Centrum Lab

Tumormarkerekkel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[8275] Kerekes Géza
2017-06-27 12:56:31
Tisztelt Cím,

62 éves férfi vagyok.

Gyomorproblémák miatt, kért a belgyógyászom egy tumormarkeres vérvizsgálatot amelynek az alábbi eredménye lett:

CA19-9 : 9,9U/mL
AFP : 1,6 U/mL
CEA 0,6 ug/L Dohányzom

Az Én értelmezésemben a referencia értéken belül vannak az értékek.
Ebből lehet következtetni valamire?

üdvözlettel

Válaszok

[8300] Dr. Juhász Attila
2017-06-28 21:21:37
Tisztelt Uram,
Kedves Géza,

Az értékek megnyugtatóak, de nem zárnak kis semmit 100%-osan.
A panaszai miatt ajánlott lehet a gyomor, bél tükrözés, hasi UH is amiket ez a laborvozsgálat nem vált ki.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[8259] Fehér Lászlóné
2017-06-26 13:33:17
T.Cím,

szeretném megtudni, hogy az alábbi eredmény mit jelent laikus olvasatban.
Válaszukat előre is köszönettel:
Fehér Lászlóné

Tesztnév Eredmény Egység F Referencia --------------------------------------------------------------------------------------------CA 125 52,4 U/mL * 0,0 - 35,0 HE4 80,4 pmol/L - 82,9 ROMA score 34,765 % > 29,9%, magas eshetõség a hámeredetû petefészekrák jelenlétére

Válaszok

[8287] dr Papp Enikő
2017-06-28 10:51:54
Tisztelt Asszonyom!

Ez az eredmény azt jelzi, hogy a petefészek szöveteiben kóros körülmények között termelődő anyagok vannak jelen, melyek a vérből kimutathatóak. Ezért mindenképpen érdemes komplex nőgyógyászati vizsgálatot végezni, amely felderíti, milyen rendellenesség van az ováriumban. Erre utal a két tumormarker arányából számított kockázati index, amely azt jelzi, hogy az átlagosnál nagyobb esélye van annak, hogy kóros szövettani elváltozás alakult ki.
Mindenképp keresse fel nőgyógyászát!

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8157] K. Anikó
2017-06-19 14:54:39
Nyitólap » Fórum » Bejegyzések
Vérképpel, vérvételi eredménnyel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések


Új bejegyzés

Az Ön neve


Az Ön e-mail címe


Az Ön hozzászólása
BIU
Biztonsági kód
reCAPTCHA ellenőrző kép

Írja be a szöveget
Új kihívás kérése
Hangkihívás kérése
Súgó
Bejegyzés elküldése
[8139] Harányi Gabriella 2017-06-16 13:09:25 | válasz erre
Tisztelt Doktor/Doktórnő

Leleteim az alábbiakban mutatnak eltérést. kérem véleményezze.
HBC: 3,52 T/L
HGB: 101 g/L
HCT: 0,31 l/l
MPV: 6,7 fL
NEU: 48,5%
BASO% 1,2
Eos (abszolut) 0,41 G/L
Süllyedés: 14 mm/h
Szérum Vas 3,9 umol/L
Vastelítés: 90,7
transzferrin saturáció: 4,21%
TSH 0,03
T4 szabad frakció: 17,20
T3 szabad fr: 4,40
Helicobacter pylori at, lgG pozitív nagyobb mint 8 U/ml
[8138] K. Anikó 2017-06-16 13:03:02 | válasz erre
Tisztelt Labor!

2017.06.12-én végeztettem 50+ csomagot és tumor marker vizsgálatot is.

Ez utóbbiak értelmezésében kérek szépen segítséget:

AFP 4,7
CEA 1,1
CA-125 4,8
HE4 42,8
ROMA Score 4,602 % - eltérést mutat
CA 15-3 15,2
CA 19-9 6,1
Béta-2-mikroglobulin 15,2

Az értékek benne vannak a referencia tartományban.
Eltérés a ROMA Score értéknél jelentkezik, melyhez a következő sorban az alábbi megjegyzés került: <=29,9% alacsony eshetőség a hám eredetű petefészek rák jelenlétére.

A 4,602% értéket laikusként a megjegyzéssel együtt értelmezve nagyon alacsonynak találom, ennek értelmezésében kérem segítségüket.

Kérem szíves tájékoztatásukat abban is, hogy a tumor markerek ilyen vérvétel esetén is valóban megbízható jelzői-e egy kezdődő vagy fennálló rossz indulatú folyamatnak?

Köszönettel,
K.Anikó

Válaszok

[8167] Dr. Papp Enikő
2017-06-19 16:50:06
Tisztelt Hölgyem!

Vérképe alapján Önnek vashiányos anémiája van, a vaspótlás lehetőségét beszélje meg háziorvosával. Helicobacter IgG értéke arra utal, hogy átesett a fertőzésen. A többi felsorolt paraméter tumormarker, amelyek semmilyen eltérést nem mutatnak. A ROMA score érték azt jelzi, hogy Ön az alacsony kockázatú csoportba tartozik és jelenleg nem valószínű, hogy Önnél petefészek daganat alakuljon ki.
A tumormarkerekről elmondható, hogy már fennálló betegség lefolyásának követésére alkalmasak leginkább. Szűrővizsgálati értékkel a legtöbb önmagában nem rendelkezik, csak kiegészítheti a többi célzott vizsgálat eredményét. és pozitivitásuk sem mindig csak tumoros betegségben észlelhető. A rosszindulatú betegségek szűrése komplex kivizsgálást igényel, melynek egyik része a tumormarkerek laboratóriumi vizsgálata. Ezt a leletek értelmezésénél figyelembe kell venni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8142] sernyi péterné
2017-06-17 14:14:58
laboreredményem: premenopausa rizikó index: 17,7



Hogy értelmezzem? mit jelent?

Válaszok

[8163] Dr. Papp Enikő
2017-06-19 16:14:34
Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által kérdezett "premenopausa rizikó index: 17,7" valószínűleg a petefészek daganatra vonatkozó ROMA indexet jelenti. A mi laboratóriumunkban menopauza előtti periódusban ennek a paraméternek a 11,1-nél nagyobb értéke azt jelzi, hogy az átlagosnál nagyobb kockázata van a petefészek daganat kialakulásának. Az illető magas rizikójú csoportba tartozik ebből a szempontból. Ha Ön más helyen vizsgáltatta meg, ott természetesen más értékek lehetnek irányadók, Ez nem diagnosztikus eljárás, nem helyettesíti a nőgyógyászati vizsgálatot, képalkotó eljárásokat vagy más vizsgálatokat, csak felhívja a figyelmet a fokozott kockázatra. Eredményével keressen fel nőgyógyász szakorvost!

Üdvözlettel: dr Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8125] Dudás Ferenc
2017-06-14 07:10:07
Tisztelt Doktornő!

A tumormarker eredményeim közul a TPA értéke 81, a többi marker negativ. Ez már rosszindulatu daganatot jelent?

Tisztelettel: Ferenc

Válaszok

[8128] Veressné Bakó Ilona
2017-06-14 19:08:24
Tisztelt Labor!
Segitségüket kérném az alábbival kapcsolatban.
Tumormarker csomagomban ( Nöknek- II.) a CEA érték 5,8. A többi érték határértéken belül van. Tovább kell-e lépnem,és ha igen,milyen szakorvoshoz forduljak. Válaszukat előre is köszönöm.
[8152] Dr. Papp Enikő
2017-06-19 10:47:06
Tisztelt! Veressné Bakó Ilona!

Az Ön által említett eredmény alig haladja meg a referencia tartomány felső határát, így kevéssé valószínű, hogy hátterében tumoros betegség áll. Ezt a paramétert többféle betegség és állapot is befolyásolja a daganatokon kívül. Így például emelkedett értéket kapunk gyomor-bélrendszeri gyulladásos betegségek, májzsugor vagy dohányzás következményeként is. Azt javaslom, ha panaszmentes, fél év múlva ellenőriztesse az értéket, ha pedig valamilyen panasza van, először gasztroenterológiai kivizsgálást kezdeményezzen.

Tisztelettel:

Dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8162] Dr. Papp Enikő
2017-06-19 15:49:51
Tisztelt Uram!

Ez az érték önmagában nem jelent rosszindulatú daganatot. A TPA (szöveti polipeptid antigén) vizsgálata különböző daganatokban a sejtosztódás mértékének követésére szolgál. Az ön által megadott érték nem tumoros megbetegedésekre jellemző kismértékű emelkedés. Ez előfordulhat akár kimutatható ok nélkül is. Amennyiben tünetmentes, egy év múlva érdemes kontrollálni az eredményt.
További jó egészséget kívánva üdvözlettel:

Dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[8047] Jochek
2017-06-07 13:03:25
Tisztelt Labor!Húgyholyagomban ultrahanggal,ct-vel,és ,,tükrözéssel" találtak valami elváltozást.Várom a műtétet,ahol eltávolitják,és elemzik.Egy rutin ultrahang során derült ki,hogy van.Semmilyen panaszom nincs,vérvizelés....,a korházban vettek vért,ott is jó minden érték.Sajnos nem tudni mikor lesz a beavatkozás,egy specifikus vérvétel amit Önök csinálnak tud esetleg valami informácioval ellátni?Köszönettel.

Válaszok

[8051] Dr. Juhász Attila
2017-06-07 13:38:15
Tisztelt Uram,
Kedves Jochek,

A hugyhólyagrák klinikai nyomonkövetésére, terápia monitorozására a Cyfra 21-1 marker használatos.
Ezzel együtt nem ajánlom, hogy most ebbe belekezdjen, mert a kórházban meg fog történni, illetve az elváltozás szövettanja sem biztos.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[8034] Balogh Béla
2017-06-02 20:48:53
Tisztelt Doktornő !

Szeretném ,ha értelmezni segítenének a M2-Pk leletemet.
Érték:14.40 M.e.U/ml megjegyzés :nincs Eltérés + Referencia érték
+ 0,00 4,00

Külön elvégzett széklettesztem:negatív.
Szeretném tudni,hogy már ez már a rosszindulatú daganatra utaló eredmények-e.
Köszönöm válaszát !

Válaszok

[8073] Dr. Juhász Attila
2017-06-08 15:42:58
Tisztelt Uram,
Kedves Béla,

Székletből végzett M2PK teszt eredmény nagyobb mint 4 esetén a vastagbél daganat vagy polyp valószínűsége emelkedett. Érdemes lehet elmennie egy vastagbéltükrözésre.

Szérumból végzett M2PK emelkedett lehet tüdő, vese és hólyagrákban is vagy megnagyobbodott prosztata esetén..
Amennyiben egy tumormarker emelkedett az nem jelenti, biztosan, hogy tumora van, lehet más kórkép is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[8031] Gere Alexandra
2017-06-01 22:38:07
Jó napot!Az Tumor marker eredmények székletben 43,20U/ml lett az mit jelent?Köszönöm szépen

Válaszok

[8068] Dr. Sátori Anna
2017-06-08 12:43:56
Tisztelt Gere Alexandra!


Kérem, pontosítsa, mely vizsgálatról van szó, akkor van lehetőségünk érdemi választ nyújtani.



Üdvözlettel.


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8026] Marianna
2017-06-01 16:50:18
Tisztelt Centrum-Lab!

Ma kaptam meg a ROMA teszt eredményeit. CA 125: 30,8; HE4: 60,4; ROMA SCORE: 11,7
Egy hónapja rendszertelen és elhúzódó vérzések miatt egészségügyi küretem volt, ahol polipot is eltávolítottak.. A műtét után méhgyulladásom/fertőzésem lett, amire méhösszehúzót, vérzéscsillapítót és erős antibiotikumot kaptam. Ez utóbbit 10 napig szedtem. Néhány hónapja az orvosom a bal petefészkemben cisztát talált. A ciszta a ROMA teszt vérvételének napján már nem volt meg.
Az eredmények milyen kockázatot jelentenek ezekkel az előzményekkel? Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[8067] Dr. Sátori Anna
2017-06-08 12:42:24
Kedves Marianna!


A CA 125 és HE4 értéke nem emelkedett, azonban a ROMA score számításához hangsúlyosabb a HE4 szintje. Így előfordul, hogy még ha normál tartományon belüli is, de közelít a felső határértékhez, az kóros irányba tolja el a rizikóbecslést.
Nagy valószínűséggel az ön által leírt előzmények járultak ahhoz, hogy a HE4 relatíve magasabb lett, és emiatt születhetett a minimálisan magasabb ROMA score% (nem csak rosszindulatú daganat, hanem jóindulatú állapotok, mint pl. ciszta, menstruáció, terhesség is okozhat emelkedett ROMA score-t).
Azt javaslom, beszélje meg orvosával is a kapott eredményeket, aki figyelembe véve kórelőzményét, esetleges jelen panaszait, tüneteit, pontosabb értékelést nyújthat.
Emellett, egy szintén vele egyeztetett időpontban érdemes a vizsgálatot megismételni, melyből kiderülhet, milyen irányú a változás.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7970] Balogh Béla
2017-05-28 16:38:35
Tisztelt Doktornő !

Szeretném ,ha értelmezni segítenének a M2-Pk leletemet.
Érték:14.40 M.e.U/ml megjegyzés :nincs Eltérés + Referencia érték
+ 0,00 4,00

Külön elvégzett széklettesztem:negatív.
Szeretném tudni,hogy már ez már a rosszindulatú daganatra utaló eredmények-e.
Köszönöm válaszát !

Válaszok

[8074] Dr. Juhász Attila
2017-06-08 15:51:48
Tisztelt Uram,
Kedves Béla,

Székletből végzett M2PK teszt eredmény nagyobb mint 4 esetén a vastagbél daganat vagy polyp valószínűsége emelkedett. Érdemes lehet elmennie egy vastagbéltükrözésre.

Szérumból végzett M2PK emelkedett lehet tüdő, vese és hólyagrákban is vagy megnagyobbodott prosztata esetén..
Amennyiben egy tumormarker emelkedett az nem jelenti, biztosan, hogy tumora van, lehet más kórkép is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[7966] Tamás
2017-05-26 23:22:18
Tisztelt Doktor úr!
Here panaszokkal fordultam urulógus szakorvoshoz.Mint kiderült gerincből sugárzott le a fájdalom.Viszont vizsgálatnál kiderült,hogy van egy 8mmes spermacotelém és meszesedés található mind a két herémben.Herék mérete szokásosnál kisebb.Tumorgyanús elváltozása herékben és a herék körül folyadék nem észlelhető.
Labor eredményeim
Lh 3.5 , FSH 9.74 ,Prolactin 160.0 , Östradiol 213.8 , testost 17.4 , AFP 3.5 HCG 3.7

Kérdésem lenne,hogy nagyon nagy a baj?Sajnos Munkámból adódóan ezek a vizsgálatok 2 hónapja voltak és nem jutottam el újra vizsgálatra.
Hétvégén is lehetséges önöknél a tumormarker vizsgálat?

Válaszok

[7988] Dr. Sátori Anna
2017-05-29 16:06:40
Kedves Tamás!


A leírt eredményekből nem ítélhető meg a helyzet súlyossága. Az enyhe HCG emelkedés önmagában nem jelez komoly problémát.
Valóban érdemes megismételni a vizsgálatot, viszont fontos, hogy ugyanazon laboratóriumban történjen, mert csak így lesznek összevethetőek a kapott értékek és lesz megítélhető a változás mértéke.
Nálunk szombaton is van lehetőség vérvételre, ennek feltételeiről érdemes honlapunkon tájékozódni (nyitvatartás, illetve mely vérvételi pont lenne alkalmas).
Ezeken túl pedig kiemelten fontos a kezelőorvos véleményét kérni, aki ismervén a teljes kórtörténetet, megítélheti, milyen vizsgálatok, mely gyakorisággal végzendőek.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7953] Betti
2017-05-25 13:56:22
Kedves Drnő!
Olyan problemaval fordulok onhoz hogy a bal petefeszkemben talaltak egy cisztat.
Volt tumormarker vervetelem ami ca125 203 a he az 64 volt. A doki elkuldott ct re ott 68×55 os kepletet irtak le es semmilyen attet nincs azt irta meg le sűrű benneku septumokat tartalmazo nehol a fala meszes. De viszont a ct diagnozisa kerdojellel vagy ciszta vagy tumor hogy van ez hogy a ct nem tudja hozzateszem fizetos ct voltam. Most a doki csinalt hasi uh ahol mar 43×33 volt. Az orvos laparatomiat javasol . De szo szerint en ennek mar a lelki betege vagyok itt van 2 gyermekem csaszarral lett mind2 igy kizargato az edno? Vagy tenyleg rakos lennek egy 32 eves anya koszonom valaszat

Válaszok

[7977] Dr. Sátori Anna
2017-05-29 14:24:45
Kedves Betti!


A leírtak alapján nem lehetséges megállapítani, milyen jellegű a leírt elváltozás. Ebben csakis orvosa nyújthat segítséget, adott esetben szövettani vizsgálat elvégzése után.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7947] tóth józsefné
2017-05-25 09:16:00
Szép napot! Ha a tomormarker, értékek a normál tartományon belül vannak , de jelen vannak a vérben akkor az azt jelenti, hogy rákos sejtek már vannak, de nincsenek tünetek?

Válaszok

[7973] Dr. Sátori Anna
2017-05-29 13:59:03
Tisztelt Tóth Józsefné!


A tumormarkerek olyan anyagok, amelyet a szervek normális esetben is elválaszthatnak (ezért van megadva "referenciatartomány" a leleten). De még ha meg is emelkednek, az sem feltétlenül utal rákos betegség jelenlétére, lehet jóindulatú folyamat is a háttérben.
Másrészt viszont, attól, mert valamely tumormarker eredménye negatív, az nem zárja ki teljes biztonsággal daganatos betegség jelenlétét. Ezért fontos mindenképpen kikérni a kezelőorvos véleményét a lelet értelmezéséhez, aki kórelőzmény (családi és saját), panaszok, tünetek alapján megítélheti, mennyire megfelelőek az értékek.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7905] Bianka
2017-05-22 17:21:29
Tisztelt Doktornő!

A segítségét szeretném kérni, szörnyen kétségbe vagyok esve. Édesanyám 50 éves, a ca 125 értéke 426 lett, míg a he4 71, vagyis normális. Viszont a ROMA-indexe 68%. Ez magas kockázatú beteg értéke.

Minden más értéke (CEA meghat., AFP, Ca 19-9, Ca 15-3, NSE) eredményei szintén jók, a referencia tartományon belül vannak.
Ezek alapján Ön is azt gondolja amit én sejtek? Rosszindulatú petefészekrák? Válaszát nagyon megköszönöm, felemészt ez az eredménye míg nem viszem el orvoshoz.
Tisztelettel

Válaszok

[7920] Dr. Juhász Attila
2017-05-23 20:29:24
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Bianka,

Egyáltalán nem biztos, lehet jóindulatú folyamat is, mindenképpen szükséges nőgyógyászati UH és nőgyógyászati vizsgálat is.
Menjenek el nőgyógyászatra minél hamarabb.
Ha beigazolódik amitől fél, Önmagánál is végeztessen vizsgálatokat (BRCA-1,-2), járjon kontrollokra rendszeresen.
Addig meg ne sopánkodjon, cselekedjen.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7925] Bianka
2017-05-24 05:40:44
Köszönöm a válaszát Doktor Úr!
Már cselekedtem, hétfőre van időpontunk nőgyógyászhoz. Csak addig is valami támpontot, információt szerettem volna kapni egy szakembertől. És mivel ikrekkel vagyok várandós, őértük is aggódom az idegeskedésem miatt, így minden reménysugár jól jön most.
Tisztelettel
[7891] Kovacs Kornelia
2017-05-22 11:29:35
Tisztelt Doktorno!
M2pk szures eredmenye 3,1. Elvileg a 4 alatti ertek normalis, de utana vasva a neten egy tanulmanyban azt olvastam, h atlagosan 2 alattiak az ertekek nem beteg embereknel. Mivel a daganat akar 15 ev alatt is fejlodhet, a 3,1 ertek jelezheti, h epp emelkedik, ergo jo esellyel daganatom lesz? 49 eves vagyok.

Válaszok

[7921] Dr. Juhász Attila
2017-05-23 20:37:25
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Kornélia,

3,1 alacsonyabb mint a 4, ezt kell figyelembe venni.
Amúgy meg bármi előfordulhat és az ellenkezője is, semmi sem 100 %.
Ne találgasson, ha van panasza, vagy a családban előfordult vastagbéldaganat menjen el egy vastagbéltükrözésre.

Tisztelettel:
Dr.. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7884] Bihari Zsuzsanna
2017-05-22 09:33:09
Tisztelt Doktornő!

60 éves vagyok. Petefésztek cisztát állapítottak meg ultrahanggal. A tumormarker vizsgálati erdményem: CA 125 13,2, HE-4 145, Roma index postmenopausa: 26,4 %.

Kérem szíveskedjen segíteni a lelet értelmezésében.!

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel Bihari Zsuzsa

Válaszok

[7934] Dr. Juhász Attila
2017-05-24 14:03:01
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ZSuzsa,

A Roma score szerint 29,9nél alacsonyabb esetben ez alacsony kockázatot jelent petefészekrákra a postmenopausális esetekben.

Ezzel együtt azt javaslom, hogy a nőgyógyászhoz menjen vissza, mert itt nincs vége a nőgyógyászati kivizsgálásának, kezelésének.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7881] Kovács István
2017-05-21 06:49:52
Tisztelt Centrum-Lab!
Free β-hCG vizsgálatot szeretnék végeztetni Önöknél.
Van-e erre lehetőség, ha igen, mennyi idő alatt készül el az eredmény?
Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[7915] Dr. Juhász Attila
2017-05-23 18:26:16
Tisztelt Uram,
Kedves István,

Igen, lehet, 1800 Ft+vérvételi díj, aznap kész:
https://centrumlab.hu/uploads/files/lakossagi-arlista.pdf

Üdvözlettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7869] Majercsák Tiborné
2017-05-18 18:48:34
Tisztelt Dr Nő!

AFP 2.0
CEA 2,8
CA 125 16,4
HE4 103,5
ROMA score 22,865
CA 15-3 14,3


Ezek lettek a labor eredményeim.

Van-e ön szerint kiemelkedő, amivel folalkoznom kellene, ha igen melyik az és kihez forduljak?

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Majercsák Tiboré

Válaszok

[7894] Dr. Sátori Anna
2017-05-22 11:47:06
Tisztelt Majercsák Tiborné!


Az eredmények közül a HE4 szintje magasabb kissé, de rosszindulatú folyamatra feltételezhetően nem utal (ilyen esetben ugyanis jóval magasabb értékeket mérünk).
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve kórelőzményét, esetleges panaszait, tüneteit, egyéb vizsgálati eredményeit, megítélheti, szükség van-e további vizsgálatokra.
Egy szintén vele egyeztetett időpontban pedig (de 3 hónapnál nem hamarabb) érdemes megismételni a HE4 vizsgálatát, melyből látható lesz, milyen irányban változik a szintje (ugyanazon laboratóriumban, így lesz összehasonlítható a két eredmény!)


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8744] Betti
2017-08-07 12:43:32
Kedves dr.nő
Érdeklődnék hogy azt irja joval magasabb erteket mérnek rosszindulatu elvaltozasba a He4 nél. Nekem 80 as lett premenopausaban vagyok. Nagyon megvagyok rémulve hogy magasabb lett. A ca125 az 49. De a neten azt irjak a he4 endometriosisban nem emelkedik . Ez mellett pajzsmirigy alulmukodesem is van. Nafyon tartok a rossztol. Mennyire magas ertek mutatja a rosszat?
[8752] Dr. Sátori Anna
2017-08-07 15:49:50
Kedves Betti!


Rosszindulatú daganatra általában több százas, ezres nagyságrendű értékek utalhatnak. Az ön által megadott eredmény nagyon kis mértékben emelkedett, azonban ilyen esetben is igaz, hogy a hátterét meg kell találni. Nagy valószínűséggel ez valamilyen jóindulatú állapot (leginkább nőgyógyászati, de lehet tüdő eredetű is), melynek kiderítésében elsődlegesen kezelőorvosa, nőgyógyásza nyújthat segítséget.
Ezért azt javaslom, keresse fel őt a kapott lelettel, majd egy szintén vele egyeztetett időpontban javasolt megismételni a vizsgálatot.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[8791] Betti
2017-08-09 13:37:42
Köszönöm szépen dr nő
Az az igazsag talaltak nalam egy csokolade cisztat nem tudom ez emelheti a he4 ertéket?
Mert a neten azt olvastam ez nem. Nagyon nagyon megvagyok rémulve hogy ez nem csokiolade ciszta mert emelkedett a he4
[8838] Dr. Sátori Anna
2017-08-14 11:01:50
Tisztelt Hölgyem!


Teljes bizonyossággal csak nőgyógyásza ítélheti meg, mi okozta a hangsúlyozottan kismértékű emelkedést. Az említett ciszta akár állhat a háttérben, de a megnyugtató válasz érdekében mihamarabb keresse fel orvosát.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7847] Nagyné Szilágyi Timea
2017-05-17 14:08:17
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm válaszát,természetesen megbeszélem a kezelő orvosommal is ,de az ön válasza már megnyugtató volt számomra,köszönöm! További szép napot! Üdvözlettel:Tímea
[7834] Nagyné Szilágyi Tímea
2017-05-16 16:10:06
Tisztelt Doktornő!

44-éves vagyok, és nőgyógyászom a jobb oldali petevezetékben talált egy 22mm-es sűrűbb bennékű vaskos falú képletet (CISZTÁT mondott) és elküldött CA 125 vizsgálatra,aminek az eredménye:38,60 U/ml lett,ami egy kicsivel magasabb lett a megengedettnél,az lenne a kérdésem,hogy van okom aggódni???? Nagyon várom válaszát,Köszönöm szépen!
Üdvözlettel:Tímea

Válaszok

[7845] Dr. Sátori Anna
2017-05-17 11:37:01
Kedves Tímea!


Feltehetőleg a ciszta okozta a kissé emelkedett CA 125 értéket. A tumormarkerek szintje nem csak rákos betegségek esetén, hanem jóindulatú folyamatoknál is megnövekedhet.
Azt javaslom, kérje orvosa véleményét a kapott lelettel kapcsolatban, aki az ön teljes ismeretében pontosabb értékelést nyújthat.



Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7781] Németh Gréta
2017-05-11 22:49:28
Üdvözlöm szép estét ...
Édesanyám 3 gyermek édesanya 39 .
Én 21 éves vagyok nagyobik lánya.
Ca 125. Értéke : 106 lett ez nagyo magas .
Azt szeretném meg kérdezni öntöl .Hogy nagy e a kockázat a nagy betegségre? Petefészekrák???
Nagyon agoddom agodunk érte...
Válaszát a mihamarabb váromm
Köszönöm szépen további szép estét ...

Válaszok

[7804] Dr. Juhász Attila
2017-05-14 21:05:37
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Gréta,

Kell még nőgyógyászat, UH és HE4 abból számolható a ROma score.
Ezekből mond választ amajd a nőgyógyász.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7764] Géza
2017-05-10 12:20:20
Tisztelt Doktornő,

A labor eredményem szerint a TPA érték 99. Az összes többi ertek negatív. Mi lehet az eredmény oka? Aggódjak? Milyen további vizsgálatot javasol?

Köszönettel,

Géza

Válaszok

[7766] Géza
2017-05-10 12:22:24
Bocsánat, véletlenül küldtem másodszor is! :)
[7776] Dr. Sátori Anna
2017-05-11 13:12:38
Kedves Géza!


Az emelkedés mértéke nem jelentős, feltehetőleg nem rosszindulatú folyamat áll a háttérben (ilyen esetben ugyanis nagyon magas, több százas, ezres értékeket mérünk).
A TPA magasabb szintjét többnyire tüdő-, húgyhólyagelváltozás okozza, de prosztata-, vese- és májbetegség, diabétesz, vagy kiterjedt fertőzés is megemelheti azt.
Tumormarker eredmények értékelésénél figyelembe kell venni, hogy azok se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA), se nem tumorspecifikusak. Vagyis adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok, vagy éppen gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk. Segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont önmagukban nem vezetnek diagnózishoz.
Fontos megjegyezni: előfordulhat, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben és fordítva: attól, hogy pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó. Ezért a lelet értékeléséhez ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve ahhoz figyelembe kell venni a kórelőzményt, esetleges panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálatok eredményét is.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7762] Géza
2017-05-09 21:39:45
Tisztelt Doktornő,

A labor eredményem szerint a TPA érték 99. Az összes többi ertek negatív. Mi lehet az eredmény oka? Aggódjak? Milyen további vizsgálatot javasol?

Köszönettel,

Géza

Válaszok

[7775] Dr. Sátori Anna
2017-05-11 13:12:06
Kedves Géza!


Az emelkedés mértéke nem jelentős, feltehetőleg nem rosszindulatú folyamat áll a háttérben (ilyen esetben ugyanis nagyon magas, több százas, ezres értékeket mérünk).
A TPA magasabb szintjét többnyire tüdő-, húgyhólyagelváltozás okozza, de prosztata-, vese- és májbetegség, diabétesz, vagy kiterjedt fertőzés is megemelheti azt.
Tumormarker eredmények értékelésénél figyelembe kell venni, hogy azok se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA), se nem tumorspecifikusak. Vagyis adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok, vagy éppen gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk. Segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont önmagukban nem vezetnek diagnózishoz.
Fontos megjegyezni: előfordulhat, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben és fordítva: attól, hogy pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó. Ezért a lelet értékeléséhez ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve ahhoz figyelembe kell venni a kórelőzményt, esetleges panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálatok eredményét is.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7725] Terézia
2017-05-05 14:51:46
Tisztelt doktornő!
Tumormarketek CEA 2,28, CA 19-9 : 11,76, CA 15-3 : 14,90, CA 125 95,19 mitől ilyen magas a CA 125 értékem , 2 éve méh és petefészek mütétem volt, teljes eltávolítása. Milyen betegségre utal ez a magas érték? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Válaszok

[7743] Dr. Sátori Anna
2017-05-08 14:56:27
Kedves Terézia!


Emelkedett CA 125 hátterében nem csak a petefészek, méh érintettsége merül fel, hanem okozhatják egyéb szervek (pl. hasnyálmirigy, máj, emlő stb.) elváltozásai is.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve kórelőzményét, panaszait, tüneteit, egyéb vizsgálati eredményeit, megítélheti, mi okozta a magasabb értéket, illetve hogy milyen további vizsgálatokra lehet szükség a kiderítéséhez.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7692] Kornélia
2017-05-02 13:39:38
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

ROMA score eredménnyel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:

Ha jól értem, az algoritmus a két tumormarker és a menopauzális állapot alapján számítja a rizikót . Mégis, hogyan lehetséges "high risk" eredményt kapni akkor, ha mind a CA 125, mind pedig a He4 határétéken belüli (14,2 U/ml; 68,3 pmol/L)?

Választ előre is köszönöm .

Válaszok

[7717] Dr. Sátori Anna
2017-05-05 10:34:15
Kedves Kornélia!


Azért, mert a HE4 értéke az algoritmus alapján súlyozottabban járul hozzá a rizikóbecsléshez, és ha közelít a felső határértékhez, már "magas kockázat" megjelölés születhet.
Fontos azonban, hogy a kezelőorvos, nőgyógyász értékelje a leletet, a páciens vizsgálata után, lévén, hogy a ROMA score nem ad diagnózist, csak statisztikai adatok alapján felbecsüli a petefészekrák kockázatát.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7735] Kornélia
2017-05-07 10:55:47
Tisztelt Sátori Doktornő!

Köszönöm szépen a választ.

Üdvözlettel
[7655] Edina
2017-04-26 15:26:14
Tisztelt Doktornő/úr!

Kb. 3 éve van egy ciszta a bal petefeszkemben, azota koltozesek miatt már 3 nogyogyasznal jartam. Most elkuldtott az orvosom, többek kozott, tumor markerre is, mert a cisztaban van mellék termék. Később eszembe jutott, hogy volt mar leveve ilyen vizsgalat es minden ertekem teljesen alacsony volt. Most menzesz kornyeken vagyok, de sajnos nem rendszeres a ciklusom. A kérdésem az volna, hogy várjak még lezajlik a menzesz es utana menjek vérvételre? Nem szeretnem magam kitenni egy esetleges fals magas értéknek, csak cukor/inzulin terhelesre is mennem kell, es egyben szerettem volna letudni. Illetve, tudom, ilyet nem lehet megjosolni, de ha egyszer mar veszelytelennek tűnt par éve, letezik, hogy most bajt okozhat, ugy, hogy nem nőtt, nem valtozott?

Előre is köszönöm válaszát!

Válaszok

[7660] Dr. Juhász Attila
2017-04-26 23:55:26
Tiszelt Hölgyem,
Kedves Edina,

CA125 és HE4 vizsgálatra jobb, ha nem menses alatt jön, a cukorterhelés bármikor jó.
Eredményjóslásban nem vagyok jó.
Meg kell csináltatni.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7695] Várszegi Zita
2017-05-02 18:14:09
Tisztelt Doktornő/úr !


42 éves nő vagyok és a labor eredményem CA125 9,0 U/ml He-4 72,2pmol/L
Premenopauza rizikó index Roma 15,7.
Ez utalhat petefészekrákra .

Előre is köszönöm válaszát!
[7719] Dr. Sátori Anna
2017-05-05 11:24:15
Tisztelt Várszegi Zita!


Laboratóriumunk értékelése alapján a 11,4% feletti ROMA score magasabb rizikót jelez petefészekrák kialakulása szempontjából. Azonban rendkívül fontos hangsúlyozni: ez nem diagnózis, mindössze statisztikai adatok alapján végzett kockázatbecslés. A magasabb érték hátterében nem csak rosszindulatú folyamat állhat. Ezért (ahogyan minden esetben hangsúlyozzuk) a kezelőorvos, nőgyógyász kell értékelje a leletet, figyelembe véve ehhez kórelőzményt, panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7600] Spisák Adrienn
2017-04-21 22:57:24
Tisztelt Doktor Nő/ Úr!
Férjemet hererákkal műtötték.
A zárójelentésben az áll : B-hcg je 5,1 mlU/ml AFP je 15, 54 ng/ ml emelendő ki. Ez mit jelent? Esetleg a számok értéke? Utalhat a daganat jó vagy rosszindulatú elváltozására?
Válaszát előre is kőszőnöm.

Válaszok

[7632] Dr. Sátori Anna
2017-04-25 12:46:03
Tisztelt Spisák Adrienn!


A tumormarkerek értéke nem csak rosszindulatú, hanem jóindulatú elváltozások esetén is megemelkedhet.
Mindenképpen azt javaslom, kérdéseiket tegyék fel a kezelőorvosnak, aki férje kórelőzményének, jelen panaszainak, tüneteinek, egyéb vizsgálati eredményeinek ismeretében, a lehető legpontosabb válaszokat nyújthatja.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7544] csorgo zsuzsanna
2017-04-18 20:29:32
Tisztelt Dr No!
Mennyire megbizhato a tumor marker vizsgalat?6 evvel ezelott mellrakkal kezeltek,kemo sugar herceptin.mutet is volt.ha ujra lenne a mellemben mondjuk egy ot cm.es csomo jelezne?buta kerdesnek tunik de mivel a belsi hegek gobosek es csomosak neha nem tudom elhinni jo a tm eredmenyem.most us jo meg is ugy erzem az a heg mintha nem kett volna ott.tudom mar osziches is.koszonom ha valaszol

Válaszok

[7556] Dr. Sátori Anna
2017-04-19 14:04:47
Tisztelt Csorgo Zsuzsanna!


100%-osan egyik tumormarker sem jelzi daganat fennállását. Olyankor is emelkedett értéket adhatnak, ha jóindulatú állapotok vannak a háttérben (pl. gyulladás, vagy jóindulatú daganat), viszont akkor is születhet normális eredmény, ha mégis rákos folyamat zajlik a szervezetben (mert pl. nem abból a szövettani típusból indul ki a daganat, amelyre az adott marker specifikus).
Emlőtumor esetén leginkább a CA 15-3 és CEA tumormarkerek mérése lehet hasznos, a fenti megfontolásokkal. Ha esetleg volt előzőleg ilyen irányú mérés, akkor a kezelés követésére remekül használható, azonban nagyon fontos, hogy a mérések ugyanazon laboratóriumban történjenek, így lesz látható a változás tendenciája.
Azt javaslom, kérje ki a kezelőorvosa véleményét, az ön teljes ismeretében ő adhat megnyugtató választ kérdéseire, és azt is ő ítélheti meg, mely vizsgálatok elvégzése szükséges a kontrollok során.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7516] Varga Balázs
2017-04-15 22:31:02
Tisztelt Doktor úr,

köszönöm a gyors vàlaszt!

VB
[7503] Gál Andrea
2017-04-13 14:40:43
Nagyon köszönöm gyors válaszát,és remélem a legjobbakat.
Üdvözlettel:Gál Andrea
[7470] Varga Balázs
2017-04-12 12:03:38
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő,

39 éves vagyok, az utóbbi hónapokban sokat fogytam (71-ről 64 kg-ra). Emésztőszerv-rendszeri panaszom nincs. Az egy hónappal ezelőtti [éves, "szokásos"] vérképben emelkedettebb a fehérvérsejt-szám (benne az absz. és %-os neutrophyl érték). A háziorvosom nem találta jelentősnek az eltérést.

Ami viszont aggaszt: 03. 31-én tumormarker-II szűrővizsgálaton az S 100 protein érték igen jelentősen a referenciatartomány felső küszöbértéke felett volt (60-szoros). Egy hét múlva megismételt mérésnél még magasabb érték mutatkozott (70-szeres).

Mit javasolnak?

Köszönettel:

Varga Balázs

Válaszok

[7481] Dr. Juhász Attila
2017-04-13 12:02:36
Tisztelt Uram,
Kedves Balázs,

Forduljon bőrgyógyászhoz melanoma szűrésre, keresésre.
Minél hamarabb.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7469] Gál Andrea
2017-04-12 11:42:20
Elnézést!Az imént nem írtam,hogy 39éves vagyok
Köszönettel:Gál Andrea

Válaszok

[7492] Dr. Juhász Attila
2017-04-13 13:30:37
...tényleg fiatal. :-)
[7468] Gál Andrea
2017-04-12 11:30:37
Tisztelt Doktornő!

Márciusban petefészek cisztát állapítottak meg nálam(bal petefészek több apró, ill.egy 34mm-es)A Doktorúr azt mondta,hogy ne izguljak de vetessem le a Ca125 ,ill.a HE-4 tumormarkareket.Eredményeim:Ca125: 21,0 U/ml
HE-4.66,4pmol/L
Roma index13,9%(premenopausa)
Roma index18,2%(postmenopauza)
Egyébként a ciszta megállapítása előtt már 3hónapja nem menstruáltam és előtte is össze-vissza jött meg sokszor.Vérvételt után két nappal megjött a menstruációm.Mennyire befolyásolhatja ez ill. a ciszta az eredményt.(van egy három és fél éves kislányom is)?.A doktorúr tegnap két hét múlva UH-t(mivel most menstruáltam) ill. két hónap múlva ismét labort ajánlott.Mennyi így az esélye a rosszindulatúságnak?

Köszönettel:Gál Andrea

Válaszok

[7491] Dr. Juhász Attila
2017-04-13 13:29:36
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANdrea,

Mivel a cysta és a menses érdemben befolyásolja az eredményét, illetve menopausa körül lehet akár, ezért a kövi vizgsálatok mondják meg a tutit, de alapvetően inkább nem nagy az esélye a rosszindulatúságnak.
Mivel Ön még fiatal, ezért meg kell nyugodni, ez még nem a világvége, de végig kell csinálni amit a nőgyógyász mondott.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7761] Géza
2017-05-09 20:59:15
Tisztelt Doktornő,

A labor eredményem szerint a TPA érték 99. Az összes többi ertek negatív. Mi lehet az eredmény oka? Aggódjak? Milyen további vizsgálatot javasol?

Köszönettel,

Géza
[7454] Nagy Nikolett
2017-04-11 13:05:31
Tisztelt doktornó!

Voltam tumormarkeres vizsgálaton minden eredményem normális kivéve a TPA.
TPA 91,0 ez az eredmény jött ki nekem a normál érték pedig TPA 75,0.

Tudna nekem segíteni abban, hogy ez mennyire rossz illetve magas eltérés?
Ön mit javasolna?
Lehet ez a hólyagban esetleg valamiféle gyulladástól?
Ez az érték jelenthet rákot?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Nagy Nikolett

Válaszok

[7461] Dr. Sátori Anna
2017-04-11 23:01:12
Tisztelt Nagy Nikolett!


Az emelkedés kismértékű, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú betegségre. Többnyire tüdő- és húgyhólyag eredetű folyamatok esetén mérünk magasabb TPA-szintet.
Azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki kórelőzménye, panaszai, tünetei alapján pontosabb értékelést nyújthat. Emellett, egy szintén vele egyeztetett időpontban érdemes a vizsgálatot megismételtetni (ugyanazon laboratóriumban!), melyből látható lesz, milyen irányban változik az érték.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7423] Timi
2017-04-07 18:11:18
Tisztelt Doktornő!

16 éves gyermekemnek 3 hete Yersinia AT vizsgálat során az Iga pozitív, IgG és IgM negatív volt. Megismételtettük 2 hét múlva, ahol az IgA-hoz azt írták, hogy kétes, IgG nem mutatható ki, IgM negatív. Széklet Calprotectin vizsgálata pozitív lett. (az érték 138 , ref. érték 0-50). 2016. szeptemberben (7 hónapja) kb. 1 hónapig hasmenése volt, ami után állandó, nagyon erős haspuffadás és időnként visszatérő hasmenés maradt vissza. Hasi ultrahang során semmi kórosat nem láttak a belein, az erős gázosodáson, és gyorsult perisztaltikán kívül. Volt időpontunk gyomor- és vastagbéltükrözésre, de a Yersinia IgA pozitivitás miatt lefújták, mondván, hogy ez okozza a panaszait. 7 hónap alatt 14 kg-ot fogyott, nem tud iskolába járni, emiatt már magántanuló. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg Yersinia fertőzése van, akkor 7 hónap alatt nem kellett volna már IgG-nek képződnie, valamint a Yersinia jelenléte okozhat emelkedett Calprotectin szintet? A kezelő orvosunk nem mondd semmit, csak azt, hogy várjunk. Ön szerint keressünk másik orvost?

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[7430] Dr. Szentandrássy Julia
2017-04-10 11:14:33
A Yersinia fertőzés nem válik krónikussá, bacillusgazdaság nem marad a fertőzés után, a fertőzés legtöbbször néhány nap alatt meggyógyul magától. A diagnózis a klinikai tünetek alapján, illetve a kórokozónak a székletből való kitenyésztése alapján történik. A vérből kimutatható ellenanyagoknak nem a hasmenéses kórkép diagnózisában, hanem a szövődményként esetleg kialakult izületi gyulladás diagnózisában van szerepe. Jelen esetben izületi gyulladásról nem számol be, tehát valószínüleg ilyen tünet nincs. Tehát a pozitív, ill. kétes IgA - valószínüleg - nem releváns a betegséggel. A calprotectin emelkedett érték általános gyulladásos jel. Összegezve további kivizsgálást javaslok magas szakmai szintű intézményben / klinika/. Az ilyen régóta fennálló panaszok mögött - nagy valószínűséggel - nem fertőzés áll.


Dr. Szentandrássy Julia
[7386] Horváth Klára
2017-04-05 11:50:30
Tisztelt Labor.
46 éves nő vagyok.
2016. novemberben egy a kerületi szakrendelőben elvégzett nőgyógyászati vizsgálatnál találtak egy többrekeszes cisztát a jobb petefészkemben, kiirt az orvos egy ca125 tumor markert, de a he4-et nem.
A marker eredménye 108 volt.
Évek óta tartó endometriózisom is van.

Elvittem az eredményt a saját nőgyógyászomhoz, akinél császármetszéssel,
2009. februárban megszültem iker fiaimat.
A doktor úr műtétet (petefészek eltávolítását) javasolt, mert azt mondta em tudja miez, az ultrahang alapján egy jóindulatúnak tűnő ciszta, de valamiért emelkedett a marker szint, de hogy rossz vagy jóindulatú azt csak a műtét utáni szövettani vizsgálat állapítja meg.

Tegnap voltam laborban a műtét előtti kivizsgáláson és csináltattam kontroll markert és a HE4 -gyel együtt.
Az értékek az alábbiak:
CA 125 meghat. 178 U/mL H 0-35 F
HE4 36 pmol/L 0-70 F
ROMA_index 4.2 % F
alacsony kockázatú beteg (EOC)

Most tulajdonképpen akkor elvileg van petefészek tumorom? Mivel emelkedett a marker érték a novemberihez képest. De a roma index szerint kicsi az esély.
Esetleg más valami okozza ezt az emelkedett marker szintet?

Szeretnék megnyugtató választ kapni, már csak azért is mert ott vannak az 8 éves iker fiaim, akiket fel szeretnék nevelni.

Egy MR agy CT viszgálat pontos eredményt tudna adni? Miért nem kért az orvosom képelakotó vizsgálatot? Megakarnak műteni, úgy hogy már előtte 3 hasi műtétem volt ezelőtti a csázsár metszés, az aneszteziólógusok nagy kockázatba sorolatk, igy amgától a műtéttől jobban félek mint a tumorértéktől.
Mit javasol?

üdvözlettel:
Aggódó anyuka

Válaszok

[7390] Dr. Juhász Attila
2017-04-05 16:47:07
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Klára,

A CA 125 endometriózis esetén emelkedett szokott lenni rendszeresen, amennyiben még az endometriózisa is megvan, akkor ezt nehéz innen eldönteni, hogy honnan jön ez emelkedett érték.

A Roma score egy kockázatbecslés a petefészek rosszindulatú daganatra, olyan betegeknél használatos, akiknek van kismedencei tapintható térfoglaló elváltozásuk.

Mivel Önnek alacsony lett a ROma scoreja a petefészekrák valószínűsége kicsi.
De ez az eredmény nem 100%-os, mert ez egy kockázatbecslés.
A rosszindulatú daganat diagnózisát a szövettan adja, amihez mintavétel kell. Valószínűleg orvosa azért javasolja a műtétet, mert így a mintavételezés és egy terápiás petefészekeltávolítás egy műtét közbeni szövettannal egy lépésben megoldható és valószínűleg már nem akar szülni, így egy fölösleges petefészek eltávolítás sem okoz Önnek nagyobb problémát.

Ettől függetlenül Ön visszautasíthatja ezt a beavatkozást, vagy kérhet képalkotó vizsgálatokat is, későbbi időpontban labor kontrollt is akár, vagy hozzájáruhat csak szövettani mintavételhez petefészekeltávolítás nélkül is, ha a nagyobb műtétnek egyéb kockázatai vannak.

Véleményem szerint leleteivel forduljon egy másik nőgyógyászhoz is és kérjen szakorvosi másodvéleményt, ami jár Önnek az OEP finanszírozás keretein belül is.

Amennyiben van/volt az egyenesági családban petefészkrák vagy emlőrák, netán bizonyított BRCA génmutáció, akkor biztosan nem utasítanám el az eltávolítást.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7350] Meli
2017-04-02 15:47:06
Üdvözlöm!

A véleményét szeretném kérni. Kb fél éve alhasi fájdalmaim vannak. Kezdetben menses alatt, mostmár a ciklus mad napjain is. Valamint az utolsó menses alatt borzasztó gyomortáji fájdalmaim voltak. Nőgyógyászomban felmerült az endometriosis gyanúja, hónapok óta viszont csak várunk, én viszont már rettegve várom a mensest. A fájdalomcsillapítók semmit sem értek. Ezidáig azt vártuk, hogy a CA 125 marker szint magasabb lesz-e. Az eredmény megjött, 67 lett. Kissé megijedtem hiszem a normális érték felső határának majdnem a duplája és nem értem az orvosom mire akar még várni. Valahogy jó lenne megbizonyosodni, hogy valóban endometriosissal állok szemben és annak megfelelően megkezdeni a kezelést. Viszont újabb vérvételre küldött. Van ennek értelme? Főleg úgy hogy 2 hete voltam.ennyi idő alatt változott volna valami? Ismételten ultrahangra is küldött. De riogatott,hogy 80-90 értékű szintén,már laporoszkópiás vizsgálatot végeznek.nem lehet ezt elkerülni és valami más módon igazolni vagy elvetni az endometriosist? Addig is mistral folyamatost írt fel, és,ha kiderült,hogy valóban endometriosis,akkor visannera váltana. Viszont nem szeretném a szervezetem annyira megbolygatni,hogy elkezdek egy fogamzásgátlót,majd pár hónapon belül váltanék. Kérem ossza meg velem gontolatait. Teljesen kétségbe vagyok esve.

Válaszok

[7366] Dr. Juhász Attila
2017-04-03 21:17:03
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Melinda,


Laboratóriumi módszerekkel nem lehet kizárni az endometriosist.
A véleményem az, ha kétségei vannak, akkor egy másik nőgyógyásznak is mutassa meg leleteit és kérjen másodvéleményt, amelyre Ön OEP finanszírozással jogosult.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[7286] Edó
2017-03-25 19:32:09
Kedves Dr. Sátori Anna! :)
2 hete be mentem sürgősségi vizsgálatra mert előtte 2 héttel nagy puffadásom volt ha ettem alig kaptam levegőt. Kiderült sok a szabad folyadék a gyomromban ezért el küldtek CT-re ami a jobb petefészken egy 8,3x5cm-es daganatot mutatott ki ! Be fektettek a nőgyógyászatra ahol másnap MR vizsgálatot készítettek annak teljesen eltérő volt az eredménye ott azt mutatta a Petefészek és a bél között található valami .. vettek tőlem vért tumormarker vizsgálathoz annak az eredménye CA125: 65,2
Most el küldtek HE4 és ROMA Index vizsgálatra aminek a következő az eredménye!
CA125 : 78,0 U/mL határ : 35
HE-4: 73,2 pmol/L határ : 60,5
Premenopausa (Roma) : 18,1 % a határ : 11,4 %
Postmenopausa (Roma) : 39,3 % a határ: 28,9 %
minden eredményem el térő a jótól ezek már biztos h rossz indulatú daganatra utalnak ? Előre is köszönöm szépen a válaszát :(

Válaszok

[7317] Dr. Sátori Anna
2017-03-29 11:56:27
Kedves Edó!


A ROMA score a petefészekráknak csupán a kockázatát becsüli meg, nem szolgál diagnózissal. Egyebekben pedig a számításához szükséges CA 125 és HE4 értéke nem csak rosszindulatú betegségekben, hanem jóindulatú elváltozások esetén is megemelkedhet, ilyenformán kóros kockázatelemzéshez vezethet.
Mindenképpen azt javaslom, orvosa véleményét kérje ki a lelettel kapcsolatban, aki az eddig elkészült eredményeket (laboratórium, képalkotó) figyelembe véve pontosabban meg tudja ítélni, mi okozza az eltéréseket. Emellett eldöntheti, mi a teendő a továbbiakban (egyéb vizsgálatok, kezelés tekintetében).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7142] Alexandra
2017-03-10 23:40:43
Kedves Dr. Sátori Anna!

Édesanyámnál találtam mindkét petefészkén és a méhében cisztát. 56. éves. A tumormarker eredményénél a premenopause értéke magasabb 25,9, míg a postmenopause értéke alacsony 12,7. Az orvos szerint a premenopause érték a valtozókor miatt magasabb, nem utal rosszindulatú betegségre. Szeretném kikérni ezzel kapcsolatban a véleményét!
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Tisztelettel,

Alexandra

Válaszok

[7155] Dr. Sátori Anna
2017-03-13 13:01:15
Kedves Alexandra!


A ROMA score értékelésénél csak azt a referencia-tartományt kell figyelembe venni, amelyik a vizsgált páciensre vonatkozik (pre-, vagy postmenopausa).
Feltételezem, édesanyja már postmenopausában van. Így a leleten az ahhoz megadott értéket szükséges szem előtt tartani.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[7072] Kovács Ági
2017-03-03 17:13:58
Kedves Dr. Sátori Anna!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a ROMA indexet a menstruáció alatt hányadik napon kell levetetni? Úgy hallottam, hogy a menszesz 3. napján kell, mert akkor kapjuk a legpontosabb eredményt. Ez így van? Vagy bármikor levehető a vér, nincs összefüggés a menstruációval? Előre is köszönettel: Ági

Válaszok

[7091] Dr. Sátori Anna
2017-03-06 15:05:46
Kedves Ági!


A ROMA score számításához szükséges vizsgálatokhoz (CA125, HE4) történő vérvételt nem ajánlott a menstruáció alatt megejteni, ugyanis ez emelkedett értékeket okozhat, így álpozitív ROMA score eredmény születhet. Érdemes a ciklus menstruációt követő időszakában igénybe venni a kockázatelemzést.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6993] MoniN
2017-02-24 18:30:53
Tisztelt Doktornő/Úr,
A következő leletemmel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét.
HE4:62 (-60)*
CA125: 25 (-35)
Roma scor: 12,3 (magas kockázat)

Többi tumormarker értékem rendben, teljes vérkép rendben. 36 éves, nő vagyok, szűrési céllal kértem a vizsgálatot (korábbi vizsgálatnál ezek az értékek határon belül voltak).
Nőgyógyászati vizsgálat (fiziki, UH) negatív, citologiara még várok, a nőgyógyászom azt mondja, hogy nem látja ezt kórósnak, ne foglalkozzak vele.

Őszintén szólva nem nyugtatott meg, hiszen ezek az értékek magasabbak a normálnál, nem véletlenül. A vérvétel előtt két héttel zajlott influenzám, 1-2 nappal előtte hagytam abba az antibiotikumot hörghurutra. Ezek befolyásolhatják az eredményt? Mit gondol, mikor kellene egy kontrollt csináltatnom (szerintem fontos lenne - meg ha nőgyógyász szerint nem szükséges). Olvasgattam hazai és angol fórumokon, és vannak olyan páciensek akik emelkedett értéknél laparoszkópiát kértek (ez valóban indokolt lehet?

Illetve mennyire gyakori (specifitás, szenzibiltás), hogy ezek markerek emelkedettek, miközben nem álla a háttérben betegség?
Egy utolsó kérdés, az egyik orvosi oldalon ezt olvastam: "A vizsgálat korai stádiumban szűrésre is alkalmas" ez mennyire állja meg a helyét? Ha igen, akkor ezek szerint szükségem lenne MRI illetve laparoszkópos vizsgálatra?

Előre köszönöm a válaszát. Ne haragudjon, de sajnos kicsit magamra hagyatva érzem magam, és nem igazán tudom kihez forduljak a kérdéseimmel. üdvözlettel:
Mónika

Válaszok

[7008] Dr. Sátori Anna
2017-02-27 15:44:37
Kedves Mónika!


Előre bocsátanám: egyet kell értenem nőgyógyászával, az értékek (valamint az eddig elkészült vizsgálatok negativitása) alapján nagy valószínűséggel kizárható bármilyen rosszindulatú folyamat.
Minden tumormarker esetében igaz (kissé megtévesztő az elnevezés!), hogy nem kizárólag rosszindulatú folyamatok, rák esetén kapunk magasabb értéket, hanem egyéb, jóindulatú, vagy akár élettani állapotok is okozhatnak ilyet (ez persze fordítva is igaz: egy negatív tumormarker eredmény nem zárja ki teljes biztonsággal a rosszindulatú folyamatot).
Az önnél elvégzett vizsgálatok a petefészekrákon kívül egyéb nőgyógyászati betegségek, ciszták, endometriózis, menstruáció, vagy terhesség esetén is emelkedett értéket adhatnak. Emellett tüdőbetegség, magas vérnyomás, máj-és vesebetegség előfordulásakor is leírtak magasabb szinteket.
Tehát, mint minden laboratóriumi vizsgálatnál, de tumormarkereknél kiemelten fontos, az értékelést a kezelőorvosnak kell végeznie, a kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények figyelembevételével.
A HE4 emelkedése minimális, komoly betegségeknél ettől jóval magasabb (több százas, ezres, akár milliós) szintek mérhetőek.
Javasolt a vizsgálatot egy nőgyógyásszal egyeztetett időpontban megismételtetni (ugyanazon laboratóriumban, mert csak így lehet majd érdemben megítélni a változást!). Panasz- és tünetmentes esetben ez 3 hónapnál hamarabb nem indokolt.
Bár nagy érzékenységű vizsgálatról van szó, szűrésre a tumormarkerek nem alkalmasak: leginkább a terápia hatékonyságának követésére valók. Amennyiben mégis előzetesen elkészülnek, akkor a már fent említettek szerint, kizárólag a kezelőorvos ítélheti meg, megfelelőek-e, illetve szükség lehet-e egyéb vizsgálatra, netán terápiás beavatkozásra.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6976] Imola
2017-02-23 20:33:58
Tisztelt Dr. NŐ/ÚR


Èdesanyám 2hónapja volt vèrvizsgálaton minden eredmènye jó volt viszont a ca15-3 tumormarker igen magas 287volt rá kèt hètre 367, nemvolt semmi betegsège gondolok itt rákra,megcsinaltatta a markert mert 8hèt alatt 5kg fogyott.Mivel ez a marker emlődaganatra utal voltunk ultrahang vizsgálaton mammográfián minden negatív lett,nőgyógyásznál szintèn,gasztroenterológusnál is jártunk ő is mindent rendben talált. Tanácstalanok vagyunk mire utalhat ez a nagy eredmèny,esetleg találkozott e már hasonlóval?

Válaszok

[7002] Dr. Sátori Anna
2017-02-27 10:56:09
Kedves Imola!


A CA 15-3 értéke valóban leginkább emlőt érintő elváltozások (NEM csak rosszindulatú daganatos betegségek, hanem egyéb eltérések), valamint bizonyos máj- és hasnyálmirigybetegségek, nőgyógyászati tumorok esetén mutathat emelkedést. Ritkábban tüdőfolyamatok, kismedencei gyulladás, vagy SLE is magasabb CA 15-3 értéket okoz.
Az emelkedés miatt mindenképpen fontos lenne megtalálni az okot (remélhetőleg a mérések egyazon laboratóriumban készültek, mert csak így állapítható meg érdemben, milyen irányú a változás!).
Azt javaslom, kövessék édesanyja kezelőorvosának útmutatását, hogy kiderüljön, miért születtek emelkedett értékek. Emellett pedig rendkívül fontos, hogy a laboratóriumi kontroll mérések ugyanazon helyen, az orvos előírása szerinti időközökben történjenek.
Miután megtalálták a magasabb szint hátterét, és azt valamilyen módon kezelték/ megoldották, akkor a tumormarker értékének csökkenéséből jól követhető lesz a terápia hatékonysága (a tumormarkerek tulajdonképpen erre szolgálnak).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6834] Renáta
2017-02-13 09:58:23
T. doktornő/ úr
2 petefészek cisztát találtak nálam 5 cm és 10 cm-est orvosom vérvételre küldött ca 125 értékem elég magas lett :194,9 mit jelenthet ilyen magas érték ,vizsgálatkor influenzás is voltam befolyásolja e az eredmény .

Válaszok

[6863] Dr. Juhász Attila
2017-02-14 17:14:59
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Renáta,

Nem ismert, hogy az influenzája befolyásolná a CA125 értéket.
A magas CA125 értéke nagy valószínűséggel a petefészekcysta miatt van. A cysta jó vagy rosszindulatóságát illetően a labor részéről szakmailag javasolom a HE4 és CA125 értékből képzett Roma score-t.
De ezzel együtt mindenképpen vissza kell mennie a nőgyógyászához, amit mindenképpen tegyen meg.


Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6705] Dorkus
2017-01-27 20:08:08
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A jobb oldali petefészkemen van egy 4cm-es ciszta,ezért küldtek Ca125 és HE4 vizsgálatra melynek értéke a következő lett: Ca 125: 20 , HE4: 65 ROMA index: 13%.
Tapasztalata szerint a kicsit megnövekedett HE4 érték( ref.tartomány szerin 60ig jó) arra utal hogy a ciszta jelen van? Kértem időpontot a nőgyógyásztól de szívesen veszem az Ön véleményét is.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Válaszok

[6720] Dr. Sátori Anna
2017-01-30 12:15:05
Kedves Dorkus!


Emelkedett CA 125 és/vagy HE4 (ebből fakadóan kóros ROMA score) nem csak és kizárólag petefészekrák fennállása esetén figyelhető meg. Igen, valóban akár ciszta, de egyéb jóindulatúnak tekinthető állapotok (pl. menstruáció, endometriosis) esetén is gyakorta mérünk magasabb értékeket.

Természetesen pontos értékelést majd nőgyógyásza mondhat, az ön vizsgálata után, figyelembe véve kórelőzményét, esetleges panaszait, tüneteit. Ezen kívül érdemes vele megbeszélni, mikor javasolja a kontrollvizsgálatot (ROMA score), tekintettel arra is, hogy a cisztás elváltozás mellett elképzelhető, hogy továbbra is magasabb lesz az eredmény.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6645] Csilla
2017-01-20 17:18:34
Tisztelt Doktor Nő/ Úr !

2 éve emelkedett a CA 125 , kb 2 hónappal ezelőtt megnézték a HE! et is . A ca 125: 52, kb ennyi körül van 2 éve , a HE4 ugy emlékszem jó volt, de a ROMA index számításnál, 12 % köröl volt ugy emlékszem hogy 7% koröl a jó, 48 éves leszek. Volt Uh több orvos semmit sem találtak cyto is 2x is neg P2 , ill P1 az Győrbe küldték. Van olyan panaszom hogy menstruácio előtt vérezgetek de más nem. És nem tudom hogy ezek a tu markerek mennyire megbízhatóak? hogy 2 év alatt kellett volna e magasabbnak lenni vagy stagnál? Voltam egy orvosnál " nagy orvosnál aki azt mondta nekem hogy a roma index -el ne fogalkozzak ez semmi ez az eltérés..
igazán nem tudom hogy akkor mitol magas?? és miért? Lehet rejtett rák??
Válaszát előre is köszönöm

Válaszok

[6654] Dr. Sátori Anna
2017-01-23 11:39:05
Kedves Csilla!


A ROMA score egy statisztikai mérőszám, a rizikóját adja meg petefészekrák kialakulásának, de nem diagnosztikus értékű. Mind a HE4, mind a CA 125 (ezek alapján számoljuk a ROMA score értékét) megemelkedhet jóindulatú, akár élettani állapotokban is (pl. terhesség, menstruáció, ciszta, endometriózis stb.), így a kezelőorvos feladata értékelni a leletet, ismervén a páciens kórelőzményét, panaszait, tüneteit, természetesen fizikális vizsgálata után.
Azt javaslom, nőgyógyászától kérjen magyarázatot arra, hogy a mért eredmények miért magasabbak; ő bizonyára megfelelően el tudja majd mondani önnek, mi állhat a háttérben. Az viszont tény, hogy amíg ez az állapot jelen van, addig feltehetőleg a kockázatelemzés is kóros lesz.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6624] Dominika
2017-01-17 18:12:53
Tisztelt Dr. Juhász Attila!
Köszönöm körültekintő és gyors válaszát! Mihamarabb konzultálok a kezelőorvosommal.
[6617] Dominika
2017-01-16 18:57:45
Tisztelt Fórum!

Nőgyógyászom még augusztusban 3 cm-es, későbbi vizsgálatok alkalmával több kisebb cisztát talált a jobb oldali petefészkemben.Emiatt és fogamzásgátló melletti áttöréses vérzés miatt küldött el vizsgálatra. A gyógyszert két hónapja abbahagytam. Pénteken voltam (01.13.) vérvételen. Sajnos ma aggasztó eredményt kaptam:
CA125 21,1 u/ml
HE4 72,4 pmol/L
Roma score 16,516% magas eshetőrség hámeredetű petefészekrák jelenlétére
26 éves vagyok.
A vérvétel időpontjában menstruáltam és kezdődő húgyúti fertőzésem volt, amivel később tudtam elmenni háziorvoshoz. Ezeket a betegfelvételnél jeleztem.
Pénteken tudok visszamenni a nőgyógyászomhoz, viszont nagyon kétségbe estem. Minden évben p1-es volt a citológiám, nagyon elkeserít az eredmény. Tudom, hogy több vizsgálat szükséges, de van-e bármi esély, hogy ezeket az értékeket a szervezetben lévő gyulladás illetve a ciklus befolyásolja vagy vehetem úgy, hogy ez sajnos teljesen reális?
Válaszukat előre is köszönöm!

Válaszok

[6618] Dr. Juhász Attila
2017-01-17 12:13:37
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Dominika,

A Roma Score az csak egy valószínűségi szintet jelez és nem bizonyossága a petefészekráknak. Mivel a vizsgálat időpontjában voltak ismeretlen eredetű cystái ill. egyéb gyulladása, így nyugodtan előfordulhat, hogy az eredmény annak a következménye és nem rosszindulatú folyamatról van szó.
Tehát nyugodjon meg és mindenképpen menjen vissza a nőgyógyászhoz -már csak a vérzészavar miatt is-, aki valószínűleg később megismételteti a vizsgálatot, ill. amennyiben szükséges történik cytológiai/szövettani mintavétel, amellyel pontos diagnózis lesz felállítható, de valószínűbb, hogy erre nem kerül sor.
Amennyiben van a családban halmozódása emlő vagy petefészekráknak, mindenképpen említse meg kezelőorvosának és végeztessen BRCA-1, -2 genetikai vizsgálatot.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6598] Niki
2017-01-13 15:15:44
T. Fórum!

4 hónapja érzek alhasi fájdalmakat, nyomást a szeméremnél. Voltam nőgyógyásznál, többször végeztek UH-t, és decemberben találtak egy 4,8cm-es cisztát. Amikor kiderült, az orvosom elküldött vérvizsgálatra, amelynek eredménye:
Roma index (ov.karc.): 12,1
HE 4: 62,01
CA 125 II: 21,8
Mit jelent ez pontosan? Rákos megbetegedést jelenthet?
Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[6599] Dr. Sátori Anna
2017-01-13 17:06:44
Kedves Niki!



Tumormarkerek esetében általánosságban elmondható, hogy egy magasabb érték nem feltétlenül utal rosszindulatú folyamatra, rákra.
Cisztás elváltozás emelkedést okozhat mind az említett tumormarkerek, mind a ROMA score értékében.
Azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki pontosabb, személyre szabott értékelést nyújthat.
Az ismételt vizsgálatot (ugyanazon laboratóriumban, így lesz összehasonlítható) azonban akkor érdemes elvégeztetni, ha a ciszta már nem lesz jelen, ugyanis ez kóros rizikóbecsléshez (ROMA) vezethet, amíg fennáll.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6600] Niki
2017-01-13 18:32:30
Kedves Dr. Sátori Anna!

Köszön gyors válaszát!
Ön szerint ezek az értékek kórosan eltérnek a normáltól?
Különböző értékhatárokat olvastam, ezáltal nem tudom behatárolni a saját értékeimet.
Válaszát előre ia köszönöm!
[6609] Dr. Sátori Anna
2017-01-16 10:46:52
Tisztelt Hölgyem!


A laboratóriumi leleten szerepelnie kell(ene) az ehhez a vizsgálathoz tartozó értékelésnek.
Miután a különböző mérőhelyek más-más műszerekkel, tesztekkel végzik a vizsgálatokat, így a hozzájuk tartozó referencia-tartományok is eltérhetnek egymástól.
A HE4 esetében korfüggő normál-tartományok vannak, ehhez a fentieken túlmenően ismerni kell a páciens korát is.
A ROMA score értéke, amennyiben még nem lépett menopauzába (premenopauza), 11,4% felett jelez emelkedett rizikót. Posztmenopauzában ez az értékhatár 29,9%-nál van. Ezek a számok az általunk (Centrum-Lab) készített vizsgálatok esetében érvényesek. Más laboratóriumban előfordulhat, hogy ettől eltérő értékhatárok szerepelnek a leleteken!
Így ismételten azt javaslom, orvosa véleményét kérje az értékelésre vonatkozólag, ő látván a teljes leletet, és figyelembe véve aktuális állapotát, bizonyára pontosabb választ ad majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6565] Valeria Nagy
2017-01-11 13:51:52
Mit jelent az pontosan ha a vervizsgalat eredmenye ezt mutatja?

HE4 eredmenye 94,7
ROMA score eredmenye 26,1

Elore is koszonom valaszukat.

Udvozlettel, Nagy Valeria

Válaszok

[6569] Dr. Juhász Attila
2017-01-11 16:45:06
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Valéria,

Amennyiben Ön menopauza előtt áll, akkor a hámeredetű rosszindulatú petefészekdaganat esélye magas, így mindenképpen érdemes egy nőgyógyászt felkeresnie, akivel a további szükséges vizsgálatokat, majd rendszeres kontrollvizsgálatok időzítését egyeztetnie érdemes, mert a 26,1-es ROMA score érték magasabb mint a 11,4-es határérték. Egyáltalán nem biztos, hogy Önnek lenne petefészekrákja, ez annak csak a magas vagy alacsony valószínűségét jelző érték, a végső állapotot a további nőgyógyászati, UH, stb vizsgálatok alapján lehetséges megállapítani.

Amennyiben Ön menopauza után van, úgy a 26,1-es ROMA score érték nem jelent magas kockázatot, mert menopauza után a hatérérték 29,9. Természetesen az időszakos és rendszeres nőgyógyászati kontroll ebben az esetben is ajánlott.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[6560] ircsi
2017-01-10 18:57:53
T.Fórum! Enzimes béldaganat szűrésnél a Tumor M2-Pk koncentráció a székletemben 100.ooU/ml lett . Ez már igen magas.Lehetséges a béldaganat? Lehet ebből következtetni arra, hogy rosszindulatú-e?

Válaszok

[6573] Dr. Juhász Attila
2017-01-11 20:48:37
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ircsi,

Az M2 PK pozitivitás, vagy amennyiben enzimes mérési eredmény a felső referencia határ fölött van mindenképpen a vastag-, végbélrák igen magas valószínűségét jelzi. Amennyiben ilyen eredménye van még tünetmentes esetben is fel kell keresnie egy gastroenterológust és vastagbéltükrözésen át kell esnie, hogy tumor megléte, meg nem léte egyértelműen kiderüljön.
Egy időben felfedezett vastagbéldaganat gyógyítható műtéttel vagy endoszkópos beavatkozással egy előrehaladott stádiumú tumorral pedig az életesélyei erősen korlátozottak, bár a gyógyszeres onkológiai kezelések is jók és elérhetőek.
Ne halogassa a vizitet egy daganat kezelés nélkül pár hónap alatt is elvihet egy pácienst.
Zárja ki ennek a lehetőségét!
Kerülje a csodadoktorokat és az alternatív gyógymódokat igazolt daganat esetén!

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg