Centrum Lab

Tumormarkerekkel kapcsolatos kérdések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[6527] Benke Szilveszter
2017-01-07 18:10:05
Tisztelt Doktornő

A közeljövőben szeretnék részt venni az önök által végzet szűrővizsgalaton. Konkrétan két szűrőcsomag egyesítésével, Tumormarker csomagok Férfiaknak II és Dohányzás tüdőrák szűrőcsomag igénybevételével természetesen a fedések ki iktatásával. A kérdésem a következő, a vizsgálati eredmény kiértékelését önök végzik? Vagy az eredményekkel másik intézményt kel felkeresnem, akik az eredményt kiértékelik és megfelelő javaslatot tesznek a következő lépésekre.

Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel Benke Szilveszter

Válaszok

[6543] Dr. Sátori Anna
2017-01-09 16:23:52
Tisztelt Benke Szilveszter!


Az eredmények laboratóriumi értékelésében tudunk szakorvosi segítséget nyújtani, kollégám (Dr. Juhász Attila) és magam. Ez azt jelenti, hogy akár telefonon, akár e-mailben, de leginkább személyes konzultáció keretein belül elmondjuk, mely eredmény mire utalhat, indokolt lehet-e további kivizsgálás, bármilyen szakorvos felkeresése. Terápiás javaslatot azonban mi nem tudunk adni.
Amennyiben érdekli önt a laboratóriumi szakorvosi konzultáció, lehetősége van bejelentkezni akár online, telefonon, akár amikor megjelenik nálunk vérvételre.

A "Dohányzás-Tüdőrák-szűrőcsomag" része egy CT-vizsgálat is, melyről az Affidea (régen Diagnoscan) képalkotó központ radiológusa ad ki szöveges értékelést.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6248] Magyar Ildikó
2017-01-04 19:13:39
Tisztelt Doktornő!

27 éves nő vagyok. Nemrégiben Calprotectin vizsgálaton vettem részt, melynek eredménye a következő: 1,60 mg/kg. A referenciatartomány 5,00 és 50,00 közötti értéket határoz meg. Az alsó határnál kevesebb érték is jelezhet problémát?

Válaszát előre is nagyon köszönöm,

Magyar Ildikó

Válaszok

[6511] Dr. Sátori Anna
2017-01-05 15:47:52
Tisztelt Magyar Ildikó!


Az alacsonyabb kalprotektin szint utalhat arra, hogy nem gyulladásos eredetű bélbetegség áll fenn önnél.
Azonban természetesen pontos értékelést kezelőorvosa nyújthat, ehhez figyelembe véve kórelőzményét, panaszait, tüneteit. Így mindenképpen azt javaslom, kérje ki az ő véleményét az eredményre vonatkozólag.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6225] Andrásiné Balogh Enikő
2017-01-02 19:48:02
Jónapot kivánok érdekelne hogy ha tumort alabitotak meg nalam a es aaszt mondja a Drno hogy a verembe 3mm gocok vanak meg gyogyulok vagy mit jelent 27eves vagyok!!valaszat elore is koszonom kérem szépen válaszoljon

Válaszok

[6227] Dr. Sátori Anna
2017-01-03 10:27:56
Tisztelt Andrásiné Balogh Enikő!


Ennyi információ alapján a legnagyobb felelőtlenség lenne véleményt formálni a kimenetelre vonatkozólag (milyen tumor? jó vagy rosszindulatú? hol helyezkedik el? történt-e szövettani vizsgálat? milyen gócok? kapott-e már kezelést? stb. stb.), másrészről pedig felületünkön csakis laboratóriumi jellegű kérdésekre válaszolunk.

Mindenképpen azt javaslom, tegye fel kezelőorvosának kérdéseit: az ön teljes ismeretében ő bizonyára meg tudja mondani, milyenek a gyógyulási esélyei.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6224] Andrásiné Balogh Enikő
2017-01-02 19:41:14
Jónapot kivánok érdekelne hogy ha tumort alabitotak meg nalam a es aaszt mondja a Drno hogy a verembe 3mm gocok vanak meg gyogyulok vagy mit jelent 27eves vagyok!!valaszat elore is koszonom
[6213] Tikosi Maria
2017-01-01 08:22:33
Tisztelt Doktorno Elkuldot a nogyogyaszom ver vizsgalatra .En 50 eves vagyok a vsh ertek 32 es a CA125 az 140.Szeretnem ha kiertekelne az eredmenyemet .Ha lehetseges e mail cimemre kuldenni a valasz. Tisztelettel Tikosi Maria

Válaszok

[6216] Dr. Sátori Anna
2017-01-02 11:11:31
Tisztelt Tikosi Mária!


Megadott e-mail címére írtam önnek.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6176] Nagy András
2016-12-15 12:38:05
Tisztelt Doktornő!
Szokásos éves laborvizsgálaton voltam aminek az eredményeképp leletemen a következő eltérést találtam.
Ferritin1349,1 ismételve higítva
Ref érték:20,0-300,0
A többi értékeim elvileg jók.
Vas:19
Transzferrin2,3
Transzferrin telítettség 33%
Teljes vaskötő kapacitás57,7
GOT:26
GPT40
GGT:40
Háziorvosommal beszéltem, ő azt mondta hogy ez egy negatív lelet a ferritin értékkel ne foglalkozzak.Hát én egyáltalán nem vagyok gyugott szeretném kikérni a doktornő véleményét.Egyébként panaszom, nincs 55 éves férfi vagyok és a vérvételt a Cenrtum-Lab 17.ker. laboratóriumában végezék.

Mihamarább várom a válaszát
Köszönettel:Nagy András

Válaszok

[6186] Dr. Sátori Anna
2016-12-15 16:28:38
Tisztelt Nagy András!


A ferritin emelkedés hátterében számos tényező állhat, így pl. vaskezelés és multivitaminok, C-vitamin szedése, gyulladásos állapotok, fertőző betegségek, pajzsmirigy-túlműködés, egyes rosszindulatú daganatok, májbetegség.
Azt gondolom, ez esetben mindenképpen érdemes egy ismételt vizsgálatot végeztetni, ugyanazon laboratóriumban (így lesz összehasonlítható a két eredmény), kb. 1 hónappal az előző vizsgálat után. Amennyiben ezúttal is emelkedett érték születik, akkor viszont ki kell deríteni, mi okozza azt; ebben első körben leginkább belgyógyász szakorvos lehet segítségére, aki személyre szabottan eldöntheti, milyen vizsgálatokra (pl. képalkotó, laboratóriumi) lehet még szükség..


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6159] Kiss Csilla
2016-12-12 23:39:29
Tisztelt Doktornő !
Én vagyok aki elküldte a nem Önök által végett HE4 és roma index eredményt de nem irtem semmit, a kérdése az hogy 2 éve a Ca 125 kb 52, 54, nyáron több is volt kicsit , sok orvos látott, lévén nagyon félek de semmi sem történ uh negatív P2 cyto, de véregetek menstruácio előtt egy héttel, 46 éves vagyok... félek , mert most a roma index ha jol látom 14.... c 125 pedig 54.

Újra bemásolom a lelelet : HE4 Epididymis protein : 65,10 pmol/l Valid

normálérték: premenopausaban 70 pmol/l alatt; postmenopausaban 140 pmol/l

alatt

ROMA premenopausa : 14,18 % Valid

A ROMA érték premenopausára számított. >7,4% High risk = nagy a petefészek

epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata; <7,4% Low risk-kicsi a

petefészek epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata

ROMA postmenopausa : 30,58 % Valid

A ROMA érték postmenopausa állapotra számított. > 25,3% high risk-nagy a

petefészek epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata; <25,3% kicsi a

petefészek epitelialis rosszindulatú daganatának kozkázata


Nos... amikor ezt bették akkor is véregettem... félek hogy rákos vagyok, az orvos nem is tudta értelmezni a leletem

Válaszok

[6175] Dr. Sátori Anna
2016-12-15 12:37:26
Tisztelt Hölgyem!


A ROMA score statisztikai adatok alapján adja meg a petefészekrák rizikóját, de hangsúlyozottan nem diagnosztikus értékű. Ez azt jelenti, hogy még ha az eredmény magas kockázatot is jelöl rák szempontjából, még nem egyenlő annak biztos jelenlétével. Viszont felhívja a kezelőorvos, nőgyógyász figyelmét arra, hogy kiderítse, mi okozza az emelkedett értékeket (a háttérben állhatnak egyéb, jóindulatú elváltozások is). Ő azután, az ön vizsgálata után, figyelembe véve kórelőzményt, panaszokat, tüneteket, megítélheti, milyen vizsgálatokra (jellemzően képalkotó) lehet szükség a diagnózis felállításához. Megjegyezném, hogy pl. menstruáció, illetve méhűri vérzések emelkedett értékhez vezethetnek, így ezen vizsgálat elvégzését ettől eltérő időpontokban szoktuk javasolni.
Miután kiderült, mi állt a háttérben, adott esetben a megfelelő terápiás beavatkozás után, orvosával egyeztetett időpontban javasolt ismételt méréssel ellenőrizni az eltéréseket (CA125, HE4, ROMA score; ugyanazon laboratóriumban, így lesz összehasonlítható!).


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6152] Kiss Csilla
2016-12-12 12:17:53
HE4 Epididymis protein : 65,10 pmol/l Valid

normálérték: premenopausaban 70 pmol/l alatt; postmenopausaban 140 pmol/l

alatt

ROMA premenopausa : 14,18 % Valid

A ROMA érték premenopausára számított. >7,4% High risk = nagy a petefészek

epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata; <7,4% Low risk-kicsi a

petefészek epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata

ROMA postmenopausa : 30,58 % Valid

A ROMA érték postmenopausa állapotra számított. > 25,3% high risk-nagy a

petefészek epiteliális rosszindulatú daganatának kockázata; <25,3% kicsi a

petefészek epitelialis rosszindulatú daganatának kozkázata

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Válaszok

[6153] Dr. Sátori Anna
2016-12-12 12:33:29
Tisztelt Kiss Csilla!


Ahogyan ön is megfigyelhette, a (láthatólag nem a mi laboratóriumunkban készült) leleten a referencia-tartományokat feltüntetik mind prae-, mind postmenopausa jelenléte esetén. Vagyis a megfelelő értékeléshez feltétlenül ismerni kell a vizsgált páciens ezirányú státuszát.
Egyebekben pedig figyelembe kell venni kórelőzményt, panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket is.
Így azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a leletre vonatkozólag, aki a fentiek alapján értékelheti azt.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[6017] Benkő Józsefné
2016-11-25 16:17:23
TISZTELT DR,,, NŐ ...... TUMORMARKER EREDMÉNYEM ... SZÉRUM AFP..4.53------SZÉRUM CA 125.......29.4--------TUMORMARKER CA 153.........6.10---------CA-199.....5.42------SZÉRUMCEA. 1.0-------------- AZ ULTRAHANG EREDMÉNYEM... AZ UTERUS 69X50 mm---- BENNE 2X3 mm----- es endometrium.... bal oldalon 58x44mm -ES VÁLTOZÓ ERŐSSÉGÜ ECHODENS KÉPET MUTATÓ KÉPLET .... Dg::: TU . OVARII 1. S.------- SZERETNÉM TUDNI MIRE SZÁMITSAK ... VAN IDŐPONTOM DE DEC. 15... GONDOLTAM MEGKÉRDEZEM ŐNT ....

Válaszok

[6058] Dr. Sátori Anna
2016-11-29 10:38:14
Tisztelt Benkő Józsefné!


Laboratóriumunk referencia-tartományai alapján (ez ugyanis nem mindenhol egységes!) a leírt tumormarkerek nem mutatnak eltérést.
Az ultrahang lelet szerint egyértelműen nem lehet eldönteni, mi áll a háttérben. Ehhez nagyon kevés az információ (kórelőzmény, panaszok, tünetek, vizsgálatok indoka, stb.?).
Azt javaslom, várja meg nőgyógyásza véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a felsoroltak alapján, illetve az ön vizsgálata után személyre szabott értékelést nyújthat. Emellett pedig eldöntheti, milyen vizsgálatok elvégzése indokolt még a továbbiakban.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5981] Németh Anita
2016-11-23 14:40:46
Tisztelt Doktornő / Doktorúr

A nőgyógyászom egy általános UH vizsgálat + méhnyakrák szűrés keretein belül a bal petefészkemben egy 4cm-es "valamit" (kerek ehodens képlet, melyben fellazulás látható, mellette kevés szabad hasi folyadék) talált. Elmondása szerint, nem valószínű, hogy ciszta, mert az másképp nézne ki, ez - ahogyan ő fogalmazott - tömörebb annál.

CA 125 vizsgálatot kért, melynek az értéke 42 lett.
A méhnyakrák szűrés eredménye P2.

Tisztelettel érdeklődöm, hogy annak tudatában hogy egy 4cm-es valami van a petefészkemben, és ilyen eredmény született, van-e ok aggodalomra? Azt olvastam, hogy petefészekrák esetén a CA 125 értéke csak végső stádiumban emelkedik meg jelentősen. Egyáltalán mi számít jelentősnek?

Hamarosan újra találkozom a nőgyógyásszal, de érthető okból aggódom addig is.

Köszönettel.

Válaszok

[6049] Dr. Juhász Attila
2016-11-28 19:03:34
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANita,

Biztosat nem tudok mondani, azt egy esetleges szövettan fog, ha egyáltalán sorra kerül. Az is lehet, hogy egy következő UH-n már nem is látszik semmi, és a CA125 is lecsökken, ez nem olyan kiugróan magas érték.
Mindenképpen el kell mennie az előírt kontrollvizsgálatokra, hogy ki lehesssen zárni egy petefészek rosszindulatú daganatot. A CA 125 sokmindentől emelkedhet pl. endometriosis, stb.
Nem érdemes fölöslegesen aggódni, de azután sem, ha véletlenül daganat, akkor van megfelelő terápiája műtét és onkológiai kezelés, csak nem szabad letérni a hivatalos orvosi útról, nem érdemes csodadoktorokban, kuruzslókban, táplálékkiegészítők gyógyító hatásában megbízni.
AMit a labor oldaláról tudok mondani, hogy ugyanazaon vérvételből ajánlom a CA-125 mellé a HE4 meghatározást és az abból számított ROMA score-t, ami a petefészekrák valószínűségéről ad egy adatot. Amennyiben volt a rokonági családban petefészek és vagy emlőrák akkor a BRCA 1,2 gének vizsgálatát is ajánlom.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[5957] Takács Rita
2016-11-22 09:12:55
Tisztelt Doktornő!
Azt szeretném kérdezni hogy ha rendesen menstruálok nincs cisztám akkor vajon miért 49.9 a CA125 laborértékem a CA15-3 pedig 29 és 30 lehet ez mit jelent hogy lassan ott is probléma lesz? Ön szerint nagy a baj. Mit javasol mit tegyek? Üdv TAkács Rita

Válaszok

[5961] Dr. Sátori Anna
2016-11-22 11:44:29
Tisztelt Takács Rita!


A leírt eredmények nem mutatnak jelentős emelkedést. A tumormarkerek esetében magasabb értéket nem csak rosszindulatú daganatok, hanem jóindulatú állapotok, gyulladások is okozhatnak. Emellett pedig az is igaz, hogy nincs szervspecificitásuk, így több szerv elváltozása esetén is mérhető tumormarkerszint-növekedés. Kiemelten fontos ezért figyelembe venni a kórelőzményt, panaszokat, tüneteket, megfelelő értékelés csak ezek ismerete alapján nyújtható!
Jelen esetben, miután több tumormarkert is említ (azonban az értékeléshez a mértékegységek, referencia-tartományok feltüntetése mindenképpen szükséges, mert ez nem minden laboratóriumban egyezik!), azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki megítélheti, szükség van e- további vizsgálatok elvégzésére. Egyebekben pedig, egy orvosával egyeztetett időpontban ajánlott megismételni a kérdéses tumormarkereket-ugyanazon laboratóriumban, így az értékek összevethetőek lesznek egymással.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5920] Kozma András
2016-11-18 08:24:20
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr,

az Önöknél készült tumormarkeres vizsgálat során a CA 72-4 némileg magas, 9,2 U/mL,
a többi érték rendben.
Kérdésem, hogy ez az eltérés mennyire tekinthető relevánsnak ill. azonnali további vizsgálat javasolt-e (pl. gyomortükrözés)?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Kozma András (54 éves)

Válaszok

[5938] Dr. Sátori Anna
2016-11-21 13:39:53
Tisztelt Kozma András!


A leírt eltérés minimálisnak tekinthető, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra. Elképzelhető, hogy valamilyen enyhe, beavatkozást nem igénylő gyomorfelmaródás okozta a mért értéket.
Azonban természetesen a pontos értékeléshez nem elegendő önmagában a laboratóriumi eredmények ismerete, ahhoz figyelembe kell venni kórelőzményét, panaszait, tüneteit egyaránt, így azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a leletre vonatkozólag.
A későbbiekben pedig, egy orvosával egyeztetett időpontban (panaszmentes esetben legelőbb kb. fél év múlva) érdemes kontroll-vizsgálattal ellenőrizni, hogyan változik a CA 72-4 szintje (ugyanazon laboratóriumban, így lehet összehasonlítani a változást).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5919] Vass Bernadett
2016-11-18 06:28:55
Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 08.26.-án voltam Önöknél tumormarker vizsgálaton, az akkori értékeim: CA 125 25,9 HE4 90,2 Roma Score 25,332% volt. Ekkor a nőgyógyászom hüvelyi UH-al egy 4,5cm-es jóindulatú cisztát látott csak, majd elküldött MR vizsgálatra, ahol szintén egy 4,5cm-es 'simplex ciszta' ábrázolódott. Két-három hetente ellenőriztük UH-al a cisztát, ami időközben zsugorodott, majd TELJESEN ELTŰNT. Ekkor reménykedtünk, hogy a megemelkedett értékeket csupán az az ártalmatlan kis ciszta okozta csak. A tegnapi nap folyamán (11.17.-én) megismételtük Önöknél a tumormarker vizsgálatot, melynek értéke a következő: CA125 40,4 HE4 109,3 Roma score 35,542. Tehát a 3 hónappal ezelőtti értékekhez képest jelentős növekedést mutatnak az értékek. Kérdésem a következő: Mi okozza a tumormarkerek gyors és jelentős szintű emelkedését, ha a ciszta eltűnt? Esetleg más betegség megemelheti ezen tumormarkereket? Mert a nőgyógyászom sem fizikális vizsgálatnál, sem UH-on, sem MR vizsgálaton semmi nőgyógyászati elváltozást nem látott. A nőgyógyászom most egy laporoszkópiát javasolt.
Előzményként annyit megemlítenék, hogy 7 éve HER2 pozitív mellrákkal kezeltek, kemoterápiát, sugárkezelést és Herceptin infúziókat kaptam. Ez esetleg befolyásolhatja az értékeket?
Köszönettel várom válaszát: Vass Bernadett

Válaszok

[5937] Dr. Sátori Anna
2016-11-21 12:29:58
Tisztelt Vass Bernadett!


A CA 125, valamint HE4 értéke nem csak petefészekkel összefüggő állapotokban, illetve nem csak rosszindulatú folyamatok esetén emelkedik meg.
Szervérintettség terén még meg kell említeni a tüdő, máj, és vese elváltozásait, de valóban, az emlő betegségei is emelkedett szinthez vezethetnek. Magasabb eredményt kaphatunk nőgyógyászati jóindulatú elváltozások (ciszta, adenoma, mióma), emellett endometriosis, terhesség, és menstruáció esetén egyaránt.
Szív-érrendszeri tényezők is állhatnak a fentieken kívül a magasabb szint hátterében (így pl. magas vérnyomás, szívelégtelenség).
Jelen helyzetben azt javaslom, támaszkodjon orvosa tanácsára, az ő segítségével derítsék ki, mi okozza az értékek tapasztalt növekedését. Ezt követően (az ok megtalálása, illetve kezelése után) egy szintén vele egyeztetett időpontban érdemes megismételni a kockázatelemzést (ugyanazon laboratóriumban, hogy az értékek összevethetőek legyenek).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5847] Devera Szabina
2016-11-09 14:42:01
Tisztelt Doktor Nő!

Azzal a kérdéssel fordolok Önhöz hogy páromnak NSE értéke10.05 lett az előző eredményeihez viszonyítva ugy gondolom hogy magas érték . Mivel az előző vizsgálatok csak 4.53 voltak.Hererákkal műtötték kemoterápiát is kapott. Szeretném önntől megkérdezni hogy ezek az eredmények mivel befolyásolhatók mert nagyon aggódunk és félünk hogy ujra beteg lesz. Kérném Önt hogy ha van egy kis ideje legyen kedves tájékoztasson apukáját már ez miatt a betegség miatt elvesztettük. Előre is köszönöm

Tisztelettel :Devera Szabina.

Válaszok

[5858] Dr. Juhász Attila
2016-11-10 13:30:27
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szabina,

Ez az érték még a referencia határon belül van. Daganatos betegek esetén a tumormarker értékek jól jelzik a betegség előrehaladását vagy a terápia eredményességét. A tumormarker érték befolyásolására a daganat kezelésén keresztül van lehetőség, nem az érték növekedése okozza a daganatot, nem a csökkentése gyógyítja azt, hanem a tumormarker szintjének a változása jelzi a betegség előrehaladását vagy javulását.
A legjobb, ha rendszeresen járnak az előírt onkológia kontrollvizsgálatokra (labor és képalkotó) és az onkológus által előírt kezeléseket szigorúan betartják. Ez biztosítja a legnagyobb biztonsággal a tünetmentességet vagy az esetleges gyógyulást és nem az esetleges alternatív gyógymódok vagy csodadoktorok.

Tisztelettel.
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[5777] Monika
2016-10-28 10:58:12
Tisztelt Doktornő,
A következő leletemmel kapcsolatban kérdeznék
Ca125: 28 (0-35)
He4: 55 (-60)
Roma index9,8 < 11,4 - alacsony kockazat.
36 eves 3 gyerekes anyuka vagyok. Kb. Egy-két évente végeztetem a tesztet családban előforduló vastagbel daganat betegsegek miatt.
Bár az előző tesztet nem önöknél, hanem egy másik laborban végezték, arányaiban mintha kisebb lett volna a he4 es roma index ertek (ott 7,6% volt a refetemcja).
Ön szerint szükséges kontroll tesztet készíteni? Nőgyógyászom szerint elég egy év-két év múlva.
Köszönettel,
Mónika

Válaszok

[5783] Dr. Sátori Anna
2016-10-28 22:20:35
Kedves Mónika!


Egyetértek nőgyógyászával, aki bizonyára nem csak önmagában a laboratóriumi lelet, hanem az ön vizsgálata után is mondott véleményt. A mért eredmények nem jeleznek magas rizikót petefészekrák kialakulása szempontjából.



Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5776] Engler Kitti
2016-10-28 10:39:13
Tisztelt Doktornő!
27 éves gyermektelen nő vagyok.
1 hónapja egy 4 cmes komplikált cystát találtak a bal petefészkemben,kérdőjelben endometriózis. Műtét 1 hónap múlva lesz.Ca 125 extrém magas, 670 lett.He4 88.
Orvosom nem mond semmi irányadót.Ön szerint van esélyem arra,hogy nem rosszindulatú folyamat?
Annyit még hozzátennék,hogy május óta 65-ről 56-ra fogytam,mostanság jó az étvágyam,de hízni nem ,inkább lefelé görbül a mérleg mutatója....
Előre is köszönöm a választ!

Válaszok

[5782] Dr. Sátori Anna
2016-10-28 22:16:56
Tisztelt Engler Kitti!

Az említett tumormarkerek értéke petefészek cysta esetén is emelkedett lehet (mint ahogyan egyetlen magas tumormarkernél sem jelenthető ki, hogy egyértelműen rosszindulatú tumor áll a háttérben). A cysta és a rosszindulatú daganat képalkotón megjelenő képe eltérő, így önmagukban a magas tumormarker eredmények nem adnak okot aggodalomra. Végeredményben mindenképpen érdemes orvosával megbeszélni a leletet, annak lehetséges okait és következményeit; a műtét elvégzése után pedig természetesen egy ismételt vizsgálattal javasolt ellenőrizni a kérdéses tumormarkerek szintjét (ugyanazon laboratóriumban, így össze lehet majd hasonlítani!).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5762] Pánczél Andrea
2016-10-26 11:55:03
Tisztelt Doktornő! Édesanyám mellrákban halt meg.47 éves vagyok.Mammográfia kórosat nem mutat.Tumor markerek CA125: 102;8 U/ml, CA 15-3 26,3 U/ml. Az orvosom teljes has,kismedence CT vizsgálatot javasolt.Évente járok nőgyógyászati vizsgálatra.Szeretném megkérdezni,hogy attól lehet magas a CA125 ,ha a vérvétel a menstruáció másnapján történt,?Ez mennyire befolyásolja az eredményt. Válaszát köszönöm! Andrea

Válaszok

[5781] Dr. Sátori Anna
2016-10-28 22:06:14
Kedves Andrea!


A menstruáció ideje alatt bizony emelkedett CA 125 értékek mérhetőek, így ajánlott ettől eltérő ciklusnapon elvégeztetni a vizsgálatot. Azt javaslom, beszélje meg nőgyógyászával is a kapott eredményeket, emellett pedig egy általa javasolt időpontban mindenképpen érdemes megismételtetni a tumormarker vizsgálatát (ugyanazon laboratóriumban, így össze lehet majd vetni az értékeket).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5676] Pusztai Lászlóné
2016-10-15 11:27:14
Tisztelt Doktornő!

Férjemnek pajzsmirigy daganatot diagnoziláltak. Vérvétel során kértek tumormarker értékeket.
Az eredmény
AFP 3.1 ng/mL 0.0-13.6
CA 19-9 meghat. 5.17 U/mL 0.00-29.00
PSA total megh. 2.611 ng/mL 0.-4

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az eredmények határértéken belül vannak-e?
Vagy pedig előrehaladott állapotban van a betegsége, a pajzsmirigydaganata?

Köszönettel:

Várom mielőbbi válaszát, mert nagyon ideges vagyok ezektől az eredményektől. Nem tudom, hogy mi mit jelent.

Pusztai Lászlóné

Válaszok

[5678] Pusztai Lászlóné
2016-10-17 08:11:32
Tisztelt Doktornő!

Férjemnél pajzsmirigy daganatot állapítottak meg ez év februárjában, a műtét is megvolt.

Az eredmény kb. 50-50 %-os volt. A kezelő orvosa tájékoztatta arról, hogy egyfajta sejtburjánzás elindult, de még van rá mód, hogy kordában tudják tartani gyógyszeres kezeléssel.

A legutóbbi vérvétel eredménye egy kiragadott értékek, ami kimondottan a tumor értékekre kértek meg.

AFP 3.1 ng/mL 0.0 - 13.6
CA 19-9 meghat. 5.17 U/mL 0.00 - 29.00
PSA total meghat. 2.611 ng/mL 0. - 4

Azt szeretném megtudni, hogy ezek az értékek határértéken belül vannak-e? vagy pedig már előrehaladott állapotot mutat az eredmény.

Köszönettel:

Pusztai Lászlóné
[5682] Dr. Sátori Anna
2016-10-17 14:35:27
Tisztelt Pusztai Lászlóné!


A leírt tumormarkerek értéke láthatólag referencia-tartományon belüli, eltérést nem jeleznek. Arról azonban, hogy a pajzsmirigy-betegség jelenleg milyen állapotban van, semmilyen információval nem szolgálnak.
Az AFP leginkább májjal összefüggő eltéréseknél jelez, a CA 19-9 hasnyálmirigy-betegségeknél, míg a PSA a prosztata elváltozásainál emelkedhet meg.
A tumormarkerek közös jellemzője viszont, hogy negatív értékük nem zárja ki 100%-osan valamely betegség fennállását. Így, bár teljesen megértem aggodalmát, megnyugtató, pontos választ férje kezelőorvosa adhat, ismervén férje kórtörténetét, esetleges panaszait, tüneteit. Azt javaslom, kérjék ki az ő véleményét az eredményekre vonatkozólag.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5662] medákné
2016-10-13 16:45:33
Azt szeretném meg tudni,hogy ha magas a HE4,167,5-és a CA125 60,40 akkor ez mit jelent?Lehet,hogy rákom van?

Válaszok

[5669] Dr. Sátori Anna
2016-10-14 12:40:26
Tisztelt Hölgyem!

A CA 125, valamint HE 4 emelkedését nem csak rosszindulatú betegségek okozhatják, hanem jóindulatú állapotokban (akár petefészek ciszta, endometriózis, vagy éppen menstruáció) is tapasztalhatunk magasabb értékeket. Ezért fontos, hogy a lelet értékelését nőgyógyász végezze, akinek lehetősége van páciense vizsgálatára (fizikális és ultrahang), így eldöntheti, szükség van-e további vizsgálatokra, netán bármilyen beavatkozásra, kezelésre.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5353] Tóth Katalin
2016-09-15 23:48:51
Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdésekkel fordulok önhöz, hogy petefészek cysta műtétem lesz laporoscopia által.
A kérdésem az volna,hogy mennyi a lábadozik idő, mennyi idő után lehet a munkába vissza állnom,milyen következményekkel jár?

Válaszok

[5360] Dr. Sátori Anna
2016-09-16 15:18:41
Tisztelt Tóth Katalin!


Fórumfelületünkön laboratóriumi témájú kérdésekre válaszolunk. Azt javaslom, kérdezze meg kezelő-, illetve a műtétet végző orvosát, aki bizonyára pontos válaszokat ad majd önnek.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5297] Vereckei Csaba
2016-09-10 14:03:56
Tisztelt Doktornő! Élettársam vérvételi eredménye, szeretném megtudni, hogy ez az eredmény bajt jelent-e? Köszönettel V. Csaba
HE-4 66,4 pmol/L +0,0 60,5
CA 125 15,0 U/mL 0,0 30,2
Premenopausa rizikó index (ROMA) 13,6%
>= 11,4 % magas kockázat < 11,4 % alacsony kockázat
Postmenopausa rizikó index (ROMA) 14,9%
>= 29,9 % magas kockázat < 29,9 % alacsony kockázat

Válaszok

[5319] Dr. Sátori Anna
2016-09-13 11:35:42
Tisztelt Vereckei Csaba!


Ahogyan ön is láthatja, az értékelés attól függ, hogy a hölgy pre- vagy posztmenopauzában van-e.
Amennyiben még menstruál (premenopauza), akkor az enyhén emelkedett érték magasabb rizikót jelöl petefészekrák kialakulására. Azonban hangsúlyozom: ez nem diagnózist jelent, hanem csak statisztikai kockázatelemzés. Mivel a tumormarkerek értéke nem csak rosszindulatú tumorok, hanem jóindulatú állapotok esetén is megemelkedhet, és ez ilyenformán eltolhatja a kockázatelemzést is, így nagyon fontos, hogy ez esetben nőgyógyász szakorvos (ultrahang) segítségével tisztázzák az emelkedés okát. Emellett pedig az orvossal egyeztetett időpontban (esetleges kezelés után) érdemes megismételni a tumormarker vizsgálatot (ugyanazon laboratóriumban!), így látható lesz a változás tendenciája.
Ha élettársa már posztmenopauzában van, akkor a kapott értékelés rendben van, nem utal eltérésre. Természetesen ebben az esetben is javasolt nőgyógyászati vizsgálattal kiegészíteni a laboratóriumi eredményt, azt megerősítendő.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5228] Vass Bernadett
2016-09-03 08:52:05
Tisztelt Dr Sátori Anna

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy tumormarker vérvételen voltam Szekszárdon, ahol emelkedett értékeket kaptam (CA125 29,6 ; HE4 96,7 ; ROMA SCORE 28,773 % - magas eshetőség a hámerdetű petefészekrák jelenlétére). Voltam ezek után nőgyógyásznál, Ő ultrahang vizsgálattal jóindultú funkcionális cisztát talált csak. Ezen eredmények után négy napra levetettem mégegyszer ugyanezeket a tumormarkereket, aminek az eredménye a következő lett (CA125 25,9 ; He4 90,2 ; ROMA SCORE 25,332 %), azaz csökkentek az értékek. A kérdésem a következő lenne, hogy ezek alapján mire gondoljak, mire utalnak az eredmények? Előzmény betegségként 7 éve HER 2 pozitív emlőrákkal kezeltek (kemoterápia, sugárkezelés, Herceptin kezelés).

Várom válaszát.

Köszönettel: Vass Bernadett

Válaszok

[5242] Dr. Sátori Anna
2016-09-05 16:53:25
Tisztelt Vass Bernadett!


A ROMA score egy rizikóbecslés, mely nem diagnosztikus értékű. Számolásához szükséges a CA 125 és HE 4 együttes meghatározása, valamint az értékeléshez figyelembe kell venni, hogy a páciens pre-vagy postmenopusában van-e. A CA 125, valamint HE 4 emelkedését nem csak rosszindulatú betegségek okozhatják, hanem jóindulatú állapotokban (akár petefészek ciszta, endometriózis, vagy éppen menstruáció) is tapasztalhatunk magasabb értékeket, ami ilyenformán kóros kockázatelemzéshez vezethet. Ezért fontos, hogy a lelet értékelését nőgyógyász végezze, akinek lehetősége van páciense vizsgálatára (fizikális és ultrahang), így eldöntheti, szükség van-e további vizsgálatokra, netán bármilyen beavatkozásra, kezelésre.
Tehát bár valószínűleg betudható a cisztának az emelkedett ROMA score %, és nagy valószínűséggel ameddig a ciszta megmarad, ez többé-kevésbé emelkedett értékekhez fog vezetni, de odafigyelésre, ellenőrzésre szükség lehet. Azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza tanácsát arra vonatkozólag, mikor lenne esedékes egy újabb kontroll, illetve ennek részeként ROMA score meghatározás.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5246] Vass Bernadett
2016-09-05 18:44:20
Tisztelt Dr. Sátori Anna!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a kimerítő választ! Valamelyest megnyugtatott a hirtelen jött ijedtség után. Természetesen a végére járunk a kezelőorvosommal, hogy mi okozhatta az emelkedett értékeket és kontroll vérvizsgálatra is vissza fogok menni Önökhöz! Köszönöm még egyszer!
[5226] Madarassyné M. Katalin
2016-09-02 20:32:09
Tisztelt Doktornő!

AFP értékem 6,1. A referencia érték 0,0 és 6,0 között van. Mi a további teendőm, ha utána szeretnék járni?

Válaszát köszönöm.

Tisztelettel:
Madarassyné M. Katalin

Válaszok

[5241] Dr. Sátori Anna
2016-09-05 15:27:47
Tisztelt Madarassyné M. Katalin!


A megadott érték minimális mértékben emelkedett, nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú folyamatra. Az AFP szintje jellemzően májjal kapcsolatos elváltozások esetén növekszik meg; magasabb eredményt kapunk pl. gyógyszerszedés, tartós/nagymennyiségű alkoholfogyasztás, májgyulladások, epekövesség esetén. Ennek kiderítéséhez, megállapításához további vizsgálatokra (laboratóriumi, képalkotó) lehet szükség. Azonban azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét is a lelettel kapcsolatban, aki figyelembe véve kórelőzményét, panaszait, tüneteit, eldöntheti, indokolt-e bármilyen irányban elindulni. Szintén vele egyeztetett időpontban (de legkorábban 3-6 hónap múlva) pedig érdemes megismételni az AFP mérését (ugyanazon mérőhelyen!), melyből láthatóvá válik, milyen irányban változik az érték.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5223] Ságody Richárd
2016-09-02 11:03:52
Tisztelt Doktornő!
Édesanyám volt vérképet csináltatni mert erős havi vérzése volt és el is ájult (42éves)
A vérképén a CA125 érték magasan a felső határ fölött volt, 250 körül ha jól emlékszem.
Lehet ez a menstruáció miatt? Akkor is megvolt neki éppen.
Kicsit aggódom és csak szeptember 20.-án tud elmenni ultrahangra.

Válaszok

[5238] Dr. Sátori Anna
2016-09-05 14:50:39
Tisztelt Ságody Richárd!


Igen, menstruáció idején magasabb CA 125 értékek mérhetőek. Ezért mindenképpen javasolható, hogy ezt a vizsgálatot ne a havi vérzés napjaiban vegye igénybe a páciens. Édesanyja esetében érdemes majd CA 125 kontrollvizsgálatot végeztetni, emellett persze nőgyógyásza adhat pontos értékelést, fizikális-, valamint ultrahangvizsgálat után.



Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[5110] Modrovich Adrienn
2016-08-22 10:29:26
Tisztelt Doktornő/Úr!

Édesanyámat a nőgyógyász elküldte HE4+CA125-ös vérvételre,mivel tavaly P3-as lett a cytológiája,ezért átesett egy kisebb beavatkozáson. Most voltunk kontroll vizsgálaton,ahol a cytológia P2-es lett,a vérvétel eredménye a következő:
HE-4 : 73,2 Referencia érték:0,0-74.3
CA 125 : 45.0 Referencia érték: 0,0-30,2
Postmenopausa riziko index (ROMA) : 30,2 >= 29.9% magas kockázat
< 29,9 % alacsony kockázat


Ezt mi okozhatja?Baj lehet?

Válaszát előre is köszönöm!

Válaszok

[5130] Dr. Juhász Attila
2016-08-23 14:45:11
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Adrienn!

A kockázatszámítás eredménye még nem jelent betegséget, diagnózist.
Ez az index a petefészekrák esélyének becslésére szolgál.
A magasabb CA125 hátterében endometriózis is lehetséges.
Nem kell megijedni, vissza kell menni a nőgyógyászhoz a lelettel, hogy a kivizsgálás befejeződjön ( UH, stb)

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[5132] Modrovich Adrienn
2016-08-23 15:10:05
Köszönöm szépen gyors válaszát!
[4917] Andriskáné Sajdik Ildikó
2016-07-23 23:46:45
Tisztelt Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát!

Mivel a nőgyógyászom szabadságra ment,elmentem egy másik szakorvoshoz,elvittem az összes leleteimet,hogy átnézve kérjek tőle is szakvéleményt.Teljesen megnyugtatott,hüvelyi ultrahangos vizsgálatot végzett,és azt mondta hogy sem a jobb, sem a baloldali petefészken nem lát cisztát egy gyulladást észlelt,erre kaptam gyogyszert.azt mondta hogy ez már a menopauza utáni értéknek felel meg.Mikor az orvosom vissza jött szabadságáról,vissza mentem,hát akkor jött a mély zuhanás.ő pont az ellenkezőjét állitja,CT vizsgálatra kell mennem!Nagyon megijedtem van okom a félelemre?Már teljesen elkeseredtem hogy biztos rákos vagyok?

Köszönettel Várom válaszát

Válaszok

[4925] Dr. Juhász Attila
2016-07-26 15:33:51
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Ildikó,

Véleménye szerint a negatív ultrahang és a szakorvosi vizsgálat negatív eredménye nem szól a daganat mellett.
A CT ezt fogja legvalószínűbben megerősíteni. Valószínűbb, hogy az Ön teljes megnyugtatása és az orvosi lelkiismeret miatt küldte CT vizsgálatra.


Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4827] Andriskáné Sajdik Ildikó
2016-07-12 20:54:42
Tisztelt Doktornő! köszönöm válaszát, pontositok.május 18-án voltam a nőgyógyászomnál, 23 -án fogyott el a fogamzásgátlóm. június 2-án elmult a menstruációm.A tumormarker vérvétel június23-án volt.ca125-ös10u/ml ace4-es137.4.A roma index a menopauza eltti állapotot mérte.Június 3ka óta nincs menstruáciom.Azt szeretném tudni hogy pre - vagy a posztmenopauzában vagyok e.Érdemes megismételni a tumor marker vizsgálatot?Köszönettel várom válaszát!

Válaszok

[4835] Dr. Sátori Anna
2016-07-13 16:53:54
Tisztelt Hölgyem!


Ahogyan az előző válaszomban is írtam, a megadott információk alapján nem lehetséges eldönteni, már bekövetkezett-e önnél a menopauza vagy sem; ebben nőgyógyásza lehet segítségére. Emellett pedig igen, érdemes lehet megismételni a ROMA-score meghatározást, de ehhez fontos ismerni, hogy pre-, vagy posztmenopauzában van-e. Így ehhez előbb szükséges a nőgyógyász felkeresése, és a mért eredmények vele történő átbeszélése.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4807] Andriskáné Sajdik Ildikó
2016-07-11 21:16:59
Tisztelt doktornő. Az a kérdésem voltam az éves rákszűrésen,a méhnyakrák eredménye negativ lett, de a jobb oldali petefészken ET:36mm,a jobb oldali ovarium területén 18mm nagyságú tüsző látható. Kértem a tumormarker vivizsgálatot, ca125 és ace4-et.A vérvételét.Elötte szedtem a fogamzásgátlót, az orvosom javaslatára abba hagytam mert 49 éves vagyok.Az utolsó vérzésem junius3 -ka ota elmúlt ,a tumormarker vérvétel június23-án volt.A ca125ös értékem10 u/ml,a he4es érttékem 137.4pmol/L.Szeretném kérdezni, ez a menopauza utáni állapot?Már 2 hónapja nincs menstruációm.Ez befolyásolja a roma index értékét? kÖSZÖNETTEL VÁROM VÁLASZÁT

Válaszok

[4819] Dr. Sátori Anna
2016-07-12 16:17:48
Tisztelt Andriskáné Sajdik Ildikó!


A HE4 magasabb értékét több tényező befolyásolhatja, így nem csak a petefészek rosszindulatú tumora, hanem pl. vesebetegség, menstruáció, tüdőbetegségek, bizonyos májbetegségek is állhatnak a háttérben. Azonban ennek eldöntésében nőgyógyásza lehet segítségére, ismervén kórelőzményét, esetleges panaszait, tüneteit, akár további vizsgálatok elrendelésével. A ROMA-score számításához fontos tudni, hogy a vizsgált személy pre-, vagy posztmenopauzában van-e. Ezt a leírt információk alapján nem lehet megítélni. Mindenesetre, amennyiben a ROMA-score is magasabb rizikót jelzett, érdemes egy orvosával egyeztetett időpontban megismételni a kockázatbecsléses vizsgálatot.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4667] S.K.Ági
2016-06-21 18:15:56
Tisztelt Doktornő!

Onkológiai vérvizsgálatom eredményénél a "ROMA score" eredménye 11,6 volt a normális <7,4 helyett. Az orvosom azt mondta, semmi baj. Tényleg normális ez, vagy további vizsgálat javasolt? Az orvosom egy év múlva hív vissza kontrolra.

Kérem e-mailban a válaszát.

Köszönöm.

Válaszok

[4687] Dr. Sátori Anna
2016-06-23 13:09:19
Kedves Ági!


A ROMA score magasabb értékének hátterében nem csak rosszindulatú tumor állhat, hanem más, jóindulatú állapotok is. Önmagában nem jelent diagnózist, csak rizikóbecslés. Ezért nagyon fontos, hogy a kapott eredményt a kezelőorvos értékelje, aki meg tudja önt vizsgálni, és eldöntheti, van-e szükség további vizsgálatokra, vagy pedig nem igényel beavatkozást. Ez esetben egy alapos nőgyógyászati vizsgálat, valamint a petefészkek ultrahangos vizsgálata javasolható, illetve a kezelőorvos megítélése alapján érdemes a CA125+HE4 vizsgálat (illetve az ezekből számolt ROMA score) laboratóriumi kontrollja.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4637] Hanna
2016-06-15 17:00:58
Tisztelt Doktornő!

2,5 éve próbálkozunk, Férjemmel babát szeretnénk. A legutóbbi kenetvizsgálat után ezek a szakszavak kerültek a leletre: parakeratosis, foltokban vastag kenet. Tudna segíteni abban hogy mit jelentenek ezek a kifejezések? Illetve mennyire befolyásolják a babatervezést? A nőgyógyászom szerint további teendő nincs, de én gondolom hogy nem véletlenül kerültek ezek a kifejezések a leletre.

Köszönettel, válaszát várva:

Hanna

Válaszok

[4644] Dr. Juhász Attila
2016-06-16 17:13:45
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Hanna,

A kenet akkor vastag, ha a minta szélesztése nem tökéletes. A parakeratosis hüvelykenetben nem számít kórósnak, ezzel együtt cytológiában nem vagyok kompetens.
Amennyiben aggodalma van a vizsgálat eredményét illetően ismlételtesse meg. Nőgyógyásza vezesse a meddőségi kivizsgálást. A magam részéről bízom a szakorvos kolléga véleményében.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4570] Piroska Kata
2016-06-10 09:18:51
Tisztelt Doktor Úr!
Az a kérdésem, hogy menstruáció alatt levett vér vizsgálatának eredménye módosulhat-e a menstruáció miatt?
A vizsgálat: HE4 tumormarker, oka: 42cm-es ciszta+2hónapja rendszertelen vérzés.
Köszönettel: P. Kata

Válaszok

[4583] Dr. Sátori Anna
2016-06-11 17:59:20
Kedves Kata!


Menstruáció alatt emelkedett HE4-, illetve CA 125 értékek mérhetőek, ezért azt szoktuk javasolni, hogy ne a havi vérzés alatt történjék a mintavétel ezekhez a vizsgálatokhoz. De maga a ciszta is magasabb szintet okozhat az említett két tumormarker esetében. A leletet értékelő orvosát tájékoztassa arról, ha a vérvétel a menstruáció alatt történt, így ennek megfelelően véleményezheti a kapott eredményeket.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4434] Kántor Zsuzsanna
2016-05-27 17:27:53
Tisztelt Centrum!

Évek óta rosszul vagyok, most értük el, hogy végre tumormarkert is kértek... a CA 19-9 t.marker értéke csak kis mértékben haladta meg a határértéket, CA 19-9 marker 31.50 IU/ml.

De apai ágon hajlam lehet rá, illetve mondták, hogy már emelkedett szint után is vizsgálódni kell... legalábbis alapos orvosok azt teszik még akkor is, ha valakinek negatívak a leletei...

Aggódom, mert nagyon rosszul vagyok (nagyon sokszor nem tudok enni, visszajön az étel, hányingerem van, puffadt, feszülő hasam, mint egy 8 hónapos terhesnek...stb, sok tünetem van, melyek kínlasztók, görcsösek, nem beképzelt, hanem fizikai fájdalmak)...

Végig kell nézni, amíg olyan mértékben megnő az érték, amikor már késő lesz?

Tisztelettel várom a választ, mit lehet ilyenkor tenni, mert már annyira nem tudok táplálkozni, élni, mozogni, hogy a munkámat is elvesztettem.


Köszönettel;


Kántor Zsuzsanna

Válaszok

[4450] Dr. Sátori Anna
2016-05-30 10:37:55
Tisztelt Kántor Zsuzsanna!



Tumormarkerek esetében egy emelkedett érték nem feltétlenül utal rosszindulatú betegségre, kismértékű növekedés inkább jelent jóindulatú folyamatot (pl. gyulladás, jóindulatú daganat, fekély). Azonban való igaz, bármekkora is az emelkedés, annak okát meg kell találni, mert egy jóindulatú állapot is kezelésre szorul. Másrészről a tumormarkerek (a PSA kivételével) nem szervspecifikusak, vagyis többféle szerv elváltozását is jelezheti a megnövekedett érték. Vannak jellemző szervek, így CA 19-9 esetében a hasnyálmirigy, de más emésztőrendszeri probléma is okozhatja magasabb szintjét. Ennek kiderítéséhez, az emelkedés okának megtalálásához szükség van további vizsgálatokra, valamint kórelőzményének, panaszainak, tüneteinek figyelembevételére is. Azt javaslom, az ön által leírtak alapján, keressen fel gasztroenterológus szakorvost, aki elrendelheti a megfelelő vizsgálatokat, és segítségével kiderülhet a mért eltérés háttere. Illetve egy vele egyeztetett időpontban javasolt a CA 19-9 szintjét ismételt méréssel ellenőrizni (ugyanazon laboratóriumban!), melyből látható lesz, milyen irányban változik szintje.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4379] Tünde
2016-05-20 22:50:45
Tisztelt Doktornő!

Szeretném megtudni, hogy a nőgyógyász által kért CA 125 és HE4 vérvizsgálat mennyibe kerül (bár beutaló van), de úgy tudom ezt nem finanszírozza a tb.
Kérem az e-mail címemre küldje válaszát, melyet előre is köszönök.

Válaszok

[4402] Dr. Sátori Anna
2016-05-24 12:08:59
Kedves Tünde!


A megadott email címre a választ elküldtük.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4378] Tünde
2016-05-20 22:46:37
Tisztelt Doktornő!

A nőgyógyász CA 125 és HE4 tumormarker vérvizsgálatot javasolt. Mivel rendszertelen a menstruációm, ezért az eredmény pontosságát befolyásolja-e, hogy a menstruációm pontos idejét nem tudom megadni.
Kérem a választ az e-mail címemre szíveskedjen küldeni.
Hálás köszönettel:
Tünde

Válaszok

[4401] Dr. Sátori Anna
2016-05-24 12:08:36
Kedves Tünde!


A megadott email címre a választ elküldtük.

Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4306] Szilágyi Irén
2016-05-10 12:59:21
Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:Irén
[4287] Irén
2016-05-07 18:40:11
Tisztelt Doktornő!


Férjem 3,5 éve,hasi nyirokcsomó áttétes crc-s beteg, többfajta gyógyszerváltással, folyamatos kemoterápiás kezelés alatt áll.
Most nagyon megemelkedtek a tumor marker értékek,amit 2 havonta vesznek le,az onkológián.CEA 27.5 érték (referencia tartomán<10) CA 19-9, 46 érték (Referencia tartomány<39)
2 hónappal ezelőtt CEA 10.1 érték CA-19-9, 6 érték volt.
Tudom hogy minden labor más referencia tartománnyal dolgozik,de az ember nem akarja elhinni hogy romlik a betegsége,és felmerült bennünk,hogy estleg tévesen vagy rosszul elemezték a vért.
Ezért elmentünk 2 nappal később Önökhöz, egy privát vérvételre,ahol az Önök referencia tartományukban csak a CEA magas 35 érték, (ref.tart.0-6,2 ig) és ,a CA 19-9,pedig nem 11 érték(ref tart.0-35-ig )

A hosszú bevezető után a kérdésem az lenne,hogy a CEA,,és a CA 19-9 tumormarker vérvizsgálatot befolyasolja-e, ha az nem éhgyomorra történt.(levétel előtt 45 perccel étkezés)

illetve

Most egy kísérleti tablettás terápiát kap a férjem,amit 5 napig kell szedni és 2 nap szünet, majd ismét 5 napig szedni és 16 nap szünetet kell tartani.Ebből a kezelésből ez az első ami igy egy 28 napos ciklus.A 16 nap szünet után kezdődik majd a második ciklus.

Ön szerint befolyásolhatja-e a tumor markert, ha a levétel ideje, a 2-.ik 5 nap szedése után pár nappal történt(3nap),és esetleg nem volt elég idő hagyva,a kiürülésre, és ez megzavarhatta,vagy megemelhette a tumor marker eredményt.

Elnézést a hosszú levélért.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Irén

Válaszok

[4295] Dr. Sátori Anna
2016-05-09 14:27:43
Kedves Irén!


Tumormarker-vizsgálatok esetében különösen fontos az az általános laboratóriumi szabály, hogy a mérések ugyanazon mérőhelyen történjenek. Csak így lehet érdemi következtetést levonni arról, hogy a diagnózistól, a különféle kezelések hatására milyen irányban mozdul el értékük, illetve ez alapján szükség van-e további vizsgálatokra, beavatkozásokra.
Méréstechnikai szempontból javasolható minden vérvizsgálat előtt éhgyomorra lenni, azonban tumormarkerek esetében jelentős eltérést nem okoz a vérvételt megelőző étkezés.
A gyógyszer befolyásoló hatására vonatkozó kérdésre akkor tudnék választ adni, ha ismerném annak pontos hatásmechanizmusát. Ennek hiányában azt javaslom, természetesen a kezelőorvos útmutatása alapján, hogy történjen egy ismételt vérvétel a ciklus végén, amiből kiderülhet: a kezelés milyen hatással volt a tumormarkerek szintjére, illetve magára a tumorra.
Végezetül mindenképpen kérjék ki férje orvosának véleményét a mért eredményekkel kapcsolatban, mert megfelelő következtetést azokról csak férje állapotának ismeretében lehetséges levonni.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4229] Niki
2016-05-02 12:36:24
Kedves Anna!

Nagyon szepen koszonom a gyors valaszat!

Udvozlettel:

Niki
[4215] Niki
2016-04-29 18:53:21
Kedves Doktorno!

Erdeklodni szeretnek, hogy a Cyfra 21-1 tumor marker 3,6 μg/L (0,0 - 3,3) emelkedett erteke milyen betegsegre utalhat es milyen orvoshoz forduljak kivizsgalaskeppen.

Valaszat elore is koszonom!

Válaszok

[4222] Dr. Sátori Anna
2016-05-01 09:45:46
Kedves Niki!


A Cyfra 21-1 tumormarker szintje többnyire a tüdő, máj, valamint a húgyhólyag és vese elváltozásaiban emelkedik meg. Az ön által leírt érték minimálisan emelkedett és nagy valószínűséggel rosszindulatú betegség fennállására nem utal (ennek gyanúja ettől jóval magasabb szint esetén merülhet fel). Azt javaslom, keresse fel családorvosát a kapott lelettel, aki segítséget nyújthat abban, van-e diagnosztikai jelentősége a mért eredménynek-ehhez figyelembe kell venni kórelőzményét, panaszait, tüneteit egyaránt. Illetve egy vele egyeztetett időpontban javasolt a Cyfra vizsgálat megismétlése, mellyel ellenőrizhető, milyen irányban változik értéke.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4207] Julianna
2016-04-28 22:41:52
Tisztelt Doktornő!
A székletből meghatározott M2-PK enzimvizsgálatom eredménye 4,89 IU, a megengedett érték 4 IU. Ez a minimális értékemelkedés is indokolja a mielőbbi vastagbéltükrözést? Időnkénti hasi panaszom kb. 20 éve van, régebben igen erős görcsökkel járt, az utóbbi években már nem olyan intenzív a fájdalom. Testsúlygyarapodásom miatt -a szülések után kialakult- aranyerek kicsit megnövekedtek, nem véreznek. Az utóbbi néhány hónapban kétszer volt éjszaka jelentkező nagyon erős, szúró jellegű fájdalom a végbél tájékán. Néhány alkalommal volt égő érzésem a nyelőcsőben, torokban. Nem fogytam, nem vagyok vérszegény.
Szeretném tudni, hogy ez a laboratóriumi vizsgálat jelezhet-e lisztérzékenység miatti bélelváltozást is. A családban van -egyenesági rokonom- lisztérzékenység, a szűrővizsgálatot az én esetemben nem végezték el.
Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[4213] Dr. Sátori Anna
2016-04-29 18:45:15
Kedves Julianna!


Az emelkedés minimális, nagy valószínűséggel rosszindulatú folyamatra nem utal. Az M2-PK magasabb értékének hátterében nem csak rákos eltérés, hanem akár a belek gyulladása, vagy jóindulatú folyamat is állhat. Viszont azt gondolom, leginkább a panaszai miatt érdemes lenne gasztroenterológiai kivizsgáláson részt vennie, ahol a szakember eldöntheti, az ön esetében mely vizsgálatok elvégzése lehet indokolt.
Lisztérzékenység kimutatására szöveti transzglutamináz- és/vagy endomízium ellenes antitestek vizsgálatára van szükség. Ezek alapján állapítható meg, fennáll-e a betegség.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4217] Julianna
2016-04-29 23:03:49
Köszönöm szépen a gyors választ.
[4141] Tímea
2016-04-20 13:24:22
Tisztelt Doktornő!

Az M2-PK marker eredményem 10,20, ami az Önök által írt 4-es felső referencia értéknél jóval magasabb. Érdeklődnék, hogy ez daganatra utal mindenképp, vagy mitől lehet ez a 10,20 érték?

Válaszát előre is köszönöm.

Válaszok

[4144] Dr. Sátori Anna
2016-04-20 14:25:18
Kedves Tímea!


A leírt érték nem nagyon magas, rosszindulatú folyamat fennállására nem utal. Kismértékű M2-PK emelkedés előfordulhat gyulladásos bélbetegség, vagy éppen (belekben, vagy más tápcsatorna-szakaszon elhelyezkedő) jóindulatú elváltozások esetén.
Tumormarker vizsgálati eredmények értékelésénél figyelembe kell venni, hogy azok se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA), se nem tumorspecifikusak. Vagyis adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok, vagy gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk. Segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont önmagukban nem vezetnek diagnózishoz.
Fontos megjegyezni: lehetséges, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben és fordítva: attól, hogy pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó. Ezért a lelet értékeléséhez ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve ahhoz figyelembe kell venni a kórelőzményt, esetleges panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálatok eredményét is.
Azt javaslom, keressen fel gasztroenterológus szakorvost a kapott lelettel, aki az ön vizsgálata után megnyugtatóbb választ adhat az emelkedett értékre vonatkozólag.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4118] Szilvi
2016-04-18 14:22:59
Tisztelt Doktornő,

a TPA értékemet most kaptam meg: 94. Ami magas. De kb. 2 hete voltam tüdőszűrőn, 34 éves vagyok. Nem találtak semmit, éves szűrőcsomagot vettem igénybe (évente 2 x történik szűrés, aggódós típus lévén). Most aggódjak?

Köszönöm!

Válaszok

[4127] Dr. Juhász Attila
2016-04-19 18:37:40
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Szilvi,

Önmagában egy tumormarker kismértékű emelkedése nem érzékeny és nem specifikus markere
annak, hogy egy páciensnek daganata lenne. A tumormarker szint meglévő daganat klinikai progressziójának, a daganatellenes terápia sikerességének nyomon-követésére szolgál és nem szűrővizsgálatként.
Gyulladásos megbetegedéstől kezdve sokféle betegség/állapot is járhat különféle tumormarkerszint mérsékelt emelkedésével, így különböző panaszok esetén differenciáldiagnosztikai értéke is lehet.
Több tumormarker ismételődő és tendenciózusan emelkedő szintje plusz klinikai panasz vagy pozitív családi anamnesis (azaz a családban egyenesági rokonnál előfordult daganatos megbetegedés) növeli az esélyét annak, hogy a laboratóriumi eltérés mögött daganat kialakulása áll.
Amennyiben ezek közül bármelyik fennáll Önnél, úgy klinikai kivizsgálás, követés indokolt. Amennyiben nőgyógyászati daganat (emlő vagy petefészek) fordult elő esetleg a családjában, úgy a BRCA1 és BRCA2 gének vizsgálata is indokolt lehet.
Amit ajánlhatok, hogy ne aggódjon, hanem nyugtassa meg magát negatív eredményű nőgyógyászati/urológia/gastroenterológiai kivizsgálással (a panaszok vagy a családi előzmény alapján) így zárja ki a halvány lehetőségét egy daganatos megbetegedésnek.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[4055] Varga Lászlóné
2016-04-13 10:25:26
60 éves agyok. Az orvosom a rákszűrésnél magas ösztrogénszintet állapított meg. elküldött vérvételre.Az alábbi eredmény ad-e okot aggodalomra?
CA 125 0,9
HE 4 11,4
Roma score nem számítható

Köszönettel

Válaszok

[4068] Dr. Sátori Anna
2016-04-13 15:19:14
Tisztelt Varga Lászlóné!


Mivel nincs feltüntetve mértékegység, nem tudom megítélni, hogy az eredmények mennyire megfelelőek (minden laboratórium saját teszttel dolgozik, így a mértékegység és referencia-tartomány is eltér). Amennyiben a mi laboratóriumunk végezte a vizsgálatot, akkor kérem küldje el a lelet sorszámát és dátumát az info@centrumlab.hu e-mail címre, így utána tudunk nézni, miért nem szerepel kockázatelemzés (ROMA score) az eredmények között. Ennek megadásából ezután az is kiderülhet, mekkora a rizikója petefészekrák kialakulásának.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4045] Gabriella
2016-04-12 15:37:28
Kedves Doktornő,

nálam az eredmény: CA 72-4: 7,2 lett, az S100 protein pedig 0,545. magas a normálhoz képest. 65 éve nő vagyok, tudtommal egészséges. Kérdésem, hogy mi a teendő, aggodalomra ad-e okot? Köszönöm, Gabi

Válaszok

[4058] Dr. Sátori Anna
2016-04-13 14:47:28
Kedves Gabi!


Az emelkedés egyik esetben sem számottevő, nagy valószínűséggel rosszindulatú folyamatra nem utal. Azonban az előző bejegyzésben írtakhoz hasonlóan önnek is azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a lelettel kapcsolatban, aki az ön vizsgálata után eldöntheti, szükség van-e további vizsgálatokra. Illetve egy vele egyeztetett időpontban érdemes ismételt méréssel ellenőrizni a kóros értékeket (ugyanazon laboratóriumban!), amiből kiderül, azok hogyan változnak az idő előrehaladtával.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[4044] Szilvi
2016-04-12 15:34:05
kérnék szépen segítséget az eredmények értékeléséhez:
nálam 11 lett az AFP érték, ill a CEA: 5,6, továbbá a HE4: 87. Ezek magasak. Bár jelzem: figyelmetlen voltam, és nem teljesen éhgyomorra érkeztem. Merre tovább? Mennyire kell aggódnom?
Mi a teendő?
Köszönöm!

Válaszok

[4057] Dr. Sátori Anna
2016-04-13 14:43:19
Kedves Szilvi!


Anélkül, hogy tudnék önről bármit (kórelőzmény, panaszok, tünetek), nem lehet megfelelően értelmezni a kapott eredményeket. Így azt ajánlom, keresse fel orvosát a lelettel, aki a felsoroltak alapján pontosabb választ adhat, illetve szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el. Emellett, egy szintén vele egyeztetett időpontban javasolt a vizsgálatokat megismételni, egyazon mérőhelyen, így látható lesz, milyen irányban változnak az értékek.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3954] László
2016-03-31 14:23:30
Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát!

A CEA értékem 3.4 lett, ami bőven az Önök által megadott 6.2-es határérték alatt van.

Viszont ha letöltöm az Abbott AXSym készülék vonatkozó adatlapját (http://www.ilexmedical.com/files/PDF/CEA_AXS.pdf), akkor ott a nemdohányzó egészséges csoportra szóló mérések felső 4.6%-ban vagyok. Az összes egészséges nemdohányzóra a mért értékek a 0-5ng/ml tartományban vannak.

Az Abbott AXSym készülékhez megadott mérési tartományt tekintsem referenciának?

Az Önök által megadott referenciatartomány (0-6.2) az Abbott készülék dohányosokra mért adatai alapján lett meghatározva?

Nagyon köszönöm a segítségét!

László

Válaszok

[3960] Dr. Sátori Anna
2016-04-01 11:53:14
Kedves László!


Laboratóriumunk nem az ön által leírt készülékkel végzi a CEA-méréseket, hanem a Beckman Coulter cég automatáján, a hozzá tartozó tesztet alkalmazzuk erre.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3944] László
2016-03-30 22:38:49
Tisztelt Laboratórium!
A CEA referencia tartománya Önöknél 0-6.2 ug/L felnőtt férfi esetében. Az interneten lekereshető általánosan elfogadott értékek a normál egészséges tartományra szérumban 0-2.5 ug/L. Érdeklődöm, hogy mi az oka ezen nagy eltérésnek, hogyan kell értelmezni az Önök által megadott 0-6.2 ug/L értéket? Önök esetleg másféle mérési módszert használnak?

Köszönettel:

László

Válaszok

[3952] Dr. Sátori Anna
2016-03-31 13:42:21
Kedves László!


Minden laboratórium megadja leletein az általa használt műszerekkel, tesztekkel mért eredményekhez a teszt gyártója által rendelt referencia-tartományt, mely az adott vizsgálat esetében érvényes. Az értékelésnél kizárólag csak ezt szabad figyelembe venni, illetve emiatt (leginkább követéses vizsgálatok esetében) nem szabad a kapott eredményt összehasonlítani más laboratóriumban mért értékekkel. Ezzel együtt az interneten található (általánosságban megadott, hiszen nem tudjuk, az milyen módszer szerint van feltüntetve) "normál-tartományok" sem alkalmasak az eredmények érdemi értékelésére.
Vagyis a mi CEA-tesztünk esetében, a gyártó ezt a referencia-tartományt adta meg, így a kapott eredményt is ehhez viszonyítva szabad értelmezni (a kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények ismeretében!).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3774] Mezeiné Rédai Edit
2016-03-10 16:58:43
Tisztelt Centrumlab!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra,vérvételre kell bejelentkeznem,
ha miómám van.

Válaszukat köszönöm.

Üdvözlettel
Mezeiné Rédai Edit

Válaszok

[3778] Dr. Sátori Anna
2016-03-11 12:53:32
Tisztelt Mezeiné Rédai Edit!


A mióma kivizsgálása első körben nem laboratóriumi feladat; erre vonatkozó tumormarker nem létezik. De érdemes nőgyógyászát megkérdeznie, az ön esetében valamilyen egyéb vizsgálatot szükségesnek tart-e.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3758] orosi marianna
2016-03-09 13:24:49
Voltam véevételen és a véreredményemen a ROMA score eredménye 10,3 volt és azt szeretném kérdezni hogy ez mit jelent.

Válaszok

[3762] Dr. Sátori Anna
2016-03-09 18:53:53
Tisztelt Orosi Marianna!


A kérdés megválaszolása függ az alkalmazott tesztektől (CA-125, valamint HE4 vizsgálatok eredményéből számoljuk a ROMA-score értékét), emellett attól, hogy ön pre-, vagy posztmenopuazában van-e. Amennyiben az összes felsorolt adat rendelkezésre áll, a laboratóriumunk által kiadott leleten szerepel szöveges értékelés arra vonatkozólag, hogy a számított ROME-score esetén alacsony, vagy magas a petefészek-rák eshetősége.
Azt javaslom, hogy próbálja megkérdezni a vizsgálatot végző laboratóriumot az eredmény értékelésével kapcsolatban. Illetve ha nálunk készült a vizsgálat, az info@centrumlab.hu címre is küldje el kérdését, adataival (pontos név, vizsgálat dátuma, sorszáma) együtt és utánanézünk, miért nem szerepel értékelés a leletén.

Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3641] Dr. Sátori Anna
2016-02-21 10:11:14
Kedves Ági!


A CEA és AFP értéke minimálisan emelkedett és nagy valószínűséggel nem utal rosszindulatú betegségre. Azonban természetesen az emelkedés okát tisztázni, a mért eredményeket pedig kontrollálni kell (ugyanazon laboratóriumban, hogy a kapott értékek összevethetőek legyenek).
Önmagában a vas-szint nem nyújt információt a vasháztartásról, lévén, hogy aktuális, vérben mért szintjét számtalan állapot befolyásolhatja. Mellette vizsgálni kell a transzferrin (szállítófehérje) és ferritin (vasraktár) értékeket is, valamint szükséges vérkép-vizsgálatot végeztetni, melyből kiderülhet, az esetleges vashiány következtében fellépett-e már vérszegénység.
De pontos információt csak az ön kórelőzményének, panaszainak, tüneteinek, valamint leleteinek teljes ismeretében lehet adni, az ön vizsgálata után. Így végeredményben azt javaslom, kérje ki orvosa véleményét a mért eredményekkel kapcsolatban, aki szükség esetén beutalhatja gasztroenterológiai szakrendelésre.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[3629] Ambrózyné M.Ági
2016-02-19 20:29:55
Tisztelt doktornő! - - A mai leletemben a CEA érték 4.2 - nem dohányzom -az AFP 7.7 A többi vizsgált tumor marker érték normál tartományban van.Január közepén volt általános labor, ott az alkalikus foszfatáz emelkedett:312 és a vas 3.7 Öt hét után a vaspótlás/ Maltofer /hatására 7.2 lett a vas Gondolom, elég sürgető béltükrözés ! Van időm 2 hónapig várni a vizsgálati időpontra vagy keressek magánorvost? Nagyon rosszak ezek az értékek? Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel: A.né M. Ági



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg