Centrum Lab

Mikrobiológia (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb fertőzések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[6066] Sánta Csabáné
2016-11-30 16:54:22
Tisztelt Dr.Nő!
15 hetes 4 napos kismama vagyok.
Ma voltam egy labor vizsgálaton.Kicsit aggaszt az eredményem.
FVS: 10.28 g/l.
We: 20mm/h
CRP: 0.66mg/dl.
Az én kérdésem az lenne hogy ezek az értékek mennyire aggasztóak vagy elfogadhatóak terhesség alatt. Terhességem nem próblémamentes , ezért kértem egy gyulladásos paramáterek mérését.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Válaszok

[6068] Dr. Juhász Attila
2016-11-30 17:30:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciensünk,

Ezek miatt nem kell izgulni, ezek rendben vannak.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6022] Andrea
2016-11-26 12:00:17
Tisztelt Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy bőrelváltozást okozó, gennykeltő baktériumokat, vérből ki lehet-e mutatni? Évek óta fennáll gyermekemnél egy visszatérő tünet, mely a lágyékrésznél, combhajlatban megjelenő bőr alatti csomókat jelenti. Régebben, ezekből a csomókból genny ürült, de mára már túl mélyen vannak ahhoz, hogy kiürüljenek. Némelyik után heg maradt, mely picit lilás árnyalatú. Sebész, bőrgyógyász látta. Jelenlegi kezelés, hogy az éppen kialakult csomóra (mely sajnos mostanában havonta, menzesz után megjelenik) antibakteriális kenőcsöt kenünk, melyet lefedünk. Dunsztolunk. Ezek után 2-3 nap alatt elmúlnak a csomók.

Előre is köszönöm a válaszát

Válaszok

[6060] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-29 12:01:22
A csomók - valószínűleg - nyirokcsomók. Megnagyobbodásuk oka nem mindig bakteriális fertőzés. Ha a nyirokcsomógyulladást baktérium okozza, akkor is kicsi az esély arra, hogy a kórokozók a vérből kimutathatók legyenek. Fontos, hogy fájdalmasak -e az elváltozások, kíséri-e láz a megjelenésüket. Szükséges a vér laboratóriumi vizsgálata, / pl. vércukor /, illetve qulitatív- quntitatív vérkép vizsgálat. Tenyésztést inkább az ürülő váladékból lenne célszerű végezni, illetve festett kenetet nézni a váladékból. Mindenek előtt - annak ellenére, hogy a gyermeket sebész és bőrgyógyász is látta - egy jó orvosra lenne szükség, pl. belgyógyász infektológusra. A Szt. László Kórházban talál ilyen szakembert.

Dr. Szentandrássy Julia
[6021] Gia
2016-11-25 21:27:07
Tisztelt doktornő/doktor úr!

Három napja kórházba kerültem. Csak miután segítettem egy szobatársamnak felülni (hozzáértem a bőréhez), inni, poharába vizet tölteni, derült ki, hogy hepatitiszes. Ő azt állította, hogy a B, más forrás szerint a C típusban szenved. Ráadásul az ajkán herpeszvírus okozta seb van, amely vérzik is...
Egy-két órán belül a felső ajkam felett bizsergető, égő érzést éreztem, a bőröm pedig azóta egyre több helyen és jobban viszket.
Kérdésem: mennyi esélye van annak, hogy megfertőződtem, annak tükrében, hogy a körömágybőröm több helyen sérült, hogy előtte vért vettek tőlem, és hozzáértem az adott területhez, illetve megkapartam egy pattanást az arcomon -- mindezt kézmosás előtt.
Illetve: vérvizsgálat során mikor kaphatok legkorábban megbízható eredményt?
Válaszát nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Gia

Válaszok

[6044] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-28 15:25:31
Kicsi az esélye annak, hogy fertőződhetett. Ha hepatitis B ellen oltva van, és kialakult a megfelelő
ellenanyagválasz, az oltás megvédi. A hepatitis C vírus fertőzőképessége gyengébb, mint a hepatitis B vírusé. Az esetleges fertőződéstől számítva 2 hét múlva mindkét vírus molekulárbiológiai vizsgálattal kimutatható. Ezeket a molekulárbiológiai vizsgálatokat laboratóriumunk nem végzi / ilyen vizsgálatokat az Országos Epidemiológiai Központban végeznek /. Laboratóriumunkban a következő vizsgálatokra van lehetőség: 1. hepatitis B elleni védettség igazolása/ kizárása : anti HBs vizsgálat 2. hepatitis B vírus fertőzés szerológiai igazolása/ kizárása : HBsAg, HBeAg, anti HBc IgM / ezeket a vizsgálatokat az esetleges fertőzés után 5-6 héttel célszerű végeztetni / . 3. hepatitis C vírus szerológiai igazolása/kizárása : anti HCV / ennél a vizsgálatnál 3 hónap az ablakperiódus, tehát az esetleges fertőzés után 3 hónappal ad a vizsgálat értékelhető eredményt /.
Dr. Szentandrássy Julia
[5989] Kitti
2016-11-24 09:43:22
Tisztelt Doktornő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valakinek a vére lehet, hogy hozzáért a bőrömhöz (csak zsebkendővel töröltem meg de sötét volt és nem tudom biztosan állítani hogy nem cseppent rá a bőrömre), akkor kaphatok-e el fertőzést? Úgy tudom, hogy ha nincs seb a bőrömön akkor nem. De azt is hallottam, hogy vannak olyan sebek amik nem látszódnak és lehet, hogy 1-2 karcolás is volt akkor a kezemen, nem vagyok 100% biztos benne. Mennyi idő után csináltassak tesztet és milyet? A hiv és hepatitistől (itt melyiket kéne?) félek. :( 2-3 hét után mutat valamit a teszt? Mit csináljak?
Köszönöm!

Válaszok

[6042] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-28 15:21:31
A HIV és a hepatitis C vírus fertőződésre az esély minimális: a HIV vírus effektívitása kicsi, a hepatitis C fertőzéshez nagyobb mennyiségű vér kell. A hepatitis. B vírus fertőzőképessége viszont erős. Az 1985, ill. ezután születetteket azonban Magyarországon már vakcinálták, az általános iskola 8. / az 1985-ben születetteket /, ill. 7. osztályában / az 1985 után születetteket /. Ha a védőoltásban részt vett, vagy később vakcinálták hepatitis B ellen, és megfelelő mennyiségű védő ellenanyaga képződött az oltás következtében; egész életre védett hepatitis B ellen. A hepatitis B surface antigén ellenes ellenanyag / anti HBs / laboratóriumunkban is mérhető. Ha nem volt vakcinálva hepatitis B ellen, vagy nincs megfelelő szintű ellenanyaga, az ablakperiódus hepatitis B szempontjából, szerológiai vizsgálattal : 5-6 hét : HBsAg, ill. HBcIgM vizsgálatot célszerű kérni. HIV esetében az ablakperiódudus 2-3 hét, hepatitis C esetében 3 hónap. Igaza van abban, hogy lehet a kézen mikrosérülés, ami első sorban a hepatitis B szempontjából behatolási kapu lehet. Ha a vizsgálatai negatívak lesznek, amire nagyon jó esélye van, és nincs beoltva hepatitis B ellen, a védőoltás felvételét javaslom. A befejezett oltási sorozat után fél évvel célszerű az ellenanyagválasz kialakulását / anti HBs méréssel / ellenőrizni. Ha a vakcinációja megtörtént, de nincs megfelelő ellenanyag szintje, az újraoltást javaslom, hepatitis A+B kombinált vakcinával. Az ellenanyagválasz kialakulását az oltás után fél évvel ez esetben is célszerű ellenőrizni.

Dr. Szentandrássy Julia
[5926] Czubor András
2016-11-18 14:38:21
Tiszteletem!
Érdeklődnek hogy férfiként HPV tesztet,vérből
lenne e lehetőség kérni?
Szombathelyiként ,Győri mintavétel lenne a legjobb.
Fél éve 2 szemölcsöt égettek le ,azóta tünesmentes
vagyok.
Köszönettel
András

Válaszok

[5946] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-21 14:53:23
A HPV vírus nem a vérben van, hanem a szervezetbe való behatolásának közelében. / Pl. nőnél a méhnyak sejtjeiben / telepszik meg. Az a HPV szerotípus, ami szemölcsöt okoz, az soha nem okoz rákos megbetegedést. A fertőzéses eredetű megbetegedések nemzetközi központja / CDC / férfiaknál nem javasolja a HPV vírus kimutatását. Ennek oka : nincs olyan irodalmi adat, amely a férfiak rákos megbetegedésében okként írja le a HPV vírust, kizárólag a méhnyakrákra jelent rizikót. Továbbá - a kereskedelemben csak olyan tesztek szerezhetők be, amelyek a nők méhnyakrákjának okozójaként leírt szerocsoportokat tudják kimutatni. A HPV szerotípusok többsége nem okoz szemmel látható elváltozást / pl. szemôlcsöt / sem férfin, sem nőn. Jelenléte tehát tôbbnyire láthatatlan. Honnan vegyen akkor a laboratórium mintát? Nőknél egyértelmű: a méhnyakról, ami anatómiailag egy kicsi, jól meghatározott terület. De nőnél sem helyettesíti a laboratórium a cytológiai vizsgálatot.Férfiaknál nem lehet definiálni azt a terûletet, ahonnan mintát lehetne venni. Vegyük például a húgycsövet, tegyûk fel, hogy van a húgycsőben egy 2 mm x 2 mm terûlet, ahol a vírus, amely látható elváltozást nem okoz - laboratóriumi módszerrel - kimutatható. A húgycső többi részén azonban nincs jelen. Honnan vegyen az orvos mintát? Ezen felül HPV vírus megtelepedhet a szájnyálkahártyán, végbél nyálkahártyán - de látható elváltozást többnyire ott sem okoz. Honnan vegyen az orvos mintát? Ha a vizsgálatot elvégzik, és kap egy negatív eredményt, az nem jelent megbízható negatívitást, csak annyit jelent, hogy azon a helyen ahonnan a mintát vették a vírus nincs jelen - jelenleg. Ugyanis a fertőzés elmúlhat " magától ". Ha pozitív eredményt kap, az nem jelenti, hogy bármilyen rákos elváltozásra rizikója van. A partner szemponjából a negatív eredmény nem jelenti, hogy ténylegesen negatív, vagy a múltban nem volt pozitív. A partner szempontjából a pozitív eredménynek sincs jelentősége, mert ha megfertőződött - az nem gyógyítható. Marad számára a cytológia, ami egyébként is ajánlott.
Dr. Szentandrássy Julia
[5890] Berkics Gáborné
2016-11-12 02:49:15
Köszönöm szépen gyors válaszát genetikai UH már nov.9én VOLTAM ott a lelet nem igazolt semmit aznap az orvos felírt Rovamicine antibiotikumot is 3*2 kell szednem de annyit leírnék inzulinos cukorbetegség van 15éve .

Válaszok

[5894] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-14 11:27:03
Örülök, hogy a probléma megoldódott. Ha csak a gyanúja is felvetődik a terhességi toxoplasmosisnak, célszerű elkezdeni a kezelést, amivel nem árthatunk, de ha megtörtént a fertőzés , a magzati károsodást elkerülhetjük. Nincs olyan módszer, amivel a jelenlegi helyzetben a fertőzés teljes biztonsággal kizárható, tehát az orvosa döntéséhez - a kezelés elkezdéséhez - csak gratulálni lehet. A cukorbetegség nem akadály. A továbbiakban a legjobbakat kívánom:

Dr. Szentandrássy Julia
[5863] Berkics Gáborné
2016-11-10 15:02:31
Tisztelt doktornő! Nagyo megvagyok ilyenbe 20hetes terhes vagyok és tegnap kaptam meg a Toxoplasma eredményt és IgG250IU/ml ÍgY pozitív 4.7 Iga negatív friss fertőzés lehetséges azt írták az lenne a kérdésem régebbről volt a fertőzés vagy friss lehet e ? Tovább küldték a vért Budapestre további vizsgálatra

Válaszok

[5880] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-11 21:37:02
A leletből - ha jól értelmezem - az látható, hogy T. gondii fertőzésen valamikor átesett. A 16. grav. hét betöltése után azonban a laboratórium lehetőségei a fertőzés idejének megállapítása terén - szűkültek. / A vérvételkor - valószínűleg - már túl volt a 16. héten./ A pozitív IgM nem biztos, hogy aktuális fertőzésre utal. A továbbküldött mintából elvégzik az aviditásvizsgálatot, amely azt állapítja meg, hogy a fertőzés 4 hónapon belül tvagy 4 hónapnál régebben történt. A 20. grav. héten a 4 hónapnál régebben lezajlott fertőzés is beleeshet a terhesség korai időszakába. Ha tehát a vérvétel a 16. grav. hét után történ, elképzelhető, hogy nem lehet választ adni arra, hogy a terhesség előtt, vagy a terhesség alatt történt a fertőzés. Segít az UH vizsgálat, illetve bizonytalan esetben lehetőség van antibiotikum kezelésre, ami a magzatra nem ártalmas, de az esetleges fertőzést meggyógyítja. Tehát - nincs oka aggodalomra.

Dr. Szentandrássy Julia
[5790] Gombos Róbertné
2016-11-01 22:04:16
Tisztelt Labor!

Érdeklődni szeretnék ,hogy Önök végeznek -e olyan vizsgálatot, a vérből amelyből kiderül, hogy mikor /mely időszakban / kaptam el a Hepatitis C vírust. További kérdésem az lenne, hogy meg tudják -e határozni a betegség előre haladottságának fokát és mennyi idő alatt készül el a vérvizsgálat?
Az orvosok gyanúja szerint a gyermekem születése során (1984) kapott vérátömlesztéssel fertőződtem meg.Amennyiben Önök el tudják végezni a laborvizsgálatot, akkor legyenek szívesek a lehető leghamarabbi időpontra előjegyezni.

Tisztelettel: Gombos Róbertné

Válaszok

[5805] Dr. Szentandrássy Julia
2016-11-03 14:34:55
Tisztelt Gombos Róbertné Asszony!
Nincs olyan módszer / sem laboratóriumi, sem egyéb módszer /, amellyel a fertőzés idejét meg lehetne állapítani. Ha esetleg lenne a gyermeke születése előtt közvetlenül végzett negativ laborvizsgálata / negatív anti HCV lelet / , azzal esetleg valószínűsíthető lenne az egészségügyi intézményben szerzett fertőzés, de - úgy gondolom- ilyen lehetősége nincs. A betegség előrehaladottságának megítéléséhez a laboratóriumi vizsgálatok / májfunkciós próbák, HCV RNA, vírusszám, szerotípus / fontosak, de nem kizárólagosak. Mindenképpen szükséges hepatológus infektológus vizsgálata, a társbetegségek kivizsgálása, képalkotó vizsgálatok. Ezért a Szt. László Kórház hepatológiai szakrendelésére célszerű bejelentkezni, ahol gondozásba veszik. A HCV hepatitis ma már teljes egészében gyógyítható. A kezelés nagyon költséges volta miatt, és azért is, mert aki vírus hordozó / de nem beteg /, azt nem kell és nem is lehet kezelni / a kezelés csak azokon segít, akiknek dokumentálható megbetegedése van, a vírushordozást önmagában nem lehet kezelni /, a gondozó orvos felállít egy súlyossági fokozat értéket, ami egy pontszám. A kapott pontszám alapján kapja meg a beteg a sorszámát a várólistán. A sorszám az idő előrehaladtával automatikusan növekedik. Ezért célszerű minél hamarabb gondozásba kerülni. Az sem mindegy - a TB támogatás szempontjából - hogy hol végzik a laboratóriumi vizsgálatot. Fontos azt tudni, hogy a fertőzés az esetek nagy többségében alattomosan előrehalad, kialakul a krónikus májgyulladás, amely nem ritkán cirrózisba megy át, a cirrózisból pedig májrák alakulhat ki. Nem kevés beteg már cirrózisban fordul orvoshoz, mivel a fertőzéséről nem tud. A cirrózis azonban már nehezen, vagy egyáltalán nem befolyásolható - a májrákra ez még inkább igaz.
Ōsszegezve: Az a tény, hogy a fertőzéséről tud - a jövő szempontjából - előny. Hogy mikor fertőződött, az kártérítés szempontjából fontos lenne, de - úgy tűnik - nem bizonyítható. Jó hír az, hogy a krónikus C vírus hepatitis ma már gyógyítható. A tennivaló - első lépésben az, hogy jelentkezni kell gondozásba vételre, ahol megállapítják a betegség előrehaladottságának mértékét, megtervezik a gyógyításának idejét és módját - hogy megelőzhető legyen a májgyulladás legsúlyosabb formáinak kialakulása.
Dr. Szentandrássy Julia
[5775] Bucsiné Juhász Krisztina
2016-10-27 23:18:59
Kedves dr nő!
Köszönöm szépen gyors válaszát! sajnos 5 hónapja fájnak nagyon a beleim(vékonybél),1 éves korom óta vagyok lisztérzékeny,(a diétát nagyon pontosan betartom).igazából véve a tejtermék fogyasztása után lettem rosszul! Most pentasát szedek,de nem akar használni pedig már annyira szeretnék meggyógyulni.A bélflórám sosem volt tökéletes,tavaly irritábilis bélszindrómát is megállapitottak,erre szedek meteospasmilt,a hasam sokat megy ,nyáron laktúlóz vizsgálattal vékonybél bakteriális fertőzését,állapitották meg,erre kaptam sumetrolimot és cifránt.De ez sem segitett,béltükrözés ,negativ,ételallergia negativ,a Debreceni klinikán gyomor bél passzázs vizsgálattal kimutatták,a bélhurutott,és a gyomortükrözés során elkészült szövetten is igazolta hogy krónikus gyomor és bélhurut!!!És nem panaszkodásképpen irom hogy idáig iszonytató sok pénzembe került mire meg tudták állapitani!! Kénytelen voltam egyik orvostól a másikra menni! Sajnos volt már gondom annak idején candida túlszaporodással is erre gombaölőt + diétát kellett alkalmaznom szintén orvos utasitására,én mindenkivel eddig eggyüttmüködtem,tisztelem az orvosokat,tudom hogy van nem fertőzéses eredetű bélgyulladás is,de mivel gyenge a bélflórám,különösen most és a vékonybelek fertőzése is ki lett mutatva,és a candidával is volt már sajnos dolgom,ezért ragaszkodnék a bakteriális és gomba vizsgálathoz! (úgy gondolom nem alaptalanul)!Kérem szépen ha tud segitsen legyenszives,annyit szenvedtem már! üdvözletem!

Válaszok

[5787] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-30 11:37:20
Tisztelt Bucsiné Juhász Krisztina Asszony!

Természetesen, laboratóriumunk végez széklet bakteriális tenyésztést, amikor a normal bélflóra mellett esetleg jelenlevő, kórokozó - nem bélflórát alkotó - baktérium jelenlétének igazolása, vagy kizárása a cél. A székletmintát széklettartályban kérjük leadni. Jelen esetben - mivel hosszú, kombinált antibiotikum terápia után van - javaslom a C. difficile toxin kimutatást, ugyanabból a székletmintából. Candida kimutatást a laboratóriumunk nem vállal, mivel ez a gomba a normál székletflóra tagja, tehát természetes, hogy kitenyésztik - tehát a pozitív Candida tenyésztési eredménnyel nem juthat előbbre. Mindezeken túl, székletből Candidát kimutatni szakmai hiba - az előbb említett okok miatt. Végül - továbbra is ajánlom egy jó gastroenteorológus megkérését, a probléma megoldása céljából. Intézményként a Belgyógyászeti Klinikát ajánlanám, vagy - ha mindenképpen a privát szférában keres orvost - akkor az Alfa Egészségközpontot.

Dr. Szentandrássy Julia
[5760] Bucsiné Juhász Krisztina
2016-10-25 23:36:05
Tisztelt doktor úr!
krónikus gyomor és bélhurutot,állapitottak meg ,pentasát kaptam de nem javulok.Szeretnék önöknél csináltatni vizsgálatott,állandóan fájnak a nyirokcsomók,és állandó hőemelkedésem van.Régebben volt candida fertőzésem és és vékonybeleknél hurutom is ,akkor rendbejöttem normixal,most viszont semmi nem használ már 3 fajta antibiotikumot is kaptam! teljesen az az érzésem hogy valami bélfertőzés okozza ezt a fájdalmat ,csak nem tudom hogy gomba vagy baktérium! Lenne olyan szives elvállalná a kivizsgálásomat?
Üdv:Bucsiné!

Válaszok

[5771] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-27 11:40:40
Doktor Úr szabadsága miatt én válaszolok a kérdésére. A levél végéről kezdem. Egy betegség kivizsgálását nem a laboratórium végzi, a laboratóriumi vizsgálati eredmények legfeljebb elősegítik, de nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Mint ahogy a patikában sem valósítható meg, hogy a beteg magának rendel bármilyen gyógyszert, úgy az sem szerencsés, ha a beteg maga választ magának, laboratóriumi vizsgálatot. A kivizsgáló orvos és a laboratórium kapcsolatának lényege az, hogy az orvos feltesz valamilyen kérdést, a laboratórium pedig erre kérdésre a vizsgálati eredménnyel ad választ. Nem mindegy azonban, hogy milyen kérdésre keresünk választ. Rossz kérdésre csak rossz válasz lehet. Ilyen a Candida fertőzés kérdése. A Candida sp. nem okoz bélgyulladást, illetve ez a gomba beletartozik a bél normál flórájába. Ha kitenyésztik- nem kerülünk közelebb a kérdéshez, hogy mi okozza a bélgyulladást. Jelen levélből nem derül ki, hogy konkrétan mik a panaszok / pl. véres hasmenés /, milyen vizsgálatok készültek, milyen eredménnyel. Nem minden bélgyulladás fertőzéses eredetű. A laboratóriumi vizsgálat mellett fontosak a képalkotó vizsgálatok. Az biztos, hogy a hosszú időn át alkalmazott antibiotikum kezelés szintén bélgyulladást okoz, amelynek kezelése csak meghatározott antibiotikumokkal történhet. Jelen esetben egy jó belgyógyász - gasztroenteorógust javasolnék választani, aki a kórelőzmény, ill. a saját maga által végzett, ill. indikált vizsgálatok alapján nemzetközileg előírt protokoll szerint végzi a kivizsgálását és a kezelését.

Dr. Szentandrássy Julia mikrobiológus szakorvos
[5711] Nagy Tamás
2016-10-19 18:23:57
Tisztelt Adrienne!

Pedig kérdésemben egyértelműn szerepel ,hogy a "széklet tenyésztés" érdekelne! Ez a vizsgálati opció is szerepel a honlapukon a Vizsgálatok-Széklet vizsgálata menüpontok alatt, ami az én feltételezésem szerint a különböző baktériumokat vizsgálja meg a székletben .Az érdekelne ,hogy ehhez is a speciális tartályban kell vinni a székletet vagy a szokásosba ?+ az érdekelne ,hogy ha Helicobacter baktériumot is szeretném megnézetni a székletben akkor ahhoz egy másik mintát kell vinni vagy elég 1db és abból mindegyiket meg tudják nézni?+ melyik ad biztosabb eredményt a Helicobacter vér vizsgálata vagy a széklet vizsgálata mert ahogy látom mind a kettő vizsgálat van önöknél ?Köszönöm előre is a segítségét !

Válaszok

[5718] Dr. Juhász Attila
2016-10-20 15:52:31
Tisztelt Uram,
Kedves Tamás,

A széklettenyésztés -amely szakmai tartalmát helyesen értelmezte- ugyan elérhető cégünknél, de a széklettenyésztéseket mi is egy erre a feladatra akkreditált partnerünk laboratóriumba küldjük Budapestre.
Mivel a széklettenyésztés eredményességének esélyét javítja, ha a mintája minél hamarabb jut el az azt ténylegesen feldolgozó laboratóriumba, ezért szakmailag a legjobb ajánlatom az, hogy közvetlenül a partner laboratóriumunkba adja le a székletmintát a vizsgálatok céljából, a parterünknek ráadásul van Győrben laboratóriuma, átvevőhelye. Amennyiben mégis a mi győri kirendeltségünket választja, úgy mintája Budapestre kerül egy fizikailag másik, de ugyanolyan szakmai színvonalú és tulajdonosi hátterű laboratóriumba.
Csatolom a partnerünk linkjét:
http://www.laboratoriumkft.hu/elerhetosegek/gyor-moson-sopron-megyei-mikrobiologiai-laboratorium
A Helicobacter pylori diagnosztikájában a székletből történő antigénkimutatás szakmailag jobb, mint a vérből történő szerológiai vizsgálat.
A széklet H. pylori antigénkimutatás is a partnerünknél érhető el közvetlenül.
A mintavételezéshez megfelelő a hagyományos széklettartály használata, amely patikákban is kapható. Logisztikai okokból szerencsésebb, ha a két különböző vizsgálathoz két külön mintát ad le, bár módszertanilag elegendő lenne egy megfelelő mennyiségű minta.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
mikrobiológiai szakorvos
[5703] Nagy Tamás
2016-10-18 23:01:22
Tisztelt Centrum Lab!

Szeretnék önöknél székletenyésztés csináltani ! mik a teendőim? illetve Győri kirendeltségükön végzik -e ezt a labor vizsgálatot vagy csak Pesten ?

Válaszok

[5706] Csákiné Szabó Adrienne
2016-10-19 08:59:52
Kedves Tamás!

Mivel a kérdéséből nem derül ki, hogy melyik széklettenyésztéses vizsgálatot szeretné elvégeztetni, ezért általánosságban tudunk Önnek válaszolni.

Vér Székletteszt: A mintát szokásos széklettartályban kell tenni, mely egy kis kanalat tartalmaz, ez megkönnyíti a mogyorónyi minta összegyűjtését.

Tumor M2-PK/Calprotectin Székletteszt: Ezekhez a vizsgálatokhoz speciális széklettartály szükséges, melyeknél a használati útmutatóban leírtakat kell pontos követni. Fontos, hogy a mintavétel során csak a pálcika recés végén legyen széklet, az edényben és a pálca sima részén ne!

A teszt eredményét befolyásolhatja, ha a vécécsészében lévő vízzel, vizelettel illetve szagtalanító/fertőtlenítő szerrel érintkezik a széklet minta.

Ennek elkerülése érdekében a széklet felfogásához használja azt a gyűjtő papírt, amit a mintavételi csomagban mellékelnek. A papírlap 2 szélét a meghatározott irányában lassan szét kell húzni, majd a széthúzott széklet felfogó papírt a WC ülőkére kell helyezni. (különösen figyelni kell arra, hogy a papír ne legyen vizes)

A minta tárolása: Lehetőség szerint a mintát 4 órán belül a laboratóriumban le kell adni, de hűtőszekrényben (2-8ºC-on) maximum 24 óráig tárolható.

A mintavételt megelőzően nem szükséges speciális diétát tartani.
A székletteszt a teljesen híg széklet vizsgálatára nem alkalmas.

Természetesen a mintavételi eszközt/tartályt vérvételi pontunkon biztosítjuk pácienseink számára, de gyógyszertárban is beszerezhetőek.

A leletkiadási idő az Ön által elvégeztetni kívánt vizsgálattól függően változó.

Ha a győri vérvételi pontunkat szeretné igénybe venni a minta leadásához, akkor feltétlenül telefonon időpontot kell egyeztetnie a +36-30/642-2333 telefonszámon (munkanapokon 10.00-14.00 és 17.00-18.00 között).


Várjuk szeretettel.

Üdvözlettel:

Csákiné Szabó Adrienne
irodavezető
[5658] Szilágyi Emőke
2016-10-13 15:24:05
Üdvözlöm!

Önöknél végeztettem vérvizsgálatot és *-al volt megjelölve a következő:
Helicobakter pylori AT 3,24 U/mL

Mi a teendőm?

Köszönettel

Válaszok

[5660] Dr. Sátori Anna
2016-10-13 16:26:08
Tisztelt Szilágyi Emőke!


Az eredmény arra utal, hogy ön fertőződött Helicobacter pylori baktériummal. Azt javaslom, keressen fel gasztroenterológus szakorvost, aki az ön vizsgálata után, a kórelőzmény, panaszok, tünetek ismeretében, személyre szabott értékelést nyújthat, valamint a megfelelő terápiát is előírhatja.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5644] Dovánszki Attila
2016-10-12 10:54:39
Tisztelt centrum lab.

az lenne a kérdésem,hogy az e.coli kimutatható e a vérböl vagy esetleg gyorsteszttel vagy mindenképpen tenyészteni kell.

Elöre is köszönöm : Attila

Válaszok

[5648] Dr. Juhász Attila
2016-10-12 11:49:36
Tisztelt Uram,
Kedves Attila,

Létezik molekuláris biológiai teszt, amely pár óra alatt kimutat és beazonosít vérmintából E. colit is, de cégünknél ez nincs forgalomban. Elérhető viszont nálunk is aerob és anaerob hemokultúra, azaz tenyésztés vérmintából. Ez a methodika sem kevésbé érzékeny, sőt antibiotikum rezisztencia/érzékenységi vizsgálat is készül a kitenyészett baktériumból -amely nem csak E. coli lehet- amennyiben pozitív az eredmény. A mintavétel általában fekvőbetegeknél indokolt felszálló lázmenet alatt, ill javasolt több mintavétel, több hemokultúra palack vétele is.

Tisztelettel:
Dr Juhász Attila
orvosi mikrobiológiai szakorvos
[5607] Móni
2016-10-07 22:03:19
Kedves Doktornő!

Lehetséges e elkapni bármilyen szexuális betegséget vagy herpeszt, úgy, ha a partnerrel sem szexuális együttlét, sem csókolózás nem történt, csak a nyakamat és a mellbimbót csókolgatta a partner? Vagy ilyen módon nem terjednek a vírusok?

Köszönöm előre is válaszát!
Móni

Válaszok

[5623] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-10 12:49:09
Ajak herpest , ha a partner tünetes volt - mivel ez a vírus kontakt úton terjed - nem lehet teljes biztonsággal kizárni . A többi megbetegedés - akár baktérium, akár vírus okozza - a leírt esetben kizárható.

Dr. Szentandrássy Julia
[5604] T Gizella
2016-10-07 09:43:56
Üdvözlöm!

Egy kérdésem lenne!
Vérvizsgálatból mi lehet mutatni a Chlamydiát?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv
G

Válaszok

[5622] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-10 12:47:27
Aktuális C. trachomatis fertőzést / STD betegség / nem lehet vérből igazolni. Ehhez antigén, de inkább PCR vizsgálat szükséges, spcális mintavevővel levett hüvely mintából. A vérből kimutatott C. trachomatis ellenanyagoknak a lombik programoknál van jelentősége. C. pneumoniae / légúti megbetegedés / aktuális fertőzés igazolásához a vérminta megfelelő.


Dr. Szentandrássy Julia
[5588] Ani
2016-10-05 22:20:17
Tisztelt Doktornő!

Szeretném öntől megkérdezni,hogy mit jelent,hogy a Rubeola elleni antitest alacsonyabb értéket mutat,ezáltal megszűnt a védettségem?Sajnos többet nem tudok,mert Németországban került sor a vérvételre és értéket nem mondtak.
Gyermkkoromban kaptam meg a kötelező oltást ellene!
Családtervezés elött állok,érdemes lenne egy újabb oltás vagy csináltassak egy új vérvételt?Ha nem szükséges vagy ha van esély a védettségre nem adatnám be.
Mit tanácsol?
Előre is köszönöm
[5529] Kovács Kinga
2016-09-30 13:24:03
Tisztelt Doktornő,

Toxoplasma kapcsán kérném segítségét, mert eléggé meg vagyok ijedve.

24 hetes terhes vagyok, első babámmal, korábban soha nem volt ilyen vizsgálatom. Eredményeim a következők lettek.

20. héten:
IGG : 73 u/ml pozitív
IGM: 0,04 negatív
IGG avíditás: 0,51 magas

Két hét múlva javasolt volt az ismétlés.

22.héten: 83 u/ml pozitív
IGM: 0,04 negatív

Nagyon megijedtem, hogy mit jelenthet az emelkedés. Lehet ez egy friss fertőzés, vagy már átvészeltem, és nincs vele gyógyszeres teendő?
Köszönöm
Kovács Kinga

Válaszok

[5552] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-03 16:56:41
Mivel az 1. vizsgálat a 20. grav. héten történt - és az aviditásmérést is ebben az időpontban végezte a laboratórium, csak annyi állapítható meg, hogy a gravida T. gondii fertőzésen átesett, amely fertőzés a 20. heti időpontnál legalább 4 hónappal régebben történt. Tehát a fertőzés tōrténhetett akár 10 évvel ezelőtt is, de a legrosszabb forgatókönyv szerint akár a terhesség egészen korai időszakában is. A 2. mintában valamivel emelkedett az IgG szint, de ez az emelkedés nem olyan szintű, hogy erősítse a korai terhességben esetlegesen tôrtént fertőzést.
Végeredményben - a laboratóriumi mérés alapján - jelen helyzetben nem dönthető el, hogy történt-e fertőzés a terhesség alatt, vagy nem. Ebből az következik, hogy a laboratóriumi vizsgálat az esetleges korai terhességben átvészelt fertőzést nem tudja kizárni. Ennek oka az, hogy az 1. vizsgálat a javasolt 16. grav. hét betōltése után történt, így az aviditásvizsgálat / amely csak 4 hónap időtávlaton belûl, vagy túl tud jelezni / arra a kérdésre, hogy a fertőzés a terhesség előtt, vagy a terhesség folyamán történt - nem tud válaszolni.
Dr. Szentandrássy Julia
[5525] Diána
2016-09-30 10:16:35
Tisztelt Centrum Lab!

Ma kaptam meg leleteimet, melyben sajnos a Rubeola IgG és IgM egyaránt pozitív lett. Mintát az Országos Epidemiológiai Közpotba küldtek emiatt. Azt szeretném megkérdezni, hogy a minta elemzésének eredményéről kapok szintén e-mail-ben értesítést Önöktől vagy az OEK-től?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:

Diána

Válaszok

[5551] Dr. Szentandrássy Julia
2016-10-03 16:55:12
Először is : szeretném megnyugtatni, Rubeola fertőzés már évek óta nincs Magyarországo. A 36 éves, illetve ennél fiatalabb korcsoport vakcinálva van Rubeola ellen. A perzisztáló, tehát hosszú évekig fennmaradó IgM nem ritka, következménye nincs. Ami a laboratóriumunkat illeti, minden pozitív IgM - et tartalmazó mintát el kell küldeni az Országos Epidemiológiai Központba, hiszen pl.tartózkodhatott a vizsgált személy külföldön, ahol más a járványügyi helyzet, vagy ahol nincs Rubeola elleni vakcináció. Ha a vizsgálat TB finanszírozott, akkor az Országos Epidemiológiai Központ a gravidát értesíti az eredményről, ha fizetős vizsgálatról van szó, akkor a Centrumlab- ot. A gravidának azonban midkét esetben van lehetősége telefonon felhívni, vagy felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, és a TAJ szám megadása mellett válaszolnak a kérdésére.
A vizsgálati eredményt - az Országos Epidemiológiai Központ postai úton küldi el - vagy a gravidának, vagy a Centrumlab.-nak.
Dr. Szentandrássy Julia
[5433] Evelin
2016-09-22 17:55:59
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt szeretném tudni h.a Chlamydia fertőzés egy egyszerű nőgyógyászati rákszűrés alkalmával kimutatható-e? Ugyanis az exemnek most derült ki ez a betegsége.Viszont már 3 éve külön vagyunk.Lehetséges hogy fertőzött vagyok,lehet ennyi idő lappangás?Orvoshoz ugyan bejelentkeztem ennek vizsgálatára de erre még 5 napot várnom kell,és nagyon zavar a dolog.
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[5451] Dr. Juhász Attila
2016-09-26 13:08:08
Tisztelt Hölgyem,
Kedves EVelin,

A nőgyógyászati rákszűrés alkalmával lehetséges mintavétel a Chlamydia trachomatis vizsgálatra is. Mindenképpen méhnyaki cytológiai mintavételből kérjen C. trachomatis kimutatást PCR-rel. Amennyiben korábbi párja nem új szexuális kapcsolatból szerezte a fertőzést, akkor akár az is előfordulhat, hogy Ön is fertőződött korábban tőle, vagy azóta új partnerétől. Előfordulhaz nőknél, hogy a Chlamydia fertőzés krónikusan és tünetszegényen fennáll, ami veszélyes a későbbi fogamzás szempontjából. Inkább vizsgáltassa meg, mint nem.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[5417] Németh Tibor
2016-09-21 12:51:10
Tisztelettel kérdezem, hogy a vérvizsgálatnál a számított EPI-GFR 90 ml/min mit mutat?

Válaszok

[5450] Dr. Juhász Attila
2016-09-26 13:02:03
Tisztelt Uram,
Kedves Tibor,

AZ EPI-GFR a vese glomerulus filtrációs rátájának egységnyi testfelületre viszonyított értéke, tehát a veseműködést jellemző számított paraméter. A 90-es érték megfelelő.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[5398] Rita
2016-09-20 11:18:44
Tisztelt Centrum Lab!

7,5 hetes kismama vagyok. Sajnos megfertőződtem a kéz-láb-száj betegséggel. Úgy tudom a Coxackie A16os vírus okozza ezt a betegséget. 1 napig voltam lázas, majd kiütések jöttek a tenyeremre, és a talpamra. Nem hólyagosak,de viszkettek nagyon.
A szerológiai vizsgálat folyamatban van,pár nap múlva talán lesz eredménye.
Nőgyógyásszal beszéltem ,aki majd genetikára fog küldeni..
A kérdésem az lenne, hogy ez a vírus típus okoz e magzarti károsodást? És mekkora eséllyel,ha igen..?
Nagy bizonytalanságban vagyok,míg lesznek eredmények.. borzalmas helyzet ez!
Köszönöm a válaszát előre is!

Válaszok

[5413] Dr. Szentandrássy Julia
2016-09-21 11:32:42
A Coxakie A 16 vírus fertőzés a terhesség első 3 hónapjában nem jelent nagyobb kockázatot a magzatra, mint az egyéb banális fertőzések, amik a terhesség alatt - akár tünetmentesen is - előfordulhatnak. Ami a magzatot veszélyeztetheti, az a magas láz - ha a fertőzés az anyánál magas lázat okozott. Valamivel nagyobb a kockázat a magzatra nézve akkor, ha a fertőzés a terhesség végén történik; ilyenkor előfordulhat, hogy az újszülött fertőzötten születik. Összegezve: Véleményem szerint - egyébként normális lefolyású terhességben - nincs oka aggodalomra.

Dr. Szentandrássy Julia
[5369] Kiss Krisztina
2016-09-17 11:31:23
Kedves Doktor Nő/ Úr

13 hetes kismama vagyok és a szerológia vizsgálatom eredményénél a RPR (VDRL) Treponema gyorsteszt (Nosticon) Pozitív 1:4

Treponema pallidum AT kimutatás Elisa ( murex) Pozitív 0.511 volt

Ezek az értékek mit jelentenek pontosan?

Vélaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[5395] Dr. Szentandrássy Julia
2016-09-20 09:32:38
A VDRL / RPR / teszt syphilisre szűrőteszt, nem 100 % - os specifitással bír. A Treponaema ELISA azonban már specifikus, pozitívitása friss, vagy régebben átvészelt syphilises fertőzést valószínűsít. További vizsgálatok - akkreditált laboratóriumban, ilyen az OBNI STD laboratórium - a lehető legsürgősebben - szükségesek.


Dr. Szentandrássy Julia
[5343] Betta
2016-09-14 21:34:00
Kedves Doktor Nő/Úr!

Szeretnénk a babát közel jövőben pár éve kaptam már ilyen fertőzést, akkor nem vérvétel útján lett tudomásom róla, akkor kezeltek mindkettőnket, most elsőként vérvételre mentem.
Kérdésem az hogy keressem fel a nőgyógyászomat az eredmények miatt, illetve hogy most két hét múlva ismét kell minta vételre mennem?

köszönettel,

Chlamydia pneumoniae IgA/ELISA (Alegria)
56,9
U/mL
Pozitív (küszöbérték index >25 U/ml)
Chlamydia pneumoniae IgG/ELISA (Alegria)
84,0
U/mL
Pozitív (küszöbérték index >25 U/ml)
Chlamydia pneumoniae IgM/ELISA (Alegria)
3,5
U/mL
Negatív (küszöbérték index <20 U/ml)

Interpretáció Anti-Clamidia pneumoniae vizsgál
A laboratóriumi vizsgálatok alapján lezajlott infekció valószínû. A pozitív IgA
lehet perzisztáló IgA, IgA keresztreakció, vagy reinfekció, esetleg reaktíváció
jele. Elkülönítésükre - 2 hét múlva küldött - 2. minta alkalmas.

Válaszok

[5348] Dr. Juhász Attila
2016-09-15 12:14:29
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Betta,

Sorai arra utalnak, hogy a korábbi "ilyen fertőzése" genitális Chlamydia fertőzés lehetett amit leginkább a Chlamydia trachomatis okoz.
A jelenlegi laboratóriumi vizsgálat a légúti fertőzéseket okozó Chlamydia pneumoniae fertőzés diagnosztikáját szolgálja. Amennyiben van krónikus köhécslő, légúti panasza úgy mindenképpen javasolt a kontroll vagy a megfelelő antibiotikumos kezelés.
Amennyiben a feltételezésem igaz a korábbi genitális Chlamydia trachomatis fertőzésével kapcsolatban, úgy annak ügyében érdemes a nőgyógyásznál egy genitális mintavételből egy kontroll PCR tesztet elvégeztetnie, hiszen a C. trachomatis fertőzést lehet krónikus gyulladás formájában, tünetszegényen vagy tünetmentesen is hordozni, ami a meddőség-, infertilitás előszobája lehet és a korábbi fertőzés miatt a szerológiai vizsgálat úgyis pozitív lenne C. trachomatis irányban.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[5295] B.Izabella
2016-09-09 16:32:10
Tisztelt Centrum Lab!

Olyan problémám van,hogy 11éves kislányomnál elég szörnyű tünetek léptek fel,amiért nőgyógyászhoz vittem.Ő egyből rávágta,hogy Genitális Herpesz.Most lettek kész a labor eredményei
Treponema pallidum At ELISA
IgM
IgG
Treponema pall. At EIA
Ezek mind negatívak!Mennyi az esélye az áll negatív értéknek?Lehetséges,hogy mégis Herpesz vírusa van!Tünetek,teljesen megegyeznek vele!

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Izabella

Válaszok

[5323] Dr. Szentandrássy Julia
2016-09-13 13:26:15
Tisztelt Asszonyom!

A genitalis herpes / HSV 2 fertőzés / tünetei hasonlóak a jól ismert ajakherpes tüneteivel: Először égő, viszkető érzés, majd fájdalom. később megjelennek az apró hólyagocskák, ezek egyre nőnek, majd összefolynak / kevesebb, de nagyobb hólyagok lesznek/. Aztán a hólyagok felrepednek, kisebesednek, hegesednek .A genitális herpes első sorban a nemi szerveken jelentkezik, esetleg a végbélben, vagy a végbél nyílás körüli bőrfelületen. Aki egyszer fertőződött az az egész életen át - lappangó fázisban - hordozni fogja a vírust, amely az immunitás gyengülésekor reaktíválódhat, a fertőzés kiújulhat. A fertőzés később a sexuális partnerre, ill. a szülőutakon áthaladó magzatra - tünetmentes állapotban is - átvihető. / Fertőzött terheseknél császármetszéssel hozzák világra a magzatot /. A fertőzés első sorban nemi úton történhet, de lehetséges / sokkal kisebb eséllyel / kontakt úton is fertőződni, közös törölköző, fürdőkád, esetleg WC ülőke révén / ez a fajta fertőződés igen ritka /. Laboratóriumi módszerrel 2 féle módon lehet a fertőzést igazolni: 1. szerológiai módszerrel / vérből /, 2. molekulárbiológiai módszerrel /az elváltozásból /. A szerológiai módszer a fertőzés után 6 héttel adhat csak megfelelő válasz, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a fertőzésre utaló ellenanyagok megjelenjenek. A molekulárbiológiai / PCR / módszer viszont a friss elváltozásból informatív. A mintát a PCR módszerhez célszerű bőrgyógyásznak levenni. A kis betegnél elvégzett Treponema szerológiai vizsgálat a syphilis igazolására/elvetésére való - nem a herpes fertőzésre. A syphilises elváltozás nőknél többnyire a hüvelyben keletkezik, tehát nem látható, maga az elváltozás fekély, de fájdalmatlan, tehát a legtöbb esetben nem is észlelhető. Javaslatom a következő: Lássa a gyermeket bőrgyógyász - a legtöbb esetben a bőrgyógyász már az elváltozásból megállapítja a fertőződés okát. A bőrgyógyász kérhet laboratóriumi vizsgálatot. De - természetesen - a szülő is kérhet laboratóriumi vizsgálatot, szerológiát laboratóriumunk is végez. Fontos azonban figyelembe venni a fertőzéstől számított legalább 6 hét várakozási időt. PCR vizsgálathoz a mintát szakember vegye le, magát a vizsgálatot magán laboratóriumok, a Bőrklinika., ill. az Országos Epidemiológiai Központ STD laboratóriuma végzi. A szerológiai vizsgálatoknál célszerű HSV 1 szerológiát is kérni, mert - ritkán - a HSV 1 vírus, amely egyébként az ajakherpes kórokozója, szintén okozhat genitális herpest.

Dr. Szentandrássy Julia
[5344] Dr. Juhász Attila
2016-09-15 11:45:49
Tisztelt Hölgyem,
Kedves B. Izabella,

A Treponema pallidum vizsgálatok nem a herpeszfertőzés vizsgálatai.
A genitális herpeszt leggyakrabban a HSV-2, ritkábban a HSV-1 okozza. Érdemes HSV-1 és HSV-2 vizsgálatot is csináltatnia (valószínűleg folyamatban lehet, csak még nem kapta meg az eredményt?), illetve a gyermeket bőr-nemigyógyász szakorvoshoz is feltétlenül el kell vinni, mert elméletileg más bőrgyógyászati betegség is okozhat hasonló tüneteket akár ebben a lokalizációban is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
labortóriumi szakorvos
[5219] K. Gergő
2016-09-01 21:48:06
Tisztelt CentrumLab!

Mai napon jártam Önöknél vérvételen, és délutánra meg is kaptam az eredményt, ami teljes egészében negatív eredményeket mutatott, aminek nagyon örültem!
A honlapjukat olvasgatva láttam hogy esetenként tovább küldik a vérmintát további kivizsgálásokra. Érdeklődnék hogy ilyen esetekben közlik-e a további vizsgálatokat a véradó személyével, vagy csak akkor szólnak, ha bebizonyosodott hogy esetleg baj van?

Másképp fogalmazva ha nekem ma minden eredményem kielégítő, és semmilyen problémát nem találtak, akkor megnyugodhatok-e, vagy elképzelhető hogy idővel még értesítést kapok további vizsgálatokról?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: K. Gergő

Válaszok

[5243] Dr. Szentandrássy Julia
2016-09-05 16:56:15
Kedves K. Gergő!


Mielőtt bármit leírnék a leletével kapcsolatban, szeretném látni a leletét! Kérem küldje azt el a szentandrassyjulia@gmail.com e-mail címre.


Üdvözlettel:



Dr. Szentandrássy Julia
[5175] Péter
2016-08-29 20:57:56
Tisztelt Centrum Lab!

Jó ideje érzem, hogy bujkál bennem valamilyen betegség. Kb. 2 hete nagyon duzzadtak, fáknak a nyirokcsomóim, főként a nyakamnál érzem, de CT alapján a mellkasi is duzzadt, gyenge vagyok, hamar kifáradok, kicsit szédelgek, a bal mellbimbóm alatt sokszor fáj egy ponton. Megnézték a szívemet, a tüdőmet, minden tökéletes. A nyirokcsomóim nem kórosak, csak gyulladtak. Ezért minden orvos azt mondja, hogy valamilyen fertőzés. Kaptam antibiotikumot (LEVOFLOXACIN) 7 napig. Sokat javult az állapotom, a végére kicsit erőre kaptam. Aztán másnap reggel, miután vége lett a kúrának, sokkal keményebben előjöttek a tünetek, megint levert voltam, fáradt, a nyirokcsomók sokkal jobban fájtak. Csináltam Lyme-kór, illetve Mononukleózis tesztet utóbbit önöknél. Mindkettő negatív.

Meg tudnák nekem írni, hogy milyen tesztet lenne érdemes még elvégezni, hogy kiderüljön, pontosan milyen kórokozó támadott meg? Egy tenyésztés, például a honlapjukon lévő (Vizsgálat - Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat (aerob és anaerob)) alkalmas lehet bármilyen kórokozó kimutatására?

Kérem, ha lehetséges, gyorsan válaszoljanak, mivel nem szeretném egy esetleges komolyabb bakteriális fertőzésnél az időt húzni.

Előre is köszönöm:
Péter

Válaszok

[5176] Péter
2016-08-29 21:23:55
Bocsánat, ami még ide tartozik. Két hete készült teljes vérkép. Nincs benne semmi eltérés. CRP, süllyedés normál, minden egyéb is normál. Lázam nincs, nem fáj a torkom, nem köhögök, nincs semmi betegségszerű tünetem. Mindösszesen nyirokcsomó fájdalom a nyakon, fáradság, levertség, magas pulzus (nyugalmi 70-80, de kis sétára 120-130), bal mellbimbóm mellett (kicsit lefele, balra) szúrás, nyomás, izomfájdalmak néha.
[5208] Dr. Juhász Attila
2016-08-31 18:58:15
Tisztelt Uram,
Kedves Péter,

A laborból fizikális vizsgálat hiányában, elég limitált amit ajánlhatok.
A mononukleózis amire gyanakodott, vizsgálat még kiegészíthető a CMV IgG, IGM és EBV IgG, IgM vizsgálatokkal, hogy ezekkel a tesztekkel ez teljesen ki legyen zárva, mert nem tiszta, hogy tüneteihez képes az előző egyszerűbb mononukleózis teszt mikor is lett elvégezve.
Itteni eredményeiből folyamatban van még egy Legionella szerológia is, aminek eredménye lehet esetleg még informatív. Lyme szerológiát nem látok a vizsgálatok között, de nem is indokolt, ha nem volt kullnacscsípése.
Nem valószínű, hogy egy torokváladék tenyésztésnek sok értelme lenne, hiszen a torka nem fáj, légúti tünetei nincsenek, inkább egy enyhébb vírusfertőzés a valószínű, de nem elvetendő. Egy góckutatás talán ajánlott (fog-, full-orr-gége-, bőr-, urol-) a labor részéről még egy ASO vizsgálat ha mutat emelkedést.
Ad abszurdum, egy HIV szerológiát is csináltathat, amennyiben az előzmények alapján (védekezés nélküli nemi élet, bizonytalan partnerrel) lehet indokolt.
Amennyiben a nyirokcsomó duzzanat továbbra is hetekig fennáll, úgy mindenképpen menjen el egy hematológiai-limfóma szakrendelésre is, ezt a fáradékonyság is támogatja.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[5084] Dóra
2016-08-17 09:31:33
Tisztelt Centrum Lab!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Jelenleg 26 hetes kismama vagyok. A 24. héten kötelezően elvégzendő laborvizsgálatokkal egyetemben TORCH vizsgálatot is végeztek nálam. Ennek eredményeként a Rubeola vírus IgM antitest negatív, a Rubeola vírus IgG antitest pozitív ( 332,00 U/mL) értéket mutatott. A magas IgG miatt a mintát Önök az Országos Epidemiológiai Központba küldték el.

Ez a magas érték okozhat e károkat a magzatnak abban az esetben, ha én már egyszer e a fertőzésen gyermekkoromban átestem? Esetlegesen lehet hogy azért magas az érték, mert időközben újrafertőződtem? Ha igen, kideríti e azt a vizsgálat, hogy pontosan mikor? Újrafertőződés esetén is károsodhat a magzat? Az Epidemiológiai Központ mennyi idő alatt végzi el a vizsgálatot és kinek küldik meg ennek eredményét? Köszönöm szépen!

Válaszok

[5093] Dr. Szentandrássy Júlia
2016-08-18 13:22:43
Kedves Dóra!


Mivel a Rubeola vírus a korai terhességben okozhat magzati ártalmat, ezért a Rubeola szerológia javasolt ideje a terhesség előtti időszak, de legkésőbb a 12. grav. hét. Természetesen, a gravida a terhesség későbbi időszakában is fertőződhet / ha nincs védettsége / , de ekkor már nem jöhet létre magzati ártalom. A 24. grav. hétben a pozitív IgG azt jelenti, hogy a gravida - valamikor - átesett Rubeola fertőzésen. Az azonban, hogy a fertőzés évekkel ezelőtt történt-e, vagy vakcinálva volt-e - évekkel ezelőtt -, vagy esetlegesen a korai terhességben történhetett a fertőzés - a 24. grav. héten már nem állapítható meg laboratóriumi módszerrel. A szabály az, hogy a magas IgG - t el kell küldeni az Országos Epidemiológiai Központba, ahol több teszttel, köztük nemzetközileg is akkreditált teszttel lemérik a mintát. Ha ott is magas értéket találnak, egy újabb mintát kérnek 3 hét múlva, hogy az IgG szint változásának tendenciáját, vagy éppen a szint stabilitását megállapítsák. A stabilitás évekkel korábbi fertőzésre, vagy vakcinált állapotra utalhat, de nem zárható ki ez esetben a korai terhességben történt fertőzés sem. Az
IgG szint lényeges emelkedése viszont aktuális fertőzésre utalhat, ami azonban már nem a korai terhességben történhetett, hanem később.. Az a tény, hogy tudomása van arról, hogy Rubeola fertőzésen a múltban, még a terhessége előtt - átesett, azt jelenti, hogy védett. A laboratórium nem ismeri az előzményeket, csak a számokat látja, nem tehet mást, mint hogy a szabályok szerint jár el. Az Országos Epidemiológiai Központban az átfutási idő kb. 2 hét. OEP finanszírozott gravida eredményét - magyarázattal ellátva - elküldik a gravidának, fizetős beteg leletét pedig a küldő laboratóriumnak. TAJ szám alapján telefonon is adnak információt, Aggodalomra nincs ok, a vírus már évek óta nincs az országban, ill. a 36 év alatti korosztály már egész biztosan védőoltást is kapott. Az óvatosság oka az, hogy a laboratórium nem tudhatja, hogy a gravida nem élt - e hosszabb ideig külföldön, és így esetleg nincs vakcinálva, vagy nem tartózkodott külföldön a terhesség alatt a gravida, vagy hozzátartozója, vagy nem érintkezett-e gravida, vagy hozzátartozója fertőzött személlyel / amennyiben a terhes nem kapott védőoltást / .


Tisztelettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[4949] Krisz
2016-08-02 01:23:57
Tisztelt Centrum Lab!

Az lenne a kérdésem, hogy egy esetleges Hepatitis A vírus fertőzés vérvizsgálattal mikortól mutatható ki a fertőződéstől számítva legkorábban. Lehetséges-e még a tünetek jelentkezése előtt?

Köszönöm a választ!

Válaszok

[4979] Dr. Szentandrássy Julia
2016-08-03 19:05:49
Tisztelt Páciens,
Kedves Krisz,

Vérből az anti HAV IgM a fertőzés után kb. 3 -4 hét múlva mutatható ki, de előfordul késleltetett immunválasz is. Leggyakrabban a HAV IgM a tünetek megjelenésével együtt jelentkezik. Ezért a fertőzésnek kitett személyeket, a kontaktokat az első igazolt eset után immunizálják - vérminta vizsgálat nélkül. A HAV IgM-nek leggyakrabban akkor van jelentősége, ha a már tünetes betegnél / pl. sárga betegnél / azt akarjuk megtudni, hogy milyen eredetű a sárgasága. Nagyon ritka a HAV infekció tünetmentes formája, amikor csak a HAV IgM igazolhatja a fertőzést. Tehát- ha fertőződhetett- célszerű megbeszélni az orvosával az immunizálás lehetőségét . Ha a lappangási idő eltelte után igazolódik, hogy nem fertőződött, a védőoltást / aktív immunizálás / javaslom. Ha fertőződött, ez a kórkép nem megy át krónikus formába, a fertőzés után kialakul a védettség.

Dr. Szentandrássy Julia
mikrobiológia szakorvos
[4900] Farkas Julianna
2016-07-22 15:44:52
Tisztelt Centrum lab!
Kilenc hónappal ezelőtt volt egy vetélésem. Azóta több vérvizsgálaton túl vagyok, amelyek kimutatták a toxoplazmózis jelenlétét a véremben (IgG 180-250 U/ml). (A férjemnél is hasonló adatok születtek.)
Azóta kaptam egy antibotikumos kezelést (Rovamycine 3 millió NE filmtablettában). Az újabb vérvizsgálat eredménye 100%-os IgG antitest jelenlétét mutatja.

A kérdésem az lenne, hogy a jövőben vállalhatok-e gyermeket, és ha igen, mi a kockázat? Fent áll-e annak a lehetősége, hogy beteg lesz a gyermekem? Várható-e még több vetélés?
Tisztelettel: Julcsi

Válaszok

[4910] Dr. Szentandrássy Julia
2016-07-23 15:47:19
Kedves Julcsi!


Mivel találkozott a T. gondii-vel; az IgG ellenanyagképződés megtörtént, ami az egész élet során meg is marad, és védő hatást eredményez a továbbiakban. Tehát egy átvészelt T.gondii fertőzés - akár kezelve volt, akár nem - védettséget biztosít, ami egész életre szól. A későbbi gyermekvállalást az átvészelt fertőzés nem veszélyezteti, sőt biztonságot ad, olyannyira, hogy a későbbiekben a Toxoplasma szerológiai vizsgálatot szükségtelen elvégeztetni. Vetélés - ha mégis bekövetkezne - más okból következne be. Remélem, nem így lesz.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[4888] G. Éva
2016-07-21 13:49:01
Tisztelt Centrum-Lab!

Jelenleg 12 hetes kismama vagyok. Jún. 21-én levett vérmintámat Önökhöz küldték elemzésre. A CMV IgG értékem negatív lett (0,27 S/CO), míg az IgM értékem kétes tartományba esett (0,93 S/CO). A mintámat továbbították az Epidemiológiai Központba. Júl. 14-én felkerestem Önöket ismételt vizsgálatra, ahol az IgG szintem továbbra is negatív, de kissé magasabb (0,31 S/CO) értéket mutatott, míg az IgM (1,14 S/CO) szintem pozitív tartományba esett. Az Epidemiológiai Központ eredményei jelenleg még nem érkeztek meg és aggódom egy lehetséges primer CMV fertőzés miatt, aminek komoly következményei lehetnek.

A kérdésem az lenne, hogy az Epidemiológiai Központ vizsgálata mennyiben különbözik az Önökétől? Feltételezem Önök ELISA módszerrel határozzák meg az ellenanyag szintet. Nem tudom, hogy az Epidemiológián aviditást határoznak meg, PCR technikával próbálják meg kimutatni a vírust vagy esetleg tenyésztenek? Pontosan milyen módszert, „kit”-et használnak Önök és az Epidemiológián? Mekkora a valószínűsége annak, hogy az IgM szintem esetleg keresztreaktivitás miatt magas (jelenleg aktív HSV1 fertőzésem van). Az IgG szint emelkedés az eltelt időszak alatt mennyire tekinthető jelentősnek vagy esetleg a mérések rendelkeznek ekkora hibahatárral.

Válaszukat előre is megköszönve,
üdvözlettel:
G. Éva

Válaszok

[4909] Dr. Szentandrássy Julia
2016-07-23 15:45:39
Kedves Éva!



Az Országos Epidemiológiai Központ szintén ELISA módszerrel határozza meg a CMV IgM -et, de ott több / általában 3 féle / módszerrel is meghatározzák ezt az ellenanyagot, ezek közül a módszerek közül 1 - nemzetközileg akkreditált. Véleményüket ezek után írják le a leletben. Szerintem - már kész a lelete, csak a postázás miatt késlekedik. Ezért azt ajánlom, hogy érdeklődjön telefonon, ha a TAJ számot közli, fognak adni felvilágosítást. Az aviditás az IgG -re vonatkozik, azaz arra, hogy milyen régen keletkezett az IgG -je. Negatív IgG -nél tehát / ha nincs IgG / nincs mit aviditálni, az aviditásvizsgálat nem végezhető el. Összegezve: Az Országos Epidemiológiai Központ Herpesvírus Laboratóriumát javaslom megkeresni, akár telefonon, akár személyesen.
Természetesen lehet keresztreakció / elvileg / a HSV1 - gyel, de a 2 időpontban történt mérés, illetve a több fajta módszerrel elvégzett vizsgálat - a keresztreakció zavaró hatását kiküszöböli.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[4825] Nagy Dalma
2016-07-12 17:32:54
Tisztelt Centrumlab!!
27 hetes kismama vagyok. 20. héten teszteltek toxoplazmára ami negatív lett. Tegnapi nap folyamán fagyasztott őz húst felengedés után daraboltam és sajnos megvágtam magam, kicsit vérzett is. Önök szerint menjek egy újbóli szűrésre van esély a fertőzésnek? Mennyi a lappangási idő, mikor mutatható ki s vérból az esetleges fertőzés? Mikor mehetek a teszteleésre? Ha kezelést kapok a babának ugye nem lesz baja? Nagyon aggódom. Várom válaszát! Köszönettel

Válaszok

[4838] Dr. Szentandrássy Julia
2016-07-14 10:21:04
Kedves Dalma,


2 alkalommal javaslok mintavételt: 1. minta: 3 hét múlva
2. minta: 6 hét múlva
/ Abban az esetben, ha a negatív kifejezés IgG és IgM negatívitást jelent - az előző vizsgálatra vonatkoztatva. /

A vérvétel alkalmával célszerű jelezni a balesetet, ill. annak időpontját.
A kezelés a magzatra ártalmatlan.


Üdvözlettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[4732] Lilla
2016-06-29 09:04:01
Tisztelt Centrum Lab!

9 hetes kismama vagyok, 2 éves kisfiam roseola infantum (3 napos láz) betegséget kapott el, érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálattal mutatható ki hogy bennem is lezajlott-e ez a vírus? Valamint mennyi idő elteltével?
Nála szerdán indult a magas láz, szombat reggelre teljesen elmúlt, vasárnap lettek rajta a kiütések, melyek már most alig láthatóak.
Nálam vasárnap torokfájás jelentkezett, tegnapi napon viszont hasamon és mellemen pöttyök alakultak ki. Lázam egyáltalán nincs.
Nőgyógyászom látott, ő csak a 12 hetes uh fontosságát és az esetleges láz csillapítását mondta.

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel:

Lilla

Válaszok

[4786] Dr. Szentandrássy Julia
2016-07-05 13:15:59
Kedves Lilla!

Az exanthema subitum / HHV 6 infekció / szerológiai diagnózisára / a Centrumlab. nem végzi ezt a vizsgálatot / van lehetőség. 2 időpontban levett vérminta szükséges : 1-2-3 nappal az infekció után, ill. 7-10 nappal az infekció után. Hasznos az UH vizsgálat, amit az infekció után 2-6 héttel célszerű végezni.



Üdvözlettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[4626] Viktória
2016-06-15 05:19:55
Tisztelt Centrum Lab! Érdeklődni szeretnék,h milyen vérvételt kell kérni lyme kór kimutatásához? 25 hetes kismama vagyok,3 hete volt egy kullancsom,amit rövid időn belül kivettem,nem szakadt bele semmilye,max 30 percet lehetett bent. Mutattam a csípés helyét a háziorvosnak illetve védőnőnek egyik sem találta kórosnak,nem is adtak beutalót vérvizsgálatra. A csípés helyén valóban nem látható semmilyen változás. A kérdésem az,h valóban megnyugodhatok? Vagy milyen vérvizsgálattal mutatható ki az esetleges fertőzés? Válaszát előre köszönöm!

Válaszok

[4629] Dr. Juhász Attila
2016-06-15 13:29:55
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Viktória,

Az tartják, hogy a Borrelia fertőzés kialakulásához a kullancsnak 36 órát is a páciensben kell lennie, hogy a baktériumok bekerüljenek a csípés helyén. Ebből kiindulva valóban valószínűtlen, hogy a Lyme kórt okozó Borrelia fertőzést megkapta, ha egyáltalán a kullancs hordozta azt. A kiütés kb. 1 hét mulva lakul ki. Az esetek 25-50%-ában azonban nem feltétlenül alakul ki a Lyme kór kezdetén a jellegzetes növekvő gyűrű alakú bőrpír. Más tünetek is lehetnek láz, fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalmak. A kései idegrendszeri, ízületi tünetek miatt igazán veszélyes a Lyme kór.
A fertőzés diagnosztikájához létezik szerológiai vizsgálat, amelyet savópár, azaz két minta vizsgálatával ajánlunk, amelyek között 3-4 hétnek érdemes eltelni, hogy a kialakuló ellenanyagok mennyiségi és minőségi változása egyértelmű legyen. Borrelia IgM, IgG AT- 9000 Ft.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4590] József
2016-06-13 02:35:43
Tiszelt Centrumlab! Jol értem azt ha kérek sima máj/vesefunkcio vizsgálatot akkor ellenörizhetik a mintát akarmelyik fertözö betegségre , annak ellenére hogy nemkérek ilyet? Vagy én értettem valamit rosszul? Mert én hipochonder vagyok és akkor nem merek elmenni , ha megtudhatom hogy halalos beteg vagyok. Mert nekem csak aproságok kellenének hogy ellenörizzem az étrendem megfelelösségét. Szoktam menni félévente orvosokhoz és eddig korházban voltam vérvételen lehet hogy ott is nézegettek valami mást is ? Köszönöm megtisztelö válaszukat !

Válaszok

[4604] Dr. Juhász Attila
2016-06-14 13:56:43
Tisztelt Uram,
Kedves József,

Teljesen rosszul értette. Ha nem kér fertőző betegségre szerológia vizsgálatot, akkor sem önszorgalomból sem grátisz nem fogunk Önnek ilyet végezni. A kórházakban is tájékoztatási kötelezettsége van az ellátást végzőnek, Önnek pedig beleegyezési/visszautasítási lehetősége. Nem gondolom, hogy ott végeznének olyan vizsgálatot vagy beavatkozást, ami szakmailag ne lenne indokolt és Ön nem egyezik bele. Amennyiben efelől kétségei vannak, kérje ki részletes leleteit a kórházától, ki kell hogy adják.

Tisztelettel

Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4467] Violetta
2016-05-31 20:04:48
Kedves CentrumLab!
Önöknél csináltattam a Rubeola vírus vérvételt. Az IgG nagyon magas lett: 211 U/mL, az IgM pedig 0,47 S/CO.
Az eredményben azt írták, hogy tovább küldték a leletet az Országos Epidemiológia Központban. Mit jelenthet ez az eredmény?
Nagyon köszönöm előre is válaszukat:
Violetta

Válaszok

[4483] Dr. Szentandrássy Julia
2016-06-02 10:04:42
Kedves Violetta!

Minden magas Rubeola IgG -t be kell küldeni az Országos Epidemiológiai Központba. Magasnak a 170 U/ml érték feletti IgG szinteket tartom. A 211 U/ml szint nem nagyon magas, a napokban 500 U/ml feletti szintet is mértünk. Az Országos Epidemiológiai Központban több módszerrel is lemérik a mintát, ezek között van nemzetközileg akkreditált módszer is. Mivel laboratóriumunk által használt módszer különbözik az Országos Epidemiológiai Központ által használt módszerektől, lehet, hogy az IgG szint az ő mérésûk szerint nem magas. Ha az Országos Epidemiológiai Központban is magas tartományban mérik az IgG-t, akkor vagy aviditást mérnek / az aviditásmérés azt az információt adja meg, hogy az esetleges fertőzés (nem vakcinált személynél ) 4 hónapon belül, vagy 4 hónapnál régebben történt /, vagy 3 hét eltelte után újabb mintavételt ajánlanak, és az ellenanyagszint állandóságára, vagy változására alapozzák a véleményüket.
Természetesen - mindezeknek a vizsgálatoknak csak a terhesség első trimeszterében van értelme. Olyan eset is előfordult már, hogy a gravidának - évekkel ezelőtt volt már IgG pozitív Rubeola eredménye az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartásában, ezért a " fertőzésen átesett / vakcinált / " véleményt ki tudták adni. Mivel Rubeola már évek óta nincs Magyarországon, illetve a 36 év alatti korosztály Magyarországon vakcinálva van, a fertőzés veszélye minimális. Az ellenanyagválasz az esetleges múltbeli fertőzésre, vagy vakcinációra egyénenként különböző, egy mérésből nem lehet messzemenő következtetést levonni. Laboratóriumunk csak szűrést végez Rubeola viszonylatában, tehát a legkisebb gyanú esetén is köteles a mintát az Országos Epidemiológiai központba küldeni / ebbe a " legkisebb gyanu " kategóriába tartozik a viszonylag magas IgG/.

Üdvözlettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[4441] Magyar Tamas
2016-05-28 12:29:00
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Baratnom kb 1eve rendszeres plazmaadó,iden aprilisban elment a verellatoba vert adni..Onnan kapott egy levelet mely szerint az ő vizsgalatuk alapjan Trepanoma pallidum van a vereben..elkuldtek a nemi beteg gondozoba,ahol ismetelten vert vettek tole,szifilisz gyanuja miatt.ennek kb mikor lesz meg az eredmenye?lehetseges hogy plazmaadas alkalmaval senki soha nem szurte meg ilyesmire?Utanaolvastunk a tuneteknek de semmi tunetet nem eszleltunk magunkon.Kerem segitsen mert egy eve egyutt vagyunk,nem akarom hogy a kapcsolatunk ramenjen.Maximalisan megbizunk egymasban,tudjuk hogy egyikonk se letesitett massal sexualis kapcsolatot ezalatt az egy ev alatt.Koszonom elore is a Segitseget!

Válaszok

[4456] Dr. Szentandrássy Julia
2016-05-31 09:50:35
Tisztelt Magyar Tamás!


A Véradó csak szűrőtesztet végez syphilis irányában, amelynek az a célja, hogy egyetlen pozitív vérminta sem kerülje el a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy olyan tesztet választanak, ami nagyon érzékeny / ilyen az RPR teszt /, de ezek a nagyon érzékeny tesztek nem ritkán álpozitív eredményt adnak. Az OBNI feladata az esetleges álpozitív reakciót megállapítani, a fertőzést kizárni, esetleg igazolni. Általában ehhez 1 hét várakozási időre van szükség. A fertőzés nőknél - mivel leggyakrabban a hüvelyi érinti - nem látható, illetve - mivel az elváltozás fájdalmatlan - nem is érezhető. A fertőzés igazolására/kizárására tehát vérvizsgálatra van szükség.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[4349] S.M.
2016-05-16 15:31:34
Tisztelt Doktor Ur/Holgy!

Parvovirus vizsgalati eredmenyem 9 het 2 napos terhessegnep IgM 22,9 U, IgG >30 U. Ismetlest kertek (ennek meg nem jott meg az eredmenye) ill. a mintat az OEK-be tovabbitottak. 12. heti uhn minden rendben volt, de az orvosom eleg tanacstalan... Azt szeretnem kerdezni, hogy ezekbol az ertekekbol lehet-e arra kovetkeztetni, hogy megkozelitoleg hany hettel ezelott zajlott le a fertozes, es ha igen, akkor mikor fertozodhettem? Koszonettel: S.M.

Válaszok

[4352] Dr. Juhász Attila
2016-05-18 13:01:21
Tisztelt Hölgyem,
Kedves S.M.,

A parvovirus fertőzés a magzatra a második terhességi trimeszterben veszélyes, de ezekben az esetekben az ultrahangos eltérés egyértelmű, ha a magzat érintett.
Az Ön esetében először is -ha egyáltalán volt fertőzés mostanában- akkor az az első trimeszterre vagy az előttre esik az eredmények alapján, de mindenképpen érdemes megvárni a laboreredmények megerősítését, mert sajnos előfordul, hogy a szűrésként használt metódusok álpozitivitást adnak, illetve gyakran előfordul a perzisztáló/fennmaradó mérhető IgM szint is. Fontos továbbá, hogy az ismételt 3-4 héttel későbbi mintában, hogyan változnak az IgM és IgG ellenanyagszintek. A változás mértéke és tendenciái alapján meg lehet majd a fertőzés idejét pontosabban becsülni, de az eddigiek alapján is valószínű, hogy az jóval a második trimeszter előtt következett be és a klinikai döntést a negatív ultrahang követéses eredmény dönti el a parvovirus fertőzés esetében.
Amennyiben igényli további eredményeit is ossza meg velünk és segítünk az értelmezésben.

Tisztelettel.
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4334] Vankó Krisztina
2016-05-13 14:22:41
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

32 éves vagyok (tehát még a kötelező oltás előtti korszakban születtem, 1984-ben), lombik beültetés előtt állok, ezért rubeola szűrésre küldött el a kezelőorvosom.
Az eredmény a következő:
Rubeola vírus IgM/ELISA: 0,004, negatív
Rubeola vírus IgG/ELISA: 0,114, kétes
Ezért a vélemény: Az IgG kétes eredménye miatt az immunizáltság nem eldönthető.

A kérdésem az, hogy mi a határérték, hogy lehet az eredmény kétes? Ez annyira határértéken van, hogy nem eldönthető? Laikusan azt gondolnám, hogy vagy voltam már rubeolás vagy nem, ha voltam, akkor egyértelmű pozitív lenne az IgG, ha nem, akkor pedig van egy határérték, ami alatt azt mondjuk, hogy akkor nem voltam még rubeolás. De ezt így nem értem.

Vagy lehet olyan, hogy annyira régen estem át a betegségen, hogy már nem kimutatható az IgG jelenléte a vírusra?

Köszönöm mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel
Kriszti

Válaszok

[4347] Dr.Szentandrássy Julia
2016-05-16 09:32:32
Tisztelt Vankó Krisztina Asszony!

Kétes / nem eldönthető / specifikus IgG oka lehet :

1. Labor technikai / alkalmazott laboratóriumi módszerbeli / ok. Ez esetben a vizsgálatot célszerű / jelen esetben szükséges / más laboratóriumban - Rubeola esetében az Országos Epidemiológiai Központban - megismételteti. Ebben az országos intézményben több módszerrel is elvégzik a vizsgálatot, a módszerek között nemzetközileg akkreditált teszt is van. Az Országos Epidemiológiai Központban kiadott lelet véleményt és szöveges értelmezést is tartalmaz. Kérdéseire készséggel állnak rendelkezésére.
2. Egy aktuális fertőzésnek / nem oltott korosztálynál / lehet olyan időbeli pontja, amikor IgM már nem mérhető / lecsengett /, de az IgG már emelkedőben van ; mérhető - pozitív, vagy határérték szinten. Ez esetben a 3 hét után mért 2. minta vagy az IgG állandóságát mutatja, vagy jellemzően emelkedő szintjét: ez esetben aktuális fertőzés valószínűsíthető.
3. Történhet egy más ellenanyaggal végbement keresztreakció, ami a Rubeola specifikus IgG meghatározást zavarja / irreális eredmény / , vagy ez a keresztreagáló ellenanyag Rubeola ellenanyagként viselkedik a mérésben, de mivel nem Rubeola elleni specifikus IgG, a referencia értéke a Rubeola IgG referencia értéktől eltér. A szerológiában a keresztreakció - még a legjobbnak elismert módszernél sem - küszöbölhető ki 100%-ban. Ezért a szerológiában nem is annyira a mért érték a fontos, hanem az időbeli TENDENCIA. A határérték fogalma a szerológiában csak irányadó szempont, de nem a döntés alapja.
3. A kialakult védettséget az immunitás genetikai hibája, vagy egyéb kóros állapotok / vírusfertőzés, immunbetegségek, toxikus ártalmak, anyagcsere betegségek / gyengíthetik.

Mindezek figyelembevételével javaslom az Országos Epidemiologiai Központ Rubeola elleni védettség kimutatására vonatkozó utasításának szem előtt tartását: Az alacsony, illetve határéték Rubeola IgG-t tartalmazó mintát - vagy a beteget magát - a nevezett országos intézménybe kell küldeni.
Végezetül- aggodalmát csökkentve- megjegyezném: Rubeola fertőzést már évek óta nem igazoltak Magyarországon.
Szem előtt tartva, hogy az egészségügyben az óvatosság soha nem felesleges / pl. külfödön tartózkodás, vagy a kontakt személy külföldön tartózkodása alatt a fertőzés lehetséges / a legjobbakat kívánom:

Dr.Szentandrássy Julia
[4234] Eszter
2016-05-03 10:41:04
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

A 31.hetében járó kismama vagyok, a nőgyógyászom többek között CMV controllt is javasolt.
Megkaptam a leletet melyben az IgG illetve az IgM értekeknél is az áll, hogy "folyamatban",
laikus lévén csaka "negatív" illetve a "pozitív" értékeket tudom értelmezni.
(Ha pedig a vizsgálat még folyamatban lenne, nyilvánvalóan még nem küldték volna el a leletemet.)60
Mit jelent a "folyamatban" értékelés?

Tisztelettel,

Eszter

Válaszok

[4235] Csákiné Szabó Adrienne
2016-05-03 11:40:34
Kedves Eszter!

Vizsgálat már elkészült, ezért a rendszerünk automatikusan kiküldte a leletet (üresen) Önnek, de a kiértékelése még nem történt meg. Hamarosan mikrobiológus szakorvosunk elkészíti és az eredménnyel illetve a szakorvosi értékeléssel együtt fogja megkapni.

Köszönjük türelmét.

Üdvözlettel:

Csákiné Szabó Adrienne
irodavezető
[4233] Szandra
2016-05-02 20:03:22
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr!

15 hetes terhes vagyok. Elküldtek vizsgálatokra mert az első terhességem CMV fertőzés miatt be kellett fejezni a 19. Héten. A vizsgálati eredmények: 10 hetesen néztek parvovírust.
Parvovírus IgM:1,0 hatarterek.
Parvovirus IgG: 11,5 Pozitív
Ismétlést javasolták. Ezt 13 hetesen vették le ami eredménye:
Parvovirus IgM: 0,92 határérték
Parvovirus IgG: 9,8 Pozitív.
A vérmintát az OEK- be továbbították aminek még nincs eredménye. Kiütések nem voltak. A második hónapban volt egy megfázásom orrfolyás a torkom kicsit fájt. És a lázam 37.6 volt a legmagasabb amit rögtön elvittem vizes ruhával. Kb 15 percig volt lázam. Azóta panasz és tünetmentes vagyok. Ön szerint árthatott a magzatnak? A 12 hetes ultrahangon minden rendben volt. Nagyon elrémisztettek hogy a babám betegen fog születni. Sokat sírok e miatt és félek. Nem szeretném még egyszer átélni azt amit az első babánál. Az orvosok nem mondanak semmit. :( Kérem segítsen nekem hogy ez most mit jelent. Köszönöm a válaszát! Szép napot!

Válaszok

[4236] Dr. Juhász Attila
2016-05-03 13:10:57
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szandra,

A Parvovirus B19 fertőzés leginkább a terhesség második trimeszterében lehet veszélyes a magzatra, ilyenkor az eltérések ultrahangon egyértelműek. Az Önök ultrahangos vizsgálata nem jelzett eltérést, tehát nyugalom, ill biztosan lesz ultrahangos kontroll is.
A leírt megfázásos tünetei sem kifejezetten illenek egy B19 vírusfertőzésre.
Mivel Önnél a 10. héten már magas IgG szint volt detektálható, ezért az Ön B19 vírusfertőzése legvalószínűbben a terhesség előtt vagy annak legelején történhetett, ami magzati kockázat szempontjából nem jelent veszélyt. A határérték IgM ténytől sem kell megijedni. Legvalószínűbb, hogy a mérőmódszer túlérzékenységéről/keresztreakciójáról van szó, illetve korábbi fertőzésből is eredhet, mert IgM pozitivitás is fennmaradhat hónapokig, hónapokkal a fertőzés után is, de akkor a lehetséges fertőzés ideje megint csak a terhesség előttre esik legvalószínűbben.
Az ismételt vizsgálatok és különösen, hogy az OEK-be kerültek a mintái a kiütéses betegségek Nemzeti Referencia Laboratóriumába, egyértelműen tisztázni fogja az ott alkalmazott nem csak rutin szűrővizsgálati módszerekkel, hogy legvalószínűbben korábban lezajlott fertőzésről van szó, ami a jelenlegi terhességére, magzatára veszélytelen.
Amennyiben igényli az OEK-es vizsgálatok eredményével is keressen meg minket emailon/telefonon/személyesen konzultációs igényével, hogy az OEK-es kollégák, ill a nőgyógyásza bevonásával helyes értelmezés és klinikai döntés szülessen.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4225] Katalin
2016-05-01 15:47:03
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr!

Évek óta visszatérő hüvelyi gombás fertőzésem miatt candida diétába kezdtem januárban. Szeretném megtudni, hogy eredményes volt-e a diétàm. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan vizsgálati lehetőség Önöknél, amelyből hüvelykenetből és vérből megtudhatnám, hogy mennyire van jelenleg elszaporodva a gomba a szervezetemben.

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[4231] Dr. Juhász Attila
2016-05-02 14:13:38
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Katalin,

A hüvelyi candidiasis kivizsgálásához egy nőgyógyász vagy bőr/nemigyógyász szakrendelésen levett hüvelykenet vizsgálata és a hüvelyváladék tenyésztése nyújt az Ön számára megfelelő információt.
Vérből történő vizsgálatot Candida ügyben nem ajánlok.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4177] Baranyai Ferenc
2016-04-25 18:17:44
Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm biztató válaszát. Reménykedem, hogy a műtét elvégezhető lesz a sebem gyógyulása után.

További szép napot!

Köszönettel: Ferenc
[4166] Baranyai Ferenc
2016-04-23 14:19:44
Tisztelt Cím!

Kérdésem a következő lenne, mit jelent az Önök által kiállított AEROB tenyésztés eredményben az "E" és "R" illetve "-" jel.

Pl:
Baktérium: E.coli
Ampicillin: R
Ceptafizidim: E
Amoxicillin: -

Sebváladékból küldtem a mintát, és ilyen értékeket kaptam.
Sürgős műtétre lenne szükségem, de a sebem begyógyulásáig nincs rá lehetőségem. Van valamilyen gyógyulási esélyem?

Köszönöm válaszát:

Válaszok

[4174] Dr. Szentandrássy Julia
2016-04-25 13:50:41
Tisztelt Baranyai Ferenc!


Az antibiotikumok neve mellett az E azt jelenti, hogy arra az adott antibiotikumra a kitenyésztett kórokozó érzékeny, tehát ez az antibiotikum a terápiában hatásos lehet. Ha az antibiotikum neve mellett R áll, az azt jelenti, hogy arra az antibiotikumra a kitenyésztett kórokozó nem érzékeny, azaz rezisztens, ezt az antibiotikumot tehát nem célszerű alkalmazni.
Jelen esetben a sebváladékból Escherichia coli tenyésztett ki, amely - ebből a kevés adatból, amit a levelében látok - úgy tűnik - jó érzékenységet mutat, mert ceftazidimre érzékeny. Az ampicillin rezisztencia szokványos az E. coli törzseknél.
Meg kell azonban jegyezni, hogy amennyiben a seb gennyes - az antibiotikumok gennybe való bejutása bizonytalan - ezért a szisztémásan / pl. szájon át szedett, vagy akár injekcióban adott / antibiotikum eredményességében is van bizonytalanság.
A sebészek ilyen helyzetben általában un. sebreviziót végeznek / kitisztítják a sebet /, illetve magát a sebet lokálisan / helyileg / fertőtlenítik.
Arra, hogy van-e gyógyulási esélye, egyértelmű igennel válaszolok, mivel a kórokozó az egyik leggyakrabban előforduló baktérium, antibiotikumokra, helyileg alkalmazott fertőtlenítőszerekre érzékeny.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3957] B.Kata
2016-03-31 19:27:51
Tisztelt Doktor nő, Doktor úr!
Férjem 2015. őszétől nemiszervének az elején keletkezett körbe piros foltok, mely nem viszket, nem fáj, viszont terjeszkedik neki.
A bőrgyógyászaton többféle krémeket, kenőcsöket kapott, melynek hatására nem múlt el, továbbra is ingadozik az állapota, vagyis állandó.
Kértünk komolyabb vizsgálatot, én is. A nőgyógyászat kenet alapján készült lelet semmiféle kórokozót nem mutatott ki.
Ettől még nem haladtunk előre, a foltosodás növekedett.
2016. 02. 05-én STD vizsgálaton voltunk mind a ketten a párommal a kaposvári osztályon, ahol nekem nőgyógyászati kenet alapján és a páromnak is az ambuláns kezelőlap szerint:
"...Bakter hüvelyből Streptococcus agalactiae tenyészet ki".
Javasolt nekem Betadin hüvely kúpot.
A párom kezelőlapján uaz., de nincs javasolt gyógyszer.
A háziorvosnak megmutattuk a kezelő lapokat és azt mondta, ez semmit érő diagnózis, nem jó, de, receptre kaptunk tőle ampicillin tartalmú tablettát 1000 mg-at, 10 napos beviteli javaslattal.
Az 5. napon a páromnak piros foltok jelentek meg a bőrén a tabletta hatására, nekem nem, de én is abbahagytam a szedését.
Most kérdés, hogy merre tovább, mert a probléma még ott van sajnos. Gondoltuk, hogy reklamálunk a laborban, hogy miért nem kaptunk részletesebb eredményt, de, ez illik e?
Válaszát megköszönöm, üdvözlettel, Balázs Józsefné

Válaszok

[3981] Dr. Juhász Attila
2016-04-05 14:41:26
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kata,

A hüvelyi Streptococcus agalactiae hordozó állapotot nem lehet mindig sikeresen megszüntetni, a sikerhez a partner egyidejű kezelése és a szexuális kapcsolat kezelés alatti felfüggesztése is szükséges lehet.
Az S. agalacitae hüvelyi hordozás igen gyakori akár 30% is lehet egyes csoportokban. Ez a baktérium előzőleg sérült nyálkahártyán, sérült hámon tud gyulladásos fertőzést kialakítani.
A tünetmentes Streptococcus agalactiae hordozás veszélyt a hüvelyi úton születő újszülött csecsemőre jelent.
Ha lesz önnél gyermekszülés és a S. agalactiae hordozás fennáll a gyerek megfigyelése és preventív antibiotikumos kezelése ajánlott a szülés után.
Az önök esetében az amplicillin egyébként jó választás, mivel erre az antibiotikumra a hazai S. agalactiae törzsek 100% érzékeny.
Az, hogy a férje genitális tünetei Streptococcus agalactiae eredetűek a leírásából nem állapítható meg, illetve elég valószínűtlen, de nem zárható ki teljesen.
Mindenképpen javasolom bőr-nemigyógyász szakorvos felkeresését újra.
A férje esetében az antibiotikum abbahagyása jó döntés volt, hiszen az akár penicillin allergia is lehetett.
Az Ön esetében a gyógyszert végig kellett volna szedni, illetve mivel abbahagyta, egy teljes kúrát lefolytatni érdemes.
Valószínűleg az Ön esetében a lokális kezeléssel történő kombinálás (hüvelykúp) lenne a legoptimálisabb a sikeres elimináláshoz, amelyet negatív tenyésztési eredménnyel meg kell erősíteni.
Amennyiben a férje genitális elváltozása igazoltan S. agalactiee eredetű, úgy az Ő esetében is szükséges a lokális antibiotikumos kezelés a tenyésztés eredménye alapján.
Mivel a S. agalactiae esetében a szóba jöhető lokális készítményekre (clindamycin/Dacacin T, tetracyclin/Tetran kenőcs) a rezisztencia magas ezért mindenképpen a tenyésztés és az antibiogram meghatározás alapján választandó a terápia.
Az egészet bőr-nemigyógyász szakmai irányítása és kontrollja mellett érdemes folytatni.

Tisztelettel:

Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[3860] Tímea
2016-03-21 09:22:36
Kedves Doktornő!

Önöknél végeztettem egy Helicobakter pylori AT vizsgálatot, s az eredményem a következő lett: <0,40 U/mL , a referencia tartomány :0,00 - 1,10.

A kérdésem az lenne, hogy ez jó eredmény?Referencia tartomány szerint jó.

Vagy az , hogy nem 0 az érték az már azt jelenti, hogy van antitest termelés, azaz a baktérium is jelen van?

Köszönöm

Tímea

Válaszok

[3882] Dr. Juhász Attila
2016-03-22 14:25:10
Tisztelt Hölgyem.
Kedves Tímea,

Eredménye azt jelenti, hogy Ön nem esett át H. pylori fertőzésen,
a nem nulla érték a nem specifikus mérési "háttérzaj"-ból adódik.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[3702] Mészáros Károly
2016-03-02 22:02:29
Kedves Dr. Szentandrássy Júlia!

Az alábbiakban szeretném segítségét kérni:
A panaszaim 2015 tavaszán kezdődtek hosszan elhúzódó atipusos tüdőgyulladással, makacs köhögéssel.

Azóta a többször is megismételt vizsgálat eredménye:
Chlamydia pneumonia IgA pozitív, IgG pozitív, IgM negatív
Mycoplasma pneumonia IgA pozitív, IgG pozitív, IgM negatív

Viszont a panaszaim (hol erősebben, hol gyengébben) továbbra is fennállnak.
Torokfájás, nehéz nyelés (bár a mandulámat másfél hónapja kivették - góckutatás miatt), köhécselés, derékfájdalom (MR készült: sacroilleitist véleményeztek), lábbizsergés mindkét lábfejben, gyakori vizelési inger (urológia negatív).

Kérném véleményét, hogy kihez fordulhatnék további segítségért.

Előre is nagyon köszönöm válaszát:

Üdvözlettel: Mészáros Károly

Válaszok

[3736] Dr. Szentandrássy Julia
2016-03-06 17:00:41
Tisztelt Mészáros Károly Úr!


Mikrobiológus orvosként, csak a mikrobiológiai lelet értelmezése az én területem, de ehhez is a kokrét megismételt leletekre lenne szükségem. A pozitív IgA lehet reaktiváció, perzisztáló IgA, vagy IgA keresztreakció / ennek a két utóbbinak nincs klinikai relevanciája /. Legcélravezetőbbnek azt tartom, ha infektológus orvost keres fel. Javaslom a Szent László Kórház, a Honvéd Kórház, Infektológiai szakrendelését felkeresni, vagy - ha a privát szférát részesíti előnyben - az Óbudai Egészségközpontot / Lajos utca /.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3644] Dr. Szentandrássy Julia
2016-02-22 16:50:53
Tisztelt Kovács Máté!


Magam részéről a szerológiai eredményeket véleményezném, mivel mikrobiológus szakorvos vagyok.
1. C.pneumoniae IgA : pozitív
C. pneumoniae IgG : pozitív
C. pneumoniae IgM : negatív

Az eredmény azt jelenti, hogy C.pneumoniae fertőzésen átesett / a múltban történt fertőzés / . A pozitív IgA miatt a baktérium reaktivációja nem zárható ki, de nem is igazolható, mert a múltban történt fertőzés következtében nem csak az IgG marad meg a vérben, hanem - nem ritkán - az IgA is fennmarad évekig - perzisztál. A döntő, hogy vannak-e klinikai tünetek, pl. elhúzódó köhögés - ez esetben a reaktiváció lehetséges, vagy nincs klinikai tünet - ez esetben az IgA perzisztál, aminek jelentősége nincs.

CMV IgG : pozitív
CMV IgM: negatív
Az eredmény azt jelenti, hogy CMV / Cytomegalo vírus / fertőzésen átesett / a múltban történt fertőzés / , jelenleg aktuális fertőzés nem igazolható. / A felnőtt lakosság 70-80%-a átesett CMV fertőtésen /

EBV IgG : pozitív
ENV IgM: negatív
EBNA : pozitív
A múltban történt Epstein Barr vírus fertőzést igazolja ez a lelet, jelenleg aktuális fertőzés nem igazolható. A felnőtt lakosság nagy része - serdülő korában - átesett ezen a fertőzésen.

Helycobacter IgA: negatív
Helicobacter IgG : negatív
Ez azt jelenti, hogy Helycobacter fertőzésre specifikus ellenanyag nem mutatható ki, vagy azért, mert a baktériummal még nem találkozott, vagy azért, mert megtörtént ugyan a fertőzés, de az ellenanyagok kialakulásához szükséges idő még nem telt el. Jobban ajánlom a Helycobacter antigén kimutatáson alapuló vizsgálatot, vagy a kilégzési tesztet, mert itt nem kell számolni a lappangási idővel.

HSV 1 IgG: pozitív
HSV 1 IgM : negatív
Azt jelenti hogy valamikor, a múltban - volt szájherpesz fertőzése. / Herpes simplex vírus 1 / Majdnem minden ember átesik ezen a fertőzésen.

HSV 2 IgG : negatív
HSV 2 IgM: negativ
Azt jelenti, hogy - ha az utóbbi 6-8 hétben nem volt olyan partnere, aki megfertőzhette / a fertőzést tünetmentes személyek is okozhatják / - genitális herpesz fertőzéssel nem találkozott. / Herpes simplex vírus 2 /
A 6-8 hét lappangási időt fontos figyelembe venni, hiszen ennyi idő kell ahhoz, hogy a fertőzést igazoló specifikus ellenanyagok / IgG, IgM / a vérben megjelenjenek.

M. pneumoniae IgG: negatív
M. pneumoniae IgA : negatív
M. pneumoniae IgM: negatív
Azt jelenti, hogy - ha csak jelenleg nincs a 3-4 hetes lappangási időben- M. pneumoniaevel nem fertőződött mindezidáig.

VZV IgG : pozitív
VZV IgM : negativ
Azt jelenti, hogy varicella /bárányhimlő / fertőzésen átesett / a múltban történt fertőzés /, vagy védőoltásban részesült.

Megjegyzés: C. pneumoniae és M. pneumoniae fertőzés után nem marad védettség / tehát újbóli fertőzés lehetséges/ . A CMV , EBV, Herpes vírusok - ha egyszer fertőztek - a szervezetben az egész élet során - lappangó formában - fennmaradnak, az immunitás gyengülésekor reaktiválódhatnak, a fertőzés kiújulhat. A VZV / varicella / fertőzésre is igaz ez a megállapítás, csak a kiújulás nem bárányhimlő, hanem herpes zoster / övsömör/ formájában történhet.

Tisztelettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[3631] Dr. Szentandrássy Julia
2016-02-20 12:53:44
Tisztelt M. Hári Kitti!


Csak a Centrumlab.-ban készült leletet van módom értelmezni.
Az elküldött lelet - számomra- ellentmondásosnak tűnik, de lehet, hogy csak a leletformátum hat rám zavarólag. Mindenképpen 2 minta kell a helyes értékeléshez, hogy a tendenciák elemezhetők legyenek.
Ha a Centrumlab-ba szándékozik mintavételre jönni, azt a lehető leghamarabb kell tennie, mert a terhesek első Toxoplasma szerológiai vizsgálatának a 16. grav. hét betöltése előtt kell történnie.
Ha oda kíván visszamenni, ahol az 1. vérvétele történt T.gondii szerológiára, - 2-3 hét eltelte után - akkor is szûkséges a 2. minta. Két különböző laboratóriumban történt mérések nem összehasonlíthatók.
Tehát: vagy ott végezteti a 2. vérminta mérését, ahol az első mérés történt, vagy eljön a Centrumlab-ba, ahol jelenleg levesszük a vért az 1. mérésre, és 2 hét múlva várjuk vissza a 2. mérésre. Az a tény, hogy a vizsgálatsor elkezdése a 16. grav. hét betöltése után történik, a lelet értelmzését zavarhatja.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3630] Kovács Máté
2016-02-20 11:35:10
Tisztelt Doktornő!

Azért írok Önnek,hogy feltegyem pár kérdésemet!
Sportoló vagyok és most csináltattak velem vérvételt és kimutatta ,hogy Clamydia Ig A pozitív lett mi ez súlyos?? Van rá már gyógymód??
Vizsgálat eredménye;
Chlamydia pneumoniae IgA kimutatás ELISA (Savyon):POZITÍV
Minõsítés:POZITÍV
Chlamydia pneumoniae IgG kimutatás ELISA (Savyon):POZITÍV
Minõsítés:POZITÍV
CMV IgG kimutatás Liaison (Diasorin):31,6
Minõsítés:POZITÍV
CMV IgM kimutatás Liaison (Diasorin):<0,5
Minõsítés:szeroneg.
EBV IgG kimutatás Liaison (Diasorin):32,6
Minõsítés:POZITÍV
EBV IgM kimutatás Liaison (Diasorin):<10,0
Minõsítés:szeroneg.
EBV EBNA kimutatás Liaison (Diasorin):>600
Minõsítés:POZITÍV
Helicobacter pylori IgA kimutatás ELISA (Siemens):negatív
Minõsítés:szeroneg.
Helicobacter pylori IgG kimutatás ELISA (Siemens):negatív
Minõsítés:szeroneg.
HSV 1 IgG kimutatás Liaison (Diasorin):17,0
Minõsítés:POZITÍV
HSV 1 IgM kimutatás Liaison (Diasorin):0,52
Minõsítés:szeroneg.
HSV 2 IgG kimutatás Liaison (Diasorin):<0,5
Minõsítés:szeroneg.
HSV 2 IgM kimutatás Liaison (Diasorin):<0.50
Minõsítés:szeroneg.
Mycoplasma pneumoniae IgA kimutatás ELISA (Savyon):negatív
Minõsítés:szeroneg.
Mycoplasma pneumoniae IgG kimutatás ELISA (Savyon):negatív
Minõsítés:szeroneg.
VZV IgG kimutatás Liaison (Diasorin):848
Minõsítés:POZITÍV
VZV IgM kimutatás Liaison (Diasorin):<0,10
Minõsítés:szeroneg.
Mycoplasma pneumoniae IgM kimutatás ELISA (Savyon):negatív
Minõsítés:szeroneg.
Chlamydia pneumoniae IgM kimutatás ELISA (Savyon):negatív
Minõsítés:szeroneg.
MINTAT:vérsavó,
Diagnózis

A többi eredményem:
Vizsgálatok
KALA Kardiológia Labor
2016.02.16 08:30 - (KALABOR) Kardiológia labor vizsg.kérõ lap
Érték Egység Abn Referencia tart.
WBC 8.41 Giga/L 4.00-10.00 F
Neutrofil granulocyta 67.5 % 45.0-74.0 F
Limfocita 22.1 % 16.0-45.0 F
Monocita 8.9 % 0.0-10.0 F
Eozinofil granulocyta 1.0 % 0.0-4.0 F
Bazofil granulocyta 0.5 % 0.0-1.0 F
RBC 5.17 Tera/L 4.30-5.90 F
Hemoglobin 164 g/L 130-180 F
Hematokrit 0.44 L/L 0.39-0.49 F
MCV 85.7 fL 76.0-100.0 F
MCH 31.7 pg 27.0-33.0 F
MCHC 370 g/L H 310-350 F
RDW 12.8 % 11.6-14.8 F
Thrombocyta 233 Giga/L 150-400 F
Nátrium 139 mmol/L 136-145 F
Kálium 4.4 mmol/L 3.5-5.1 F
Klorid 101 mmol/L 98-107 F
Kalcium 2.50 mmol/L 2.15-2.55 F
Magnézium 0.92 mmol/L 0.66-1.07 F
Kreatinin 92 umol/L 62-106 F
Érték Egység Abn. Ref. tart.
GFR-EPI >90.0 ml/min/1.73 m2 90.0-120.0 F
Érték Egység Abn Referencia tart.
Karbamid 4.3 mmol/L 1.0-8.3 F
T.bilirubin 11.0 umol/L 1.0-21.0 F
Albumin 50.6 g/L H 34.0-48.0 F
Triglicerid 0.45 mmol/L 0.00-2.20 F
Se Húgysav 294 umol/L 202-417 F
GPT 35 U/L 0-41 F
Alkalikus foszfatáz 96 U/L 40-129 F
Süllyedés 5 mm/h 0-15 F
Glükóz 5.5 mmol/L 4.1-5.9 F
Összfehérje 75.6 g/L 66.0-87.0 F
CRP 4.91 mg/L 0.00-5.00 F
Cholesterin 5.4 mmol/L H 0.0-5.2 F
HDL-chol 1.40 mmol/L H 0.90-1.40 F
LDL koleszterin 3.58 mmol/L H 0.10-3.34 F


kérnék mielőbbi tanácsot!
Köszönettel



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg