Centrum Lab

Tumormarkerekkel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[10133] Pálné Melinda
2017-11-24 09:13:18
Tisztelt Doktornö/doktorúr! Tegnap voltam CA125 vérvételen aminek az eredménye 45,5 lett ami határérték felett van! Meg a CEA 4,8 lett ami magasabb lett. Ön szerint ez baj? Van köze a rákhoz? Köszönöm a válaszát!

Válaszok

[10142] Dr. Sátori Anna
2017-11-24 12:41:30
Tisztelt Hölgyem!



Tumormarkerek esetében általánosan igaz, hogy amennyiben negatívak, nem zárják ki egyértelműen tumor fennállását, azonban a pozitív eredmény sem jelent biztosan rosszindulatú daganatot. Az ön által leírt vizsgálatok eredménye csak minimális emelkedést mutat. Számos jóindulatú állapot járhat magasabb értékkel (pl. gyulladások, jóindulatú daganatos betegségek, menstruáció stb.). Azonban annak megállapításához, hogy mi áll a háttérben, szükség van kórelőzmény, esetleges panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények figyelembevételére. Így azt javaslom, kérje ki orvosa (leginkább nőgyógyász) véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a felsoroltak alapján bizonyára pontosabb választ nyújt majd, és megítélheti, indokolt-e további lépéseket tenni. Egy vele egyeztetett időpontban pedig, ismételt vizsgálattal (ugyanazon laboratóriumban!) érdemes kontrollálni, milyen irányban változnak az értékek.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10075] Tamás
2017-11-21 14:03:23
Tisztel Doktor Úr/Nő!

A tumormarker vizsgálatom eredménye egy kivételével rendben van. A CA 72-4 érték 10,6 lett.
Nagyon megijedtem, kérném tudna tanácsot adni, hogy ez az érték mennyire normális, illetve mi tegyek következő lépésként. Köszönöm előre is válaszát.

Minden jót kívánok!

Válaszok

[10095] Dr. Sátori Anna
2017-11-22 14:38:07
Kedves Tamás!


Az eltérés minimális, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra. Pozitív tumormarker eredmény nem csak rákos folyamat esetén fordul elő, hanem jóindulatú betegségekben (jóindulatú daganat, gyulladás, fekély stb.) is.
Mindenképpen fontos figyelembe venni kórelőzményét, esetleges panaszait, tüneteit, a többi vizsgálati eredményt is a megfelelő értékeléshez.
A CA 72-4 többnyire a gyomor és a petefészek eltéréseinél mutat emelkedést.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki megítélheti, indokolt-e további vizsgálatok elvégzése. Egy szintén vele egyeztetett időpontban, ugyanazon laboratóriumban, javasolt megismételni a CA 72-4 mérését, így látható lesz, milyen irányban változik a szintje.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10067] Andrea
2017-11-21 09:32:23
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő!

A bal petefészkemnél 4×5 centiméteres ekhódús képletet talált a nőgyógyászom. Egyelőre nem tudja biztosan, hogy mi lehet. A laborvizsgálat eredménye: CA 125: 12,8; HE 53,3; ROMA 8,5% . Lehet ez endometriózis? Kell aggódnom? Csak egy hét múlva tudok visszamenni vizsgálatra. Az orvosom műtétet javasolt. Menjek el másik orvoshoz is?
Üdvözlettel : Andrea

Válaszok

[10089] Dr. Sátori Anna
2017-11-22 13:54:24
Kedves Andrea!


A ROMA score alapján alacsony az esély petefészekrák jelenlétére.
Azonban hogy mi lehet az ultrahangon látott képlet hátterében, a leírt információk alapján nem lehet eldönteni. Mindenképpen beszéljen nőgyógyászával, aggodalmairól is, kérje ki az ő véleményét, kórelőzmény, esetleges panaszok, tünetek alapján ő pontosabb válaszokat nyújthat.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10066] Horváth Istvánné
2017-11-21 06:36:20
Tisztelt Domtor úr
A nővéremnek petefészekrákja vol, a családban sajnos ez már volt.
Akkor a lent leírt eredmények alapján nekem is van rá esélyem?
49 éves vagyok és még menstruálok.
Tumormarker
CA125: 18
HE4 114

Köszönettel Horváthné Gyöngyi

Válaszok

[10086] Dr. Juhász Attila
2017-11-21 18:49:38
Tisztelt Hölgyem,

Igen, van rá esélye ezzel az eredményre, ha volt családi halmozódás, akkor méginkább.
Mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz, az időben felismert petefészekrák eredményesen kezelhető.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
labortaóriumi szakorvos
[10099] Vivien
2017-11-22 16:18:08
Szep estet!
Egyszerűen nem értem önöket!!!
Olvasgatok itt az oldalon ezzel a He kapcsolatban.
Egyszer azt irják jó indulatú elvàltozástól is emelkedik most azt olvasom IGEN van rá esély ilyen eredménynél. Szóval ezen mar nem lehet elmenni.
Lejebb a 81 azt irják nem kell megilyedni most azt hogy van ra esely .
Elnézést a hozzaszolásert de ez mellett nem tudtam elmenni!
Azt is tudjuk a szövettan tud pontosat mondani!
Csak fura ezt olvasni hogy egyszer van ra esely maskor nincs
Ez csak egy eszrevetel volt!!
[10107] Dr. Juhász Attila
2017-11-22 22:04:44
Tisztelt HÖlgyem,
Kedves Vivien,

A kettő nem mond egymásnak ellent. Az, hogy valakinek van vagy emelkedett esélye rosszindulatú daganatra nem jelent bizonyosságot afelől, hogy tényleg úgy is van. Megijedni meg azért nem kell, mert az nem használ semmit. Ehelyett inkább el kell menni és befejezni egy kivizsgálást.

A hölgy, aki kapcsán nyilatkozik magas ROMA score-val rendelkezik és pozitív családi előzménnyel a petefészekrákkal kapcsolatban.
Ilyen háttérrel igenis inkább óvatosnak kell lennie és elmennie nőgyógyászhoz,mert a daganatoknál és különösen a petefészekráknál egyértelmű örökletes genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, amiket örökölhetett.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10059] Horváth Istvánné
2017-11-20 17:12:04
Tisztelt Doktor/Doktornő
Tumormarker eredményem:
Ca 18
He4: 114
Roma index 36.4 magas kockázatu beteg(EOC)
Szeretném megtudni hogy ezek eredmények alapján mit tegyek.
Köszönöm válaszát előre is.
Tisztelettel Horváth Istvánné

Válaszok

[10062] Dr. Juhász Attila
2017-11-20 18:11:22
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Páciens,

Természetesen forduljon nőgyógyászhoz vizsgálatra+kismedencei UH.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
[10029] Bukovszky Zoltánné
2017-11-17 16:49:40
T.
Cím!

Melldaganatom volt 2003-ban HER2 +++ pozitív, majd. 11 év után 2014-ben a másik mellemben is rákos daganatot találtak, ami loborális carcinoma. Mind két esetben műtétem volt, az elsőnél cemotherápia, és sugár kezelés is. A másodiknál Arimidexet kapok 5 évig.
Októberben kontroll vizsgálatokon voltam és a tumormarker vizsgálat TPA értékem 158 lett. Cukros vagyok 20 éve tablettás.
A kezelőorvos ismét kiírta november 28-ra a laborvizsgálat megismétlését.

Aggaszt, hogy mi okozhatja, egy hónap idővesztesség, a további vizsgálatok terén???

Kérném szíves őszinte válaszát.

Bukovszky Zoltánné
06203475007

Válaszok

[10084] Dr. Sátori Anna
2017-11-21 16:44:37
Tisztelt Bukovszky Zoltánné!


Minden tumormarker esetében igaz, hogy amennyiben negatív, teljes biztonsággal nem zárja ki daganat fennállását, és a magasabb érték sem utal feltétlenül rákra.
A TPA leírt értéke tumormarkerek viszonylatában enyhe emelkedést mutat, azonban egyetlen eredményből nem lehet következtetést levonni. Ehhez több meghatározás szükséges, melyeket azonos laboratóriumban kell elvégezni, így lehet érdemben összevetni azokat.
Mindenesetre a TPA értékét a cukorbetegség bizonyítottan megemeli, így elképzelhető, hogy ez áll a háttérben.
Természetesen kezelőorvosa nyújthat személyre szabott választ, az ön teljes ismeretében, így kövesse az ő útmutatását.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10012] Kiss Emőke
2017-11-15 23:37:33
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Párom 41 éves, a magas húgysav és magasabb triglicerid szint mellett, általánosan normál, azaz jó vérképpel rendelkezik.
Mérsékelten túlsúlyos, ami miatt ultrahangon a máj elzsírosodását diagnosztizálták nála. (Seatotis Hepatis).
2017 áprilisában több tumormarkert is nézettünk:
(AFP 1,9) ( CEA 0,5) (Ca 15-3 7,9) (Ca 19-9 4,82) ezek mind jók voltak, de a Ca 72-4 értéke 5,58 kett, a referencia érték pedig ebben a laborban 2,68-ig jó.

Majd 2017 júliusában megismételték ez utóbbit, ami lecsökkent 3,28-ra,
majd most novemberben felemelkedett 7,47-re.

E-mellett most még az alábbi vérképeket is nézték: se összfehérje, se albumin, crp, se antinuclearis faktor, se P-anca megh., se C-anca megh., se HBsAg, se anti-HBs AT, se anti-HBcore AT, se Anti-Hcv At, de mind negatív lett, azaz normális értéket mutatott.

Azt szeretném kérdezni, hogy mi miatt emelkedhet meg a Ca 72-4 értéke, és ez mennyire súlyos eltérést jelenthet a leírtak alapján.

Ha kérhetném a válaszát az e-mail címemre is küldje már el legyen szíves.

Előre is köszönöm,

Tisztelettel,

K. Emőke

Válaszok

[10018] Dr. Juhász Attila
2017-11-16 14:52:45
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Emőke,

A Ca72-4 emelkedés hátterében a semmiségtől. a gyomorhuruton keresztül a rosszindulatú daganatos betegségig minden lehetséges.

A tumormarkerek nem alkalmasak legtöbbször tünetmentes páciensek daganatos betegségének kiszűrésére, mert nem csak daganatokban lehet a szintje emelkedett illetve negativitás nem zárja ki a daganatot a marker alacsony szenzitivitása miatt.

A tumormarkerek rosszindulatú daganatok terápiájának, klinikai lefolyásának követésére alkalmasak leginkább, egyes esetekben differenciáldiagnosztikai eszközként.

Amennyiben van panasz, úgy a panasznak megfelelő szakorvoshoz kell elmenni tumorkutatásra, amelynek része klinikai, képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok.

A Ca72-4 férfiakban gyomorcarcinoma tumormarker és más daganat és jóindulatú kórfolyamat esetén is lehet emelkedett. A gyomor egyik legjobb vizsgálati lehetősége a gastroscopia mind jóindulatú, mind rosszindulatú folyamtok azonosítására.
Amennyiben van ilyen jellegű panasz, akkor az indokolt lehet, amennyiben a gastroenterológus szakorvos is indokoltnak látja.

Idézem weblapunkat:
https://centrumlab.hu/vizsgalat/ca-72-4-meghatarozasa

Vizsgálat - CA 72-4

A vizsgálat segítséget nyújt az ováriumok, ill. a gyomor rákos megbetegedése során alkalmazott terápiák hatékonyságának ellenőrzéséhez.
Eredmények interpretálása

Jóindulatú megbetegedések: A marker legfontosabb előnye a benignus betegségekben mutatott magas diagnosztikus specificitása (> 95%). Emelkedett szérum CA 72-4 értékek mérhetőek a következő jóindulatú megbetegedésekben: pankreatitisz, májcirrózis, tüdőbetegségek, reumatikus megbetegedések, nőgyógyászati megbetegedések, petefészek jóindulatú betegségei, petefészek ciszták, emlőmegbetegedések, a gyomor-bélrendszer jóindulatú elváltozásai.
Gyomorkarcinóma: Diagnosztikus érzékenysége 40-46%. Összefüggés mutatható ki a betegség súlyossága, stádiuma és a mért CA 72-4 emelkedés mértéke között. A műtét előtt mért CA 72-4 értéknek prognosztikai jelentősége van. Sebészeti beavatkozást követően szintje a normál értékre esik vissza, és amennyiben nincs jelen tumorszövet, úgy értéke a normál tartományon belül marad. Recidíva esetén szintje az esetek 70%-ban megemelkedik.
Petefészek karcinóma: Diagnosztikus érzékenysége 47-80%. CA 125 együttes használatával az additív diagnosztikai szenzitivitás 73% az elsődleges diagnózis felállítása tekintetében, ill. 67% a nyomonkövetéses vizsgálatok esetében.

Tisztelettel.
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9989] horvath csabane
2017-11-14 13:28:09
Tisztelt Uram. neharagudjon,hogy megint zavarom.a valasza azt jelenti,hogy lehet nem is vagyok rakos. tegnap volta egeszsegugyi kaparason,a szovettan egy hétmulval lesz kesz. eléggé izgulok. koszonettel

Válaszok

[9993] Dr. Juhász Attila
2017-11-14 14:24:39
Tisztelt Hölgyem,

A Roma score egy petefésztekrák rizikóbecslésre alkalmazott számított érték.
Arra vonatkozóan az eredmény miatt sokkal inkább bizakodhat.
Mindennemű izgulás teljesen felesleges, mert nem befolyásolj az eltávolított szövet összetételét, viszont a lelkivilágát és ezen keresztül az immunrendszerét meg feleslegesen rombolja.
A végleges eredményt a szövettan adja majd a kivett szövetmintára vonatkozóan.

Tisztelettel.
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9985] horvazh ferenc csabane
2017-11-14 11:59:47
tisztelt labor. szeretnem megtudni az eredmenyem osszesseget. HE4-47,1 CA125 -57,4 nemtudom ez jo-e. 52eves no vagyok es meg megvan a mensesem. koszonettel

Válaszok

[9986] Dr. Juhász Attila
2017-11-14 12:30:06
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Horváth Ferenc Csabáné,

Premanopausában ez Roma Score=7,1-at jelent , post.menopausában 24,6-ot, mindkettő alacsony esélyt jelez hám eredetű petefészekrákra, amennyiben van tapintható folyamat a kismedencében.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9966] Kovács Brigitta
2017-11-13 20:48:52
Tesztnév Eredmény Egység F Referencia
---------------------------------------------------------------------------------------------
CA 125 10,0 U/mL 0,0 - 35,0 Ez mit jelent ? köszönöm előre is.

Válaszok

[9977] Dr. Juhász Attila
2017-11-13 21:55:10
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Brigitta,

Azt jelenti, hogy ez a mért érték a referencia határokon belül van.
Enyit jelent. Nem zár ki semmit és nem bizonyít önmagában semmit.
A többi az attól függ, van-e panasza , mi az, hány éves, mi a nőgyógyászati statusa, van e pl. petefészektumora, van-e endometriosisa, van-e cystája, stb, miért kérték, mennyi volt uez korábban, stb.
Forduljon orvosához aki a vizsgálatot indikálta, ez a legjobb értelmezés.


Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9925] Szarvasné Szabó Anna
2017-11-10 13:41:16
Tisztelt fórumozók, szakértők!
Már 9 hónapja kapok egér monoklunális terápiát-Herceptint-és most a CA 15-3 as tumormarkerem 31.3 helyett 34 lett. Az onkológusom azt mondta,hogy nem örül neki,figyelni kell. Viszont az Önök oldalán azt olvastam,hogy aki ilyen terápiát kap, fals eredmény jöhet ki ennél a tumormarkernél.Ez igaz,lehetba Herceptin miatt magasabb ez az érték?Minden más leletem jó-CT,vérkép-.Válaszukat előre is hálásan köszönöm,egy fiatal anyuka

Válaszok

[9978] Dr. Juhász Attila
2017-11-13 22:05:27
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Anna,

Előrordulhat, hogy van a terápia és a mérés között interferencia, de ez igen vaószínűtlen.
Ez még nem olyan magas emelkedés, a trend lesz a fontos.
Csináltasson majd kontrollt, leghamarabb 3 hónap múlva vagy amikor az onkológus előírta.
Az a legokosabb, ha azt csinálja, amit az onkológusa mond.
Tovább kell folytatni az általa előírt kezelést és a tumormarker monitorozást és képalkotókat.
Halgasson az onkológusra, ne kóvályogjon az interneten, ahol sarlatán csodadoktorok behálózzák hülyeséggel drága pénzért ellenőrizetlen szerekkel, eljárásokkal.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9981] Szarvasné Szabó Anna
2017-11-14 04:22:01
Köszönöm válaszát,akkor mit jelenthet az Önök oldalán az, hogy aki ilyen terápiát kap, annál nem alkalmazható a tumormarker vizsgálat? Egyébként fél év alatt, lassan, fokozatosan emelkedett meg a CA 15-3 markerem értéke úgy, hogy most már ugye kicsit átlépte a referenciaérték felső határát.Válaszát köszönöm
[9992] Dr. Juhász Attila
2017-11-14 14:12:33
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Anna,

Korábban egy másik reagens készletet alkalmaztunk, amelynél interferencia előfordulhatott a gyár leírása szerint, azért tüntettük fel a honlapon, de már mi sem ezt a reagens készletet alkalmazzuk. Ezzel együtt minden immunkémiai tesztnél a keresztreakciók teljességgel nem zárhatóak ki.

Nem tudom az Ön mérése, hol készült és melyik reagens készlettel, de mivel a CA15-3 egy fontos tumormarker, ezért a legtöbb gyártó fejlesztett a reagens készletén a lehetséges interferenciák kiküszöbölésére.

Elvileg és gyakorlatilag nem csak fölé, hanem méginkább alámérés is előfordulhat a Herceptin terápia alatt a CA15-3 esetén más molekuláris interakciók (HER2-MUC1/CA15-3) interakció miatt.
Ezért is használnak több tumormarkert és több időpontban méréseket és képalkotó módszereket is az onkológiai nyomonkövetésben, ahol a tendenciák a lényegesek, labor és képalkotó esetében is.

Ne izguljon feleslegesen.
Kövesse az onkológusa előírásait az előírt kontrollvizsgálatokat.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10001] Szarvasné Szabó Anna
2017-11-14 17:58:24
Hálásan köszönöm megnyugtató válaszát.
[9830] V.Gabriella
2017-11-01 22:12:31
Üdvözlöm!
Sajnos összetett problémáim vannak és én nyomozok a saját betegségem után már, ami idegrendszeri tünetekkel..a fejemen levő erek zsibbadásával..különböző fájdalmakkal jár..stb . Neurológia mri vizsgálatok után elküldött,hogy nem neurológiai probléma,de lehetséges migrén és arra irt csak divascant.. Az egyik szemem is elkezdett romlani és mintha hógömböt tartanának a szemem elé..ilyenformán tudnám leírni a látásom..annyi minden gomolyog előttem. A szemészet többféle vizsgálat után kijelentette nem náluk a probléma,menjek vissza neurológiára, ahonnan ismét elküldtek.
Közben kiderült,hogy legionella vírus is van a szervezetemben,amit antibiotikummal kezdtek kezelni.
A körzeti kiírta ezeket a vizsgálatokat.
SE CRP rendben, SE CEA rendben, SE-CA 125 rendben, SE CA-15-3 rendben, SE CA 19-9 rendben
SE CA 72-4 folyamatban ..viszont SE S-100 protein meghatározás 0-90 helyett 157,65
Ez mit jelenthet?

Válaszok

[9941] V.Gabriella
2017-11-11 00:06:55
Sajnos ma kaptam meg az eredményt..SE CA 72-4 : 3,55
3# porallergiám is van, de félek köze van ehhez a legionella vírusnak is
Pár napja nehezebb a légzésem is és izomlázszerű tünetek, váladék..stb
[9983] Dr. Sátori Anna
2017-11-14 10:21:40
Kedves Gabriella!


A leírt laboratóriumi vizsgálatok közül az S100 értéke mutat emelkedést; a tumormarkerek nem csak rosszindulatú daganatokban lehetnek magasabbak, hanem jóindulatú betegségekben, gyulladás esetén is.
Az S100 maga neurológiai állapotokban, melanoma malignum esetén növekszik meg, de a gyulladásos állapotok markere is.
Azt javaslom, kérje ki a körzeti orvos véleményét, aki a vizsgálatokat kiírta, milyen irányban érdemes folytatni a kivizsgálást. Bőrgyógyászaton javasolt az anyajegyeket átnézetni, de ha azok rendben vannak, az ön által leírt tünetek, panaszok, és az S100 kapcsán, a neurológiai hátteret kell tisztázni (Lyme-kór kizárása pl.).
A Legionella fertőzés is járhat fejfájással, lázzal, izomfájdalommal; mindenképpen kövesse orvosa útmutatását a kezelésére vonatkozólag.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9796] Lupis Fruzsina
2017-10-29 16:45:43
Üdvözlöm!

Vizsgálati eredményem: CA 125; 21.6
HE4; 28,7
ROMA score; 8,7 %
Azt szeretném kérdezni, hogy normális ez az eredmény? Nem magas a ROMA score eredménye? Orvosom nem igazán foglalkozott vele. Előre köszönöm válaszát.

Válaszok

[9933] Dr. Sátori Anna
2017-11-10 16:28:41
Tisztelt Lupis Fruzsina!


A leírt eredmények rendben vannak, azonban a megfelelő értékelés a klinikus szakorvos, ez esetben nőgyógyász feladata, (családi és saját) kórelőzmény, esetleges panaszok, tünetek figyelembevételével, a páciens vizsgálata után.
Orvosa feltehetőleg mindezek alapján úgy ítélte meg, valóban nincs ok aggodalomra.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9759] Kiss Margit
2017-10-26 14:42:07
Üdvözlöm,
az alábbi vérkép eredményem született

CA125 14,2U/mL
HE4 71,7 pmol/L
Roma score 15,924%

Mit jelentenek az adatok?

Köszönöm válaszát

Válaszok

[9799] Dr. Sátori Anna
2017-10-30 11:04:04
Tisztelt Kiss Margit!


A megfelelő értékeléshez ismerni kell korát, illetve azt, hogy pre-, vagy posztmenopauza állapotában van-e, a referencia-tartományok ettől függenek.
Amennyiben premenopauzában van, a megadott %-os eredmény magasabb rizikót jelez, míg ha posztmenopauzában, akkor alacsony kockázatra utal petefészekrák tekintetében.
Viszont fontos hangsúlyozni, a laboratóriumi eredmények önmagukban nem szolgáltatnak diagnózist, ehhez figyelembe kell venni kórelőzményt, panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket. Így mindenképpen azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a felsoroltak alapján bizonyára pontosabb választ nyújt majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9701] Dankò Tímea
2017-10-21 04:47:34
Üdvözlöm!
Tegnap este kaptam meg a CA-125 eredményem.
22,5 lett.
Referencia:0-35
Szeretném kérni segítségét a lelet értelmezésében.
Csak akkor van baj,ha 35 felett van?
Vagy ez a 22,5 mit mutat?
Köszönöm előre is a választ!
Üdvözlettel:Dankò Tímea

Válaszok

[9771] dr. Papp Enikő
2017-10-26 19:41:14
Kedves Tímea!

A CA-125 eredménye a referencia tartományon belül van, ez azt jelenti, jelenleg nem zajlik a szervezetében olyan folyamat, melyben ez az antigén fokozottan termelődne. (Az emelkedés oka akár tumoros, akár gyulladásos eredetű is lehet.) Ezt a tumormarkert a HE4-gyel kombinálva a ROMA index nevű értéket lehet kiszámítani, mely a petefészek rák kockázatának előjelzője. De kérdésére válaszolva az Ön CA-125 értéke jelenleg nem emelkedett. Ezt a paramétert önmagában tumorszűrésre használni nem elégséges, mert egyrészt más folyamatok is emelhetik a szintjét, másrészt nem mindig jelzi a korai elváltozásokat.

Üdvözlettel: dr Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9609] B Noemi
2017-10-12 19:35:21
Tisztelt CentrumLab!

Onoknel vegzett nagylabor eredmenyem alapvetoen jo eredmenyekkel zarult, egy tumormarker azonban hatarertek feletti (NSE 17,2). Ultrahang diagnosztika emellett pajzsmirigyben egy kisebb gobot es apro cisztakat mutatott ki, a hasi ultrahang pedig egy ket honappal korabbi epemutettel kapcsolatos problemat (hosszu ductis cysticus). Kerdesem, hogy ezen problemakkal ill. esetleges gyulladassal lehet-e osszefuggesben az eredmeny? Vagy mindenkeppen rosszindulatu folyamatot jelez mar valamit? Mennyire kell megijednem? Mit jelezhet ez a marker? Termeszetesen az eredmenyekkel felkeresek emdokrinologust es a sebeszt is, de nem tudom, hogy ezen kivul merre indulhatnek... Elore is koszonom valaszukat!

Válaszok

[9614] Dr. Sátori Anna
2017-10-13 11:38:20
Kedves Noémi!


A leírt eredmény nagy valószínűséggel nem jelez rosszindulatú folyamatot; ilyen esetben több százas, ezres (vagy akár még magasabb) értékeket mérünk. Tehát semmiképpen ne ijedjen meg emiatt!
A minimális emelkedés hátterében állhat máj- (epeúti), veseeltérés, gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése, de elképzelhető, hogy vérvételi körülményekből, mintakezelésből adódó ún. hemolízis okozta.
Végeredményben azt javaslom, várja meg a klinikus szakorvosok értékelését, akik egészben látva leletét, ismervén pontos kórelőzményét, panaszait, tüneteit, megfelelő választ nyújthatnak kérdéseire. Emellett pedig, egy szintén kezelőorvossal egyeztetett időpontban javasolt megismételni az NSE vizsgálatát (ugyanazon laboratóriumban, így lesz összevethető a két eredmény!), így látható lesz, van-e érdemi változás az értékében.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9565] Szabó Dóra
2017-10-09 15:50:33
Tiszteletem!

1,5 évvel ezelőtt melanomát távolítottak el. Rendszeres kontrollra járok.
Kérdésem a következő: S100 értéke 0,13-tól 0,15-re változott. Aggódjak?
Köszönöm
Szabó Dóra

Válaszok

[9577] Dr. Juhász Attila
2017-10-10 13:52:50
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Dóra,

Ezzel az értékkel semmi esetre se aggódjon.
Járjon az előírt bőrgyógyászati kontrollokra, S100-at sem érdemes 3-6 havi gyakoriságnál sűrűbben méretnie.


Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9554] Kiss Tímea
2017-10-08 18:56:29
Tisztelt Centrum Lab!

Tüneteim az endometriózis tüneteivel egyezett meg illetve a bal petefészkemben apró ciszták jelentek meg és végeztettem egy CA125
vérvizsgálatot a biztonság kedvéért amely 4,5 lett.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az egy eredménnyel teljes mértékben ki lehet
zárni az endometriózist és a ciszták esetleges rosszindulatúságát?
Ezt a vérvételt mindegy, hogy a ciklus hanyadik napján veszik le?
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[9576] Dr. Juhász Attila
2017-10-10 13:40:08
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Krisztina,

Soha semmi nem 100%-os a szövettanon kívül (ha jól csinálják).
A rosszindulatúság differenciáldiagnosztikai a ROMA score számítás (Ca125+He4 csak együtt kérhető meghatározás és egy paraméter Öntől, hogy prae- vagy post- menopausában van e) azokban a páciensekben akiknek van tapintható kismedencei képletük.
Nem érdemes a vérvételt a menstruáció alatt vetetni erre és gykran álpozitivitást ad endometriózisban is.

tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9436] Dr. Kuris Anikó
2017-09-28 14:55:16
Tisztelt hölgyem/uram!

Az ultrahang vizsgálatom a jobb ovariumban 10-13 mm-és meszesedések és pár 5-17 mm-es cysta mutatott. Douglas ban folyadék nincs. Releváns panasz nem volt, gyakorlatilag melléklelet. A vizsgàlatot vègző UH os (aki nem nőgyógyász hanem radiológus) teratóma gyanújàval MR t javasolt. Nőgyógyàsz holnap fog megvizsgálni. Időközben elkészültek a tumormarkerek, ROMA score alacsony rizikó, HE4 normàlis a CA 125 viszont emelkedett 54,6 U/ml. Nem ez a szakterületem, nyilván nem értek hozzá, próbàltam utánaolvasni az itteni pácienseknek adott vàlaszokból. Az vilàgos hogy nem csak rosszindulatú folyamatokban lehet a marker emelkedett, de valahol azt is olvastam hogy a CA-125 nagyobb valószínűséggel emelkedett tumorban. Endometriózisom nincs úgy gondolom. Az én értèkem mennyire számít magasnak? A családban egyenes ágon van emlőrák (60 éves korban dg àlt egyoldali). A CA 125 milyen más daganatnak lehet a markere? Colorectális? Arra utaló panaszaim sincsenek. Mennyire legyek megijedve? 38 èves vagyok és szeretnék még egy gyereket.

Köszönettel.

Válaszok

[9437] Dr. Juhász Attila
2017-09-28 15:29:15
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANikó,

Semennyire ne ijedjen meg. A Ca 125 emelkedett lehet ennyire a cystától is.
Amit tegyen az ijedtség helyett, hogy elmegy a nőgyógyászhoz és amiket kiirtak vizsgálatokat, kontrollokat végigcsinálja, hogy minden opció ki legyen zárva. A tumormarkerekre nincs szabály, bármelyik tumor termelheti a másik fajtáét is nem típusosan. Az fontos, hogy leginkább tumor nyomonkövetésre használható és nem szűrésre, mert aspecifikusabb és érzéketlenebb annál, hogy tünetmentes emberekben jelezze a tumort specifikusan és sok más nem tumorban is lehet enyhén pozitív.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9424] Holczhauzerné Faragó Judit
2017-09-27 15:01:03
Tisztelt Centrum Lab!

A közel múltban végeztettem Önöknél egy M2-PK tumor marker vizsgálatot. Ami sajnos pozitív lett. (8.30U/mL) Önök mit javasolnak? Mi legyen a következő lépés? Ismételjem meg vagy keressem fel az orvosomat.
Én túl vagyok egy vastagbél daganat műtéten, kemoterápián. Colonoszkopiát 2016 novemberében végeztek, negatív eredménnyel. A következő vizsgálatom 2018-ban lesz. Ezt a tumor markert köztes tájékozódó vizsgálatnak szántam.

Válaszukat előre is köszönöm.
Faragó Judit

Válaszok

[9426] Dr. Juhász Attila
2017-09-27 17:31:34
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Judit,

A széklet M2Pk vizsgálat a colorektális daganatok és polipok esetében alkalmas kb 80%-os szűrési hatékonyságra. Akinek pozitív abban az esetben javasolt a colonoscopia.
Mivel Ön egy onkológiai eset, elvileg alkalmas lehet a daganat kiújulásának jelzésére is, de ilyen felhasználásra nincs adat az irodalomban, annak ellenére hogy ez logikus és működő dolog lehetne emberi számítás szerint.
Colorektális azaz vastagbéltumor esetén a kiújulást a CEA, CA-19-9 tumormarkerekkel (vagy amelyre pozítív volt a műtét előtt) szokás monitorozni, nyomonkövetni a szakmai protokollok alapján. Érdemes lenne ezt a vérvétellel is elvégezhető vizsgálatot is elvégeztetni, de ezzel együtt a legjobb ajánlásom, hogy az eredményeivel keresse fel onkológus kezelőorvosát, mert nem lehetetlen, hogy az M2Pk és a többi markere eredménye alapján a soronkövetkező tükrözést, CT-t előrébb hozza.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9409] Csákány Péter
2017-09-26 16:04:54
[b]CYFRA21-1 tumormarker eredményem 9.33 volt.A vérkép szerint a szervezetemben gyulladás is volt ( megfáztam és begyulladt egy fogam) COPD-vel kezelnek.
A Tumormarker értéke 10 alatt volt,de nagyon meg vagyok ijedve,hogy nem kissejtes tüdőrákom van.
Bár nem fogyok,sőt.....

Lehetséges a daganat?

Válaszok

[9445] Dr. Sátori Anna
2017-09-29 16:32:13
Tisztelt Csákány Péter!


A leírt eredmény nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamat fennállására. Azonban természetesen pontos értékelést orvosa nyújthat, az ön vizsgálata után, figyelembe véve kórelőzményét, esetleges panaszait, tüneteit.
Így azt javaslom, kérje ki az ő véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9382] Gy. Lilla
2017-09-25 11:27:46
Tisztelt Doktornő!

Segítségét szeretném kérni!
Éves szürési vizsgálatom alkalmával a Doktornőm a bal petefészkemben talált egy 28*40 mm-es kétrekeszes sima folyadékbennékű, egy belső 10*17 mm-es belső növedéket tartalmazó cystotus képletet.
Azonnal tumormarker vizsgálatot javasolt.
Aminek az eredménye CA 125 normál tartományban viszont a HE-4 eltérést mutat.
Premenopausa rizikó index 15,2 % lett tehát magas rizikófaktor. Minta levételekor nem menstruáltam.
24 éves vagyok 9 évig szedtem fogamzásgátló tablettát családalapítás miatt hagytam abba márciusban a szedését. Redszeres 25-26 napos ciklusaim vannak erős görcsökkel.
Azonnali műtétet javasolt a Doktornőm.
Aggódom az eredmény miatt. A Doktor aki műteni fog a héten szabadságon van.
Van okom aggodalomra az értékek miatt vagy az emelkedett HE-4 szintem más gyulladásra vagy elváltozásra is mutathat?

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Gy. Lilla

Válaszok

[9384] Julianna
2017-09-25 12:13:07
Tisztelt Dr ur/nő
Ugyan ezzel a problemaval kuzdok en is a ca125 refbe van de a he4 emelkedett 80 as lett 60.5 a ref. Vaskos falu suru benneku ciszta van az uh papirra irva. Esetleg a he4 gyulladasban is emelkedik vagy csak risszundulatu tumorban? 29 eves vagyok a mensesem rendszertelen. De gyermeket szeretnek. Megrémiszt ez az egesz.
[9412] Dr. Juhász Attila
2017-09-26 18:37:18
Tisztelt Hölgyek,
Kedves Páciensek,

Ha a Roma score (CA125 és HE4ből számított érték) magas akkor a hámeredetű petefefészekrák esélye magas, azokban a nőkben akiknél van tapintható kismedencei megnagyobbodás. Cystában gyakran "álpozitív" és mint minden tumormarker sok egyéb állapotban is lehet álpozitív. Nem kell rögtön megijedni, hogy ez tuti rák lenne.
Azt kell csinálni, amit a nőgyógyász mond, ha ki kell venni akkor azt, ha tűbiopsziát csináltatni mintavételhez akkor azt, a végeredményt majd a szövettan mondja meg. Sokszor kiderül utólag, hogy vaklárma, ugyhogy nyugi, de vissza kell menni a kezelőorvoshoz, csak ennyi a biztos egyelőre.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
labortóriumi szakorvos
[9374] Ligeti Edit
2017-09-22 19:36:01
Tisztelt Doktornő!

Tavaly kivették a méhemet a petevezetékkel együtt, mert mióma volt benne. Műtét közben derült ki, hogy a méhnyakban is volt egy mióma, és egy endometriosis csomót is találtak, ezért azt is eltávolították.

A műtét utáni 6 hetes vizsgálaton annyit mondtak, hogy azért évente menjek el kontrollra.

Ezt meg is tettem, ahol a következőt találta az orvos: bal oldali 50 x 47 mm-s több rekeszes cisztikus képlet, Douglasban letokolt sűrű bennékű folyadék. Az orvos elküldött laborvizsgálatra, ahol
a következő eredmény született:
- Carcino-embrionális antigén értéke 1,25 ng/ml
- CA 125 13,80 U/ml

Mivel az orvos szabadságon van, amig nem tudok elmenni hozzá, szeretném megtudni, hogy kell-e aggódnom az eredmény miatt (pl. utalhat-e rákra vagy inkább csak gyulladásra, esetleg egyik sem).

Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[9381] dr. Papp Enikő
2017-09-25 11:10:07
Tisztelt Hölgyem!

Ezek az értékek jelenleg nem utalnak olyan rosszindulatú folyamatra, amely ezen tumormarkerek fokozott termelődésével járna. De ezek a vizsgált paraméterek önmagukban nem zárnak ki semmit, mert más eredetű, illetve nem rosszindulatú betegségben is változik a szintjük, illetve nem minden esetben járnak magasabb szinttel malignus betegség esetén sem. Pontosítás miatt talán érdemes lenne a He4 vizsgálatot is elvégezni. De mindenképpen kezelőorvosa fogja megállapítani a végleges diagnózist a tünetek, panaszok illetve az egyéb vizsgálatok eredményeinek összefüggésében. Addig ne aggódjon feleslegesen!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9291] Ági
2017-09-16 15:01:55
Tisztelt Doktornő!

1 hónapja alhasi görcsöm jelentkezett melyet véres széklet kísért. Azonnal jelentkeztem orvosnál, aki laborba és gasztroenterológushoz küldött.A laborba crp=1-es lett viszont a ca 125 magas (143).Azonnal hüvelyi uh történt ami negatív lett.De kizárás céljából colonoscopiat csináltak. Az is negatív lett.CT re küldtek,ami már pár db cystát mutatott a petefészekben.Most levették a He4 tumormarkert is,mely 44 lett.Ez esetben nehezen tudok várni a következő alkalomig,ezért írok.Segítsen nekem annyit,hogy ezek jó eredmények vagy mindenképp kell az általuk ajánlott laparoscopos beavatkozás? !
Köszönettel :Ági

Válaszok

[9294] dr. Papp Enikő
2017-09-18 11:29:56
Tisztelt Hölgyem!

Életkorának és menstruációs státusának ismerete nélkül csak annyit mondhatok, a He4 érték a referencia tartományon belüli, de a petefészek daganat kockázatértékelése, amely ezen két tumormarkerre vonatkozó számításon alapul, nagyon különbözik a két esetben. Fennálló menstruáció esetén alacsony kockázati csoportba tartozik (6,4%), ha Ön posztmenopauzában van, akkor viszont magasabb az esély erre a megbetegedésre (37,2%). Itt ellenőrizni tudja, melyik csoportba tartozik. (http://he4.eupharmaltd.com/?o=5).
Ha kezelőorvosa szerint indokolt a laparoscopia, fogadja el, mert pusztán számadatok alapján nem lehet állapotát biztonsággal megítélni az anamnézis, klinikai adatok és egyéb leletek ismerete nélkül.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9183] Ildikó
2017-09-07 19:16:52
Tisztelt Doktornő!
Petefészek ciszta miatt tumormarkereket vizsgáltak nálam: CEA: 3,5 (referencia érték:2,5) , CA125: 16,4; CA19-9:7,6. Az első érték magasabb a normálisnál. Csak 3 hét múlva kell visszamennem a szakorvoshoz. Mit jelent a rossz érték? 49 éves vagyok, mostanában össze-vissza vérzek.
Előre is köszönöm a válaszát!
Ildikó

Válaszok

[9219] dr Papp Enikő
2017-09-11 13:27:16
Tisztelt Hölgyem!

A fenti értékek a petefészek megbetegedések több fajtájánál (ciszta, gyulladás, tumoros megbetegedések) megemelkedhetnek. Sőt a menstruáció is befolyásolja szintjüket. Mértékegység és referencia tartomány ismeretének hiányában általánosságban annyit lehet leszögezni, hogy a tumoros betegségek általában nagyobb mértékben emelik meg a CA-125 szintjét. Ezen betegségek kockázatának előrejelzésére szolgál a CA-125 és a He-4 vizsgálat kombinációjából számított ROMA index is. Szakorvosától pontos értékelést kaphat az előzmények és a klinikai státus ismeretében. Addig ne aggódjon feleslegesen!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[9164] Bea
2017-09-07 07:30:59
Tisztelt doktor úr/nő!
Anyukámnál két éve diagnosztizáltak rosszindulatú vastagbéldaganatot..műtőtték,kapott kemoterápiát.az eredmênyei azóta jók.egy hónapja volt vastagbél tükrözésen,ahol a főorbos semmi eltérőt nem talált.tegnap volt tumormarker vérvételen. A cea értéke 1,28 ról 1,57 re emelkedett.A Ca125 értéke pedig 13,5.a laboor szerinti normál érték 35.
Vizeletében a fehérvérsejtből,vörössvértestből és Lhsből is találtak 1 et.A kérdésem az lenne,hogy ez az emekkedés jelenthet e bajt,vagy csak a gyulladás,fertőzés miatt van.
Válaszát elöre is köszönöm.

Válaszok

[9168] Dr. Juhász Attila
2017-09-07 11:17:44
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Beáta,

Ilyen mértékű emelkedés, változás legvalószínűbben nem jelent klinikai progressziót a vastagbélrákot illetően.
A jövőben is tartsák be az onkológus által előírt klinikai, laboratóriumi és képalkotó kontrollvizsgálatokat.
Igen a tumormarkerek megemelkedhetnek , kismértékben nem tumoros, hanem gyulladásos és egyéb állapotokban is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9110] Bálint Judit
2017-09-01 09:25:25
Tisztelt Doktor nő/úr!

Mai napon voltam a 17.ker Medkal centerben ROMA
score+ca 125 vérvétel miatt. Oka a tegnapi éves rákszűrés során az UH egy kétrekeszes 25x28 mm-es cisztát mutatott. Normál uterus,em 3,5 mm. Szabályos ováriumok.kóros echo nem ábrázolódik. A douglasban szabad hasi folyadék nem látható.
A javasolt ca125 vérvétel megijesztett korábbán is volt már ciszta de nem kérték ezt a vizsgálatot. 43 éves vagyok. Rezia fogamzásgátlót szedek több éve melynek "mellékhatásaként" a vérzésem elmaradt kb 4 éve. Ezt jeleztem a vérvételnél,de nem került feltüntetésre.A tény hogy nem menstruálok évek óta,befolyásolhatja a majd kapott értékeket?

Eredmény kb mikor várható?

Megtisztelő válaszukat köszönöm

Üdv.
Bálint Judit

Válaszok

[9130] Dr. Sátori Anna
2017-09-04 11:26:16
Tisztelt Bálint Judit!


A ROMA score számításához meghatározandó tumormarkerek (CA 125, HE4) értékét nem csak rosszindulatú, rákos betegségek, hanem jóindulatú állapotok (pl. menstruáció, ciszta, stb.) is megemelhetik. Ezért fontos, hogy a kapott eredmények értékelését a kezelőorvos (nőgyógyász) végezze, a páciens teljes ismeretében.
A mérés eredményét nem befolyásolja, hogy ön menstruál-e még, vagy nem, az értékelést azonban igen; más a megadott referencia-tartomány, ha a vizsgált páciens még menstruál, és más, ha már posztmenopauzában van.
A vizsgálat leletkiadási határideje 5 munkanap.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9096] Nyitrai Attiláné
2017-08-30 14:47:35
Tisztelt Doktor/nő!

Szeretném megkérdezni, ha fiam (10,5 éves) kvantitatív kalprotektin értéke, referencia értéken belül van, utal e gyulladásra? értéke: 33,6.


Válaszát köszönöm,


Nyitrainé

Válaszok

[9103] Dr. Sátori Anna
2017-08-31 12:09:03
Tisztelt Hölgyem!


Amennyiben az érték referencia-tartományon belüli, nem utal bélgyulladásra. Azonban az értékelés nem csupán a laboreredmény ismeretében történik, hanem figyelembe kell venni a kórelőzményt, panaszokat, tüneteket is, így mindenképpen kérjék ki a gyermekorvos véleményét is a lelettel kapcsolatban.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9088] Bujdosóné Sallai Orsolya
2017-08-30 10:44:36
Kedves Doktornő!

A Tumorvizsgálat eredménye egy helyen magasabb lett.
a CA 19-9 érték 40,3 és 37 lenne a még elfogadható.
Ez milyen betegségre utal, szükséges az alapos kivizsgálás?
Köszönettel: Orsolya

Válaszok

[9093] dr Papp Enikő
2017-08-30 13:17:15
Tisztelt Hölgyem!

Ez az emelkedés minimális, rosszindulatú folyamatokban ennél nagyságrenddel nagyobb értékek mérhetők. A minimális emelkedést okozhatja epehólyag, vagy hasnyálmirigy gyulladás, májbetegség, gyulladásos bélbetegség is. Ha panaszai vannak, gasztroenterológiai vizsgálat hasi ultrahanggal tisztázhatja, h a fentiek közül valamelyikben szenved-e. Ellenkező esetben nincs jelentősége ennek a 3 egységnyi emelkedésnek.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8953] Andrea
2017-08-22 13:43:07
Tisztelt Doktornő /Dotktor Úr!

Én egy 37 éves nő vagyok Az alábbi problémával fordulok Önökhöz.
Mivel a székletem tartalmazott kissé nyálkás részeket ilyen fehér fonal szerű nyúlványokkal, 3 hete elvégeztem egy kombinált széklettesztet, melynek az eredménye:

M2-P2 marker: 16,10 Ref. tart.: 0,00-4,00
Széklet humán vér: pozitív (szabad szemmel én nem látom)
Kalprotektin, kvanitatív: 87,6 ref. tart.: 0,0-50,0

Kérdésem, hogy ezek az értékek már nagyon magas értéknek számítanak? Fájdalmam, hasmenésem, egyéb panaszom nincs. Előfordulhat, hogy "csak" egy polip okozza a fent említett tünetet?
Igaz, holnapra van időpontom proktológiára, de már teljesen felőrölöm magam, van egy 4 éves kislányom... a többit gondolom mondanom sem kell.

Köszönöm megtisztelő válaszát.
Andrea

Válaszok

[8955] Dr. Sátori Anna
2017-08-22 14:00:12
Kedves Andrea!


Az ön által leírtak és az eredmények inkább utalnak valamilyen gyulladásos eltérésre, de biztos választ gasztroenterológus szakorvostól (illetve a proktológustól) kaphat. Az ön vizsgálata után, melybe adott esetben tükrözéses vizsgálat is beletartozhat, szövettani mintavétellel, pontosabban megítélhető lesz, mi áll a háttérben. Ehhez figyelembe kell venni (családi és saját) kórelőzményét, jelen tüneteit.
A tumormarkerek értéke nem csak rosszindulatú folyamatok esetén emelkedhet meg; a magasabb eredmény azonban felhívja a figyelmet arra, hogy utána kell járni az okoknak.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8893] Eszter
2017-08-17 09:56:50
Köszönöm dr ur
Egyszeruen nem terek magamhoz hogy ez mar biztos rák.
Mivel mindenhol azt olvasom a He4 csak abban emelkedik...
Az joindulatuban nem. Ön szerint?

Válaszok

[8910] Dr. Juhász Attila
2017-08-17 13:21:05
...De a jóindulatuban is emelkedik, mint pl egyszerű cysta vagy egyszerűen a menses alatt is.
Ha ROMA score magasabb a kelleténél, akkor csak nagyobb az esély, de nem 100%, hogy rák.
A szövettan/cytológia majd megmondja, ha lesz.
Az is lehet, hogy máshogy kiderül, hogy nem kell.

Ha a családban volt egyenes ágon petefészek-/ kétoldali vagy fiatalkori emlő- /hasnyálmirigy- rák, akkor csináltasson BRCA 1,2 genetikai vizsgálatot.

Addig se izguljon, mert attól nem gyógyul meg semmi, főleg nem az ami nem is beteg.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8863] Eszter
2017-08-15 18:08:09
Kedves Dr nő
Azzal a kerdéssel fordulok önhoz műtet elott allok petefeszekciszta miatt.
Emelkedett a ca125 50 a He 81 21% a roma index premenopausaban.
Érdeklodnek ha mar van tapinthato ciszta es az ertekek magasabbak akkor az mar biztos hogy rák? Vagy esetleg van olyan hogy ott a ciszta es a roma index mellett ez jo indulatu folyamat nagyon felek. Kérem nyugtasson meg hogy a He4 nem rosszindulatuba emelkedik. 30 eves vagyok.

Válaszok

[8887] Dr. Juhász Attila
2017-08-16 18:52:27
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Eszter,

Nyugi. Simán lehet minden jóindulatú, ezek akkor is emelkednek cystával.
Majd a szövettan megmondja.

Tisztelettel.
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8896] Eszter
2017-08-17 10:12:19
Köszönöm dr ur
Egyszeruen nem terek magamhoz hogy ez mar biztos rák.
Mivel mindenhol azt olvasom a He4 csak abban emelkedik...
Az joindulatuban nem. Ön szerint?
[8909] Dr. Juhász Attila
2017-08-17 13:20:15
...De a jóindulatuban is emelkedik, mint pl egyszerű cysta vagy egyszerűen a menses alatt is.
Ha ROMA score magasabb a kelleténél, akkor csak nagyobb az esély, de nem 100%, hogy rák.
A szövettan/cytológia majd megmondja, ha lesz.
Az is lehet, hogy máshogy kiderül, hogy nem kell.

Ha a családban volt egyenes ágon petefészek-/ kétoldali vagy fiatalkori emlő- /hasnyálmirigy- rák, akkor csináltasson BRCA 1,2 genetikai vizsgálatot.

Addig se izguljon, mert attól nem gyógyul meg semmi, főleg nem az ami nem is beteg.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8926] Eszter
2017-08-17 19:50:55
Nincs a csaladban ilyen...
Ezert nem tudok napirendre terni miert pont velem tortenik ez emelkedett ertekek es ott a ciszta.. Keresek kutatok a neten es csak azt irjak akkor enelkedik meg ez a szint ha rosszindulatusag van a hatterben.
[8970] Dr. Juhász Attila
2017-08-22 18:01:35
Eszter,

Ne keresgéljen a neten, mert nincs abban az idegállapotban, hogy meglássa azt is, amit nem lát meg az idegállapota miatt.
Ezt jól megmondtam, mi?
No meg nem is igen orvos és nem is nőgyógyász, ugye?
Nyugodjon le, vagy vegyen be nyugtatót.
Addig meg nyugtassa magát azzal, hogyha a családban nem volt ilyenféle daganat, akkor még nagyobb az esélye, hogy nem örökölt erre hajlamosító tulajdonságokat.
Cystában, a jóindulatúban is, igenis emelkedett lehet a CA125 és a HE4, no meg menses alatt és endometriosisban is. Egyik sem daganat.
Pont ezért hiába magas a ROMA score egyáltalán nem biztos, hogy Ön rákos lenne, viszont jól beforgatta magát.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8847] Mónika
2017-08-14 15:14:33
Üdvözlöm!

50 éves vagyok, 11 éve műtöttek méhnyakrákkal. A napokban csináltattam egy tumormarker vizsgálatot, amelynek az eredménye a következő lett.
CA125 11.0
he-4 112.3

peremenopausa 35,1
postmenopausa 19,5

Szeretném megkérdezni, hogy ez az eredmény aggodalomra ad okot?

Köszönöm.

Mónika

Válaszok

[8914] Dr. Juhász Attila
2017-08-17 14:13:09
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Mónika,

A ROMA score kismedencei tapintható rezisztencia esetén mutatja, hogy az jó/rossz indulatú epitheliális eredetű petefészekfolyamat-e, de csak valószínűségi eredmény.

Amennyiben az értéke nagyobb, mint a korcsoportos határérték, akkor sem 100% az eredmény alapján, hogy valaki petefészekrákos.

Az Ön esetében a ROMA score=19.4%, amely alacsonyabb a határértéknél, tehát megnyugodhat.

Ezzel együtt mivel onkológiai beteg, rendszeresen járjon el a szükséges kontrollokra, alapbetegsége miatt.


Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8831] Cserna Lászlóné
2017-08-12 13:43:29
Kedves Dr Nő-Dr Úr.

Érdekelne, hogy a CEA 43 érték magasnak számít-e?
2 hónap alatt 10 kg fogytam. Nincs étvágyam, minden átmegy rajtam.
Nagyon fáradékony aluszékony vagyok!

Köszönöm mielőbbi válaszát!

Cserna Lászlóné

Válaszok

[8846] Dr. Sátori Anna
2017-08-14 12:18:10
Tisztelt Cserna Lászlóné!


Referencia-tartomány függő, hogy adott laboratórium, adott teszt esetében mi számít emelkedettnek, nincsenek általános szabályok erre. Az általunk alkalmazott CEA vizsgálati teszt alapján kissé magasabbnak tekinthető az ön által leírt érték, de hogy mi áll a háttérben, annak kiderítésében orvosa, valamint gasztroenterológus szakorvos lehet segítségére. Így azt javaslom, kérje ki az ő véleményüket az eredményre vonatkozólag, az ön kórelőzménye, jelen panaszai, tünetei alapján bizonyára pontosabb választ nyújtanak majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8766] Bányai Balázs
2017-08-08 11:22:10
Üdvözlöm!
Júniusban műtöttek mucoepidermoid carcinoma parotidissel.A szövettan pt1, low grade tumort igazolt. Augusztus 2-án csináltattam egy teljes tumormarker vizsgálatot (HcG, Ca72-4,Ca19-9,Afp,Cea,psa,Nse,Cyfra-21 valamint TPA) Ez utóbbi miatt írtam önnek.A vizsgálatot a Synlab végezte és a TPA értékem 84 lett. A többi érték az alacsony illetve a középszinthez közeli lett. A referencia 0 és 75 között van megadva TPA esetén. A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet ez az emelkedett szint illetve , hogy mennyire magas ez az érték?
Válaszát köszönöm.

Válaszok

[8774] Dr. Sátori Anna
2017-08-08 14:02:31
Tisztelt Uram!


A TPA emelkedése kismértékű, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra (ún. szürke zóna).
Azonban természetesen kérje ki kezelőorvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki kórelőzménye, jelen esetleges panaszai, tünetei alapján pontosabb értékelést nyújthat és megítélheti, mi okozta a mért eredményt.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8760] Cserna Lászlóné
2017-08-07 20:38:49
CEA 46

Válaszok

[8773] Dr. Sátori Anna
2017-08-08 13:57:57
Tisztelt Hölgyem!


Az eredmény kissé emelkedett, leginkább vastagbél- és emlőelváltozással függhet össze, de dohányzás is magasabb értéket okoz.
Érdemes kikérnie orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön vizsgálata után pontosabb választ nyújthat.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8693] Luna
2017-08-03 10:46:00
Tisztelt dr nő!
A lenti kérdéssel fordultam önhöz!
Csak még egy kérdésem lenne.
Mind.a 2 érték emelkedhet jóindulatú elváltozástól?
Vagy csak a rossz elváltozás emeli a szintet?
Endometriozisban is emelkedik a He4?

Válaszok

[8698] Dr. Juhász Attila
2017-08-03 12:01:54
...igen mind a kettő marker egyformán viselkedik, csak több szem többet lát.

T.: Dr. J:A:
[8679] Luna
2017-08-01 20:28:09
Tisztelt Dr nő!
Voltam önöknél vérételen es érdeklődnék hogy a He4. Ertekem magas lett 80 lett az eredmeny a ca 125 45 . Van egy cisztam amit csokoláde cisztának mondanak az orvsok.
Érdeklodnek hogy.ilyen cisztatol is emelkedik.a.he4?
Mert.ahogy olvasgatok az a rákot.szüri inkabb. Nekem van pajzsmirigy alulmukodesem is amire gyogyszert szedek tobb eve.Esetleg az is emelheti? 32 eves vagyok.
Nagyon megvagyok remulve.
Koszonom valaszat.

Válaszok

[8680] Dr. Juhász Attila
2017-08-01 20:37:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Luna,

Igen mindenféle petefészekcytátóé emelkedett lehet mind a kettő.
A két értékből képzett Roma score adja meg a petefészekrák magas vagy alacsony valószínűségét azoknál a pácienseknél, ahol van kismedencei tapintható csomó, ha megadta, hogy menopauza előtt vagy után van e, mert az ekll a számításhoz..

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8647] Gabi
2017-07-31 17:41:16
Kedves Doktornő!
Évek óta endometrózis, petefészek ciszta és mióma miatti panaszaim vannak.
Pár napja Ca125 és He4 vérvételen voltam, mivel kb 3 hete jobb erős oldali alhasi fájdalmaim vannak. Az eredményeim: Ca 125 107,1 (ref: 0-35), He4: 60,5 (ref:-76,2).
12,529℅ lett a ROMA index, mely 11,4 felett magas kockázatot jelöl. A héten megyek vissza a nőgyógyászhoz, de szeretném megkérdezni, hogy mennyire legyek megijedve ezektől az értékektől. Köszönettel: Gabi

Válaszok

[8650] Dr. Juhász Attila
2017-07-31 20:28:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gabi,

Sztem semennyire, endometriózisban, cystával emelkedett lehet.
Ezzel együtt menjen vissza a nőgyógyhoz is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[8534] Kasztelné D. Erika
2017-07-20 21:09:40
Tisztelt doktor úr/nő
20 éve méh eltávolításom volt. In situ lett.
Most Ca125 8 benne van az értékben
HE4 132,6 74,3 a határérték.
Premenopausa roma index 44,1 % 11,4-től magas kockázat
Postmenopausa riziko index 18,4% 29.9-től magas kockázat
Voltam nőgyógyásznál+ultrahang. Mindent rendben találtak.
3hete levettek vastagbél polopot. A szövettan teljesen jó.
Nagyon aggódom az emelkedett érték miatt.
Kérném segítségét.
Köszönettel Kné.

Válaszok

[8547] Dr. Sátori Anna
2017-07-22 22:24:33
Tisztelt Hölgyem!


Az értékelésnél figyelembe kell venni, hogy ön már menopauzában van-e (postmenopausa), vagy pedig még nem (praemenopausa).
A HE4 emelkedett értékét nem csak rosszindulatú petefészekdaganat okozhatja, hanem egyéb nőgyógyászati betegségek, akár jóindulatúak is, illetve előfordulhat tüdő eredetű eltérés is.
Mindenképpen azt javaslom, kérje orvosa segítéségét a lelet értékelésére vonatkozólag, aki az ön teljes ismeretében eldöntheti, mi áll a magasabb érték hátterében, illetve szükség van-e egyéb vizsgálatokra az okok kiderítéséhez.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8528] Király Mária
2017-07-20 13:05:26
Vizeletembem vért találtak, így tumorra kezdtek vizsgálni! Már mindent megnéztek, de csak a vastagbélben találtak eltérést! A laborom eredménye: 8,3 mg/ml! Szeretném tudni mire számíthatok, mivel a családomban anyukám, apukám, nekem is volt már nőgyógyászati tumorom,aminek szövettani eredménye CIN.III mirigyekbe terjedéssel! De már gyógyúltnak vagyok nyílvánitva! Apukám meghalt Bőrrákban, anyukámat még idejében sikerült megmüteni! Sajnos nagyon félek mivel egészségügyben dolgoztam,csak 1996-tol le vagyok százalékolva! 55-éves vagyok! De ha olyan van hogy fent áll a rosszindulatú daganat vagy ha jó, mindenféleképpen műtetni szeretném magam! Sok szenvedést láttam!! Várom válaszát! Köszönöm! Király Mária!

Válaszok

[8531] Dr. Sátori Anna
2017-07-20 16:16:15
Tisztelt Király Mária!


Miután sem magát a laboratóriumi vizsgálatot nem nevezi meg, sem a hozzá tartozó referencia-tartományt (ez nem egységes, laboratóriumonként változó!), így nem lehet megmondani, mennyire megfelelő az eredmény.
Összességében pedig mindenképpen javasolt orvosával megbeszélnie a leletet, aki személyre szabottan (figyelembe véve kórelőzményét, jelen panaszait, tüneteit) értékelheti azt és megítélheti, szükség van-e további vizsgálatok elvégzésére, netán műtéti beavatkozásra.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8522] PILBAT HERMINA
2017-07-19 21:07:39
Tisztelt doktornő !
Édesanyámnál két és fél éve melanoma malingnumot diagnosztizáltak. Kolozsváron mütötték, előre az anyajegyet távolították el majd az ágyéki nyirokmirigyeket . Sajnos későre. Egy évig imunerősíttő terápiát kapott (interferont), majd dabrafenibet (Tafinlar 75 mg) egy évig. Mivel az eredmények nagyon rosszak a kezelőorvos nem tudja tovább felírni a gyógyszert. Most S 100 tumormarkert kell csináltassunk és félek, hogy kemoterápia következik. Édesanyám hetvenkét éves és szeretném tudni, hogy mi a véleménye a doktornőnek.

Válaszát nagyon köszönöm.

(Mivel az orvosnő román nem mindent értek meg, kommunikációs problémák miatt de orvoshiány van és annak is örvendünk, hogy egyáltalán van),

Válaszok

[8674] Dr. Juhász Attila
2017-08-01 17:20:08
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Hermina,

Az S100 szint változása fogja mutatni merre megy a klinikai folyamat.
Nem jók az esélyek, de ezt innen nehéz pontosan megmondani, sok mindentől függ az adott esetben a kórlefolyás, javulás.
PD1 vagy PDL1 inhibítor immunterápiával még lehet javulást elérni.
Csodadoktorknak, természetgyógyászoknak, méregdrága holmiknak ne higgyen!
Ne essenek ki a szervezett onkológiai ellátásból!
Esetleg kérdezze meg mi járna, elérhető Önöknek Magyarországon társadalombiztosításra.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos.
[8491] Farkasne Varsányi Agnes
2017-07-18 16:33:39
Szeretném megkérdezni, hogy az MK-PK marker értékem 1.60, jelent-e valamilyen veszélyeztetettséget?

Válaszok

[8508] Dr. Sátori Anna
2017-07-19 11:20:54
Tisztelt Hölgyem!


A kérdéses teszt referencia-tartományát nem ismerem (ez nem egységes, a laboratóriumi leleten szerepelnie kell). Amennyiben normál tartományba esik, önmagában a számérték alapján nem utal eltérésre. Ha ettől eltér, az sem utal kizárólagosan daganatra.
Azonban minden esetben hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő értékeléshez figyelembe kell venni a kórelőzményt, panaszokat, tüneteket is (mi volt a vizsgálat indoka?), így érdemes orvosával megbeszélnie a kapott eredményt. A felsoroltak alapján ő bizonyára pontosabb választ nyújt majd.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8469] B. Márta
2017-07-14 20:06:36
Üdvözlöm!
A tegnapi nap folyamán levették a CA125, HE4, ROMA score vizsgálatokat, petefészekciszta (3cm) benne 6mm-es növedék és vérzészavar miatt. Sajnos nem volt tudomásom, hogy menstruáció idején ez nem javallt, nekem pedig aznap jött meg. Valóban nem lesz érdemben értékelhető a leletem? Mikor ismételhető meg? 50 éves, premenopausas vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[8490] Dr. Sátori Anna
2017-07-18 14:11:28
Kedves Márta!



Valóban nem javasolt ezen vizsgálatok elvégzése menstruáció alatt, mert hamisan emelkedett értékeket kaphatunk. Ez nem minden esetben történik azonban így, ráadásul a petefészekciszta maga is vezethet magasabb eredményhez, anélkül, hogy petefészekrák állna fenn (merthogy a ROMA score a petefészekrák rizikójának becslésében nyújthat segítséget).
Azt javaslom, hogy a kapott lelettel mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, aki figyelembe véve a kórelőzményt, valamint a vérvétel körülményeit, megítélheti, indokoltnak tartja-e a vizsgálat megismétlését.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8468] MGyöngyi
2017-07-14 17:16:32
Tisztelt Doktorok!

Mivel problémámmal csak 2 hét múlva tudok szakorvoshoz fordulni,szeretném véleményüket kérni.
Március óta járok vizsgálatokra- ultrahang,CT,MR, labor.
A labor értékeim jók voltak,ill. az ismétlő onkológiai eredményben a CA19-9 értéke 52,8 lett.
A képalkotó vizsgálatokon kissé megnagyobbodott vagy normál méretű májat láttak.
Nem tudom mire vélni ezt az emelkedett értéket,ez már daganatra jellemző érték?

Válaszukat köszönöm! Tisztelettel: Gyöngyi

Válaszok

[8489] Dr. Sátori Anna
2017-07-18 14:05:55
Kedves Gyöngyi!


Az emelkedés nem nagy mértékű, de hogy mi okozza, azt ennyi információból nem lehet megállapítani. Nem csak rosszindulatú folyamat okozhat emelkedést, azonban ennek hátterének tisztázása a kezelőorvos feladata.
Amennyiben sikerül megtalálni az okot, a kezelés után ismételt méréssel lehet meggyőződni a terápia hatékonyságáról.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8412] Maglódi Réka
2017-07-11 00:20:43
Üdvözlöm!

Ikreimnek ( szül: 2003) vetettem Önöknél C100-t, a kislányomnak 0,160, a kisfiamnak 0,520 lett.
Kicsit sokkolt, hogy mindkettőnek a referencia érték feletti eredmény lett, főleg a kisfiamé tűnik soknak.
Kérdezném, hogy mi a teendő, illetve a melanomán kívül jelenthet-e mást is, ha a C100 emelkedett?
Járok velük évente melanomaszűrésre, Dáviddal két hete voltam soron kívül is, de ott nem találtak problémásat (3 db-ot néztek meg, nem az összeset).

Köszönettel,
Maglódi Réka

Válaszok

[8443] Dr. Sátori Anna
2017-07-13 16:05:32
Tisztelt Maglódi Réka!


A S100 protein, mely valóban használatos, mint a melanoma malignum tumormarkere, rosszindulatú daganatoktól eltérő állapotokban is megemelkedhet, így pl. gyulladásos állapotok jelzője lehet. A leírt emelkedés mértéke nem utal rosszindulatú folyamat fennállására.
A tesztnél nincs megadva korfüggő referencia-tartomány, azonban az irodalom szerint az S100 szintje az életkorral fordított arányban változik.
Mindenképpen azt javaslom, keressék fel a lelettel a gyermekorvost, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost, aki figyelembe véve a gyermekek kórelőzményét, esetleges jelen panaszaikat, tüneteiket, személyre szabottan értékelheti a mért eredményeket.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8407] Mária
2017-07-10 17:25:48
Tisztelt Doktornő!

Júniusban nőgyógyászati ultrahang vizsgálat 3.5 cm-es petefészek cisztát mutatott ki.
Van egy kisebb miómám is,ami szintén kb. 3cm .Mérete nem változott 2 év alatt.
A vizsgáló orvos javasolta még a laborvizsgálat előtt hogy gondolkodjam el teljes méh eltávolításban.Eredményeimet ma kaptam meg,a szakorvos még nem látta.
Laboreredményeim a következők:
CA 125: 21,3 kU/L
HE4:38,3pmol/L
ROMAscore:4,2%

Szeretném,ha véleményt mondana ezek alapján.

Köszönettel,Mária

Válaszok

[8441] Dr. Sátori Anna
2017-07-13 13:05:01
Kedves Mária!


Az ön által leírt laboratóriumi vizsgálatot petefészekrák rizikóbecslésére használják, és a mi referencia-tartományaink alapján nem jelez eltérést.
Azonban természetesen kérje ki kezelőorvosa, nőgyógyásza véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve kórelőzményét, panaszait, tüneteit, személyre szabott értékelést nyújthat.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8321] Betti
2017-07-01 14:52:01
Erdeklődni szeretnèk hogy a ca125 he4 tumormarkert a ciklus melyik reszenel erdemes levetetni? Volt mar leveve marciusba de megszereznem ismetelni . Es sajnos szabálytalan a mestruaciom.

Válaszok

[8335] Dr. Sátori Anna
2017-07-03 14:26:16
Kedves Betti!


A vizsgálat független a menstruációs ciklustól. Mindössze annyi a javaslat, hogy ne a menstruáció ideje alatt történjék, mert ilyenkor gyakorta emelkedett értékek születnek.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8309] Mónika
2017-06-29 13:27:42
Tisztelt doktornö! Vérkivizsgálás után a SCCA onkomarker 3,39 lett. Ez ev januárjában konizácios mütétem estem át, az ezt követö citologia ujra P3 lett es HPV. Ez indokolta az tumormarkerek levételét. Vérvétel után torokgyulladás és nátha jelentkezett. Mit jelenthet a megemelkedett érték, a határ 1,5. Köszönöm szépen a választ!

Válaszok

[8312] Dr. Sátori Anna
2017-06-29 13:50:02
Kedves Mónika!


Általánosságban, a tumormarker eredmények értékelésénél figyelembe kell venni, hogy azok se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA), se nem tumorspecifikusak. Vagyis adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok, vagy éppen gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk. Segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont önmagukban nem vezetnek diagnózishoz.
Ráadásul az emelkedés kismértékű, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra. Utóbbi esetben ugyanis nagyon magas értékek (több százas, vagy ezres nagyságrendű) mérhetőek.
Fontos megjegyezni: előfordulhat, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben és fordítva: attól, hogy pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó. Ezért a lelet értékeléséhez ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve ahhoz figyelembe kell venni a kórelőzményt, esetleges panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálatok eredményét is.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8293] Szandra
2017-06-28 16:53:41
Tisztelt Cím!
A férjemnek 9,10 U/ml es pozitiv lett az eredmenye m2 pk szekletmintabol. Esely lehet ra hogy mar elorehaladottabb , daganatos ? Megy vastagbeltukrozesre.
Koszonom

Válaszok

[8301] Dr. Juhász Attila
2017-06-28 21:24:57
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szandra,

Sok mindenre lehet esély, arra is, hogy makk egészséges, vagy csak pl. bélgyulladása van és nem csak feltétlenül arra, hogy daganatos.
Meg kell csinálntatni feltétlenül a tükrözést!
Addig meg kár izgulni!

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos



Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg