Centrum Lab

Mikrobiológia (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb fertőzések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[12352] Kulcsár Lászlóné
2018-05-30 08:51:46
Üdvözlöm! Melyik vizsgálattal mutatható ki a candida fertőzés? A bélrendszeri fertőzés elsősorban.
Köszönöm!
Kulcsárné

Válaszok

[12362] Dr. Juhász Attila
2018-05-30 17:51:03
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kulcsárné,

Candida fertőzést az adott, hely váladékának, testnedvének tenyésztésével, jelen esetben széklet tenyésztéssel (gombatenyésztéssel kiegészítve) lehet elvégezni.
Akárki akármint mond Önnek, nem szerológiával, azaz nem ellenanyag kimutatással, és főleg nem vércseppanalízissel.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
lbrszkrvs
[12257] Tamara
2018-05-22 18:07:43
Jó napot! A vizelet leleten a VBAC+ pozitiv mit jelent? Köszönöm szépen

Válaszok

[12258] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 18:26:40
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Tamara,

A vizeletében baktérium található.
Lehet rossz mintavétel, lehet kontamináció a hüvelyből és lehet valódi húgyúti infekció.
Ha van húgyúti panasza és vagy fehérvérsejt is a vizeletében akkor forduljon háziorvoshoz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12171] Kata
2018-05-15 12:13:49
Kedves Labor!
A baktérium tenyésztés anerob és aerob rezisztencia vizsgálattal 8000ft vizelet vizsgálatra kèrhető?
Köszönettel

A.

Válaszok

[12174] Dr. Sátori Anna
2018-05-15 16:42:18
Kedves Kata!


Vizeletmintából csak aerob tenyésztés és rezisztenciavizsgálat kérhető.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12056] Maja
2018-05-04 14:52:14
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

A barátom ondótenyésztése során: Escheriscia Coli baktériumot találtak a levett mintában, 10^4 csíraszám mellett. Ilyenkor antibiotikumos kezelés szükséges? Ha igen, a párja egyidejű kezelése is fontos? Hogyan alakulhatott nála ki a fertőzés?

Köszönettel:
Maja

Válaszok

[12069] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 18:22:28
Tsiztelt Hölgyem,
Kedves Maja,

Ha volt panasz és vagy fehérvérsejt a mintában, akkor ajánlottt a kezelés az antibiogram alapján.
Ált 3-6 hétig, hogy ne térjen vissza.
A forrás az gáttájék vagy végbél, a sajátja vagy a magáé.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
alboratóriumi szakorvos
[12055] Rebeka
2018-05-04 14:47:03
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Vizelet minta eredménye a következő lett: Klebsiella Oytoca, 10^6 /ml csíraszám mellett. Ez esetben mi a teendő? Antibiotikus kezelés javasolt? Fel kell keresnem urulógust, célzott kiváltó ok feltárása miatt vagy elég a háziorvoshoz visszamenni az eredménnyel? Ez milyen típusú baktérium, hogy fertőződhettem meg vele?

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[12068] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 18:19:42
Tsiztelt Hölgyem,
Kedves Rebeka,

Ha volt fehérvérsejt a vizeletben és/vagy volt panasza akkor javasolt az antibiotikum.
Elég a háziorvos.
Saját gáttájékról könnyen lehet szerezni ilyesféle enterális baktériumot.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12054] Anita
2018-05-04 13:56:49
Bocsánat az elirásokért,a telefon magátol fogalmaz. Én 81ben születtem egyébként.
[12053] Anita
2018-05-04 13:43:38
Kedves Doktor/Doktornö!

Mai nap a fogászaton nem a kezelés volt a legkellemetlenebbtöbbi hanem hogy az orvos hogy közelebb huzza a köpötálat hozzám,abba belenyúlt (véres volt) majd a következő pillanatban az én vérző fogamhoz,számhozde,folytatva a munkát.... Kérdésem hogy mit tegyekveszel? 3 nap múlva tudnék Isoprosine gyógyszert szedni,ér az valamita? Septofortot? Mikor milyenz vizsgálatot végeztethetnék hogy elkaptam e valamita?
Megrökönyödtem,de szolni nem mertem :(szépen Utánam se fertötlenitettékvolt,csak papirral törölte le a vért az assziszten.

Köszönöm elöre a választ! Minden jót kivánok!

Válaszok

[12067] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 18:16:48
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANita,

Legvalószínűbben a saját vére volt egy előző eszközről, tamponról.
Ilyen sztem a Balkánon sem történik, hogy más vérével szennyezett eszközt használjanak.
Egyébként meg akkor kell szólni, amikor az ember ott van és látja észleli a problémát.
Isoprinosin és septofort már most nem ér fabatkát sem arr az eseményre.
Ha nem az Ön vére volt, akkkor is kicsi a valoszinűsége, hogy elkapott valamit.
Elkaphat HIV, HBV, HCV, HSV-t és Treponemat is akár fogorvosnál, de akár EBV-t CMV-t is meg sok mást is.
Ezek benne vannak a Party panelban, tanulmányozza weblapunkon az ablakperiódusokat.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12036] Klára
2018-05-03 10:50:42
Tisztelt labor? A székletben melyek azok a gram pozitîv baktériumok amik panaszt tudnak okozni?
Köszönöm
Klàri

Válaszok

[12047] Dr. Szentandrássy Julia
2018-05-04 10:05:37
A clostridiumok / Gram pozitív pálcák / , pl. a Clostridium difficile,
amely antibiotikus kezelés után mutatható ki leggyakrabban.

Dr.Szentandrássy Julia
[12018] Marianna
2018-05-01 23:41:13
Két kérdésem lenne:

1. A Candida jelenlétét milyen vizsgálattal lehet kimutatni a vérből?

2. Diagnosztikai székletvizsgálatot végeztettem, és azt mondták, hogy az általános, alkalmassági vizsgálathoz képest ekkor jóval több kórokozó jelenlétét vizsgálják, de az eredményben, amit kaptam, csak azok vannak felsorolva, melyeket az általános tartalmaz.

Széklettenyésztés alapvizsgálat
Salmonella (gastroenteritist okozó szero-
típusok), Campylobacter, Shigella, Yersinia

Úgy tájékoztattak azonban, hogy diagnosztikus székletvizsgálatnál sokkal több mindent néznek és a Candida is ezek közé tartozik.

Erről szeretnék kérni pontosabb tájékoztatást és azt, ha felsorolnák, hogy milyen kórokozók vizsgálata tartozik pontosan a diagnosztikai vizsgálatba.
Köszönöm.

Válaszok

[12049] Dr. Szentandrássy Julia
2018-05-04 10:08:15
Candidát kimutatni vérből - járó betegnél - értelmetlen. Ha a vérben
Candida van - a beteg leginkább az intenzív osztályon fekszik.
Székletből kimutatni - szintén értelmetlen - a candida sp. a széklet
normál flórájának tagja. Az általános / rutin / székletvizsgálatban
felsorolt vizsgálatok nagyobb részt lefedik a diagnosztikai
vizsgálatokat. Egyéb vizsgálatok lehetnek, de ezek leggyakrabban a
kórházban szerezhető nosocomiális infekciókhoz kapcsolódnak, esetleg
szóba jöhet még a C.difficile kimutatása - tartós antibiotikus kezelés
után. A felsorolásból - ami a rutin diagnosztikát illeti - a féregpete
- protozoon vizsgálat maradt ki. Trópuson szerzett megbetegedés
gyanuja esetén infektológus szakorvos egyéb vizsgálatokat is kérhet.
Általában igaz az, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat célszerű, ha
szakorvos kéri, fertőzéses eredetű, vagy akár fertőzéses eredetűnek
vélt betegségekben infektológus szakorvoshoz / pl. Szt. László Kórház
ambulanciája / célszerű fordulni.

Dr. Szentandrássy Julia
[12015] Szentgyörgyi Ilona
2018-05-01 10:20:24
Jónapot kívánok! Hónapok óta küzdök candida albicans-al, hüvelygombám is van és nem akar múlni többszöri kezelés után sem (nőgyógyásznàl is voltam, vérvètelen nem voltam, a candida albicans nincs bizonyítva). Párom is elkapta a nemi betegséget, sajnos mostanában járunk meddőség központba. A nemibetegség, azaz a candida befolyásolhatja férjem spermaeredményét, ill. meddig kell várni a mintaleadással?
Valaszukat előre is köszönjük!

Válaszok

[12043] Dr. Szentandrássy Julia
2018-05-03 23:03:16
A hüvelyi candidiasis NEM nemibetegség. A hüvely normál flórájának alkotó része a Candida albicans, a hüvely gombás fertözésének oka a normál flóra baktérium-gomba arányainak megváltozása. Nem világos elöttem, hogy a partner fertözése melyik testtájon látható . Valószínüleg a börön látható az elváltozás, amely - szerintem - nem gomba. Vérböl gomba kimutatását megkísérelni: értelmetlen. / Akinek a vérében gomba van, az nagyon súlyos állapotban van, nem jár rendelésre, kórházban fekszik. / A hüvelyben levö gomba nögyógyászati kenetböl kimutatható, kezelése - az esetek többségében- nem bonyolult. A partner börgyógyászati elváltozását célszerü megmutatni börgyógyásznak. Az esetleges bör gomba / amit egyébként sem tartok valószínünek / - a sperma leadását nem befolyásolja.

Dr. Szentandrássy Julia
[12000] Nagy Gabriella
2018-04-27 14:13:41
Tisztelt Centrumlab!
28 hetes kismama vagyok
Treponema pallidum igG/IgM Elisa pozítív 1.598 ref.tart. 1
Treponema pallidum RPR negatív
Mit jelentenek a fenti értékek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[12155] Dr. Juhász Attila
2018-05-11 18:46:58
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Gabriella,

Jelenthet valódi pozitivitást is, -ami akkor szifilisz-, de fermerül álpozitivitás is.
Mindenképpen ismételtessen Treponema ELISA, RPR és TPHA vizsgálatot is végeztessen.
illetve menjen vissza az eredményekkel a kezelőorvosához a teendőkért , mert a valódi pozitivitásnak vannak következményei.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11961] Sziszi
2018-04-26 12:58:35
Tisztelt Doktor úr!

Ha a vizelettenyésztéshez szükséges minta, nem a reggeli vizeletből származik az gondot okoz az eredmény kimenetelében? Mosakodás feltétlenül szükséges? Olyan helyen történt a mintavétel a de. folyamán, ahol nem volt lehetőségem a mosakodásra, viszont 3 órával ezt megelőzően mosakodtam. Ezek után valós eredményt hoz a vizsgálat?

Köszönöm szépen a válaszát!

Válaszok

[11978] Dr. Juhász Attila
2018-04-26 17:26:30
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Sziszi,

A reggeli elsőben a legreprezantativabb a csiraszám.
AZt hogy volt e kontamináció hüvely, gáttájék flórával sokmindentől függ.
LEhet hogy jó leysz , lehet hogy nem,.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11888] Kékesi Mária
2018-04-19 18:54:21
Tisztelt Doktornő /Doktor Úr!

55 éves vagyok, és többször volt már hüvelyi fertőzésem, mindig csipet a vizeletem. Most deréktáji panaszokkal elmentem orvoshoz. Vért, és vizelet mintát vettek. A vér eredményemben a vvtsülledési s :29, a kreatinin érték:101 lett. Vizelet minta eredménye:aerob tenyésztés, kórokozó. Proteusz Mirabilisz.Csiraszám:10,5.
Ampicilin-E
Amoxicillin-clavulán-E
Cefuroxin-E
Ceftibuten-E
Ofloxacin-E
Ciprofloxacin-E
Norfloxacin-E
Levofloxacin-E
Foszfomycin-E
Gentamicin-E
Tetracylin-R
Sulfametoxazol-Trime-R
Kérdésem az lenne, hogy lehetek-e ettől fáradt, és a koncentrálás is nehezemre esik, sok esetben. Ha kapok antibiotikumot, nem-.e kellene a férjemnek is.Válaszukat/ segitségüket előre is hálásan köszönöm.

Válaszok

[11892] Dr. Szentandrássy Julia
2018-04-20 09:42:09
A vizelet vizsgálat csak a vizeletben levő fehérvérsejtszám megadása
mellett értékelhető. Kérdésem: volt - a vizeletben fehérvérsejt, és
mennyi?

Dr Szentandrássy Julia
[11703] Rutkai Ágnes
2018-04-06 16:52:12
Tisztelt Laboratórium!

Az Önöknél elvégzett borrelia vizsgálat eredménye a következő!IgM pozitív,IgA negatív.
Ez pontosan mit jelent?
Fiamnak(16 éves) 1 éve fennálló fejfájása van.az 1 év alatt elvégzett ilyenkor szokásos(szemészet,neu.MRstb)+egy-két én általam kért külön vizsgálatok mind negatívak.Sokan tanácsolták,hogy nézessem meg Lyme kórra is...annak a fentiek az eredményei.Nem szeretnék olyan orvoshoz kerülni,aki csak legyint erre...valamit kell jelentenie.Természetesen most pszihiátriai kezelés alatt áll.... úgymint idegi alapon fáj!mert más bajt ugye nem találtak...de én TUDOM,ÉRZEM,hogy -e mögött valami kézzel foghatóbb baj áll.
Köszönöm türelmét és véleményét!Tisztelettel egy aggódó anyuka:Ágnes

Válaszok

[11716] Dr. Szentandrássy Julia
2018-04-09 11:57:14
Tisztelt Rutkai Ágnes Asszony!

A Lyme kór klinikai diagnózis. Tehát megállapítása első sorban
klinikai tüneteken alapszik. A fejfájás "önmagában " nem az. A
laboratóriumi vizsgálata ellenanyag kimutatáson alapszik, az
ellenanyagok a vérben akkor is jelen lehetnek, ha a vizsgált személy
valamikor átesett a fertőzésen, de az spontán gyógyult. Mérhetők a
vérben akkor is , ha a betegség aktuálisan fennáll, de mérhetők más -
nem Borrelia ellen létrejött - vérben keringő ellenanyagok esetén -
mivel gyakori a keresztreakció.
Ezek után már nem is olyan fontos megjegyeznem, hogy nem tudom,hogy a
többi ellenanyagosztálynál valamivel specifikusabb IgG érték milyen,
volt-e kullancs expozició, volt-e jellegzetes kiütés, ill. az
esetleges expozició után menyi idővel mérték az ellenanyagokat. A
Borrelia ellenanyag álpozitívitás valódi pozitívitásnak való
értékelése a betegre nézve nagyon káros, mert a téves diagnózisra
alapozott kezelés elfedheti a tüneteket - időlegesen: az idő múlik, a
tényleges betegség diagnosztizálása és kezelése késik, ami
beláthatatlan következményekkel járhat. A laboratóriumi vizsgálatokat
célszerű, ha szakorvos rendeli el- és nem a beteg, vagy a
hozzátartozója indikálja, mint ahogy a gyógyszerek jelentős részének
kiadása is orvosi vényhez kötött. A Lyme kórnál fokozottan érvényes a
gyanu esetén elvégzett infektológusi vizsgálat szükségessége. Javaslom
a Szt. László kórház Lyme ambulanciájának felkeresését, vagy - ha
mindenképpen a privát szférához ragaszkodik, olyan rendelés
felkeresését, ahol infektológus is rendel .

Dr. Szentandrássy Julia
[11660] Jánosi Bertalan
2018-04-04 23:05:48
Kedves Doktor úr!

Sperma tenyésztésre mennék Önökhöz hamarosan (aerob, anaerob, gomba), mert felmerült a gyanú valamilyen fertőzésre.

Én közben most szedek Nystatin-t tablettát gombás fertőzöttség miatt,(torokváladék).

Kérdezném, hogy várjam meg, amíg befejeződik a Nystatin szedése, és csak utána adjam le a sperma mintát tenyésztésre, vagy lehet előtte is?
Magyarán ha Nystatin szedése közben adom le a sperma mintát az befolyásolja az eredményt?

És még egy kérdés: A minta leadás előtt kell-e megtartóztatás pár nap? Vagy az csak a spermavizsgálatnál van?

Köszönettel,
JB

Válaszok

[11727] Dr. Juhász ATtila
2018-04-09 23:23:04
Tisztelt Uram,
Kedves Bertalan,

Igen jobb lenne olyanminta, amely a gyógyszeres kezelés után van legalább 2 nappal, illetve az önmegtartóztatás is ajánlott hasonló ideig.

Tiszteletel:
Dr. Juhász Attila
labortóriuim szakorvos
[11583] Tibor
2018-03-26 22:09:01
Kedves Labor!

Szeretném megtudni, hogy vizelettenyésztés milyen árban van? Illetve milyen minta gyűjtő szükséges a leadáshoz?
Köszönöm válaszukat
Nagy Tibor

Válaszok

[11622] Dr. Juhász Attila
2018-03-28 19:52:29
Tisztelt Uram,
Kedves Tibor,


Vizelettenyésztéshez:
- reggeli első vizelet, középsugár vizelet legyen, azaz a középső harmad, szappanos mosakodás után legyen a mintavétel, nem kell fertőtlenítőszer!
Mintavétel antibiotikum kezelés előtt legyen.

Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat
(aerob) 3 500 Ft, anaerob nem kell.
5 nap kb mire kész lesz.

Mintavételi edény: legjobb ha kér itt a recepción, bórsavas tartósítószeres vizelettartályt, maga a vizelés lehet házilag mosogatógépben elmosogatott üveg/müanyag pohárba, vagy egyszerhasználatos műanyag pohárba is. Ebből kell áttölteni az bórsavas (fehér por) tartályba a mintát, a tartályt lezárni a kupakjával.

Az a legjobb, ha a mintát 10 óráig eljuttatja a Mammut Centrum-lab 4-emeleti recepcióra, ott tud fizetni is. Ekkor jut el a minta még aznap a mikrobiológiai laborba, a mi a helyes eredmény feltétele.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiologiai szakoros
[11514] Zlinszky János
2018-03-20 15:26:32
Tisztelt Centrum lab!
Mesenterialis pannikulitis, melyet hasi ct vizsgálat deritett ki, milyen vérvétellel, milyen baktériumot, virúst, stb. kell vizsgálni? Tudomásom szerint ezek okozhatják a meglévő hasi fájdalmaimat. A vizsgálatok közül mit támogat az OEP?
Köszönettel: János

Válaszok

[11523] Dr. Juhász Attila
2018-03-20 22:54:24
Tisztelt Uram,
Kedves János,

Ez a kórkép ismeretlen etiologiájú.
Nem ajánlok semmilyen spec vizsgálatot, mert leginkább kidobott pénz lesz az ablakon, terápiás haszon nélkül.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriui szakoros
[11501] Réka
2018-03-20 08:01:58
Tisztelt centrum lab!

A parazita vizsgálat a férgeket is kimutatja vagy az ugyan az? Tisztelettel

Réka

Válaszok

[11522] Dr. Juhász Attila
2018-03-20 22:47:42
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Réka,

Féregpete, protozoon vizsgálat egyben van.
Konzultáljon kezelőorvosával mert még sikfajta székletvizsgálat van, hogy melyik
az Önnek megfelelő.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[11312] Baba
2018-03-04 16:50:43
Nekem és a páromnak e coli baktériumot találtak, orális szex után lehet e a torkomban ettől a baktériumtól torokfájáshoz hasonló tünet,és gombócérzés a torokba.LAGO

Válaszok

[11371] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 19:22:00
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Baba,

Az E. coli az sokkal jellemzőbb baktérium a vastagbélben és a gáttájékon.
Van egy fogadásom, hogy nem csak orális szex volt.
Sőt még a sorrendre is fogadnék.
De nincsen ezzel semmi baj.
Az E.coli egy egészséges ember szájüregéből eltűnik, mert a normál flóra ki fogja irtani.
A torokfájás, gombócérzés más miatt lehetett, nem is biztos hogy feltétlenül fertőzés az oka.
Tovább nem tippelgetek, ha nem bánja, nehogy valaki megsértődjön.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[11311] Baba
2018-03-04 16:33:57
Nemi gyógyász vesz e le torokváladékból mintát ha nemi betegség gyanuja áll fenn a szájban

Válaszok

[11370] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 19:15:34
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Baba,

Igen vesz mintát a szájüregből vagy garatból is, ha a kórelőzmény vagy a tünetek indokolják.
Ezért fontos, hogy elmondja majd mit és hogyan csinált.
Simán előfordulhat, hogy a torokban is, vagy csak a torokban kapott el vmit.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiológiai szakorvos
[11279] Mezei Kornélia
2018-02-27 16:44:59
Tisztelt Centrum Lab!

Szeretném megkérdezni, hogy vérből kimutatható hogy gomba vagy baktérium okozza a panaszokat vagy mikroszkopos vizsgàlat vagy tenyésztés létezik vérvől?
Köszönöm a segítségüket
Kellemes napot!

Kornélia

Válaszok

[11297] Dr. Juhász Attila
2018-03-02 21:53:33
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kornélia,

Lázas állapotokban -melyek leginkább kórházi ellátást igénylő állapotok- a láz felszálló ágában lehet a vérből mikrobiológiai tenyésztést végezni, amit hemokulturának hívunk.
Mikroszkópos kenetértékelés a pozitív hemokultura mintából ajánlott, ami mutathat bakteriális vagy akár gombás fertőzést is.
Mikroszkópos kenetértékelés alkalmas még vérképzőszervi betegségek azonosítására
és egyes trópusi betegségek azonosítására pl malária.
Nem lázas állapotban, súlyos betegség és súlyos állapot nélkül nem fordul elő, hogy a perifériás vérben mikroszkópos technikával festett vagy festetlen készítményben baktériumot vagy gombát lehessen látni. Akinél ez előfordul azt hullának hívják.

Ezzel együtt találhat az interneten kis hazánkban 10-20 ezer Ft-ért olyan szolgáltatást
amit vércseppanalízisnek hívnak, ami egészen egyszerűen sarlatánság, a btk. szerint meg kuruzslás és üzletszerűen, nyereségvágyból elkövetett csalás. Ezektől a "szolgáltatóktól" aláírt leletet nem kap, csak egy színi előadással egybekötött audiovizuális élményt, ahol megmutatják Önnek az úszkáló vörösvértestjeit, alakos elemeket mikroszkópban és kap hozzá némi hókuszpókuszt, hogy ez mit "jelent", plusz hozzá étrendi tanácsokat a "szolgáltató" megérzései szerint.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiológiai szakorvos
[11242] Gabi
2018-02-25 13:37:48
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Ablakperióduson belül szedett antibiotikum befolyásolja -e a HÍV kimutathatóságát, vagy antibiotikum mellett is megbízható az eredmény 3 hét elteltével? Segítségüket hálásan köszönöm.

Válaszok

[11254] Dr. Juhász Attila
2018-02-26 17:14:51
TisztelT Hölgyem,
Kedves GAbi,

Teljesen jó lesz az eredmény a 2-3 hetes ablakperiódus után, mert az antibiotikum nem hat a HIV vírusra.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiologiai szakorvos
[11214] Szabó Veronika
2018-02-22 13:11:02
Tisztelt Centrumlab,

Érdeklődni szeretnék, hogy jól értelmezem-e az ablakperiódust: az Önöknél elérhető HIV teszt 3 héttel a kockázatosnak vélt esetet követően már megbízható eredményt ad?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Szabó Veronika

Válaszok

[11253] Dr. Szentandrássy Julia
2018-02-26 16:02:42
Igen.Az esetleges fertőződés után 2-3 hét az ablakperiódus. Mindezek mellett az aktuális fertőződės kizárárásához minden fertőzés / így a HIV fertőzés esetėben is / 2 időpontban, egymástól 2 hét időkülönbséggel levett mintából adhatunk korrekt vėleményt. Ennek oka az, hogy a 2 időpontban mért eredmények állandósága, ill. az esetleges változások tendenciája döntő fontosságú.


Dr. Szentandrássy Julia
[11045] Niki
2018-02-12 15:16:32
Jó napot!

Érdeklődnék, hogy Nielsen széklet mikroszkop vizsgálat van ha igen milyen árban van? Köszönöm a válaszukat
Novák

Válaszok

[11215] Dr. Szentandrássy Julia
2018-02-22 13:30:52
Szerintem - valami félreértés van, mert a szėklet mikroszkópos vizsgálata nincs kapcsolatban a Zeel- Nielsen- nel, ami egy bakteriológiai festės, a TBC baktériumok megfestėsėre való - köpetből , az aktív tuberculosis igazolása/ kizárása céljából. Egyéb Neelsen : nem létezik. Szėklet mikroszkópos vizsgálatot 2 okból vėgzünk : 1. szėkletben levő paraziták, ill. protozoonok vizsgálatára 2. szėklet emésztettség vizsgálatára. Ez utóbbit külföldre küldjük, ott vėgzik el a vizsgálatot. Orvoskėnt - nem tartoznak hozzám az árak, ezeket megtalálja a Synlab honlapján.


Dr. Szentandrássy Julia
[10917] Levente
2018-02-05 10:57:30
Tisztelt Centrumlab!

Hány hét után mutatható vérből biztosan szifilisz fertőzöttség?

Szifilisz kimutathatosagat befolyásolhatja e Ciprinol es Augmentin szedése? Ha igen akkor a kúra befelyezese utan mikor javasolt újbóli ismétlése a tesztnek!?

Köszönettel,
Levente

Válaszok

[10969] Dr. Juhász Attila
2018-02-07 20:11:52
Tisztelt Uram,
KEdves Levente,

Elvileg az ablakperiódus 4-5 hét a Treponema pallidum/szifilisz fertőzések esetén, abban az esetben ha nem történt közben semmiféle antibiotikumos kezelés.
Antibiotikum kezelés közbeiktatása esetén teljesen biztosat nem tudok írni önnek.
Ez ügyben kérdezzen egy venerológust, mik a klinikai tapasztalatok.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10680] Bálint
2018-01-21 12:42:12
Kedves Doktornő!

2015-ben Streptococcus agalactiae fertőzést mutattak ki spermából. A vizsgálatra egyrészt partner fertőzőttsége és prosztata panaszok miatt került sor. Akkor egy felírt antibiotikum (nem emlékszem a nevére, talán Doxycycline volt) megszüntette a tüneteket és labor eredmény is negatív lett.

Tavaly újra jelentkeztek a prosztata panaszok és újabb tenyésztés után ismét Streptococcus a.-t mutattak ki. Ekkor 3 féle antibiotikumot írt fel a szakrovos: Klion (ezt vmi anaerob baktérium miatt), Unasyn és Roxythromicin. Utóbbi években nehezen tolerálja a szervezetem az antibiotikumokat: súlyos hasmenés, rosszullét, fejfájás, negatív hangulat, stb.. És sajnos az Unasyn kezelést félidőben, a Roxythromycint pedig egy tabletta bevétele után abba kellett hagynom.

Friss labor után még mindig megvan az említett baktérium és a prosztata gyulladása is. Az utóbbi 2 vizsgálat során egyedül tetracyclin rezisztenciát mutattak ki.

Mivel kb. egy hétig valószínúleg még tudok szedni antibiotikumot a kérdésem az, hogy ön szerint milyen (egy darab) antibiotikumot volna érdemes szednem erre a problémára?

Köszönettel,
Bálint

Válaszok

[10754] Dr. Juhász Attila
2018-01-25 11:56:48
Tisztelt Uram,
Kedves Bálint,

Krónikus prosztatitis esetén érdemes a terápiát 4-8 hétig fenntartani.
Levofloxacin, napi 1x 500 mg jó lehet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
[10559] Ádám
2018-01-12 07:05:28
Tisztelt Dr. Úr/Nő!
Szűnni nem akaró nyaki és vállizületi porlémáim vannak (gyulladás).
Szemem is száraz és tompa fájdalmat érzek.
Kérdésem: Milyen vizsgálat lenne javasolt? Mi okozhat ilyen tüneteket?
Köszönöm mielőbbi válaszát.

Válaszok

[10585] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-15 09:00:58
Kedves Ádám!

A felsorolt tûnetek klinikai tünetek, megoldásuk kulcsa nem a laboratórum, hanem a rheumatológus kezėben van. Az orvosi vizsgálat, a képalkotós vizsgálatok, laboratóriumi vizsgálatokkal nem helyettesíthetők. Adott kórkėpeknek megvannak a sajátos laboratóriumi jelei, de előfordulhat, hogy különböző kórképeknek a laboratóriumi jelei megegyeznek. Tehát a helyes sorrend az orvosi vizsgálattal kezdődik.


Dr. Szentandrássy Julia
[10550] Vivien
2018-01-11 21:00:18
Kedves Dr. Nő, nagyon szépen köszönöm a bő választ. A hölgy 65 éves, és már nincs az osztályon, ahol a gyakorlatot töltöttem. Én 22 éves vagyok, védett a B vírus ellen. Akkor talán a legjobb, ha várok 3 hónapig ,és utána csináltatom meg a Hepa C irányába a tesztet. Hiszen hamarabb úgysem mutatja ki ... Jól gondolom ?

Válaszok

[10564] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-12 11:53:14
Igen, jól gondolja. Hasonló esetben én is így tennék. Ha
lefertőtlenítette a sérülést - a fertőzés esélye minimális.



Sz. J.
[10513] Vivien
2018-01-09 18:11:18
Kedves Dr. Nő/Úr!

A kérdésem az lenne ,ha megszúrtam magam egy használt tűvel , mikor érdemes elmennem vérvételre Hepatitis C irányába ? (Megjegyeznén, hogy a hölgy akinek tűjével megszúrtam magam tökéletes labor értékekkel rendelkezik, máj értékei alacsonyak, illetve kórtörténetében nem szerepel ilyesfajta fertőző betegség).
Arra lennék kíváncsi, hogy a direkt erre specializálódott labor vizsgálat -amit a centrumlabnál végeznek- mikor mutat eredményt ? Akár pár nap múlva is kimutatja ha esetleg megfertőződtem ?

Válaszok

[10541] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-11 09:59:18
Kedves Vivien!

A fertőződés esélye nagyon kicsi - minden bizonnyal
lefertőtlenítette, vagy legalább is lemosta a sérült ujját. Ennek
ellenére a lehető legnagyobb körültekintéssel célszerű eljárni. Az
események kulcsa annak a személynek a vérében van, akinek a vérével
érintkezhetett a használt tű révén. Attól, hogy az esetleges fertőző
forrás kórtörténete negatív, ill a májfunkciói normál határon belül
vannak - lehet vírushordozó. Tehát, akinek a tűjével megszúrta magát -
jó lenne, ha megcsináltatná a következő vizsgálatokat: anti HBs,
HBsAg, anti HBc, anti HCV, ill. szükség lenne ismerni a születési
dátumát / hogy megtudjuk, hogy belekerült -e a kötelező hepatitis B
elleni vakcinációba / - amennyiben mindezekre hajlandó.Ha hepatitis B
ellen védett, ill. a többi markere negatív - több dolgunk nincs. Ha
nem lehetséges a labor vizsgálat az esetleges fertőző forrásnál,
szükség lenne anti HBs vizsgálatra Viviennél - most. Az anti HBs a
védettségi állapotot mutatja hepatitis B ellen. Ha Vivien 1985-ben,
vagy ezután született, akkor az általános iskolában vakcinálták
hepatitis B ellen, de nem minden vakcináció eredményes, ezért kell a
védettségről - anti HBs méréssel meggyőződni. Ha Vivien 1985 előtt
született, akkor is lehet védett - de ebben az esetben a védettség a
fertőzés valamikori átvészelésének eredménye / a fertőzés legtöbbször
tünetmentes /. A vérből rutin szerológiai vizsgálattal a hepatitis B -
a fertőződés után 5-6 héttel mutatható ki, a hepatitis C - 3
hónappal a fertőződés után. Rutin eljárásnak az a rendje, hogy
történik egy vérvétel a 0 időpontban - amikor még a kérdéses
fertőződés jelei nem mutatkoznak a vérben / tehát - most /. A
következő vérvételt 3 hónappal később célszerű végezni, amikor a
hepatitis B és a hepatitis C markerei a vérben - fertőződés esetén -
megjelenhetnek.A felsorolt vizsgálatokat laboratóriumunk rutinszerűen
végzi. Van lehetőség korábbi igazolásra, ill. kizárásra: az Országos
Epidemiológiai Központ hepatitis laboratóriumában / Bp. Gyáli út 2-4 -
( Országos Tisztiorvosi Hivatal ) /. Ez a lehetőség a PCR vizsgálat,
amelyet az esetleges fertőződés után 2 héttel lehet végeztetni. /
Korábban azért nem, mert a vírus - ha bejutott a szervezetbe - nem a
vérben található az első időkben, hanem a májban. / Ez a vizsgálat
nem ingyenes. Ha ezt az utat választja - célszerű megbeszélni a
vizsgálatokat, pl. az árat is - a fent nevezett intézmény hepatitis
laboratóriumával / osztályvezető: Dr. Takács Mária főorvos asszony /.
Végül: Amennyiben fertőződött - amire nagyon kicsi esélyt látok - mind
a hepatitis B, mind a hepatitis C - gyógyítható.

Dr. Szentandrássy Julia
[10486] Rózsa
2018-01-08 15:37:13
Tisztelt Doktornő

Kisllányom ('12 hünapos) Prevenar oltást kapott. A gyermek még anyatejes,én aznap nyersen fokhagymát fogyasztottam. Ön szerint az oltásban lévő baktériumokat kiölheti az anyatejbe átkerülő fokhagyma? Megnéztem,hogy fehérjéhez konjugálva tartalmaz Pneumococcus poliszacharid szerotípusokat, nem tudom ez elölt kórokozót jelent -e.

Szakmai véleményében bízva ,
üdvözlöm: Rózsa

Válaszok

[10489] Dr. Juhász Attila
2018-01-08 17:29:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Rózsa,

A Prevenar nem tartalmaz élő baktériumot, sem vírust csak az immunizáláshoz szükséges bakteriális antigéneket, segédanyagokat.

A fokhagyma nem alkalmas -sajnos- még az Önben lévő néhány jó tiz-náhányszáz milliárd baktériumm elölésére sem, ezzel együtt hasznos lehet az egészségére.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi és mikrobiologia szakorvos
[10461] Frode Péter
2018-01-07 20:00:41
Dr. Szentandrássy Julia ezt írta:
"Az ejakulátum - tekintettel a mintavétel
körülményeire - többnyire a nem kórokozó / kolonizáló / flórát
tartalmazza - annak ellenére, hogy néhány urológus ragaszkodik az
ejakulátum tenyésztéshez- mikrobiológiai szempontból használhatatlan
minta."

Nekem nemrég volt sperma tenyésztésem, ami Escheriscia Colli baktériumot mutatott ki, amire antibiotikumokat kaptam. Fentiek alapján nem volt értelme a vizsgálatnak ?

Válaszok

[10484] Dr. Juhász Attila
2018-01-08 15:11:34
Tisztelt Uram,
Kedves Péter,

A kolléganő is azt írta, hogy többnyire nincs értelme, tehát vannak esetek, eredmények, amikor azok ülnek, de ez valóban a helyes mintavételezést is feltételezi, illetve a helyes indikációt is.
Amennyiben történt a mintából, olyan mikroszkópos andrológiai vizsgálat, ahol fehérvérsejtek jelenlétét és számát is vizsgálták a mintában, akkor akár az eredmény reprezentatív is lehet egyes gyulladásos andrológiai betegségek esetén.
Mivel a minta a mintavétel során kontaminálódhat/szennyeződhet ezért tanácsos lehet a mintavétel előtt vizeletminta leadása is tenyésztésre, illetve megfontolandó szakmailag még a prosztata masszázs előtti és masszázs utáni prosztataváladék és/vagy vizelet vizsgálata is egyes indikációkban.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi és mikrobiológia szakorvos
[10460] Réka
2018-01-07 13:31:28
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy Trichinella spiralis féreg szűrésére van-e lehetőség Önöknél?
Illetve a széklet tenyésztésből mik szűrhetők ki pontosan?

Köszönettel:
Réka

Válaszok

[10511] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 16:48:42
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Réka,

A Trichinella spiralis diagnosztikája izombiposziás mintábóll történik. Leggyakrabban szívizomgyulladást okozhat. Emberben ritka, nyers fertőzött sertéshús fogysztással fordul elő, gyakrabban patkányokban, kutyákban, stb.
Állatdiagnosztikában van forgalomban szerologiai vizsgálat, nálunk nem elérhető.
Székletből kérhet széklet féregpete és protozoon kimutatást, ha ere van gyanú, vagy széklettenyésztést hasmenéses betegségek esetén.
Sztem forduljon orvoshoz, hogy Önnek mi szükséges, ne találgasson.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[10457] László
2018-01-05 21:58:40
Tisztelt Dr. Nő!

Érdekelne a véleménye:
1 éve volt egy húgyúti fertőzés szerű valami. Gyenge húgycső égés kísérte. Rá két napra nyaki izom feszülés és szemem elkezdett száradni és bepirosodott! Helyi sztk nem vizsgálta meg a dolgot egyből doxiciklint írt fel, amitől nem szűntek meg a tünetek! Vártam 8 napot elmentem magán úton std szűrésre ahol nem tenyészett ki semmi! Vártam 1 hónapot akkor már éreztem, hogy a spermába is van valami. Elmentem újra vizsgálatra, ahol húgycsőből vettek mintát baktérium tenyésztésre (már nem std) és adtam sperma mintát is. Ahol az enterococcus faecalis jött ki. Erre kaptam aktil duot szedtem vagy 2 hónapig, a húgycső égés megszűnt de a spermába éreztem és elkezdet fájni a prosztatám is. ízületi és szem panaszaim is megmaradtak. Többször az entero jött ki amire azt mondják nem okoz ilyen panaszokat! Chlamydiát nézték vérből , de negatív! (szedett gyógyszerek: suprax, levofloxacin 3 hónapig, monural, doxycycline ,ciprofloxacin) Tüneteim 1 év után is megvannak.
Elmentem most reumatológushoz az ízületeim miatt és ez jött ki.
Mycoplasma pneumoniae IgG-AT /ELISA (AniLab):107.67
Cut-off:45 EIU
Minõsítés:POZITÍV
Mycoplasma pneumoniae IgA-AT /ELISA (AniLab):12.98
Cut-off:12 EIU
Minõsítés:Alacsony Pozitiv
Mycoplasma pneumoniae IgM-AT /ELISA (AniLab):0.10
Cut-off:1.1
Minõsítés:szeroneg.
Antinukleáris AT, IIF gyengén poz 1:40
Kromatin elleni AT, IIF gyengén poz 1:40

Kérdésem az lenne, hogy a mycoplazma okozhatja-e az egy éve fennálló panaszaim.
Azt tudni kell, hogy minden évben többször be van gyulladva a mandulám.
Ha nem ez okozza akkor hogyan lehetne kideríteni mi okozza a problémákat?
Tudna valami megoldás akkor szívesen felkeresném.

Kösszönettel
László

Válaszok

[10495] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-09 10:14:26
Kedves László!

Ha valóban húgycső gyulladása volt / vizelettenyésztés volt-e ? /, akkor a
legvalószínűbb kórokozó a Chlamydia trachomatis, vagy a Mycoplasma hominis, vagy Ureoplasma. Ezeknél a kórokozóknál használható a doxicyclin, a legmagasabb dózisban, 7 napon át. Fontos, hogy a partnert is kezelni kell, ill. a kezelés ideje alatt a kezelt beteget a sexuális élettől el kell tiltani. Jelenleg van már a doxicyclinen kívül más antibiotikus terápiás lehetőség is, de a partnert ezekben az esetekben is kezelni kell, ill az eltiltás is érvényes. A 8 nap múlva végzett STD tenyésztés alatt mit ért? Milyen kórokozót kerestek, milyen mintából? 1 hónap után húgycső tenyésztés készült - itt sem derül ki, hogy milyen kórokozóra történt a vizsgálat. A sperma nem alkalmas tenyésztésre, mivel a mintavétel nem oldható meg steril körülmėnyek közt, ennek megfelelően a kitenyészett baktérium / E. faecalis / nem releváns. Ugyanígy nem lehet erre a baktériumra terápiát indikálni. 2 hónapon át Augmentint adni - hiba, mert ilyen hosszú kezelés csak a baktériális rezisztenciát idézi elő, egyéb/ pozitív / hatása nincs. A
Chlamydia trachomatis aktuális fertőzés kimutatása nem történhet vérből, csak húgycső
váladėkból / urológus veszi le /. Az alkalmazott antibiotikumok közt van elvileg hatásos, de van hatástalan is. A 3 hónapos kúra / ugyanolyan okok miatt, mint az Augmentinnél / túl hosszú. Nem ėrthető számomra, hogy a vérből kiadott / egyébként nem használható / negatív szerológiai eredményre miért adtak, és miért adtak ilyen sok és sokféle antibiotikumot. Az izületi panaszok miatt indokolt a Mycoplasma szerológiai vizsgálat, de mindig 2 időpontban kell elvégeztetni a vizsgálatot - 2-3 hét időkülönbséggel, hogy a szerológiai kép változása megfigyelhető legyen. Az autoimmun vizsgálatokat az izületi panaszok miatt kérték, az eredmények nem tünnek használhatónak.
Összefoglalva: A Mycoplasma fertőzés okozhatja a panaszokat. A gyulladt mandula okozhat sokízületi gyulladást, de nem okoz húgycső gyulladást, illetve az izületi gyulladás képe jellegzetes, a rheumatológus felismeri, ill egyéb / vese, szív / tünetek láthatók, valamint jellegzetes laboratóriumi jelek is / pl. ASO / is mérhetők. Első sorban jó infektológus orvost ajánlanék, mivel a tünetek komplexek, több területet érintenek. Laboratóriumi vizsgálatok terén Mycoplasma, Chlamydia PCR vizsgálatot ajánlanék húgycső mintából, ASO, CRP, vizelet, vérkép vizsgálatot, valamint Chlamydia, Mycoplasma szerológiai vizsgálatot - 2 időpontban végezve. Mindenek előtt azonban jó infektológus orvost, aki egészében látja a problémákat, akinek személyėt esetleg élőszóban megbeszélhetnénk.

Dr Szentandrássy Julia
[10371] Teréz
2017-12-18 18:19:00
Tisztelt Dr. Nő/ Dr Úr!!
Tanácsot szeretnék kérni. Október hónapban csíphetett meg egy kullancs. A kullancs nem volt bennem, de mivel a folt egyre csak nőtt, ezért december 5-én elmentem szakorvoshoz.
A szakorvos levette a vért és még aznap elkezdtem szedni Doxycyclin 100 mg kapszulát.. Napi 2x 1 kapszula december 24-én jár le a 2 doboz.

Szombaton megjött az eredményem, ami pozitív. (. IgG rec. Elisa pozitív, IgM rec. Elisa pozitív *index 6.3 minősítés: pozitív * Borrelia fertőzés igazolható. )

A véreredménybe vannak + és - jelek.
Kalcium 2.19 mmol/l - 2.2-2.65
Húgysav 412 umol/l + 148-357
GPT 49 U/l + 0-35
GGT 45 U/l + 7-32
LHD 472 U/l + 230-460
Glukóz (szérum) 7.3 mmol/l + 3.5 - 6,1
Koleszterin 5.26 mmol/1 + 3,5 - 5,2
CRP 16.66 mg/l + 0-10
We 29 mm/óra + 0-10
MCV 84.9 fl - 86-100

Ma érdeklődtem, hogy mi a további teendő, mennyi gyógyszert kell még szedni, mikor kell labor kontrollra menni, mit jelent egyáltalán ez az eredmény, főleg a borellia esetében?. Lehet, hogy valamit félreértettem, de azt a választ kaptam, hogy nincs már teendőm.
Tényleg nincs teendőm? Honnan tudom, hogy gyógyult vagyok?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel: Teréz

Válaszok

[10378] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 14:01:43
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Teréz,

A kullancsos ugyben, azaz a Borrelia szerologi ugyében a terápia után érdemes egy kontroll szerológiai vizsgálatotot csinálni, lehetőleg ugyanott ahol az első készült az összehasonlíthatóság végett.
A Borrelia ellenes titernek csökkenie kell, ha a terápia hatékony volt. Ill ha már egyszer megszúrják kéressen meg mást is (minden ami volt, +TG, HDL, LDL, inzulin, vas , transzferrin, ferritin, vérkép, széklet vér, vizelet ált és üledék).

Az egyéb eredményeivel fáradjon el háziorvosához feltételezve, hogy ehgyomri vizsgálat volt amit küldött, hogy szükség esetén cukor, később meg koleszterin csökkentőt is vagy helyes diétát folytasson, mert cukor, hugysav értékei (? kora, vérnyomása? ) ezt leginkább indokolják, indokolni fogják.
Ezzel lényegesen csökkenthető agy infartus vagy stroke kialakuláának esélye, amivel fontos minőségi életéveket nyerhet. Banális lenne egy jó kis agyvérzés miatt tolókocsiba kerülnie, ha már ilyen ugyesen elkerülte a kullancsos Lyme ugyancsak potenciálisan mozgásszervileg megnyomorító következményeit.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10382] Teri
2017-12-19 15:14:09
Tisztelt Dr Úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő válaszát.

A vérvételre ( sajnos) nem éhgyomorral mentem, mert az orvos azt mondta, hogy nyugodtan reggelizzek, nem befolyásolja az eredményt.

(Természetesen az általam elküldött eredményektől sokkal több adat le lett kérve, én csak a + és - előjellel jelzett eredményeket küldtem meg Önnek. )

( Volt többek között olyan, vas, kálium, nátrium, magnézium, karbimid, kreatinin, GOT, Alk foszfatáz, Osszbilirubin, Triglicerid, Vas, Transzferrin, TVK, WBC, NEUTR, NEUT, LY, LY %, MO, MO%, EO, EO%, BAS, BAS% RBC, HGB, HTC, PCT, MCH, MCHC, PLT, MPV, PDW, RDWC, PLCR, TSH, eGFR-EPI) Csak ezeknek az eredményét azért nem írtam meg, mert nem volt mellettük jel.

Még annyi kérdésem lenne, hogy
- terápia után ( ami december 24-én, vasárnap fog lejárni) mennyi idővel érdemes a kontroll szerológiai vizsgálatot megcsináltatni?
- Infektológus szakorvosnál voltam, a problémámat bőrgyógyász szakorvos is tudja esetleg kezelni?

Megtisztelő válaszát és fáradtságát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Teréz
[10439] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 14:47:22
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Teréz,

A két szerológiai vizsgálat között teljen el 4-6 hét, akkor látszani fog az ellenanyagszintek változása.

Tisztelettel.
dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10440] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 14:48:01
... igen jó bármelyik doki.
[10574] Teri
2018-01-13 16:41:28
Tisztelt Dr. Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!

Üdvözlettel: Teréz
[10233] Szabina
2017-12-05 17:04:07
Tisztelt Hölgyem/Uram!

37.heti Streptococcus dysgalactiae rezisztencia vizsgálat eredménye mind "E" érzékenységű, az agalactiae rezisztencia vizsgálat eredménye a Clindamycin, Clarithromycin és Azithromycin esetében "R" az összes többi (Ampicillin, Amoxicillin/clav.sav, Prnicillin, Levofloxacin, Moxifloxacin, Piperracilin/Tazobac, Amoxicillin és Cefazolin) esetében "E".

Az alábbi szöveg tartozik még ide: A béta-hemolizáló Streptococcus/A,B,C,F,G csoportú/ érzékeny Penicillinre, így érzékeny szinte minden béta-laktámra: Ampicillinre, Amoxicillinre, Piperacillin-tazobactamra, I-II.generációs Cephalosporinokra (pl.Cefuroxim), Ceftrisxonra, Cefepimre, és a Carbapenemekre is. (CAVE: kivétel a csak Gram-negatívokra ható Aztreonam!)

Egy hét múlva találkozom a szülész orvosommaal, a szülésznő annyit közölt, hogy ez azt jelenti pozitív a teszt és szedjem el a felírt 40 szem (napi 4) antibiotikumot és a vajúdás alatt 0. és 4. órában vénásan is kapok, hogy az újszülött kisbabám ne fertőződjön meg... Fentiekből ilyen súlyos a helyzet, hogy ekkora dózisok kellenek?! Nem felülírstni szeretném, csupán nem is értem az "E" "R" minél mit jelentenek és mennyire lehet veszélyben a magzatom?!

Köszönettel,
Szabina

Válaszok

[10234] Szabina
2017-12-06 05:30:26
Kiegészítésként a tegnap írtakhoz: 16.hetesen is végeztek ilyen vizsgálatot (félő volt, hogy magzatvíz szivárgás állt fent) és akkor pozitív lett, majd másfél hétre rá negatív, de azokat a leleteket nem én kaptam meg, így nem tudom összehasonlítani ezzel, melyen az eremény résznél két oszlop van, a beírt felsorolásra vonatkozóan az "Érz." Oszlopban az "E" vagy "R" megjelölések és van egy 2.oszlop: MIC [ug/ml] ahol minden sor "-" jellel ellátott (negatív vagy ki van húzva?!) mindkét - Streptococcus dysgalacctiae és Streptococcus agalactiae - esetben.

Köszönettel várom segítő válaszát az értelmezésben, hogy ezen információk szerint fertőzött/beteg vagyok jelenleg ill. kenetvétel időpontjában vagy "csak" a korábbi pozitív eredmény miatt hordozó és ezt jelentik a két oszlop Érz. "E" vagy "R" és a MIC "-" jelölései?!

Üdvözlettel,
Szabina
[10238] Dr. Szentandrássy Julia
2017-12-06 13:49:26
A Streptococcus agalactiae a szülőutakon áthaladó magzatra veszélyes.
Felnőttekben a S. agalactiae hordozás nem ritka / a hordozás azt
jelenti, hogy ez a baktérium a hordozó személyre veszélyt nem jelent,
mintegy társbérletben él a gazdaszervezettel. Kiűzni / tehát a
hordozást megszüntetni / gyakorlatilag nem lehet, annyi mozgástere van
a szülésznek, hogy minimálisra csökkentse a szülőutakban jelenlevő S.
agalactiae baktériumok számát - a szülést megelőző időben. Amint a
bakteriológiai leletből látható - ez a baktérium számos antibiotikumra
érzékeny, leghatásosabbak azonban a penicillin származékok. / az E
jelzés azt jelenti, hogy arra az adott antibiotikumra a baktérium
érzékeny, az R jelzés azt jelenti, hogy arra az adott antibiotikumra
nem érzékeny ( rezisztens ) . A leghatékonyabb antibiotikumokból, a
penicillin származékokból egyenletes vérszintet kell fenntartani, csak
akkor hatnak, ezért a napi 4-szeri adagolás szükséges. A vénás
penicillinszármazék adása a szülés alatt szintén indokolt, hiszen
ilyenkor a legnagyobb az esély a magzat fertőződésére. A
penicillinszármazékok a magzatra veszélyt nem jelentenek. A
baktériumok 100%-át egyetlen antibiotikum sem pusztítja el, ezért nem
tartja elegendőnek a szülész orvosa a szülés előtt szájon át szedett
antibiotikumot, a lehető legnagyobb biztonságra törekedve alkalmazza a
szülés alatt alkalmazott vénás antibiotikum védelmet. Mivel orvosa a
legnagyobb gondossággal jár el - nyugodt lehet, kedves Szabina, hogy a
magzat S. agalactiae fertőződése kizárható lesz.

Dr. Szentandrássy Julia
[10239] Dr. Szentandrássy Julia
2017-12-06 13:50:32
A korábbi tenyésztési eredményei közül 1 pozitív, 1 pedig negatív.
Összességében a terhesség alatt 2 alkalommal bizonyult S. agalactiae
hordozónak / nem betegnek / és 1 alkalommal a tenyésztés nem tudta
igazolni a hordozást. Ennek megfelelően az orvosa S. agalactiae
hordozónak tekintette / helyesen /, és ennek megfelelően járt el.
Minden tenyésztési eredményhez a laboratóriumok antibiotikum
érzékenységi vizsgálatot is végeznek, hogy eldönthető legyen, hogy
melyik antibiotikum használható, melyik nem használható / nem
eredményes /. Bizonyos esetekben, meghatározott antibiotikumokra a
laboratóriumoknak minimális gátló koncentrációt kell adniuk, ez azt az
antibiotikum vérszint koncentrációt jelenti, amennyit el kell érni az
antibiotikum adagolással , hogy az antibiotikum hatásos legyen. Jelen
esetben ezt az adatot 1 antibiotikum esetében sem volt szükséges
megadni, ezért a negatív jel / azaz ezt a vizsgálatot nem végezték el,
mert nem volt szükséges /. Összefoglalva: S. agalactiae hordozás
igazolódott, ami nem betegség. A használható antibiotikumokat a
laboratórium felsorolta ( és azokat is, amelyeket nem célszerű
használni ). Az orvos által kiválasztott antibiotikumot a szokásos
adagolásban kell alkalmazni - a laboratóriumi vizsgálat alapján.

Dr. Szentandrássy Julia
[10240] Szabina
2017-12-06 14:43:11
Tisztelt Kedves Júlia!

Hálásan KÖSZÖNÖM teljeskörű, megnyugtató és egyértelmű válaszait!

További szép napot, jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Szabina
[10250] Dr. Szentandrássy Julia
2017-12-07 22:00:48
Én pedig köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával!


Dr. Szentandrássy Julia
[10225] Sz Tamás
2017-12-04 15:46:40
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Mit jelentenek az alábbi mikrobiológiai leletben lévő minősítések?

Chlamydia pneumoniae IgA / MIF kétes
Chlamydia pneumoniae IgA / MIF negatív
Chlamydia pneumoniae IgA / MIF pozitív

A kétes kb. az elmúlt, kalkulálható időszakra vonatkozik? Szükséges megismételni, és ha igen, mikor? Madarakkal összefüggésbe hozhatók?

Üdvözlettel,
Sz. Tamás

Válaszok

[10245] Dr. Juhász Attila
2017-12-06 21:09:09
Tisztelt Uram,
Kedves Tamás,

A kétes azt jelenti, hogy nem lehet eldönteni, hogy pozitív vagy negatív e az eredmény.
A negatív és a pozitív meg azt, hogy negatív, illetve pozitív az eredmény.
Mivel mind a három eredmény elé ugyanaz van irva, azaz C. pneumoniae IgA / MIF így ez vagy különböző mintára vonatkozik vagy valaimt rosszul írt.

A C. pneumoniae fertőzés szerologiai igazolásához, a fertőzés lefolyásának megítéléséhez ajánlott egy első és kb. 4 hét mulva egy második mintavétel C. pmeumoniae IgA, IgG, IgM vizsgálatokra.

A C. pneumoniae-nak nics köze madarakhoz az, a C. psittaci.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiológiai szakorvos
[10175] Ildi Tóth
2017-11-29 08:18:29
Kedves Szakértő!

A háziorvos SIBO tesztre küldött a gasztroenterológiára, elhúzódó IBS, és diszpepszia miatt (teszt gyógyszerek, stresszoldók, diéták nem jöttek be sajnos). Tavaly többször volt hasmenéses/hànyós vírusfertőzésem (5-6*), azóta nem oké a gyomrom-de a vérképem nem mutat kórosat . A gasztroenterológián viszont csak jövő tavasszal fogadnak. Szeretném megkérdezni, hogy széklettenyésztésből és gasztro panelből (láttam, hogy ott szerepel a h pylori), ugyanezeket a túlszaporodott SIBO baktériumokat nem lehet kimutatni esetleg-hátha elkezdődhetne akkor a gyógyszeres kezelése is.. Ha a székletteszt Ön szerint jó alternatíva; sarjadzó gombákra vagy aerob és anaerob kórokozókra érdemes vizsgálni? Természetesen emellett felfogom keresni a gasztroenterológiát. Köszönöm kedves segítségét! Üdvözlettel: T. Ildi

Válaszok

[10188] Dr. Juhász Attila
2017-11-30 16:37:30
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ildi,

A SIBO esetén a gastroenterológián kilégzési teszteket fognak végezni és nem valószínű, hogy vékonybélből történik báltartalom mintavétel, amelynek a tenyésztése lehetne még indokolt, de elég valószínűtlen ez.
Így a széklet tenyésztés nem jó alternatíva.
Várja meg a gastroenterológiát, ott inden kiderül és megtörténik.
Nem érdemes felesleges, noninformatív vizsgálatok után kapkodnia.

http://www.taplaloka.hu/2014/02/a-kontaminalt-vekonybel-szindroma.html

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[10060] Gabriella0630
2017-11-20 18:00:36
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Új kapcsolat kezdete után 30 nappal kértem az after party alapcsomagot. Minden negatív. Kell-e ismételnem a vizsgálatokat ( vagy egyes vizsgálatokat)? Mennyire biztos az eredmény 30 nap elteltével? Válaszukat hálásan köszönöm.

Válaszok

[10442] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 15:55:59
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gabriella0630,

Syphilis esetén 4-5 hét,
hepatitis C esetén 2-3 hónap,
Hiv esetén 2-3 hét az ablakperiódus.

Az ablakperiódus jelentése, hogy ennyivel az utolsó lehetséges expozíció után válik pozitívvá az adott teszt, amennyiben az expozíció során történt fertőzés.

Ez azt is jelenti, hogy ismétlésre van szükség a teljes kizáráshoz, mivel legalább két STD-vel kapcsolatban az ablakperióduson belül volt.

Monogám párkapcsolat esetében is mindig inkább úgy érdemes a partnerrel együtt jönni, hogy mindketten végeztetnek tesztet a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is.
A teljes bizonyosságot egy lehetséges STD fertőzés elkerülésére ebben az esetben is csak az adja, ha a kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szex harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen óvszeres szexuális aktust megenged erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10020] Niki
2017-11-16 17:46:48
Jó napot! A calprotein teszt kimutatja a bél gyulladást ha bakterium okozza vagy csak az IBS? Köszönöm

Válaszok

[10083] Dr. Juhász Attila
2017-11-21 16:01:33
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Niki,

Igen kimutatja akkor is.

Tisztelettel:
Dr. Juhész Attila
laboratóriumi szakorvos
[9874] Tóth Fanni
2017-11-07 23:31:57
Tisztelt Szakértők!

Magánúton szeretnék elhúzódó felső/alsó léguti panaszok miatt lányomnak orr/torok és amennyiben mód van rá, köpet tenyésztést. Tavasszal volt egy nem kezelt, bakteriálisan felülfertőződött tracheabronchitisze. A hurut elmúlt (később a szerológia lecsengett poz. Mycoplasma+chlamydia p.-t mutatott), de orrgyulladása és komoly dyspnoe maradt vissza belőle. Azóta ez a panasz állandó és sokszor van visszatérő hőemelkedése, illetve most ősszel újra ugyanez a lázas légcső,- és hörghurutja volt, amire fromilidet szedett 2 hétig. Egy hét szedés után tünetmentes volt -végre!- majd egy pár nap múlva az influenza újra lenyomta, s kezdődött az egész előről. Jártunk számos magánorvosnál és szakrendelésen is, de senkinek nincs tippje, mi lehet a gond. Kezelik allergiás asztmára, -allergiás panaszok és poz all.teszt nélkül..-de minimális csak a javulás...Csináltattunk mellkas és arckoponya rtg/ct-t, az tiszta volt. Szeretném ennyi idő után végre tisztázni az állapotát, és megvizsgáltatni a kórokozót. A háziorvosra sajnos nem számíthatunk. Aerob és anaerob valamint streptococcus tenyésztésre gondoltam. A kérdésem kettős lenne, amelyben tanácsukat szeretném kérni; 1. A minták levételére kikérhetőek-e a mintavételi eszközök otthonra (köpetet ugye nehéz helyben "produkálni" letapadt váladék esetében), és az otthon levett minták 24 órán belüli leadására van-e mód; 2. vagy érdemes a hörgi váladékot otthon begyűjteni és majd a laborban helyben vesznek belőle külön mintát, s veszik le egyúttal az orr/torok váladékot is?

Tanácsukat és útmutatásukat köszönöm!

Üdvözlettel: Mártonné Tóth Fanni

Válaszok

[9900] Dr. Juhász Attila
2017-11-09 11:39:13
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Fanni,

Igen minden lehetséges, de nem ajánlatos a mintavételt nem szakemberrel végeztetni.
A minta tárolható, lásd alább.
A mintavételi eszközöket természetesen elviheti a mintavételi helyre a recepciónkról a vizsgálat megrendelése esetén.
Az orr-, garat- váladékok és köpet tenyésztése aerob (benne van a Streptococcus is),
anaerob tenyésztésnek nem sok értelme van ezekből a mintákból, köpetnél esetleg, ritkán aspirációs pneumoniában, de ez nem az.

Minta: Orr-, torok-, fül-, kötőhártya-, felszíni sebváladék, genitális váladékok.
Mintavételi eszköz: Steril mintavevő pálca transzportközeggel.
Mintavétel módja: A mintavételt lehetőleg a mintavételben jártas és a szakterületnek megfelelő, kompetens egészségügyi szakszemélyzet végezze. A váladékot a mintavételi pálca tampon részével kell levenni, majd a tampont a transzport közeget tartalmazó csőbe helyezni, a tampont a transzportközegben kell hagyni.
Mintatárolás: Szobahőn (Hűtés, fagyasztás nem megengedett), 24-48 óráig.

Ajánlom a youtube-ot, talál videókat a mintavételről is.

Köpet vétele:
A szájüreg alapos vizes öblögetése után, az alsó légutakból származó reggeli első köpet ürítése szükséges a tartályba, a fedél/kupak visszacsavarása. A mintaszivárgás ellenőrzése szükséges.
Mintavételi eszköz: Műanyag steril pohár, csavaros fedővel.
Mintatárolás: 2-8ºC-on, hűtőszekrényben maximum 24 óráig.

Hagyja a gyógyítást, diagnosztizálást orvosra máskülönben sok pénzt és időt fog költeni és tölteni tévutakon. Amennyiben nem elégedett az páciens klinikusi ellátásával forduljon másodvéleményért másik szakorvoshoz az összes leletével, ami jár OEP-re is Önöknek. Ha nem jó a háziorvosa,, akkor igazoljon át másikhoz, szabadon megteheti.
Krónikus visszatérő légúti hurut miatt írasson fel Broncho-waxom kúrát a gyermekének, télen hordjon sálat is a gyerek.

Allergia gyanúja esetén klinikailag tünetes de lehetőleg anti-allergia gyógyszermentes periódusban végeztessen inhalatív spec IGE vizsgálatot. Anti-allergiás szert egyébként lehet adni a légúti duzzanat, gyulladás klinikai tünetei enyhítésére is.

Krónikus mandullagyulladás esetén végeztessen AST vizsgálatot is és forduljon fül orr gégészhez, illetve vizsgáltassa ki immundeficiencia irányokba gyermekimmunológián a gyermeket, ha már minden más ki van zárva és még mindíg visszatérnek a tünetek indokolatlanul és rendszeresen.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[9911] Dr. Szentandrássy Julia
2017-11-09 15:58:09
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Fanni,

Az orr-torok váladékot célszerű lenne a laboratóriumunkban levenni. A
köpetet valóban érdemesebb lenne otthon levenni.
Ha a minta a reggeli, kora délelőtti órákban érkezik a
laboratóriumunkba / 10 óráig /, akkor a minta leoltása még aznap
megtörténik. A köpetmintából festett kenet készül, amely - egyéb
jellemzők mellett - megmutatja, hogy van-e fehérvérsejt
a köpetben, azaz a minta értékelhető-e, vagy nem. / Ha nincs a
kenetben fehérvérsejt, a minta nem értékelhető. /
Ha orr-torok tenyésztést kér, a Streptococcus pyogenes, vagy egyéb
kórokozó streptococcusok kimutatása a tenyésztésben benne foglaltatik.
Ha ugyanaz a Streptococcus mind orrból, mind torokból kimutatható,
ill. a normál flórához viszonyított %-os jelenléte több, mint 10%,
kórokozó volta valószínű. Az orr-torok tenyésztés kizárólag aerob
módon történik, anaerob tenyésztésnek nincs értelme.Szükségesnek
gondolom néhány vérből készült laboratóriumi vizsgálat elvégzését is,
ilyen a vérkép / mikroszkópos vizsgálat is! /, We, CRP, májfunkciók,
esetleg CMV IgG és IgM.
Mindezek mellett nagyon fontos a megfelelő fül-orr-gégész szakorvos
vizsgálata: A laboratórium csak segíti az orvos munkáját, nem
helyettesítheti. Esetleg egy szóbeli konzultációban - ha erre igény
van - tudok javasolni kiváló szakembert.
Dr. Szentandrássy Julia
[9847] Köles András
2017-11-06 11:22:25
Segítséget szeretnek kérni! Három évvel ezelőtt Egyiptomban írtam a feleségemmel. Ott először történt az eset, miszerint megrepedt a bal szemem szaruhartyaja. Ijedtségemben a helyi kórház szemeszetere szaladtunk. Ott mechanikai sérülést állapított meg a szem orvos. Viszont eközben elkezdődött a bal kezemben egy ízületi fájdalom is. Haza érkezvén újra szetrepedt pár hónapra rá a bal szemem szaruhartyaja. Miközben egyre jobban kezdett fájni a bal karom is. Nem gondoltam, hogy a kettő között lehet bármilyen párhuzam... egy évre rá a jobb szemem szaruhartyaja repedt szét. Minduntalan mechanikai sérülésről beszélt itthon minden szemész. Mígnem pár hete újra a bal szememmel történt ugyanaz, és a szem orvos megkérdezte, nincs-e problémám az izuleteimmel... két éve járok a Kutvolgyive reumatologiara, teljes vérképző, neurológus, röntgen, mri. Gyakorlatilag semmi olyan rendellenességet nem tudtak megállapítani, ami a bal karom temetését, a fájdalmai már és a bal lábasban érzett fájdalmat indokolna. Most először gondolt valaki arra, hogy a két dolognak van közös pontja. Egy nyaki discuss nyilván nem okozhat a bal lábasban ős problémát. Hogyan lehet tovább lépnem, hogy kiderítsék milyen baktérium vagy vírus okozhatja mindezt? Kihez kell fordulnom? Van/e valós összefüggés a szem problémám és az ízületi bajok között??? Várom szíves valaszaikat!!!

Válaszok

[9866] Dr. Juhász Attila
2017-11-06 22:32:34
Tisztelt Uram,
Kedves András,

Nem ismerek ilyen fertőző kórképet ami szaruhártya repedést okoz.

Az izületivel kapcsolatban a kullancs terjesztette Lyme szerológiát (Borrelia burdorferi) ajánlom, ha nem lett volna eddig ez kizárva.

Arról, hogy az izületi problémának és a szemproblémának közös fertőző eredete lenne nem vagyok meggyőződve. Kérdezze meg attól a kollégától, hogy mire gondolt, aki ezt felvetette.

Egy bakteriológia tenyésztést kérhet conjunctiva váladékból, legvalószínűbbenn egy normál flóra tag fog kitenyészni. A mintavételezést szemésszel végeztesse el.

Inkább valamilyen kötöszöveti gynegeség vagy autoimmun kórképre gondolok, ha van ilyen kórkép, akkor azt a szemésznek vagy a reumatológusnak tudnia kell, én nem tudok ilyenről, de attól még létezhet, illetv egy ilyen hivatkozást találtam:

Eur J Ophthalmol. 2006 Nov-Dec;16(6):791-7.
Rheumatoid keratolysis: a series of 40 eyes.
Malik R1, Culinane AB, Tole DM, Cook SD.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17191183

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[9841] Varga Milán
2017-11-03 14:05:42
Tisztelt Doktornő!

Krónikus orrnyálkahártyagyulladás kivizsgálására orrkenetet szeretnék levetetni, tenyésztésre. Milyen vizsgálatot kell kérnem az Önök ajánlatából ehhez? Köszönettel; Milán

Válaszok

[9861] Dr. Szentandrássy Julia
2017-11-06 12:59:56
Orrnyálkahártya tenyésztést javaslok / mindkėt orrlyukból /, emellett torok tenyésztėst. Mindenképpen javaslok fül orr gége szakorvosi vizsgálatot / mert nem biztos, hogy az orrnyálkahártya gyulladást tenyészthető bakteriális kórokozó okozza / . Emellett cėlszerű lenne arcüreg rtg vizsgálatot végeztetni.


Dr. Szentandrássy Julia
[9691] Baranyai Bianka
2017-10-19 20:45:10
Üdvözlöm!

Ma megkaptam a leletem eredményét: mintában kimutatott mikroba: Klebsiella pneumoniae, Escherichia Coli. Egy 10 napos kupot írtak fel nekem holnap megyek a receptert. Az lenne a kérdésem, hogy egy kúp elegendő lesz a megoldásra? A klebsiellarol olyanokat olvastam, hogy nagyon nehéz kigyógyulni belőle, nagyon félünk a párommal. A paromnak mostanában okoztam sajnos problémát, be gyulladt neki a penisze, a gát,, folyása volt..Doxycilint beszedi és jól lesz, de nyilván nem szedhet folyamatosan. Én is szedtem de ezek szerint nem elég (beteg voltam 3 hétig - megfázás) Most a páromat nem kene kezelni? Csókolozni lehet (mert olvastam hogy légúti tünetek is vannak) Nagyon remelem hogy van megoldás!

Köszönöm a segítségét.

Válaszok

[9696] Dr. Szentandrássy Julia
2017-10-20 12:04:50
Jó lenne tudni, hogy milyen mintából tenyészett ki a Klebsiella sp. és
az E. coli, illetve, hogy milyen mennyiségben tenyésztek. Ha hüvelyből
tenyészett a 2 féle kórokozó, fontos, hogy tenyészett-e a hüvely
normál flórája. Ezeken túlmenően kellene tudnom a panaszokat. A jelen
levélben megadott panaszok alapján én nem szednék antibiotikumot, mert
kockáztathatja, hogy a gomba, amely tagja ugyan a hüvely normál
flórájának / ha egyáltalán hüvelyről van szó / elszaporodik, és
panaszt okoz. Várom a kiegészítéseket az info[kukac]centrumlab.hu email címre, ill. az is jó lenne, ha magát a
leletet - akár scannelve, akár lefényképezve - láthatnám.


Dr. Szentandrássy Julia
[9688] Niki
2017-10-19 18:13:09
Jo napot! A távozó végbél gàzokat lehet elemezni hogy honnan erdhet? Ha igen milyen módja van erre?

Köszönöm

Válaszok

[9727] Dr. Juhász Attila
2017-10-24 16:17:06
Tisztetl Hölgyem,
Kedves Niki,

Ha a helymeghatározásra kiváncsi, akkor normál esetben a vastagbélből származik a bélgáz, amely aztán szellentés formájában a végbélen átutazva a végbélnyíláson keresztül távozik. Erre a fiziológiai folyamatra talál egy -orvosilag nehezen minősíthető- pédát az alábbi hivatkozásban:
https://www.youtube.com/watch?v=SFLw8aH-M2w

A kémiai eredetet, összetételt összetételét illetően a bélgáz keverék gáz. Tartalmaz oxigént, nitrogént, széndioxidot, hidrogént és metánt is, esetenként gyúlékony elegyet alkotva.
A gyúlékonyságot illetően, itt talál példát:
https://www.youtube.com/watch?v=h-SjoCVt3YE

Az elfogyasztott táplálékot illetően az eredet felderítésében támpont lehet, hogy egyes táplálékok fokozott és jellegzetes szagú bélgázképződést okoznak (pl bab, káposzta, hagyma, karalábé), melyet tovább nem részleteznék. Amennyiben ebben a tárgyban kívánja ismereteit bővíteni, úgy önkísérletre buzdítom, azaz fogyasszon a fenti ételekből és figyeljen!
Illetve keressen rá az interneten Bölcs Salamon tanításaira is!
https://utazas.com/utazas-forumok/utazas-forum-temakor/bolcs-salamon-monda-vala/

Bélgázmentes, de penetráns bélgáz élményben lehet része akkor is, ha valaki az alábbi dán nyelvű cikk alapján csak meg akarja tréfálni kellemetlen illékony anyagok előállításával:
Design of artificial foetor flatus based on bacterial volatile compounds. Justesen US, Ugeskr Laeger. 2016 Dec 12;178(50). pii: V68707, [Article in Danish]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27966414

A biológiai eredetet illetően a bélgázok képződése az emésztés és a bélflóra anyagcseréje eredményeként jön létre. A bélgázok odorózus, azaz szagos komponens biológiai-kémiai eredetéért a kéntartalmú összetevők, mint a hidrogén-szulfid, methánethiol és dimetilszulfid a felelősek. Erről részletesebben angol nyelven itt olvashat:
Identification of gases responsible for the odour of human flatus and evaluation of a device purported to reduce this odour. Suarez FL, Springfield J, Levitt MD. Gut. 1998 Jul;43(1):100-4.
vagy le is töltheti a szaganyagokat azonosító tudományos publikációt:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1727181/pdf/v043p00100.pdf

Természetesen a „Honnan ered a bélgáz” kérdés tisztázásának fontos jelentősége van akkor is, amikor egészséges emberek zárt térben több óráig tartózkodnak együtt, pl. repülőgépen, mely kérdéssel az orvosi irodalom is foglalkozik:
Flatulence on airplanes: just let it go. Pommergaard HC1, Burcharth J, Fischer A, Thomas WE, Rosenberg J. N Z Med J. 2013 Feb 15;126(1369):68-74.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23463112

Emelett ugyanez -mármint a bélgázok keletkezésének befolyásolása és a bélgázok elengedésének gyakorlati megvalósítása- jelentős orvosi probléma és megoldandó feladat a stomá-val élő páciensek részére:
Constipation and flatulence management for stoma patients. Burch J., Br J Community Nurs. 2007 Oct;12(10):449-52.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18073644

A „Honnan ered a bélgáz?” kérdés további orvosi jelentősége , hogy egyes gyomor-, bélrendszeri betegségekben a bélgázok mennyisége, összetétele és így szaga is jellegzetesen és durván megváltozhat, amely már a belgyógyászati osztályok kórtermébe belépve is tájékoztatást ad a kezelőorvosnak a betege állapotáról.

Természetesen a bélgázok összetétele tudományosan és a szaglásnál kevésbé szubjektívebb módszerrel azaz gázkromatográfiával is vizsgálható.
Nem meglepő, hogy a bélgázok szaga és a széklet szaga között is van összefüggés! Az orvosi szakirodalom is beszámolt arról, hogy egyes gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a differenciáldiagnózist segítheti a székletről felszálló gáz összetételének gázkromatográfiás elemzése. Erről angol nyelven itt olvashat:
Role of faecal gas analysis for the diagnosis of IBD., Probert CS, Biochem Soc Trans. 2011 Aug;39(4):1079-80. doi: 10.1042/BST0391079.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21787351

A gázkromatográfia melett „elektronikus orr” mérőműszer kifejlesztésére is sor került, amelyet vastagbéldaganatos betegek azonosítására is próbáltak alkalmazni a páciensek bélgázából és leheletéből, vizeletéből is. Erről akár itt is olvashat:
Chemoresistive Gas Sensors for the Detection of Colorectal Cancer Biomarkers. Cesare Malagù, Barbara Fabbri, Sandro Gherardi, Alessio Giberti, Vincenzo Guidi, Nicolò Landini, and Giulia Zonta, Sensors (Basel). 2014 Oct; 14(10): 18982–18992.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4239901/
Development and application of a new electronic nose instrument for the detection of colorectal cancer. Westenbrink E, Arasaradnam RP, O'Connell N, Bailey C, Nwokolo C, Bardhan KD, Covington JA. Biosens Bioelectron. 2015 May 15;67:733-8. doi: 10.1016/j.bios.2014.10.044. Epub 2014 Oct 23.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25465796

Ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy közöljem: a műszeres bélgázanalízis, mint laboratóriumi vizsgálat -nagy szerencsénkre- laboratóriumunkban még térítés ellenében sem elérhető, és egyelőre nem is tervezzük azt bevezetni még a hagyományos módszerrel sem!

Amennyiben Önnek a bélgázával kapcsolatban problémái vannak és nincs saját vagy a közelében bélgázelemzésre használható megbízható gázkromatográf vagy „elektronikus orr”, úgy a nemzetközileg elfogadott
"Bélgáz Kérdőívet" javaslom első körben használni a kérdés prezíz megközelítéséhez:
The Intestinal Gas Questionnaire: development of a new instrument for measuring gas-related symptoms and their impact on daily life. Chassany O, Tugaut B, Marrel A, Guyonnet D, Arbuckle R, Duracinsky M, Whorwell PJ, Azpiroz F, Neurogastroenterol Motil. 2015 Jun;27(6):885-98. doi: 10.1111/nmo.12565. Epub 2015 Apr 6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25846412

Hétköznapi esetben az ürülő bélgáz mennyisége és összetétele a táplálék összetételének gondos megválasztásával sikeresen befolyásolható. Az a biztos, ha bélgázos panaszaival (pl. puffadás, feszülés, meteorizmus, flatulencia, rossz lehelet) és a kitöltött „Bélgáz Kérdőívvel” mindenképpen felkeres egy gastroneterológust. Több komoly emésztőrendszeri betegség -pl. extrém diéta hiba, valamilyen szénhidrát intolerancia, enzimhiány, akár laktóz/tejcukor intolerancia, felszívódási zavarok, egyes bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek, passzázs zavarok, akár tumor- is állhat a panaszok háttérben, amelynek a diagnosztizálása szakorvosi feladat.
Mindegyik ok megváltoztatja a vastagbélflóra összetételét és így a bélben történő bakteriális anyagcserefolyamatokat és azok egyik végeredményét, a bélgáz tulajdonságait is.
A különböző okok esetén a bélgáz mennyiségi és minőségi termelődését, ürülését vagy nem ürülését is befolyásoló különböző terápiákra van ilyenkor szükség, lehetőség.
A keletkezési és kezelési lehetőségekről itt olvashat szakmai minőségben angolul részletesebben:
Gas and Bloating. William L. Hasler, MD, Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006 Sep; 2(9): 654–662.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350578/

Az is előfordulhat, hogy a „Honnan ered a bélgáz?” kérdés pontos megválaszolásához nem kell az ajánlott szakirodalmakat sem átnéznie, hanem elég csak szigorú tekintettel körbe néznie, hogy kik tartózkodnak Ön körül és határozottan feltenni az eredetet firtató kérdést. Ha választ nem is kap, talán agy elpirult arc, feltörő nevetés beazanosíthatja az eredet forrását.

Amennyiben a gyanú a házi kedvencére, kutyájára terelődött, ne essen kétségbe. Ugyanis kutyák esetében is van lehetőség az ürített bélgáz okozta szagélmény kezelésére:
Administration of charcoal, Yucca schidigera, and zinc acetate to reduce malodorous flatulence in dogs. Giffard CJ,Collins SB,Stoodley NC, Butterwick RF, Batt RM. J Am Vet Med Assoc.2001 Mar 15;218(6):892-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11294313

Amennyiben további kérdése, panasza van a fentieken túl bélgáz fronton, úgy forduljon gastroenterológus szakorvoshoz szakszerű diagnózisért és terápiáért.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi és mikrobiológiai szakorvos
[9585] Gabriella
2017-10-11 10:08:29
Kedves Centrum Lab!

Szeptember 15-én végeztettem Önöknél vizelettenyésztést, aminek az eredménye a következő:
AEROB TENYÉSZTÉS
Baktérium _________________________________: E.coli
Eredmény __________________________________: 10^5 Csiraszámban
Ampicillin ________________________________: R
CEFTAZIDIM ________________________________: E
AMOXICILLIN/CLAV.SAV ______________________: E
CEFTRIAXON ________________________________: E
CEFUROXIM _________________________________: E
ERTAPENEM _________________________________: E
Norfloxacin _______________________________: R
Ciprofloxacin _____________________________: R
TRIMETHOPRIM + SULFAMETHOXAZOL (SUMETROLIM): E
GENTAMICIN ________________________________: E
NITROFURANTOIN ____________________________: E
CEFIXIM ___________________________________: E
FOSFOMYCIN ________________________________: E
Megjegyzés ________________________________: Nitrofurantoin, Cefuroxim per os, Cefixim és
Fosfomycin csak enyhe, alsó húgyúti fertõzés
esetén adható.
Mikroszkópos vizelet üled FVS negatív.

Erre kaptam a háziorvosomtól Sumetrolim antibiotikumot, ami sajnos nem használt, a kellemetlen tüneteim még most is fennállnak.
Kérédsem az lenne, hogy ha az eredményem szerint a Sumetrolim-ra érzékeny a baktérium, akkor miért nem múltak el tüneteim? Ilyenkor érdmes más antibiotikummal próbélkozni vagy esetleg más fajta vizelettenyésztést csináltatni, ami részletesebb (nem tudom, van-e ilyen)? Mit tudnak javasolni?

Köszönöm,

Gabriella

Válaszok

[9589] Dr. Juhász Attila
2017-10-11 14:00:01
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gabriella,

Egy vizelettetnyésztés is adhat téves eredményt helytelen mintavétel, helytelen mintatárolás miatt, de természetesen kialakulhatott egy rezisztens klón vagy lehet egy újabb másik baktériummal történt új fertőzés is.

Amennyiben tünetei egy hólyaggyulladásnak megfelelnek nekimehet egy Monural garnulatummal, akár tenyésztés nélkül is.

Amennyiben húgyuti infekciói, panaszai visszatérnek úgy mindenképpen javasolt, hogy kezelés előtt történjen tenyésztés és üledékvizsgálat. Ki kell zárni egy komplikált hugyúti infekció (szükület, deformitás, kő lehetőségét), illetve a tenyésztés kiterjeszthető Ureaplasma/Mycoplasma irányba is, amely más mintavevőt, mintavételt igényel.

Szóba jöhet még a tünetek pontosabb ismeretében a genitális Chlamydia/Mycoplasma fertőzés kizárása is, amiez nőgyógyászat/venerologiai mintavétel ajánlott.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi és mikrobiológai szakorvos
[9808] Gabriella
2017-10-30 13:35:46
Tisztelt Dr. Juhász Attila!
Köszönöm válaszát!
Annyi kérdésem lenne még, hogy a CentrumLabnál van lehetőség az említett Ureaplasma/Mycoplasma vizeletből való tenyésztésére? Ha igen, akkor ugyanolyan a mintavétel módja, mint a baktérium tenyésztésnek?
Köszönöm!
Gabriella
[9363] V.KISS IMRE
2017-09-22 02:56:03
T.C.! bakterialis prostatitis esetén melyek azok a mikróbák amelyeket keresni kell ill. tenyészteni? vérmintából is lehet vagy csak vizelet ill.ejak minta?

Válaszok

[9389] Dr. Szentandrássy Julia
2017-09-25 13:00:10
A kérdés végéről kezdve: vérből nem végezhető ebben a témában
mikrobiológiai vizsgálat. Az ejakulátum - tekintettel a mintavétel
körülményeire - többnyire a nem kórokozó / kolonizáló / flórát
tartalmazza - annak ellenére, hogy néhány urológus ragaszkodik az
ejakulátum tenyésztéshez- mikrobiológiai szempontból használhatatlan
minta. Kórokozók lehetnek azok a baktériumok, amelyek a vizeletben
kórokozók / első sorban E.coli /, ill. C. trachomatis, Mycoplasma sp,
ritkán N.gonorrhoeae, esetleg anaerob baktériumok. Némi sikerrel
kecsegtet a vizelet tenyésztése masszázs előtt és után. A
C.trachomatis és a Mycoplasma sp. / esetleg a N. gonorrhoeae / PCR
vizsgálattal kimutatható. Végeredményben azonban az urológus
empirikusan választott antibiotikum terápiája a gyakorlatban legjobban
bevált terápia. Leggyakrabban kombinált antibiotikus terápiát
választanak, pl. gentamycin+ciprofloxacint, vagy széles spektrumú, a
szövetekbe jó behatolási képességgel rendelkező antibiotikumot, pl,
Summamed, vagy Avelox. Mivel a prostatitisek jelentős részénél
anatómiai elváltozás van, a panaszok visszatérte várható. Amit a beteg
maga tehet a kevesebb panasz eléréséért: sok testmozgás / futás
naponta /, minél kevesebb autóban ülés, a melegített autóűlések
kerülése, óvakodás a "felfázástól " .Krónikus, nehezen kezelhető
esetekben célszerű elvégeztetni a szövettani vizsgálatot / biopsziás
mintából /.
Dr. Szentandrássy Julia
[9290] Kovács Ede
2017-09-16 11:36:32
Jó napot kívánok!

Kérdésem az lenne,hogyan csökkenthetném eredményesen a 728 értékű cortisol értékemet?

Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[9293] dr Papp Enikő
2017-09-18 11:10:02
Tisztelt Uram!

Terápiás tanácsot sajnos ezen a fórumon nem áll módunkban adni. Az emelkedett kortizol szint kezelése minden esetben a kiváltó októl függ és endokrinológusi hatáskör. Kérjük forduljon kérdésével kezelőorvosához.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9288] Gergely Sándor
2017-09-16 10:07:06
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Egy hete kaptam kézhez ezt a laboreredményt.

Megnevezés:Toxoplazma gondii IGM /CLIA
Eredmény:<3.00au/ML
Minősités negatív

Megnevezés:Toxoplazma gondii IGM/CLIA
Eredmény:35,80IU/ml
Minősités:pozitív


Vélemény:Toxoplazma fertőzést átvészelt IgG maradványantitest.

Parazitát állapitottak meg az epémben.

A kérdésem az lenne önhöz,hogy ez pontosan akkor mit jelent?
Kaptam erre Biocom Para Cleanse-t,amiből napi kettöt kell bevennem.
Ez mennyire hatékony megoldás?

Válaszok

[10509] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 16:33:41
Tisztelt Uram,
Kedves Sándor,

Van ellentmondás abban, amit írt.
A második, ami 35,8 az IgG lehet.
korábban átvészelt toxoplasma fertőzés már nem igényel további terápiát, kivéve ha súlyos immunhiányban szenved.

Nem tudom mi lehetett a parazita, amit az epében kimutattak és hogy arra jó-e ez a készítmény, ami egyébként nem gyógyszer hanem étrendkiegészítő.

A gyanúm az, hogy átverték azzal, hogy szükségtelen készítményt és vagy vizsgálatokat vásároltattak Önnel.

Azt kéne megkérdezni, aki elrendelte, meg a fogyasztóvédelmet, meg az ANTSZ-t hogy ez a tevékenység szabályos-e és szakszerű-e.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9286] Gergely Sándor
2017-09-16 09:48:08
Egy hete kaptam kézhez ezt a éaboreredményt.

Megnevezés:Toxoplazma gondii IGM /CLIA
Eredmény:<3.00au/ML
Minősités negatív

Megnevezés:Toxoplazma gondii IGM/CLIA
Eredmény:35,80IU/ml
Minősités:pozitívTisztelt doktornő!


Vélemény:Toxoplazma fertőzést átvészelt IgG maradványantitest.

A kérdésem az lenne önhöz,hogy ez pontosan akkor mit jelent?
Kaptam erre Biocom Para Cleanse-t,amiből napi kettöt kell bevennem.
Ez mennyire hatékony megoldás?

Válaszok

[10510] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 16:36:48
Tisztelt Uram,
Kedves Sándor,

Van ellentmondás abban, amit írt.
A második, ami 35,8 az IgG lehet.

Korábban átvészelt toxoplasma fertőzés, ami már nem igényel további terápiát, kivéve ha súlyos immunhiányban szenved.

Nem tudom mi lehetett a parazita, amit az epében kimutattak és hogy arra jó-e ez a készítmény, ami egyébként nem gyógyszer, hanem étrendkiegészítő.

A gyanúm az, hogy átverték azzal, hogy szükségtelen készítményt és vagy vizsgálatokat vásároltattak Önnel.

Azt kéne megkérdezni, aki elrendelte, meg a fogyasztóvédelmet, meg az ANTSZ-t hogy ez a tevékenység szabályos-e és szakszerű-e.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9098] Kiss Judit
2017-08-30 18:38:16
Tisztelt Doktor Úr , Doktornő
Az alábbi eredménnyel kapcsolatban kérdezném, hogy a negatív IgM érték ellenére is lehetséges a friss fertőzés? Köszönöm válaszát! Kiss Judit
1. vérvétel gs 13-14
Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) 307,00 U/mL
Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 8)
Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 0,07 S/CO
Negatív (nem reaktív, küszöbérték index <= 0,9)
Interpretáció Toxoplasma gondii vizsgálathoz
Megerõsítésre ill. kizárásra -2 hét múlva- második minta (savópár) szükséges. Kérem,
szíveskedjék a 2. mintát a 16. grav. hét betöltése elõtt küldeni!
---------------------------------------------------------------------------------------------
2. vérvétel gs 16.
Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) 246,00 U/mL
Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 8)
Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 0,05 S/CO
Negatív (nem reaktív, küszöbérték index <= 0,9)
Toxoplasma gondii IgG avidítás vizsgálat A minta vizsgálatra továbbküldve.
Interpretáció Toxoplasma gondii vizsgálathoz
Magas IgG miatt a mintát IgG aviditás vizsgálatra küldtük tovább.

Válaszok

[9113] Dr. Szentandrássy Julia
2017-09-01 10:02:31
Mindenképpen kell egy 2. mérés - a szakma szabályai szerint - hogy az
esetleges keresztreakciókat kizárhassuk, ill. hogy az IgG szint
tendenciáját / emelkedés, stabilitás, csökkenés / lássuk. A negatív
IgM nem zárja ki az aktuális fertőzést. / Az IgM ellenanyag
specifitása alacsonyabb az IgG ellenanyag specifitásánál, ill. a
meghatározás érzékenysége is rosszabb /. A továbbiakban IgG aviditás
mérésre is van lehetőség, amelynek az értéke eldönti, hogy a fertőzés
4 hónapon belül, vagy 4 hónapnál régebben / tehát még a terhesség
előtt / történt .
Ezért célszerű a 2. mintát a 16. grav. hét betöltése előtt küldeni.


Dr. Szentandrássy Julia



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg