Centrum Lab

Tumormarkerekkel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[11496] Katinszki Diána
2018-03-19 16:13:14
Jó napot!
Doktornőm találta nálam egy elég nagy cisztának látszó valamit!
Volt már 6évvel ezelőtt egy műtétek, ahol,, csokoládé,, cisztát is találtak!
Most viszont el küldtek tumor marker vérvizsgálatra!
Sajnos nem érték ehhez az eredményez, s csak 2hét múlva tudom konzultálni a doktor nőmmel!
Meg szeretnék tudni hogy van e miért aggódnom

Válaszok

[11534] Dr. Juhász Attila
2018-03-21 22:25:01
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Diána,

Igen van miért aggódnia, mert nem írt eredményt vagy leletszámot.
Biztos vmi technikai malőr.
Ennek hiányában tudok Önnek dobókockával számokat dobni és az is lehetne az eredmény.
:-)
Kérem írjon konkrétumot.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11468] Katalin
2018-03-14 13:02:53
Köszönöm a válaszát.Még annyit szerettem volna kérdezni hogy ez az érték nem csak rákos elváltozásnál ugrik ilyen extrém magasra, amiket eddig olvastam sehol nem találtam ilyen magas értékű ca 125 szintet.Bevallom őszintén hogy nagyon megijedtem tőle, nőgyógyászhoz pedig csak jövőhéten tudom visszamenni.

Válaszok

[11470] Dr. Sátori Anna
2018-03-14 13:18:34
Tisztelt Hölgyem!



Igen, jóindulatú elváltozások is okozhatnak emelkedett tumormarker értéket, nem csak rákos folyamatok. Azonban, hogy pontosan mi áll a háttérben, önmagában a számadat nem tájékoztat, a diagnózis felállítása nem csupán a laboratóriumi eredményen alapul, ezért tanácsolom, hogy várja meg orvosa véleményét.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11449] Katalin
2018-03-13 18:37:08
Jó napot!
Voltam nőgyógyásznál és talált egy cisztát a petefészkemben, azt mondta hogy alma nagyságú.Elküldött vérvételre, a lelet alapján a ca 125 szintem 880 egység.Mire utalhat ez az extrém magas érték?Vérvételkor a menstruációm 3. napján voltam.
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[11461] Dr. Sátori Anna
2018-03-14 12:00:14
Kedves Katalin!


Mind a ciszta, mind a menstruáció vezethet magasabb CA 125 értékhez.
Így azt javaslom, várja meg nőgyógyásza véleményét, aki az ön teljes ismeretében megfelelően tudja értékelni a kapott eredményt és megítélheti, mitől lett emelkedett a mért érték.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11435] Gyurkóné Kovács Krisztina
2018-03-12 17:14:45
Tisztelt Doktor Úr/NŐ

Normális HE4 ÉS C125 ÉRTÉK NÉL IS MAGASABB A ROMA RÁTA EREDMÉNYEM:14.2

HE4:68,3 C125:10,5

SZERETNÉM KÉRDEZNI MENNYIRE KELL KÉTSÉGBE ESNEM.
A CIKLUSOM KISSÉ MÁR ELTÉR A RÉGEBBI SZABÁLYOSTÓL.HOL ERŐSEBBEN HOL ALIG MENSTRUÁLOK.46 ÉVES VAGYOK


KÖSZÖNÖM VÁLASZUKAT

Válaszok

[11457] Dr. Sátori Anna
2018-03-14 11:36:28
Tisztelt Hölgyem!


A ROMA score számításánál a HE4 értéke súlyozottabb, így ha határközeli az eredmény, akkor a ROMA score is jelezhet már magasabb rizikót. Ráadásul teljesen más az értékelés, ha a vizsgált páciens már posztmenoauzában van attól, mintha még menopauza előtt állna. Így az sem kizárt, önnek az átmeneti időszakból adódik a fokozott kockázatra utaló eredmény.
Azonban ez csak rizikóbecslés, semmiképpen nem diagnózis! A megfelelő értékelés nőgyógyász szakorvos feladata, aki az ön vizsgálata után pontosan megítélheti, mi vezethetett az emelkedett értékhez, van-e bármilyen teendő és előírhatja, mikor van szükség az eredmények kontrollálására.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11432] Tóth Edit
2018-03-12 13:17:37
Kedves Válaszoló!
Emésztési zavaraimmal már 3 éve nem fordultam orvoshoz. Puffadással és hangos bélmozgásokkal, korgásokkal kezdődött, amik főleg a reggeli órákban jelentkeztek majd egy tünetmentes időszak, amit délután/este felé újabb tünetes órák követtek. Voltak hosszabb tünetmentes időszakok is, elteltek hónapok "hangok" nélkül de a puffadás maradt. Az állandó tünetek közé tartozik a bal alhasi fájdalom, a korgások is onnan jönnek érezhetően.
Pár hete észrevettem, hogy bármilyen ételtől felmegy a savam amit gyógyszer sem hoz helyre illetve hasmenésem volt és gyakori hasfájásom. A háziorvos beutalt hasi UHra: minden rendben de , megvastagodott bélkacs és megnagyobbodott a nyirokcsomó. A vérképem teljesen Jó, a koleszterin magas (6.1) illetve a vérsüllyedés 12mm/ óra. Nőgyógyászati szűréseken is részt vettem, nem derült ki semmilyen probléma. Tumormarkeres vérvételem (ca72-4) egy <8.2-es tartományban 2.5 U/ml.
Gasztroenterológiára viszek magammal mindent, de szeretném tudni, hogy ilyen tünetekkel és eredményekkel milyen betegségek körvonalazódnak?

Válaszok

[11444] Dr. Juhász Attila
2018-03-13 14:46:15
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Edit,

Kéne egy teljes labor pl. Élni jó vagy Manager csomag.
Plusz az alábbiak:
Érdemes megnézni a "savas" tünetek miatt a Helicobacter pylori fertőzöttséget (H. pylori széklet antigén).
A puffadás hasmenések miatt laktóz intolerancia genetikai vizsgálat vagy laktóz intolerancia kilégzési teszt javasolt és szérum anti-TTG IgG, IgA a gluténérzékenység kivizsgálására.
Egyéb gyulladásos folyamtok miatt széklet vér, széklet calprotectin és a gastroenterológusi vizsgálat alapján gyomor és vastagbéltükrözés.
Egyéb ételallergia kivizsgálására össz IgE és nutritív spec IgE panel.
A kivizsgálást irányítsa a gastros kollega, hogy a sorrend jó és szakszerű legyen.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11402] Patócsné Kőrösi Katalin
2018-03-09 19:26:28
Jó napot kívánok!
Két éve hormonális emlődaganattal műtöttek.
A soron következő vérvizsgálat az alábbiakra terjed ki: CEA, CA15-3.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelentenek ezek a számok?
Köszönettel: P.K.Katalin

Válaszok

[11422] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 16:10:37
Kedves Katalin!


A CEA többnyire vastagbél, valamint emlő eredetű folyamatok esetén okoz magasabb értéket, míg a CA 15-3 jellemzően emlőnél.
Bizonyára kontrollálni szeretné orvosa, van-e esetleg gyanú arra, hogy újfent kiújul a daganat, vagy sem.
Mindenképpen érdemes őt megkérdezni, ő adhat megfelelő választ kérdéseire, ismervén kórelőzményét, jelen esetleges panaszait, tüneteit.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11401] Boza Imre
2018-03-09 16:06:55
Tisztelt Doktor nő / Úr !

Háziorvosom elküldött magán vérlaborba, ahol a CA 72-4 285,2 U/mL lett, normál tartomány 0,0-6,9. Biszphoszfonát kezelést kapok. Mi lehet az oka ennek a magas értéknek.
Köszönettel: Boza Imre

Válaszok

[11421] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 16:07:12
Tisztelt Boza Imre!


Az érték alapján önmagában nem mondható meg, az miért emelkedett. A CA 72-4 többnyire gyomor eredetű problémák esetén jelez, azonban nem csak rosszindulatú folyamatok, hanem jóindulatú állapotok miatt is emelkedhet szintje.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki kórelőzmény, panaszok, tünetek alapján pontosabb választ nyújthat, illetve eldöntheti, milyen irányú vizsgálatokra van még szükség.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11334] Kitti
2018-03-06 08:07:21
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

Anyósomnál - 78 éves - (szövettannal még nem megerősített) hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak.
A Ca 19-9 értéke: 196

Az orvos leírta, hogy ez az érték jelentősen emelkedett. Ha jól értelmezem, akkor a referenciatartomány 24 alatt kell, hogy legyen.

Kérdésem, hogy jóindulatú elváltozásnál is lehet ilyen az érték?
Más web-es felületen azt találtam, hogy több ezres értéknél kell csak daganatra gondolni.
A fent említett értéket (196) hogyan kell értelmezni? Egyéb tumormarkerei normál tartományon belül voltak.
Várom szíves válaszát.

Köszönettel,
Kitti

Válaszok

[11339] Dr. Sátori Anna
2018-03-06 13:39:03
Kedves Kitti!


Az érték valóban emelkedett, de önmagában a tumormarker eredmény alapján nem állapítható meg, jó- vagy rosszindulatú folyamat áll-e a háttérben. Ezt minden esetben a kórelőzmény, klinikai tünetek és panaszok, egyéb vizsgálati eredmények alapján lehet eldönteni. A tumormarker vizsgálat maga arra szolgál, hogy ha diagnosztizálnak valamilyen daganatos betegséget, és a releváns tumormarker emelkedett, akkor ezzel a vizsgálattal kontrollálják a későbbi terápiás beavatkozások hatékonyságát, illetve a daganat esetleges terjedését.
Így azt javaslom, várják meg a kezelőorvos véleményét, aki a szövettani eredmény birtokában bizonyára pontosabb válaszokat nyújt majd.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11293] Molnár Csilla
2018-03-02 12:30:09
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Tumormarker vizsgálatot csináltattam Önöknél, a következő eredménnyel:
CA 125 21,2 U/mL 0,0 - 35,0
HE4 71,8 pmol/L - 74,3
ROMA score 16,301 %
>= 11,4%, magas eshetõség a hámeredetû petefészekrák jelenlétére.
Kérdésem az, hogy egyrészt ha mindkét érték referencia határon belül van, akkor hogy lehetséges, hogy magas az eshetőség a petefészekrák jelenlétére? Másrészt ebben a megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel már kialakult bennem a petefészekrák, hiszen annak jelenléte magas eshetőségű, ha jól értelmezem a leírtakat.
50 éves vagyok,egy hónapja voltam nőgyógyászati szűrésen, ahol az uh semmilyen eltérést nem mutatott, egy hete pedig más okból kifolyólag egy hasi kismedencei uh vizsgálaton jártam, ahol szintén negatív lett az eredmény. Lehetséges, hogy a ROMA score érték már akkor is jelzi az elváltozást, amikor még egyéb képalkotó eljárással nem látni?
Köszönettel:
Molnár Csilla

Válaszok

[11329] Dr. Juhász Attila
2018-03-05 15:57:49
Tisztel Hölgyem,
Kedves Csilla,

Mivel Ön 50 éves, valószínűleg postmenopausa állapotában van -azaz nincsen mensese és peteérése-, ebben az esetben a ROMA score másképpen számítódik és a hatáeérték a magas rizikóra sem az említett.
Postmenopausával számolva mint paraméter az Ön Roma score értéke 19,6 (ha a nálunk alkalmazott módszerekkel mérték a CA125-öt és a HE4-et) ami jóval alacsonyabb a postmenopausában érvényes 29.9 határértéknél, tehát Ön az alacsony rizikócsoportba tartozik a hámeredetű petefészekrákot illetően.
Mivel az UH és egyéb nőgyógyászati lelete negatív, így ezzel kapcsolatosan aggodalomra nincsen oka.

Tosztelettel:
Dr.Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11285] Németh Ramóna
2018-02-28 12:25:54
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

Letelt a 3 hónap és újra levetettem a tumormarkereket és sajnos nőtt az értékem Ca 72-4 ref. tart. 0-6,9-ig jó 32,1 lett a novemberi 11,1 -hez viszonyítva sokat nőtt. NSE 23,2 lett ref. tart. 0-17. Ct-re bejelntkeztem mert már nem tudom milyen vizsgálatot végeztessek hiszen már volt gyomor vastagbéltükrözés, nőgyógyászati vizsgálat, mind negatív. Ön szerint has, tüdő, nőgyógyászati részek ct-je szükséges?

Köszönettel Ramóna

Válaszok

[11377] Dr. Juhász Attila
2018-03-07 20:54:44
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ramóna,

Megnéztem a lelteit.
Ami un. "rosszabodás" az annyi, hogy a CA72-4 11,1-ről 32,1 lett.
Én személy szerint tünetmentesen egyiktől sem paráznék be, kivéve ha 3-10 vagy több kg-t fogyott az utóbbi 3 hónapban.
Nem ismerem viszont alaposan a panaszait, tüneteit, családi anamnesisét.
Az előző laborjaj kérésének profiljából inkább gyomor bélrendszeri panaszokra tippelek.
Mivel volt már gyomor, vastagbél tükrözés és negatív nőgyógyászat is,
így azt gondolom, hogy ezeket a vonalakat érdemes lezárni fejben is.
A CA 72-4 is mint minden tumormarker igazolt tumor követésre és differenciál diagnosztikára alkalmas inkább mint tumorkutatásra !!!
Sok minden "ártatlan" betegségben lehet emelkedett -pl. gyomorhurut-, nem csak tumorokban, a tumorok közül leginkább a gyomorkarcinómában használatos de ajánlott a CEA, Ca 19-9, Ca 72-4 együttes használata általános laborral kiegészítve. Ezen kívül, ritkábban még a petefészek, emlő, vastagbél, tüdő, pancreas daganataiban is lehet emelkedett.
Sztem has, kismedence, pancreas esetében elég az UH, főleg ha nincs panasza.
Mivel nő ezért mammografia is lehetséges opció. De nőgyógy vonalon akkor aggódnék igazán, ha a családban előfordult esetleg petefészekrák (Ca125+HE4, BRCA1,2) vagy fiatalkori vagy kétoldali emlődaganat ( mamografia, Ca 15-3, BRCA 1,2 ).

Véleményem szerint tumorkutatást abban jártas, gyakorlott szakember irányítson a tünetek, panaszok alapján, a képalkotó és a laboreltérések figyelembe vételével, mert saját magának nem tud objektíven véleményt alkotni, helyesen vizsgálatot indikálni, főleg ha nem orvos, mert vizsgálatvásárlásainak leginkább érzelmi okai vannak, amit félelemnek, szorongásnak hívnak.

A velem való emailes kapcsolattartás is tökéletesen alkalmas totális félreértésekre, sőt félrevezetésre mindkét oldalon és nem helyettesít semmilyen szakorvosi vizsgálaton történő megjelenést.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11259] Balázs
2018-02-26 19:19:49
Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Tavalyi nyár elején csináltattam Önöknél egy nagyobb férfi tumormarker csomagot. Akkor a 75ös határértékű TPA 87-es értéket, míg a 17,0 határértékű NSE 19,3-at mutatott.
Az összes többi érték nagyon alacsony volt.

Múlt héten kontroll gyanánt ezt a két értéket újra ellenőriztettem és a TPA most 97 lett, az NSE 20,4.

34 éves vagyok, tüneteim nincsenek, gyomortükrözés, mellkasröntgen, hasi UH negatív lett. Egy korábbi epehólyag eltávolítás miatt emésztési problémáim rendszeresek, de sajnos még az elmúlt időszakban híztam is néhány kilót, a vérnyomásom kicsit magas. Enyhe zsírmájam van, emiatt a májenzim értékeim (GOT, Gamma GT) enyhén (a GPT kicsit erősebben) emelkedettek, de folyamatosan hullámzik. A vérképem semmi más eltérést nem mutat, gyulladásra utaló jel nincs a szervezetemben. E-mail címem alapján láthatja a teljes vérképet, amit Önöknél csináltak tavaly és idén, a májenzim értékek valamelyest csökkentek.

Tavalyi évben protonpumpa gátló (Esomeprazol) és Cerucal kúrán voltam az ősz folyamán. Szóval a két vizsgálat között néhány hónapig.

Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e foglalkozni ilyen mértékű eltéréssel, vagy ez még nem utalhat problémára? Ha igen milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni? Előfordulhat, hogy valakinek ezek a normál értékei? Befolyásolhatta az eredményt az, hogy Budapest másik végéből szállították a vérem az Önök laborjába?

Tisztelettel köszönöm válaszukat,
Balázs

Válaszok

[11337] Dr. Sátori Anna
2018-03-06 12:26:09
Kedves Balázs!


A leírt eredmények nagy valószínűséggel nem utalnak rosszindulatú folyamatra. Ilyen esetben egyrészt jóval magasabb értékek születnek, másrészt a növekedés tendenciája is nagyobb mértékű.
Az NSE szintje emelkedik pl. májbetegség, gyomorsavcsökkentő gyógyszerek hatására, de a későbbi feldolgozás is hozzájárulhat ehhez.
A TPA esetében pedig kb. 100 U/l-ig átmeneti, szürke zónáról beszélünk, amelyen belül többnyire valamilyen élettani/jóindulatú állapot miatt mérünk megnövekedett értéket. Az ön által említettek közül így akár a májeltérések is okozhatták az emelkedést (magasabb TPA-szintek egyik oka lehet).
Azonban mindenképpen azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa véleményét az eredményekkel kapcsolatban, az ön vizsgálata után, minden eddigi adatot, vizsgálatot figyelembe véve adható személyre szabott értékelés. Mindezek alapján végül orvosa eldöntheti, indokolt-e további vizsgálat elvégzése, illetve megítélheti a következő kontrollvizsgálat esedékes időpontját.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11244] Tóth Szilvia
2018-02-26 06:39:22
Üdvözlöm!
Laborértékem AFP tumor market 8.8 UI/L
Mennyi a normàl tartomány?

Válaszok

[11265] Dr. Juhász Attila
2018-02-26 20:43:22
Tisztelt Hölygem,
Kedves SZlvia,

Rajta kell legyen aleleten a referencia érték.
Nálunk 0-6 mikrogramm/liter, azaz más mértékegység.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11207] Krisztian
2018-02-21 16:52:54
udvozlom erdekelne h ez sulyos elteres a kalprotektin tesztnel?
Megnevezés Érték M.e. Megjegyzés Eltérés Referencia értékek
Kalprotektin, kvantitativ 71,9 ug/g + 0,0 50,0

Válaszok

[11264] Dr. Juhász Attila
2018-02-26 20:40:11
Tisztelt Uram,
Kedves Krisztián,

Amennyiben a tünetei súlyosak, akkro az érték is az.
Konzultáljon a gastroenterologusával.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11162] Sandra
2018-02-18 11:12:30
Tisztelt Doktor /Doktornő

Jobb oldali hasfájás miatt indult az összes kivizsgálásom. Ct-n találtak valamit ezért lett az első tumormarkerem, akkor a cea 2.6 a ca 72-4 52,1,tpa 57 volt. Azóta kiderült, hogy a jobb oldali hasfájdalom régebbi műtét maradványa, fonal granuloma. Megműtöttek vele. És máj haemangiomam van. A műtét után újra lett labor cea 3,1 ca 72-4 87,4, tpa 85, nse 30,52.
Volt tüdő ct, ami negatív, gastroscopia, colonoscopya, a transversum területén polypot távolítottak el. Szövettan :polypus adenomatosus enyhe fokú mirigyhám dysplasia szöveti jeleivel. Kérdésem az lenne milyen vizsgálatot lehetne még elvégezni, hogy ki derüljön mi a bibi. Fizikai tüneteim nincsenek. Házi orvos ajánlotta, hogy még a carcinoid tumort vizsgáltassam ki. Sajnos tb-s időpontot csak júniusra kaptam, addig nem szeretnék várni. Minden labor önöknél volt elvégezve.
Válaszát előre is köszönöm

Válaszok

[11187] Dr. Juhász Attila
2018-02-20 11:39:10
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Sandra,

Nem világos, hogy a második mérés a műtét után mennyivel volt. Tumormarker emelkedést gyulladásos, regenerációs állapotok is okozhatnak és a megbízható csökkenésükhöz inkább kell 3 hónap, így egyáltalán nem biztos hogy tumorra kell gondolni, hanem inkább a fonal granuloma króbikus gyulladása is magyarázhatja az eltérést.
Mivel volt gastroscopia, colonoscopia és negatíc tüdő Ct így csak a nőgyógyászat kismedebce maradt ki esetleg.

A carcinoid, neuroendokrin tumorok jellegzetessége, hogy hormonszerű anyagokat termelehtnek, amelyek gastrointestinális tüneteket esetleg vércukor, vérnyomás problémát okoznak. Ezeket az anyagokat vagy metabolitjaikat lehet vizsgálni. Érdekes lehet gyűjtött vizelet 5HIAA, VMA (elérhető), cathecolamine, metanephrin (Synlab) vagy szérum chromogranin A (Synlab).
Vagy van jelölt somatostatin analóggal PET CT máshol.
A vastagbél adenoma/tumor szűrésére alkalmas a szélet M2PK.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratriumi szakorvos
[11136] Mária
2018-02-15 19:27:55
Tisztelt doktorno/ doktor úr!

Tanacsot szeretnek kerni. Nogyogyaszom januar kozepen eves kontroll kereten belul tumormarkertvizsgalatot is vegzett.
Az eredmenyek: CA 125 24,39, HE4 82,4, ROMA 21,4.
36 éves vagyok, tehát változókor elott.
Az eredemények alapján 3 hónap múlva ismételt vérvizsgálatot javasolt.
Egy ultrahangspecialista nogyogyasz velemenye szerint a petefeszkeimen semmi gyanus nem latszik, nincsenek megnagyobbodva sem. Mehemben 2 mioma lathato (kb. 2 cm koruliek). A csaladban petefeszekrak, mellrak nem fordult elo. Edesanyamnak volt mehtestrakja 58 evesen.
A vizsgalat ideje alatt arcureggyulladasom volt, antibiotikumot is szedtem.
Lehet ez hatassal az eredmenyre?
Mi a velemenye ezekrol az emelkedett ertekekrol, ha az ultrahang a miomakon kivul semmi korosat nem mutatott?
Koszonom elore is

Maria

Válaszok

[11154] Dr. Juhász Attila
2018-02-16 17:01:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

Inkabb a mioma miatt volt az emelkedés, ha az UH negativ volt és nincs tapintható más képlet, nyugodjon meg, járjon rendszeres kontrollokra.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11655] Mária
2018-04-04 15:50:26
Tisztelt Doktorno/Doktor úr!

Elozo kerdesemmel kapcsolatban irok.
Nogyogyaszom megismetelte a HE4 tumormarker-vizsgalatot - januarban volt 82,4 (normal tartomany: 60ig), most 101 lett. CA 125-ot most nem vizsgaltak.
Meg vagyok ijedve az eredmenytol. Nem tudom, ez mennyire jelenthet rosszat. Ujabb ultrahangvizsgalat most nem volt, januarban semmi gyanus nem latszott.
A doktorno szerint eros a menstruaciom (mindig is eros volt), lehet a picit magasabb mehnyalkahartya okozza az elterest, megismeteljuk a vervetelt a kovetkezo menzesz utan, ami mostantol meg 3 het. Aztan kilatasba helyezett egy esetleges mehkuretet.
Egyebkent menzesz elott is szoktam verezgetni, de ez mar hosszu evek ota igy van, neha utana is van par nap barnazas.
Rosszindulatu folyamatok eseten elofordul, hogy csak a tumormarker emelkedett es mas elteres nem latszik? Mennyire magasak ezek az ertekek, ill. az ilyen merteku emelkedes 3 honap alatt? Javasoltam, hogy nem kene-e esetleg onkologiai nogyogyaszhoz fordulnom, de a doktorno ragaszkodik ehhez a modszerhez.
Igazsag szerint a HE4-et veletlenul vizsgaltak ki, nem terveztek, csak a noverke veletlenul bejelolte es most nem nagyon tudnak tapasztalatok hianyaban mit kezdeni ezzel az eredmennyel. On szerint is helyes, ahogy a doktorno eljart? Nem kene e teruleten tapasztaltabb szakemberhez fordulnom?

Valaszat elore is koszonom,
Tisztelettel

Maria
[11746] Dr. Juhász Attila
2018-04-10 12:59:29
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

Ne stresszelje magát, az egyik betegségnek, állapotnak sem használ.
A HE4 nem csak rosszindulatú folyamtokban emelkedhet meg, hanem menstruáció alatt és nem rosszindulatú méhnyálkahártya elváltozásoknál is.
Ezzel együtt az is gaz, hogy a méhtestrákban is jellemző lehet az emelkedése, illetve prognosztikai értéke van ebben a kórfolyamatban.
Mivel ezzel kapcsolatban van családi előzmény, azt gondolom, hogy érdemes odafigyelni.
Amennyiben nem csökken, vagy tovább növekszik, mindenképpen javasolt, hogy a méhynálkahártyából készüljön citológia/szövettan, mert az fogja végérvényesen eldönteni, hogy Önnél melyik folyamat okozta a HE4 emelkedést.
Azt, hogy ehhez a mintavétel kürettel törénik vagy más módon uteroszkópia során, ebben nem vagyok kompetens.
Még egyszer: ne pánikoljon, csinálja végig, mert a jó és a rosszindulatú folyamatra is van esélye (sztem a jóindulat még mindíg valószínűbb), de ezt szövettan vagy citológia nélkül nem lehet megmondani.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11127] Takács Ernőné
2018-02-15 16:02:29
Tisztelt Doktornő! Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat és azt, hogy a sok érdeklődő kérdéseire önzetlenül és gyorsan válaszolnak!

Tisztelettel: Takács Ernőné
[11088] Makkai Ildikó
2018-02-14 10:12:39
Tisztelt Doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy ha a labor ahol a Cea számot nézték 4 a felső határ páromnak viszont 10 de olvastam több helyen hogy az is még tartományon belül van normális e?Folyamatos ellenőrzés alatt vagyunk valamint terápiát is kap csak más szakember véleményére is kíváncsiak volnánk!Most lesz újból vérkép és ct vizsgálat!

Válaszok

[11124] dr. Papp Enikő
2018-02-15 15:43:40
Kedves Ildikó!

Mindig az adott laboratórium referencia tartományának megfelelő értékhez kell viszonyítani. Ha az 4, akkor a 10 mérsékelten emelkedett, de ennek prognosztikai megítéléséhez a klinikum ismerete alapvető fontosságú, amit a kezelőorvos tud Önöknek biztosítani. Mi itt azt sem tudjuk, milyen betegsége van a párjának. Biztos vagyok benne, hogy a vérkép és a CT lelettel pontos képet fognak kapni a jelenlegi helyzetről.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11077] Takács Ernőné
2018-02-13 18:16:21
Tisztelt Doktornő!

Bocsánat, a gyors válaszommal. Laboratóriumban történtek, de más kórházban, nem ugyanott.

Üdvözlettel: Takács Ernőné

Válaszok

[11120] dr. Papp Enikő
2018-02-15 15:34:32
Tisztelt Hölgyem!

Ezzel kapcsolatban nincs egységes álláspont, de az biztos, hogy a tumormarker szint a tumoros sejtek mennyiségével korrelál. A terápia után néhány hét múlva már biztosan nem befolyásolja a sejtszétesés. Ezért érdemes a kezelés után 6-8 héttel újra ellenőrizni a CA15-3 szintjét. Lehetőleg abban a laboratóriumban, amelyben a kezelés előtt is mérték.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11121] Dr. Juhász Attila
2018-02-15 15:38:26
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciens,

Ahogy a kollégám is írta:
Összehasonlítani két tumormarker értéket, akkor érdemes, ha ugyanazzal a módszerrel mérték. AZ Ön esetében ez nem áll fenn.

Emelkedő tumormarker érték általában a daganat progresszióját jelzi.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11076] Takács Ernőné
2018-02-13 18:11:22
Tisztelt Doktornő!

Igen, laboratóriumban történtek, ugyanott.

Üdvözlettel: Takács Ernőné
[11038] Szelezsánné Judit
2018-02-12 09:21:33
Havonta járok vérvételre reumatoid artritisre kapott Biológiai terápia miatt. Pár hónapja vettem észre, h az ldh szint hónapról hónapra mindig magasabb. Most 472 lett az eredménye 480 a felső tartomány. Nem tudom, h ez jelent e valamit.. Van e aggódni valóm emiatt.
Válaszukat előre is köszönöm.
Szné Judit B

Válaszok

[11083] Dr. Juhász Attila
2018-02-13 22:34:51
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Judit,

Nem valószínű, hogy jelent valamit, de az egész leletet kéne látni és jobban ismerni a gyógyszer lehetséges mellékhatásait.
Legjobb ha megbeszéli a kezelőorosával.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11028] Takács Ernőné
2018-02-10 11:48:42
Tisztelt Doktornő!
Tavaly augusztusban melldaganattal műtöttek. Kemoterápiát nem kaphattam a rossz májfunkciós értékeim miatt. Ezirányú vizsgálatok még folynak. Valószinűleg réz és vas anyagcsere zavar lehetséges. Sugárterápia után tumormarkeres vizsgálat történt, aminek értéke CEA 3,3 ng/mL (referencia érték: 2,5), CA 15-3 40,6 U/mL (referencia érték 25,0). A műtét előtt CEA 3,1 ng/mL (referncia érték 5,0), CA 15-3 32,7 LU/ml (referencia érték 31,3). Érdeklődnék, hogy a mostani magas értéket befolyásolhatja-e a sugárterápiás kezelés (32 alkalom)? A kezelés vége és a vizsgálat között 5 nap telt el.
Köszönettel: Takács Ernőné

Válaszok

[11070] dr.Papp Enikő
2018-02-13 16:31:40
Tisztelt Hölgyem!

A tumormarker mérések már laboratóriumban történtek? Vagy más módszerrel? A referencia értékek különbözősége miatt kérdezem. Mert ezeket a vizsgálatokat célszerű ugyanott ugyanazzal a módszerrel mérni a betegség lefolyásának követése céljából. Az eltérő helyen mért értékek nem feltétlen hasonlíthatók össze.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos


.
[11027] Liptai Edit
2018-02-10 11:44:40
Tisztelt Laboratórium! Szeretném Önöktől kérdezni, hogy tumor marker vizsgálatot valamint Leiden szindrómát tudnak e szűrni? Köszönöm. Üdvözlettel :Liptai Edit

Válaszok

[11068] dr.Papp Enikő
2018-02-13 16:24:04
Kedves Edit!

Laborunkban a következő tumormarker vizsgálatok érhetők el:
AFP (alfa-fetoprotein) szérumban 2.300 Ft, CEA (carcino-embrionális antigén)2.500 Ft,
CA 125 3.800 Ft, CA 15-3 3.800 Ft ,CA 19-9 3.800 Ft , CA 72-4 3.800 Ft
PSA (prosztata specifikus antigén) 2.300 Ft , fPSA (prosztata-specifikus antigén szabad frakció) 3.500 Ft , Béta-2-mikroglobulin 4.000 Ft, Cyfra 21-1 5.000 Ft ,
NSE (neuron specifikus enoláz) 3.800 Ft, S100 protein 5.000 Ft ,
CA125 + HE4, ROMA score számítással 10.300 Ft,
TPA (szöveti polipeptid antigén) 3.800 Ft ,
Prosztata panel (PSA+fPSA+proPSA+phi+vérvétel) 25.000 Ft
M2-PK 10.000 Ft, Chromogranin A 10.000 Ft

Kedvezményes vizsgálati csomagjaink a tumormarker csomagok nőknek két variációja vérvételi csomagok között érhetők el.

Leiden mutáció vizsgálata 5000 Ft.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[10983] Bihari Gabriella
2018-02-08 14:14:56
A nőgyógyászom küldött el erre a vizsgálatra, az ügyből kifolyólag hogy második hónapja nem mentsruálok, viszont terhességet nem talál.
Referencia tumormarker vizsgálat esetén: <2,7 U/L
Referencia terhesség kimutatása esetén: 30 U/L
Eredmény 1526,0 U/L
Arra lennék kíváncsi hogy ez az eredmény pontosan mit jelent és hogy jó vagy sem.
Válaszát várom és előre is köszönöm szépen!

Válaszok

[11003] Dr. Juhász Attila
2018-02-09 13:57:09
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gabiella,

Gondolom HCG-ről van szó.
Mivel magas a HCG, ha terhesség nincs akkor van Önben, legvalószínűbben olyan placenta/méhlepény eredetű/szerű sejtállomány, amely ezt termeli.
Nem kell megijedni, ha esetleg rosszindulatú folymatara gyanakszanak, ez a fajta nagyon jól kezelhető és innen ez korántsem biztos, hogy így lenne.
Menjen vissza nőgyógyászához.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10971] Kiss Szilvia
2018-02-07 20:29:45
CEA 1,0/L
CA 125 20,0/ml
A nőgyógyászom küldött el erre a vizsgálatra mert P4 lett a rákszűrés eredményem..
A labor eredményemre lennék kiváncsi..Ez jó vagy nem?
Köszönöm

Válaszok

[11000] Dr. Juhász Attila
2018-02-09 13:53:03
Tisztelt Hölgyem,
Kedves SZilvia,

Igen, ezek nem kiugró értékek.
Ezzel együtt a P4 miatt kövesse orvosa tanácsait.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10949] Enon
2018-02-06 22:25:46
A leletem AFP 7,6 férfi vagyok 47 éves merre tovább?? Köszönöm

Válaszok

[10960] Dr. Sátori Anna
2018-02-07 16:55:37
Kedves Enon!


Leginkább háziorvosához, aki kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények alapján megítélheti, mi okozhatta a magasabb értéket.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10884] Imre
2018-02-01 18:40:56
Tisztelt Hölgyem/Uram!

64 éves férfi laboreredményével kapcsolatban a következő lenne a kérdésem:AFP tumormarker értéke 12,8 lett ( 0-6 referenciatartomány mellett).
Ez a gyakorlatban mit jelent? A májrák és a hererák valós veszélyek?

A májfunkciók jók.A vesefunkciók kevésbé,de az érintett személy kevés folyadékot fogyaszt.

Ennek tükrében mi a teendő? Mi a következő szükséges vizsgálat...?

Köszönettel:Egy aggodó hozzátartozó

Válaszok

[10899] Dr. Sátori Anna
2018-02-02 15:48:01
Kedves Imre!


Önmagában egyetlen laboratóriumi eredmény alapján semmiképpen nem dönthető el, mi áll a háttérben. Mindenesetre az emelkedés igen kismértékű, inkább veti fel jóindulatú elváltozás gyanúját.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban (azt teljes egészében szükséges látni), aki (családi és saját) kórelőzmény, jelen panaszok, tünetek alapján pontosabb értékelést nyújthat, és eldöntheti, mely vizsgálatok elvégzése indokolt (képalkotó, labor).
Egy szintén orvosával egyeztetett időpontban pedig ugyanazon laboratróiumban javasolt megismételni a vizsgálatot.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10706] Ildikó
2018-01-23 11:05:36
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

41 éves nő vagyok. Egy hete rutin nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton cisztát találtak mindkét petefészkemben, a jobb oldalon 5 cm, a bal oldalon 3.5 cm, a leleten endometriózis ciszta szerepel. Menstruációs fájdalmon kívül egyéb panaszom nem volt, orvosom endometriózis gyanúját vetette fel és CA125 + HE4 és ROMA score viszgálatot kért a rosszindulatú folyamatok kizárása érdekében. Ennek eredménye: CA125 112.9 (normal 0-35), HE4: 45.9 (normal 76,2 alatt), ROMA score 6.9% (alacsony kockázat 11.4% alatt).
Van-e ok az aggodalomra?
Köszönettel,
Ildikó

Válaszok

[10708] Dr. Sátori Anna
2018-01-23 12:02:19
Kedves Ildikó!



A CA125 értékét nem csak rosszindulatú tumor, hanem jóindulatú állapotok (így pl. ciszta, menstruáció, endometriózis stb.) is megemelhetik, így feltehetőleg az orvos által felvetett betegség áll a háttérben. Rákos folyamatra a ROMA score által megadott rizikóbecslés nem utal.
Azonban természetesen azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét is a lelettel kapcsolatban, az ön teljes ismeretében bizonyára pontosabb választ nyújt majd.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10710] Ildikó
2018-01-23 19:45:41
Tisztelt doktornő,

Köszönöm a gyors válaszát!

Üdvözlettel,
Ildikó
[10689] dr. Urbán Erika
2018-01-22 11:29:42
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
35 éves férfibeteg laborvizsgálata során minden érték negatív, de az AFP tumormarkere 8,6.
A normál érték 0,0-8,1 között kellene, h legyen.Van ok az aggodalomra?
Válaszát előre is köszönöm!
dr. Urbán Erika

Válaszok

[10693] Dr. Juhász Attila
2018-01-22 12:41:45
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Erika,

Az attól függ, mi s betegsége és a többi labor mit takar.
Ha az illető "beteg" akkor a kezelőorvosát kérdezzék, aki a vizsgálatot indikálta és ismeri az esetet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10688] dr. Urbán Erika
2018-01-22 11:26:33
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
35 éves férfibeteg laborvizsgálata során minden érték negatív, de az AFP tumormarkere 8,6. Van ok az aggodalomra?
Válaszát előre is köszönöm!
dr. Urbán Erika

Válaszok

[10707] Dr. Juhász Attila
2018-01-23 11:50:20
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Erika,

Az attól függ, mi s betegsége és a többi labor mit takar.
Ha az illető "beteg" akkor a kezelőorvosát kérdezzék, aki a vizsgálatot indikálta és ismeri az esetet.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10621] Bartha I.
2018-01-16 18:09:48
Tisztelt Doktor Juhász Attila!

Igénybevettem egy tumormarker szűrőcsomagot, illetve elvégeztettem egy éves rutinlabort az Önök laborjában. Az alábbi eltérések igazolódtak.

rutinlabor:
Triglicerid 3,88 mmol/L (ref. tart.: 0-1,70)
HDL koleszterin 0,68 mmol/L (ref.tart.: 1,03-…)
Összefehérje 93,5 g/L (ref.tart.: 66,0-83,0)
Vas 10,8 mmol/L (ref.tart: 12,5-32,2)
szabad T3: 6,23 pmol/L (ref.tart: 3,80-6,00)
Monocita: 0,91 Giga/L (ref.tart: 0,00-0,80) illetve 10,80 % (ref.tart.:0,00-10,00)
Jelenleg a CRP értéke pont a határértékén, de a korábbi éves leletek mindegyikén pozitív volt, a legutóbbi 8,02 mg/L (ref.tart: 0,00-5,00), illetve a vérsüllyedése is jelenleg pont a határértéken, korábban mindig pozitív volt, legutóbbi 16mm/h (ref.tart: 1-10)

tumormarkerek:
Szöveti polipeptid antigén (TPA): 109 U/L (ref.tart: 0-75)
Neuron specifikus enoláz (NSE): 19,2 mikrog/L (ref.tart. 0-17)

Korábbi leleteken immunvizsgálatokban eltérés: IgG: 25,99 g/L (ref.tart: 8,00-18,00); IgA: 0,01 g/L (ref.tart.: 0,90-4,50), IgM: 0,52 g/L (ref.tart.: 0,60-2,80)

Kórelőzmény: idült ischemias szívbetegség, hyperlipidemia (családban édesanya: mellrák és stroke, apa: hyperlipidemia, hypertonia, nagypapa: hasnyálmirigyrák)
Korábbi tüdőgyulladás csak gyerekkorban volt, soha nem dohányoztam.
Szedett gyógyszerek: Concor COR 1,25 mg, Astrix 100 mg, Xeter 10 mg

Kell-e aggódnom a tumormarkerek ilyen mértékű eltérései miatt? Melyek azok a határérték a tumormarkereket illetően, amelyek már komoly problémát jelezhetnek?
Illetve a hyperlipidémián kívül, amely évek óta kezelt sikertelenül, a többi eredményben való eltérés mire utalhat? Javasol-e további kivizsgálást az eredmények ismeretében, és ha igen, akkor melyeket?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Válaszok

[10627] Dr. Sátori Anna
2018-01-17 11:33:53
Tisztelt Kérdező!


Az összfehérje a fehérje anyagcsere, illetve táplálkozás állapotának vizsgálatára szolgál. Emelkedett érték oka lehet többek között dehidráció, májbetegség, fertőzéses/gyulladásos betegségek, gyógyszerek stb.
A vas értéke a vérben keringő vas mennyiségét tükrözi. Szintje csökkenhet vashiány, gyulladás, fertőzések, vasfelszívódási zavar esetén.
TPA (szöveti polipeptid antigén) értékét prosztata-, máj-és vesebetegség, cukorbetegség, kiterjedt fertőzés, tüdő- és hólyagfolyamatok emelhetik meg.
NSE (neuron-specifikus enoláz): gyomorsavcsökkentő gyógyszerek, májbetegség, vesebetegség, idegrendszeri betegségek stb. okozhatnak magasabb értéket, azonban az eltérés minimális.
Tumormarkerekre általánosságban igaz, hogy attól, hogy emelkedettek, még nem feltétlenül jeleznek rosszindulatú tumort, mint ahogyan a negítv érték sem zárja ki daganatos betegség jelenlétét.
A vérképeltérések minimálisak, összefügghetnek egy lezajlott fertőzéssel.
Összességében azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a kórelőzmény, jelen állapot tekintetében megítélheti, indokolt-e további kivizsgálás. A leírt laboratóriumi eredmények komoly eltérést nem jeleznek, a tumormarkereket (egy orvosával egyeztetett időpontban) javasolt megismételni.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10567] Renata Belkovics
2018-01-12 17:08:26
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

Velemenyet szeretnem kerni az apukam CEA vervetel eredmenyerol. 125,7 ng/ml (hatar <4,7)

Pericarditis tunetekkel kerult korhazba s mivel, hogy bent volt az orvossag kivizsgalta a gyomor panaszai vegett is, ami gyomorfajas, gyomoreges, es idokozonkenti szorulas. Egyik sem sulyos panasz,de mivel bent volt kivizsgaltak. A CT-e nem mutatott ki semmit, de mivel a CEA veredmeny ilyen magas lett, ezert kuldik Colonoscopiara.

A doktor ur azt mondta a vereredmenyre hogy ez lehet a cigierettazastol is, de legtobb helyen azt olvastam hogy 10-nel tobb cigizestol sem lehet, es ne utaljon valami rakossagra. Kerdesem lenne az, hogy lehet e ilyen magas a cigerettazastol, s meg sem rakot jelez.

Koszonom szepen

Válaszok

[10570] Dr. Sátori Anna
2018-01-12 20:56:19
Tisztelt Hölgyem!


Valóban emelheti dohányzás is a CEA értékét, de alapszabály, hogy elsőként mindenképp a legsúlyosabb állaptotot kell kizárni a diagnózis felállítása során; nem csak rákos betegségek, hanem jóindulatú daganatok, gyulladásos állapotok stb. is okozhatnak magasabb tumormarker értéket.
Tehát most valóban elsődleges a kolonoszkópia, melynek elvégzése után már több információval rendelkezik majd a kezelőorvos.
Mindenesetre, a kezelőorvossal egyeztetett időpontban (leginkább miután megvan a diagnózis, és esetleg a kezelés is elindul) javasolt megismételni a CEA mérését. Feltétlenül ugyanazon laboratóriumban, a változás tendenciája csak így állapítható meg.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10492] Tóth Mária
2018-01-08 22:04:50
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

Annyival egészíteném ki az emailemet, hogy a tumormarkert vizsgálatot Önök végezték.

Üdvözlettel:Mária

Válaszok

[10507] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 16:22:53
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

A tumormarker értékei és ROMA score önmagukban nem támogatják a beavatkozás szükségességét, ez az eredmény nem jelent magas rizikót hámeredetű petefészekrákra.
De a kérdés, a döntés sokkal inkább nőgyógyászati mintsem laboratóriumi.
A műtét szükségességét -mivel sajnálatosan gyermekáldásra már nemigen számíthat- a fizikai tünetei, panaszai, fájdalomtűrő képessége és a nőgyógyász véleménye, egyéb gyógyszeres terápiás lehetőségek potenciális eredményessége határozza meg.
Hamarabb elvégzett műtét kisebb megterhelés, fiatalabb kor kisebb rizikó műtéti szövődményre, viszont esetleges petefészek eltávolítással egybekötve hosszabban tartó hormonpótlást fog igényelni.
Nem lennék meglepve, ha előbb vagy utóbb egy teljes méh-, + cysta- (esetleg plusz petefészkek) eltávolítás lenne a történet vége, amit nehéz ugyan lelkileg feldolgozni, megélni, de ha erre sorra kerül és vállalja a műtétet, akkor úgy kell felfogni, hogy későbbi panaszoktól, fájdalomtól és lehetséges szövődményeketől szabadul meg ezzel.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[11206] Dorka
2018-02-21 15:51:21
Tisztelt Doktor Úr/Asszony!

Egy budai Magánorvosi Centrumban tumor vizsgálaton vettem részt. Az eredmények között volt:
Roma score : 29.9%-os esély hámeredetű petefészek rákra
M2-PK széklet : 7,00 U/mL. (ref. 0,0-4)

Panaszaim: 3 éve fennálló makacs székrekedés (minden orvosi javaslat betartásának ellenére), nyelőcső égés.

Kérésem: hogyan értelmezzem a fenti eredményeket, s mit tegyek.

Üdvözlettel és köszönettel.
[10491] Tóth Mária
2018-01-08 21:10:46
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

58 éves vagyok, 3 éve változó korban. Gyakori alhasi szúró fájdalmak és rózsaszínű folyás miatt kerestem fel a nőgyógyászt. Az ultrahang vizsgálat során a méhemben egy miómát, az egyik petefészkemben egy cisztát találtak.
Tumormarker eredménye 2017. októberében: CA 125: 35,4 U/mL.
2017. decemberében megismételt tumormarker eredménye CA 125: 40,8 U/mL, HE 4: 63,1 pmol/L, ROMA score: 25,659%.
Sokáig nem estem teherbe, ezért lombikbébi programban vettem részt, 5 beültetésem volt, sajnos sikertelenül.

Tudomásom szerint a családban, a rokoni körben nem volt petefészek eredetű probléma, egyéb daganatos betegség viszont előfordult, édesapám gyomorrákban halt meg.

Véleménye szerint el kell távolíttatnom a cisztát (és miómát) mielőbb, vagy várhatok még és rendszeresen ellenőriztessem?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T.Mária

Válaszok

[10508] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 16:23:21
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mária,

A tumormarker értékei és ROMA score önmagukban nem támogatják a beavatkozás szükségességét, ez az eredmény nem jelent magas rizikót hámeredetű petefészekrákra.
De a kérdés, a döntés sokkal inkább nőgyógyászati mintsem laboratóriumi.
A műtét szükségességét -mivel sajnálatosan gyermekáldásra már nemigen számíthat- a fizikai tünetei, panaszai, fájdalomtűrő képessége és a nőgyógyász véleménye, egyéb gyógyszeres terápiás lehetőségek potenciális eredményessége határozza meg.
Hamarabb elvégzett műtét kisebb megterhelés, fiatalabb kor kisebb rizikó műtéti szövődményre, viszont esetleges petefészek eltávolítással egybekötve hosszabban tartó hormonpótlást fog igényelni.
Nem lennék meglepve, ha előbb vagy utóbb egy teljes méh-, + cysta- (esetleg plusz petefészkek) eltávolítás lenne a történet vége, amit nehéz ugyan lelkileg feldolgozni, megélni, de ha erre sorra kerül és vállalja a műtétet, akkor úgy kell felfogni, hogy későbbi panaszoktól, fájdalomtól és lehetséges szövődményeketől szabadul meg ezzel.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10449] Németh Ramóna
2018-01-04 17:26:16
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
Én is a nagyfokú vashiány miatt menzeszre gyanakszom.
Gyomor vastagbéltükrözésem volt.
CEA értékem jó lett 0,4 Ételintoleranciára is megnézettem, coeliakia vizsgálat is jó lett a CEA-125 37,1 0-35 ig jó és a CA-72-4 11,1 0-6,9 ig jó. Azért aggaszt mert az egyik 2 a másik 4 el tobb a referencia értéknél.
Természetesen egy dietetikust felkeresek mert a tejre és az összes tejtermékre magas lett az értékem.

Köszönettel: Ramóna

Válaszok

[10493] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 01:41:43
Tisztel Hölgyem,
Kedves Ramóna,

Ilyen mértékű tumormarker eltérések negatív nőgyógyászati lelettel és negatív tükrözési eredményekkel nem ad okot különösebb aggodalomra.
A panadzainak megfelelő szakorvos kontrollja, irányítása alatt maradjon a további kivizsgálása.

Tisztelettel :
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10438] Németh Ramóna
2018-01-04 14:04:18
Tisztelt Cím!
Próblémám 2 évvel ezelőtt kezdődött alacsony vassal 3-4 a vasam 5 ampullás ferlecit kúra után 4-5 hónapig jó utána kiürül. Felkerestem hematológust aki különböző vérteszteket kért a CA-125 37,1 a CA-72-4 11,1 Nőgyógyásznál voltam semmit nem talált, gyomor és vastagbéltükrözésen is voltam az is negatív. Hátam bal odala sokat fáj, mostanában hányingerem van ami elmúlik aztán újra visszatér. Most vastablettát szedek. Önök szerint 3 hónap múlva melyik tumormarker értékeket nézessem? 3 hónapot érdemes megvárni?
Köszönöm válaszukat!

Válaszok

[10446] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 16:52:50
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ramóna,

A tumormarkerek közül ezek alapján egyiket sem, vagy mindegyiket, de leginkább azt, amelyiket a kezelőorvosa mondja.

Nagyfokú vasvesztés és anaemizálódás (vérszegénység) hölgyeknél leggyakrabban menses eredetű, ezért javasolom, ha mensessel kapcsolatban van mennyiségi/minőségi eltérése akkor keressen fel nőgyógyászt.

Elképzelhető még akár gastrointestinális tumor, amely vérvesztésen keresztül vasvesztést okozhat, ennek legjobb szűrőmódszere a gastroscopia (gyomortükrözés) és colonoscopia (vastagbéltürtözés), hasi UH, illetve a széklet vér teszt. GI tumorok gyanúja és leginkább követése esetén CEA, CA19-9, Ca-72-4 használatos.

Okozhatnak vasfelszívódási zavart gyógyszerek, vasszegény vagy extrém rossz összetételű táplálkozás, szélsőséges vegetarianizmus (kérdezzen dietetikust) és coeliakia/gluténérzékenység, utóbbit anti TTG IgG és anti TTG IgA vizsgálatokkal nézetheti meg szérumból.

Szérum vas vizsgálata esetén transzferrin, ferritin, CRP és vérkép mindíg legyen mellette, a vizsgálat. lehetőleg gyulladásos, fertőzéses betegségmentes periódusban legyen, lehetőleg reggel.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10423] Kriszti
2018-01-03 16:31:20
Üdvözlöm!

Petefészekcisztával kapcsolatban fordulnék Önhöz! 2 évvel ezelőtt az éves nőgyógyászati vizsgálaton találtak egy egyrekeszes 30mm-es cisztát. Egy múlva a ciszta még mindg ott volt, ami akkor már 40 mm-es volt,akkor elküldtek Ca 125 vérvételre az eredménye 19,7 lett. Negyed évente nézettem a cisztát,de még mindig meg van. December elején volt a következő éves nőgyógyászati vizsgálat és a ciszta 45 mm-es. Ma kaptam meg a Ca 125 eredményét 25,4 lett. Kérdésem az lenne érdemes lenne a cisztát eltávolítattni, felszívódhat még magától? A rákszűrésem eredménye P2,voltam hasi és kismedencei ultrahangon minden rendben. A 19,7-ről 25,4-re emelkedett Ca 125 érték ad okot aggodalomra?

Köszönöm szépen válaszát!

Válaszok

[10424] Dr. Juhász Attila
2018-01-03 17:04:46
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kriszta,

Amennyiben ez a CA125 a referencia tartományon (ami metodikafüggő, nálunk 35) belül van vagy csak kevéssel, mérsékelten felette és amúgy panaszt nem okoz, akkor elég ha kontrolláltatja a nőgyógyász javalltai alapján.
Sokféle jóindulatú petefészekciszta van, ami megemelheti a CA125 szintjét.
A kórtörténete és az UH is inkább a jóindulatúság mellett szól.

A helyében akkor aggódnék, ha a családban volt valakinek petefészek vagy kétoldali vagy fiatalkori emlőrákja, mert akkor valószínű lenne a családi, genetikai hajlam ezekre a daganatokra.

Tapintható kismedencei folyamat esetén laboratóriumi differenciáldiagnosztikai lehetőség a jó vagy rosszindulatúság becslésére még a Roma score, ami egy számított paraméter a CA125 és HE4 egyidejű éttékeiből, de ez is csak egy valószínűség és mindkét paraméter, így a Roma score is magas lehet egyszerű cystánál is, vagy akár mensestől is rosszindulatúság nélkül, így sok páciens és orvos is belemegy ezzel a málnásba.

A méhnyakrákszűrése eredményei függetlenek a petefészekcystájától.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10515] Barbara
2018-01-10 09:37:48
Tisztelt Dr. Juhász Attila!

"így a Roma score is magas lehet egyszerű cystánál is, vagy akár mensestől is rosszindulatúság nélkül, így sok páciens és orvos is belemegy ezzel a málnásba."
Azt hiszem én akkor pontosan a málnás felé kotorászhatok. :) Decemberben az éves nőgyógyászati szűrésen került képbe egy myoma és egy cysta. Ez önmagában remek hír így a gyermekvállalás kapujában. Nembaj, menjek CA1425/HE4 vizsgálatra, az majd megmondja a tutit. Mindkét értékem magam lett (CA125 - 63/HE4 - 83) így a ROMA score is. Karácsony előtt 2 nappal a legjobb ami az emberrel történhet.
A családban soha ilyen jellegű megbetegedés nem volt, sőt az internetet kiolvasva arra jutottam, hogy a rizikótényezőként felsoroltak egyáltalán nem illenek rám. Mégis belementem abba a bizonyos málnásba, mert nem tudok nem a legrosszabra gondolni időnként.

Köszönöm, hogy leírhattam a problémámat erre a felületre, igazából tudom, hogy a választ majd a további vizsgálatok adják meg a kérdésre.

Szép napot!
Tisztelettel,
Barbara
[10387] Kiss Krisztina
2017-12-20 11:40:50
Tisztelt Doktornő!

ROMA vizsgálat előtt nem tudtam hogy nem lehet B7 vitamint fogyasztani, én naponta szedek vitami B komplexet. Ez mennyiben befolyásolhatja a viszgálat eredményét? Amennyiben az UH nem mutat eltérést, nincs képi eltérés sem, akkor nem jelentősen emelkedett ROMA index esetében mi a teendő Ön szerint? Elég lehet az ismétlés pár havonta?

Köszönettel,
Krisztina

Válaszok

[10445] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 16:34:15
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisztina,

Vannak olyan mérőmódszerek, amelyek érzékenyek a B7 vitamin/biotin fogyasztásra és ilyenkor alacsonyabbat mérnek
Nem tudom az Ön mérése hol készült, melyik módszerrel.

Véleményem szerint ha UH negativ, ROMA score negatív, akkor csak akkor van értelme gyakrabban kontrolláltatni, ha a családban volt petefészekrák, kétoldali vagy fiatalkori emlőrák vagy ismert BRCA1 vagy BRCA2 mutáció, egyéb esetben a nőgyógyászati szűrések alkalmával (1-2 évente) vagy panasz esetén.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10362] Krisz
2017-12-18 13:22:54
T cím! Háziorvosom minden évben elküld nagy laborba.Minden eredményem tökéletes kivéve a ca 125 tavaly 36.8 volt most 38.8 szűrővizsgálatra évente eljárok.Tüdőszűrés,nőgyógyászat.Mitől lehet hogy picit emelkedik ez az érték?Hormon mentes méhen belüli fogamzásgátló van fent.Peteéréskor szoktam görcsölni de a nőgyógyász szerint minden rendben van.Várom válaszát!Tisztelettel:Krisz

Válaszok

[10444] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 16:22:48
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisz,

Ilyen kismértékő emelkedés akármitól lehet.
Nem gondolom, hogy van jelentősége, mivel azt irja jár rendszeres szűrésre is.
Ca125-öt megemelheti menses, ciszta, endometriózis is meg sok egyéb más is.
Legközelebb Ca125 mellé kérjen HE4 mérést és Rmoma score számítást is.

Tisztelettel:
Dr,. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10356] Krisz
2017-12-18 11:08:48
Bocsánat rossz helyre írtam.
[10341] Krisz
2017-12-16 07:18:18
T cím! Háziorvosom minden évben elküld nagy laborba.Minden eredményem tökéletes kivéve a ca 125 tavaly 36.8 volt most 38.8 szűrővizsgálatra évente eljárok.Tüdőszűrés,nőgyógyászat.Mitől lehet hogy picit emelkedik ez az érték?Hormon mentes méhen belüli fogamzásgátló van fent.Peteéréskor szoktam görcsölni de a nőgyógyász szerint minden rendben van.Várom válaszát!Tisztelettel:Krisz

Válaszok

[10379] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 14:08:25
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisz,

Ilyen kismértékő emelkedés akármitól lehet.
Nem gondolom, hogy van jelentősége, mivel azt irja jár rendszeres szűrésre is.
Ca125-öt megemelheti menses, ciszta, endometriózis is meg sok egyéb más is.
Legközelebb Ca125 mellé kérjen HE4 mérést és Rmoma score számítást is.

Tisztelettel:
Dr,. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10334] Pásztor Józsefné
2017-12-15 21:20:50
Tisztelt Doktor Úr ! Szeretnék megnyugodni,mivel a vizsgálatok csak 2018 májusában lesznek meg,a vérvétel is akkor kerül értékelésre ! Leírnám a vérvétel eredményét,kérdésem,hogy van okom aggodalomra ? Írom,ami eltérő. Hct 45.9+%GFR-EPI67-CEA 2.59+ talán ezek az eltérő eredmények ! Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel : Magdolna

Válaszok

[10342] Krisz
2017-12-16 07:22:20
T cím! Háziorvosom minden évben elküld nagy laborba.Minden eredményem tökéletes kivéve a ca 125 tavaly 36.8 volt most 38.8 szűrővizsgálatra évente eljárok.Tüdőszűrés,nőgyógyászat.Mitől lehet hogy picit emelkedik ez az érték?Hormon mentes méhen belüli fogamzásgátló van fent.Peteéréskor szoktam görcsölni de a nőgyógyász szerint minden rendben van.Várom válaszát!Tisztelettel:Krisz
[10361] Dr. Sátori Anna
2017-12-18 12:56:16
Kedves Magdolna!


Kiragadott eredmények alapján nem adható pontos értékelés, ráadásul a mértékegységek, referencia-tartományok sincsenek feltüntetve (ezek nem minden laboratóriumban egységesek).
Az eredmények a mi normáltartományaink alapján nem jeleznek érdemi eltérést.
Azonban azt javaslom, várja meg kezelőorvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve (családi és saját) kórelőzményét, panaszait, tüneteit, korát (mi volt a vizsgálatok indoka?), személyre szabottan ítélheti meg, mennyire megfelelőek az értékek, illetve szükség van-e további vizsgálatokra.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10314] rita19740925@gmail.com
2017-12-14 12:35:54
Tisztelt Doktor Úr!

Szíves segítségét szeretném kérni. Az alábbiakban leírnám a kapott eredményeket:
AFP 1,8
CEA 1,2
CA125 21,3
HE4 67,1
ROMA score 14,204 %
CA 15-3 9,1
CA 19-9 <0,8
CA 72-4 1,2
Cyfra 21-1 0,9
S 100 protein 0,120
TPA 29
NSE 20,2

Az utolsó értikig minden a megadott tartományban van. Viszont az NSE picivel több lett. (Éppen kicsit meg vagyok fázva - köhögök -, nem tudom, hogy ez befolyásolhatja az eredményt)
A kérdésem pedig az lenne, hogy ez adhat e aggodalomra okot, illetve hogy kell e további vizsgálatokat elvégeztetni.

Köszönettel:
Fazekas rita

Válaszok

[10335] Dr. Sátori Anna
2017-12-15 21:39:45
Tisztelt Fazekas Rita!


Az NSE emelkedése minimális, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra.
Azonban a ROMA score értéke kapcsán azt javaslom, keressen fel nőgyógyász szakorvost, aki az ön vizsgálata után pontosabban meg tudja ítélni, szükség van-e további vizsgálatok elvégzésére.
Tumormarkerek esetében fontos figyelembe venni, hogy a negatív eredmény nem zárja ki teljes biztonsággal daganat jelenlétét, mint ahogyan az emelkedett érték sem utal egyértelműen rosszindulatú, rákos betegségre. A lelet megfelelő értékeléséhez figyelembe kell venni (családi és saját) kórelőzményt, panaszokat, tüneteket egyaránt. Így kérje ki orvosa véleményét is az eredményekre vonatkozólag, aki bizonyára pontosabb választ nyújt majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10311] Oroszné Hegyi Rozália
2017-12-13 22:44:11
Köszönöm szépen a gyors választ.
[10288] Oroszné Hegyi Rozália
2017-12-12 18:05:54
Tisztelt Doktor Úr!
Tumormarker értékem (széklet alapján) 12,00 ,a referencia érték 0,00-4,00.
A vérvételen minden érték jó lett.
Aggódnom kell? Keressek fel orvost?
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[10304] Dr. Juhász Attila
2017-12-13 15:40:19
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Rozália,

Ez az M2PK érték magasabb valószínűségét adja annak, hogy esetleg a vastagbélben, végbélben rosszindulatú folyamat lehet, de ez nem bizonyosság daganat, rák felől.
Érdemes egy gastroenterologushoz vastagbéltükrőzésre elmenni, főleg ha van panasza.
De nem aggódni kell, hanem cselekedni, hogy időben kiderüljön, hogy mi a szakszerű teendő.

Tisztelettel:
Dr. juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10214] Bencsik Eszter
2017-12-04 07:24:09
Kérdezni szeretnék a háziorvos jogosultsági körébe tartozik, hogy tumormarker vizsgálatot kérjen.

Ha nem erre ki jogosult.

Válaszok

[10302] Dr. Juhász Attila
2017-12-13 15:27:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Eszter,

AFP, CEA, CA125, CA15-3, CA19-9 tumormarkereket kérhet háziorvos.
Vannak helyek, ahol azonban az intézmény finanszírozási helyzete helyi szabályokkal ezt felülírja vagy mennyiségileg korlátozza.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi
[10305] Dr. Juhász Attila
2017-12-13 15:48:53
.... szakorvos is kérheti, ill az kérhet PSA-t és egyebeket is.
[10200] Kruppai Matild
2017-12-01 10:41:26
Tisztelt Doktornő /Doktor Úr !

66 éves nőbeteg vagyok. A laborleletem szerint a ROMA postmenopause eredménye 31,60%. Kérdésem : ez arra utal, hogy nagyobb vagy kisebb esélyem van a rosszindulatú daganat kockázatának?
A vizelet leletem teljesen negatív.
A Ca -125 5,3 U/mL
Szíves válaszukat előre is köszönöm !

Válaszok

[10303] Dr. Juhász Attila
2017-12-13 15:35:26
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Matild,

Ez a ROMA score postmenopausában a magasabb esélyét jelenti a hámeredetű rosszindulatú petefészekdaganatnak, azoknál akinél van detektálható kismedencei képlet.
Így mindenképpen érdemes elmenni egy nőgyógyászhoz, hogy ezt ki lehessen zárni, mert ez nem jelent bizonyosságot a daganat felől.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10197] Gál Adél
2017-11-30 17:47:20
Tisztelt Doktornő/Úr!Öcsém lelete S 100 Protein értéke 0,42.Ez az eredmény utalhat egyértelműen daganatos elváltozásra?Köszönettel és tisztelettel G.A

Válaszok

[10198] Dr. Juhász Attila
2017-11-30 17:56:16
Tisztetl Hölgyem,
Kedves Adél,

Nem, nem, nem egyértelműen.
Ha felmerül melanomagyanú inkább forduljon bőrgyógyászhoz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10178] Károlyi Károlyné
2017-11-29 14:39:47
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő !
Tumor marker eredményem :

CA 125 9
HE4 152.2

72 éves vagyok
Várom szíves segítő válaszát.
Köszönettel

Válaszok

[10191] Dr. Juhász Attila
2017-11-30 16:56:27
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Károlyi Károlyné,

Igen, ezzel érdemes elmenni egy nőgyógyászhoz, mert ez magas ROMA score-t jelent.
Magas Roma score tapintható kismedencei képlettel felveti a petefészek hámeredetű daganat magas valószínűségét, tehát kell a nőgyógyászati vizsgálat és kismedencei ultrahang, hogy ezt ki lehessen zárni.
Ne késlekedjen, de ne is pánikoljon.
Menjen nőgyógyászhoz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10171] Barát Gyöngyi
2017-11-28 15:53:48
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő!

A mai napon kaptam meg a M2-PK marker eredményemet aminek az értéke 1,80 U/ml,a referencia érték 0,00-4,00. Ez az érték számomra nem mond semmit,szeretném a segítségét/válaszát kérni abban hogy tisztábban lássak,és a további lépést meg tegyem,ha esetleg azt jelenti hogy rákos daganat van a szervezetemben ?
Válaszát előre köszönve

Válaszok

[10190] Dr. Juhász Attila
2017-11-30 16:50:31
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gyöngyi,

Nem, ez nem jelenti azt, hogy rákos lenne, de nem is zárja ki, hogy nem az , mert ez csak colorektális daganat becslésére jó, de pl agydaganatra, petefészekrák becslésére meg egyáltalán nem jó, ha ez megnyugtatja.
M2PK 0-4 között a colorektális daganat valószínűsége kicsi ezzel az értékkel.
Ha van tünete, panasza, akkor csináltasson vastagbéltürközést, az a tuti.
Konzultáljon gastroenterologussal ha emésztőrendszeri tünetei vannak.
Ha más szervrendszeri tünete van forduljon a szervrendszernek, tünetnek megfelelő szakorvoshoz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10168] Toma Niki
2017-11-28 15:25:04
Tisztelt Doktornő/úr! 2016 .márciusaban endometriozist tavolitottak el laparoszkopiaval.2016oktoberében visszatért a szúró fájdalom a jobb oldali petevezetékemnél ujabb 2cm endometriozis cisztat diagnosztizáltak, ezért.felirták a visannet.1évig szedtem 2017.november 5.én abbahagytam a visanne szedeset.ra 5napra jelenzkezett ugyanugy a szuro fájdalom, uh ugyanugy latni a 2cmes endometriozist.friss ca125 értékem 390 u/ml, ami borzaszto magas.mit tanácsol? Mert gnrh kezelést akarnak 1 évig adni de nem merem vállalni mert napi 64 kmert vezetek odavissza a munkahelyemre es félek a mellékhatasoktol, bejárás busszal vagy vonattal nincs rá járat.milyen más megoldast tudna ajánlani az injekcio helyett?36 éves vagyok, szingli, nem ragaszkodom a gyerek vállaláshoz mivel ha már eddig ugy hozta az élet nem feltétlen akarok szülni gyereket 40évesen, egyenlőre az lenne a cél , hogy kigyógyuljak ebből a betegségből minél hamarabb.Válaszat előre is köszönöm szépen

Válaszok

[10177] Dr. Juhász Attila
2017-11-29 13:53:17
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Niki,

Igazából ez egyáltalán nem a mi szakterületünk, nem a mi kompetenciánk, hogy meg tudjuk ezt válaszolni korrekten.
Amit tudok segíteni, hogy OEP-re az összes leltével egy másik eü-i intézményben (lehetőleg amely magasabb progresszivitási szintű, mint ahol volt) a leleteivel felszerelkezve kérjen szakorvosi másodvéleményt. Az is lehet, hogy reoperáció is szóba jön vagy a mellékhatások sem olyan durvák, hogy akadályoznák Önt. Leírva minden rémisztőbb, kérdezze erről meg a kezelőorvosát bátran.
Amúgy meg inkább vállaljon gyereket, azt is minél hamarabb, mert több öröme lesz benne mintha nem lenne majd, most még időben van.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumiszakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg