik, nincs szaga, csak ég. Vándorlóan, hol a térdek égnek majd a húgycső. Persze vizelés után mindig van égés.
Még külföldi fórumokon is televannak olyan esetekkel hogy új kapcsolat után krónikus tünet tehát tutira fertőzés és minden negatív, írnak találomra antibiot aztán ha nem múlik így jártak.
Amúgy az STD centrumnak kellene az ilyen "rejtélyes" eseteket vizsgálni, továbbküldeni de ehelyett az összes doki rezidens volt és szerintük ha a teszt negatív akkor nincs bajom.

De ha nem a klasszikus tömegbetegséget kap el az ember, tehát a Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasmán kívül van valami nyavajája az embernek akkor megáll a tudomány, így jártunk kategória?
Nem minden kórokozó meg gomba tenyészhető, sőt ha felbukkanna valami új betegség, pl a chlamídiához hasonló amit nem lehet tenyészteni akkor ki se bukna, fel sem tűnne senkinek amíg a fél ország el nem kapja?

Mert nekem egyértelmű, sőt még látható tüneteim voltak, vannak, voltam magánlaborban, bőrgyógyásznál, nemigyógyásznál, urológusnál és ha a teszt negatív vagy nem viszi az antibiotikum akkor széttárják a kezüket.
Ön szerint ha mint az előző kommentelő írja, netalántán felbukkanna egy PCR negatív chlamydia fél európát letarolná mire kibukna a dolog.
A chlamydia bejelentésköteles megbetegedés, ennek ellenére senki nem jelentette be, magánlabor önkiszolgáló és diszkrét, HIV-et sem jelent be, nemibeteg gondozóban beírták hogy ngu urethritisz és felírta a gyógyszert, magánorvos számlát sem leletet nem ad, nemmég bejelentést stb, de ha nincs tömegesen megugró bejelentés vizsgálódás sem lesz....

De bármi is a bajom, fogalmam sincs mennyire fertőzőképes és elég gáz lenne átadni.

Ön szerint mitévő legyek?
[14621] Dr. Juhász Attila
2019-01-21 12:01:21
T Uram,
Kedves József,


Szerintem egy kicsit higgadjon le.
Kattanjon le a témáról.
Ne kezelgesse magát házi módszerrel és ne buvárkodjon az orvosi irodalomban.
Mivel a nemi és érzelmi élet fontos, ezért megértem az aggodalmát, de nem zárható ki, hogy tüneteit felnagyítja, hiszen megviselte a történet vagy az ok okozati kapcsolat az STD fertőzés és tünetei között nem létezik.
Amennyiben további kezelések diagnosztikák nélkül tünetei fokozódnának, forduljon újra bőr és nemigyógyászhoz.
Az önmintavézelezést nem javasolom, lehet csak rendesen megsértette a hugycsövét és annak a fizikai és pszichés következményeit cipeli, amely akár elmulhat a túlzott betegségtudata rendeződésével. Ez nem ritka jelenség egy frusztráló STd fertőzés után. Lehet egy pszichológust is megfontolnék a helyében.
Kérjen papírt, leletet, ha nem adnak akkor is.

T
Dr J A
[14568] Anna
2019-01-16 10:34:27
Tisztelt Dr. Juhász Attila! Köszönöm szépen az utánajárást, várom a kontroll labor eredményt. Nem tudom tünetnek számít-e, hogy a nyaki-torok nyirokcsomót hetek óta (de nem folyamatosan, időnként, egyszer-egyszer) érzékenynek érzem, a napokban begyulladt a szemem (szemészeten ezt árpának mondták), az ugyanakkor készült laboromban a GPT májfunkció kissé emelkedett (46 U/L és még volt pár kisebb eltérés). A labor 2019.01.10.-én készült, Sorszám: 10639. Igyekszem nem idegeskedni, egy ilyen pici eltérés remélhetőleg nem jelenthet nagy bajt :)

Válaszok

[14599] Dr. Juhász Attila
2019-01-17 16:50:57
Kedves Anna,

Leginkább nem találgatnék a várt eredmények nélkül, de valószínűbb, hogy nem toxo és cmv van a tünetek hátterében, ilyen tünet egy sima torokgyulladástól is lehet.

T
Dr. J.A.
[14617] Anna
2019-01-21 10:48:18
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

A TORCH leletet a mai napon ismét megküldték, ugyanazzal a sorszámmal (15903), ugyanakkor új információt nem látok benne, az eredmények ugyanazok, mint az előző leleten, a terhességi hét van feltüntetve pluszban. Ez azt jelenti, hogy az ismételt mérésnél is Cytomegalovírus IgM és Toxoplasma gondii IgM pozitivitás, és így fertőzés igazolódott? Lassan 10 hetes terhesen kell emiatt aggódnom, érdemes újabb szűrést csináltatnom?
Köszönöm előre is válaszát!
[14649] Dr. Juhász Attila
2019-01-22 13:45:55
Megnézem és válaszolok konkrétan.

Dr. J. A.
[14666] Dr. Juhász Attila
2019-01-23 19:51:56
T Hölgyem,
Kedves Anna,

Nem ezek ugyanazok aza eredmények.
Várja meg a megerősítő vizsgálatokat.

T
Dr. J.A:
[14552] Gyümi
2019-01-15 16:32:46
Kedves Centrumlab!


Nem értek a PCR technikához így nem tudom az alábbi mondat mennyire helytálló:
" A pcr egy jellemző genetikai térképet azonosít. Minden alfajnak más a kódja. Mivel a chlamydia apró mutálódásra hajlamos, ha épp egy helyen módosult, máris álnegatív lesz a teszt. "


Tehát tegyük fel vizsgálnak engem bármire PCR technikával, de pl ha tényleg egy kicsit mutálódott, változott az engem fertőző kórokozó akkor létezhet PCR álnegatív teszt is?

Tehát gondolom az se 100%-os...


Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[14555] Dr. Juhász Attila
2019-01-15 17:04:47
Tisztelt Páciens,
Kedves Gyümi,

Az ilyen típusú PCR reakciókat a DNS olyan régióra állítják be amelyek a legkonzerbatívabbak, azaz nem variábilis régióra, ahol persze nem nulla, de nagyon alacsony a PCR reakcióban álnegativitást okozó mutáció lehetősége.
A kereskedelmi forgalomban lévő Chlamydia PCR reakcióknak ezzel együtt is nagyobb a specificitása és szenzitivitása, összességében a diagnosztikus teljesítménye, mint egy nem PCR alapú Chlamydia tesztnek.
Úgyhogy ha van lehetősége válassza A PCR-és meghatároztatást.
Az idézett mondat leginkább szakmai marketingszövegnek tűnik, ahol el akarják adni a nem PCR-és Chlamydia tesztet, mert csak a nem elérhető a PCRes meghatározás és valamilyen szakmai magyarázatot próbálnak adni.
Ezzel együtt különböző modzsertanokkal ugyanazok a nagy számú minták sem 100%ban ugyanazt az eredményt adják sehol a világon, tehátesznek eltérések, fals negativitások, fals pozitivitások.

T
Dr. J. A.
[14538] Anna
2019-01-15 10:50:43
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A múlt héten, 8 hetes terhesen végezték el a TORCH vizsgálatot. Az eredmény:
Cytomegalovírus IgG antitest/LEIA (Immulite) 0,10 S/CO
Negatív (nem reaktív, küszöbérték index < 0,9 S/CO)
Cytomegalovírus IgM antitest/LEIA (Immulite) 1,12 S/CO
Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 1,1)

Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) <5,00 S/CO
Negatív (nem reaktív, küszöbérték index < 6,5)
Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 1,12 S/CO
Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 1,1) .

(Herpes simplex folyamatban)

Augusztusban az alábbi eredmény volt toxoplasmára (lombikbeültetés előtti vizsgálat keretében).
Anti-Toxoplasma gondii IgM típusú ellenanyagok kimutatása ELISA módszerrel (BIO-RAD)
negatív, cut-off index < 0,8
Anti-Toxoplasma gondii IgG típusú ellenanyagok kimutatása ELISA módszerrel (BIO-RAD)
negatív, < 6 IU/ml

A pozitív Igm-ek veszélyeztethetik a babát?

Köszönöm előre is válaszát?

Válaszok

[14546] Dr. Juhász Attila
2019-01-15 12:46:57
T Hölgyem,
Kedves Anna,

A pozitiv IgM az friss fertőzést jelez, amely nagyon kis százalékban okozhat magzati szövődményt.
Az Ön eredményei, annyira közeliek a határértékhez, hogy erősen felvetik a gyanúját, hogy ez fals pozitív eredmény, amely egyébként nem ritka.
Mindenképpen egy független laboratóriumi ismétlést is javasolok minél hamarabb, ill ugyanott ahol ez készült egy kontrollt 4 hét múlva. Ha estleg nálunk készült és megirja lelet számot,
vérvételi datumot akkor utánanézek meg konkrétabban látok e vmit a merőrendzserben.

T
Dr. J. A.
[14549] Anna
2019-01-15 13:25:21
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

A vizsgálat Önöknél készült 2019.01.10-én, Sorszám: 15903. (Beküldő Centrum-Lab Kispest). Tehát már akár napokban érdemes a Toxoplasmára és a Cytomegalovírusra egy újabb vérvételt csináltatni?

Köszönöm szépen szíves segítségét!
[14556] Dr. Juhász Attila
2019-01-15 17:06:18
....megnézem mi van a gépben, megvan e még a minta és jelentkezem.
[14559] Dr. Juhász Attila
2019-01-15 19:53:55
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Anna,

Megnéztem a mérést. A kontrollok teljesen jók, a mintákat kétszer lemérték a laborban.
Mivel a pozitív mintákat megőrizzük, ezért a mintája megvan. Mivel így utólag kiderült, ez terhességi minta, ezért elküldjük egy másik laborba megerősítő vizsgálatra, amely eredménye kb egy hét múlva meglesz, így újabb mintavétel nélkül is kiderülhet, hogy ez fals pozitivitás-azaz negativitás- vagy valós pozitivitás.
Továbbra is az a véleményem, hogy ez valószínűbb, hogy fals pozitivitás, ugyanis immunológiailag is nagyon sok minden változik egy állapotos nőben, illetve orvosilag nagyon kicsi a valószínűsége egy egyidejű CMV és Toxo fertőzésnek, aminek más jelei is lennének a laborjában, tüneteiben.
Amennyiben a megerősítő vizsgálatok negativitást jeleznek, akkor majd terhesség alatt érdemes 6-8 hetente vagy tünetek esetén kontrollt csináltatni, hiszen a negativitás azt jelenti, hogy nincs védettsége és ezek a fertőzések ugyan kis százalékban de veszélyesek lehetnek a magazatra, ha terhesség alatt kapná meg.
Sztem addig, amig nincs meg a megerősítő vizsgálat eredménye, nem érdemes idegeskednie semmin.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
[14383] Julianna
2018-12-07 07:07:56
Kedves Doktor Nő/ÚR!

Szeretném megkérdezni, h hová fordulhatnánk, milyen vizsgálatot kell elvégezni abban az esetben, ha Páromnak váll protézist ültettek be egy éve, azóta sajnos fájdalmai vannak, az orvosa szerint minden rendben van, de kellene gócvizsgálatot csináltatni, h nincs-e valami a szervezetében, ami gyulladást tart fent és esetleg rátelepedett az implantátumra.

Fém allergiára is kiváncsiak lennénk, h netán nem ez az ok, amiért nem múlik a fájdalom.
Fogorvosnál volt már, húztak ki néhány gócos fogat, de ezen túlmenően nem tudjuk, h merre induljunk el. Régebben volt rozs-, buza allergiája is, nem tudom, h az hibás lehet-e jelen esetben.

Nagyon szépen köszönöm válaszát, Üdvözlettel:

Válaszok

[14390] Dr. Juhász Attila
2018-12-07 12:46:41
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Julianna,

Sztem azt csinálják amit az ortopédus mond, egy alapos vizsgálat után, nem biztos egyáltalán, hogy gócból terjedt valami az implatátumra, ilyen esetben akár reopeáció is indokolt lehet, az is lehet hogy csak lasabb a rehabilitációja. Legjobb ha az ortopédus indikálja a vizsgálatokat.
Góckutatáshoz minimum labor: vérkép, CRP, süllyedés, AST vizelet általános és üledék, orr és torokváladék tenyésztés, fogorvos, fül orr gégész , urológus is lássa a pácienst.

Fém allergia: bőrgyógyászat.

T:
Dr. J.A:
[14229] Edit
2018-11-26 14:29:06
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Ha folyamatos felfázásom, illetve hüvely gyulladásom van, akkor milyen milyen labort (stb.) érdemes csináltatnom?

Köszönöm előre is a válaszát.

Válaszok

[14238] Dr. Juhász Attila
2018-11-26 16:09:58
T Hölgyem,
kedves Edit,

Vizelet altalanos és üledék és vizelet tenyesztés, reggeli első középsugár vizeletből, mosakodas után.

Illetve hüvelykenet vizsgalat és hüvelyvaladék bakt. & gomba tenyesztes elso körben.

Ill ha maradnak tünetek ezek kezelese utan is akkor endocervikalais valadekbol Chlamydia, N. go., hüvelyvaladekból . T vaginalis stb. amire a venerologus/nemigyogyasz igenyt tart a váladék milyensege, szexualis aktivitas szerint..

T:
Dr. J.A.
[13892] A.Tibor
2018-10-24 13:46:08
Tisztelt Doktor úr!

A környékemen urológust elérni jelenleg "reménytelen" azért fordulok önhöz

Hugycsőben gyenge de állandó égető érzés és gyakoribb vizelés van.
Rutin labor:
fajsúly 1010 g/L 1005 - 1035
pH 6,0 4,8 - 7,5
Fehérje Negatív
Nitrit Negatív
Keton Negatív
Urobilinogén Normál
Bilirubin Negatív
Vörösvérsejt Negatív
Fehérvérsejt Negatív
Cukor Negatív

Vizelet üledék
Baktérium 3 db/ltr
Sarjadzó gomba 0 db/ltr
VVS 2 db/ltr - 3
Laphámsejt 0 db/ltr 0 - 20
Nem az. cylinder 0 db/ltr
Nem az. kristály 0 db/ltr
FVS 1 db/ltr 0 - 6

Korábbi hasi UH leleten prosztata nagyobbodás 50x42mm

Érdemes-e baktériumtenyésztést végeztetni, illetve addig is Pyassan-t iratni/szedni?
Ha igen, végeznek-e önök ilyen tenyésztést?

Köszönettel!

Válaszok

[13898] Dr. Juhász Attila
2018-10-24 14:45:20
T Uram,
Kedves Tibor,

Lelete alapján nem ajánlom a Pyassant és a vizelettenyésztést sem.
Inkább húgycsőgyulladás így inkább hugycsőváladék tenyésztés, Chlamydia, továbbá Mycoplasma, Ureaplasma, Neiiseria Go. irányba mennék főleg ha van gennyes hugycsőváladál is. Mindenképpen keressen bőrgyógyász/venerológust mert a mintavétel nem házi dolog ebben az esetben.

T:
Dr. J.A.
[13905] A.Tibor
2018-10-24 16:17:22
Tisztelt dr.Juhász Attila úr!
Köszönöm szives tájékoztatását, rajta leszek
Két hét múlva van bőrgyógyászat ambulanciárara időpontom, de nem ilyen témában.

A kórház fekvőbeteg ellátásán látom hogy vonatkozó "nemibetegséggel" is foglalkoznak
Feltételezem oda bejutni még komplikáltabb. Egyúttal bizonyára felvetem a problémámat az ambulancián
Két hétig mit lehet csinálni, ami legalább a tünetet fedi el, csökkenti?
Tökmagolaj használ-e addig?

Tisztelettel!
[13822] Sebastian Walsh
2018-10-17 09:00:00
Kedves Doktor Úr,

Egy olyan kérdésem lenne, ami feszültséget okoz, hogy október 3-án szűrtek HIV-re, majd október 8-án is.

Mindkettő eredménye negatív, viszont az egyiknél a COI nevezetű szám 0.205, a későbbinél, 0.365.

Ez mit jelent pontosan? A kétes együttlét után eltelt 7 hét, valamint kétszer voltam a karolina utcán gyorstesztre 28 nap után az ablakperiódust betartva, valamint múlhéten 49 nap után. Mindegyik teszt negatív, viszont a COI szám emelkedése zavar, bár nem tudom mit jelent az orvostudományban ez a rövidítés/mérési eredmény?!

Válaszát előre is köszönöm!

SW

Válaszok

[13826] Dr. Juhász Attila
2018-10-17 13:44:24
T Uram,
Kedves Sebastian,

Az eredméyne szempontából nem jelent semmi különbséget a kettő.
Negatív és kész.
Nyugi! :-)


T:
Dr. J.A:
[13803] Cs
2018-10-15 20:28:48
Tisztelt Doktor Úr!

Hepatitis B virus anti Hbs vírus eredményem 24,11 mIU/ml pozitív, a mintában HBV surface antigén specifikus antitest (anti-HBs) kimutatható, HBV immunizáltság.
A labor szerint ez azt jelenti, hogy az általános iskolában kapott oltásom ellenanyaga él még bennem, viszont a HBV immunizáltság nem egyértelmű, hogy a védőoltás vagy a HBV fertőzés következménye-e.
Mi a teendő ennek meghatározására?

Egyéb vizsgálati eredményeim is aggasztanak:

Hepatitis B vírus surface antigén 0,20 negatív
HIV-1,2 antitest, HIV-1 antigén/CMIA 0,15 negatív
Trepenema pallidum IgG/IgM/ELISA 0,612 negatív,
viszont ezek az értékek elbizonytalanítanak, tekintve, hogy nincs melletük a szeronegativitás.
Ez azt jelenti, hogy valamilyen szinten a szervezetemben vannak a fent leírt vírusok jelenleg, vagy korábban voltak? Ha igen, mi a teendő?

Hálás köszönettel!

Válaszok

[13814] Dr. Juhász Attila
2018-10-16 17:50:29
Kedves Csenge,

Igen az anti HBs pozitivitás lehet a vakcináció így a védettség nyoma.
Ha nem kapott vakcinálást és ez fertőzés eredménye lenne azt az anti HBc totál (IgG+IgM) vizsgálattal lehet eldönteni, ha az pozitív, akkor egy régebbi, de gyógyult fertőzésből van az anti HBs pozitivitás is, ebben az esetben nem adhat vért soha.

A többinél a negativitás azt jelenti, hogy az ablakperiódusnál hamarabb Ön nem fertőződött a múltban.

T
Dr. J:A:
[13801] V
2018-10-15 18:22:47
Kedves Doktorúr!

Amióta írtam a kérdésemet, már eltelt egy kis idő.
A kétes eredmény után 2 héttel, újra levettek egy mintát toxoplazmara. Ezt CLIA módszerrel vizsgáltak...az IGG és az IGM is negatív lett. (< 3).
Közben pár nappal később megjött az eredeti kétes tesztre is egy interpretáció, mely szerint a partner laboratóriumban ismét elvégezték a vizsgálatot, és az is negatív IGG- t hozott.

Most a szokásos havi vérvétel alkalmával, múlt héten újra vettek vért toxora. Ma jött meg az eredmény. Újra ELISA módszerrel vizsgálták. Az IGG megint nem tiszta (8.3 pozitiv), IGM ismét negatív( 0.05). A mintát ismét továbbküldtek a partner laborba.

Miért lehet ez az állandó kavarodás? Mi befolyásolhatja mostanában az IGG eredményt? Ezelőtt pár hónappal ELISA módszerrel is negatív volt. (5 korul).

A következő mintánál nem lehet kerni, hogy alapból a másik módszerrel nézzék?
Utolsó leletszamom: 29139/2018

Köszönöm a választ.

Válaszok

[13804] V.
2018-10-15 22:11:22
Kedves Doktorúr!

Elnézést. Elírtam az előző levelemben, nem Eliza módszerrel néztek a téves eredményeket, hanem LEIA-val.
[13813] Dr. Juhász Attila
2018-10-16 17:36:38
Tisztelt Hölgyem,
Kedves V,

Valami interferencia/keresztreakció van a mérőrendszer és az Ön mintája között. Lehet vmi étrendkiegészítő vagy stb, de furcsa, hogy csak az IgG-t zavarja.
Az a lényeg, hogy valódi fertőzésnél előbb IgM pozitivitás van aztán IgG, mindegyik eltartana minimum két hónapig. Így mivel Ön a közelmultig IgG és IgM negatív, ezért eddig nem fertőződött, ezek a küszöbértéket épphogy átlépő alacsony IgG-k álpozitovitások az Ön mintái esetében, ahogy irtam legelőször. De ha meg igaz lenne akkor az azt jelenthetné, hogy egy régmúlt fertőzés maradványantitestjei, tehát akkor meg védett lenne, de mivel más módszerrel negatív inkább az álpozitivitás/interferencia az igaz.
Ne izguljon.

T:
Dr. J.A.
[13789] Péter
2018-10-15 12:48:43
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egyik kérdésem az lenne, hogy jelent-e bármiféle veszélyt nemi betegségek terén, ha a partnerrel nem történt semmiféle közösülés, viszont a hímvesszőre került a partner nyálából?

A tényleges szexuális aktust követő 5.héten történt STD szűrés kimutatja-e az esetleg HIV fertőzést?

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[13815] Dr. Juhász Attila
2018-10-16 18:06:05
Kedves Péter,

Nagyon kicsi, szinte nulla a valószínűsége, hogy nyállal egy ép bőrű péniszen keresztül bejusson a HIV vírus a szervezetébe.
Persze, ha az orális esemény elég fogazósra sikerült és lettek vagy voltak közben nyílt sebei a vesszején , akkor még az is lehetséges, hogy elkaphatta a HIV-et egy véresszájú partner közreműködésétől!

Akárhogy is történt, kívánom Önnek, hogy emlékezetes maradjon az alkalom!

A HIV teszt ablakperiódusa expozíciótól számítva 2-3 hét, tehát 4-5 hét múlva biztosan pozitív ha elkapta.

T:
Dr. J.A:
[13775] Csaba
2018-10-12 14:10:46
Tisztelt Doktor Úr!

Javaslatával megegyezően megtörtént az ismételt HbsAg és Anti-Hbc IgM vizsgálat, mindkettő eredménye negatív, az oltást már meg is kaptam. Nyugtalanít azonban, hogy a 09.04-i HbsAg eredménye 0,267 COI, míg a mostani azaz 10.09-i pedig 0,533 COI. Kérem segítsen értelmezni ezt, lehet oka az emelkedésnek?

Köszönöm elöre is, Csaba

Válaszok

[13781] Dr Juhász Attila
2018-10-12 19:54:09
Kedves Csaba,

Nincs semmi jelentősége a változásnak, háttérzaj.

T
DR.J.A.
[13784] Csaba
2018-10-12 20:02:47
Értem, köszönönöm Doktor Úr a gyors válaszát, maga mindig jókor s jókat ír, kellemes hétvégét, az Ég áldja, minden jót! Üdv, Csaba
[13771] Érdeklődés
2018-10-12 10:55:45
Tisztelt Labor!
Érdeklődni szeretnék, hogy Önöknél elérhető-e a vdrl vizsgálat?
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel

Válaszok

[13782] Dr Juhász Attila
2018-10-12 19:56:49
Tisztelt Érfeklődő,

A VDRL helyett RPR és Treponema IgG IgM Elisa használatos a szifilisz szűrőteszjének.

T
DR.J.A.
[13729] Pisti
2018-10-08 21:48:42
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
2018 március végén vettem észre, hogy megváltozott az ondóm színe, sötétebb lett, valamint fájdogálni, érezni kezdtem a jobb herémet. Magán urulógiai rendelésre mentem el, ahol ultrahangos vizsgálattal, prosztata vizsgálattal mindent rendben talált a vizsgáló orvos. Ezután vizelet és ondóvizsgálat következett, melynek az eredménye mindenre negatív lett, de prosztata gyulladásra gyanakodva Cifran nevű tablettát szedtem, de mivel állapotom nem nagyon javult, újra felírta az orvos az ilyen hatóanyagú gyógyszert. Az ondóm színe helyre jött, a fájdogálás a jobb herémben megmaradt. Ezt a gyógyszert kb egy hónapig szedtem. Ezután vérvizsgálat következett, újabb két hét telt el, mire megjött az eredmény, ami szintén negatív lett. Ezután csináltattam egy HPV tesztet és egy nagy STD-t. A HPV negatív lett, az STD-n viszont végre találtak valamit: ureaplasma urealyticum tíz az ötödiken. Erre a kezelő orvosom Doxyciclin 100-at írt fel, melyet 15 napig szedtem, napi kétszer. A gyógyszer után a fájdogálás enyhébb lett, többször éreztem, hogy nincs is, de az orvos utasítására Doxyciclin 200-at kezdtem el szedni. Jobb lett, már inkább többször volt jobb napom, mint fájdogálós. Felkerestem egy vidéki urológust, aki végignézte az eddigi leleteimet, és felírta Sumamed 1000-et. Ez rendbe is tett. Volt egy jó tünetmentes hónapom. Egy hónappal később a kontroll STD-m negatív lett,gombát sem találtak, viszont az ondóban találtak klebsiella pneumoniae 10 az ötödiken nevezetű baktériumot. Most Levoxa500 nevű gyógyszert szedek, napi egyet. Öt nap után megint el kezdett fájni a jobb herém.
Azt szeretném megtudni, hogy ez így normális e, az ureaplasma-nál azt modták, hogy a baktérium okozta belső seb gyógyulása okozhat némi fájdogálást. Most is ez van, így gyógyul? Miből lett az újabb baktérium? Tiszta embernek tartom magam, de már vagy két hónapja már a távkapcsolókat, telefonomat is fertőtlenítő kendővel áttörlöm. Tartós kapcsolatban élek, a barátnőm negatív, ő is volt nőgyógyásznál, ő is csináltatot STD-t, negatív mindenre. Már előre félek kontroll STD-től, hogy találnak e újabb valamit.
Várom válaszukat!
Tisztelettel: P

Válaszok

[13742] Dr. Juhász Attila
2018-10-09 20:34:20
Tisztelt Uram,
Kedves István,

Hiába magas a a csiraszám, ha nincs az ejakulátumban fehérvérsejt nem valószínű a kóroki szerep, akármi is tenyészett ki.
Készítsenek kenetet is a váladékból és legyen mikroszkópos vizsgálatra is minta küldve.
A húgycső első szakasza nem is steril, ezek a baktériumok egyébként a bélflórából származnak, könnyen kolonizálódhat a penis, akkor meg pláne ha kedveli az anális szexet, de ugyanezek a baktériumok a női hüvelyben, gáttájékon is ott lehetnek, ahol nem tekinthetőek kórokozónak, ezért egy női leleten nincs is rajta, így akár onnan is össze lehet szedni, hiába negatív a partner.
Sztem a herefájdalmas tünetei túl vannak értékelve, egy akut vagy krónikus prosztatitis nem is ott fáj és sokkal jobban. A távkapcsoló törölgetése ezen és azon sem segít semmit. Sajnos van akinek ezt osztja az élet, egy krónikus prosztatitisztől 2-3 hónapos antibiotikum szedésssel lehet megszbadulni, de amit leírt az alapján nem állítanám,. hogy van Önnek az. Ezeknek a floxacin végű antibiotikumoknak meg van egy nem is túl ritka szövődménye: Achilles in szakadás, ugyhogy csak óvatosan.
Azt se felejtse el , hogy a krónikus betegek és pláne meg a hipohonder páciensek a magánegészségügy aranytojást tojó tyúkjai.
Csak akkor menjen orvoshoz, ha a panaszai valósak , ill rontják az életminőségét.
Tünetmentesen ejakulátumot tenyésztgetni főúri passzió és az eredmény könnyen félreérthető.
Más nem jut eszembe.

T:
Dr. J.A.
[13613] R. Zsuzsanna
2018-09-28 10:59:55
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

2 hete hirtelen előjövő, szúró alhasi fájdalmam lett közvetlenül székelés után. Görcsös. Nyilallt a végbélnél, a hüvelyemnél, de főleg az egész alhasam, plusz puffadás. 2 nap múlva estére magas lázam lett. Másnap nőgyógyászhoz fordultam, mert úgy lőttem be, hogy petefészekgyulladás lehet, bár nem tudom, hogyan, mert 1 éve nem élek semmiféle nemi életet, a szokásaim nem változtak, nem fürdőztem, zuhanyozni szoktam. Hüvelyi folyásom sincs, nem változott (amennyire meg tudom ítélni) semmi a hüvelyemnél, széklet sem változott semmit, vizelésnél nem csíp, de érzem, hogy kiürül a hólyagom, néha bele-beleszúr az alhasamba, mikor kiürült teljesen. A fájdalmam, amikor esténként visszatér, olyasmi, mint a menstruációs fájdalom, nem olyan, mint felfázásnál volt nekem régebben.
A leletemben akkor, ami határértéken felül volt: fehérje a vizeletben, UBG, CRP (49-es), süllyedés (ezt most nem tudom fejből), illetve a fehérvérsejtszámok is jeleztek. Kaptam minderre Tarividet és Kliont. A tünetek csökkentek, de abszolút nem szűntek meg. A 2. adag Kliontól sem.
Tervezek visszamenni orvoshoz, de mivel SZTK-s rendelésről van szó, nem vagyok biztos abban, hogy hajlandó lesz az orvosom tenyésztést kérni. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit érdemes tenyésztetni? Vizeletet és hüvelyváladékot elég? Vagy székletet is kellene? És pontosan mikre? Nagyon nem szeretném, ha krónikussá fajulna a dolog, eléggé meg vagyok ijedve.

Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel:
R. Zsuzsanna

Válaszok

[13675] Dr. Juhász Attila
2018-10-03 14:24:30
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Zsuzsa,

Meggyőződésem, hogy az orvosa indikálni fogja a tenyésztést, amennyiben arra szükség lesz. Két széles spektrumú antibiotikumot kapott amelyek aerob és anaerob kórokozókra is hatásosak általában.
Több minden szóba jön a leirtak alapján: appendicitis/vakbélgyulladás, diverticulitis/vastagbéltágulat gyulladása, , urether kövesség/gyulladás, PID/azaz kismedencei gyulladás, esetleg chlamydiasis.
A magam részéről belgyógyászati/gastrolenterologiai és nőgyógyészati kivizsgálást ajánlok és nem tenyésztéssel való próbálkozást, mert valószínűbb, hogy szükségtelen pl a diverticuliti, appendicitis esetén biztosan, húgyuti infekciónál csak komplikált esetben lesz szükséges. Nőgyógyászati problémák egy részénél meg nem/nem csak tenyésztés lehet szükséges.
Amennyiben mégis szükséges lenne a széklet, vizelet vagy hüvelyváladék tenyésztés, ezek esetén nem kell specifikálnia, hogy mit szeretne, az álatalános/alap tenyésztés ajánlott első körben, amintatípusa kijelöi a laboratóriumi munkafolymatokat a szóbajöhető kórokozók irányába.
PID és Chlamydiasis gyanúja esetén nőgyógyászati mintavétellel chlamydia PCR-t ajánlom.


Tisztelettel:
Dr. J.A:
[13549] Mónika
2018-09-21 11:20:20
Tisztelt Doktor úr/Dotkornő!

Egyedül én nem kaptam választ még a pár nappal ezelőtt feltett kérdésemre, úgyhogy elküldöm mégegyszer, hátha csak elkerülte a figyelmüket.

"A chlamydiáról szeretnék érdeklődni. A párommal 2014 szeptemberétől vagyunk együtt. Előtte 2014 nyarán volt egy futó kapcsolatom, ahol nem védekeztünk. Kb. 2 évvel ezelőtt kezdtem olvasgatni a nemi betegségekről és nagyon megijedtem. Akkor 2016-ban elvégeztettem vizeletből a PCR vizsgálatot ami negatív eredményt hozott, majd 2017-ben a nőgyógyászom 3 különböző időpontban is vett le mintát PCR vizsgálatra a méhnyakról amiknek szintén negatív eredményei voltak. Biztonság kedvéért idén is elvégeztettem ugyanezt, szintén negatív eredménnyel, de még mindig nem nyugodtam meg. Régóta sokat küzdöttem hüvelyfolyással (már 2014 előtt is), tenyésztések során mindig candida tenyészett ki, de immunológus segítségével már megszűntek ezek a panaszok. Citológiám is sokszor volt ascus eredménnyel, de tavaly és idén már rendben volt ez is. Ascus eredményt okozhatta a candidás hüvelygyulladás is, jol tudom? Az ultrahangos vizsgálatok rendben voltak mindig. Idén alhasi panaszaim lettek, jelenleg keresík az okát, nőgyógyászom szerint nem nőgyógyászati jellegű a probléma. Páromnak nemvoltak különösebb problémái ez idő alatt. Kérdésem az lenne, hogy kellene még vérvizsgálatot is végeztetnem chlamydiára? Vagy ennyi negatív eredmény megnyugtató? Akkor is ha csak később végezték el (esetleges fertőzés után 2 évvel)? Párommal nem védekezünk az elejétől kezdve, gondolom ping pong efektus valószínű lett volna közöttünk.... A többi nemi betegség vizsgálatának eredménye szintén negatív volt.
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!"
Mónika

Válaszok

[13561] Dr. Juhász Attila
2018-09-21 16:16:58
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mónika,

Sokkal jobb vizsgálat a nőgyógyászati mintából a PCR, ami pozitív lett volna már ha egymást ide, oda fertőzgetik.
A szérum Chlamydia trachomatis szerologia IgG, IgA pozitivitás elvileg jelezhetne, egy korábbi már gyógyult vagy egy fennálló krónikus Chlamydia fertőzést, de akkor a PCR vizsgálatok valamelyikének már pozitívnak kellett volna lenni, nem nagyon látom indokát a meglévő negatív PCR-ek tükrében.
Maradjon a kezelőorvosa kontrollja alatt és csinálják végig a kivizsgálást alhasi panaszai tisztázása érdekében.
Az ASCUS-nak és a candidiasisnak vitatható a közvetlen kapcsolata.
A méhnyak citológiát esetleg HPV vizsgálattal érdemes kiegészíteni.

Tisztelettel:
Dr. J.A.
[13547] Csaba
2018-09-21 09:39:40
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm ismét válaszát, az érzelmi dolgokat illetően pedig azt kell mondjam, hogy komolyan betalált és sokat segített! Még egy dolgot engedjen meg nekem, amit kérdeztem az első hozzászólásomban. Ha az Anti-Hbc negatív akkor teljesen biztos az, hogy korábban nem estem át a fertőzésen? Köszönönöm!!

Üdv, Csaba

Válaszok

[13559] Dr. Juhász Attila
2018-09-21 16:06:51
Kedves Csaba,

Örülök, hogy segítettem.
Ha az anti-HBc totál negatív, akkor korábban nem esett át fertőzésen.
Ha túl van a sztorin adasson be hepatits B védőoltást.
A védőoltás után a védettséget az anti-HBs pozitivitás jelzi majd.

Tiszteletettel:
Dr. J.A.
[13485] Csaba
2018-09-17 06:53:01
Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Önöknél elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok interpretációja kapcsán kérem segítségüket.

Egy alkalmi együttlétet követően 5 héttel és 5 nappal vettek vért tőlem majd küldték Önökhöz Hepatitis B markerek meghatározására. Az eredmény mindre negatív lett, az elvégzett vizsgálatok: HbsAg, Anti-Hbc IgM, Anti-Hbc, Anti-Hbs. Itt a fórumban olvasgatva láttam, több esetben azt válaszolták, hogy az ablakperiódus HbsAg-nél 5-6 hét, esetemben ez pontosan ebbe az intervallumba esik. Elég idő telt el véleménye szerint, biztos az eredmény, vagy javasolt a megismétlése? Mivel a környezetemet óvni szeretném ezért biztos akarok lenni a dolgomban.

A betegség után a neten olvasgatva azt látom, hogy azért nem olyan nehéz a HBV-t elkapni, ezért elhatároztam, hogy meg szeretném tudni, volt-e korábban fertőzésem, szintén környezetem megóvása miatt. Ezért kértem az Anti-HBC vizsgálatát, amelyet átküldtek Önöktől a Synlabba. Volt egy kis kavarodás az ügy kapcsán és várt 2 napot a vér Önöknél, de feltételezem, hogy ez és az átszállítás nem befolyásolja az eredmény helyességét. Igaz jól gondolom? A kérdésem még ennek kapcsán az, hogy ha negatív lett az eredmény akkor biztos lehetek abban, hogy nem volt fertőzésem?

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válaszok

[13486] Csaba
2018-09-17 08:11:19
Elnézést, az kimaradt, hogy HbeAg vizsgálat is készült, eredménye szintén negatív (Synlab).
[13524] Dr. Juhász Attila
2018-09-19 21:19:08
T Uram,
KEdves Csaba,

Velem beszélt telón.
Szerintem indokolatlan az aggodalma.
Ezzel együtt soha semmi nem 100%.
Ha ez kellően elbizonytalanítja, akkor ismételtessen 1 hónappal később, (HbsAg, Anti-Hbc IgM), de aztán nyugodjon le, mert tönkreteszi ezzel magát és a környezetét, ha eddig nem sikerült.
Sztem addig forduljon pszichológushoz, hogy ne csavarodjon be és ne ostorozza magát feleslegesen. Tényleg jóindulatból és tényleg segítségből írom ezt.

Ezeket nézegetheti, olvashatja:
https://www.businesswire.com/news/home/20150727005525/en/Aalto-Bio-Reagents-Launches-Full-Suite-Hepatitis

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Mikrobiologia/ch03s02.html

T:
Dr. J.A:
[13534] Csaba
2018-09-20 05:59:33
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen válaszát és segítő szavait, ezek most nagyon sokat jelentenek. Tisztában vagyok vele, hogy túlaggódom ezt az egészet, de nem tudom kitörölni a fejemből. Abban is igaza van, hogy segítségért kell fordulnom egy szakemberhez, már van időpontom.

A nagy kérdőjel bennem a betegség diagnosztikájánál mégis az, hogy különböző irodalmak különböző ablakperiódusokat vázolnak. Az Ön által ajánlott két linken is így van ez, az egyik helyen 4 hét, a másikon pedig 2 hónap a HbsAg kimutathatósága. Ez az ami miatt bizonytalan vagyok. Én csak azt szeretném látni, hogy az expozíciótól számítva mi az a biztos eltelt idő amikor a vizsgálatokat el kell végezni. Kérem ebben még véleményét, segítségét.

Még egyszer köszönöm, hogy ilyen lelkiismeretesen foglalkozik velem.

Csaba
[13543] Dr. Juhász Attila
2018-09-20 18:27:49
Kedves Csaba,

Igen egyes irodalmak által megadott idők különbözőek, mert eltérő methodikákkal készültek a felmérések amik mögöttük vannak. Ezért is meg az egyéni biológiai különbségek miatt is ezek a számok nem abszolutak és sajnos a saját tesztjeink leírásai sem adnak meg pontosabbat csak ezeket az intervallumokat. Éppen ezekért az okokért szokás a fertőződés kizárására vagy nyomonkövetésére két különböző időben vett mintát vizsgálni (savópár), ahol a két minta között legalább 4 hétnek érdemes eltelnie. Azzal együtt, hogy az Ön esetében a mintavétel túl van az elméleti legkisebb ablakperióduson, nagyobb szakmai biztonságot nyújt ha egy hónap múlva az első, meglévő méréshez képest csináltat egy HBsAg és anti-HBc IgM ismétlést.
De aztán felejtse el a témát és a vezeklési kényszert meg bűntudatot, figyeljen azokra akik fontosak Önnek, Ők meg figyeljenek Magára, adjanak egymásnak tiszteletet és örömet, testit és lelkit is, mert a sikerhez ez is kell, továbbá ne vágjon fancsali képet, mert azt nem szereti senki. A tanácsaimat ossza meg a másik féllel is, mert Őrá is vonatkozik.

Üdvözlettel:
Dr.J.A.
[13544] Dr. Juhász Attila
2018-09-20 18:30:58
... ja még annyit, igen a mintatárolás, szállítás körülményei nálunk rendben vannak, kontrolláltak.
[13473] V
2018-09-14 13:05:31
Tisztelt Centrumlab!

Toxoplasma vizsgálatommal kapcsolatban szeretnék segítséget kerni.

Jelenleg 18 hetes terhes vagyok. A terhesség előtt 1 hónappal vegeztettem Torch tesztet, mely kimutatta h fogekony vagyok a fertozesre. IgG és IgM is negatív lett.
Ezután teherbeesesemtol kezdve, 4 hetente végezték el a vizsgalatot. Mindvegig mind a ket ertek negativ volt. Most az utolsó vizsgálatnal viszont, az IgG határérték lett: 8.02 (kuszobertek 8), az IgM ismét negatív: 0.04 (kuszobertek: 0.9)

Ez mitől lehet? Fertőzésre utal? Baj lehet a babával? Azt hittem az IgG pozitivitashoz először meg kell fertozodni. De eddig egyik vizsgalaton sem lett pozitiv egyik eredmeny sem.
Koszonom a valaszt

V.

Válaszok

[13525] Dr. Juhász Attila
2018-09-19 21:21:38
T Hölgyem,
KEdves V,

Sztem ez álpozitivitás.
Ha még meglenne a minta megismételnénk.
Ha ír leletszámot, dátumot utánanézek, ha nincs javasolok egy konttroll 4 hét mulva.

Ü:
Dr. J.A:
[13464] Mónika
2018-09-14 09:26:02
Tisztelt Doktor úr/Dotkornő!
A chlamydiáról szeretnék érdeklődni. A párommal 2014 szeptemberétől vagyunk együtt. Előtte 2014 nyarán volt egy futó kapcsolatom, ahol nem védekeztünk. Kb. 2 évvel ezelőtt kezdtem olvasgatni a nemi betegségekről és nagyon megijedtem. Akkor 2016-ban elvégeztettem vizeletből a PCR vizsgálatot ami negatív eredményt hozott, majd 2017-ben a nőgyógyászom 3 különböző időpontban is vett le mintát PCR vizsgálatra a méhnyakról amiknek szintén negatív eredményei voltak. Biztonság kedvéért idén is elvégeztettem ugyanezt, szintén negatív eredménnyel, de még mindig nem nyugodtam meg. Régóta sokat küzdöttem hüvelyfolyással (már 2014 előtt is), tenyésztések során mindig candida tenyészett ki, de immunológus segítségével már megszűntek ezek a panaszok. Citológiám is sokszor volt ascus eredménnyel, de tavaly és idén már rendben volt ez is. Ascus eredményt okozhatta a candidás hüvelygyulladás is, jol tudom? Az ultrahangos vizsgálatok rendben voltak mindig. Idén alhasi panaszaim lettek, jelenleg keresík az okát, nőgyógyászom szetint nem nőgyógyászati jellegű a probléma. Páromnak nemvoltak különösebb problémái ez idő alatt. Kérdésem az lenne, hogy kellene még vérvizsgálatot is végeztetnem chlamydiára? Vagy ennyi negatív eredmény megnyugtató? Akkor is ha csak később végezték el (esetleges fertőzés után 2 évvel)? Párommal nem védekezünk az elejétől kezdve, gondolom ping pong efektus valószínű lett volna közöttünk.... A többi nemi betegség vizsgálatának eredménye szintén negatív volt.
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Mónika

Válaszok

[13562] Dr. Juhász Attila
2018-09-21 16:18:04
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mónika,

Sokkal jobb vizsgálat a nőgyógyászati mintából a PCR, ami pozitív lett volna már ha egymást ide, oda fertőzgetik.
A szérum Chlamydia trachomatis szerologia IgG, IgA pozitivitás elvileg jelezhetne, egy korábbi már gyógyult vagy egy fennálló krónikus Chlamydia fertőzést, de akkor a PCR vizsgálatok valamelyikének már pozitívnak kellett volna lenni, nem nagyon látom indokát a meglévő negatív PCR-ek tükrében.
Maradjon a kezelőorvosa kontrollja alatt és csinálják végig a kivizsgálást alhasi panaszai tisztázása érdekében.
Az ASCUS-nak és a candidiasisnak vitatható a közvetlen kapcsolata.
A méhnyak citológiát esetleg HPV vizsgálattal érdemes kiegészíteni.

Tisztelettel:
Dr. J.A.
[13451] Kitti
2018-09-13 08:17:20
Tisztelt Labor! A staphylococcus ételfertőzést mivel lehet kimutatni?
Köszönöm
Kitti

Válaszok

[13466] Dr. Szentandrássy Julia
2018-09-14 10:52:56
Mivel a fertőzés tüneteit a Staphylococcus toxinja / enterotoxin /
okozza, a fertőzést a székletből, ill. a fogyasztott ételből
toxinkimutatással szokták igazolni / nem minden Staphylococcus termel
toxint, ezért magénak a baktériumnak a kimutatása nem vezet eredményre
/. Ezt a vizsgálatot az Országos Tisztiorvosi Intézet végzi / Bp.
Gyáli út 2-6 /.


Dr. Szentandrássy Julia
[13176] Brigi
2018-07-27 12:02:55
Tisztelt Labor!
Szeretném megkérdezni ha többszőr magasabb a vérvételnél a fehérvérsejt szám akkor milyen további vizsgálatot javasolnának? Vér tenyésztést javasolnak?
Köszönettel

Brigi

Válaszok

[13185] Dr. Juhász Attila
2018-07-27 13:24:00
T Hölgyem,
Kedves Brigi,

Ha egyébként teljesen panaszmentes, akkor a vérkép ismétlését, esetleg festett kenet vizsgálatot, ha egyébként eközben volt panasza pl hurut, megfázás, gyulladás vhol akkor ez annak a jele valoszinűleg és így normális, ami a betegség/panaszok megszűntével rendeződik pár nap alatt, amit szintén lehet kontrolláltatni, de nem feltétlenül szükséges.

T:
Dr. J.A.
[13164] Kökény Viktória
2018-07-26 17:03:35
Tisztelt Hölgyem/Uram!

6 éves gyermekemnek rendszeresen náthából bakteriális felülfertőzése lesz, nagyon sok antibiotikumot kapott már. Szerencsére ritkulnak ezek a betegségek és amikor úgy látjuk, hogy a felülfertőződés megtörtént és olyan tüneteket produkál, amivel már “igazán beteg”, orrváladék mintát tenyészetünk ki és az alapján kapja az antibiotikumot (általában strepto pn okozza a problámát).

Most megint hetek óta beteg, múlt héten kedden vettek tőle mintát, negatív lett, de közben most elkezdett antibiotikumot szedni (cefzil) és antibiotikumos orrcsepp. Hétfőn megkaptuk az eredményt, negatív. Tünetei inkább erősödtek, elmentünk újabb mintavételre, ma megérkezett az eredmény negatív (gomba vizsgálatot kértünk, az is negatív). Lehetséges, hogy az antibiotikum annak ellenére, hogy nem hatott befolyásolta az eredményt és mégis bakteriális a fertőzés? Ha igen, mikor kellene megismételni a vizsgálatot (szerdán reggel szedte be az utolsó Cefzilt)

Köszönöm!

Válaszok

[13165] Dr. Juhász Attila
2018-07-26 17:59:47
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Viktória,

Antibiotikum szedés befejezése után 3-5 nap elteltével már lehet ismételni a tenyésztést. Bármilyen tenyésztéses vizsgálathoz a mintát az antibiotikum kezelés megkezdése lőtt kell levenni, mert ellenkező esetben álnegatív erdmény lehet, ha az adott baci az adott antibiotikumra érzékeny volt.

Sztem az eset lehet túl van lihegve, a legtöbb gyermek vírusos megfázása, gyakran bakteriális taknyosodással végződik, amire már kell az antibiotikum, akár tenyésztés nélkül is. Ha az esetek ritkulnak az jó jel, mert akkor a gyermek immunizálódik fokozatosan, mire már minden gyakori vírust, bacit megkap kb. iskolás lesz, ez kb így normális.
Ha meg nem ilyen túlaggódásról van szó, hanem az átlagosnál gyakoribb megbetegedésekről a gyermekorvosnak tudnia kell, hogy milyen védőoltások, immunológiai vizsgálatok lehetségesek, szükségesek. Tüntementes állapotban pedig hordozó állapotot lehetséges kiszűrni pl orr, torokváladék tenyésztéssel.

T:
Dr. J.A.
[13124] Bognár János
2018-07-24 17:53:00
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődnék önöknél milyen vizsgálat lehetséges az alábbi panaszokra: szemviszketés, pirosodás, szemégés illetve folyamatosan sokszor visszatérő herpeszre.

Köszönettel : Bognár János

Válaszok

[13149] Dr. Szentandrássy Julia
2018-07-26 09:11:19
Tisztelt Bognár János Úr!

Mindkét panaszra első sorban szakorvos
vizsgálatát javaslom / szemész, ill. belgyógyász /, mert a panaszoknak
többféle oka is lehet. Általában nem szerencsés a kizárólag
laboratóriumi úton való diagnosztizálás,gyógyítás, különösen akkor, ha
ezt nem orvos végzi. A szemviszketés gyakori, de nem kizárólagos oka
lehet pollenallergia, amire a laboratóriumunk végez vizsgálatokat. De
- mint minden allergiára irányuló vizsgálatnál - a legfontosabb
iránymutató az, amit a beteg tapasztal ( pl. milyen időszakban
tapasztalja a viszketést, kapcsolódik-e ehhez a tünethez köhögés,
orrdugulás, orrfolyás ), utána következik fontosság szempontjából a
bőrpróba, és ezek után jön a laboratóriumi vérvizsgálat.
Ami a visszatérő herpesz okát illeti, az mindenképpen az immunitás
gyengülésével függ össze, ennek a gyengülésnek azonban nagyon sokféle
oka lehet, pl. krónikus betegség, autoimmun betegség, lelki
megterhelés, de akár allergiás megbetegedés is. Ha szemviszketésen
kívül egyéb allergiára utaló jelenséget is tapasztal / orrdugulás,
orrfolyás, köhögés, bőrjelenségek, stb. /, célszerű allergológushoz is
folyamodni.
[12995] Ádám
2018-07-17 14:12:24
Tisztelt Doktor Úr/NŐ!
Érdeklődni szeretnék, pár hónapja izületi (hát, nyak, derék) fájdalmakkal küzdök, olyan érzés mintha le lenne tapadva az izület, sok mindent kipróbáltam nem használt semmi.
Ezek kívül még panaszom a gyakori vizelés napközben és éjszaka is (nem csíp, nem véres, semmi egyéb, viszont van, hogy fél óránként járok wc-re, éjjelente max 2 órát alszok folyamatosan, mert fel kell kelnem wc-re menni), hasi panasz gyakori éhségérzet.
Orvosokhoz is jártam, ahol minden leletem negatív, kivéve a vérképem amiben vannak eltérések.
Fehérvérsejt: 17.8 G/ l Normál érték: 4.8-10.8
Neutrophil gran: 86.04% Normál érték: 50.00-70.00
Lymphocyta: 11,2 % Normál érték: 19.0-48.0
Eosinophil gran.: 0.1% Normál érték: 2.0-4.0
Neutrophil (absz).: 15.279 G/L Normál érték: 2.000-7.500
Hemoglobin: 186.0 G/L Normál érték: 135.0-170.0
MCV: 98.2 fL Normál érték: 80.0-95.0

Barktériumra vagy valami vírusra gyanakszom, milyen szűrési vizsgálatokat kellene elvégeztetnem?

Gyakori vizelés miatt voltam urológusnál, azt mondta nem lehet baktérium, mivel a vizeletben nincs üledék, viszont a vizelet vizsgálatban is van egy két dolog.

Urobilinogén: +
Fehérje: +

Nagyon szépen megköszönöm előre is a segítségét.
Sajnos már rengeteg vizsgálaton (szakorvosi) átestem, ahol minden negatív, ezért gyanakszom erre.

Válaszok

[13024] Dr. Szentandrássy Julia
2018-07-18 19:41:25
Kedves Ádám!


A panaszok szerteágazóak, orvosi vizsgálat nélkül csak néhány dolgot jegyezhetek meg: A vérkép alapján baktériális fertőzés valószínű, a panaszok, ill. a vizelet lelet alapján hugyúti fertőzés lehetséges. A pozitív UBG nem illik ebbe a képbe. Azt tanácsolnám, hogy - mivel fertőzéses eredetű betegség valószínű - a Szt. László Kórházat javasolnám.


Dr. Szentandrássy Julia
[13104] Ádám
2018-07-24 04:25:11
Köszönöm szépen a válaszát.
És a kórházon belül melyik szakorvoshoz forduljak?
Vidékről is mehetek? sajnos nem a fővárosban élek.
[13106] Dr. Szentandrássy Julia
2018-07-24 08:58:02
A Szt. László Kórház Urológia szakrendelésére gondolok. A családorvos
irányíthatja oda - vidékről is - mivel bonyolult az eset.


Dr. Szentandrássy Julia
[12950] 38hetes kismama
2018-07-13 11:41:54
Tisztelt Doktornő/Doktor úr/Szakértő!

Lassan 38 hetes kismama vagyok, a héten kaptam meg a tenyésztés eredményét. A perianalis vizsgálati anyagban ESBL termelő törzset találtak. Aerob tenyésztéssel: escherichia coli.

Érdeklődni szeretnék, hogy ez mit jelent? Mert mikor rákérdeztem, (orvos nem volt, csak asszisztens) azt a választ kaptam, hogy keressek rá a neten. Persze nem az ő tiszte elmondani, hogy mi ez, na de azért sokkal pontosabb választ vártam volna, vagy esetleg egy időpontot a dokihoz.

Ez a fertőzés azt jelenti, hogy el fognak különíteni az osztályon? Ráadásul az első terhességem alatt ilyet nem szűrtek. Akkor nem volt fontos?

A választ előre is nagyon köszönöm!

Válaszok

[13025] Dr. Szentandrássy Julia
2018-07-18 19:42:56
Az EBBL termelő E. coli - multirezisztens baktérium. Mivel a perianalis területet colonizálja, veszėlyes lehet a magzatra, aki a szülés folyamán fertőződhet. Ugyancsak veszélyes a kórteremben fekvő szülő nőkre, ill. fertőzheti a személyzetet, akik az ápolás során a baktériumot tovább vihetik. Az ESBL hordozót el kell különíteni, úgy, hogy más ESBL hordozóval lehet közös kórteremben elhelyezni. Az ápoló személyzetet is meg kell osztani, lesz olyan nővér aki az ESBL hordozókat ápolja, és lesz olyan nővér, aki a nem hordozó fekvőbetegeket / szülő nőket / ápolja. Az ESBL hordozás megszüntetésére kevés esėly van. Az újszülött perinatalis fertőződése elkerülhető /pl. császármetszéssel /. Az első terhességénél, ill. szülésénél - valószínüleg - még nem volt a jelenlegi protokoll használatban.


Dr. Szentandrássy Julia
[12912] Törökné Zimmermann Piroska
2018-07-11 14:59:07
T. Labor!

szeretnék érdeklődni, hogy streptococcus agalate baktériumot állapitottak meg nálam, de szeretném tudni, hogy a barátomnak esetleg megfertőződött e vele?
ezt hogyan lehet megállapitani?
vérvétellel kimutatható? vagy csak váladékvétellel állapitható meg?

várom visszajelzésüket.?
üdv. és köszönettel:
Törökné Piroska

Válaszok

[12945] Dr. Juhász Attila
2018-07-12 16:12:59
T Hölgyem,
Kedves Páciens,

Ha nincs tünete a partnerének elég valószínűtlen, de teljesen nem kizárt a tünetmentes hordozás sem, így ha mindenáron vizsgálatot szeretnének lehet vizsgáltatni garatváladékot, vizeletet prosztata masszázs előtt és után is, vagy e helyett prosztata váladékot/ondót is. Mindegyik minta esetében aerob bakteriológia tenyésztést kell kérni, bakteriológiai tenyésztésre küldeni, de nem vért.

T:
Dr. J.A.
[12871] Zsófi
2018-07-10 06:52:12
Jó napot! Szeretnèm megkérdezni, hogy a streptococcus fertőzés okozhat gáztermelést? Milyen vizsgálatból lehet kimutatni?
Köszönettel

Válaszok

[12902] Dr. Juhász Attila
2018-07-11 13:05:10
T Hölgyem,
Kedves Zsófi,

Milyen steptococcus, milyen gáz?
De alapvetően nem.

Olvasmány:
pár oldallal előrébb egy korábbi gázos kérdésre [9727] Dr. Juhász Attila
2017-10-24 16:17:06-kor, ha adekvát.

T:
Dr. J.A:
[12804] Andrea Müller
2018-07-04 22:09:57
Kedves Doktor Nő / Doktor úr!

Szeretnék segítséget kérni, hogy a kéz láb száj betegség milyen tesztel igazolható, milyen vérvizsgálatot kell kérnem?

Köszönettel
Müller Andrea

Válaszok

[12830] Dr. Juhász Attila
2018-07-05 17:50:24
T Hölgyem,
Kedves Andrea,

Nem nagyon van értelme laboratóriumi tesztnek.
Coxackie A vírus okozza, klinikailag diagnosztizálható, vizsgálat nálunk nem elérhető, elérhető az OEK-ben.

http://www.oek.hu/oek.web?to=1145,1956&nid=1048&pid=1&lang=hun

Vizsgálat megnevezés
Enterovírusok kimutatása (Coxsackie A, B, echo, EV70-71, Polio-1,2,3)

Lehetséges vizsgálati anyag
natív/ alvadásgátolt vér, liquor, torokmosó folyadék a betegség első hetében,
acut flaccid paralysis (AFP) gyanúja esetén a betegség első két hetében 2 (legalább 24 órás időközzel vett) székletminta, szervminta (biopszia/autopszia), testfolyadék
vírusizolálás és tipizálás

T:
Dr. J.A.
[12677] Eszter
2018-06-25 12:02:38
T. Labor!

Erdeklodnek, hogy mi a menete az aerob vizelettenyesztesnek es mikorra varhato eredmeny!
Koszonom!

Válaszok

[12719] Dr. Juhász Attila
2018-06-27 16:58:56
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Eszter,

Reggeli első vizelet középsugárból kell minta, lehetőleg bórsavas mintavevőbe venni (recepciónkon, ambulanciáinkon kérhet)., ill mosakodás után.
Eredmény 1-3 nap.

Tsiztelettel:
Dr. J.A:
[12659] Zsófi
2018-06-21 19:51:33
Kedves Labor!

Magas CRP milyen további vérvétel szüksèges? Milyen fertőzés okozhatja ezt?

Tisztelettel
Köszönöm

Válaszok

[12666] Dr. Szentandrássy Julia
2018-06-22 11:48:01
A magas CRP baktériális fertőzésre utal. A közepesen magas CRP
vírusfertőzésre, esetleg daganatos megbetegedésre utalhat.
Jó lenne tudni, hogy milyen magas a CRP szint! Arra, hogy milyen
további vizsgálatok szükségesek - jó lenne látni a leletet! Ezen felül
szükséges tudni azokat a panaszokat, amelyek miatt a laboratóriumi
vizsgálatok készültek.


Dr Szentandrássy Julia
[12563] Gabor
2018-06-15 09:44:15
Tisztelt Laborarórium!

Korábban multirezisztens, ESBL termelő Klebsiella pneumoniae baktérium (ertapenem és tmp/smx érzékeny) okozott nálam prosztatagyulladást. A baktérium a belekből származhat. Az orvosom Sumetrolim-ot írt fel, későbbi lelet szerint a baktérium eltűnt a vizeletből.

Egy hónap múlva a panaszaim visszajöttek, az orvosom ismét Sumetrolim-ot írt fel, a vizeletben lévő genny alapján, de vizelettenyésztés nélkül.

Kérdésem: Ha valóban ismét a Klebsiella jelentkezett, nem lehet-e mostmár a korábbi kúra miatt a Sumetrolim-ra is rezisztens? Azon gondolkozom, hogy vizelettenyésztést csináltatnék emiatt. Továbbá lenne értelme esetleg székletből (is) kimutatni? Van olyan vizsgálat?

Köszönöm!
Gábor

Válaszok

[12602] Dr. Juhász Attila
2018-06-18 15:05:17
Tisztelt Uram,
Kedves Gábor,

Minden lehetséges és az ellenkezője is.

Korrekt az lenne ha lenne prostata masszázs előtti és masszázs utáni vizelettenyésztés vagy ondó tenyésztés is.

Illetve egy prosztatatgyulladást illik kb 6 hétig kezelni antibiotikummal.

A vizelet genny az lehet egy hólyag/hugycsőgyulladásból is.

Sztem forduljon urológushoz panaszaival.

A széklettenyésztés lehetséges, de szakmailag nem ajánlott, de ha mégis csináltat jelezze, hogy ESBL termelő K. pneumra vadásztat, különben nem azt fogják keresni hanem enterális pathogéneket.

T:
Dr. J.A.
[12481] Dávid
2018-06-08 20:31:55
Szép estét!

Munkahelyemen hétfői vérvétel után a szerdán megküldött laboreredményekben az anti-HCV kétes eredményt mutatott. A lelet azt írta, hogy megerősítés céljából partner laboratóriumba küldve. A megerősítő vizsgálat eredménye mikorra várható?

Köszönettel.

Válaszok

[12541] dr. Papp Enikő
2018-06-13 12:38:50
Kedves Dávid!

Két héten belül megjön az eredmény.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12460] Brigi
2018-06-07 16:10:13
Üdvözlöm!

A candida spóra mit jelent? Maga a spóra fertőzès?

Köszönöm

Brigi

Válaszok

[12465] Dr. Szentandrássy Julia
2018-06-08 09:18:35
A spórák a gombák ivaros, vagy ivartalan módon képződő szaporító
szervei.Tehát a gombák, ha rendelkeznek spórával / ilyenek a Candida
sp.-ek is / - a spórák révén fertőzhetnek.


Dr Szentandrássy Julia
[12367] Kuncz Péterné
2018-05-31 12:44:25
Tisztelt Laborarórium!
Egy lehető leg szélesebb spektrumú parazita vizsgálatra lenne szükségem.
Árajánlatot és idő pont ajánlatot szeretnék kérni.
Köszönettel Kuncz Péterné

Válaszok

[12455] Dr. Szentandrássy Julia
2018-06-07 13:18:25
Parazitáknál nincs széle spektrumú antibiotikum választási lehetőség.
Tudni kell, hogy milyen parazita ellen szükséges a kezelés.


Dr. Szentandrássy Julia



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg