Centrum Lab

Mikrobiológia (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb fertőzések) - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[3604] Dr. Szentandrássy Julia
2016-02-17 11:47:45
Tisztelt Levélíró!
Kedves Zsuzsa,


A kórokozók kimutatásának egyik módja a szervezetben ellenük keletkezett specifikus ellenanyagok meghatározása - vérből. A Chlamydia trachomatis / C. trachomatis / fertőzés azonban lokális fertőzés, csak ritkán vált ki szisztémás / vérben mérhető / immunválaszt. Ezért aktuális C. trachomatis fertőzés antigénkimutatással, vagy PCR vizsgálattal történik. Mindkét vizsgálathoz - nőbetegnél - nőgyógyászati minta / hüvely, cervix / szükséges.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3572] M.Hári Kitti
2016-02-15 11:06:46
Tisztelt doktor úr/hölgy!
17hetes terhes vagyok és megjött a labor eredményem.nem tudom sajnos értelmezni
Toxoplasma gondii ,igg. Negatív Ne/ml

Toxoplasma gondii, igg <3.00
<4 negatív
>=4 pozitív
Toxoplasma gondii, igm. Negatív
Toxoplasma gondii igm. 0.07
<0.25 negatív
0.25-0.3kétes
>0.3pozitív
Toxoplasma gondii fogékonyság,szeronegativitás.
Ez volt az eredmény.köszönöm válaszát!
[3546] Zsuzsa
2016-02-10 19:06:26
tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Arról érdeklődnék, hogy chlamydia trachomatis kimutatása vérből történik -e? Az teljesen megbízható információt ad vagy érdemesebb inkább hüvelyváladékot vizsgáltatni? Köszönettel, Zs
[3429] Dr. Szentandrássy Julia
2016-01-27 09:49:27
Tisztelt Levélíró!
Kedves Attila,


Bizalma megtisztelő. Sajnos, azonban nem tudok "látatlanban" / a laboratóriumi, esetleg képalkotói leleteinek ismerete nélkül / válaszolni a kérdéseire. Javaslatom az, hogy szíveskedjék konzultációra bejelentkezni a Centrumlab. Információjánál. Amennyiben időpontot tudunk egyeztetni, kérem, hozza magával eddig elkészült leleteit, vizsgálati eredményeit. Csak akkor van esélyem korrekt tanácsot adni, ha nem csak azt tudom pl. , hogy " minden lelet negatív ", hanem azt is, hogy konkrétan hol, milyen vizsgálatok készültek, milyen konkrét eredményekkel.

Dr. Szentandrássy Julia
[3411] K. Renáta
2016-01-25 12:55:36
Tisztelt Doktornő!

Clostridium difficile fertőzéses beteggel kapcsolatban érdeklődtem decemberben, amelyre Öntől választ kaptam december 14-én. Azóta a betegnél már két alkalommal a fertőzés kiújult, ami azt jelenti, hogy hasmenéses állapot alakult ki, amelyre célzott antibiotikumos kezelést alkalmaztak. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen speciális diéta erre a betegségre vonatkozóan, amit kellene folyamatosan tartani? Olvastam a betegség esetében alkalmazott széklet transzplantációról, amelyről egészen bíztató eredményekkel számolnak be. Kérdésem, hogy érdemes lenne-e elvégeztetni ezt az eljárást, ha ilyen gyakran kiújul a betegség? A beteg ugyanis egy műtétre vár, amelyet e fertőzéses megbetegedés miatt már kétszer elhalasztottak. Nem lehet tudni, hogy mikor lesz újra hasmenése, így a következő műtéti dőpont - amelyet decemberben legkorábban 3 hónap múlva javasoltak -, kitűzése idején is előfordulhat, így ismét elhalasztásra kerülhet a műtét. Kérdezném továbbá, hogy laborvizsgálattal kimutatható-e, hogy hordozóvá vált-e, illetve a toxinok aktivitása is kimutatható-e? A műtét feltétele ugyanis a sebész orvos szerint, hogy a toxinok már ne "dolgozzanak" a szervezetben.

Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

Tisztelettel:

K. Renáta
[3400] Attila
2016-01-24 19:21:02
Kedves Doktornő!

Egy más lassan másfél éve húzódó problémával kapcsolatosan szeretném a véleményét kérni. Az egész 2014. júniusában kezdődött egy alkalmi orális szex után (előtte sokáig nem volt szexuális kapcsolatom, szóval biztos, hogy ez volt az oka). Az eset után kb. 2 héttel égő/viszkető érzés jelentkezett a húgycsőben, majd rövid ideig váladékozás is volt, ami viszont nem sokkal ezután elmúlt. Egyből elmentem a bőrgyógyászatra egy komplex STD szűrésre. A furcsa az volt, hogy kétszer egymás után is negatív lett minden lelet, ezután továbbküldtek az urológiára mondván, hogy ez biztos nem lehet STD. Az első panaszokat követően 2 héttel jelent meg még egy másik panasz: a szemváladékozás. Én egészen biztos voltam és vagyok abban, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, azonban a bőrgyógyászatról elküldtek a szemészetre, majd ott sem kaptam rá érdemi választ. Az urológián is rendben találtak mindent, azt mondták, hogy semmi komoly nem lehet, idővel majd elmúlik. Így hosszú hónapok teltek el, de az égető/csípő érzés a húgycsőben nem múlt el., valamint a szemváladékozás sem.
Egy év telt el, de továbbra sem javultak a panaszok, ezért újra visszamentem a bőrgyógyászatra egy komplex szűrésre, de ezúttal a bakteriológiai tenyésztéskor kimutatták a Haemophilus influenzae baktériumot, amire egymás után többször is kaptam antibiotikumot, azonban mindig pozitív volt a kontroll. Egy későbbi tenyésztéskor kijött az, hogy ez BLNAR törzs és gyakorlatilag minden antibiotikum, amit addig kaptam az hatástalan volt. Furcsa volt, hogy ezt saját magam kellett jelezzem a doktornőnek, hogy nézze már meg, hogy R betű van az eddig használt antibiotikumok mellett. Nem teljesen értettem, hogy lehet az, hogy csak egy későbbi tenyésztéskor jött ki ez, vagy hogy erre nem figyeltek eddig. A lényeg, hogy erre is kaptam többször antibiotikumot, de továbbra sem múlt el. Ezután elküldtek teljes góckutatásra. Annyit megtudtam, hogy a torokmandulám be van gyulladva és az vérvételnél az ASO szintem 400 közeli volt. Azt mondta a fül-orr-gégész, hogy valószínűleg összefügghet a két gyulladás, de először a húgycsőgyulladást kéne lerendezni, mert az bakteriális. Eközben a szemészetre is többször elmentem és próbáltam jelezni, hogy valószínűleg összefügghet a szemváladékozás a húgycsőgyulladással, mert gyakorlatilag 2 hét eltéréssel jelent meg a két dolog és eddig soha életemben nem volt egyik sem. Utánaolvastam és a haemophilus influenzae a szemet is meg tudja fertőzni, szóval számomra egyértelmű, hogy ott is ez lehet a probléma. Mondtam, hogy csináljunk már egy tenyésztést, de erre az volt a válasz, hogy inkább ad antibiotikumos szemcseppet és ha nem múlik el, ad erősebbet és így tovább. Nem értettem ezt a logikát, de mindegy. A szemváladékozás sem múlt el, pedig 2-3 féle szemcseppet is kaptam. Ezeket követően meguntam a körzeti kirendeltséget és elmentem a Semmelweis Egyetem STD központjába, ahol viszont a komplex vizsgálat negatív lett, viszont a panaszok a mai napig megvannak. Már teljesen tanácstalan vagyok, fogalmam sincs, hogy mit kéne tegyek így másfél év kálvária után.

Köszönöm,
Attila
[3341] Dr. Szentandrássy Julia
2016-01-16 21:18:29
Kedves Bényi Beatrix!


CMV tekintetében most már könnyebb helyzetben vagyok, mint előzőleg: Én is megkaptam - természetesen- az Országos Epidemiológiai Központ leletét, amelyben aktuális CMV fertőzést kizárnak. Véleményük szerint - a pozitív, ill. gyengén pozitív IgM aspecifikus reakció/ keresztreakció / eredménye, a fertőzés átvészelését az akkori vérvételtől számítva legalább 4 hónapnál korábbra véleményezik.
A negatív UH leletek a reaktiváció, vagy a más szerotípussal való fertőzés lehetőségét kizárni látszanak.
Toxoplasma fertőzéssel kapcsolatban jelenleg is az a véleményem, hogy a fertőzés átvészelésének ideje - aviditás méréssel - nem behatárolható, mivel az aviditásvizsgálatok - a levele szerint- a 16. grav. hét betöltése után készültek / készülnek/ . Az aviditásvizsgálat 4 hónap /16 hét / időtávlatban tud valószínűsíteni, vagy kizárni fertőzést, azaz aviditás alapján a fertőzés lehetséges idejét - a vérvétel időpontját alapul véve - 4 hónapnál / 16 hétnél / régebbi, vagy 4 hónapon belüli időpontra valószínűsíthetjük. A 17. grav. hétben - a 19. grav. hétben még inkább - a magas aviditási érték sem zárhatja ki a terhesség legelején esetlegesen történt fertőzést. Az ellenanyagok szintjének változását, vagy stabilitását - mivel 2 egymást követő szerológiai vizsgálat / a 17. es a 19. grav. héten / egyazon módszerrel történt - figyelembe lehet venni. Amennyiben a fertőzés lehetősége felmerül, kezelésre van lehetőség.
Mindezek személyes, mikrobiológus orvosként - a mikrobiológiai lelet/ek/re alapozott véleményemet tükrözik, a kezelő szakorvos információi az én információimnál szélesebb körűek.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3317] Bényi Beatrix
2016-01-13 17:13:26
Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm a válaszát.
Valóban nem írtam több adatot. 38 éves vagyok, az összes Uh vizsgálat teljesen negatív volt, szív uh-n is voltam ott sem találtak semmilyen eltérést. Jelenleg ez a második terhességem, a kislányom, aki 10 éves, teljesen egészséges.
Az életkorom miatti kromoszóma vizsgálatok mind alacsony kockázatot mutattak. Tehát semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne, csak egy rutin vérvétel történt.
A toxoplasma 2. vérvétel a 17. terhességi héten történt,tehát kb. négy héttel az 1. után, de sajnos azt szerintem másik tesztel végezték.
IgG Liasion ( Diasorin ): 71,7 pozitív
IgM Liasion ( Diasoin ): 9,8 pozitív
IgG aviditás Liasion ( Diasoin ): 0,408 magas
A 3. vérvétel ma volt 19 hetesen, most ugyan ott, ahol a második tesztet csinálták.

Köszönöm
Bényi Beatrix
[3314] Dr. Szentandrássy Julia
2016-01-13 08:47:25
Tisztelt Bényi Beatrix!


Nagyon nehéz korrekt választ adni, mivel nem ismerem az egyéb, pl. klinikai vizsgálatok /pl. UH/ eredményeit, a gravida életkorát, esetleges előző terhesség/ek/ történetét, családi anamnaezist, jelen terhesség eddigi lefolyását, esetlegesen a gravidánál fennálló, pl. belgyógyászati jellegű kóros állapotot,és még sok más egyéb adatot. Véleményemet ezért kizárólag a laboratóriumi eredményekre tudom alapozni.

CMV szerológia eredménye:
Az IgG pozitívitás magas tartományba eső aviditás érték mellett még pozitív IgM mellett is a 13. grav. hétnél 4 hónappal korábbi infekciót valószínűsít. Az IgG aviditás mért értéke - jelen esetben 61.6% - nem függ attól, hogy milyen "régen " történt a fertőzés, azaz, ha nem 61.6%, hanem pl. 90% lenne az aviditás érték, az nem jelent " régebbi" fertőzést, mint a 61.6% érték. Perzisztáló / egy régebben, akár évekkel korábban átvészelt / fertőzés után évekig, vagy az egész élet során fennmaradó IgM - a CMV szerológiában nem ritka.
Ugyancsak nem ritka az IgM immunglobulin osztályban - mivel az IgM ellenanyag specifitása jóval gyengébb, mint az IgG ellenanyagé - a keresztreakció, azaz a laboratóriumban a mérési rendszerbe bevitt CMV antigénnel, a vérben levő egyéb IgM antitest / pl. valamilyen banális vírus fertőzésre létrejött IgM antitest / is kapcsolódhat. Valahogy úgy, ahogy -néha - a nem zárba illő kulcs is nyitja a zárat. Meg kell azonban jegyezni azt, hogy - mint minden Herpesvírus, a CMV vírus is - ha egyszer a szervezetbe bejutott- egész élet során, lappangó fázisban túlél, az immunitás gyengülésekor reaktiválódik, azaz a fertőzés kiújulhat. Másrészt a CMV vírusnak több szerotípusa létezik, a védettség csak egy, adott szerotípussal szemben alakul ki, más szerotípussal tehát újbóli fertőzés lehetséges. Ez az oka annak, hogy a CMV IgG pozitív szerológiai lelet csak az UH vizsgálati eredménnyel együtt értékelhető. Meg kell jegyezni azt is, hogy a reaktiváció, vagy a más szerotípussal történt fertőzés nagyon ritkán okoz magzati ártalmat.

Összegezve: az UH lelet fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Toxoplasma gondii szerológiai lelet: A 13, grav. héten mérhető T.gondii IgG pozitívitás már régebben, nem a terhesség alatt történt fertőzést valószínűsít, mivel az IgG elleanyag kialakulásához, ill. mérhetőségéhez idő kell. 2. mintát a szerológiai reakciókban általában lehetséges bizonytalanság miatt célszerű kérni, és a 2 időpontban levett minta ellenanyag szintjeinek stabilitása, vagy az esetleges változás tendenciája biztonságosabbá teszi a vélemény alkotást.
Jelen esetben is hasznos lett volna a 2. időpontban mért minta eredményét az 1. minta eredményéhez viszonyítani. Természetesen, csak azonos módszerrel végzett vizsgálati eredményeket lehet összehasonlítani. A kétes tartományba eső IgM, a Toxoplasma szerológiában is lehet perzisztáló IgM, vagy IgM keresztreakció. A 0.42 IgG aviditás érték magas tartományba esik, de a határérték közeli. A határérték közeli aviditás érték miatt a korai terhességben esetlegesen átvészelt T.gondii infekciót teljes biztonsággal kizárni - a laboratóriumi mérés alapján - nem tudom. Esetleges terhesség alatti T.gondii fertőzés azonban kezelhető, az alkalmazható antibiotikum a magzatra nem veszélyes: ezért - amennyiben T. gondii fertőzés lehetősége felmerül - a kezelést elkezdik. Amennyiben az újabb vérvétel a 16. grav. hét betöltése után kerül sorra - sajnos- még magas tartományba eső IgG aviditás értékkel sem vagyunk kedvezőbb helyzetben, hiszen az aviditás érték csak arra a kérdésre ad választ, hogy az adott időpontnál 4 hónappal régebben, vagy az adott időpontot alapul véve -4 hónapon belül történt a fertőzés. Hangsúlyozom, számomra csak a laboratóriumi mérések eredményei ismertek, azok sem teljességükben / nem ismerem a 2. Toxoplasma szerológia eredményét és időpontját, illetve a 3. T.gondii szerológiai vizsgálat tervezett időpontját/.
A terhesség lefolyásával kapcsolatban a nőgyógyász kollégák több információval rendelkeznek, tehát az ő véleményük a döntő. Az természetes, hogy nagyon alaposak, a magzati károsodást 100%-ban ki kell zárniuk.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3297] Bényi Beatrix
2016-01-11 14:23:22
Tisztelt Doktornő!

Jelenleg 19 hetes terhes vagyok. A 13.termességi héten orvosom csak rutin szerűen TORCH vizsgálatot kért. Önöknél készült a laboratóriumi vizsgálat.
A CMV vizsgálat IgG 10,70 S/CO és IgM 1,32 S/CO vizsgálatom pozitív lett. Ezt továbbküldték a Országos Epi.Központba,ahol két teszttel pozitív egy teszttel negatív eredményt kaptak és az IgG aviditás magas lett ( 61,6% ).
A toxoplasma vizsgálat IgG pozitív 53,80 U/ml, IgM kétes 1,04 lett,de az aviditás it is magas 0,42 lett.

A genetikus a cmv miatt magzatvízvételre küldött, aminek az eredményét várom.
A toxoplasma miatt meg vért vettek a SOTE I. klinikán,ahol szintén pozitív és kétes eredmények jöttek ki. Az aviditást nem tudták ott elvégezni, úgyhogy újabb vérvételre kell mennem.

Hat hete csak rettegek ezektől az eredményektől.
Kérem írja meg nekem, hogy van e félni valóm valóban vagy csak az orvosok nagyon
alaposak. Hiszen mindenhol azt olvasom, ha magas az aviditás nem lehet gond a babával.

Tisztelettel köszönöm válaszát.
Bényi Beatrix
[3283] Dr. Szentandrássy Julia
2016-01-09 08:37:55
Kedves Gábor!


Ezzel az aktussal kapcsolattal / 2015. november végén/ összefüggésben nincs oka aggodalomra. Erre az 1 aktusra tekintettel - az ablakperiódus syphilisre és HIV-re, sőt - amennyiben nincs vakcinálva hepatitis B ellen, hepatitis B kizárására is elegendő.
Chlamydia trachomatis fertőzés, ill. - jóval kisebb eséllyel - gonorrhoea fertőzés nem zárható ki.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3271] Gábor
2016-01-07 15:10:12
Tisztelt Doktornő!

A tavalyi év szeptember elején volt egy szexuális kapcsolatom, mely során óvszert alkalmaztunk, de az orális aktus során nem. Azóta nem volt intim viszonyom senkivel. Mivel voltak kétségeim a hölgyet illetően november végén (kb 2,5 hónappal az eset után) végeztettem egy kombinált STD tesztet egy privát laboratóriumban ahol az RPR és a TPHA tesztek is negatívak lettek szifiliszre (A HIV teszt szintén negatív). Az lenne a kérdésem, hogy a fertőzések teljes kizárása érdekében célszerű-e még egy panelt készíteni, vagy a 10 hetes ablakperiódus után a tesztek már kimutatták volna nagy bizonyossággal az esetleges fertőzést?

Tüneteket nem tapasztaltam magamon, de jobb a bizonyosság.

Köszönöm előre is a válaszát!
[3258] P.Rita
2016-01-05 08:38:57
Kedves Doktornő!


Köszönöm szépen a válaszát és a tanácsait. MIvel vidéken lakom a fővárostól meglehetősen messze, egy itteni privát vérvételi helyre mentem el és végeztettem vizsgálatot, Treponema Elisa IgG/IgM és RPR teszteket használtak, ezek eredménye negatív lett. Tehát a vérellátós tesztek álpozitívak lettek, mely nem is annyira ritka, találtam erről egy tanulmányt is. Mindenesetre a frászt sikerült rám hozniuk, ezt szóvá is teszem a legközelebbi alkalommal a véradóban, ugyanis azt is leírják a vérellátó honlapján, hogy a szűrőlaboratóriumi tesztek pozitív eredményéről a donort nem is szabad tájékoztatni, mert gyakori az álpozitív eredmény, csak a konfirmáló laboratóriumi bizonyosságról kell értesítést küldeni, melyeket pedig nem végezték el. Leckének ettől függetlenül jó volt ez az ijedtség. Köszönöm még egyszer a tanácsait, üdvözlettel, P.Rita
[3255] Dr. Szentandrássy Julia
2015-12-19 22:04:40
Kedves P. Rita!


Ha Treponema ELISA IgG-IgM tesztet végeztek / ilyen fontos dologban, mint a syphilis fertőzés kizárása, elengedhetetlen a vizsgáló teszt pontos megnevezése, jelen esetben a tesztre való hivatkozás nagyon pontatlan, ezért csak feltételezéseim lehetnek, illetve az sem mindegy, hogy mikor történt a vérvizsgálat / annak a specifitása több, mint 90 %. 2 fajta teszttel pozitív, egy harmadik fajta teszttel negatív eredményt kaptak véradáskor, ezért adtak ki kétes értékelést. Mivel a Véradó Állomásoknak, sem a költségvetésébe, sem a profiljába nem tartozik az STD betegségek vizsgálata, további méréseket nem végeztek, céljuk csupán az lehetett a laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy kizárják a véradásból azokat a személyeket, akiknél vérrel átvihető fertőzésre a legkisebb esély is van.
Javaslatom a következő: Jól felszerelt laboratóriumban / ilyen az Országos Bőr és Nemikórtani Intézet, az OBNI /, ahol a tárgyi és szakmai feltételek adva vannak, a Treponema ELISA IgG- IgM tesztet megismételtetném.
A véradás óta eltelt idő elég lehet arra, hogy - amennyiben fertőződött - az ellenanyagválasz bizonytalanból pozitívba menjen át, vagy - ha nem fertőződött - a véradáskor aktuálisan jelenlevő egyéb, keresztreagáló ellenanyagok a vérből eltűnjenek.
A vizsgálat ára az OBNI-ban 600 Ft körül van, az eredmény nem fertőzött esetben 99%-ban, fertőzött esetben 100%-ban garantáltan biztos. A fennmaradó 1 % -ra rendelkezésre áll ugyanott a Treponema ELISA IgG és a Treponema ELISA IgM / kûlön-külön vizsgálva a kétféle ellenanyagot/ és az immunoblot, aminek ára 12000 Ft körül van, de általában nem szükséges az elvégzése, mert a Treponema ELSA vizsgálattal a fertőzés kizárható, vagy igazolható.
Tudom, hogy az OBNI STD laboratórium neve nem hangzik kellemesen a fűlnek, de - úgy gondolom- a vizsgálatvégzés biztonsága megéri a kellemetlenséget. Laboratóriumunk az RPR és a TPHA tesztet végzi, az elsőnél gyakrabban, a másodiknál ritkábban - álpozitív reakció lehetséges, tehát ezekkel a tesztekkel nincs előrébb.
Az kivitelezhetőnek tűnik, hogy a vérvétel a laboratóriumunkban történjen, és a vért eljuttatjuk az OBNI -ba, de mivel én csak január 5 után dolgozom /jelenleg szabadságon vagyok / - nem biztos, hogy van türelme ennyi időt várni.
A fertőződés veszélye - a leírtak alapján - reális, nők esetében a fertőzés kapuja a hüvely nyálkahártyája, tehát az elváltozás - az elsődleges fekély - nem látható, és - mivel ez a fekély fájdalmatlan- nem is érezhető. Hovatovább a fekély kb. 3 hét után eltűnik, tehát 3 hét eltelte után már a nőgyógyász sem látja. A fertőződéstől számított 2. hónapban bőrkiütések jelennek meg, de ezek sokszor atípusosak, vagy olyan helyen jelennek meg, ahol a beteg nem veszi észre, illetve idővel ezek a kiütések is eltűnnek - minden kezelés nélkül. Összegezve: a fertőzés kizárására a laboratóriumi vizsgálat nem hagyható el. Nem mindegy, hogy milyen laboratóriumban történik a vérvizsgálat, STD fertőzések diagnosztikájára akreditált helyen célszerű a laboratóriumi vizsgálatot végeztetni.


Tisztelettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[3250] P.Rita
2015-12-18 11:58:49
Tisztelt Doktornő!

Esetem nagyon hasonlít Tamás esetéhez, amelyet itt lentebb olvastam. Véradás után olyan leletet kaptam, melyen az anit-tp teszt reaktivitást mutatott. Szűrő laboratóriumi vizsgálat keretében 3 anti-tp tesztet végeztek, mely első két esetben reaktivitást mutatott, harmadszorra nem reaktív érték jött ki. Konfirmáló tesztként kiírt alternatív tesztet illetve immunoblot vizsgálatot nem végeztek, ezek a rubrikák üresek. Anti-tp konfermálási eredmény így a labor szerint: bizonytalan. Volt egy hosszabb laza jellegű kapcsolatom, amellyel a partner részét tekintve a monogámiát illetően vannak kétségeim, de az idén júliusban ez megszakadt, azóta nem létesítettem senkivel sem intim viszonyt. A szifilisz tüneteit nem tapasztaltam magamon, általános egészségem is jó. A kontrollvérvételre való várakozáson felül mást nem javasolt a leletet nekem átadó doktornő, de se a betegségről, se a tesztek elvégzésének módjáról, illetve az alternatív tesztek kihagyásáról nem ejtett egy szót sem, igazából teljes bizonytalanságban távoztam. Keressek egy privát labort ha nem bírom az idegőrlő várakozást? Köszönöm szépen a válaszát. Tisztelettel: P. Rita
[3229] K. Renáta
2015-12-14 20:17:02
Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megnyugtatott!

Tisztelettel:

K. Renáta
[3224] Dr. Szentandrássy Julia
2015-12-14 12:44:02
Kedves K. Renáta!



Valószínűleg Clostridium difficile fertőzésről van szó. / A kórokozó nevét csak hozzávetőlegesen adta meg./
A C.difficile anaerob baktérium, a normál bélflórában is jelen lehet. Hasmenést antibiotikum kezelés után, leginkább 60 éven felüli személyeknél okoz, különösen akkor, ha egyéb megbetegedés is jelen van / pl. jelen esetben az a betegség, amivel a kórházba került, ami ellen antibiotikumot kapott a hozzátartozó /. Az ilyen beteg elkülönítése azért szükséges, mert a széklete más, gyengült védekezőképességű beteget megbetegítheti, de más szintén C.difficile fertőzött beteggel együtt elhelyezhető a beteg, fertőző osztályra való áthelyezése nem indokolt. A C. difficile ép immunitású személyekre, vagy akár a kórházi személyzetre nem jelent fertőzés veszélyt. A levélben jelzett hasmenés oka egyéb kórokozó lehet, ami - nagy valószínűséggel - nem a kórházban fertőzte. A C.difficile fertőzést általában a saját bélflórában normál körülmények között is jelenlevő, az előzetes antibiotikum kezelés miatt azonban túlsúlyba jutó C.difficile baktérium okozza, tehát kiváltó oka az antibiotikum kezelés, a legtöbbször 60 éven felüli életkor, illetve a legyengült immun állapot. A hasmenéses fertőzések lappangási ideje órákban mérhető, semmiképpen sem lehet 10 nap. Fertőzéses eredetű hasmenéseknél valóban nem ajánlott az Immodium szedése / minél előbb távozik a széklettel a kórokozó, vagy a toxinja - annál jobb /, a Normaflór szedésének nem látó a racionalitását / az az ágens, ami a bélflóra baktérium arányát megváltoztatta, azaz a hasznos baktériumokat kiszorította, ugyanígy tesz a kívülről bevitt hasznos baktériumokkal is, nem tesz különbséget az eredendően bélben levő és a gyógyszerben bevitt hasznos baktériumok között/. A C.difficile által fertőzött személy környezetében az ápoló személyzetnek azért kell fokozottan betartani a hygiénés szabályokat, hogy más, kórházban ápolt, kora, gyegült immunitása, illetve antibiotikum kezelés miatt rizikó csoportba tartozó betegeket meg ne fertőzzön. A C.difficile fertőzött beteget nem rizikó csoportba tartozó látogatók nincsenek kitéve fertőzés veszélynek. Ugyanígy a C.difficile esetleges hordozása sem jelent veszélyt. / Egészséges gyermekek nem kis számban hordozzák a C. difficilét./ Mindezek alapján a többi kérdésre / a kontaktok széklet tenyésztésének szükségessége, a kontaktok fokozott fertőtlenítése, kontaktuskerülés, stb. / : egyértelmű NEM a válasz.

Tisztelettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[3218] Dr. Szentandrássy Julia
2015-12-14 09:35:06
Kedves Renáta!


Ezek a panaszok nem nélkülözhetik a szakorvosi vizsgálatot.
"Visszatérő hólyaghurut" - nem biztos, hogy hólyaghurut, lehet, hogy húgycső gyulladás: kicsit mások a tünetek, és más a kórokozó.
A visszatérő hólyaghurut " felfázás? " diagnózisnál / orvos - ne a beteg- állítsa fel a diagnózist / fennáll a veszélye a vesemedence gyulladásnak. Korrekt, ismételten végzett vizeletvizsgálat, vizelettenyésztés, UH vizsgálat segíti az orvosi diagnózist. A leggyakoribb kórokozó az E.coli.
A húgycső gyulladás, ami társulhat hüvelyi folyással, ritkábban társul pozitív vizelet vizsgálati lelettel, a kórokozó többnyire rutinszerűleg nem tenyészthető / tehát nem az E.coli/, -leggyakrabban valóban a C. trachomatis, vagy a M. genitalium okozza- . Hüvelyi folyásnál a kenetvizsgálat minden esetben szükséges, mert folyást nem csak bakteriális kórokozó, hanem pl. gomba, esetleg T.vaginalis is okozhat, ezeknek pedig az antibiotikum érzékenysége a baktériumokétól különböző. A kenetet nőgyógyász veszi le, ugyanis a mintavétel módja, körülményei fontosak. Laboratóriumunkban nem dolgozik nőgyógyász szakorvos, ezért hüvely kenetvételt sem tudunk vállalni, de a szakszerűen levett hüvelykenet vizsgálatát - természetesen - a laboratóriumunk elvégzi. A kenet alapján lehet a további vizsgálatok irányába mozdulni, ha tenyészthető baktérium, vagy gomba a feltételezett kórokozó, akkor tenyésztéssel és antibiotikum érzékenységi vizsgálattal, ha Trichomonas, akkor adott antibiotikum alkalmazással, ha a feltételezett kórokozó nem tenyészthető rutinszerűleg, akkor van helye a C. trachomatis antigénvizsgálatnak / érzékenység kb. 80%-os /, a specifitás majdnem 100%-os /, vagy elvégezni a C. trachomatis, ill.a Mycolasma PCR-t - nőgyógyászati mintából /nőgyógyász veszi le / , itt az érzékenység 100%-os, de a specifitás ennél rosszabb. A vizsgálati palettán szereplő, vérből vizsgálható ellen-anyagvizsgálatokról / ezeknél az adott kórokozó ellen termelődött specifikus ellenanyagok jelenlétéből következtetünk a fertőző ágensre / a következőket jó tudni: A C. psittaci és a M.pneumoniae, a papagálykór, illetve az aspecifikus tüdőgyulladás kórokozója, tehát nem ide tartozik, míg a C.trachomatis hüvelyfertőzésről jó annyit tudni, hogy esetében ritkán jelenik meg szisztémás ellenanyagválasz, ezért a C.trachomatis IgG, IgM,IgA általában negatív C.trachomatis okozta hüvelygyulladásban, ill. húgycsőgyulladásban, és ugyanez igaz a Mycoplasma hüvely-, ill. húgycsőgyulladásra is. Nagyon nehéz a helyzet akkor, ha egyszerre van visszatérő hólyaghurut- valamilyen bakteriális kórokozótól, és emellett van hüvelygyulladás - más - esetleg nem bakteriális- kórokozótól.
Ezért a javasolt sorrend:
1. Orvosi vizsgálat
2. Laboratóriumi vizsgálatok
Vizeletvizsgálat
Vizelettenyésztés
Vér laboratóriumi vizsgálata / ha az orvos szükségesnek tartja /
Vizelet bakteriológiai tenyésztése
UH vizsgálat / ha az orvos szükségesnek tartja /
3. Nőgyógyász szakorvosi vizsgálat
Hüvely kenet vizsgálat
Hüvelyváladék tenyésztése / ha az orvos szükségesnek tartja/
C.trachomatis,Mycoplasma PCR -nőgyógyászati mintából - ha az orvos szükségesnek tartja.
Megjegyzés: A diagnosztikai célból kért laboratóriumi vizsgálatokat célszerű orvosnak indikálni / mint ahogy a gyógyszertárban árult gyógyszerek nagy részét is csak orvosi rendelvényre adják ki /. A helyes diagnózis felállításához a szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Tisztelettel:
Dr. Szentandrássy Julia
[3206] K. Renáta
2015-12-11 16:42:40
Tisztelt Doktornő!

Clostridiummal fertőzött beteget látogattunk meg kórházban, de akkor még nem tudtuk, hogy milyen fertőzéstől szenved, csak azt, hogy hasmenéses. Személyes kontaktusban voltunk vele több alkalommal is, a családból többen is. Mikor kiderült, hogy mi okozza a hasmenést, a kórházban karanténbe rakták. Miután találkoztam a fertőzött beteggel, 11 nappal később volt egy hasmenésem, ami híg, vizes és bűzös volt, két alkalommal. Nagyon megijedtem, elkezdtem szedni napi kettő Normaflort és bevettem aznap két Imodiumot. Most már tudom, hogy az Imodium nagy hiba volt! Ez volt hétfőn, azóta megszűnt a hasmenésem. Kedden nem is volt székletem, azóta néha kisebb bélmozgásokat érzek, de a széklet azóta nem volt híg. Ön szerint megfertőződtem? Hasmenéses széklet hiányában lehet vizsgálni a fertőzés tényét normál székletmintából? És a többi családtagnál is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot? A beteg, aki átesett a fertőzésen azt olvastam, hordozóvá válik. Mennyire kell tartanunk Tőle, hogy ne fertőződjünk el, ha még ez nem történt meg? Tarthatunk vele olyan kontaktust, mint korábban (kézfogás, puszi stb.)? A ruháit elkülönítve kell mosni egy életen át? Milyen kéz ill. egyéb fertőtlenítők hatásosak a fertőzés kivédésére?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: K. Renáta
[3186] Renáta
2015-12-09 09:48:58
Tisztelt Centrum Lab Kft!

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy körülbelül fél éve visszatérő hólyaghuruttal, felfázással és hüvelyi folyással küzdök. Olvastam, hogy ezt akár okozhatja Clamydia is.A viszgálataik közül olvastam, hogy vérvételből az alábbi fajtákat lehet kimutatni, érdeklődnék, hogy ezek közül melyik az amelyik a tüneteimet okozhatja, és melyiket érdemes vizsgáltatni :
Clamydia psittaci IgG, IgM, IgA AT, Chlamydia trachomatis IgG, IgM, IgA AT, Chlamydia pneumoniae IgG, IgM, IgA AT ?
Továbbá láttam, hogy Mikrobiológiai vizsgálat során Chlamydia trachomatis (antigén kimutatás gyorsteszttel) is kimutatható, ez a vizsgálat hogyan történik, illetve megbízhatóbb-e az előzőektől?
Továbbá a hüvelyváladék vizsgálata festett kenetben (festés és értékelés), hozott kenetből történik vagy lehetőség van Önöknél ennek levételére is?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
[3161] Dr. Szentandrássy Julia
2015-12-02 08:21:30
Kedves Janka!


Látatlanban nem tudok válaszolni. Fontos lenne tudni azt, hogy mit lát a torokban a szakember. Kellene tudnom, hogy van-e mandulája. Jó lenne tudni, hogy jelenleg van-e láza, ha igen, milyen annak jellege / napszakonként ugráló, egy-egy nap kihagyás után visszatérő, esetleg állandó /. Ha van láza, vagy hőemelkedése, célszerű lenne torok tenyésztést végeztetni, de úgy, hogy az antibiotikum elhagyása után 1 héttel véve mintát. Kellene egy vérkép vizsgálat kvalitatív vérképpel. Szükséges lenne tudni, hogy vannak-e tapintható nyirokcsomók, esetleg bőrkiütés. Van-e egyéb légúti tünet / köhögés, orrfolyás /? Van-e a környezetben bōlcsödés, óvodás, vagy iskolás gyermek? Hányadik terhességi hétben van? Megtōrténtek-e a terhességi laboratóriumi vizsgálatok, milyenek ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei?
Sajnálom, hogy a kérdésekre csak további kérdésekkel próbálok válaszolni, de felelősséggel orvosi vizsgálat nélkül nem nyilatkozhatok, illetve csak annyit tehetek, hogy felhívom a figyelmet azokra a dolgokra, amelyek megválaszolása az eredményes kezeléshez elengedhetetlen.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[3141] Tóth Janka
2015-11-28 18:22:13
Tisztelt doktornő!
Szeptember közepén megfázásom volt torokfàjàssal, 37,5 hővel. Kismama lévén hàziorvosunk nem írt fel semmit, csak méz és sok folyadék fogyasztàst. Húsz éve van pollenallergiàm, de amint kiderült a terhesség a Aeriust javaslatra abbahagytam. Az allergiás tünetek mellé a torokfàjàs a 37,2-3 hővel megmaradt. Októberben jött egy felfàzás, mikrobiológus kitenyésztette vizeletből és hüvelyből az E.colit, kaptam Cefzilt. Ugy éreztem ez hasznàl a torkomnak is. Ismételt tenyésztések negatívak lettek. Kis torokfàjás még maradt. Ez sajnos ahogy telt az idő megint visszajött és azóta tart. A hàziorvos làtta hogy "csúnya lepedékes a torkom" de nem adott rá semmit. Persze a fàjdalmat enyhítendő, próbàltam s szopogatós tablettàkat, gargalizálni Glikosepttel, sóval stb, hosszu tàvon eredménytelenül. Mentem fülorrgégészhez, vett tenyésztést, gombàt mutatott. Nem irt fel semmit, vàrjunk hátha elmúlik. Mikrobiologus vett ujabb mintàt, gomba és bakterium is negativ. A torokfájás még mindig megvan. Az Sztk laborleleteim az orgos szerint jók. Hàziorvos mégiscsak irt fel Klacidot, hosszas vivodàs utàn elkezdtem szedni. Közben gondolkodom tovàbb... Mitől lehet ez a torokfàjàs? Félek az ősszel nem kezelt torokgyulladàs fertőződött el ami az allergiàm miatt csak súlyosbodott. A tenyésztések lehetnek tévesek? Pl a manulàból a gégész nem próbált kipréselni anyagot, vagy csak "torokváladék" is ugyanazt a célt szolgálja? Esetleg a torokfertőtlenítők, bioparox stb befolyàsolják a tenyésztést? Érdemes ismételni? Milyen vizsgàlatra menjek el hogy végre meggyógyuljon a torkom? Vérvétel? Torok kenet?
Kérem szíves véleményét és javaslatát!
Köszönettel: Janka
[2946] Dr. Szentandrássy Julia
2015-10-27 09:57:34
Kedves Szabina!



Tekintve, hogy a Parvovírus IgM 90 - 100 napig van jelen a vérben, utána többnyire eltűnik, az IgG antitest viszont az élet végéig fennmarad, az IgM negatív, IgG pozitív esetek régebben / 90 -100 napnál régebben /átvészelt fertőzésre utalnak. Természetesen, a kûlönböző laboratóriumok által használt tesztek érzékenysége és specifikussága különböző, ezért a szerológiában aktuális fertőzés kizárására 2 időpontban - 2-3 hét időkülönséggel - levett vérmintát használnak, hogy a tendenciát, azaz jelen esetben az IgG szint állandóságát a régebben, évekkel ezelőtt átvészelt fertőzés esetében láthassuk. / Esetleges aktuális fertőzésben az IgG szint emelkedik. /
Parvovírus szerológiában aviditási tesztet nem fejlesztettek ki. A vírus direkt kimutatására PCR vizsgálattal - van lehetőség, ennek a vizsgálatnak leginkább terhességben van szerepe, amikor az ellenanyag megjelenése előtt pl. az expozició után 1 héten belül akarunk diagnózishoz jutni. Pozitív esetben a PCR vizsgálat a Parvovírus infekciót igazolja, negatív esetben azonban nem zárja ki.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2938] Szabina
2015-10-25 19:22:16
Tisztelt Doktornő!
Parvovírus B19 vizsgálat eredménye szerint, IgM értékem negatív, IgG pozitív. Tüneteim miatt rengeteg immunológiai és egyéb vizsgálaton átestem. Immunológus Parvovírus fertőzés maradványtüneteire gyanakszik. Milyen módon állapítható meg, hogy mikor történhetett a fertőzés, ha az IgM értékem negatív? Létezik parvovírus esetén aviditás vizsgálat? És real-time polimeráz láncreakció vizsgálat? Ezek mire szolgálnak pontosan? Válaszát nagyon köszönöm!
[2823] Dr. Szentandrássy Julia
2015-10-07 11:24:16
Kedves Péter!

Betegvizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. Feltétlen STD szakorvoshoz kell fordulnia / pl.OBNI STD szakambulancia /, az orvos indikálni fogja a megfelelő laborvizsgálatokat.
A klinikai kép, illetve meghatározott labor paraméterek alapján - az esetleges fertőzés ilyen korai szakban is diagnosztizálható. Mindenképpen az országos központot / OBNI/ vagy a Bőrklinikát javaslom, mert a nagy, országos intézményekben több lehetőség van a korrekt kivizsgáláshoz, ill. a helyes gyógykezeléshez / az anyagi, ill. a szellemi erőforrások ezekben az intézményekben koncentrálódnak/.


Tisztelettel:
[2793] Péter
2015-10-02 23:12:56
Kedves Doktornő!

30 éves férfi vagyok.

Szeptember 23-án volt részem egy másik férfi által orális kényeztetésben (gumi nélkül).

30-án pedig egy másik férfi óvszerrel az ujján behatolt a végbelembe, majd péniszével ugyanilyen módon járt el. Az együttlét során kölcsönösen történt orális kontakt, gumi nélkül úgy éreztem sikosítósan.

A 30-ai esemény előtt fájdogálni kezdett a hasam, hasmenés alakult ki, sűrűbb vizelésem volt. Most is fájdogál, hasmenés van. Továbbá a makkom, illetve a fitymát lehúzva róla alatta a bőr vörösebb lett az utóbbi együttlét óta.

A hasamon megjelent 2 kisebb apró pirosos pötty.

Az első eset előtti héten meg voltam fázva, folyt az orrom, fájt picit a torkom. Most néha előfordul az orrfolyás, hányingerem van, fáj a hasam.

Ezek mire utalhatnak? Hogyan lehetséges kivizsgálni? Ki lehetne mutatni a fertőzést ilyenkor már?

Köszönettel:

Péter
[2780] Dr. Szentandrássy Julia
2015-10-01 10:39:59
Tisztelt Vettami!

Ha valaki Herpes vírussal / pl. HSV1 , HSV2 / fertőződött, akkor a vírus a szervezetben túlél, egész életen át jelen lesz a gerincvelői idegdúcokban megbújva.

Az ellenállóképesség gyengülésekor / egyéb vírus-, vagy bakteriális fertőzés, fizikai megerőltetés, erős UV sugárzás, stressz, álmatlanság / alvó fázisból aktív fázisba kerül, és a jellegzetes tüneteket okozza. A vírust kimutatni molekulárbiológiai módszerrel az elváltozásból lehet, de erre a vizsgálatra többnyire nincs szükség, mert a tünetek nagyon jellegzetesek.

A vírus ellen specifikus ellenanyag termelődik, általában ezt az ellenanyagot szokták meghatározni. Az ellenanyag a vírusfertőzés után néhány héttel a vérből kimutatható, és ez az ellenanyag az egész élet során mérhető -laboratóriumi módszerrel - így lehet igazolni azt, hogy a vírussal a fertőződés az élet során valamikor megtörtént.

Jelenleg ennek az ellenanyagnak a kimutatását javaslom, a vizsgálat neve : anti HSV2 IgG.

Amennyiben nem TB finanszírozottan kéri a vizsgálatot, a TAJ szám megadása nem szükséges.

Ha az eredmény pozitív, a korábban lezajlott, valószínûleg genitális herpes /HSV2/ fertőzés igazolható.

A későbbiekben, évekkel a fertőzés után is nagy jelentősége van a vizsgálatnak, mert a vírushordozó személy / leginkább a tûnetek kiújulásának szakaszában, de tünetmentes szakban is / fertőz, illetve a terhesség alatt, vagy leginkább a szülés során - a magzat fertőződhet, és ez a fertőzés a magzatra nézve életveszélyes.

Ami a többi fertőzést illeti, HIV, syphilis hepatitis B fertőzés / amennyiben nincs oltva hepatitis B ellen, vagy az oltás nem eredményes / korrekten csak 2 időpontban levett mintával lehet kizárni.

Chlamydia fertőzöttség igazolására/kizárására nőgyógyász által levett mintából, antigén kimutatáson alapuló, vagy molekulárbiológiai módszerrel végzett vizsgálatot célszerű végeztetni.

A gonorrhoea fertőzés jellegzetes, látványos tûnetekkel jár, legikább a tünetekből illetve a klinikai képből diagnosztizálható.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2762] Vetesi Tamara
2015-09-29 22:33:01
Tisztelt Cim!

Erdeklodni szeretnek, hogy hogy ki lehet-e mutatni a genitalis herpesz virust ugy, hogy mar elmultak a tuneteim? ..es ha igen, melyik az a vizsgalat? Valamint mindenkeppen kell-e hozza TAJ szam?

A tortenet rovid, vmi kijott a sex utan 7 nappal a hatsomon, elmentem a dokihoz,vett mintat majd elkuldott a bor es nemi gondozoba. Kozolte, hogy akar lehet genitalis herpesz, vagy ovsomor is. Kaptam aclovir 800 mg. Amugy nem fajt, nem viszketett....csak nagyon beteg voltam. Volt idopontom, de nem tudtam elmenni, majd mire eljutottam (az eset utan 9 het) , mar elmult a problemam. MInden mas vizsgalatom negativ lett, gonnorhea, clamidia HIV....stb... Visszamentem a dokihoz ,mondtam neki h nezze meg hogy mi lett az eredmeny, mert ez az egyetlen eselyem, hogy meg tudjam miujsag. Kozolte, nem tudja miert, de ugy tunik nem lett elkudve vizsgalatra a kenet.

Ez volt kb. fel eve, azota semmi tunetem nem volt...de tudom, h ez nem jelent semmit.

Koszonom a valaszt.


Udv: Vettami
[2728] Dr. Szentandrássy Julia
2015-09-21 11:09:36
Kedves Csaba!


A fertőzések laboratóriumi módszerrel való kizárása mindig 2 időpontban levett mintából történik. A 2 időpont között eltelt idő a kérdéses fertőzésekre jellemző un. ablakperiódustól / a fertőzésre utaló ellenanyagok, esetleg antigének vérből való kimutathatóságához szükséges idő / függ.

HIV fertőzésnél ez az idő általában 2-3 hét / a laboratórium által használt teszttől is függ /, syphilis esetében 5-6 hét, de a klinikai tünet, a kórokozó behatolásának helyén keletkező fájdalmatlan fekély a laboratóriumi jeleket általában megelőzi.

Jelen esetben a fertőzés / syphilis, HIV / biztonságos laboratóriumi kizárása 2. mintával történhet. A 2.minta vizsgálata az 1. mintavétel után 5-6 héttel javasolható.

A negatív eredmények a legritkábban jelentenek 0,0 mért értéket, mivel az ellenanyag, vagy antigén kimutatáson alapuló módszerek, mint a jelen esetben használt módszerek, nem egy adott vegyület analítikai kimutatásán alapulnak, mint pl. a vércukor mérés, hanem antigén -antitest rekción, ahol szinte mindig van valami más ellenanyaggal, antigénnek való keresztreakció. Ezeknél a vizsgálatoknál nem annyira a mért ellenanyag, vagy antigén mennyisége a fontos, hanem a tendencia: ezért is fontos a 2. időpontban történő mérés.

A laboratórium - természetesen - csak adott fertőzésre tud választ adni, jelen esetben a syphilis ill. a HIV zárható ki - laboratóriumi módszerrel: más STD fertőzésekre más vizsgálatok, más ablak periódussal, illetve orvosi vizsgálat - szükségesek.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2710] Csaba
2015-09-17 17:45:01
Azért írok magának, mert még tavaly 2014 augusztus közepén (aug 15.-én) Orálisan elégített ki egy roma prostituált Hajdúböszörménybe. egészen pontosan 33 nappal később szeptember 17.-én elmentem Debrecenbe a bőr-és nemi beteg gondozóba, ahol vért vettek tőlem. A vért Pestre a Synlab Budapest Diagnosztikai Központ Mikrobiológiai Laboratóriumába küldték el. 1 hét után meg is kaptam, a negatív eredményt. Azóta eltelt több mint 1 év és a napokban olvastam valahol a neten, hogy az eredmény lehet fals negatív is. Fogalmam sincs, hogy ebben az intézményben mennyire számít korszerűnek ez az eredmény 1 hónap, vagyis 33 nap után, mert valahol 6-8 hetet írnak, illetve 3 hónap után a teszt megismétlését javasolják, de az én orvosom nem javasolt semmit! Akkor ezek szerint nem is kell megismételtetni? Az eredményben az az ijesztő, hogy bár negatív, még sem teljesen 0 értékek jöttek ki. Ez jelentheti azt, hogy esetleg fals negatív? Azóta egyébként senkivel sem létesítettem szexuális kapcsolatot, sőt egyenesen halálfélelmem van, hogy korai volt a tesztet, megcsináltatni nem egészen 1 hónappal az eset után. Egyáltalán ezek a tesztek képesek alig 1 hónap múltán egyértelműen negatív eredményt adni? A biztonság kedvéért leírom az eredményeim:

Hiv-1,2 antitest, Hiv-1 antigén/ ECLIA: 0,16 negatív

Treponema pallidum IgG/IgM/ELISA: 0,6 negatív

Treponama pallidum/ Syphilis RPR (Omega): - negatív

A legfontosabb kérdésem az volna, hogy ez abszolút megbízható negatív eredmény, vagy 33 nap után ez még korai volt, és meg kell ismételni?Ugye ez nem fals negatív eredmény? Miért nem 0 az ECLIA és az ELISA vizsgálatok eredménye? Ez azt jelenti, hogy bennem van a vírus, de még nem elég nagy számban? Már 2 hete szorongok és idegeskedek, hogy mit jelentenek ezek az értékek. Nyugtasson meg, hogy ugye ezek az adatok 100%-ban megbízhatóak!

Válaszát előre is köszönöm!
[2676] Dr. Szentandrássy Julia
2015-09-13 09:20:30
Kedves Tamás!

Az abszolút specifikus reakció a Western blot, ami IgM-ben / a fertőzés korai szakaszában vizsgálják/ és IgG-ben / a fertőzés későbbi szakaszában vizsgálják/ is negatív. Ennek alapján - a laboratóriumi visgálatok szerint - nem fertőzött. Syphilisnél nagyon fontos a klinikai tünet, ami a laboratóriumi jeleket többnyire megelőzi: a
behatolási kapuban, az expozició után 2-3 héttel, fájdalmatlan fekély jelenik meg, ami kb. 3 hét alatt eltűnik.
Ha tehát ilyen tünetet nem észlelt, és a jelenlegi laboratóriumi lelettel rendelkezik, nagy valószínűséggel nem fertőződött syphilissel. Az első teszt, ami reaktív lett, szűrőteszt, és mint minden szűrőteszt -hogy egyetlen pozitív eset sem legyen felderítetlen - túlérzékenyre van állítva; tehát álpozitív eredmény lehetséges. A vizsgálat ismétlését
azért javasolták, mert minden ellenanyagvizsgálatnak /ezek is azok/ van egy un. ablak periódusa, amikor a laboratóriumi vizsgálatok MÉG negatívak, a fertőzés még nagyon "friss" - nem volt még elég idő az ellenanyag képződéshez. Ezért a fertőző betegségek teljes biztonságban való kizárásához, 2 időpontban levett minta a célszerű.

Az ablak periódus syphilis esetében kb. 5-6 hét - az expozició után. A 2.-3. héten - az expozició után- azonban már a fájdalmatlan fekély, amennyiben a fertőzés megtörtént: megjelenik. Ezért- klinikai tünet /fekély/ nélkül - a jelenlegi laboratóriumi vizsgálat a syphilis fertőzést nagy valószínűséggel kizárja. Teljes biztonsággal való kizárásához - tekintetbe véve az ablak periódust, illetve azt, hogy az esetlegesen eltérő sexuális szokások miatt az elváltozás olyan helyen is megjelenhet, ahol nem látható, 2. minta
vizsgálata szükséges.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2662] Tamás
2015-09-09 21:11:03
Kedves Doktornő!Véradásnál olyan nem specifikus antitesteket találtak nálam,ami akár Szifiliszre is utalhat.Az orvos tájékoztatott,hogy ez keresztreakcióra is utalhat.Életvitelemnél fogva kizártnak tartom a Szifiliszt.A kérdésem az lenne,hogy milyen más betegségek jöhetnének még szóba és javasolja-e hogy a háziorvosomat felkeressem,mert a véradónál csak a Szifiliszt akarják kizárni?Három hónap elteltével kell jelentkeznem újra a véradó állomásnál.Sajnos nem tudom már,hogy melyik volt a pozitív.A leletemen amit kaptam csak ezek találhatók meg:anti- TP szűrővizsgálat-reaktív,anti-TP IGM Western blot-negatív,anti-TP IgGWestern blot-negatív,VDRL IgM Western blot-negatív,VDRL IgG Western blot-negatív.Köszönöm!Üdvözlettel:Tamás
[2634] Dr. Szentandrássy Julia
2015-09-06 09:04:43
Kedves Attila!


Jelen esetben az időfaktornak nincs jelentősége: a PCR vizsgálat az elpusztult kórokozót ugyanúgy kimutatja, mint az élőt. Probléma lehet azonban a minta jellege: vizeletben kisebb a kórokozó sűrűség, ezért a vizelet PCR lehet álnegatív. Leginkább megfelelő a húgycsőből, un. cytobrush-sal levett minta. A M. genitalium része a normál flórának, így álpozitív PCR lelet erre a kórokozóra vonatkozóan - lehet.
Fontos, hogy vannak-e tünetei: pl. folyás. A PCR vizsgálat nem terjedt ki minden lehetséges kórokozóra, a felsoroltakon kívül más kórokozó is / pl. N.gonorrhoeae / is szóba jöhet.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2620] Szabó Attila
2015-09-02 19:20:47
Kedves doktornő!
3 hete csináltattam std vizsgálatot
chlamydia ureaplasma mycoplasma trichomonas PCR és QPCR
Az eredmény negatív lett.
Kérdésem az lenne h lehet e álnegatív az eredmény ha a mintát 18-án vették le és a laborba 21-én került be a minta. Ennyi idő után lehet egyáltalán kimutatni valamit?
Nem volt kis költség és nem értem h miért ilyen lassan ért oda a laborba a minta.

Köszönöm!

Üdvözlettel:

Szabó Attila
[2538] Mónika
2015-08-18 08:53:59
Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm ezt a hosszasan kifejtett, kielégítő választ. Laikusként azonban nem tudom, hogy kell-e aggódnom a babám miatt? A 4d-s uh-on a gyermek makk egészségesnek látszik, korának megfelelően fejlődik, a szonográfus azt mondta a magzatvíz mennyisége nem kórosan sok, még majdnem belefér a normális mennyiségbe. Az orvosom azt mondta, a gyógyszeres kezelés magzatkárosító hatású, így Ő nem foglalkozott tovább vele.

Köszönöm.

Üdvözlettel:
Mónika
[2534] Dr. Szentandrássy Julia
2015-08-15 21:26:37
Kedves Mónika!


A Rubeola szerológiai szűrés javasolt ideje a 12. grav. hét előtti időszak. A 25. grav. hétben - laboratóriumi módszerrel - már csak az állapítható meg, hogy a terhes megszerezte a Rubeola elleni védettséget / vagy védőoltással, vagy a fertőzés átvészelésével / de a védettség megszerzésének ideje / terhesség előtt? terhesség korai szakaszában? / nem állapítható meg. Hasonló a helyzet a CMV szerológiai lelettel: A CMV szerológiai vizsgálatot a 16. grav. hét betöltése előtt célszerű végezni. Jelenleg a CMV IgG pozitívitás mellett CMV IgM pozitívitás van: az IgG inkább régebbi fertőzésre, az IgM inkább aktuális fertőzésre utal. Nehezíti a helyzetet, hogy az IgM akár egy több évvel ezelőtt történt fertőzés után is fennmaradhat. Az elvégzett CMV IgG aviditás magas, azaz ennek alapján a fertőzés 4 hónapnál régebben történt, de ez az időszak jelentheti a terhességet évekkel megelőző időszakot, de a terhesség korai szakaszát is - ezért célszerű ezt a vizsgálatot a 16. grav. hét betöltése előtt kérni; ez esetben a "4 hónapon túli fertőzés " megfogalmazás a terhesség alatti fertőzést kizárhatná.Tekintve, hogy az UH vizsgálaton eltérést találtak, valamint a terhesség alatti CMV fertőzés ideje szerológiai módszerrel nem állapítható meg - ezért a terhesség alatt CMV fertőzés lehetősége jelen vizsgálatokkal nem zárható ki. További vizsgálatok, pl PCR vizsgálat szükséges. A parvovírus ellen szintén van ellenanyaga, ezen a fertőzésen is átesett, de a terhesség alatt történt fertőzés kizárására - 3 hét eltelte után - 2. minta mérése szükséges, hogy az ellenanyagszint időbeli alakulásának tendenciáját lássuk; állandó ellenanyagszint mellett aktuális fertőzés nem valószínű. / A parvovírus inkább a 2. trimeszterben okozhat magzati ártalmat, az esetleges fertőzésre utaló kórelőzmény, ill. az UH vizsgálat ismerete fontos. / A Toxoplasma szerológiai szűrést is a 16. grav. hét betöltése előtt célszerű végezni, bár a terhesség későbbi szakaszában átvészelt fertőzésnek ís lehet jelentősége. Ha - mint jelen esetben- a gravida a 16. grav. héten túl van, és Toxoplasma IgG és IgM negatív ; követni kell a szerológiai státusát legalább 2 havonként ismételt szerológiai vizsgálattal. Ha IgG pozitív és IgM negatív, a vizsgálatot 3 hét múlva meg kell ismételni, hogy a tendenciát látni lehessen, illetve már az első mintából elvégzik az IgG aviditás mérést, ami arra ad választ, hogy a fertőzést 4 hónapon belül, vagy 4 hónapnál régebben szerezte a gravida. Ha 4 hónapon belüli fertőzés a valószínű, antibiotikum kezelést kell kezdeni. Ha 4 hónapnál régebben történt a fertőzés, akkor az lehetett akár évekkel a terhesség előtt átvészelt fertőzés, de lehetett az első trimeszterben történt fertőzés is. Ez esetben is célszerű az antibiotikus kezelés. Ha IgG negativ es IgM pozitív; az lehet aktuális fertőzés, de lehet IgM keresztreakció is; ez esetben is fontos a második minta - 3 hét múlva - , aktuális fertőzéskor a 2. mintánál már megjelenik az IgG pozitívitás is. Ha a 25. grav. héten a Toxoplasma IgG és IgM pozitív, szintén szûkséges a 2. minta az ellenanyagképzés tendenciájának megfigyelése céljából, de fontos az avidtás vizsgálat az 1. mintából / 4 hónapon belüli, vagy 4 hónapon túli fertőzés megállapításához / . Az IgM pozitívitás aktuális fertőzés jele lehet, de figyelembe kell venni azt, hogy az IgM specifitása, szenzitivitása is alacsony, gyakori a keresztreakció, ill. nem ritka, hogy egy évekkel korábban szerzett fertőzés után sem tűnik el / ahogy azt az IgM ellenanyagtól elvárnánk / hanem évekig, akár az egész élet során fennmarad / perzisztáló IgM /.
Összegezve: a javasolt időszakok túllépése miatt a laboratórium lehetőségei a terhesség alatt esetlegesen történt fertőzések kizárására, vagy valószínűsítésere : szűkek. További klinikai vizsgálatok szükségesek

Sajnos, a Toxoplasma szerológia eredménye lemaradt az e-mailból, ezért igyekeztem minden lehetőségre kitérni.


Üdvözlettel:


Dr. Szentandrássy Julia
[2512] Mónika
2015-08-13 18:51:03
Tisztelt Doktornő!

Az alábbi eredményeim születtek a terhességem 25. Hetében. A vizsgálatot vmivel magasabb mennyiségű magzatvíz miatt készìtették:
CMV IGM 0,306 POZITÍV
CMV IGG 2,169 POZITÍV
CMV IGG AVIDITÁS 0,96 MAGAS AVIDITÁS
PARVOVÍRUS B19 IGM 2,3 U NEGATÍV
PARVOVÍRUS B19 IGG 73,3 U POZITÍV (átvészeltség, Igg maradványantitest
RUBEOLA IGM 0,020 NEGATÍV
RUBEOLA IGG 1,614 POZITÍV (rubeola átvészeltséf vagy vakcináltság
TOXOPLAZMA gondii IGM <3.00 NEGATÍV
TOXOPLAZMA gondii IGG <3.00 NEGATÍV (toxoplazma gondii fogèkonyság, szeronegativítás.

Magas aviditás miatt a 3 hónapon belüli primer CMV fertőzés nem valöszínű.
A CMV specifikus IGM pozitivitása miatt reaktiválódott fertőzés lehetősége nem zárható ki.

Legyen kedves konyhanyelven elmagyarázni mert számomra érthetelen de egyben rémisztő is.
Segítségét előre is köszönöm!!!

Údvözlettel: Mónika
[2422] Dr. Szentandrássy Julia
2015-07-25 15:57:46
Tisztelt Barna Erika!



A mintavétel attól függ, hogy a test melyik helyéről akarunk tenyészteni. / hüvely, torok, bőrfelszínen, köröm / . Körömgomba esetén egyszerű körömvágással nyert körömdarabkákat kell tiszta tartályban, pl. gyógyszeres dobozkában, vagy akár steril vizeletes tartályban, vagy egyszerű levélborítékban beküldeni. Nyálkahártyákról, bőrfelszínről a mintavétel hasonló a bakteriológiai mintavételhez.


Üdvözlettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2387] Barna Erika
2015-07-19 17:09:45
Hogyan történik a mintavétel, valamint a mintaleadás a \"Fonalas\", ill. \"Sarjadzó gomba tenyésztése\" vizsgálatokhoz?
[2156] Mikolics Cintia
2015-05-28 12:05:11
Ez megnyugtató, köszönöm szépen.
[2155] Dr. Sátori Anna
2015-05-28 11:47:20
Tisztelt Mikolics Cintia!

Én is úgy gondolom, ha valóban minden rendben volt a leletben, ez a minimális emelkedés nem jelez problémát; a vizsgálat a vérlemezkék méretéről tájékoztat, jelentősen megnövekedett érték utalhat komolyabb betegségre. De mivel az általános vérkép-vizsgálat része az MPV, így nagy valószínűséggel ez rendszeresen ellenőrzésre kerül majd.

Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2152] Mikolics Cintia
2015-05-28 09:04:23
Kedves Doktornő!

A doktor akihez járok azt mondta, hogy a vérképem teljesen rendben van, viszont az átlagos trombocita térfogat 11.30 f/L. Ez mit jelent? mert elvileg 10 a maximum. Bajt jelent? Én vettem észre és eléggé aggaszt.
Előre is köszönöm :)
[2082] Dr. Szentandrássy Julia
2015-05-11 06:57:28
Kedves Dorina!


A S. pyogenes : kórokozó / kis zöld húsevő /, antibiotikus kezelése szûkséges, még akkor is, ha kis százalékban tagja lehet a normál torokflórának. Mivel a legtöbb esetben nincs lehetőség a torok - orr minta 2 órán belüli leoltására, a tenyésztés nem ritkán negatív, a streptococcusok könnyen elpusztulnak, illetve a normál száj-, ill. torokflóra baktériumai túlnövik. A K. pneumoniae - ebben a szituációban soha sem kórokozó.

Antibiotikus kezelés: amoxicillin napi 4x / akkor is, ha az van ráírva, hogy "duo", vagy Cechlor, esetleg Zinnat, vagy Supprax - naponta 2x. Az Augmentint, vagy Aktilt a legkevésbé ajánlom, mivel kiöli a bélflórát, ill. direkt bélfalkárosító hatása van. Ha mégis Augmentin, vagy Aktil mellett döntenek, azt minimum 3x kell adni naponta, akkor is, ha az van ráírva, hogy "duo".

A S. pyogenes a torokfájást magyarázza, különösen, ha a betegnek van mandulája / az un. tüszős mandulagyulladást okozza, amit nem kezelni több, mint nagyon nagy hiba - de ahogy írta, az antibiotikum rendelése megtörtént / .

Az orrfolyást a S. pyogenes fertőzés nem magyarázza, valószínűleg a megrendült immunitás miatt egyéb kórokozók is jelen lehetnek.
Mivel 2 hónappal ezelőtt volt a pozitív tenyésztési eredmény, jelenleg pedíg a torok tenyésztés negatív, én ismételt gégészeti vizsgálatot javaslok. Létezik egy gyors teszt, az un. BGSA teszt, ami 80% biztonsággal néhány perc alatt kimutatja, ha a torokban, vagy mandulában S.pyogenes van / a tenyésztés érzékenysége 80%-nál rosszabb/ , de a tüszős mandulagyulladás, a gennyes mandula - mindenféle laboratórium nélkül is biztonsággal felismerhető.
Az AST akut torok-, vagy mandula folyamatoknál lehet negativ - sőt a S.pyogenes késői hatásánál is - a vérkép az, ami feltétlen mutatja az akut bakteriális fertőzést: balra tolt vérkép. Jelenleg, ahogy írja, a vérkép normál, amikor a S. pyogenest kimutatták, valószínûleg nem volt az.
Összegezve: a legfontosabb a gégészeti vizsgálat, a mandulák / ha vannak / állapota. Gennyes mandulát kezelni kell antibiotikummal, akkor is, ha a tenyésztés negatív. Ismételt torok-orr tenyésztés megkisérelhető.
Az ízületi fájdalmakat a S.pyogenes fertőzés késői hatása magyarázhatja, belgyógyászati vizsgálat, szív meghallgatása, vizeletvizsgálat szükségesek. A normál antistreptolysin titer, a normál süllyedés nem szól a lezajlott S. pyogenes fertőzés ellen, a jelenlegi normál vérkép sem, ami a 2 hónappal ezelőtti vérképet illeti, annak balra toltnak kellett lennie - ha 2 hónappal ezelőtt volt vérképe.Tehát jelenleg a S. pyogenes fertőzésnek / ami annak idején nem volt kezelve /, mint gócnak a szerepét célszerű vizsgálni, gégészeti vizsgálattal.
Mivel valószínűleg lezajlott egy S.pyogenes fertőzés 2 hónappal ezelőtt, ami nem lett kezelve, gondolni kell ennek a baktériumnak az időben távolabbi, közvetett hatásával, ezért kell megvizsgálni a szívet, a vesét / vizeletvizsgálat/ .
Ha jól értem, vérkép, süllyedés, antistreptolysin mérés megtörtént, ezeknek a vizsgálatoknak megismétlése hasznos lehet. Az orrfolyást a S.pyogenes nem magyarázza, de valószínűleg a megrendûlt immunitás miatt egyéb kórokozók is szóba jöhetnek társfertőzésként. A S. pyogenes jelenléte a torokban, a kezelés elmaradása, az ízületi, gyomor-bél rendszeri panaszok azonban elsődleges feladatként a S.pyogenes eradikálását, illetve ennek a baktériumnak az időben későbbi, nem direkt hatásainak a kizárását teszik elsődleges feladattá.

Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[2059] Sz. Dorina
2015-05-05 15:35:29
Tisztelt Doktornő!
Hetek (v. hónapok) óta szenved a családom (férj+kisgyerek) vmilyen - visszatérő? - felsőlégúti betegségtől. Főleg orrfolyás, torokfájás, szem- és fülgyulladás, gyomor és bél panaszok, láz, enyhe ízületi fájdalom, váltakoznak. Ez így persze nem pontos leírás, de talán nem is lényeges. Alap vérképek negatívak (sülly., fvs, stb.). Férjemnél ASO neg. Nálam készült torok és orrváladék tenyésztés korábban 2 hónapja, akkor torokból Str.pyo. orrból klebs.pneu. tenyészett ki. Erre kaptam antibiot, amit nem szedtem be. Pár hét múlva megismételtem a toroktenyésztést és negatív lett. Két kérdésem lenne:
- Lehet-e fals negatív a toroktenyésztés? ASO-t érdemes-e nálam is csinálni?
- Milyen vérvizsgálatokat érdemes csinálni, amiből kiderülhet, mi van/volt bennünk? (vírus, baktérium stb.)
Köszönöm.
[1845] Dr. Szentandrássy Julia
2015-03-29 09:48:43
Kedves Andrea!


Az eredmény azt jelenti, hogy a 21. grav. hétben VAN T.gondii ellenanyaga, tehát valamikor a fertőzésen már átesett. A 21. grav. héten azonban a fertőzés ideje / Terhesség előtt? Első trimeszterben? / - ezzel az egy eredménnyel - nem állapítható meg. A terhesek T. gondii szűrésének javasolt ideje a 16. grav. hét előtti időszak. Jelenleg, a 21. grav. héten a laboratórium lehetőségei szűkûltek. Az aktuális / terhesség alatti / fertőzés lehetőség szerinti kizárására 2. vérminta vizsgálata szûkséges, az 1. vizsgálat után 3 héttel. A különböző időpontban történt mérések eredményei azonban csak akkor összehasonlíthatók és használhatók, ha ugyanabban a laboratóriumban készültek. A terhesek T.gondii szűrésekor nem csak IgG-t, hanem IgM-et is célszerű mérni. A 2 időpontban történt mérések értékelésekor mindkét immunglobulin osztály időbeni és egymáshoz viszonyított mozgását kell figyelembe venni. A laboratóriumoknak lehetősége van IgG aviditás mérésre, amelynek eredménye arra utal, hogy a fertőzés 4 hónapon belül vagy 4 hónapnál régebben történt / a vérvétel időpontját figyelembe véve/. Ezért kell az első mérést a 16. grav. hét előtt végezni.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[1844] Dr. Szentandrássy Julia
2015-03-29 09:46:25
Kedves Kitty!



Az esetleges hepatitis B vírus hordozásról a HBsAg és az antiHBcIgM vizsgálat ad felvilágosítást. Ezek a vizsgálatok a vírus behatolásától számítva 4-5 hét múlva válnak pozitívvá. Hepatitis C vírusfertőzést anti HCV vizsgálattal lehet kizárni, úgy látom, ez a tavaly májusi leletben megtörtént. Az anti HCV a kórokozó behatolásától számítva 3 hónap múlva válik pozitívvá. A 2015.03.17.-i lelet - sok más, nem májműködésre utaló vizsgálat mellett - negatív májfunkciós eredményeket mutat, de az esetleges hepatitis B vírushordozás szempontjából ezek a vizsgálatok nem informatívak: normál májműködésre utaló lelet nem zárja ki a vírushordozás lehetőségét. Javaslatom hepatitis B vírus hordozás kizárására: HBsAg és antiHBcIgM vizsgálat, az esetleges fertőzés időpontja után minimum 4-5 héttel.
Hepatitis C vírushordozás kizárása csak akkor érdemes, ha tavaly május óta hepatitis C vírussal fertőződhetett / vérkészítményekkel, műtét, vagy egyéb kórházi invazív beavatkozás útján/ - a kizárás anti HCV vizsgálattal történik, amely vizsgálatot az esetleges fertőzés időpontjától számítva minimum 3 hónap múlva érdemes végeztetni.


Tisztelettel:

Dr. Szentandrássy Julia
[1830] Andrea
2015-03-25 17:05:10
Üdvözletem!
Kérem vki segítsen értelmezni a toxoplazmozis eredményeket!
21hetes kismama vagyok!

Toxoplazma IgG:29,90 IU/ml. + tartomány: <7,50
Toxoplazma IgM:0,21 IU/ml. tartomány:<0,80

Nagyon félek!!!!! :(

Köszönöm szépen!!
[1819] Anonim
2015-03-24 00:39:29
Tisztelt Doktornő!
Hepatitis fertőzés esetén mennyi idő mùlva mutathatò ki biztosan az esetleges fertőzés. Illetve mely vizsgálatok elvégzése szükséges a teljes kizáráshoz?
Tavaly májusi leletem alapjàn Anti-Hbs negatìv. Anti-HCV negatìv.
2014. 10.31 Anti-Hbs negatîv.
2015.03.17 nagylabor leletem alapján;
Transzferrin 2,98, Nátrium 138, Kálium 3,9; Klorid 106; Össz kálcium 2,34; Magnézium 0,90; Foszfát 0,90; Vas 14,1; Transzferrin 2,98 g/l.
Transzferrintelîtet:19%
Glükőz 4,3
Össz bilirubin 10,7
Karbamid 2,6
Kreatini 59
Egfr 90, Got 18, Gpt 12, Ldh:301, Ck:70, Gamma-gt 16, Alkalikus foszfatàz: 13K3, Triglicerin:0,8, koleszterin 3,8; hdl-koleszterin 1,42, Ldh-koleszterin 2,02; hùgysav 236, összfehérje 73, albumin 44, Crp 0,6; protrombin INR 1,04; fehérvérsejt 7,3; neutrofil 66,5; limfocita 26,4; monocita 5,9; eozinofil 1,1%; bazofil 0,1%; neutrofil 4,87; limfocita 1,93; monocita 0,43; eozinofil 0,08; bazofil 0,01; vörösvérsejt 4,26; Hemoglobin 129; hematokrit 0,386; vvt átl térfogat 90,6; vvt átl. Hgb tart 30,3; vvt átl hgb kon 334; vvt. variáciôs ko 13,7; thrombocyta 205 g/l; trombocita átl.térf 12,3; retikulocyta 8,70; retikulocytaszám 37,10 g/l; Éretlen ret. frakc 5,30 %
Szeretném megtudni leleteim alapján 100%-ban kizárhatô-e a fertőzés, vagy szükséges még bármelyik vizsgálat elvégzése.

Nagyon várom válaszát. Segìtségét és fáradozását előre is köszönöm.

Tiszletettel
[1754] Dr. Sátori Anna
2015-03-07 18:50:48
Tisztelt Kulcsár Gabriella!


Laboratóriumunk nem végez fejbőr-diagnosztikát. Bőrgyógyászatokon érdemes érdeklődni felőle.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1753] Dr. Sátori Anna
2015-03-07 18:50:16
Kedves Tibor!


Az immunglobulinok normális értéke nem zárja ki fertőzéses betegség jelenlétét; erre más jellegű vizsgálatokból lehet következtetni, illetve számos fertőzés (akár Toxoplasma, Toxocara) kimutatására, közvetlenül is van mód.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos



Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg