Centrum Lab

Mikrobiológia (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb fertőzések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[9002] Miklós Éva
2017-08-23 19:13:43
Tisztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr!


Kb.2015. december környékén kaphattam el .5.hónapos kismamaként a toxoplazma fertőzést, aminek a vége a kislányunk elvesztése lett. Semmilyen állatunk nem volt most sincs.2015.májusában biztosan nem voltam fertőzött mert lombik baba volt, és májusban nézték, utána néztem akkor minden negatív volt. nem szeretnék regényt írni, de idén márciusban derült ki, hogy toxoplazma fertőzés volt, a veszítéskor nem tudták megnevezni a fertőzést.

A 2017.08.22-i eredményem az alábbiak:

Mintavétel ideje: 2017.08.18. 13:55
Minta: vérsavó Beérkezés idej e: 2017.08.18. Validálva: 2017.08.22. 10:45:08
Megnevezés Eredmény Minősítés Vélemény
Toxoplasma gondii IgM / CLIA <3.00 AU/ml negatív
Toxoplasma gondii IgG / CLIA 40,40 IU/ml pozitív "Toxoplasma fertőzést átvészelt, IgG maradványantitest "


Szeretném megkérdezni, hogy a maradványantitestek hogy pozitív kell-e foglalkoznom, szeretnénk kisbabát továbbra is, ha igen milyen szakterületet kereshetek fel, a házi orvos nem tudta megmondani.

Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel:
Miklós Éva

Válaszok

[9005] Dr. Juhász Attila
2017-08-23 20:33:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Éva,

Ez azt jelenti, hogy Ön átvészelte a Toxoplasma fertőzést, ezt jelzik a detektálható "maradvány" IgG antitestek.
Ön a jövőre nézve és a jövőbeli terhességeire nézve Toxoplasma fertőzés szempontjából megfelelő immunitással, védettséggel rendelkezik.
Toxoplasma fertőzés nem fogja a jövőbeli terhességet, magzatát veszélyeztetni.
Csináltassa meg a TORCH panel többi elemét is (CMV, Rubeola, HSV 1,2), még a terhesség előtt, hogy tudja mire érdemes figyelni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológia szakorvos
[8990] Miklós Éva
2017-08-23 14:07:26
Tisztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr!


Kb.2015. december környékén kaphattam el .5.hónapos kismamaként a toxoplazma fertőzést, aminek a vége a kislányunk elvesztése lett. Semmilyen állatunk nem volt most sincs.2015.májusában biztosan nem voltam fertőzött mert lombik baba volt, és májusban nézték, utána néztem akkor minden negatív volt. nem szeretnék regényt írni, de idén márciusban derült ki, hogy toxoplazma fertőzés volt, a veszítéskor nem tudták megnevezni a fertőzést.

A 2017.08.22-i eredményem az alábbiak:

Mintavétel ideje: 2017.08.18. 13:55
Minta: vérsavó Beérkezés idej e: 2017.08.18. Validálva: 2017.08.22. 10:45:08
Megnevezés Eredmény Minősítés Vélemény
Toxoplasma gondii IgM / CLIA <3.00 AU/ml negatív
Toxoplasma gondii IgG / CLIA 40,40 IU/ml pozitív "Toxoplasma fertőzést átvészelt, IgG maradványantitest "


Szeretném megkérdezni, hogy a maradványantitestek hogy pozitív kell-e foglalkoznom, szeretnénk kisbabát továbbra is, ha igen milyen szakterületet kereshetek fel, a házi orvos nem tudta megmondani.

Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel:
Miklós Éva

Válaszok

[8993] Dr. Juhász Attila
2017-08-23 14:45:16
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Éva,

Ez azt jelenti, hogy Ön átvészelte a Toxoplasma fertőzést, ezt jelzik a detektálható "maradvány" IgG antitestek.
Ön a jövőre nézve és a jövőbeli terhességeire nézve Toxoplasma fertőzés szempontjából megfelelő immunitással, védettséggel rendelkezik.
Toxoplasma fertőzés nem fogja a jövőbeli terhességet, magzatát veszélyeztetni.
Csináltassa meg a TORCH panel többi elemét is (CMV, Rubeola, HSV 1,2), még a terhesség előtt, hogy tudja mire érdemes figyelni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológia szakorvos
[8954] Anikó
2017-08-22 13:59:17
Tisuztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr!

12 éves kislányomat 07. 14-én megcsípte egy kullancs. Két héttel később megjelent a Lyme-folt, orvoshoz fordultunk. A kórházi labor eredményen 08. 02-án az alábbiak szerepeltek:

Boreilla burg. IgG nem reaktív (7,47)
Boreilla burg. IgM reaktív (12,33)

Még aznap elkezdte az antibiotikum szedését. (egyelőre 21 napot írt elő a doktornő).
Nem tudom, milyen esélyeink vannak ezáltal.....?

Kérdésem az alábbi:
A csípést követő 6. héten (08.30-án) Western-blot vizsgálatra vesznek vért tőle. Az előzetes eredmény megerősítésén túl ennek mi a jelentősége, illetve mennyire befolyásolja ezt az antibiotikum szedése?

Van-e olyan teszt jelenleg, amellyel valamelyest nyomon követhető a fertőzés jelenléte, aktivitása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Anikó

Válaszok

[8982] Dr. Szentandrássy Julia
2017-08-23 11:29:14
A Lyme kór - klinikai diagnózis. Ez azt jelenti, hogy nem a
laboratórium dönti el, hogy történt-e fertőzés, hanem a klinikai kép /
a tünetek, pl. a kiütés jellegzetessége /. Jelen esetben a növekvő,
esetleg vándorló kiütés elegendő a Lyme kór diagnózisához, el lehet
kezdeni a kezelést, amely, ha megfelelő antibiotikumot kap a beteg -
100%-ban eredményes, a betegség meggyógyul. Ami a laboratóriumot
illeti, a vérvételt a kullancscsípés után 5 héttel célszerű végezni.
Jelen esetben az IgM pozitívitás nem 100%-ban biztos jele a
fertőzésnek, mer az IgM ellenanyag nem elég specifikus. A Lyme kór
ezen kiütéses formája / erythema migrans / nem igényel laboratóriumi
megerősítést, sőt, akár megtévesztő is lehet a laboratóriumi eredmény.
Tehát a kontroll vérvételt semmiképpen nem ajánlom.Ha a folt eltűnik -
a kislány meggyógyult.

Dr. Szentandrássy Julia
[8948] Réka
2017-08-21 15:23:58
Üdvözlöm!

A gasztropanel vérvizsgálati eredményeim a következök:
Pepszinogén I : 107,8 ug/l (30-165)
Pepszinogén II: 34,4 ug/l (3-15)
Pepszinogén I/II: 3,1 (3-20)
Gasztrin-17: 14,3 pmol/l (1-7)
Helicobacter-pylori IgG 43,8 EIU (0-30)


Ezekböl az értékekböl mire lehet következtetni, és kihez forduljak, illetve mi a következö lépés?

Nagyon félek, hogy valami nagyon rossz van kialakulóban....

Segítségüket elöre is köszönöm,
üdvözlettel
Réka

Válaszok

[8991] dr Papp Enikő
2017-08-23 14:17:39
Kedves Réka!

Valószínű, hogy Önnek Helicobacter fertőzése van, de a gyomornyálkahártya enzimtermelése még nem érintett. A kissé emelkedett gastrin szint csökkent savtermelés következménye lehet. Érdemes lenne gasztroenterológushoz fordulni, aki az előzmények, klinikai tünetek, panaszok ismeretében tud értékelést adni és ha szükséges, a baktérium elleni terápiát indikálni. Nem gondolnám, hogy ezen kívül feleslegesen kellene aggódnia.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8924] János
2017-08-17 19:16:56
üdvözlet!
.Érdeklődni szeretnék, harmadik véradásom után levelet kaptam mennyek be a vérellátóba
melyszerint ANTI HCV reaktiv viszont ANTI HCV LIA negativ , eredmény bizonytalan
vissza kell mennem három hónap mulva új minta vételre
a LIA tesz egy megerősítő teszt ezt már tudom viszont a kérdésem hogy ez is anti testet mutat ki vagy magát a virust ?

válaszukat előre köszönöm!

Válaszok

[8949] Dr. Szentandrássy Julia
2017-08-21 15:36:16
Valóban, az eredménye bizonytalan, ezért rendelték be második mérésre. A bizonytalan eredmény egyik oka lehet az, hogy a mérés idején un. ablakperiódusban, volt, ennek az ablakperiódusnak hossza 3 hónap. Termęszetesen, a bizonytalan eredménynek technikai oka is lehet. A 2. mérés is antitest kimutatáson alapuló mérés lesz, az ablakperiódust a 3 hónap várakozási idövel, a technikai zavaró tényezöt az elsö méréstöl eltérö módszer alkalmazásával kívánják áthidalni.

Dr. Szentandrássy Julia
[8811] Lilla
2017-08-10 14:33:24
Üdvözlöm. Szeretném a segìtségét kérni. Több mint 5 évvel ezelőtt volt egy kalandom. Az utóbbi időben egyre jobban kezdtem félni hogy esetleg el kaphattam valamit. El mentem HIV gyorstesztet csinàltatni ami 30p.mùlva negatìv lett Majd 2 héttel később csinàltattam ismét egy tesztet Bp.en a Synlab Mikrobiológiai Laboratóriumba végeztek el Hiv 1-2 antites Hiv 1 antégén CMIA módszerrel nézték. Az eredmény :0,10 . Folyton ezen aggódom h baj van ,azóta izom fàjdalmam és torok fàjdalmam is előjött.Lehetséges azért mert ennyire streszelek?Ön szerint 5 év utàn mennyire megbìzhatók ezek az eredmények?

Válaszok

[8840] Dr. Szentandrássy Julia
2017-08-14 11:26:57
Sexuális contactussal számos nemi betegség aquirálható - a HIV-en kívül. Ezeknek a betegségeknek nagyobbik része vérvizsgálattal nem, vagy nem kizárólagosan mutatható ki. Ezért sexuálisan átvihetö betegségeknél is - éppen úgy, mint más betegségeknél - az a célravezetö, ha a laboratóriumi vizsgálatokat az orvos rendeliel, a beteg meghallgatása, ill megvizsgálása után. Jelen esetben a levelében a HIV tesztröl érdeklödik. Az elsö teszt gyorsteszt volt, aminek az a tulajdonsága, hogy percek alatt elkészíthetö. A 2. teszt alkalmas mind a korai szakaszban levö, mid a késöi szakaszban levö megbetegedés igazolására/kizárására. A negatív eredmény tehát megbízható információt ad. Az az idöszak, amikor ez a teszt álnegatív eredményt adhat, a fertözést követö 2-3 héten belüli idöszak. Itt azonban nem erröl van szó. Panaszaival kapcsolatban szakorvosi / belgyógyász, STD szakorvos / vizsgálatot javaslok. HIV fertözés szempontjából - a laboratóriumi mérések alapján - nem kell aggónia. Mivel azonban panaszai vannak, orvosi kivizsgálás szükséges.


Dr. Szentandrássy Julia
[8776] Florentina
2017-08-08 15:06:28
Tisztelt Hölgyem/ Uram

Az eredmények szerint, Streptococcus agalaktiae B csoportú baktériumot találtak a hüvelyemben..
Mivel egyes antibiotikumokra érzékeny vagyok, (mint: Penicilinre , Amoxiclavra es Alfacetre), ezért Eritromicint meg Itamelagin nevű hübelytablettákat kaptam kezelére...
A doktornő azt mondta, hogy 6 napig használjam az antibiotikumot.. úgy is tettem és jobb is lett a helyzet, de a terápia utan, úgy, egy hétre rá, újra visszatértek a régi tünetek mint: a viszketés, a sárga és kellemetlenen szagú folyás meg az allhasi fájdalmak.....
Már nagyon fárasztó ez az egész...
Mit kell ilyenkor tenni? :(


Sorry for my bad Hungarian.

Válaszok

[8789] Dr. Juhász Attila
2017-08-09 13:02:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Florentina,

Amennyiben van panasz, folyás stb., akkor ajánlott egy újabb tenyésztés baktérium és gomba irányába és a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata is.

Az eredmény ismeretében az antibiotikum érzékenység, rezisztencia profil és meglévő gyógszerallergiái ismeretében újabb kezelésre lesz szükség.

Amennyiben lesz antibiotikumos kezelés fordítson figyelmet arra is, hogy a kezelés után Lactobacillus tartalmú hüvelykészítményt is alkalmazzon az egészséges hüvelyflóra helyreállítására.

Amennyben a B csoportú streptococcust tünetmentesen hordozza, abban az esetben jövőbeli terhesség és hüvelyi szülés esetén a születendő gyermeknek kell antibiotikumos profilaxisban részesülnie a szülést követően esetleges magzati fertőzési szövődmény kivédésére.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
orvosi mikrobiológia szakorvosa
[8732] Agnes Soltesz
2017-08-06 16:24:34
A Gastropanel csomag mit tartalmaz pontosan?
Köszönöm.

Válaszok

[8790] Dr. Juhász Attila
2017-08-09 13:05:36
Tiszelt Hölgyem,
Kedves Ágnes,

GastroPanel: (Pepszinogén I, Pepszinogén II, Helicobacter pylori IgG, Gasztrin-17),
13 000 Ft, 16 nap

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8504] Virág Szabina
2017-07-19 10:53:59
Üdvözlöm.

Férjemnél, és nálam is HPV magas rizikojú 31 tipusu virust találtak.
8 éve élünk monogám kapcsolatban.
Kérdésem az lenne, hogy azóta hordozhatjuk ezt a vírust? Vagy esetleg el lehet ezt kapni wc, mosdó használat közben?
Nekem rákszűrést is végeztek az elmúlt fél évben 2x is. Mindegyik p2, negatív methaplasia eredménnyel.
Ön szerint mi a teendő akkor, ha negatív a citológia, de van hpv 31?
Pont babával probálkozunk, erre milyen következményekkel lehet a vírus? Vagy ne is probálkozzunk, amig nem vagyunk negatívak? De mi van ha még évekig nem múlik el a virus..?
köszönöm segítségét. Nagyon kétségbe vagyunk esve, hogy egy ilyen régóta fennálló fertőzés, milyen károkat okozhatott Nálam és a páromnál.:(

Válaszok

[8564] Dr. Juhász Attila
2017-07-25 13:42:41
Tisztelt Hölgyem,
Kedves SZabina,

Nem kell megijedni.
Amennyiben negatív a citológia és van magas rizikójú HPV, akkor a teendője csak annyi, hogy a nőgyógyász által előírt gyakorisággal eljárjon a nőgyógyászati citológiai kontrollvizsgálatokra, aemlyl ilyen esetekben néha gyakoribb mint egyébként, de szakmai protokollok szabályozzák.
Ezt a HPV-t bármelyikőjük megkaphatta egy korábbi kapcsolatból.
A HPV fertőzéshez HPV fertőzött személlyel történő közvetlen kontaktus szükséges, nem terjed WC-ülőkével, stb.
A HPV fertőzések nagyon gyakoriak, gyakran maguktól eliminálódnak, abban az eseteben vezethetnek rosszindulatú elváltozáshoz, amennyiben a fertőzés hosszú ideig/évtizedekig fennmarad, és a méhnyakrák kialakulására megvan a genetikai, immunológiai alkat, fogékonyság.
Amit tenni tud és kell is, az hogy eljár az előírt nőgyógyászati kontrollokra.
Citológiailag negatív, high risk HPV pozitív esetben semmi akadálya a gyermekvállalásnak, semmilyen károsodástól nem kell tartania.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8359] Eva
2017-07-06 00:12:55
Tisztelt Doktor Nő, Doktor úr!

Vizelet mikrobiológia vizsgálatom eredménye a következőt hozta: proteus mirabilis, csíraszám 10.3/ml, aerob pozitív. Monural port kaptam kezelésként (foszfomicin), mielőtt a lelet elkészült.

Ez az antibiotikum nem szerepel a leleten, érzékeny-e rá a baktérium, de jelenleg nem vagyok tünetmentes. Terhesség gyanúja miatt azonban a leleten javasolt antibiotikumok közül nem is mernék választani (terhesség esetén csak gondos mérlegelést követően - a keszítményeknél feltüntetett sor), a Monural valóban a legkevésbé aggasztó döntés volt.

Van rá mód, hogy a feltüntetett antibiotikumokból következtetést vonjunk le arra vonatkozóan, hogy hatásosnak kell-e lennie az antibiotikum kúrának? Orvosom elővigyázatosságból 2 dózist írt fel, azonban ha nem hat, feleslegesen nem szedném be a 2. dózist.

Érzékeny antibiotikum lista:amoxicillin,ampicillin,cefixime,ceftazidim,ceftriaxon,cefuroxim,ciprofloxacin,ertapenem,gentamicin,meropenem,norfloxacin,szulfametaxol.

Esetleg ha tudna javasolni legkevésbé kockázatos választát, azt megköszönném.

Köszönöm előre is,
Éva

Válaszok

[8406] Dr. Szentandrássy Julia
2017-07-10 16:13:30
Azt, hogy a kitenyészett baktérium kórokozónak tekinthető, vagy sem, számos tényező befolyásolja: a beteg panaszai, esetleges UH, vagy egyéb képalkotó lelet, a mintavétel módja. / középsugaras vizelet / a mintavėtel és a vizeletminta leoltása közt eltelt idő /maximum 2 óra lehet /, labortechnikai tényezők, stb. A csirszám éppen határeset. Fontos lenne tudni, hogy a vizsgált vizeletben mennyi a fehérvérsejtszám, illetve, hogy mik a panaszok.Negatív, vagy kis fehérvérsejtszám esetében kicsi az esély arra, hogy a kitenyésztett P. mirabilis kórokozó. A választott antibiotikum jó választás, terheseknek adható, gyakorlatilag csak a vizeletben választódik ki, a szóba jöhető kórokozók érzékenysége a monuralra nagyon jó. Proteus esetében több szerző dupla dózist javasol. Összegezve: Ha van jellegzetes panasz, ha van a vizeletben a megengedettnél magasabb fehérvérsejtszám - a Monuralnal nincs jobb javaslatom. Természetesen nem létező fertőzésre nem helyes antibiotikumot adni, de még nagyobb baj, ha a fertőzést nem kezeljük hatásos antibiotikummal. Mindezekkel együtt - mivel Magyarországon a legtöbb mintát szállítják - a mintavétel és a minta táptalajta való oltása közt a megengedett 2 órának a sokszorosa telik el, a tenyésztési eredményben nem vagyok egészen biztos. Ezért lenne jó tudni a vizelet mikroszkópos vizsgálatának eredményét / fehérvėrsejtek jelenléte / hogy legalább abban legyünk biztosak, hogy van - e húgyúti fertőzés, vagy nincs. Ha a húgyúti fertőzés igazolható, a Monural jó választás, akár 2 dózisban is.

Dr. Szentandrássy Julia
[8304] Gábor
2017-06-28 21:39:03
Tisztelt Labor,

Szeretnék érdeklődni, hogy önöknél MAP (mycobacterium avium paratuberculosis) baktérium kimutatására van-e lehetőség és ha igen melyik csomagban?

Köszönöm a választ,

Gábor

Válaszok

[8314] Dr. Juhász Attila
2017-06-29 15:03:55
Tisztelt Uram,
Kedves Gábor,

Nálunk nem elérhető a vizsgálat. :-(
Az említett baktérium speciális mycobacteriumok tenyésztésére akkreditált TBC laborban, centrumban, decentrumban van lehetősége.

Keressen rá erre: TBC Nemzeti Referencia Laboratórium és vegye fel velük a kapcsolatot.
Ők ugyan légúti diagnosztikai labor leginkább, de valószínűleg más mintából is lehetséges methodikailag egyéb atípusos mycobacteriumok vizsgálata is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[8224] Szimicsek Enikő
2017-06-22 14:49:59
Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő!

Érdeklődni szeretnèk,hogy a Varicella Zoster Virus IgG értéke 0,17 ez mit jelent?
Átestem bárányhimlőn vagy nem?

Tisztelettel köszönöm válaszát!

Válaszok

[8251] Dr. Szentandrássy Julia
2017-06-26 11:25:52
A leletén valószínüleg rajta van az IgG pozitív-negatív tartomány " töréspontja", amely érték módszerenként változó. / Az alkalmazott módszert is fel kell tüntetni . / Ezen felül minden szerológiai leletet interpretálni kell, azaz értelmezni kell, hogy a mért érték védettséget, vagy fogékonyságot, esetleg bizonytalan védettséget jelent. Ezek az adatok - valószínüleg - rajta vannak a leletén. Ha nem tud eligazodni ezen adatokon - ha láthatnám a leletét - szívesen segítek.


Dr. Szentandrássy Julia
[8038] Tamás
2017-06-03 16:47:00
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Mit jelent az alábbi eredmény egy chlamydia pneu. tesztben?

chlamydia pneu. IgA (negatív)
chlamydia pneu. IgM (negatív)
chlamydia pneu. IgG (pozitív)

A vélemény a leleten: valószínű chlamydia pneu. átvészeltség

A szervezetem legyőzte a fertőzèst? Vagy ez mit jelent pontosan?
Köszönöm

Válaszok

[8071] Dr. Szentandrássy Julia
2017-06-08 13:39:53
Azt jelenti, hogy C.pneumoniae fertőzésen valamikor a közelebbi, vagy a régebbi múltban átesett. Tehát jelenleg aktuális fertőzés nem áll fenn. A fertőzés átvészelése nem jelent védettséget, a későbbiekben újból fertőződhet.


Dr.Szentandrássy Julia
[7682] kova
2017-04-28 12:25:58
Tisztelt Doktor Úr!


Terhességem 16. hetében izületi gyulladásom volt, melyet követően bebizonyosodott, hogy átestem parvo vírus fertőzésen. Másfél hónap telt el azóta, uh, rendben van. Mennyi ideig jelentkezhet a magzaton a fertőzés, van-e olyan időszak, ami után fel lehet lélegezni, hogy nem kapja el a baba és nem lesz baja? Köszönöm a válaszát!

Válaszok

[7722] Dr. Szentandrássy Julia
2017-05-05 12:32:28
85%-ban a magzati károsodás az anya fertőződése után a 10. hétig jelentkezhet.Egyébként a parvovírus az esetek 1/3 részében jut el a magzatba, de ebből az 1/3 részből csak 1%-ban okoz magzati elváltozást / leginkább a 2. trimeszterben /.



Dr. Szentandrássy Julia
[7619] Németh Andrea
2017-04-24 21:09:37
Tisztelt Doktor úr/nő !
Előző terhességem( sajnos a 17.hétben meg kellet szakítani) során kiderült még nem volt toxoplasma fertőzésem. tervezzük a következő babát. A hat hetes kontroll vizsgálaton nőgyógyászom írt fel Rovamycine 3 mill. NE tablettát, hogy szedjem most a 10 szemet, majd ha teherbe esem még 10-et. El is magyarázta,hogy miért, de mégsem értem.Lehet, hogy félreértett az orvosom ? Ha beszedem a tablettát védett leszek ?

Válaszok

[7643] Dr. Juhász Attila
2017-04-25 18:17:28
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Andrea,

Az említett szert Toxoplasma fertőzés miatt kaphatja, annak kezelésére vagy
alkalmazzák még a terhesség alatti toxoplasma fertőzés esetén a szert, amely egyébként terhesség alatt is adható, hogy a Toxo fertőzés ne terjedjen a magzatra. Nem világos, hogy most akkor pont most van e Toxo fertőzése vagy nincs. AMennyiben nem terhes, kezelés nélkül is átvészelhet egy Toxo ferőzést és akkor meglenne a védettsége is, amit egyértelműen ki lehet mutatni a leletei változásából.
Igazából nem látom tisztán az esetet, mert nem látom a szerologiai és egyéb leleteit, azok változását.
Ha vmiben nem biztos kérjen szakorvosi másodvéleményt egy másik intézményben a leleteivel felszerelkezve, de előbb kérje meg újra orvosát, hogy magyarázza el mi történik pontosan és miért. A másodvélemény jár Önnek OEPre is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[7618] Lengyel Tiborné
2017-04-24 19:08:56
Tisztelt Doktor úr/Nő!

4 hete volt egy petefészek eltávolító műtétem (vágás), endometriózis miatt beszűrte a vesevezeték kis részét, elvékonyodott, ezt kivágták, összeöltötték és technikai okok miatt egy csecsemő tápszonda került be a vezetékbe gyógyulásig. Ez a szonda eldugult, másik kórházban urológusok rendes DJ katétert helyeztek fel, de a szondát nem tudták kihúzni egy odaöltés miatt, amit meg kell várni hogy engedjen. 9 napig volt hólyag katéterem is. 2,5 hét alatt 5 féle antibiotikumot kaptam. A 2 héttel ezelőtti vizelet tenyésztés mikrobiológiai vizsgálata Klebsiella ESBL poz. 10.5 . 1 héttel ezelőtti ált. vizelet fvs 10.4, bakt. 533.6 értékeket mutatott. Annyit mondtak csak, hogy antibiotikum rezisztens, nem tudnak mit tenni. Utána olvasásra informálódtam, hogy fertőző és nagyon komoly probléma. Kezelő főorvosom nem tájékoztatott erről, viszont mai napon tenyésztésre újra le lett adva vizelet. A szondát 1 hét múlva próbálják újra eltávolítani. Említésre méltó húgyúti tünetem jelenleg nincs. Mit tehetnék a leletem miatt?! Mennyire kell aggódnom?

Tisztelettel

Válaszok

[7641] Dr. Juhász Attila
2017-04-25 17:59:46
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciens,

Amennyiben nincs tünete, akkor ez lehet asymptomatikus bacteruria, azaz tünetmentes baktériumürítés.
Ez akár meg is szűnhet, amikor helyreáll a vizeletelfolyás akadályoztatottság.
Tünet nélkül az antibiotikum indikációja kérdéses -ha nincs más klinikai indikáció-, illetve valószínűleg többet árt mint használ.
Kérjen infektológiai konzíliumot, ismételt vizelettenyésztést az intézményben, ha még bent van, ill fordujon orvoshoz panaszok esetén.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7642] Dr. Juhász Attila
2017-04-25 18:02:22
... aggódni alapvetően nem kell, ha nincs tünet.

Üdv
Dr. j.A.
[7615] Eszter
2017-04-24 12:22:29
Tisztelt Doktor Úr!

Terhességem kb 12-13. hetében vérvétel alapján átestem a parvoviruson. Az első vérvétel 14 hetesen történt, akkor az IGM 31 u volt, az IGG negatív. Rá két hétre az IGM 35, az IGG 11. Tünetem nem volt. Ezekből az értékekből lehet következtetni a vírus erősségére, vagy nincs jelentősége? Jelenleg 19 hetes vagyok, UH szerint rendben van a baba. Mennyire kell aggódni?

Köszönöm szépen!

Válaszok

[7640] Dr. Juhász Attila
2017-04-25 17:49:39
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Eszter,

Kb 10%-a az esélye annak, hogy súlyos magzati szövődménye (anaemia, hydrops fetus) legyen egy terhességnek, ahol az anya a 14-20dik hét között fertőződik a parvovirus B19-el. Ráadásul ez látszana az UH-n, amiből nyilván lesz még kontroll. Azt gondolom, ha eddig nem volt szövődmény, igen nagy valószínűséggel már nem lesz.
El kell járni a kontrollokra, amit a nőgyógyász előir, ez biztos többet ér mint a fölösleges aggódás.


Tisztelettel.
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[7467] Elza
2017-04-12 10:20:57
Jó napot!

Érdekelne hogy a prazita vizsgálat eredménye hány nap alatt készül el?

Köszönöm

Válaszok

[7480] Dr. Juhász Attila
2017-04-13 11:54:09
Tisztelt Hölgyem,

Attól függ melyik vizsgálat, 2-5 nap.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7415] Réka
2017-04-06 20:46:16
Tisztelt Doktor Ur\Nő!

Kérdésem az lenne, hogy a vérvétel chlamydia trachomatis IgA +, IgM +, IgG + áll a leletemen. A méhnyakbol vett minta eredménye negatív. Mit jelent ez? Miért negatív a minta? És mit jelent, hogy mind a három pozitív?

Válaszok

[7428] Dr. Szentandrássy Julia
2017-04-10 11:10:37
C.trachomatis fertőzés ritkán ad szisztémás ellenanyagválaszt. Tehát aktuális fertőzés kimutatására a vérből készült ellenanyag / IgG, IgA, IgM / kimutatáson alapuló tesztek nem alkalmasak - helyettük a hüvely mintából készült PCR / direkt kórokozó kimutatáson alapuló teszt / a célravezető. Ilyen vizsgálata - ha jól értelmezem - már volt, és negatív eredményt mutatott, ami azt jelenti, hogy a mintavétel idejében / aktuálisan / C. trachomatis fertőzés nem volt kimutatható. Az ellenanyagtesztek pozitív eredménye - valószínűleg - keresztreakció eredménye.


Dr. Szentandrássy Julia
[7369] Krisztina
2017-04-04 06:03:24
Kedves Doktornő/Úr!
A problémám a következő. Kb fél éve többször előjön hüvelybemenet, kisajkak körüli viszketés, égő érzés, vörösség, néha duzzadt is a bőr. Folyásom világ életemben volt, de most sem rendellenes, nincs színe, szaga. Fájdalmam nincs, szex közben sem, vizelési panaszom sincs. Többször jártam több nőgyógyásznál is, mindegyik gombával kezelt, a kezelés hatására elmúltak a tünetek, de rövid időn belül visszatérnek, hol kevésbé súlyosan, hol rosszabb. 2 tenyésztést csináltak az utóbbi időben, ami gombát NEM mutatott ki, egyedül streptococcus baktériumot, de úgy tudom, az nem okoz ilyen panaszokat. Kérdésem, hogy lehet-e, hogy gombám van de a tenyésztés nem mutatta ki? H nem gomba, mi okozhat még ilyen tüneteket? Köszönöm válaszát!

Válaszok

[7429] Dr. Szentandrássy Julia
2017-04-10 11:13:08
A gomba ellenes kezelés után kb. 2 héttel érdemes tenyésztést kérni, mert a tenyésztés antibiotikus kezelés alatt álnegatív lehet. Ha régebben történt a tenyésztés, és a negatív eredmény antibiotikum hatás nélkül keletkezett, a panaszokat okozhatja féregfertőzés / cérnagiliszta /, vagy allergiás reakció. Kontakt allergiát okozhat a műszálas fehérnemű, egyes mosószerek, öblítőszerek. Nem kontakt, hanem étel allergia is okozhatja a leírt tüneteket, pl. borsó. Ha a negatív gombatenyésztés antibiotikum mentes állapotban és szakszerűen lett végezve, javaslom a bőrgyógyászati vizsgálatot.


Dr Szentandrássy Julia
[7314] Elza
2017-03-28 21:40:42
Üdvözlöm!

Problémám székletben fehér pöttyök váladék és székrekedés. Széklettenyésztés bakteriumra negatív hasi ultrahang negatív étel érzékeny nem vagyok probiotikumot szedek. Sajnos a panaszaim nem múlnak ez lehet más fertőzés? Tisztelettel

Válaszok

[7347] Dr. Szentandrássy Julia
2017-03-31 22:17:41
Lehet pėldául parazita fertőzés, ez esetben a székletben fėregpetéket lát. Parazita kimutatás volt-e a szėkletben? 3 mintát érdemes ėrdemes egymás után küldeni erre a vizsgálatra. Lehet azonban a szėkletben emészthetetlen anyag is az a fehér pöttyöcske.Cėlszerű lenne gastroenteorológust felkeresni. A székrekedės miatt rükrözéses vizsgálatot, általános laboraróriumi vizsgálatot ( első sorba szėklet vér kimutatást javaslok.

Dr. Szentandrássy Julia
[7277] Czipó Ágnes
2017-03-23 19:46:15
Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Szeretném megkérdezni, h a lent említett vizsgálatokat kell megcsináltatnom meddőségi kezeléshez, kicsit érzem a torkom és Candidám is lett, amit most kezelünk, van-e hatással az eredményre a betegségeim.

-Annexin IgG/IgM;

Spermium elleni antitest:

Petefészek antitestek

PAI-1 4G/5G polimorfizmus

Komplement C3/C4

Köszönettel K.

Válaszok

[7299] Dr. Sátori Anna
2017-03-27 15:33:31
Tisztelt Hölgyem!


Érdemes megvárni a betegségek elmúltát, illetve a megkezdett kezelés befejezését a vizsgálatok igénybevételéhez.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7220] Erzsébet
2017-03-20 12:41:01
Tisztelt CentrumLab!

Szeretném kérni a segítségüket. Lombik programra várakozunk, de addig nem kezdik el, amíg a hüvelykenetem nem lesz rendben. Lassan 8 hónapon át (2,5-3 havonta jártam rákszűrésre és kenetvizsgálatra) nem változik az eredményem:

Dödörlein: nem látható
Trichomonas: nem látható
Gonorrhea: nem látható
Soor: nem látható
Tisztasági fok: IV
Megjegyzés Vegyes baktériumflóra, sok fvs. Tenyésztés javasolt!

Tenyésztés eredménye kórokozó baktérium nem tenyészett ki, gomba nem tenyészett ki.

Dalacint kaptam, néha hüvelyirrigálást javasolt az orvosom, próbáltam jó baktériumokat bevinni mint pl: floragyn, vagilaqt-q, colpo-cleaner laktóz tabletta, lactofeel, vitagyn c, gynophilus lactobacilust. Mind eredménytelenül (nyilván több hetes szedéssel a 8 hónap alatt). 2-3 hetes használat után gombás fertőzés alakult ki nálam (candida tünetek, viszkető, égő érzés).
CNS és CND kúppal (utóbbit lehet rosszul írtam), de előrelépés nem történt, az utóbbi rákszűrésem már III. tisztasági fokú volt. Amellett, hogy nem találtak sem döderleint, trichomonast, gonorrehat és soort sem, DÚS baktériumflóra, kevés fvs. és tenyésztés javasolt megjegyzést kaptam ! És a tenyésztés eredményem újra negatív lett, nem találtak kórokozó baktériumot és gombát sem, viszont így ismét nem állnak szóba velem a lombik intézetben. Óvszerrel védekezünk, utóbbi 3 hónapban már nem is élünk nemi életet, ennek ellenére jelentkezik a probléma.

Kérem segítsenek, hogy mit tudnék tenni a gyógyulás érdekében, illetve az lenne a kérdésem, hogy nőgyógyász szakember segítsége nélkül hüvelykenetet valamilyen módon lehet-e levenni amit Önök meg tudnak vizsgálni. Sajnos a magánrendelésen a nőgyógyász 3 havonta elkér minimum 15 e Ft-ot és a lombik vizsgálatok a program indulás előtt nagy terheket rónak ránk, az SZTK-ban pedig 2 hónapos várakozással dolgoznak, amire nincs időm, korai petefészek kimerültséget diagnosztizáltak nálam. 32 éves vagyok.
Esetleg van-e arra lehetőség, hogy vérből megnézzék az STD betegségeket, vagy az kenetből nézhető?

Köszönettel: Erzsébet

Válaszok

[7227] Dr. Juhász Attila
2017-03-20 15:32:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Erzsébet,

A hüvelyváladék/kenet vizsgálata elérhető nálunk (1000 Ft), de mintavételezést nőgyógyással vagy bőr, nemigyógyásszal kell megcsináltatnia, ide a kenettel a tárgylemezen (2db) kell érkeznie.

Amennyiben végeztek Chlamydia PCR vizsgálatot és Ureaplasma/Mycoplasma tenyészst/PCRt és Garnerella vaginalis, Atopobium vaginae vizsgálatot is hüvelyváladékból akkor vérből nem érdmes további vizgálat mikrobiológiai irányba. Ha valamenlyik hiányzik elvégeztetheti azt is nálunk, mintavétel ugyanúgy nem nálunk történik.

Legtöbb értelme mikrobiológiai szempontból annak van még, ha a legolcsóbb élőflórás (cukor és ízesítés mentes) joghurttal próbálkozik, mint irrigáció és rendszeres tejsavas (tejsav kapható a patkában, háziorvos is felirhatja magisztrálisként) ülőfürdőt vesz heti többszöri rendszeressséggel, hogy az egészséges hüvelyflőra helyreálljon és meghonosodjon.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[7205] Krisztián D.
2017-03-17 15:54:52
Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Gyermekvállalás előtt állunk feleségemmel.
Kapcsolatunk elején több évvel ezelőtt óvszer nélkül is szeretkeztünk (fogamzásgátló használata mellett), azonban páromnál candida fertőzés lépett fel, így az óvszer használat mellett döntöttünk.
Időnként nálam felmerül gomba gyanú, makk tájékán kipirosodás, néha piros pöttyök, esetleg makk bőrének hámlása, de szerencsére csak nagyritkán, néha hónapokig semmi.

Viszont szeretnénk, ha az óvszer elhagyása miatt nem fordulnának elő nőgyógyászati problémák, és különböző tünetek nélkül menne a teherbeesés.

A kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatra lenne célszerű elmennem, létezik-e "gombaölő" készítmény, és most nem a Canestenre krémre gondolok, amivel belsőleg ki lehetne irtani a nem kívánatos gombákat, és nem csökkenti a teherbeesés esélyeit, és nem ellenjavallt a szeretkezés óvszer nélkül?

Válaszát Köszönöm,
Krisztián

Válaszok

[7228] Dr. Juhász Attila
2017-03-20 15:36:42
Tisztelt Uram,
Kedves Krisztián,

Létezik a problémára megoldás. Az egyik lényeg, hogy a gombaelleni kezelés párhuzamosan történjék. A másik, hogy menjenek el bőr-, nemigyógyászhoz és a szakorvos irja fel mindkettejüknek vizsgálattal egybekötve a készítményt.

Tsitelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[7178] Szalai Zsolt
2017-03-16 12:59:08
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Csináltatott nekem egy székesfehérvári orvosi központ bőrgyógyászata a Synlab Budapesti laboratóriumában különböző vizsgálatokat. Kiderült, hogy Hepatitis B vírus anti HBs /CMIA 27,5 mIU/ml pozitív az eredmény. Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg) / CMIA 0,2 negatív lett. Vizeleteredmények jók.
Jelentették az antsz-nek.

A leleten ez áll: Hepatitis B pozitivitást mutat. Területileg illetékes bőr és nem i gondozóba és hepatológiai szakrendelésre utalva,

A kérdésem az lenne, hogy miért kell ezzel nekem továbbmennem, mikor nem fertőzhetek,
egy lezajlott fertőzésről van szó. Erről az orvos nem tájékoztatott, csak azt mondta, hogy sürgősen menjek további vizsgálatokra.

Köszönettel: Szalai Zsolt

Válaszok

[7217] Dr. Szentandrássy Julia
2017-03-20 10:56:22
Tisztelt Szalai Zsolt Úr!

Szeretném látni a leletét, el tudná küldeni nekem a hepatitis szerológiai eredményeit? (szentandrassyjulia@gmail.com)


Dr Szentandrássy Julia
[7036] Kazuár
2017-03-01 11:35:49
Tisztelt Szakértő!

Két éve még teljesen egészséges ember voltam, miután hirtelen változatos (urolőgiai, kardiológiai, belgyógászati, reumatikus, szemészeti) problémáim jelentkeztek. Egy hosszú antibiotikum kúra hatására panaszaim elmúltak, majd a gyógyszer elhagyása után sokkal súlyosabb formában visszatértek. A hónapokig tartó több tucat laborvizsgálat egy enyhe vérszegénység kivételével mindent rendben talált. A mikrobiológiai vizsgálatok (aerob tenyésztés, genoid, PCR, antitestek) is negatív, kivéve egyet: Mycoplasma pneumoniae igg pozitív, iga pozitív, igm negatív. Ön szerint elképzelhető, hogy panaszaimat mycoplasma okozza? Sürgős megoldásra lenne szükségem, mert reumatikus panaszaim miatt fiatal korom ellenére munkaképtelen lettem.

Válaszát előre is köszönöm

Válaszok

[7037] Dr. Juhász Attila
2017-03-01 11:47:59
Tisztelt Kazuár,
Kedves Páciensünk,

A tünetek amiket leírt, nem valószínű, hogy Mycoplasma pneumoniae fertőzés következménye lenne, az kikezelhető az antibiotikummal.
Tünetei hátterében állhat (az antibiotikum kúra időszakos sikere miatt is) régebbi kullancscsípés utáni Lyme-kór (Borrelia burgdorferi fertőzés) késői szövődménye (kardiológia, ízületek, idegrendszer), de akár -bár valószínűtlen- akár syphilis is (T. pallidum).
Mindenképpen ajánlom ezek kizárását (lyme szerológia, syphylis serologia) illetve immunológus, rheumatológus által irányított szakorvosi kivizsgálást valamilyen más, autoimmun betegség irányába.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7004] N. Kitty
2017-02-27 13:13:05
tisztelt doktor Nő/Úr!

Jelentkeztem ureaplazma vizsgálatra mert esély van rá, hogy elkaptam. De szeretném megkérdezni, hogy ezt el lehet-e kapni orálisan, vagy csak nemi úton.
Köszönöm a választ előre is!

Válaszok

[7023] Dr. Juhász Attila
2017-02-28 13:04:45
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kitty,

Igen el lehet kapni orálisan is. A szájüregben is előrfordul kb 15%-ban.
Forduljon venerológushoz a szekszerű kivizsgáláshoz, amennyiben szexuálisan átvihető fertőzésre van esélye vagy tünete!

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[6994] Audrey
2017-02-25 09:48:58
Jó napot,
Én egy olyan problémával fordulnék Önhöz, ami sajnos rendszeresen visszatér és nagyon kellemetlen. Az ajkam felsô részének jobb fele rendszeresen bedagad és smirgli szerü lesz rajta a bôr. Sokszor égô és viszketô érzést is tapasztalok, de nem zavaróan. Ami nagyon zavar ez a recés, smirgli szerû érzés, valamint, ha beszélek, mosolygok, akkor ez a rész olyan, mintha le lenne tapasztva egy ragasztóval. Nem néz ki herpesznek, mert messzirôl nem is látszik, csak tapintással lehet érezni, illetve duzzadt. Nagyon nehezen múlik, rendszeresenvisszajön. Mit csináljak vele, mi lehet ez? Válaszát elôre köszönöm!

Válaszok

[7013] Dr. Szentandrássy Julia
2017-02-27 16:06:19
A jelenséget inkább kontakt dermatitisnek / allergiás bőrgyulladás az ajakra kerülő krém, ajakápoló, rouge következményeként/ gondolom. Célszerű lenne bőrgyógyászt felkeresni, amikor a tünet megjelenik.

Dr. Szentandrássy Julia
[6930] Nikoletta
2017-02-21 09:06:51
Tisztelt Doktornő!
Ezt egy magánlaborba végezték ezt a hepatitis c vizsgálatott vidéken.
syn lab kft és Budapestre küldték fel.
Tisztelettel:Nikoletta
[6882] Szekeres Marta
2017-02-16 08:22:14
Jo reggelt!
Szeretnek valaszt kapni arra hogy ha kisbabat szeretnenk
es chlamydia trachomatis 32.5 UA/ml ez befojasolhatja ateherbe
esesemet.Koszonom elore is.

Válaszok

[7029] Dr. Juhász Attila
2017-02-28 15:33:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Márta,

A C. trachomatis fertőzés okoz kismedencei gyulladást, nőkben akár tünetmenteset is.
A kismedencei gyulladás pedig okozhat sterilitást, meddőséget.
Nem teljesen világos hogy mi ez a vizsgálati eredmény.
Amennyiben ez egy IgG eremény és a határérték feletti, akkor azt mutatja, hogy Ön átesettC. trachomatis fertőzésen. Ha a lelet C. trachomatis antigén vagy netán IgM akkor jelenleg is fertőzött.
Érdemes lenne egy C. trachomatis PCR vizsgálatot végeztetnie cervikális kaparékból, amit a nőgyógyász vesz le, hogy egy esetleges meddőséget, sikertelen próbálkozásokat, kudarcokat elkerüljön.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6878] Nikoletta
2017-02-15 16:39:39
Tisztelt Doktornő!
Kaáli intézet kérte a hepatitis C és Aids vizsgálatát.tavaly márciusban minden negativ volt.idén ujra kellett a vizsgálat a férjemnek minden negativ de nálam a hepatitis C IgM és IgG eredménye 1,5.minősitése megerősitendő.hepatitis C IgG/recomLine +/_ minősitése kétes vélemény A HVV IgG immunoblot(LIA) kétes eredménye miatt a szervologiai státusz nem dönthető el,ezért a beteg további szakorvosi vizsgálata javasolt.Nagyon megvagyok ijedve.várom válaszát. Tisztelettel Nikoletta

Válaszok

[6892] Dr. Szentandrássy Julia
2017-02-16 18:53:19
Először is azt szeretnėm megkėrdezni, hogy melyik laboratórium adta ki a kétes eredményt. Ha nem az Országos Epidemiológiai Központ, amely referencia hely, javaslom a vizsgálat újboli elvégeztetését EBBEN AZ. INTÉZMÉNYBEN. Ha az Országos Epidemiológiai Központ adta ki a kėtes eredményt / ezt nem tartom valószínűnek - de tévedhetek /, a Szt. László Kórház hepatológiai rendelését ajánlom felkeresni, itt az orvos elvégezteti a HCV RNS vizsgálatot, ami 100% biztos eredményt ad. A HCV fertőzés egyébként gyógyítható, kombinált vírus ellenes kezeléssel, amelynek időtartalma minimum 12 hét. Ha a fertőzöttsėg igazolódna, célszerű hepatológiai gondozásba vėtetni magát, mert a kezelés nagyon költséges, várólista van, a kezelés elkezdésének időpontját pontszám alapján határozzák meg, minden várakozási évben plusz pontot adnak.

Dr. Szentandrássy Julia
[6867] Szekeres Marta
2017-02-14 18:48:23
Kisbabat szeretenk es kijott az eredmenyekbol hogy chlamydia trachomatis 32.5 UA/ml ez
Befolyasolya a teherbe esest.koszonom elore is

Válaszok

[6883] Dr. Szentandrássy Julia
2017-02-16 09:48:53
A kérdésből nem derül ki, hogy milyen ellenanyag osztályban mértek pozitívitást / IgG? IgM? /, ill. milyen mėrtékű a pozitívitás / a pozitív- negatív értékhatár megadása is lényeges, mert ez a határ módszerenként különböző /.
Mindezektől függetlenül a C. trachomatis esetleges fertőzést a klinikai jelek figyelembe vételével kell értėkelni. A vérben mért ellenanyag teszteknél nagyon gyakori a keresztreakció. Éppen ezért egy aktuális C. trachomatis fertőzést PCR vizsgálattal célszerű igazolni, vagy kizárni. Ha a múltban történt C. trachomatis fertőzés, arra utalhat az IgG pozitívitás, de bizonytalan, hogy ténylegesen lezajlott fertőzésre utal, vagy csak keresztreakció. A ténylegesen lezajlott infekció okozhat salpingitist / méhkürt gyulladást /, ami akadálya lehet a teherbe esésnek, de a lezajlott salpingitis, amelynek a mėhkürt elzáródása lehet a következménye, egyéb, nem laboratóriumi módszerrel / UH / mutatható ki. Összefoglalva: Az ellenanyag pozitív lelet önmagában nem visz közelebb ahhoz a kérdéshez, hogy milyen eséllyel sikerül teherbe esni. Az aktuális fertőzés, amelyet PCR vizsgálattal - és nem szerológiai / vér/ vizsgálattal lehet igazolni, a terhesség előtt kezelendő - és kezelhető.

Dr. Szentandrássy Julia
[6865] Szekeres Marta
2017-02-14 18:13:22
Chlamydia trachomatis 32.5 UA/ml nagyon rossz??
[6864] Szekeres Marta
2017-02-14 17:58:55
Chlamydia trachomatis 32.5 UA/ml nagyon rossz??

Válaszok

[6866] Szekeres Marta
2017-02-14 18:20:55
Kisbabat szeretenk es kijott az eredmenyekbol hogy chlamydia trachomatis 32.5 UA/ml ez
Befolyasolya a teherbe esest.koszonom elore is
[6808] Vanya Krisztina
2017-02-09 13:03:29
Kedves Hölgyem

Érdeklődnék, hogy a Rubeola igG antitest szürésen, 66.3 IU/Ml

Ez rosszat jelent?

Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel. V.Krisztina

Válaszok

[6838] Dr. Szentandrássy Julia
2017-02-13 11:41:56
Azt jelenti, hogy Rubeolával szemben védő ellenanyaggal rendelkezik / vagy átesett a fertőzésen, vagy védőoltásban részesült /. Azt azonban ebből az egy adatból nem tudom megmondani, hogy mikor szerezte a vėdettséget. A terhesek Rubeola ellenanyag vizsgálatát vagy a terhessėg előtt, vagy legkésőbb a 12. grav. hétig célszerű végeztetni. Ha aktuális fertőzés gyanuja fennáll - 2. mintát szoktak kėrni, illetve az Országos Epidemiológiai Központnak - megfelelő körülmények között - direkt víruskimutatásra van
lehetősége.

Dr. Szentandràssy Julia
[6732] Nagy Bettina
2017-01-31 13:52:41
Jó napot kívánok!
Érdeklődnék HIV lelettel kapcsolatban.
Lombik program miatt megcsináltattam 2014-ben és 2016-ban is. Ez áll a papíron: HIV-1,2 antitest, HIV-1 antigén/ECLIA 0,22 negatív 2014-ben és HIV-1,2 antitest, HIV-1 antigén/CMIA 0,05 negatív 2016-ban. Érdeklődnék, hogy mi az a CMIA és ECLIA? Mivel jobb egyik a másiknál, melyik pontosabb? Illetve, értem én hogy negatív az eredmény és nem kell aggódni, de ha az ember nem AIDS-es, akkor hogy hogy mégis van kismértékben vírus a szervezetében? Vagy mindenkijében van? És mitől nő vagy csökken az érték évről évre?
Köszönöm a választ!
Üdv,

Válaszok

[6749] Dr. Sátori Anna
2017-02-02 12:27:37
Tisztelt Nagy Bettina Asszony!

CMIA: Chemiluminescence Microparticle Immunassay: A HIV tesztnél használt módszer megnevezése. Lényege az antigén antitest reakció / antigén; a szervezetbe ez emésztőtraktust megkerülve bejutott testidegen anyag, pl. vírus részecske, antitest; a bejutott idegen anyag hatására a szervezetben keletkezett specifikus ellenanyag /, amelyek az összekapcsolódásuk révén nagyon apró részecskét, microparticulát alkotnak. A rendszerbe fluoreskáló anyagot visznek be, a fluoreszkálás akkor történik meg, ha az antigén-antitest reakció lezajlik.Tehát, ha a vérben jelen van az antigén / a vírus részecske /, - a rendszerhez adott specifikus ellenanyag, illetve a flureszkálásra képes komplex kapcsolódása megtörténik, aminek eredménye a létrejövő fluorescencia, ami mérhető. Ha nincs antigén / vírus / - nincs fluorescencia - a reakció negatív lesz.
ECLIA: Electro Chemiluminescence Immunassay: szintén a HIV tesztnél használt módszer megnevezése. Az előbbitől csak abban különbözik, hogy az antigén-antitest-fluoreszkáló anyag kapcsolódás elektromos feszültséget indukál, és ez a feszültség mérhető. / Tehát a módszer eggyel több áttételt alkalmaz a méréshez./
Mindkét módszer jól használható, a HIV tesztnél használt módszerek mindössze abban vetélkednek, hogy melyiknek rövidebb az ablakperiódusa. Jelen esetben az ablakperiódus rövidebb-hosszabb volta - úgy gondolom - nem lényeges. Viszont a legérzékenyebb, legprecízebb módszer sem mentes az esetlegesen létrejövő keresztreakcióktól. Az antigén-antitest úgy kapcsolódik egymáshoz, mint a kulcs a zárba - de előfordul, hogy a zárat a nem a zárhoz készített kulcs is nyitja: A szervezetben a különböző kórokozókkal való találkozás eredményeként keletkezett ellenanyagok keresztreagálhatnak a HIV ellenanyaggal. A HIV tesztek úgy vannak beállítva, hogy inkább túlérzékenyek, tehát egyetlen pozitív eset sem lehet felderítetlen, de ezzel az jár, hogy álpozitív reakció lehetséges - álpozitív lelet bármilyen módszernél előfordulhat. A pozitív -negatív határ alatti mérés eredményeket háttérzajnak célszerű felfogni, szerepet játszik benne a vérsavó színe, zavarossága, az esetleges - minimális szinten - létrejött - keresztreakciók. Ezek egyedi, esetlegesen létrejövő tényezők, minden vérmintában jelen vannak, ezért mértékük a véleményt - pozitív, vagy negatív reakció - nem befolyásolja. Ezeknek a háttérértékeknek jelen esetben csökkenő értéke - a véletlen műve.

Dr Szentandrássy Julia
[6685] Lili
2017-01-26 13:46:34
Kedves Doktornő!
Segítséget szeretnék kérni.
A kislányom skarlátos fertőzésen esett át. Ennek lassan már egy éve. Azóta többszörös antibiotikumos kezelést követően is minden levett torokváladék tenyésztésből streptococcus pyogenes tenyészett ki, . Nem beteges, nem fáj a torka. Kérdésünk szükséges-e ezzel foglalkoznunk, aggódnunk, vagy vírus hordozó?

Válaszok

[6701] Dr. Szentandrássy Julia
2017-01-27 09:39:32
A Streptococcus pyogenes baktérium, nem vírus. Erythrogén toxinja okozza a skarlátot. A Streptococcus pyogenes - kis % -ban a torokban nem kórokozó. Hordozása - önmagában - nem indokolja a mandulamütétet, ill. a további antibiotikus kezelést. Az átvészelt scarlát fertözés után védettség alakul ki. Viszont a scarlát átvészelése után vizelet kontroll, ill.belgyógyászati vizsgálat szükséges.

Dr. Szentandrâssy Julia
[6647] Kis Lászlóné
2017-01-21 08:41:18
Kedves Doktornő"

KIslányom 14 éves és nagyon csúnya pattanásos az arca.
Már sok orvosnál és kozmetikusnál is jártunk, de eredményt nem értünk el.

Tegnap a bőrgyógyász azt javasolta, hogy szedjen a gyermekem 10 napig antibiotikumot.
Véleményem szerint nem baktérium okozza a pattanásokat, nincsenek begyulladva,
a hegek pirosak és csak kevés miteszer van.

Kérdésem,hogy a vérvétellel ki lehet-e mutatni a baktériumot és kell e antibiotikumot
szedni?

Válaszok

[6672] Dr. Szentandrássy Julia
2017-01-25 10:40:42
Antibiotikumot akkor érdemes szedni, ha a kórokozó ismert, vagy a tünetek alapján egy adott kórokozóra, ritkán - több kórokozóra - van gyanu. Ez esetben a feltételezett kórokozó/k/ra adunk antibiotikumot, figyelem be véve azok antibiotikum érzékenységét. Amennyiben nem kórokozóban gondolkozunk, és a szokás alapján, vagy pedig egyszerűen véletlenszerűen választunk antibiotikumot a siker esélye minimális. Még kisebb az esély, ha a kórkép nem fertőzéses eredetű. Jelen esetben - az életkornak megfelelően - a pattanások - valószínüleg hormonális eredetűek, ha a hormon egyensúly beáll - elmúlnak. Természetesen, ezek a pattanások valószínüleg zavarják a kislányt. Az én javaslatom kettős: ajánlok egy jó kozmetikust, akihez rendszeresen jár a kislány kezelésre, illetve mód van gyógyszeres kezelésre is, ez a Rohacutan, de ezt a gyógyszert orvosnak kell felírnia, illetve a szedéséhez orvosi kontroll szükséges.

Dr. Szentandrássy Julia
[6604] Ildi
2017-01-14 10:51:47
Tisztelt Doktornő/úr!

2016 november 29.-én és 30. eü.-i gyakorlat során megszúrtam magam egy-egy használt tűvel. Az első esetben sajnos nem láttam mivel csak a szúrást éreztem (a tű ledobó tetején volt valami, sajnos nem csak 3/4-ig volt töltve a doboz...), volt rajtam kesztyű azt levettem, de nem láttam a szúrást helyét sem és vérzést sem. Kezet mostam és folytattam a munkát. A második napon szintén megszúrtam magam az egy 22G tű volt amit cukorméréshez használtam, az már vérzett is. A sebemet elláttuk, fertőtlenítettük és kaptam engerix B emlékeztető oltást (Hepatitis B ellen 2004-ben voltam azt megelőzően oltva a 3 oltás mindegyikét megkaptam akkor). A kérdésem az, hogy Önök szerint mekkora az esélye, hogy elkaptam bármilyen fertőzést ezekkel a balesetekkel? Akkor is fertőződhettem ha nem vérzett a sebem (1. eset)? Hepatitis B miatt nem kell aggódnom, hiszen az oltás(ok) megvédtek ugye? Tudna olyan vizsgálati módszert javasolni amellyel 100%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy nem fertőződtem és egyetlen vérvétel elegendő hozzá? Mikor tudnám a legkorábban elvégeztetni ezt a vizsgálatot? Mennyi idő alatt számíthatok eredményre? Köszönöm, hogy időt szakít aggodalmaimra és válaszol kérdéseimre!

Válaszok

[6614] Dr. Szentandrássy Julia
2017-01-16 12:00:51
Hepatitis B ellen célszerű megnézni, hogy a védőoltás eredményes volt-e: azaz keletkezett -e megfelelő szintű ellenanyag. Tehát, az anti HBs mérést akár most el lehetne végezni.Ha van elegendő ellenanyag a hepatitis B-vel történt esetleges fertőzést kizárhatjuk. Ha nincs ellenanyag, akkor az emlékeztető oltásra keletkezett ellenanyag 6 hónap mulva jelenik meg, eddig azonban nem érdemes várni, a HBsAg pozitívitás az expozició után 5-6 héttel megjelenik, hasonlóan az anti HBcIgM-hez. A HCV ellenanyag viszont az expozició után csak 3 hónap múlva jelenik meg. A HIV Ag/At ELISA ablakperiódusa 2-3 hét. Javaslatom: anti HBs - most.
HBsAg, ill.anti HBcIgM, ill HIV teszt : antiHBs negatív, vagy határérték körüli esetben: 5-6 hét múlva
anti HCV: 3 hónap múlva
Jelen esetben nem ismerhetjük annak a betegnek a szerostátusát, akink a vérével érintkezett. Ennek ellenére a fertőződés esélyét HBV és HIV szempontjából minimálisnak gondolom / oltva volt, ill. Magyarországon HIV-vel még egyetlen egészségügyi dolgozó sem fertőződött /. HCV szempontjából: nem tudom megmondani a fertőződés esélyét.
Egyetlen vérvételből PCR vizsgálattal ki lehet zárni a fertőződéseket, de ehhez a vizsgálathoz is szükséges a baleset után 2 hetet várakozni / a vírusok a legkorábbi időszakban nem mutathatók ki vérből /. A PCR vizsgálatot az Országos Epidemiológiai Központ végzi, úgy tudom fizetni kell a vizsgálatért.

Dr. Szentandrássy Julia
[6557] Borbélyné Szilvia
2017-01-10 17:56:29
Kedves Doktornő/úr!

16 éves fiam egy hete lázas, egyéb tünet az első napokban nem volt, doktornőnk az 5. nap után mononukleózisra gyanakodva adott beutalót a laborba. Hétfőn meg volt a vérvétel ma meg lettek az eredmények, közben a hétvégén sok egyéb tünetet is produkált pl. nyirokcsomó megnagyobbodás, fáj a nyaka, háta, végtagjai, fáradékony.
A vérvétel eredményei (amik eltérést mutatnak) GOT 238 u/l, GPT 333 u/l, GGT 311 u/l, CRP 5,41 mg/l, Fehérvérdsejt 12,3 giga/l, viszont a mononukleózis teszt negatív lett. Mi más lehet ez?

Válaszát előre is köszönöm, Borbélyné Szilvia

Válaszok

[6563] Dr. Juhász Attila
2017-01-11 13:44:12
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szilvia,

A tünetek, laboreredmények beleférnek a mononukleózisba is, amelyet több kórokozó is okozhat EBV, CMV, Toxoplasma stb. Az említett mononukleózis teszt specifitása és érzékenysége miatt a negatív eredmény mellett is lehet mononukleózis a diagnózis, de elképzelhető hogy más vírusfertőzés okozza a tüneteket.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[6529] Klára
2017-01-08 11:55:30
Üdvözlöm!

Problémám az orromban lévő fehéres váladék mindennap van.milyen váladék vizsgálat lenne szükséges?

Köszönöm

Válaszok

[6546] Dr. Juhász Attila
2017-01-09 21:02:08
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Klára,


Kérjen egy orrváladék tenyésztést és egy orrváladék direkt festett kenet mikroszkópos vizsgálatot is. De érdemes ful-orr gégégszhez is fordulnia, mert lehet vmi egészen másról van szó, amire ezek a vizsgálatok nem adnak választ, de egy füll-orr-gégészeti vizsgálat feltárja az okot.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6526] Kovács Péter
2017-01-07 13:01:45
Kedves Doktornő!
2016 12 01-én volt egy szexuális kapcsolatom egy meleg fiúval.
A közösülés során használtunk óvszert, de volt orális érintkezés, ahol nem volt óvszer használat, de ondó sem.
Sokat utána olvasva az AIDS tüneteinek folyamatosan elkezdtem magamon keresni a jeleket, amiket leírtak. Persze ilyenkor felerősödik minden, ami rendellenesnek tűnik és az első héten produkáltam is majdnem mindent (izzadás, végtag fájdalom, fáradság, alvászavar) lázam, hasmenésem, hányingerem az nem volt. Úgy érzem, hogy egy betegségfóbiám alakult ki, ami teljesen szorongásossá tette a napjaimat.
Ezt követően felhívtam az Interlab laboratóriumát, ahol kérdésemre elmondták, hogy Ők egy HIV tesztnél 21 napos ablakperiódussal dolgoznak. Ezután elmentem egy HIV, szifilisz, hepatitisC kombinált tesztre az Interlab rendelőjébe kivárva a 21 napot, a 22. napon.
Az eredményeim negatívak lettek. Majd nem hagyott nyugodni a dolog és sokat utána olvasva az interneten teljesen összezavarodtam ezeknek a vérvizsgálatoknak az eredményét illetően.
Elmondásuk szerint Ők egy harmadik generáció eljárással dolgoznak (HIV DUO Quick, Biomeriaux Vidas).
Megnyugtatásom céljából újra elmentem a 33. napon és ezek az eredmények is negatívak lettek.Azóta a tünetek teljesen elmúltak de én nem nyugodtam meg.
Az lenne a kérésem, hogy Ön szerint elmenjek egy másik intézménybe is vérvételre, vagy megbízhatóak ezek az eljárások a fertőzés kimutatását illetően.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Válaszok

[6554] Dr. Szentandrássy Julia
2017-01-10 15:14:54
HIV szempontjából - a laboratóriumi mérés alapján - nyugodt lehet: kivárta az ablakperiódust, a vizsgálatot - nagyon helyesen - megismételtette. A HIV tesztek általában inkább a túlérzékenység irányában vannak beállítva, tehát álpozitív lelet lehet, álnegatív lelet azonban nem fordulhat elő. / A magam részéről az aktuális fertőzést 2 időpontban levett mintából tudom biztonságosan kizárni, tehát a vizsgálat megismételtetése nagyon jó döntés volt /. Syphilisnél azonban 5-6 hét az ablakperiódus, hepatitis C esetében 3 hónap. Ezeket a vizsgálatokat szintén megismételtetném - az ablakperiódusok figyelembe vételével. Ez utóbbi 2 fertőzés esetén sincs különösebb ok azonban az idegeskedésre, mert syphilis esetében a behatolás helyén már 2-3 hét múlva megjelenik a fájdalmatlan fekély, probléma esetleg akkor lehet, ha a behatolási hely "kívülről " nem látható. Hepatitis C esetében pedig a nemi úton való terjedés nem jellemző.

Dr. Szentandrássy Julia
[6561] Kovacs Péter
2017-01-10 19:27:12
Kedves Doktornő!

Először is nagyon köszönöm a válaszát.
Nagyon jó érzés tudni azt, hogy van egy olyan intézmény, aminek az Orvosa ilyen lelkiismeretes munkát végez, annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatokat nem ott végeztettem el.
Továbbá köszönöm azt a kimerítő és részletes tájékoztatást, amivel megtisztelt válaszában. Bár azóta, türelmetlenségemből és félelmemből adódóan még egyszer elmentem a 40.napon is egy kombinált tesztre, de szerencsére ez is negatív lett.
Ezek után, ha lehetséges a soron következő Szifilisz és Hepatitisz teszteket az Önök intézményében szeretném elvégeztetni figyelembe véve az Ön által leírt ablakperiódusokat.

Az utolsó kérdésem csak az lenne, hogy ugye jól tudom, hogy ez a két fertőzés gyógyítható?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Péter
[6564] Dr. Juhász Attila
2017-01-11 13:50:01
Tisztelt Uram,
Kedves Páciens,

Igen, jól tudja.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiológia szakorvos
[6229] Krisztina
2017-01-03 11:03:34
Tisztelt Doktornő!
A problèmam a következő. 2016os rákszűrèsem megjegyzés: panasz esetèn KlionD, és megjegyezte az orvos hogy csúnya a mèhszájam. De már előtte is mondta az orvos hogy mèhszájsebem van.

Azóta folyamatosan jártam az orvost, voltam magánorvoshoz, kezelt gombával, javulás nem volt. vissza mentem az sztk-ba. A kenet vizsgálat eredménye , számos gennyes laphámsejt, tisztasági fok 2-3, flóra részben található. Azt mondta az akkori orvos ez bakteriális fertőzés kaptam gyógyszert , javulás ismèt nem volt. Felkerestem egy másik orvost. Ő tenyèsztést javasolt. Megvizsgált, ő elsőre azt mondta ez baci, adott gyógyszert, amitől úgy érzem javult a helyzet. Ezt mondtam is neki, amikor mentem az eredményèrt. Ő pedig közölte, a tenyèsztèsem negatív. Annyit javasolt, hogy egy hüvelyflóra helyre állítót vegyek. Amit még szeretnék megosztani,fogamzásgátlót szedek, régóta küzdök emèsztőrendszeri betegséggel is, amivel most járok kivizsgálásra. Ezen felül 7napig menstruálok. A kérdésem a következő lenne, mitől lehet ez a folyásom ha a tenyèsztès negatív, viszont a kenetvizsgálat azt mutatta, számos gennyes laphámsejt. Lehetséges, az hogy le van ennyire gyengülve az immunrendszerem, hogy erősebb folyást okozzon? Ezen felül ami még eszembe jutott, hogy ez a folyásos panaszom már nemi élet előtt is fen állt. Mi lehet a bajom: Köszönöm válaszát.

Válaszok

[6243] Dr. Szentandrássy Julia
2017-01-04 11:56:41
Amennyiben méhszájseb ténylegesen fennáll, akkor cytológiai vizsgálat, illetve a seb műtéti megoldása szükséges. A seb fennállása a folyásos panaszt nem okozza, de - ismétlem - ha a seb ténylegesen fennáll, műtéti megoldás szükséges.Ami a tenyésztési eredményt illeti, ilyen fogalom, hogy "gennyes laphámsejt " - nem létezik. Tehát - mielőtt a tenyésztésről véleményt mondanék - szeretném látni a leletet a hüvelyváladék tenyésztéséről.

Dr. Szentandrássy Julia
[6226] Ildi
2017-01-02 22:06:47
Kedves Doktornő!

Kb. 10 napja húgycső illetve húgyhólyag hurut jelei mutatkoztak nálam. Nagyon gyorsan komolyra fordult a fertőzés. A vizelet vége több esetben véres volt. Nem ez volt az első eset nálam, tudtam, hogy mire számíthatok. Rengeteget ittam, és különböző gyógyteákkal (vizelethajtó és gyulladásgátló), gyógyszertárban kapható gyógynövény kapszulákkal (medveszőlő) kezeltem a "felfázást". Egyszer a jobboldalam, 2 nap múlva a bal oldalam is fájt néhány órán kesztül, de ezek elmúltak. Most már a hurut is enyhült, szinte elmúlt. Közben volt egy ettől független vérvételem, aminek az eredménye közül az egyik eltéréssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni: eGFR-EPI 89ml/perc/1,73 m2 tarmomány: 90-999. A többi érték karbamid, kreatinin, kálium, nátrium a normál tartományon belül van. Bár a kálium szint a legmagasabb még normális értéket érte el. Azt olvastam, hogy 90 ml alatt már kezdődő vesekárosodásra utalhat az e-GFR érték. Más eltérés nincs az eredményemben. Ön szerint szükséges további vizsgálódás veseműködéssel kapcsolatban? Miért lehet alacsony ez az érték? Azt gondolnám, hogy az emelkedett folyadékfogysztás miatt ennek magasabbnak kellene lennie...

Válaszát köszönöm!

Válaszok

[6228] Dr. Sátori Anna
2017-01-03 10:58:36
Kedves Ildi!


A 89-es eGFR érték egyáltalán nem alacsony.
A Magyar Nephrológiai Társaság (MANET) és a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) tájékoztatója alapján, ha az eGFR > 60 ml/perc/1,73 m2, akkor jelentős vesefunkció romlás nincs. Ezért amennyiben az eGFR értéke nagyobb, mint 60 ml/perc/1,73 m2, a konkrét érték helyett az eGFR > 60 ml/perc/1,73 m2 megadását javasolják a leleteken (laboratóriumunkban ez így történik).
Emellett pedig ahogyan leírta, a vesefunkcióval összefüggő paraméterek mind rendben vannak.
Ha tehát panaszai elmúltak, további teendője nincs. Egyébként érdemes felkeresnie orvosát, aki eldöntheti, indokolt-e bármilyen vizsgálatot elvégeztetni.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6200] Vida Ágnes
2016-12-17 21:31:34
Kedves Doktornő!

Talán a kérdésem nem ide való,mégis nagyon jó lenne,ha választ kaphatnék aggódó terheskent. Kimostam mosógépben jópár használt babaruhát,és utána vettem észre,hogy egér pisis és urulekesba zacskó amiben volt. 90 fokon mostam igaz,de az vajon elég hogy elpusztuljanak a kórokozók? Sajnos utána nem fertőtlenítettem ki a mosogatógépet,csak beletettem a többi immáron új ruhacskakat 40 fokon,ráadásul oko mosószert használok csak babaholmihoz. A mosógép gumigyuruje nagyon fekete volt,sajnos ezt is csak mosás után vettem észre. Nem szeretném az újszülöttem lefertozni, ezért vettem egy jó erős gőzvasalot, vajon azzal elég fertőtleníteni?

Megértem ha nem áll módjában válaszolni, ha mégis nagyon Megköszönöm!
Minden jót kívánok, Vida Ágnes

Válaszok

[6208] Dr. Szentandrássy Julia
2016-12-29 10:16:25
Tisztelt Vida Ágnes Asszony!

A ruhák tisztítása, fertötlenítése megfelelö volt, aggodalomra nincs oka. A kisbaba egész biztosan nem fog fertözödni. A vasalás nagyon jó ötlet volt !


Dr. Szentandrássy Julia
[6191] -gi
2016-12-15 21:14:39
Tisztelt doktornő/doktor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy tíz évvel ezelőtti esetleges hepatitisz B fertőzés esetében elegendőek-e az alábbi vizsgálatok, amelyek mindegyike nem reaktív, vagyis negatív eredményt adott (védőoltást nem kaptam): HBsAg, anti HBs, HBeAg, anti HBc összes és anti HBc IgM.

A gyanút a következő, 2006. évi emelkedett eredmények vetették fel:
AST: 54 (ref.: 0-31)
ALT: 87 (ref.: 0-32)
LDH: 582 (ref.: 210-420)
ALBUMIN: 57 (ref.: 32-55)
PROTEIN: 86 (ref.: 60-83)

Egyes májfunkciós értékek a későbbiek során is többnyire emelkedettek voltak.
2008 januárjában AST: 28,2; ALT: 33,3 (SE: 23), júniusában AST: 30, ALT: 48 (SE: 16).
2009 novemberében AST: 28,8; ALT: 35,4 (SE: 29).
Az idén szeptemberben AST: 20, ALT: 24 (SE: 15), októberben pedig AST: 18, ALT: 17.

Kérdésem, hogy a negatív eredmények (az anti HCV összes is az) kizárják-e az esetleges hepatitiszfertőzést, vagy szükséges lenne további vizsgálat, illetve hogy az emelkedett laborértékekre az akkor és még most is meglévő epekő lehet-e magyarázat?

Válaszát köszönöm!

Válaszok

[6209] Dr. Szentandrássy Julia
2016-12-29 10:17:53
Hepatitis B és hepatitis C kizárására az elvégzett vizsgálatok megfelelöek és elegendöek. Az egy adott idöszakban kissé emelkedett májfukciók okát pusztán a májfunkciós próbákból nem tudom megmondani.


Dr. Szentandrássy Julia
[6134] Ben
2016-12-09 14:38:13
Kedves Doktor Nő/Úr

Ureaplazma vizsgálat esetén a baktérium jelenlétének kimutatásán kívül vizsgálják annak antibiotikumokra való rezisztenciáját is? Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[6149] Dr. Szentandrássy Julia
2016-12-12 10:57:13
Ha vizeletmintából kér tenyésztéses vizsgálatot, akkor adnak antibiotikum érzékenységet is. Ha PCR vizsgálatot kér - akkor nem.

A mycoplasmák - ureoplasmák antibiotikum érzékenysége jellegzetes. Ezért a fertőzés antibiogram nélkül is kezelhető.

Dr. Szentandrássy Julia
[6080] Renata
2016-12-02 12:22:22
Tisztelt DrNő/Úr
Vettek kenetet tőlem,hogy nincs e fertozesem.
Ezek az eredmények születtek:
Kórokozó baktérium nem tenyésztett ki
Gomba tenyésztés negatív
Mikroszkopis vizsgálat eredménye:
Sok feherversejt
Lactobacillusok tömege.tovabbi vizsgálat javasolt.
Igazabol ami feltűnt,hogy a fehérvérsejtek száma sok .ez végülis mit jelent és a lactobacillusok tömege is erdekelne. Egy petevezetek átjárhatóság előtt vagyok,ezekkel az eredményekkel meg csináljak nekem,vagy további kivizsgálásra van szükség?koszonom válaszát

Válaszok

[6088] Dr. Szentandrássy Julia
2016-12-03 14:44:52
Nehéz így - látatlanban - válaszolni a kérdésére. A sok fehérvérsejt gyulladásra utal, a nagyon sok Lactobacillus - vaginosisra. Talán kevert anaerob fertőzés lehet / a tenyésztési eredmény aerob tenyésztésre utal /. Hüvelyből anaerob tenyésztést ritkán végeznek, az eredmény is nem ritkán bizonytalan/ . Anaerob baktériumokra ható antibiotikum lenne célszerű - véleményem szerint. Mivel nem mindegy, hogy milyen anaerob baktérium ellenes antibiotikumot alkalmaznak - ahogy a leletben is leírták - további vizsgálatok szükségesek. Szerintem - az anaerob tenyésztést hasznos lenne elvégeztetni. Valószínűleg - az említett beavatkozást negatív mikrobiológiai lelet bírtokában végzik el.

Dr. Szentandrássy Julia
[6074] Sánta Csabáné
2016-12-01 08:08:17
Tisztelt Dr. Úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát. Nagyon örültem a gyors válasznak. Egy kérdésem lenne még , nekem az volt az aggasztó, hogy a labor értékeim mellett ott voltk a normál referencia értékeim, az enyémek ettől minimálisan eltérőek voltak, csillaggal jelölték.
Nekem ezek az értékek a terhesség alatt jók, a kérdésem az lenne, hogy a CRP, FVS, We meddig elfogadott terhesség alatt?
Igazából a mértkegységek miatt csak a We értéket találtam meg amit kismamáknál 80ig elfogadnak. Viszont a CRP, FVS nem találtam meg a mértkegység jelölése miatt.
Ill. terhesség alatt hány hetente érdemes gyulladásos paramétereket nézni?
Köszönöm megtisztelő válaszát

Válaszok

[6109] Dr. Juhász Attila
2016-12-05 21:01:42
Tisztelt Hölgyem,

Íme egy referencia táblázat, amiben megtalál szinte mindent:
https://sakai.ohsu.edu/access/content/public/MediaSample/The%20Nelson%20Family%20Case%20Scenario%20output/story_content/external_files/Normal%20Lab%20Values%20Pregnancy.pdf

Elrettentésnek küldtem és nem azért, hogy megméressen mindent.

Az a véleméynem, hogy egy panasz és tünetmentes terhesség esetén a terhesgondozás által előírt vizsgálatokon kívül nem érdemes semmilyen rendszerességel méretnie sem CRP-t, sem mást, kivéve ha azt tünetek, vagy különleges kórelózmény, anamnesztikus adat azt indokolják, vagy orvosai indikálják.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakrovos
[6067] Sánta Csabáné
2016-11-30 17:06:19
Tisztelt Dr.Nő!
15 hetes 4 napos kismama vagyok.
Ma voltam egy labor vizsgálaton.Kicsit aggaszt az eredményem.
FVS: 10.28 g/l.
We: 20mm/h
CRP: 0.66mg/dl.
Szérum vas 31,3 umol/l
MCHC 36.30 G/DL

Az én kérdésem az lenne hogy ezek az értékek mennyire aggasztóak vagy elfogadhatóak terhesség alatt. Terhességem nem próblémamentes , ezért kértem egy gyulladásos paramáterek mérését.
Köszönöm megtisztelő válaszát.Bocsánat az elöző levelemről pár labor érték elmaradt

Válaszok

[6069] Dr. Juhász Attila
2016-11-30 17:30:56
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciensünk,

Ezek miatt nem kell izgulni, ezek rendben vannak.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg