Centrum Lab

Tumormarkerekkel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[13272] Arpad
2018-08-23 17:04:20
Felesegem tumormarker ertekei referencia erteken beluliek kiveve a
S-100 proteinet ami 111,94 a 90- el szemben. MIT tegyunk?
Kell emiatt aggodnunk. Azt Mondta a haziorvos hogy nem kell foglalkozni
Vele minden ok. Igy van ez?

Válaszok

[13285] Dr. Sátori Anna
2018-08-24 16:02:45
Tisztelt Uram!


Egyetlen laboratóriumi eredmény alapján nem lehet megítélni, mi állhat a mért érték hátterében. Ehhez figyelembe kell venni (családi és saját) kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, eddigi vizsgálati eredményeket (vizsgálat oka?).
Feltehetőleg a háziorvos mindezek ismeretében gondolta úgy, hogy nincs teendő. Tumormarker emelkedés hátterében nem csak rosszindulatú folyamat húzódhat meg, hanem jóindulatú állapotok is. Mindenesetre javasolt leghamarabb 1-3 hónap múlva ismételt vérvétellel ellenőrizni az S100 szintjét (ugyanazon laboratóriumban, mert csak így vethetőek össze az értékek), és amennyiben továbbra is magasabb lesz a szintje, netán emelkedik, akkor alapos kivizsgálásra lesz szükség.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[13244] Ildikó
2018-08-21 09:43:11
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
A bal oldali petefészkemben 2018. 07. 10-én UH vizsgálattal egy 43x46 mm-es folyadéktartalmú cystikus képletet találtak, amelyben egy 13x26 mm-es szolid terime is látható volt. Ekkor tumormarker vizsgálat történt, amelynek eredményei a következők voltak: Ca-125: 5 U/ml, HE-4 70,9 pmol/l, Premenopausa rizikó index: 14,7. / életkorom 28 év/. A 2018. 07. 27-én készült CT vizsgálat eredménye: Egy 37 mm-es ventralisan kontrasztanyagot halmozó szöveti densitású képlet, melynek klaudalis részében 18mm-es sűrű folyadék densitású képlet látható. Menstruációm 2018. 07. 30-án rendes időben volt.A 2018. 07. 31-én készült UH-n a képlet helyén már csak egy 12x8 mm-es folyadék tartalmú képlet látszott, majd a 2018. 08. 14-i kontroll uh-án a képlet már nem volt látható. A kontroll tumormarker vizsgálat 2018. 08. 16-án készült, amelynek eredménye még még mindig emelkedett értéket mutatott. HE-4 érték 67,4.pmol/l volt. Arról szeretnék érdeklődni, hogy az emelkedett érték a a képlet eltűnése után mit jelezhet, illetve mennyi idő múlva normalizálódik a vérben a szintje.
Válaszát előre is köszönöm. Ildikó

Válaszok

[13253] Dr. Sátori Anna
2018-08-21 12:42:25
Kedves Ildikó!


Általánosságban igaz a tumormarkerekre, hogy emelkedett értéket nem csak rákos folyamatok, hanem jóindulatú betegségek, vagy akár természetes állapotok (így pl. menstruáció) is okozhat. A magasabb érték felhívja az orvos figyelmét arra, hogy valamilyen eltérés lehet a háttérben, de ennek megállapításához további vizsgálatok elvégzése szükséges. Így ez mindig a kezelőorvos kompetenciája, jelen esetben nőgyógyász szakorvosé.
Az a tény, hogy még most is magasabb az eredmény (felteszem, ugyanazon laboratóriumban készült a két lelet, mert csak így lehet összevetni érdemben a méréseket), de a képalkotón már nem látszik az előzőekben ott lévő képlet, utalhat arra, hogy más okozta az emelkedést, de előfordulhat, hogy a csökkenés csak lassan következik be. A vérszint akkor normalizálódik, ha megszűnik az emelkedést kiváltó tényező, de ennek lecsengése változó.
Végeredményben azt javaslom, mindenképpen nőgyógyászával beszélje meg a kapott leletet, az ön teljes ismeretében tőle kaphat személyre szabott válaszokat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[13231] Klaudia
2018-07-31 14:12:41
Ami kimaradt véletlenül, hogy ezek mellett a CA 19-9 szintén alacsonyabb, mint a referencia érték szerint kellene lennie...

Válaszok

[13238] dr. Papp Enikő
2018-07-31 15:58:54
Kedves Klaudia!

Az értékei teljesen rendben vannak. A vérkép eltérése minimális, a triglicerid szint is csak mérsékelten emelkedett, ezt diétával korrigálni lehet. A CEA és a CA-125 tumormarkerként az ilyen folyamatok követésére alkalmas, és a növekedett érték a kórjelző. Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy fibrómának bármely hatása lenne a CEA szintjére.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[13228] Klaudia
2018-07-31 13:53:26
Tisztelt Centrum Lab Kft!

21 éves nő vagyok, jelenlegi vérképem értékei aggasztanak, szeretném kikérni a véleményüket.

Fehérvérsejt: 9,5G/L. ref.érték.: 4.00-8.00
Segment: 51,7% ref.érték: 52.00-65.00
Lymphocyta: 42,2% ref.érték: 20.00-40.00
Triglicerid: 1,83 mmol/l ref.érték: 0,45-1,75
CEA: 0,7 ng/ml ref.érték:3,80-6,50

Az aggodalmam leginkább a CEA értéke adja. Nőgyógyászati problémáim után, 6 hónapja egy fibrómát vettek észre, amely gyors növekedést mutatott. (Előzetes problémákhoz tartozik a condyloma, amelyeket lefagyasztottak, és azt mondták, már problémát nem okozhat, illetve hogy valószínűleg HPV fertőzés áll fenn, de nem kell aggódjak.) Visszatérve a fibromához, tovább lettem küldve egy másik orvoshoz, aki azt mondta, nem szükséges eltávolítani, annak ellenére, hogy jeleztem, fájdalmas is és érzékeny érintésre. Mivel a kenet amit vettek, semmi kórosat nem mutatott, így hát el sem lett távolítva, szövetmintát sem vettek belőle.
Emiatt van bennem jelenleg az aggodalom. Eddigi vérképeimen nem voltak ilyen eltérések, a CEA-ról nem tudtam semmit. Előfordulhat, hogy ezt a fibromát jelzi a CEA értéke bennem? Természetesen háziorvos is látni fogja a papírt minél előbb, de sajnos csak pénteken lesz alkalmam elmenni hozzá.
Nagyon félek, hogy valami nincs rendben!
Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[13237] dr. Papp Enikő
2018-07-31 15:58:09
Kedves Klaudia!

Az értékei teljesen rendben vannak. A vérkép eltérése minimális, a triglicerid szint is csak mérsékelten emelkedett, ezt diétával korrigálni lehet. A CEA és a CA-125 tumormarkerként az ilyen folyamatok követésére alkalmas, és a növekedett érték a kórjelző. Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy fibrómának bármely hatása lenne a CEA szintjére.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[13172] Balogh Irén
2018-07-27 03:29:12
Üdvözlöm!
Nagyon félek!
A lányom 13-éves van egy 8-centis cystája a petefészek mögött!
Egy éve vették észre kb. Egy hasi ultrahang során,ő túl súlyos és ki vizsgálják során vettek észre. Fél évente kontroll ultrahangra jártunk mert ezt mondták, az alatt nőtt ekkorára 4-centiről kezdtük!
Most tegnap Győrbe jártunk gyermek sebészeten és tininőgyőgyászaton!
Azt mondták hogy csináljunk egy nagy labort,hormon vérvételt a mensese 3. Napján és tumor-marker vizsgálatot!!
Ezt nem értem!! Azt mondták ez csak egy folyadékkal teli cysta!!
Akkor miért kell a tumor-marker????
Nagyon félek!! Kérem mielőbbi válaszát!!
Nagyon szépen köszönöm!!

Válaszok

[13182] dr. Papp Enikő
2018-07-27 12:58:58
Kedves Irén!

A kért tumormarkerek a petefészek cisztás betegségében, gyulladásban is pozitívak lehetnek. Így a betegség követésére is alkalmasak, ha netalántán műtét kerül szóba. Ezért ne rettegjen előre semmiképpen. Amit feltétlen nézni kell, CA 125, HE 4 és AFP markerek. Ha ezek elkészülnek, és megfelelő eredmények születnek, Önnek is megnyugvást adnak.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[13162] kiss liza
2018-07-26 16:01:26
Koszonom azt néztem vagy 2 éve, nem volt jó de azt mondta az orvos nem kell foglakozni vele, lévén hogy 48 éves vagyok

Válaszok

[13163] dr Papp Enikő
2018-07-26 16:30:59
Még egyszer megnézni és másik orvost keresni.

Üdvözlettel: dr Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[13160] liza kiss
2018-07-26 14:52:04
Üdvözletem !
Az a kérdésem hogy évek óta magas a ca-125 most 58,5, novemberben volt 45, előtte megint kb 56 korul. voltam sok sok orvosnál de aggodom hogy baj van

Válaszok

[13161] dr. Papp Enikő
2018-07-26 15:13:09
Kedves Liza!

Méressen még HE4-et is és ROMA scoret! Ha az is kóros, addig kell visszajárni a nőgyógyászhoz, amíg ki nem derül az oka.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[13034] Bertusné Pataki Eleni
2018-07-19 12:47:52
Tisztelt Cím!

A segítségüket kérném. Kell aggódnom?

CEA 1,24 ng/ml
AFP 1,64 IU/mL
Ca-125 6,2 U/mL
CA 15-3 10,60U/mL
CA 19-9 2.00 U6mL
HE4 Epididymis protein 44,40 pmol/l
ROMA premenopausa 5,40%
ROMA postmenopausa 5,60%

Köszönöm a segítséget!

Válaszok

[13059] Dr. Sátori Anna
2018-07-19 16:13:49
Tisztelt Hölgyem!


A leírt értékek referencia-tartomány, (családi és saját) kórelőzmény, panaszok, tünetek ismerete nélkül pontosan nem értékelhető.
Az eredmények mindenesetre láthatólag nem mutatnak semmilyen jelentős emelkedést, viszont kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[13005] Kelemen Andrea
2018-07-18 08:06:55
Szép napot!

Egy húgyúti, majd gombàs fertőzés miatt jó ideje különböző antibiotikumokat szedek. A ca 19-9 értékem 38, 26 lett a mostani laborvizsgálat során. Jól értékelem, hogy nem számít magasnak az érték, még ha a referencia határ felett van is egy kicsivel?

Köszönettel.

Válaszok

[13058] Dr. Sátori Anna
2018-07-19 16:06:38
Tisztelt Kelemen Andrea!



Valóban kismértékű az eltérés, így önmagában nem utal komoly problémára. Azonban pontos értékelés csak a teljes kórelőzmény, jelen panaszok, tünetek alapján adható, így azért kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12968] Bosnyák Attila
2018-07-16 13:11:34
Tisztelt Cím!
• 2018.05.03-án elmentem a Dr. Rose magánkórházba Menedzserszűrésre.
• Itt a vérképben ezt mutatták ki
o CEA1
 jó: 0-2,5, Az enyém: 2,8
o TPA:
 jó: 0,2-75, az enyém: 127

2018.07.05-én újra készítettem egy vérképet, ezt az Önök cége végezte, leletszám: 383478/2018.07.05
• Nos itt az alábbi, még rosszabb eredmény született:
o CEA
 2,7, tehát egy picit csökkent
o CA 72-4
 a 6,9 helyett 11,6!!!
o TPA
 176, ez viszont jelentősen nőtt!

Mennyire komoly ez az érték, és főleg az emelkedés mértéke?

Kihez forduljak ez esetben, egy komolyabb szakmai vizsgálatért?

Előre is köszönettel:

Bosnyák Attila

Válaszok

[12996] dr. Papp Enikő
2018-07-17 14:14:20
Tisztelt Uram!

Keressen fel gasztroenterológus szakorvost a kapott eredménnyel, aki irányított kivizsgálást javasol majd. Valószínűleg képalkotó vizsgálatra is szükség lesz., de ezt a klinikai adatok függvényében kell indikálni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12917] Bálint Józsefné
2018-07-11 21:00:53
Tisztelt Doktornő /Doktor Úr!
107382/2018.07.10. - es számú székletvizsgálati leletem értelmében az M2-PK marker értéke 7 lett. Székletvér negatív, kalprotektin eredmény jó lett. A pár hónappal ezelőtti Élni jó vérvételi eredményeim jók lettek. Augusztus közepén megyek a gasztroenteorológiára. Érdeklődöm, hogy az Ön véleménye szerint ez egyértelműen emésztőszervi daganatra utal ? Mennyi idő elteltével érdemes a székletvizsgálatot megismételni ?

Köszönettel: Bálint Józsefné, Emese

Válaszok

[12994] dr. Papp Enikő
2018-07-17 14:08:46
Tisztelt Hölgyem!

Az eredmény mindenképpen indokol mielőbbi gasztroenterológiai kivizsgálást., ennek részeként vastagbél tükrözést. A vizsgálat eredménye szabja meg a további teendőket. Az M2PK emelkedés hátterében azonban nemcsak daganatok, polipok, hanem egyéb gyulladásos vagy jóindulatú szövetszaporulattal járó betegségek is állhatnak, de ezek felderítése mindenképpen szakorvosi feladat.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12997] Dr. Juhász Attila
2018-07-17 14:15:34
Tisztelt Hölgyem,
kedves Páciens,

A széklet M2PK vizsgálat 4 U/ml feletti határérték esetén 85%-os érzékenységgel és 79% specificitással szűr ki vastagbéldaganatot.
Tehát egyáltalán nem 100%, hogy önnek vastagbálrákja lenne. Jóindulatú daganatnak számító adenoma és polip vagy elváltozás nélkül esetén is lehet magasabb mint 4 az eredmény, persze kisebb valószínűséggel.
Bármikor ismételhető a vizsgálat. Ezzel együtt azt javaslom, mivel az eredményéből is ez következik, helyes, ha elmegy egy vastagbéltürözésre, de kora, panaszai persze ezt még önmagukban is indokolhatják.

T:
Dr. J.A.
[12913] Ibolya
2018-07-11 16:59:33
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Nemrég Hashimoto hypertir. diagnosztizáltak. A CEA- 1,73 ng/ml a Tg -193ng/ml a Kalcitonin 2.00 pg/ml. A TSH receptor antitest 0,77 U/L .
Thyrozolt(10mg )szedek .Az orvosom műtétet javasol minél előbb!
Ön mit tanácsol? Gyógyszeres kezeléssel nem lehet már elérni javulást!
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[12926] Dr. Juhász Attila
2018-07-12 15:01:31
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ibolya,

Azt javasolom, hogy kövesse orvos tanácsát.

T:
Dr. Juhász Attila
[12812] Andi
2018-07-05 13:29:50
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Nőgyógyàszom Ca125 és He4 tumormarker vizsgálatot kért.A Ca125-öt a ciklus 2.napján,a He4-et egy héttel később vetettem le.Szeretném megkérdezni,hogy így is értékelhető lesz-e az eredmény,vagy mindenképp együtt kell-e levetetni?(holmap kapok új beualót)
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[12822] Dr. Juhász Attila
2018-07-05 16:54:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANdrea,

Emberi számítás szerint jó lesz így is, bár a szakmai ajánlások és az egyszerűség az egyidejű vérvételtből származó mérést ajánlják.

T: Dr. J.A.
[12803] Bussa Imréné
2018-07-04 19:52:55
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
Elvégeztettem a Tumormarker 1-es vizsgálatot. Családunkban előfordult már daganatos megbetegedés, ezért úgy gondoltam, nem árt, ha megnézetem magam. Tegnap megkaptam az eredményeket és nem lettem nyugodtabb. Ez a mondat szerepel a leletben.
"ROMA score 4,326 % < 11,4%, alacsony kockázat a hámeredetû petefészekrák jelenlétére"
Időpontot kérek nőgyógyászatra, de 3-4 hetes előjegyzés van. Nagyon rosszra kell gondolnom? Köszönöm válaszát. Üdv.

Válaszok

[12821] Dr. Juhász Attila
2018-07-05 16:51:34
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciens,

Nem ez nem jelent rosszat.
Ha lenne tapintható képlet a kismedencében, akkor annak az esélye, hogy az rosszindulatú folyamat lenne az alacsony.
Ezzel együtt egy kontroll nőgyógyászati vizsgálat ajánlott 1-2 évente.

T:
Dr. J.A.
[12702] Kiss Szandra
2018-06-26 11:19:06
Tisztelt Doktornő!

Egy 75 μg/gos calprotectin érték mennyire jelent gyulladást vagy egyéb elváltozást? Emelett a 226-os ételintolerancia panel is emelkedett értékeket mutat, bár tej-, glutén-, tojás- és FOODMAP-diétát tartok két éve. Tüneteim így is állandóak: puffadás, hasi görcsök.

Köszönettel:
Kiss Alexandra

Válaszok

[12708] Dr. Sátori Anna
2018-06-26 16:50:25
Tisztelt Hölgyem!


Az érték minimális emelkedést mutat, ami adódhat gyulladásos folyamatból a belekben.
Táplálékintolerancia panelben igazán pozitívnak a 60 feletti értékek tekinthetőek; a megfelelő étrend összeállításában dietetikus szakember lehet segítségére.
Pontos választ azonban kezelőorvosa, illetve gasztroenterológus szakorvos adhat, aki miután megvizsgálta önt, kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket is figyelembe véve, személyre szabott értékelést nyújthat.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12673] k
2018-06-22 19:16:37
Tisztelt Centrum Lab Kft!
Èn minden êvben elmegyek rákszürêsre. A nőgyógyászom, ultrahangon mindent renben talált. El is küldöt vêrvëtelre. Ezt az eredmênyeket kaptam amin kicsit meg ilyedtem.
Kreatinin 94; 88 a határ. Monocita10, 20 10a határ.
De ez ami nagyon sok. A Ca125/clia (Dxi800) 77, 8U/mL. Ês 35 a határ
Van agódni valóm?. Mert nyugtalanit ez az utóbbi êrtêk kicsit.
Ës csak jövő hónap 10-ên megyek vissza az orvoshoz.

Válaszok

[12688] Dr. Sátori Anna
2018-06-25 14:54:29
Tisztelt Hölgyem!


Önmagában a leírt eredmény alapján nem állapítható meg, mi áll a háttérben. Azonban ne aggódjon előre, mert jóindulatú állapotok is okozhatnak ilyen mértékű tumormarker növekedést (pl. ciszta, de akár maga a menstruáció is).
Pontos értékelést csakis a nőgyógyász adhat, aki miután megvizsgálta önt, figyelembe véve kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket, megítélheti, mi okozta a növekedést. Ezután eldöntheti a további teendőket (pl. vizsgálatok).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12669] Sarkozi Brigitta
2018-06-22 16:25:51
Tisztelt Centrum Lab!
A CA 15-3 vizsgálatom eredménye 13.87 lett.Ez mit jelent?
Előre is köszönöm!

Válaszok

[12687] Dr. Sátori Anna
2018-06-25 14:47:07
Tisztelt Hölgyem!



Laboratóriumunk referencia-tartománya alapján a kapott érték megfelelő.
Azonban pontos értékelés csak a kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények ismeretében adható, így azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12665] Vámosi Judit
2018-06-22 10:33:21
Tisztelt Doktornő!

Csináltattam vérvételt, köztük a tumor markereket is. Az eltérések a következők:
Amiláz: 83 U/L
HE4 111,0 pmol/L
CEA 8,0 uq/L
ROMA score 8,714%
alacsony kockázat a hámeredetű petefészek rák jelenlétére
Fehérvérsejt 13,6 Giga/L
Neutrofil 9,50 Giga/L
Eozinofil 0,81 Giga/L

Ezek az eltérések. szeretném megkérdezni, hogy van-e valami teendőm a továbbiakban.
Nőgyógyászati rákszűrésen januárban voltam és akkor volt hüvelyi UH. is minden tökéletes volt. A vakbelem vették ki tavaly augusztusban de már komoly gyulladásos folyamatok voltak a vastagbelemben is, hónapokig gyógyultam. Egy gyógyszert szedek az asztma miatt a Symbicort Turbohalert.
Köszönöm a választ.

Válaszok

[12686] Dr. Sátori Anna
2018-06-25 14:41:54
Tisztelt Vámosi Judit!


Az amiláz emelkedése kismértékű, önmagában nem kórjelző.
A HE4 nem csak nőgyógyászati folyamatok esetén ad magasabb értéket, hanem tüdőt érintő elváltozásokban is. Így a magasabb eredmény összefügghet az asztmával is.
A CEA minimális növekedése összefügghet valamilyen gyulladásos betegséggel, jellemzően a vastagbélben.
A vérképben látott eltéréseket okozhatták mind a tüdő-, mind a vastagbél folyamatai.
Végeredményben azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön teljes ismeretében, figyelembe véve az eddigi vizsgálati eredményeit, személyre szabott értékelést nyújthat. Emellett meghatározhatja, indokolt-e további vizsgálatokat végeztetni.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12653] Maka Dzsenifer
2018-06-21 12:09:44
Üdvözlöm!
A válaszát előre is köszönöm!
1-hét múlva megyek vissza az orvosomhoz csak szerettem volna addig is valami megnyugtató választ!
Esetleg ha gyulladás van akkor azt is meg kell műteni?

Válaszok

[12654] Dr. Sátori Anna
2018-06-21 13:35:14
Tisztelt Hölgyem!



Erről mindenképpen orvosa dönt, a lelet, valamint az ön vizsgálata alapján.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12626] Maka Dzsenifer
2018-06-20 09:14:41
Szép napot!
Lenne egy olyan kérdésem hogy ez az eredmény azt mutatja hogy petefeszekdaganatom van veled!?
CA 125 eredm.85 mert.egys. U/ml ref.taromany. 0-30.2
Valaszat elöre is köszönöm!!

Válaszok

[12636] dr.Papp Enikő
2018-06-20 14:02:59
Kedves Dzsenifer!

A magasabb CA-125 értéknek a petefészek daganaton kívül több oka is lehet, petefészek ciszta, gyulladás, endometriózis, menzesz, stb. Ezért értékelése a klinikai vizsgálatokkal együtt kell történjen. Ezért az eredménnyel keressen fel nőgyógyászt!

Üdvözlettel: dr Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12608] Ladányi Viktória
2018-06-18 17:53:46
Kedves Címzett,

Érdeklődni szeretné, vagy van e lehetőség önöknél CA 27.29 tumormarker vérvételes vizsgálatra? Amennyiben igen, milyen árban van?

Köszönöm a választ,

Válaszok

[12610] Dr. Juhász Attila
2018-06-18 19:58:09
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Viktória,

CA 27-29 nincs nálunk, így aztán megfizethetetlen.

Emlőrák tumormarker, amely rokon az előzővel a Ca 15-3, amely elérhető 3800 Ft-ért.
De a vizsgálat nem váltja ki a mammográfiát, ha szűrésről lenne szó.

Tisztelettel:
Dr. J.A:
[12522] Szentiványi Boglárka
2018-06-12 07:37:43
Tisztelt Hölgyem/Uram!

41 éves vagyok, gyermektelen. Másfél hónapja voltam rákszűrésen, amely p2 lett. Bal petfészekben 18 mm-es tüszőt láttak. Sajnos sose volt pontos a ciklusom, 25 és 32 nap közöttiek, de előző 3 ciklusban egyre kitolódott, majd utolsó ciklusban nehezen múlt el, 9. napig tartott, de 5. naptól minimális vérzéssel.
21. napi labor nem mutat eltérést, csak a d vitamin nagyon alacsony. Elég "parás" vagyok, és mikor nehezen múlt el a menzeszem, orvosommal konzultálva csináltattam tumormarkert, ca125: 44,8, (hat. érték 35), he4: 37,4, (hat. érték 76), roma index 4,154. Tudom, hogy a r. i dex fontos adat, ami nálam jó, de az emelkedett ca125 érték kicsit aggaszt. Egy évvel ezelőtti uh-on bevérzett tüszőt látott a doktornő. Elképzelhető, hogy most is hasonló áll a háttérben, vagy érdemes folytatni a kivizsgálást?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát, segítségét! Szép napot és jó munkát kívánok!

Válaszok

[12542] dr. Papp Enikő
2018-06-13 12:56:59
Kedves Boglárka!

A HE4 és a két markerből képzett ROMA index valóban sokkal pontosabban jelzi a petefészek rák kockázatát, mint önmagában a CA 125. Ez utóbbi enyhe emelkedését okozhatja petefészek ciszta, endometriózis,kismedencei gyulladás. Ezért kell a klinikum ismeretében értékelni az eredményeket a kezelőorvosnak.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12476] Galli Diána
2018-06-08 17:13:52
Tisztelt Doktornő! Megjött a labor eredménye. Minden értékem tökéletes viszont a ferritin szintem 157ng/ ml.Érdeklődnék,hogy kell-e aggódnom?
Köszönettel: Galli Diána

Válaszok

[12515] Dr. Juhász Attila
2018-06-11 20:44:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Diána,

Különösebben nem kell, de lehet.
Panaszmentesen kétévente kontroll, panaszok esetén orvos.

Tisztelettel:
Dr.J.A.
lbrszkrvs
[12471] Boczer Lászlóné
2018-06-08 14:26:10
Szeretnék érdeklődni, hogy tumor market vizsgálatot csinálnak-e? Amennyiben igen, szeretnék időpontot kérni! Tisztelettel: -Boòczèr Lászlóné Nyékládháza Szemere Bertalan. U 1/b (szakorvosi beutalom van)

Válaszok

[12514] Dr. Juhász Attila
2018-06-11 20:39:58
Tisztelt Hölgyem,
kedves Páciensünk,

Igen csinálunk.
Jelentkezés itt:

https://centrumlab.hu/vizsgalatra-jelentkezes

vagy:

Az alábbi telefonszámokon kérhet időpontot: +36 1 5 888 500

Tisztelettel:
Dr.J.A.
lbrszkrvs
[12450] Szeremi László
2018-06-07 07:50:50
Tumormarkar vizsgálat során csupán a TPA érték mutatott eltérést, 110 U/L. A glükóz szintem szintén magas, 8,6 mmol/Ll . Cukorbetegségemről tudok, kezelés alatt állok.

Kérdésem az, hogy a TPA magas értékét okozhatja-e a cukorbetegségem. Mivel a többi tumormarker értékem a referencia tartományon belül van, szükséges-e további vizsgálat?

Válaszukat köszönöm.

Tisztelettel: Szeremi László

Válaszok

[12496] Dr. Sátori Anna
2018-06-11 11:40:30
Tisztelt Szeremi László!


A TPA emelkedésének egyik oka lehet cukorbetegség fennállása (merthogy a tumormarkerek nem csak rákos folyamatok esetén növekednek meg).
Azonban a megfelelő értékeléshez figyelembe kell venni kórelőzményt, jelen pontos panaszokat, tüneteket is, így mindenképpen javasolt kikérnie orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12448] Rita
2018-06-06 22:16:16
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

45 éves vagyok. Nőgyógyászom a legutóbbi ultrahang vizsgálat során mindkét petefészkemen cisztát talált, az egyiken belül egy ún. fiókciszta is található. (Az egyik ciszta új, a másik korábban is megvolt, csak kisebb.) Ennek nyomán ROMA index vizsgálatot javasolt. Az eredmény sajnos 21.1% lett, amely mögött a CA 125 értéke 20,9, a HE4 értéke 82,2, vagyis az utóbbi van határérték felett.

Talán van jelentősége, hogy 2,5 hónapja konizációs műtéten estem át méhnyakrák megelőző állapot gyanúja alapján, a szövettani vizsgálat csak felszíni elváltozást jelzett, amelyet teljes mértékben sikerült eltávolítani, a 6 hetes kontrollvizsgálat után P2 eredményt kaptam. Az azonban aggasztó, hogy eddig is rövid, 21 napos ciklusaim a műtét után 18 naposra rövidültek.

A ciszták és a ROMA index alapján jó eséllyel petefészek daganatom van? Biztosan műtét vár rám?

Üdvözlettel:

Rita

Válaszok

[12495] Dr. Sátori Anna
2018-06-11 11:36:53
Kedves Rita!


Tumormarkerekre általánosságban igaz, hogy pozitív eredmény nem jelent feltétlenül rosszindulatú, rákos folyamatot, hanem jóindulatú betegségek, vagy akár élettani állapotok is szerepelhetnek oki tényezőként.
A ROMA score ezen felül diagnózist nem ad, csakis a rizikót jelöli: arra hívja fel a figyelmet, hogy ki kell deríteni, mi áll a háttérben, mert a kockázat magasabb petefészekrákra. Viszont a számításhoz mért CA 125 és HE4 (ahogyan fentebb írtam) más okból is megemelkedhet (akár egy ciszta miatt is), ami nyilvánvalóan kóros irányba tolja a ROMA score értékét.
Összefoglalva: önmagában a kapott eredmény alapján egyáltalán nem jelenthető ki, pontosan mi okozta az eltérést, azonban mindenképpen fontos utánajárni. A lelet megfelelő értékelése az ön nőgyógyászának feladata, aki kórelőzménye, jelen panaszai, tünetei, egyéb vizsgálati eredményei alapján eldöntheti a további teendőket (szövettani mintavétel, képalkotó vizsgálatok stb.).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[12403] Pappné Vankó Éva
2018-06-04 16:10:06
Mai véreredményemben egy rutinvizsgálat során CA 19-9 88 érték lett (0-39 tartománynál).
Mi a teendőm? Mit jelöl ez az érték? Mennyire súlyos az állapot úgy, hogy nincs tünetem.

Köszönöm szépen.

Tisztelettel,

Pappné Vankó Éva

Válaszok

[12439] Dr. Juhász Attila
2018-06-06 21:33:37
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Éva,

Ez lehet sokminden. Pl semmiség, enyhe bélgyulladás, epehólyaggyulladás, hasnyálmirigytumor, béldaganat, stb.
Nem kell megijedni, hanem el kell menni egy gastroenterologiai kivizsgálásra, tünetmentes esetben is (hasi UH, klinikai vizsg, esetleg endoscopia)

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12316] Boglárka
2018-05-28 08:00:13
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A vérvételen kiderült, hogy a CA 125 értékem 43,3 (referencia 0,0-35,0). Ez mennyire számít magas értéknek? Szükséges-e egy kontroll vérvétel a későbbiek során? Méhdaganat kizárásának céljából történt a vizsgálat.
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[12325] Dr Juhász Attila
2018-05-28 11:04:50
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Boglátka,

Nem szamít nagyon magasnak, de ez nem zár ki és nem is bizonyít Önmagában semmit.
Biztos lesz kontroll, hogy merre mozog az érték.

Tisztelettel:
Dr.J.A.
lbrszkrvs
[12308] Bernadett
2018-05-25 13:17:51
Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors válaszát, mindenképp bejelentkezem kontrollra a kezelőorvosomhoz.

Tisztelettel:
Bernadett
[12301] Bernadett
2018-05-25 11:56:44
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Vérvételen kiderült, hogy a CA-125 értékem 54.6, HE4 értékem 67.53 lett, az ebből számított ROMA Score 15.14%.
Ez a kalkulátorok alapján magas kockázatot jelent petefészekrák szempontjából. 38 éves nő vagyok, 1 gyermekkel.
Nőgyógyászom kérte a vizsgálatot, hogy a hasi ultrahangon látott képlet mibenlétét segítsen eldönteni. Endometriózis, vagy rosszindulatú lehet az elváltozás?

Segítségüket köszönöm!

Válaszok

[12306] dr. Papp Enikő
2018-05-25 12:26:38
Kedves Bernadett!

Ezek alapján nem lehet biztosan kizárni egyiket sem. Egyértelmű eredményt szövettani vizsgálat adhat. Ebben kezelőorvosa a kompetens. Számok alapján jelenleg csak ennyit lehet megállapítani.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12207] Nikolett
2018-05-18 17:04:11
Kedves Doktor Úr/Nő!

A Ca199 tumormarkerem 240 U/moll. 24 éves vagyok Ön szerint mitől lehet ilyen magas? Mennyire biztos, hogy rák?

Köszönöm

Válaszok

[12247] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:24:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Nikolett,

Sok minden kóképtől lehet magas pl. epehólyaggyulladás vagy akár vmilyen gastrointestinális tumor.
De egyáltalán nem biztos, hogy rák.
Forduljon a panaszainak megfelelő orvoshoz mielőtt elkezdene pánikolni rák ügyben.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12199] Tóthné Lőrincz Irén
2018-05-18 10:54:45
Tisztelt Doktor Úr/Nő!!
Márciusban nőgyógyásznál voltam a méhemen myoma volt,tumormarker értékem Ca125:18.7,Ca19.9:34,1volt,elmentem emlő uh-ra ahol találtak 2 cystát,egy 13és egy 8mm-est,most voltam controll vérvételen Ca125:37,Ca19,9 :39,2,menseseltem épp a vérvétel ideje alatt.A nőgyógyász szerint nem kell aggódni.Ön szerint?

Válaszok

[12246] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:19:17
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Irén,

Szerintem sem.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12187] P Aniko
2018-05-16 19:50:25
Tisztelt Holgyem/Uram,
A kalprotektin ertekem <50 lett, erdeklodnek, hogy ez negativnak szamit?
A referencia tartomanynal most 70 van irva, eddig 50 volt( a synlabnal voltam regebben). Koszonettel

Válaszok

[12245] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:16:02
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANikó,

Igen negatív.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12182] Zsofia
2018-05-16 13:30:23
Tisztelt dokto ur/nő
Petefészek ciszta miatt kértek tumormarkert melyben a ca125 50 u/mol 35 a ref. Valamint a he4 81 u/mol lett a roma index magas kockázatot mutat. Érdeklődnék hogy errol a he4 ről nem.sok jot hallottam és rettegel hogy valami rosszindulatuság van a női szervemem es babám már nem lehet. Igaz hogy ha magasak az értélek valamint a roma index akkor az már rák ? Kétségbe vagyok esve 33 évesen
Köszönöm

Válaszok

[12243] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:15:10
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Zsófia,

A magas ROMA score magas esélyt jelent a hámeredetű rosszindulatú petefészekdaganatra azoknál a nőknél , ahol van tapintható (!) kismedencei képlet.
Magas CA125és HE4 és ROMA score mind lehet magasabb jóindulatú petefészekcystával vagy pl. menses alatt is.
Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy Ön petefészekrákos lenne. Valószínűleg lesz ismétlés és szövettani mintavétel ha indokolja az eredmény.
Ettől még teherbe is eshet és sok gyermeke is születhet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
lbaoratóriumi szakorvos
[12180] Benke Orsolya
2018-05-16 06:49:41
A petefészek ciszta miatt félévente Tumormarker vérvizsgálatra küld a nőgyógyász. A legutóbbi vizsgálat óta, a Cea érték 1.9--ről, 2.9-re emelkedett, a referenciaérték: 3,8. Továbbá még ca125 és ca19.9 értékeket is nézik de ezek nem változtak jelentősen az egyik még kevesebb is lett.Azt szeretném tudni,hogy ez az emelkedés mennyire veszélyes?

Válaszok

[12241] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:05:44
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Orsolya,

Leginkább semennyi veszélyt nem jelent ez.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12156] Edina
2018-05-11 21:45:32
Tisztelt Doktor Ur/No,

Az M2-PK szekletvizsgalatom eredmenye 1,20 U/ml lett.
Ez benne van a referencia ertekben. Akkor ezt most tekintehetem negativ leletnek vagy ez azt jelenti,hogy a szervezet termeli ezt az enzimet tehat valahol tumor jelenlete lehetseges.
Valaszat elore is koszonom!
Edina

Válaszok

[12239] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 16:02:07
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Edina,

Az alacsony széklet M2PK azt jelenti, hogy nagyon alacsony a gastrointestinális daganat, vagy adenoma valószínűsége, tehát tekintheti negatívnak.
Ennél jobb, közel 100%-os kizárását ezeknek a kórképeknek csak tükrözéssel lehet kapni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12034] Csipesz
2018-05-03 07:43:53
Köszönöm!
[12032] Balázs
2018-05-03 00:05:36
Tiszetlt Doktor Nő, Doktor Úr!

Az enyém volt a 11259 számú kérdés is.
A mai napon egy teljes vérkép mellett újra kértem Önöknél a tumormarkerek ellenőrzését.
A TPA értékem már meg is érkezett, viszont 87 és 97-es érték után 3 hónap elteltével most 103ra emelkedett. A májértékek még mindig nagyon magasak. Reggel esomeprazolt és cerucalt szedek, esténként valsartant a vérnyomásomra. Okozhatják ezek?

Milyen irányban kellene elindulni? Előfordulhat, hogy ez egy rosszindulatú folyamatot jelez?
Köszönettel,
Balázs

Válaszok

[12066] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 18:09:48
Tisztelt Uram,
Kedves Balázs,

Okozhatja az alapbetegsége, amire a gyszert kapta, illetve a májeltérése is.
A helyében az orvosa által mutatott utat választanám nem a maszekolást.
Forduljon gasztroenterologushoz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[12021] Kovácsné Szabó Anita
2018-05-02 12:30:21
Kedves Dr.Úr/Nő.

Most kaptam emailben a CA 125-ös vérvizsgálat eredményét, ami 9,70U/ml. Ez pontosan mit jelen? Köszönöm a válaszát.

Válaszok

[12065] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 18:05:00
Tisztelt Hölgyem,
KEdves ANita,

Önmagában, a többi érték nélkül, klinikai adatok és a vizsgálat okának ismerete nélkül csak annyit, hogy benne van a referencia határban bőven, egyéb iránt az említett adatok nélkül semmit.

Tisiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12012] Csipesz
2018-04-27 21:55:10
Tisztelt Doktornő/Úr!

13 éves lányomnak kiütések miatt góckutatást kért a bőrgyógyász doktornő. Így kerültünk el hasi ultrahangra (márc.02-án voltunk). Ahol a következőt találták: a jobb ovárium régióban 4 cm átmérőjű, két apró cysosus részt tartalmazó szolid képlet ábrázolódik, mely körül kb.1 cm széles, többszörösen septalt folyadékköpeny látható. Nőgyógyászatra küldtek tovább. Itt azt mondták, hogy valószínű egy bevérzett ciszta, ami felszívódik. A leleten a következő szerepel(ápr.10-én történt a vizsgálat): Üres húgyhólyag mellett az uterus corpusának mérete: 54x32 mm, az endometrium vastagsága 3 mm. A bal oldali ovarium jelenleg nem hozható látótérbe. A jobb oldali ovarium mérete:53x42 mm, benne egy 46 mm nagyságú homogén folyadéktartalmú és solid bennékű (koagulum) cysticus képlet ábrázolódik, kóros áramlás nem tapasztalható. A kismedencében egyéb körülírt kóros képlet nem látható. A Dougles uregben szabad folyadék nem látható. A vizsgáló orvos tumormarker vizsgálatot kért. A vérvétel egy része már megvan. Eltérés csak az átlagos thrombocyta térfogatnál mutatkozik, eredménye 10,40 f/L. APRÁTA 1,07, erről fogalmam sincs mi akar lenni és jó-e az értéke. Ami viszont aggaszt az az emelkedett HE-4 ECLIA módszer, eredménye 72,9 pmol/l. A CA 125 és a roma index eredménye még nincs meg.
Nagyon-nagyon aggódom, hisz az emelkedett HE-4 értékről nem sok jót olvastam. Az eredmények alapján van okom aggódni, vagy tényleg csak egy ártatlan ciszta? Aggaszt, hogy miért növekedett egy hónap alatt, ha fel kellene szívódnia? Valamit miért gondolhatta úgy a vizsgáló gyermek nőgyógyász, hogy tumor marker vizsgálatot kér?
Válaszát előre köszönöm!

Válaszok

[12028] dr.Papp Enikő
2018-05-02 16:06:25
Tisztelt Hölgyem!

A HE4 értékét nemcsak malignus betegség emelheti meg. Ez utóbbi kockázatát a CA 125-tel együtt értékelt ROMA index segítségével lehet megbecsülni. (18 éves kor alatt ez sem teljesen pontos). Ennek elkészültéig még a kockázat becslését sem lehet vállalni. A biokémiai markereket mindig együtt kell értékelni a klinikai, laboratóriumi és képalkotó vizsgálat eredményeit. Ezért a nőgyógyász tud választ adni a kérdésére. Ha szükséges lesz, úgyis végeznek szövettani vizsgálatot, ami végleges eredményt adhat. Ha egyéb tesztek segítségével a biopszia elkerülhető, akkor valószínűleg ez a célja a tumormarker vizsgálatnak. De mindenképpen kérdezze a kezelőorvosát!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11936] Kitti
2018-04-24 12:39:04
Kedves Doktornő / Doktor Úr!

A ciklusaim 29 naposak szoktak lenni, jelenleg pedig a 36. napon tartok, de menstruációnak még csak jelét se látom egyelőre. A késés miatt elmentem egy vérvételre HCG értéket nézetni.

A vérvétel során a HCG 3,4 U/L lett.
Azt látom, hogy ebből terhesség most biztosan nincs, de ez az érték utalhat esetleg valamilyen daganatos megbetegedésre?

Előre is köszönöm a segítséget!

Válaszok

[11940] Dr. Sátori Anna
2018-04-24 16:37:49
Kedves Kitti!


A megadott hCG érték nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú betegségre.
Amennyiben mégis felmerül terhesség gyanúja, érdemes egy későbbi időpontban is megnézetni a hCG szintjét, mert csak kb. 2 héttel a lehetséges fogantatás után kezd emelkedni kimutathatóan. Emellett pedig mindenképpen kérje ki nőgyógyásza véleményét is, ha továbbra sem indul meg a menstruáció.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11891] Pozsonyi Gyöngyi
2018-04-20 09:27:58
Tisztelt Doktornő!

Munkahelyemen megszerveztek egy széleskörű laborvizsgálatot.
A CEA értékem 3,2 lett. A leleten az áll, hogy 0-2,5 között van a normál érték. Értelemszerűen bepánikoltam és felkerestem a háziorvost. Hasi uh, nőőgy. vizsgálat, tüdőszűrés eredménye jó lett. Ismételt laborvizsgálatot kértem 3 hónap elteltével.
CEA 3,13. A leleten ez áll: 0-4,1 (életkor szerinti ref.)

Most akkor van teendőm? Ha ez így van, miért nem mondta a háziorvos, 3 hónap stressztől megkímélt volna.
Szükséges valamilyen tükrözés? Mi befolyásolja ezt az eredményt (pl. étrend?)

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Pozsonyi Gyöngyi

Válaszok

[11929] dr.Papp Enikő
2018-04-23 13:16:20
Kedves Gyöngyi!

A referencia tartományhoz közeli CEA értéknek számos oka lehet és tumorszűrésre önmagában nem is alkalmas. Ha a második mérés már határértéken belüli, és kivizsgálták, akkor nem kell aggódnia. A CEA megemelkedik számos kórállapotban, így májcirrhosis, emésztőrendszeri gyulladások, emfizéma, dohányzás szintén emeli a szintjét. Nem tudom, széklet vér vizsgálat történt-e? Ha igen és az is negatív, nyugodjon meg. Klinikai tünetek, panaszok jelentkezése esetén keressen fel gasztroenterológust, az ő kompetenciája eldönteni, hogy szükséges-e vastagbél tükrözés. Ez a CEA szint jelenleg ezt nem indokolja.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11877] Szanella
2018-04-18 22:19:44
Tisztelt Doktor Nő\Úr!6hónspos várandós vagyok 4hónappal ezelőtt csináltsk citológiai vizsgálatot,mq kaptam meg postán.A tumorhot odaírták hogy ismètlès klinikai megállapítás alapján de P2lett az eredmèny.Van mitől tartanom?Ön szerint Mièrt kell ismètelni ha P2?

Válaszok

[11927] dr.Papp Enikő
2018-04-23 13:00:37
Kedves Hölgyem!

A P2 stádium egyértelműen NEM daganatos elváltozásra utal. A normálistól eltérő sejtek jelenlétét, de nem tumoros sejteket jelez. Az ismétlés bizonyára csak az állapota miatti óvatosság, de ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie, aki ismeri az Ön klinikai adatait.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11699] Mária
2018-04-06 15:06:50
Tisztelt Doktorno/Doktor úr!

Elozo kerdesemmel kapcsolatban irok (11136).
Nogyogyaszom megismetelte a HE4 tumormarker-vizsgalatot - januarban volt 82,4 (normal tartomany: 60ig), most 101 lett. CA 125-ot most nem vizsgaltak.
Meg vagyok ijedve az eredmenytol. Nem tudom, ez mennyire jelenthet rosszat. Ujabb ultrahangvizsgalat most nem volt, januarban semmi gyanus nem latszott.
A doktorno szerint eros a menstruaciom (mindig is eros volt), lehet a picit magasabb mehnyalkahartya okozza az elterest, megismeteljuk a vervetelt a kovetkezo menzesz utan, ami mostantol meg 3 het. Aztan kilatasba helyezett egy esetleges mehkuretet.
Egyebkent menzesz elott is szoktam verezgetni, de ez mar hosszu evek ota igy van, neha utana is van par nap barnazas.
Rosszindulatu folyamatok eseten elofordul, hogy csak a tumormarker emelkedett es mas elteres nem latszik? Mennyire magasak ezek az ertekek, ill. az ilyen merteku emelkedes 3 honap alatt? Javasoltam, hogy nem kene-e esetleg onkologiai nogyogyaszhoz fordulnom, de a doktorno ragaszkodik ehhez a modszerhez.
Igazsag szerint a HE4-et veletlenul vizsgaltak ki, nem terveztek, csak a noverke veletlenul bejelolte es most nem nagyon tudnak tapasztalatok hianyaban mit kezdeni ezzel az eredmennyel. On szerint is helyes, ahogy a doktorno eljart? Nem kene e teruleten tapasztaltabb szakemberhez fordulnom?

Valaszat elore is koszonom,
Tisztelettel

Maria

Válaszok

[11747] Dr. Juhász Attila
2018-04-10 13:00:32
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

Ne stresszelje magát, az egyik betegségnek, állapotnak sem használ.
A HE4 nem csak rosszindulatú folyamtokban emelkedhet meg, hanem menstruáció alatt és nem rosszindulatú méhnyálkahártya elváltozásoknál is.
Ezzel együtt az is gaz, hogy a méhtestrákban is jellemző lehet az emelkedése, illetve prognosztikai értéke van ebben a kórfolyamatban.
Mivel ezzel kapcsolatban van családi előzmény, azt gondolom, hogy érdemes odafigyelni.
Amennyiben nem csökken, vagy tovább növekszik, mindenképpen javasolt, hogy a méhynálkahártyából készüljön citológia/szövettan, mert az fogja végérvényesen eldönteni, hogy Önnél melyik folyamat okozta a HE4 emelkedést.
Azt, hogy ehhez a mintavétel kürettel törénik vagy más módon uteroszkópia során, ebben nem vagyok kompetens.
Még egyszer: ne pánikoljon, csinálja végig, mert a jó és a rosszindulatú folyamatra is van esélye (sztem a jóindulat még mindig valószínűbb), de ezt szövettan vagy citológia nélkül nem lehet megmondani.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11682] Bujdosóné Sallai Orsolya
2018-04-05 15:42:50
Kedves Doktornő!

Anyukám nemrégiben tumormarkeres vérvizsgálatot kért, amelyben a Ca 19-9 érték: 38 volt. Ekkor felkeresett egy gasztrodoktort aki elküldte különféle vizsgálatokra. Volt hasi CT-n, hasi ultrahang, gyomortükrözésen, március 8-án jött meg az eredmény, hogy a gyomrában találtak helicobakrériumot és arra kapott antibiotikumot. Viszont az elmúlt hetekben nagyon keserű volt a szája, nem volt széklete és időszerű volt egy újabb vérvizsgálat. Tegnap megjött az eredmény és a Ca 19-9 most 89. Nagyon megijedtünk, mi a teendő ezek után? A doktor aki kezelte elutazott egy hónapra, most várjunk vagy s.o.s.ben menjünk más valakihez. Daganatra lehet gyanakodni?
Köszönettel: Orsolya

Válaszok

[11690] Dr. Sátori Anna
2018-04-06 11:30:19
Kedves Orsolya!


Az CA 19-9 értéke még mindig alacsonynak tekinthető, bár tény, hogy emelkedett az előzőhöz képest (felteszem, ugyanabban a laboratóriumban történt a két mérés, mert csak így lehet azokat érdemben összevetni). Kérdés, hogy az elkészült képalkotók pontosan milyen eredményt adtak? Milyen laboratóriumi vizsgálatok készültek még, milyen eredménnyel? Történt-e fizikális vizsgálat, és annál találtak-e eltérést?
Azt gondolom, hogy a CA 19-9 szintje nem daganatos betegségre utal, de ezt teljes bizonyossággal, önmagában a lelet alapján nyilván nem lehet megállapítani. Ezért, ha nem is tudják felkeresni a kezelőorvost, vigyék el az eddig elkészült vizsgálati leleteket édesanyja háziorvosához, aki azok ismeretében, megvizsgálva őt, megítélheti, hogy szükséges-e mihamarabb gasztroenterológust felkeresni.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11864] Bujdosóné Sallai Orsolya
2018-04-18 11:41:26
Kedves Doktornő!

Köszönjük válaszát a tumormarkeres érték ügyében.
Anyukám elment kivizsgáltatni magát, de minden eredménye jó lett.
Viszont közel fél éve szenved attól, hogy nagyon keserű a szája, ég a nyelve. Főleg, ha édeset eszik, akkor erőteljes. Számtalan gyógyszert evett már. cholagol, rowachol, bilagit, mezym forte, salvus víz, de sajnos nem hat neki. Tanácstalan, mert az ultrahang semmit nem mutat ki nála és nem akar szűnni ez a keserű íz a szájából. A gasztroenterológus semmit nem mondott neki és még mindig nagyon rossz. Önök felé fordulok tanácsért, segítségért!
Köszönettel: Orsolya
[11868] Dr. Sátori Anna
2018-04-18 12:21:48
Kedves Orsolya!


Miután kérdése messze túlmutat laboratóriumi témájú fórumunkon, ráadásul szintén sok kérdést vet fel előzményileg (édesanyja kora, gyógyszerszedés, eddig elkészült leleteinek eredménye, van-e bármilyen krónikus betegsége stb.), így csak általános válasz adható.
Keserű szájíz hátterében állhat hormonális változás (ha édesanyja már menopauzában van), tartós betegség (pl. cukorbetegség, reflux), fertőzéses megbetegedések, gyógyszeres kezelés stb.
Időnként nem mutatható ki konkrét ok, ilyenkor a szájban levő idegvégződések károsodása is felmerül.
Így érdemes lenne részt vennie édesanyjának egy alapos belgyógyászati kivizsgáláson, ahol fény derülhet az okokra.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11650] Nefelejcs
2018-04-04 14:22:55
Tisztelt Dr. Ùr!

Múlt héten eltávolitottak a belölem egy csomót, amely a mellcsont alatt volt a gyomor magasságában 2,9 x 2,3 x 1,4 cm nagyságú. Legnagyobb ijedtségemre a patológiai, hisztológai leletben az állt, hogy nyirokmirigymetasztáza. Ebböl azt a következtetést vonom le, hogy nem jól áll a szénám. jövö héten kell a kórházba mennem, hogy kidereitség, hol van a tumor. A félelem megbénit és szinte fel is dtam magam.
Elöre is megköszöm véleményét.
Üdvözlettel:
Nefelejcs

Válaszok

[11684] Dr. Sátori Anna
2018-04-05 15:51:18
Tisztelt Kérdező!


Fórumfelületünkön laboratóriumi jellegű kérdésekre van módunk válaszolni, az ön által leírtak túlmutatnak szakterületünkön.
Így a megbízható válasz érdekében mindenképpen javasolt kezelőorvosa véleményét kikérnie.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11598] Csányi István
2018-03-27 12:25:28
Tisztelettel az lenne a kérdésem, hogy nem egy esetben előfordult már, hogy egy isőpontban 1 óra elteltével 2 külön laboratórium egész más eredményt hozott ki, példáál a Budapesten a CA-19-9 7,85 , Vácott 32. Volt hogy 3 nap eltéréssel Bp-en 229 Vácott 138,1 volt az eredmény. Amennyiben a Budapesti a jó akkor további kemoterápiás kezelés vár rám, amennyiben a Váci / Centrum Labr/ akkor lehet, hogy nem kell további kezelés. Melyiknek higgyek mint laikus. Kérem válaszukat. Köszönöm előre is.

Válaszok

[11613] Dr. Sátori Anna
2018-03-28 15:25:26
Tisztelt Csányi István!


Szakmánk szabályai alapján különböző laboratóriumok eredményeit nem lehet összehasonlítani, lévén, hogy többnyire eltérő műszerekkel és reagensekkel végzik a vizsgálatokat, és adott esetben a referencia-tartományok is eltérnek.
Ez olyan vizsgálatok esetén, ahol követni kell az eredmények alakulását, kiemelten fontos, így a tumormarkereknél is. Így mindenképpen javasolt ugyanazon laboratóriumban végeztetni a kontrollméréseket, így tudja a kezelőorvos megítélni, hogyan alakul az adott paraméter szintje, és milyen irányú a változás tendenciája.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11569] Edina
2018-03-25 23:23:03
Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr !

41 éves vagyok. Novemberben volt egy magas CA 125 értékem (a felsőhatár duplája).
Orvosom szerint ez az adenomiózis miatt van. Pár napja újra megcsináltattam a CA 125 és kértem mellé a HE 4-est is. A CA 125 még mindig határérték felett van, de de már csak 34 u/ml az értéke, ami majdnem a felére csökkent. Viszont a HE 4 ami ugyan határértéken belül van (0-76,2) 69 pmol/l lett, de ezzel az értékkel 15,5 % -lett a ROMA index ami magas kockázatot jelent (11,4%- tól nagyobb)
Sajnos családban voltak daganatos megbetegedések, és nagyon nagyon el vagyok keseredve. Orvoshoz csak 2 hét múlva tudok menni.

Kérdéseim: miért így állapítják meg a referencia tartományt, ha annak felső 10%-a magas kockázatot jelent?

Ez már biztosan rosszat jelent? Sajnos a neten sem találtam olyan példát hogy magas kockázattal nem rák lett volna. Sőt, a ROMA indexet elég megbízhatónak találják.
Ha az MRI Uh nem mutat semmit, jelentheti ez a kezdeti stádiumot?

Milyen esetekben emelkedhet meg a HE 4 értéke?




Válaszát előre is köszönöm

Edina

Válaszok

[11632] Dr. Juhász Attila
2018-03-28 20:28:58
Kedves Edina,

Ez a Roma score, HE4, Ca 125 menses, cysta és endometriózissal is magas lehet.
Sztem ha az UH, MRI negatív akkor nyugodjon meg.

Helyesen ezeket a laborokat akkor kell használni, ha van tapinthaó vagy látható kismedencei térfoglaló folyamat és akkor mondja meg, hogy annak mire van nagyobb vagy kisebb esélye, mármint, hogy jó vagy rosszindulatú-e a cucc, de akkor sem fix.

Szóval sztem vaklárma most ez.
Ezzel együtt maradjon a nőgyógyásza rendszeres kontrollja alatt.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11529] sipos attila
2018-03-21 21:08:03
ca marker 19-49 labor eredményem. ha éhen vagyok nem fáj ugy a gyomrom. ha esszek fáj és érzem mint ha hozzá érne végig a vékony béltöl a gyomorig kérem szépen a válaszát. kösszönöm

Válaszok

[11532] Dr. Juhász Attila
2018-03-21 22:19:23
Tisztelt Uram,
Kedves Attila,

Ha tudnám erre a választ Csodadoktornak hívnának.
Lehet sokminden H. pylori fertőzés, rekeszsérv, epehólyaggyulladás, gyomorrrák.
Folytassam?
Szerintem menjen el egy gastroenterológus belgyógyászhoz vagy szenvedjen még egy-két évig, hogy aztán a súlyos szövődmények miatt a mentő elvigye a sebészetre, ott kinyitják és minden kiderül majd.

tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11499] horvath ferencne
2018-03-19 22:53:46
Tisztelt Labor! Novemberben csináltak önöknél tumormarkert, az eredmény jo lett.Szeretném kérdezni,hogy februárban volta általános laborvizsgálaton,ahol a ggt-elég magas lett166.El kellene-mennem egy hepatitisz vérvizsgálásra?A tumormarkerből az nem derült volna ki ha valami baj van a májjal? Köszönettel:Horváthné

Válaszok

[11533] Dr. Juhász Attila
2018-03-21 22:22:11
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciens,

GGtTmegemelheti súlyos hepatitisz is, de ennek lenne más labor jele is ezen kívül, illetve izoláltan rendszeres alkoholfogyasztás is.
Szerintem menjen gastroenterologushoz ha van panasza.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg