Centrum Lab

Prosztata - PSA vizsgálattal kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[5814] Könczöl László
2016-11-06 09:36:56
10-éve sugár kezeltek prosztatarákkal.5-éve ,Hormon kezelés/Leuprorelin/ alatt állok. amelyre 9-hónaponként akkor került sor. ha a PSA értékem 2.0 ng/ml. érték közelébe került.
Kérdésem,hogy jelent-e meg olyan ajánlás, hogy ezután 0.5 ng/ml PSA.érték felett már folytatni kell a hormon kezelést?
Válaszát várva
Tisztelettel Könczöl László

Válaszok

[5830] Dr. Sátori Anna
2016-11-08 11:02:42
Tisztelt Könczöl László!


Nincs ilyen ajánlásról tudomásunk. Azonban érdemes erre vonatkozólag kikérni urológus szakorvos véleményét.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5807] Barna Attilné
2016-11-04 11:08:17
érdeklödnék hogy a férjemnek a psa szint az több mint 7ezer volt és rákot diagnosztizáltak nála .
ebböl az eredményböl mert igen magas csak remélni tudom hogy nem lehet áttétes.
köszönettel,
barnáné,

Válaszok

[5819] Dr. Sátori Anna
2016-11-07 12:09:19
Tisztelt Barna Attiláné!


Az áttétek milyenségéről, esetleges jelenlétéről a PSA alapján nem lehet tájékozódni. Ehhez képalkotó vizsgálatok elvégzése szükséges. Azt javaslom, beszéljék meg férje kezelőorvosával a további lépéseket, miáltal kideríthető, szóródott-e már a daganat.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5680] Kascsák József
2016-10-17 12:11:19
Rutin vizsgálatra mentem az urológiára,mert koromnál fogva/61 év/ jó, ha az ember eljár szűrő vizsgálatra. A prosztata mérete rendben, de labor vizsgálatot javasolt az orvos, mivel eddig még nem volt PSA vizsgálat. Az eredmény: PSA 26,03 ng/ml. A magas érték miatt biopszia javasolt. Jelenleg semmilyen panaszom nincs, ami a prosztatával kapcsolatos lenne, mégis aggódom, hogy mire utal ez a magas PSA érték. Javasol-e újabb labort, vagy valami más megoldást?

Válaszok

[5699] Dr. Juhász Attila
2016-10-18 19:36:23
Tisztelt Uram,
Kedves József,

A prostata tapintási lelete nem csak a méret, hanem a konzisztencia tekintetében is ad információt az urológusának, hogy a magas PSA értékkel együtt, és a korára való tekintettel szükségesnek látta a biopsziát. A biopsziás mintából végzett szövettani vizsgálat a prosztatarák diagnózisának arany standardja, melyet a laboratóriumi mérések egyelőre csak megközelíteni tudnak. A prostatarák sokáig tünetmentes tud lenni.
Létezik még a totál PSA, szabad PSA és pro-PSA szintek méréséből képzett PHI index, amely a magas PSA értékekkel rendelkező pácienseknél növeli a biopszia szükségességének találati arányát, tehát a szükségtelen biopsziák arányát csökkenti a kb. 80%-ról kb. 30-40%-ra. Azonban ezeket az eredményeket azoknál a betegeknél kapták, akiknél a normál tapintási lelet mellett a PSA szint 2-10 között volt. A PHI index számítása és az ahhoz szükséges paraméterek mérése egyébként elérhető a laboratóriumunkban (22900 Ft), de ezzel együtt egy urológus által szükségesnek tartott és fizikális vizsgálaton is alapuló biopsziás vizsgálat igényét ennek a vérvizsgálatnak az eredménye sem fogja 100%-os biztonsággal feleslegessé tenni. Ugyanez a helyzet más laboratóriumokban elérhető vizeletből mérhető PCA3 teszt eredményével is, azaz ennek a tesztnek az eredménye sem 100%-os biztonsággal tudja megjósolni egy rosszindulatú prosztata folyamat létezését vagy kizárását.
Egy magas PSA mögött lehet gyulladás vagy jóindulatú folyamat is, amelyet végső soron a szövettan tud eldönteni.
Véleményem szerint menjen el a biopsziás vizsgálatra.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4673] Szalainé Benkő Beáta
2016-06-22 22:36:05
Üdvözlöm!

Kérdésem a férjemnek a PSA Laborja 0,23ug/L.Ez mit jelent van -e valami teendő?


Köszönöm válaszukat!



Szalainé Benkő Beáta

Válaszok

[4689] Dr. Sátori Anna
2016-06-23 13:11:17
Tisztelt Szalainé Benkő Beáta!


A leírt PSA érték nem emelkedett. Ha férje még nincs 50 éves, illetve ha nincsenek panaszai (pl. nehezített vizeletürítés, gyakori vizelési inger, végbélkörnyéki fájdalom), akkor nagy valószínűséggel nem jelez problémát a mért eredmény. Amennyiben azonban tünetei vannak, javasolt urológiai szakrendelés felkeresése.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4592] Koncz Árpád
2016-06-13 07:46:07
Ez év 04.15 a PSA 16,65 ng/ml.Június 1./az előbbi téves/ megismételt eredmény
22,44 ng/ml.

A szövettanra a kezelő orvosom végbélen keresztül akar mintát venni.
Tájékoztatást kértem ennek mikéntjéről.
Nem kaptam.
Érzéstelenítés nélkül történhet?

Tisztelettel várom válaszát

Válaszok

[4605] Dr. Juhász Attila
2016-06-14 13:58:55
Tisztelt Uram,
Kedves Árpád,

Mi nem vagyunk urológiában és biopsziás mintavételben kompetensek, mert mi egy laboratóriumi diagnosztikai cég vagyunk.
Orvosként annyit tudok Önnek mondani, hogy ez a biopszia invazív diagnosztikai módszer, innentől Önnek biztosan belelegyező nyilatkozatot kell adnia a beavatkozáshoz, amihez szükséges a páciens tájékoztatása a beavatkozás hasznáról és lehetséges szövődményeiről és mikéntjéről. Az érzéstelenítéskor pedig meg kell kérdezzék, hogy ismert-e a használandó érzéstelenítő szerrel szembeni allergia. A páciens tájékoztatásának egyébként integráns része, hogy Ön kérdéseket tesz fel a kezelőorvosának.
Kérem neki tegye fel ezt a kérdést, addig amíg nem válaszol.

Tisztelettel

Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4591] Koncz Árpád
2016-06-13 07:34:50
Ez év 04.15 a PSA16, 65 ng/ml Május 1.a megismételt eredmény 22,44 ng/ml.
A kezelő orvosom a végbélen keresztül akar mintát venni szövettanra.
Tájékoztatást kértem ennek mikéntjéről.
Nem kaptam.
Érzéstelenítés nélkül történhet?

Tisztelettel,várom a válaszát

Válaszok

[4606] Dr. Juhász Attila
2016-06-14 13:59:49
Tisztelt Uram,
Kedves Árpád,

Mi nem vagyunk urológiában és biopsziás mintavételben kompetensek, mert mi egy laboratóriumi diagnosztikai cég vagyunk.
Orvosként annyit tudok Önnek mondani, hogy ez a biopszia invazív diagnosztikai módszer, innentől Önnek biztosan belelegyező nyilatkozatot kell adnia a beavatkozáshoz, amihez szükséges a páciens tájékoztatása a beavatkozás hasznáról és lehetséges szövődményeiről és mikéntjéről. Az érzéstelenítéskor pedig meg kell kérdezzék, hogy ismert-e a használandó érzéstelenítő szerrel szembeni allergia. A páciens tájékoztatásának egyébként integráns része, hogy Ön kérdéseket tesz fel a kezelőorvosának.
Kérem neki tegye fel ezt a kérdést, addig amíg nem válaszol.

Tisztelettel

Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10008] Kiss Nikolett
2017-11-15 18:04:13
Kedves Árpád!Érdekelne, hogy mi lett az Ön sorsa? Édesapám PSA értéke is magas, szövettanja jó lett, mégis nő a PSA értéke
[4054] Mónos Péter
2016-04-13 08:27:21
PSA laborvizsgálat élött kamillatea fogyasztása befolyásolja-e az eredményt? köszönöm a választ.

Válaszok

[4067] Dr. Sátori Anna
2016-04-13 15:18:18
Tisztelt Mónos Péter!


Nincs tudomásunk róla.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3921] Csanád Zoltán
2016-03-29 10:45:03
A PSA értékem 2,820

A szabad PSA 0,928

A PSA hányados: 0,33

Érdeklődnék, hogy ezek az értékek problémát jelenthetnek-e. Ahogy olvastam a 4 feletti PSA esetén kell a szabad PSA értéket megvizsgálni, de ez nálam megtörtént alacsonyabb érték esetén is. Életkorom 60 év

Válaszok

[3935] Dr. Sátori Anna
2016-03-30 14:17:37
Tisztelt Csanád Zoltán!


A leírt értékek nagy valószínűséggel nem jeleznek problémát. A szabad PSA elvégzése valóban 4ug/l PSA szint felett ajánlott. Azt javaslom, kérje ki urológus szakorvos véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön vizsgálata után, figyelembevéve panaszait, tüneteit, személyre szabottan értékelheti a mért eredményeket.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3550] Csákiné Szabó Adrienne
2016-02-11 09:58:05
Kedves Iván!

PSA (prosztata specifikus antigén) szint meghatározáshoz nem szükséges éhgyomorra jönni. A vizsgálat ára 1900.-Ft, leletkiadási idő: 24 óra.

A laborvizsgálat díján felül adminisztrációs díjat számítunk fel, mely az Ön által kérdezett vérvételi ponton 1500.-Ft.

A központi laboratóriumban (Mammut II. 4. emelet) 7.15-17.45-ig lehet bejelentkezni vérvételre.

Honlapunkon tud időpontot foglalni a -Vizsgálatra jelentkezés- menüpont alatt. Online foglalásnál 5% kedvezményt adunk vizsgálat árából, de természetesen telefonon is megoldható az időpont kérés. Ebben az esetben kérem hívja fel a +36-1/309-4300 vagy +36-30/581-8760 telefonszámot és ott a kolléganőkkel egyeztetni tud a megfelelő időpont kiválasztásában.

Várjuk szeretettel.

Üdvözlettel:

Csákiné Szabó Adrienne
irodavezető
[3545] Bujdosó Iván
2016-02-10 17:06:20
PSA vizsgálathoz a vérvétel éhomra történik?
Mikortól van a vérvétel a Mammutban?
[3355] Dr. Sátori Anna
2016-01-19 15:32:31
Tisztelt Amberger Árpád!


Valóban igaz, hogy minden olyan állapot, beavatkozás, mely intenzíven "igénybe veszi" a prosztatát, emelkedett PSA értékekhez vezethet. Ilyenek lehetnek: megerőltető fizikai tevékenység (pl. kerékpározás, vagy akár nemi aktus is), prosztatagyulladás, bizonyos gyógyszerek (kemoterápiás szerek), prosztatán végzett beavatkozások (biopszia, prosztatamasszázs, végbélen át történt prosztatavizsgálat).
Arról nincs pontos információ, hogy milyen mértékben és mennyi időn keresztül lesz magasabb a PSA szintje a felsorolt állapotokban; érdemes esetleg az urológus szakorvost megkérdezni. Azonban bármely PSA emelkedés kapcsán javasolt urológust felkeresni, aki a páciens vizsgálata után, figyelembevéve a kórelőzményt (melybe adott esetben beletartozik az előzetes testedzés, szex stb.), panaszokat, tüneteket, személyre szabottan értékelheti a kapott eredményt.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3333] Dr. Sátori Anna
2016-01-16 09:01:49
Tisztelt Bartucz János!

A proPSA vizsgálat (ehhez nem adunk meg referencia-tartományt), illetve az ennek kapcsán számolt phi érték (melyhez szükséges egyidejű PSA és szabad PSA mérés is) nagy biztonsággal tud információt nyújtani arról, hogy mekkora a kockázata adott páciensnél a prosztataráknak (kicsi, mérsékelt vagy magas). Ezáltal megítélhető a biopszia szükségessége is. Elvégzését azoknak ajánljuk, akik elmúltak 50 évesek és a PSA szintjük 2 és 10 ng/ml között van. Prosztata-panelünk tartalmazza a PSA, szabad PSA és proPSA mérését, valamint a phi érték megadását.
Bővebb információt talál prosztata-vizsgálatainkról az alábbi linken:

http://centrumlab.hu/prosztata-szures-psa-vizsgalat


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3329] Amberger Árpád
2016-01-16 08:31:22
Tisztelt Doktornő!

Több helyen írják, hogy a kerékpározás és a szex növeli a PSA szintet.
Három kérdésem lenne emiatt:
1. Kb. mennyi a lefutási ideje a szex és a sport miatt megnövekedett PSA szintnek?
2. A kerékpározás speciálisan erősebben kihat a szint emelkedésére, vagy más, fizikai megterhelést jelentő sportok is?
3. Esetleges vizsgálat előtt hány napig célszerű mellőzni ezeket, hogy olyan eredményt kapjunk, ami valóban jól tükŕözi az állapotomat?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Amberger Árpád
[3313] Bartucz János
2016-01-13 07:02:33
a pro PSA referencia értékei érdekelnének,illetve ez a vizsgálat mennyivel pontosabb mint a csak PSA mérérs???
[2995] Dr. Sátori Anna
2015-11-08 13:07:57
Kedves Miklós!


Minden olyan állapot, beavatkozás, mely intenzíven "igénybe veszi" a prosztatát, emelkedett PSA értékekhez vezethet. Ilyenek lehetnek: megerőltető fizikai tevékenység (pl. kerékpározás, vagy akár nemi aktus is), prosztatagyulladás, bizonyos gyógyszerek (kemoterápiás szerek), prosztatán végzett beavatkozások (biopszia, prosztatamasszázs, végbélen át történt prosztatavizsgálat). Elképzelhető, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása is magasabb PSA értéket okoz. Azonban ha emelkedett PSA szintet mérünk, mindenképpen javasolt a későbbiekben ismételt vizsgálatot végeztetni. Emellett természetesen az értékeléshez szükséges az urológus véleménye is, aki fizikális vizsgálat, illetve ultrahang segítségével dönthet a diagnózisról.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2989] Dr. Várhalmi Antal Miklós
2015-11-07 08:41:51
Információim szerint - urológus szakértőtől (PSA kutató) - a PSA vérvétel előtti napon történő nem aktus vagy erős paprika fogyasztása és még egyéb dolgok is teljesen megváltoztatják a PSA értéket. Van-e pontos előírásuk, hogy mit ne tegyünk a vérvétel előtti napon, mivel egy teljes prosztata panelre jelentkeztem be, ami igen költséges, ha mellémegy?

kösz és üdv miklós
[2906] Dr. Sátori Anna
2015-10-20 12:50:03
Tisztelt Vígvári Zsolt!


A szabad PSA (fPSA) mérésének emelkedett össz PSA esetén van diagnosztikai jelentősége. Normál esetben, amikor a PSA nem kóros, vagy műtét után, amikor alig (vagy egyáltalán nem) mérhető, akkor a fPSA mennyisége olyannyira elenyésző, hogy meghatározásának nincs értelme; ahogyan az Ön leletén is jelölték, a fPSA nem értékelhető. Emelkedett PSA mennyiség esetén, a fPSA mérése után, a kettő arányából lehet következtetni arra, vajon jóindulatú állapot (prosztata-hiperplázia, vagy jóindulatú tumor), netán rosszindulatú folyamat (rák) okozza a magasabb szinteket. Totális prosztatektómia után, ha a PSA ismét emelkedni kezd, felveti metasztázis gyanúját, így első körben ezt kell keresni. Azonban ennek megítélése, és a további teendők meghatározása már urológus szakorvos feladata.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[2895] Vígvári Zsolt
2015-10-17 20:53:36
Vígvári Zsolt (73) vagyok.

Bár nem vagyok orvos, csupán affinise a gyógyításnak, nagyon érdekel a prosztata rákkal, PSA-val kapcsolatosan.A PSA - tudomásom szerint - jó tumor marker. Esetemben mi a véleményük, ugyanis több ismerősömnek van hasonló problémája.
Röviden: 2013 júniusában totális prostatectomiát végezetek rajtam egy, mintegy 30%-nyi, a burokból nem kilépett rák miatt. 2015 júliusáig a PSA értékem vagy 0,002 alatt, vagy tartomány alsó határa alatt volt. (Figyelembe lett véve a mérési tartomány időközi változása is új eljárás bevezetésével)
2015,07-ban tPSA 0,26
2015,08-ben tPSA 0,50
2015,08-ban MRi: 1 cm-es foltban a szeméremcsonton kontrasztanyag dúsulás, "metasztázis?" diagnózissal
Csontscan: negatív
Időközben 0,39-es PSA,
majd:
2015,09-ben tPSA 0,74
2015,10,4-én MRi, ami az előzővel teljesen megegyezett!
2015,10,16-án tPSA 0,82 (itt >4,4 határt jelöl a labor) fPSA nem értékelhető (határ> 0,19)

Nos, mindezek után kérdésem főként az lenne, hogy a tPSA és fPSA viszonyból mire lehet következtetni? Amennyiben ez, akár az én, vagy hasonló esetekben hasznos, úgy magam részéről úgy vélem, minden PSA mérésnél - tekintet nélkül a műtött vagy nem műtött esetekre - mindenképpen célszerű lenne mindkettőt, azok relációját mérni/nézni. Ezzel az esetleges túlkezeléseket el lehetne kerülni.
Megjegyzem, ezeddig semmiféle kezelést nem kaptam.
Megtisztelnének érdembeli válaszukkal.

Figyelmüket köszönöm.

Tisztelettel
Vígvári Zsolt ny. agrárközgazdász
tel:06/707718571
[1671] Rapcsányi Endre
2015-02-19 12:51:42
Tisztelt Doktornő!

Köszönöm gyors mindenre kiterjedő válaszát.

Üdvözlettel: Rapcsányi Endre
[1670] Dr. Sátori Anna
2015-02-19 12:03:58
Tisztelt Rapcsányi Úr!


A proPSA vizsgálat, illetve az ennek kapcsán számolt phi érték (melyhez szükséges egyidejű PSA és szabad PSA mérés is) nagy biztonsággal tud információt nyújtani arról, hogy mekkora a kockázata adott páciensnél a prosztataráknak (kicsi, mérsékelt vagy magas). Ezáltal megítélhető a biopszia szükségessége is. Elvégzését azoknak ajánljuk, akik elmúltak 50 évesek és a PSA szintjük 2 és 10 ng/ml között van. Prosztata-panelünk tartalmazza a PSA, szabad PSA és proPSA mérését, valamint a phi érték megadását. Igen, a vizsgálatok szintén vérből történnek.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1669] Rapcsányi Endre
2015-02-19 10:59:46
Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát. Ezzel kapcsolatban olvastam, hogy lehet végeztetni proPSA vizsgálatot, ami további információt ad. Kérdésem, hogy ez ugyanúgy vérvétellel történik, és /vagy külön kell kérnem? Eddig csak PSA vizsgálataim voltak. Valóban jobb eredmény nyújt a proPSA?

Köszönöm válaszát:

RapcsányiEndre
[1641] Dr. Sátori Anna
2015-02-17 12:37:01
Tisztelt Rapcsányi Endre!


Minden laboratóriumi vizsgálatra igaz (ez kiemelten fontos hormonok és tumormarkerek esetében), hogy más mérőhelyen végzett vizsgálatok eredményét nem lehet (nem is szabad!) összehasonlítani, mert nem minden laboratórium dolgozik egyforma műszerekkel és tesztekkel, így ebből fakadóan az értékek is eltérést mutatnak. Vagyis egyetlen laboratóriumban kell követni az eredmények változását, annak tendenciájából lehet következtetést levonni arról, hogyan hat a terápia, illetve milyen folyamatok zajlanak az adott szervben.
A PSA szintje a kor előrehaladtával változik, emelkedik. Ennek oka részben az, hogy idősebb korban nagyobb arányban alakul ki BPH (a prosztata jóindulatú megnagyobbodása), ami magasabb értékekhez vezet.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[1637] Rapcsányi Endre
2015-02-17 11:23:02
Rendszeresen ellenőriztettem önöknél a PSA szintemet. Ez rendszeresen mást mutat, mint a kezelésemet végző kórház által mért érték. A legutóbbi pl. egy napon belül mért érték: a kórház által mért 7,1, az önök laboratóriumában pedig 5,6.
Kérdésem, hogy mi okozhatja ezeket az eltéréseket. Az önök mért értékei rendszeresen kevesebbek.
Szeretném továbbá megkérdezni, hogy az lehetséges-e, hogy valakinek tartósan magasabb a PSA szintje mint a referenciaérték?
Egyébként jóindulatu prosztatamegnagyobbodásom van, amire Duodart 0,4/0,5mg. szedek.

Köszönöm válaszát:
Rapcsányi Endre
Budapest, 2015. 02. 17.
[1034] Makádi Liza
2014-09-06 13:15:17
Tisztelt Sárosi György,



Köszönjük a jelzését.

A 9.15 h-időpontot töröltem.

2014. 09. 13. -án 9 h-kor várjuk Önt.


Üdvözlettel:
Makádi Liza
szerkesztő
[1033] Sárosi György
2014-09-06 13:08:48
Tisztelt Makádi Liza!

Ma jelentkeztem vérvételre 09.13-ára 9 órára. A gép elküldéskor kiirta,hogy az időpont
már foglalt és uj oldalt adott ki.
Ezt is kitöltöttem 9.15-re. Elfogadta és kiirta, hogy jön a válasz.

Később megnéztem a levelezésemet mindkét időpontom vissza volt igazolva.
Kérem megnézni és az egyiket törölni.

üdv

S.György
[1032] Makádi Liza
2014-09-05 12:15:33
Tisztelt Sárosi György,

- Nincs megkötés arra nézve, hogy hány nappal jelentkezzen korábban a vizsgálatokra. Amennyiben teljesen mindegy Önnek, hogy mikor jön vizsgálatra, akkor bármikor jelentkezhet. Ha viszont van már egy olyan időpont, ami az Ön számára a legideálisabb lenne, akkor azért praktikus pár nappal korábban jelentkezni, hogy az az időpont biztosan szabad legyen. Online jelentkezéskor láthatja, hogy mely időpontokra tud bejelentkezni.

- Jelen pillanatban 2014. 09.13. -ra, még bővebben van lehetőség válogatni a vérvételi időpontok között.

Remélem sikerült segítenem.

Üdvözlettel:
Makádi Liza
szerkesztő
[1030] Sárosi György
2014-09-05 12:01:11
Tisztelt Makádi Liza

Köszönöm gyors válaszát.
Két kérdésem lenne:

-hány nappal kell előbb jelentkezni a vizsgálatra?
- szombatra is lehet e-mailban (13-ára)
üdv


s.györgy
[1029] Makádi Liza
2014-09-05 10:46:34
Tisztelt Sárosi György!

- Talán azért előnyösebb online jelentkezni, mert a sok telefonvonalunk ellenére, előfordul, hogy foglaltak a vonalaink.

- Amennyiben online jelentkezik vizsgálatra, természetesen kap egy automatikus visszajelzést. A visszajelzésben az Ön által megadott adatokat, valamint időpontot és a vizsgálatot ( amennyiben ezt is bejelölte) fogja látni. A visszajelzés azt jelenti, hogy a rendszerünk regisztrálta Önt, azaz várjuk szeretettel az Ön által megjelölt időpontban.

- 10 perccel korábban érdemes érkezni a vérvételi pontra, ahol a recepción fogják várni a kolléganők. Ekkor is lesz lehetősége a vizsgálatok kiválasztására, vagy további vizsgálatok hozzáadására, melyben a recepción nyújtanak majd segítséget. A megjelölt vizsgálatok alapján, itt helyben tudja kiegyenlíteni a számlát. Ez a folyamat mindössze pár percet vesz igénybe. Utána következik a vérvétel.

- Természetesen az eredményt Önnek is elküldjük e-mailben, amennyiben adott meg e-mail címet.

- Igen a 4. emeleten, a Centrum-Lab felirat alatti recepciós pultnál kell jelentkezni.

- Ahogy már írtam, a recepción a vérvételre jelentkezéskor tud fizetni a vizsgálatokért.

Remélem minden kérdésre sikerült válaszolnom, de ha mégsem, bátran írjon Nekünk!

Üdvözlettel:
Makádi Liza
szerkesztő
[1024] Sárosi György
2014-09-04 14:30:35
Tisztelt Doktornő!
Komárom megyében lakunk, a kezelő orvosom emelkedett PSA szintet állapitott meg (4,7)
ezért javasolta a pontosabb pro-PSA vizsgálatot
Átnéztem az Önök honlapják jonak találom, lenne pár kérdésrm:
-e-mailban vagy telefonon jobb a bejelentkezni?
-e-mail esetén kapok vissajelést ?
-mennyivel kell vagy lehet jelentkezni a vérvételre?
-az eredményt én megkaphatom e-mailban ?
-a labor a 4.em.van . Ott kell jelentkezni a vérvételre?
-előtte vagy utána kell fizetni éés hol ?

elnézést a sok kérdésért de szeretek felkészülni amire lehet.

üdv

s.györgy
[897] Dr. Horváth Ferenc Zoltán
2014-07-22 21:52:40
Tisztelt Doktornő!

Saját szakállamra megismételtettem a PSA vizsgálatot, és az fpsa 20 % felett lett, ami jó.1 héten belül ilyen brutális eltérés nem lehetséges két érték között, a labor egyébként korrekt módon elismerte, hogy valószínűleg ők hibáztak.
Na de azt az 1 hetet nem kívánom senkinek! És mi van akkor, ha nem tanulmányozom a szakirodalmat, és tényként fogadom el a lesújtó - egyébként továbbra is lehetetlennek tűnő - 4,3 %-ot?
(Egyébként a vizsgálat nem az Önök laborjában történt.)

Üdvözlettel:


Dr. Horváth Ferenc Zoltán
[880] Dr. Sátori Anna
2014-07-13 13:13:10
Tisztelt Dr. Horváth Ferenc Zoltán!


Azzal kapcsolatban, hogy a laboratóriumi mérés helytálló volt-e, csak akkor tudok véleményt formálni, ha nálunk történt a vizsgálat - ez esetben, ha lenne szíves megírni adatait (TAJ-szám, sorszám) a satori.anna@centrumlab.hu e-mail címre, utánanézek a kérdéses mérésnek. Ha mégsem a mi laboratóriumunk végezte a vizsgálatot, akkor kérje meg a helyet, ahol mérték a PSA-t és fPSA-t, segítsenek ezzel kapcsolatban.
Mindenesetre az minden laboratóriumi vizsgálatra igaz, hogy önmagában nem elegendő valamely állapot diagnózisához, ehhez szükséges figyelembe venni az adott páciens kórtörténetét, panaszait, tüneteit, egyéb elvégzett vizsgálatait is. Ezért többnyire háziorvos, valamint klinikus szakorvos (az Ön esetében urológus) tud megfelelő választ adni azzal kapcsolatban, mit is jelent a kapott eredmény, lévén, hogy ő kerül az imént felsorolt adatok birtokába. Mivel említi is, hogy jelenleg nincsen panasza, így azt javaslom, ha sikerült tisztázni a mérés helyességét (nálunk történt vizsgálat esetében térítésmentesen, szívesen ismét elvégezzük azt Önnek), akkor orvosával beszélje meg a laboratóriumi leletet, mivel a csökkent fPSA szintnek több oka is lehet.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[879] Dr. Horváth Ferenc Zoltán
2014-07-10 20:56:15
Tisztelt Doktornő/Úr!

Kb. 5 éve járok, negyedéves, féléves gyakorisággal PSA szűrésre, PSA értékeim - mint a hullámvasút -, 4,7 és 7,8 között mozognak, az fpsa értékek 13% és 30 % között, 13 hónapja szedek Tanyz ERAS-t, 1 hónapja XETER koleszterincsökkentőt, amúgy jó a közérzetem, sportolok, semmim nem fáj, és nincs vizelési problémám sem.

A 2014 április 9-i PSA-m 7,36 volt az fpsa-m 24 %.

Tegnap - július 9-én a laborban új aszisztens vette le a véremet, csak 1 mintát vett le - korábban mindig 2 cső vérre emlékszem-, és egész hihetetlen adatot kaptam ma kézhez. PSA 7,16 - tehát a megszokott, illetve kissé csökkent, viszont az fpsa 4,3 %.

A szakirodalmat áttekintve az fpsa legalább 5 %, és legfeljebb 40 %, ha az én tegnapi 4,3 %-os fpsa-m 4,3 % valós, akkor elméletileg semmi jóra nem számíthatok. Kérdésem: Lehet-e, hogy a labor tévedett, illetve mi lehet az oka az fpsa 3 hónap alatti ilyen jelentős, 20 %-os csökkenésének akkor, amikor az égvilágon semmi panaszom nincs.

Válaszukat velőre is köszönöm:

Dr.Horváth Ferenc Zoltán (54 éves)
[436] Dr. Sátori Anna
2014-02-25 07:07:44
Tisztelt Horváth Imre!


A leírt eredmények enyhe eltéréseket mutatnak (a mi laboratóriumunk referencia tartományai alapján), aminek a hátterében több ok is állhat (pl. gyulladás, prosztata megnagyobbodás). Ezért azt javaslom, keressen fel urológus szakorvost, aki a kapott leletet az Ön panaszainak, tüneteinek és egyéb vizsgálatok függvényében tudja értékelni és pontosabb választ tud adni a kérdésére.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[432] Horváth Imre
2014-02-24 10:47:06
T. Doktor Úr!

Érdeklődöm, hogy a alább felsorolt labor eredményem ismeretében, van-e okom aggodalomra?

PSA 4,08ng/ml
Szabad PSA 0,828 ng/ml
PSA hányados 0,20

Várom válaszát, köszönettel,
Horváth Imre /59 év /



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg