Centrum Lab

Egyéb kérdések, megjegyzések - Bejegyzések

close
Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt ideiglenesen a fórum nem üzemel. Ezt azt jelenti, hogy egyelőre új kérdésekre sajnos nem tudunk válaszolni, de természetesen a korábbi kérdések, válaszok továbbra is elérhetők, böngészhetők.

Megértésüket előre is köszönjük!

Centrum-Lab csapata
[12432] Kovács Judit
2018-06-06 18:50:53
Kedves Doktornő/Doktorúr!

Szeretnék érdeklődni az eredményeimmel kapcsolatban. Női és férfi hormon vizsgálaton voltam. Van eltérés a referencia tartománytól és szükséges-e kezelés?

Ciklus 3.nap
Lh 4,84 U/L
Fsh 4,78 U/L
Prolaktin 269,1 mIU/L
Ösztradiol 110,2 pmol/L
Progeszteron 1,7 nmol/L
Tesztoszteron 2,0 nmol/L

Ciklus 21.nap
Lh 3,53 U/L
Fsh 6,47 U/L
Prolaktin 270,4 mIU/L
Ösztradiol 136,6 pmol/L
Progeszteron 3,5 nmol/L
Tesztoszteron 2,5 nmol/L

Köszönettel
Kovács Judit

Válaszok

[12490] dr. Papp Enikő
2018-06-11 10:52:54
Kedves Judit!

Igen van eltérés. A luteális fázisban mindkét hormon, az ösztradiol és a progeszteron szintje is jóval alacsonyabb a kelleténél. Ez a petefészek és a sárgatest elégtelen hormontermelésére utal. További terveitől függően szükséges lehet kezelni, de ezt nőgyógyászával tudja egyeztetni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[12419] Szanyi Ivett
2018-06-05 23:07:21
Jó napot kívánok! Sajnos elveszítettem a kedvezménykártyámat. Érdeklődni szeretnék,hogy pótolható-e? Válaszukat előrevis köszönöm.

Válaszok

[12445] Dr. Juhász Attila
2018-06-06 21:50:43
Valószínűleg igen.
[12219] Kiss Rita Viola
2018-05-22 01:05:26
Kedves labor az eddigi összes vizsgálatok eredményeit szeretném emebaliba újra még kapni ami készült ez lehetséges? És az adataimat is változtatniert azok ott a volt páromnak az adatai ! Ezt emaliban meg oldhatom mert másik városba lakom nem ahol készült esetleg ahol most lakom ezt itt is ki adják ha adok ha igazolom magam ! Szuksegem lenne az eddigi mimdnenegyes eredményekre köszönöm

Válaszok

[12256] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 17:41:22
Tisztelt Hölgyem,

Igen lehetséges, ha igazolja magát és aláírja, amit kell az Önnek megfelelő Centrum-Lab vérvételi helyen is.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12192] Adél
2018-05-17 14:42:21
Tisztelt Doktornő / Úr!

Kérem segítsenek az alábbi leletem értelmezésében. A lelet Synlabos, de sajnos ott nincs ilyen fórum lehetőség, ezért csak itt tudok érdeklődni.

Hepatits B vírus panel vizsgálat:

Hepatits B vírus surface antigén (HBsAg) negatív
Hepatits B vírus anti - HBs pozitív (77,56 mIU/ml)
Hepatitis B vírus anti - HBc negatív

Vélemény: A mintában HBV surface antigén specifikus antitest (anti-HBs) kimutatható. HBV immunizáltság.

Kell aggódnom az anti-HBs pozitivitás miatt? Szükséges ezzel orvoshoz fordulnom? (A vizsgálatot lombik programhoz csináltattam.)

És még egy kérdésem lenne: azzal tisztában vagyok, hogy a beküldött vérmintákat automata gépek vizsgálják, viszont magára a leletre is automata írja be az eredményeket? Tehát abban elvileg emberi mulasztás nem történhet?

Köszönettel: Adél

Válaszok

[12255] Dr. Juhász Attila
2018-05-22 17:39:33
Tisztelt Hölgyem,
KEdves Adél,

Eredményei azt jelentik, hogy Ön kapott hepatiti B vírus ellen védőoltást és megfelelő védettsége van.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[12022] Szabó Norbert
2018-05-02 13:23:45
Tisztelt Centrum Lab!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha a vérvizsgálatom során megerősödik a gyanúm, mégpedig, hogy túlságosan is alacsony az lgA szintem már minimális sportolás után is, akkor milyen további vizsgálatok, milyen lépések, orvosi konzultációk várhatóak a normális szint beállításához?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Szabó Norbert

Válaszok

[12061] Dr. Juhász Attila
2018-05-04 17:51:47
Tsiztelt Uram,
KEdves Norbert,

Fogalmam sincs.
Méressen akkor sportolás előtt és után, hogy egyáltlán igaz a feltételezése.
Menjen el egy kilinkai immunológiai szakrendelésre.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11941] Muhari Zsolt
2018-04-24 16:45:25
Köszönöm
[11938] Muhari Zsolt
2018-04-24 15:59:26
Tisztelt Uram!

Köszönöm a válaszát! A leleten csak “anti - hbc” szerepel, nem pedig “anti - hbc ig”. Jól értelmezem a válaszából, hogy a kettő egy és ugyanaz?

Tisztelettel:
Muhari Zsolt

Válaszok

[11939] Dr. Juhász Attila
2018-04-24 16:10:56
Igen.
[11932] Zsolt
2018-04-23 18:46:25
Tisztelt Doktornő / Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy a vérvételi leletemen szereplő anti - hbc vizsgálat megegyezik az anti - hbc igg vizsgálattal? A két elnevezés ugyanazt a vizsgálatot takarja? Mert Én eddig csak utóbbi ( Igg ) néven ismertem. A vérvételi helyen ( Synlab ) csak az anti - hbc igm és az anti - hbc vizsgálat volt kérhető. Ha az szerepel a leletemen, hogy anti - hbc negatív, akkor soha nem találkoztam a hepatitis B vírussal, nincs régi, gyógyult fertőzésem?

Maradok tisztelettel!
Muhari Zsolt

Válaszok

[11937] Dr. Juhász Attila
2018-04-24 14:35:39
Tisztelt Uram,
Kedves Zsolt,

Az anti-HBc az anti HBc IgM+IgG azaz totál ant-HBc Ig.

Ha volt egyidejűleg HBsAg és anti-HBs is és azok is negatívak, akkor Ön sem nem vakcinált, sem nem fertőződött, ha a feltételezett expozíció óta eltelt már 2 hónap

Ha Ön izoláltan anti-HBc pozitív vagy akár anti-HBs-el, akár HBsAg-vel együtt egyidejűleg anti-HBc pozitív akkor fertőzésen esett át.

Ha Ön egyidejűleg anti-HBs pozitív és anti-HBc negatív akkor sikeresen vakcinált.

részletesebben lásd itt:
https://www.google.hu/search?q=hbsag+ablakperi%C3%B3dus&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiFtcKOv7LaAhXB1SwKHZJvBVcQ_AUICigB&biw=1680&bih=893#imgrc=9ChSVpr33wTijM:

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11858] Izabella
2018-04-17 18:34:32
Tisztelt Dr JuhászAttila!

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Izabella
[11838] Bognár Izabella
2018-04-16 18:42:36
Tisztelt Dr Juhász Attila!

Még egyszer köszönöm a segítségét, megcsináltattam az anti - HBc-t a Synlabnál és negatív lett:)

Pontosabban ez van az eredményen:

Hepatitis B vírus anti - HBc / CMIA / ABBOT eredmény 0,08, minősítés negatív, referencia értékek negatív <1, pozitív >=1

Akkor ezek szerint 100 %- biztos, hogy vakcinálva vagyok és soha nem volt semmi közöm a HBVhez? És akkor teljesen felesleges megszűretnem a 10 hónapos kisfiamat is, igaz?

Köszönöm:
Izabella

Válaszok

[11854] Dr. Juhász Attila
2018-04-17 18:02:14
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Izabella,

Igen ez azt jelenti, hogy Ön vakcinált és nem természetes fertőzés miatt van anti-HBs ellenanyaga.

Így a kisfia Öntől biztos nem kaphatta el a HBV fertőzést.
Nem látom értelmét a vizsgálatának, mert csak elméleti lehetőség, hogy mástól megkapta volna, nem utal erre semmi amit eddig leírt.

Tinédzserkora előtt fog majd kapni a gyermek hepatits B védőoltást.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11830] Renáta
2018-04-16 14:47:59
Tisztelt Doktor úr/ Doktor Nő!

Szeretnék érdeklődni ,hogy magasnak számít ez a prolaktin szint? Aktív(monomer) Prolaktin 809 IU/ml
Aktív(monomer) 75,61% ;Összprolaktin 1070,00 IU/ml

Üdvözlettel ,Renáta

Válaszok

[11871] dr.Papp Enikő
2018-04-18 19:14:26
Kedves Renáta!

Amennyiben a mértékegység mIU/L-ben van Önnek és csak elírta (IU/ml), akkor is magas az aktív hatásos prolaktin szintje. (A nem aktív hormonszint emelkedéssel járó makroprolaktinémia kizárható az eredmények alapján.) További vizsgálatokat (pajzsmirigy funkció, gyógyszerhatás, hipofízis képalkotó) kezelőorvosa fogja indikálni.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11786] Bognár Izabella
2018-04-11 21:35:45
Tisztelt Dr Juhász Attila!

Nagyon köszönöm a válaszait, a megnyugtatását és a türelmét.

Üdvözlettel:
Izabella
[11776] Bognár Izabella
2018-04-11 09:03:25
Tisztelt Juhász Attila!

Először is nagyon köszönöm a gyors válaszát, ezután is az Önök szolgáltatását veszem majd igénybe:) Lenne még pár kérdésem, ha nem probléma. Lehet, hogy pár butaság is lesz köztük, emiatt az elnézését kérem.

1. Ha véletlenül kiderülne, hogy régen lezajlott fertőzés okozza a védettséget, akkor mik a kilátásaim? Járhatok életem végéig a László Kórházba? Vagy tökéletesen meggyógyultam és például ugyanúgy adhatok vért?

2. Az, hogy régen lezajlott fertőzés, az takarhatja azt is, hogy 1 éve a terhességem alatt történt? (csak mert ahogy írtam nagyon félek tőle,hogy nem steril ujjbegyszúróval nézték a vércukrom, ezért is csináltattam ezeket a vizsgálatokat) .Akkor a fertőződéskor lett volna valami tünetem?

3. Ha negatív az Igg, szükséges beadatnom a 3. védőoltást, hogy életre szóló védettséget adjon? Az Igg-t miért nem csináltathatom meg a Centrum Labnál?

4. A leletem végén az van, hogy "aktuális HCV, HIV fertőzés kizárása 2 időpontban levett vérmintából, úgynevezett savópor vizsgálattal történik, de tőlem csak egyszer vettek vért a vizsgálathoz.

5. Azt írja, hogy Magyarországon 1985 óta kötelező a HBV védőoltás, de Én mindenhol azt olvasom, hogy az 1985 után születetteket 1999-ben oltották be: Én 1983-ban születtem, ezért most nem tiszta, hogy 13-14 évesen kötelezően beoltootak-e, vagy ha elfelejtettem emiatt elmenni a háziorvoshoz, erről szólt volna valaki (orvos, ÁNTSZ)?

6. Én eddig nem ismertem a Centrum Labot csak a Synlabról hallottam, most bukkantam rá véletlenül a neten és itt sokkal rugalmasabbak voltak az időpontfoglalásban, egyből tudtak fogadni. Az a kérdésem ( és ez lehet, hogy nagy butaság ), hogy a Centrum Lab ugyanolyan megbízható, mint a Synlab? Mármint ugyanazokkal a vizsgálati módszerekkel, gépekkel dolgoznak, ugyanúgy orvos validálja az eredményeket? Mi a különbség a két hely között? Megbízhatok 100%-ig az Centrum Labos eredményben és nem kell az Iggn kívül a többi (Hbsag, HIV, HCV) vizsgálatot újracsináltatnom a Synlabnál? Mert például eddig a HIVnél valami ELISA tesztről hallottam, az Én mostani leletemen pedig Eclia van. Persze örülnék neki, ha nem kellene erre megint 23 000 Ft-ot kiadnom:)

Válaszát és türelmét nagyon-nagyon köszönöm és ígérem többet nem zaklatom.

Üdvözlettel:
Izabella

Válaszok

[11781] Dr. Juhász Attila
2018-04-11 20:14:18
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Izabella,

Válaszolni fogok a kérdéseire, annak ellenére, hogy jelentős részük abból a feltételezésből indul ki, hogy Ön valamikor fertőződött és ebből baj lehetett valamikor.
Ezért a válaszok előtt annyit tanácsolnék, amit a válaszok végén megismételek, hogy nyugodjon meg, ne feltételezze a legrosszabb forgatókönyvet és ne forgassa be magát alacsony valószínűségű feltételezéseken alapuló alacsony valószínűségű következményekkel addig sem, amíg nincs meg az anti-HBc totál Ig, amivel a vakcináltságot vagy a régi gyógyult fertőzést el lehet különíteni.

A hepatits B fertőzés szerológiájáról csatolok egy linket, ahol egy kép van a vizsgálatok eredményeinek és tünetek alakulásáról akut hepatitis B fertőzés esetére és krónikus hepatits B fertőzés, azaz hordozás esetére. Nézze meg ezt is miután elolvasta válaszaimat. Illetve olvashat a hepatits B fertőzésről egy érthető anyagot a második megadott linken.

https://www.google.hu/search?q=hbsag+ablakperi%C3%B3dus&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiFtcKOv7LaAhXB1SwKHZJvBVcQ_AUICigB&biw=1680&bih=893#imgrc=9ChSVpr33wTijM:

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hepatitis_b_virus_fertozes_korszeru_kezelese

Válaszok a kérdéseire:

1) ha kiderülne, hogy anti-HBc pozitív, akkor is biztos, hogy most nem hepatits B vírus hordozó, mivel az esetek csak kisebb részében (5%) válnak az emberek hordozóvá egy természetes hepatitis B fertőzés esetén, ebben az esetben Ön HBsAg pozitív lenne és anti-HBs negatív, de Önnél ez fordítva van tehát a hepatitis B virus hordozás nem áll fenn. Ezzel együtt az anti-HBc pozitív eseteket kizárják a véradók köréből, mindíg, akkor is ha ant-HBs pozitívak. Amennyiben kiderülne, hogy anti-HBc pozitív, akkor menjen el a László kórházba, hogy milyen vizsgálatokat és protokollt javasolnak a továbbiakban, addig ezen nem kell gondolkodni, de mivel most is anti-HBs pozitív ezért, ha fertőződött is valaha, akkor is gyógyult.

2) Ha ön fertőződött valamikor, akkor azt, hogy ez mikor történt és milyen úton, már nem biztos, hogy ki lehet deríteni. A hepatitis B vírus terjed transzfúzióval és szexuális kontaktussal is. Tehát elvileg bármely fertőző szexuális partnerétől is megkaphatja valaki, illetve Ön is megfertőzhetett másokat. Az, hogy egy vércukormérésnél egy kórházban egy egyszerhasználatos eszközt többször használtak és pont Önnél, pont egy fertőző ember után, annak az esélye nagyon alacsony.

3) Ha negatív lesz az anti-HBc totál Ig, mivel az anti-HBs szintje jó, nem szükséges a vakcináció ismétlése, mert már védett. Van olyan, hogy a védettség/anti-HBs szint lecsökken, olyankor szükséges lehet újra vakcinálni.
Centrum-Labos vérvétellel is elérhető az anti-HBc totál Ig vizsgálat. A vizsgálat kódja hbcora , vagy számmal 678, ezt kérje.

4) Bármilyen akut fertőzés/fertőzöttség kizárásoz legtöbbször 2 vérmintából kell vizsgálatot végezni egy lehetséges expozíció után/tünetek esetén, mert a fertőződés és a tesztek pozitívvá válása között van egy vak ún. "ablakperiódus". Az ablakperiódusok hossza tesztenként és fertőzés típusonként más és más. Akkor lehet elegendő egyetlen vizsgálat, ha teljesen ismert a lehetséges fertőződés ideje és a vizsgálat időzítése a teszthez képest megfelelő. A HIV tesztünk esetében az ablakperiódus 2-3 hét, a HCV esetében 2-3 hónap. A második vizsgálat, amennyiben szükséges/indokolt az pár-hét vagy pár hónap elteltével lehet szükséges, attól függően, hogy mikor lehetett az utolsó expozíció/lehetséges fertőződési esemény ill. mikor volt az első vizsgálat. A második vizsgálat nincs benne az első vizsgálat árában.

5) Mivel Ön 1983-as születésű nem tudom megmondani, hogy Önt vakcinálták-e vagy sem. Ha esetleg a háziorvosa végezte, lehet hogy a háziorvosa dokumentációjában benne van, vagy ha munkahelyi vagy iskolai vakcinálás történt, akkor ott lelhető fel az információ, őket ajánlom erről megkérdezni. Az oltási könyvében, ami ugye nincs meg sem biztos, hogy beírták egyébként. A kérdés eldöntéséhez, hogy vakcinálták vagy fertőződött csak az anti HBc totál Ig adja meg a választ, azonban egy lehetséges fertőződés lehetséges idejére ezzel nem kapunk majd választ.

6) Igen a Centrum-Lab sok tekintetben páciens barátabb szolgáltató, de egyébként a tulajdonosunk a Synlab, így gyakorlatilag ugyanolyan minőségűek, módszertanilag azonosak a méréseink és szakorvosi kontroll alatt állnak itt is ott is. Az anti-Hbc totál Ig vizsgálat, pl. náluk készül, akkor is, ha nálunk történik a vérvétel.

Még egyszer. Ne pánikoljon. A biológiai esélye, hogy Ön valaha fertőződött és nem vakcinált és utána esetleg átadta a gyermekének a fertőzést gyakorlatilag nulla, hiszen a terhesgondozás alatt Ön HBsAg negatív volt. Ez a lényeg.
Ennek ellenére saját maga megnyugtatására megcsináltathatja az anti-HBs totál Ig vizsgálatot, mivel nem tudja, hogy vakcinálták-e vagy nem és ezt tudni szeretné. Amennyiben véletlenül pozitív az anti HBc totál Ig, akkor menjen a Szent Lászlóba és beszélje meg milyen további intézkedések, vizsgálatok szükségesek Önnek, gyermekének, partnerének.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[11782] Dr. Juhász Attila
2018-04-11 20:21:40
Helyesen az utolsó bekezdés első sorában:
"..... megcsináltathatja az anti-HBc totál Ig vizsgálatot, ..."
[11758] Bognár Izabella
2018-04-10 14:42:29
Tisztelt Doktorúr / Nő!

Kiegészítésképpen előző levelemhez még annyit, hogy sosem voltunk betegek, sem Én, sem a Kisfiam.

Válaszukat előre is köszönöm:

Bognár Izabella.
[11757] Bognár Izabella
2018-04-10 14:37:56
Tisztelt Doktorúr / Nő!

Laboratóriumi szűrővizsgálat keretében az alábbi leletet kaptam Önöktől:

HBsAg kimutatása / ECLIA (Cobas) 0,442 COI
Negatív ( nem reaktív, COI < 0,9 ). HBV szeronegativitás.

Anti - HBs / ECLIA ( Immulite ) 53,40 mIU / mL
Pozitív ( reaktív C1 >= 12 mLU / ml ) . HBV védettség magas anti - HBs miatt.

Anti - HBc IgM / LEIA ( Immulite ) >2,00 U / mL
Negatív ( nem reaktív, küszöbérték index > 10 )

Interpretáció Hepatitis B vírus vizsgálathoz. Hepatitis B ellen vakkcinálva?

anti - HCV kimutatása / CLIA ( DXI 800) 0,030 COI
Negatív, nem reaktív COI < 0,9. HCV ellenes mintatest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás.

HIV Ag / AT meghatározása / ECLIA (Cobas ) 0,147 COI
Negatív ( nem reaktív ) COI < 0,9 ) HIV - antigén és HIV - 1/2 specifikus antitest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás.

Kérem segítsen, mert borzasztóan megijedtem az Anti - HBs pozitivitásával kapcsolatban. Azt olvastam, ez két esetben lehetséges:
1., ha az ember élete folyamán megkapta a vírust
2., ha be van oltva

Én 34 éves nő vagyok, az oltási könyvem elveszett és fogalmam sincs róla, hogy be vagyo-e oltva. Azt hiszem, a mi korosztályunknak még csak ajánlott volt, a következő évtől lett kötelező. De ha kaptam is, biztosan csak 1-et és nem 3-at ahogy kellett volna.

Félelmemben elrohantam egy hepatológushoz, aki nem tudott megnyugtatni. A következőket írta:

"Annak megítélésére, hogy korábban HBV fertőzése volt-e, az aHBCIgG meghatározása szükséges. Az aHBcIgM akut fertőzés kizárására szolgál."

Önöknél minden vizsgálatot kértem, ami a Hepatitis B vírushoz kapcsolódik és csak ezt a három szűrővizsgálatot találtuk a kolléganővel a bejelentkezéskor. Tehát: HBsAg, Anti - HBs, és Anti - HBc Igm, az Igg-t pedig nem.

Érdekelne, hogy mik a kilátásaim, illetve, hogy tavaly júniusban született a kisfiam és a császármetszés során elkaphatott-e valamit.

A terhességem elején néztek HBsAg-t, az negatív lett, viszont a terhességem vége felé ( tavaly április tájékán kórházban voltam, nagyon sokat szúrogattak és egyszer, mintha, a vércukormérő tollban nem előttem cserélték ki a tűt.

Kérem, hogy segítsenek, mert nagyon aggódom!

Válaszukat előre is köszönöm:

Bognár Izabella

Válaszok

[11772] Dr. Juhász ATtila
2018-04-10 22:22:04
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Izabella,

Túl nagy baj nem lehet.
Ha anti HBs pozitív és a HBsAg negatív akkor az azt jelent, hogy valami miatt immunizált. Vagy védőoltás vagy egy természetes régi fertőzés miatt, amit átvészelt és meggyógyult. Nagyon kicsi az esélye, hogy más lenne a helyzet.
A vakcinálás 1985 óta kötelező, de ettől Ön kaphatott korábban korábbi protokoll szerint.
Ha csináltat anti HBc totál Ig-t vagy anti HBc IgG-t ( Synlab) és azok bármelyike negatív a többi eredménnyel együtt az az t jelenti, hogy a magas anti-HBs szint vakcináció eredménye, ha valamelyik pozitív akkor korábbi fertőzésből van a védettség.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11773] Dr. Juhász ATtila
2018-04-10 22:24:47
...ne aggódjon, nem lesz baj, csináltassa meg ahiányzó tesztet és megnyugszik.
Már rég sárgák lennének a gyerekkel ha baj lenne.
[11658] borbála
2018-04-04 22:19:00
Kedves Doktornő, Hárompontos cukortesztem eredménye a követező:

éhgyomri glükóz: 5,0 mmol/L
60 perces glukóz 4,1
120 perces glükóz 4,4

Inzulin: 5,3 mIU/L
60 perces inzulin: 36,6
120 perces inzulin: 37,8

Homa index: 1,18
D vitamin 61,9 nmol/L
Ezek alapján, lehet inzulinrezisztenciám? Baj, hogy nem mentek le az értékek a 120 perc elteltével?
köszönöm szépen

Válaszok

[11672] dr.Papp Enikő
2018-04-05 14:47:42
Kedves Borbála!

Igen, az elhúzódó, illetve emelkedő inzulinszintek felvetik az inzulin rezisztencia gyanúját akkor is, ha önmagukban nem magasak. Javaslom, hogy eredményével forduljon endokrinológushoz, hogy a szükséges teendőkről felvilágosítást kapjon.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11638] Szabó Judit Eszter
2018-04-04 08:13:52
Kedves Ügyfélszolgálat,

Március 29-én voltam Önöknél első trimeszteres magzati kockázati szűrésen (egri vérvételi hely, 3300 Eger, Klapka u. 2 )
A vért vette és adatokat rögzítette Majorosné Juhász Eszter.

Előzetesen kaptam egy synlabos ultrahangkérő lapot is, amit a vérvételre az ultrahangot végző orvos által kitöltve vittem is és le is adtam.

Tegnap este megkaptam a leletet, de sajnos azon csak a beta-HCG és a PAPP-A értékek szerepelnek, a kockázatelemzés hiányzik.

A synlab honlapjàn az szerepel, hogy “A leleten megadjuk a mért értékeket és a kockázat statisztikai valószínűségét.”
https://www.synlab.hu/magzati-kockazat-laboratoriumi-szurese/

Tudnának segíteni miért hiànyzik a kockázatelemzés a leletemről és mikorra kaphatom meg?

Köszönöm szépen előre is.

Üdvözlettel,
Szabó Judit Eszter

Válaszok

[11722] Dr. Juhász ATtila
2018-04-09 14:30:54
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Eszter,


A számított kockázatbecslés eredményét a Synlabtól kapja 5 munkanapon belül -ha nem volt semmi adathiány-, a mért részeredmények hamarabb készen lettek és mivel ismert volt az email címe ezért a rendszer automatikusan eéküldte Önnek.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[11494] Gabriella
2018-03-19 13:42:39
Kedves dr. Papp Enikő!

Köszönöm a válaszát és az információkat!

Üdvözlettel:

Gabriella
[11424] Gabriella
2018-03-10 17:54:06
Tisztelt Centrum Lab Kft.!

Az elmúlt közel egy év alatt a Gamma Gt értékem folyamatosan emelkedik.
Orvosi javaslatra szeretnék teljes körű, vagyis minden Hepatitis fajtára kiterjedő Hepatitis vizsgálatot csináltatni.
A kérdésem, hogy Önök végeznek-e ilyen vizsgálatot?
Amennyiben igen, akkor vizsgálatra jelentkezéskor milyen vizsgálatot vagy vizsgálatokat kell kiválasztanom a listából?
Esetleg van-e olyan csomag, ami a Hepatitis minden fajtájának vizsgálatát magában foglalja?

Segítségüket előre is köszönöm!

Mielőbbi válaszukat várva,

üdvözlettel: Gabriella

Válaszok

[11440] dr.Papp Enikő
2018-03-13 13:36:42
Kedves Gabriella!

Az ajánlott vizsgálatok a következők:

Hepatitisz A vírus IgM AT (anti-HAV IgM) 4.000 Ft
Hepatitisz C vírus AT (anti-HCV) 4.000 Ft
Hepatitis E vírus IgG, IgM AT 5.000 Ft
HbsAg 3.000 Ft
Hbc IgM AT (anti-HBc IgM) 3.000 Ft
HBs AT (anti-HBs) 3.000 Ft

Ezek az A, B, C, E vírusra szűrnek. (A D vírus pedig csak B-vel fertőzött sejtben tud szaporodni.) Tehát a szűrés teljes körű a hepatitis vírusokra nézve. Csomagban csak ezek nem elérhetők.

Üdvözlettel: dr Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[11386] Karcagi Petra
2018-03-08 09:06:28
Tisztelt Centrum Lab!

Labor értékeimmel kapcsolatban kérdeznék. 7 db eltérés van feltüntetve. A Kerek-csomagot választottam és ezek az eltéréseim voltak. Sajnos +15kg van rajtam, erős hajhullással küzdöttem (talán most megállt), nagyon száraz a bőröm, ezért gondoltam ,hogy csináltatok egy labort. Kell valamerre elindulnom? Inzulinrezisztencia esetlegesen fennállhat-e? Több családtagom is diabéteszes.

GOT 39 U/L
GPT 38 U/L
Gamma Gt 122 U/L
Koleszterin 7,00 mmol/L
Trigliceridek 3,22 mmol/L
LDL koleszterin 4,74 mmol/L

cukorterheléses vizsgálat is volt:
Glükóz 0' 5,7 mmol/L
Glükóz 60' 9,9 mmol/L
Glükóz 120' 8,6 mmol/L

Inzulin 0' 11,5 mIU/L
Inzulin 60' 182,6 mIU/L
Inzulin 120' 180'5 mIU/L
HOMA-IR 2,9


Nagyon köszönöm válaszát!!!
Üdvözlettel

Válaszok

[11410] Dr. Sátori Anna
2018-03-10 14:55:18
Tisztelt Karcagi Petra!


A leírt májenzim- és zsíranyagcsereeltérések hátterében állhat az ön által említett túlsúly, illetve összefügghet a szénhidrát-háztartás problémájával. Ugyanis a terheléses eredmények egyrészt inzulinrezisztenciára utalnak, másrészt a 120 perces vércukorszint ún. IGT (kóros glükóztolerancia) gyanúját veti fel. Mindkét állapot a cukorbetegség előszobájának tekinthető (ennek kialakulásának rizikóját fokozza a családi kórelőzmény), így mihamarabb javasolt megkezdeni a célzott kezelést (diéta, rendszeres testmozgás, esetleg gyógyszer). Ennek eldöntése, illetve a diagnózis felállítása endokrinológus szakorvos feladata, így azt javaslom, keressen fel egy ilyen szakrendelést a kapott lelettel.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11346] Érdeklődés
2018-03-06 18:17:45
Tisztelt CentrumLab!

Szeretnék érdeklődni, hogy az Árkádban található vérvételi ponton átvesznek-e vizetlet, illetve szélket mintát is vizsgálatra?

Köszönöm!

Válaszok

[11353] Dr. Sátori Anna
2018-03-07 10:08:26
Tisztelt Kérdező!


Vizelet- és székletvizsgálatot Árkád Bevásárlóközpontunkban igénybe lehet venni, akár úgy is, hogy ön viszi be a mintát, azonban kizárólag térítés ellenében.



Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11212] Dr. Piszker Ágnes
2018-02-22 11:32:36
T. Cím!

Myasthenia Gravis-om van, Myfenaxot kapok.
Szeretném, ha segítenének a tájékozódásban, indokolt-e immunglobulin-szint meghatározása / immunstátus felmérése, s szeretnék árat látni.

Köszönettel,
Piszker Ágnes

Válaszok

[11225] Dr. Sátori Anna
2018-02-23 11:41:36
Tisztelt Hölgyem!


Ebben a kérdésben ajánlott kikérni kezelőorvosa véleményét, a válaszhoz ugyanis számos tényezőt figyelembe kell venni (kórtörténet, jelen panaszok, tünetek, eddig elkészült vizsgálatok és azok eredményei).


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11209] Mesics Adrienn
2018-02-22 08:12:55
Üdvözlöm!
13hetes kismama vagyok! 1hete voltam a szokásos labor vizsgálaton,aminek tegnap jött meg az eredménye! 1-2 értékem magasabb,mint amennyinek lennie kellene,
GPT:45U/L,( 0-40-ig van a ref.tart.)süllyedésem:23mm/óra(0-20-ig jó a ref.tart.)
A kérdésem az lenne,hogy aggódnom kellene ezek az értékek miatt! Utolsó vérvételem fél évvel ezelött volt,ott semmi eltérés nem szerepelt!
Kérem,nyugtasson meg! Köszönöm válaszát!

Válaszok

[11224] Dr. Sátori Anna
2018-02-23 11:38:23
Tisztelt Mesics Adrienn!


Az eltérések nem jelentősek, és összefügghetnek a terhesség élettani változásaival.
A pontos értékeléshez azonban figyelembe kell venni az ön kórelőzményét, jelen esetleges panaszait, tüneteit is, látni kell a teljes leletet, így mindenképpen azt javaslom, kérje ki nőgyógyásza véleményét, aki bizonyára megnyugtatóbb válaszokat nyújt majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11203] Kiss Bettina
2018-02-21 12:34:34
Tisztelt Centrum Lab!

Értékeim a következők: (menzesz 3. napján készült)

TSH: 3,301 0,400-4,000
Szabad T4: 9,82 7,75-15,21
Szabad T3: 5,34 3,80-6,00
Anti TPO: 0,5 0,0-9,0
Bazofil: 1,20% 0,00-1,00

Érdeklődni szeretnék, hogy a bazofil érték lehetséges, hogy az alacsonyabb Anti TPO érték miatt emelkedett meg?
Tudomásom szerint magas bazofil szám lehetséges pajzsmirigy alulműködés esetén.
Beszélhetünk az értékek alapján pajzsmirigy alulműködésről? Vagy esetleg teljesen más okozhatja a bazofil emelkedettségét?

Előre is köszönöm segítségét!
Bettina

Válaszok

[11223] Dr. Sátori Anna
2018-02-23 11:35:22
Kedves Bettina!


A laboratóriumi eredmények semmiképpen nem vetik fel pajzsmirigy-alulműködés gyanúját.
A bazofil fehérvérsejt emelkedés minimális, lehet allergiás állapot következménye, de lehet jelentőség nélküli. Nincs köze az anti-TPO-hoz, ami egy olyan antitest, melynek magasabb (!) szintje azt igazolja, hogy a klinikailag igazolt pajzsmirigy-alulműködés autoimmun eredetű.
Leletével kapcsolatban kérje ki orvosa véleményét, aki kórelőzmény, panaszok, tünetek alapján bizonyára megfelelő értékelést nyújt majd.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[11150] Balogh Regina
2018-02-16 16:04:04
Tisztelt Centrum Lab.!

Labor értékeimmel kapcsolatban kérdeznék. 7 db eltérés van feltûntetve és ezek okát szeretném megtudni.
Eredményeim:
MPV 7,6fL. * 9.0-13,0
NEU% 55,6% * 27,0-54,0
LYM% 30,5% * 36,0-51,0
Monocyta% 11,20% * <5,00
Baso. (abszolut) 0,00 G/L * 0,02-0,10
Szérum Vas 5,8 umol/L * 7,7-33,0
Transzferrin saturáció. 7,38% * 25,00-50,00

Köszönöm válaszát:
Balogh Regina

Válaszok

[11151] Dr. Juhász Attila
2018-02-16 16:45:41
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Regina,

Lehetett egy vírusfertőzés/hurut mostanában.
A vas és a szaturáció alacsony, szedjen vaskészítményt, nézessen széklet vért, M2PK-t és forduljon nőgyógyászhoz ha nincs rendben a mensese mielőtt anaemiás/vérszegény lesz.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10773] Gyöngyi Tűri
2018-01-26 10:43:23
Kedves Júlia,

Köszönöm szépen a részletes választ!

Igazság szerint valóban nem biztos, hogy tartalmazhatott az étel listeria monocytogenes baktériumot, ez csak egy feltételezés. A szituáció röviden: lágy sajtot ettem (feta), amely eredetileg pasztőrözött volt, viszont több, mint egy hete került felbontásra, ezt követően lezárt műanyag dobozban volt a hűtőben. Ettem belőle egy keveset, majd észrevettem, hogy az íze furcsa, ekkor jöttem rá, hogy már valószínűleg nem volt jó, megromlott. Aznap éjjel arra ébredtem, hogy nagyon fájt a gyomrom, de ez magától elmúlt, más tünetem azóta nem jelentkezett. Nem tudom, mekkora az esély arra, hogy ez az étel (kis mennyiség fogyasztásával) listeria baktériumot tartalmazhatott/juttathatott el a magzathoz.

Két hét múlva megyek nőgyógyászhoz, akkor kérni fogom a bakteriális tenyésztést. Azonban, amennyiben az orvosom elutasítja a listeria tenyésztést a speciális jellege miatt, ebben az esetben Önöknél van lehetőség a mintavételre és a tenyésztésre?

Köszönöm szépen a segítségét: Gyöngyi

Válaszok

[10804] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-29 00:03:07
Kegves Gyöngyi!

Jelen helyzetben nem mutatható ki a baktérium a vérből / erre csak akkor lenne esély, ha tünetek lennének, pl. jellegzetes típusú láz /. Hüvelyben a Listeria jelenlétét speciális tenyésztéssel lehet kimutatni, amely tenyésztés rutin laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálatkérésnėl jelezni kell, hogy Listeria tenyésztés az igėny / nem általános tenyésztés /. A hüvelyváladékot nőgyógyásznak kell levennie.

Dr. Szentandrássy Julia
[10818] Dr. Juhász Attila
2018-01-29 16:22:51
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Györgyi,

Csak kiegészítésképpen írok Önnek.

Ha a sajtot kereskedelmi forgalomban vette és nem saját maga állította elő a saját vagy a szomszédja udvarában legelésző jószág tejéből, akkor más is vett és evett is belőle bizonyára.

Amennyiben Listeria fertőzések fordultak volna elő mostanában ilyen termék fogyasztásával kapcsolatban, akkor már tele lenne vele minden híradó és hangoskodna az ÁNTSZ, NÉBIH vagy ahogy most hívják Őket.

Sztem nyugodjon meg és felejtse el ezt a sztorit.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
mikrobiológiai szakorvos
[10702] Gyöngyi
2018-01-23 08:17:28
Kedves Centrum Lab,

Az a kérdésem, hogy lisztéria fertőzést lehet-e vérvétel útján vizsgálni?

Köszönöm előre is a segítségüket.

Válaszok

[10719] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-24 10:25:46
Gondolom, a Listeria sp. hüvelyi jelenlétét kellene igazolni, vagy
kizárni. Ez esetben nem lehetséges a vérből való kimutatás / vagy
kizárás /. Hüvelyből vett
minta szükséges: bakteriólógiai tenyésztésre.


Dr. Szentandrássy Julia
[10733] Gyöngyi
2018-01-24 16:15:18
Kedves Júlia,

Amiatt kérdezem, mert felmerült a gyanú, hogy olyan élelmiszert fogyaszthattam, amely tartalmazhatott listeria baktériumot. Ebben az esetben vérvétel útján kimutatható lehet? (Fennálló várandósság miatt)

Másrészről, a hüvelyi úton történő kimutatásra elegendő lehet egy normál bakteriális tenyésztés a nőgyógyásznál?

Köszönöm előre is!
[10741] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-25 10:08:04
Kedves Gyöngyi!

A Listeria kimutatása vérből akkor lehetséges, ha a
betegség tünetes. Ez a kimutatás tenyésztéssel, -esetleg -
molekulárbiológiai módszerrel történhet. Ha azonban a fertőzés
megtörténte bizonytalan ( úgy tűnik - az élelmiszerből, amit
fogyasztott, nem igazolták a Listeria jelenlétét ), az esetleges
fertőzésnek - valószínüleg - klinikai jelei sem voltak: a vérből való
kimutatás nem jöhet szóba. / Akinek a vérében baktérium van, az a
beteg nagyon súlyos állapotban van, legtöbbször intenzív osztályon
való kezelése szükséges /. Ha a baktérium úgy okozott fertőzést, hogy
tünetek nem voltak, egyéb váladékokból a kórokozót - elvileg - ki
lehet mutatni. Tekintve azonban a nagyon hosszú lappangási időt - nem
tudjuk, hogy a baktérium egyéb váladékokban mikor van jelen: a
mintavétel történhet túl korán, vagy túl későn. A magzati fertőzés
kizárására én az UH vizsgálatot javaslom. Listeria hordozás a
hüvelyben lehetséges, ha itt jelen van a baktérium, a magzat a szülő
utakon való áthaladásakor fertőződhet. A nőgyógyász által levett
hüvely minta megfelelő a tenyésztésre, de - mivel a Listeria
tenyésztése speciális táptalaj, ill. egyéb körülményeket igényel -
kifejezetten Listeria tenyésztést célszerű kérni.

Dr. Szentandrássy Julia
[10700] Csernus Tamás
2018-01-22 21:25:55
T. Cím!

Szeretném megtudni, hogy miként lehet "regisztrálni" a CentrumLab rendszerébe, hogy e-mailben kapjam meg az eredményeket. Eddig még egyetlen alkalommal sem kínálták fel ezt a lehetőséget számomra, így minden esetben be kellett fáradnom az intézménybe ha több helyre is szükség volt a vizsgálati eredményre. Kizárólag az eredményekért bemenni az intézménybe úgy, hogy többször már hosszan várakoznom is kellett (éppen nem volt ott senki) eléggé bosszantó tud lenni.

Segítségüket köszönöm:

Csernus Tamás

Válaszok

[10701] Dr. Juhász Attila
2018-01-22 22:42:47
Tisztelt Uram,
Kedves Tamás,

A vérvétel előtt az adminisztrációkor jelezze a munkatársunknak, hogy a rendszerben nincs rögzítve email címe. Amennyiben rendelkezik működő email címmel és azt bediktálja, a szükséges dokumentumokat aláírja, úgy a leleteit pdf file formátumban meg fogja kapni a működő email címére. A file kódolt, a kód alapesetben a TAJ szám.
Egyes egészségügyi szolgáltatók, rendelők esetén szerződés szerint a leletek kizárólag az adott rendelőbe kerülnek elküldése emailon vagy papír alapon, de ekkor nekik kell biztosítani Önnek a leletet. Amennyiben saját vérvételi helyünkön jelenik meg, akkor Önnek is meg kell kapnia az eredményt email címére.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
[10572] Eszter
2018-01-12 22:43:40
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nö,

férjemmel gyermekvállalás elött állunk.
Fél évvel ezelött kórházban volt a férjem, ahol elég borzasztó higiénés körülmények uralkodtak (gondolok itt a vérre, amit elég sok helyen felfedeztem... pl a földön stb).
Mindenki szerint túlreagálom és valószínüleg valóban így van, de szeretnék elvégeztetni mindkettönknél egy HIV tesztet.

Ezzel kapcsolatban két kérdésem is van:
1. a férjemnek van egy autoimmun betegsége (rheumatoid arthritis). Olvastam, hogy bár nagyon kicsi az esélye, de elöfordulhat fals pozitív eredmény emiatt. Igaz ez? És ha igen, mennyire gyakori? Nem szeretnék feleslegesen halálra rémülni...

2. a fent említett betegségre egy Enbrel nevü immunszupresszánst kap (injekciót, heti 1x). Erröl pedig több helyen olvastam, hogy megnövelheti az ablakperiódust. Ha ez valóban igaz, elöfordulhat, hogy fél év elteltével is hamis negatív eredményt mutatna a teszt? Vagy ennyi idö mindenképp elég az antitestek termelödésének és megbízható az eredmény?

Nagyon szeretném, ha mindenképp megbízható eredményt kapnánk és végre megnyugodhatnék.
Illetve még annyi a kérdésem, hogy van Önöknél ‘sürgösségi’ teszt, hogy ne kelljen napokat várni az eredményre?

Nagyon köszönöm a segítséget elöre is!

Üdvözlettel,
E.

Válaszok

[10584] Dr. Szentandrássy Julia
2018-01-15 08:59:12
A HIV vírus kizárólag vér, vagy vérkészítmény útján, ill. sexuális kontaktus útján terjed. A környezetből / kontakt úton / nem terjed. Ennek oka az , hogy a vírus nagyon érzékeny, a környezetben nagyon rövid idő alatt elpusztúl. Igy a beszáradt vértől való fertőződés nem lehetséges. A HIV tesztek úgy vannak beállítva, hogy egyetlen pozitív eset sem legyen felderítetlen - ebből következik, hogy - számos ok miatt - álpozitív reakció lehetséges. A laboratóriumok / a mi laboratóriumunk is / az általuk esetlegesen mért pozitív reakciót adó vérmintákat az Országos Epidemiológiai Központba küldik, ahol verifikálják a tesztet. Ez azt jelenti, hogy legalább 3 féle teszttel elvégzik a vizsgálatot, a tesztek közül legalább az egyik nemzetközileg akkreditált. A végleges eredményt - ebben az esetben - az Országos Epidemiológiai Központ adja ki. Nagyon ritka immundefektusoknál nem zárható ki az álnegatív reakció, ezekben az esetekben - ha az immundefektusról tudomásuk van - az Országos Epidemiológiai Központban, vagy a Szent László Kórház laboratóriumában elvėgzik a PCR reakciót, ami 100%-ban biztonságos. Összefoglalva : Laboratórumunk HIV szűrőtesztet végez. Minden laboratórum minden féle szűrőtesztjével lehet álpozitív reakció. Verifikálást, vagy súlyos immudefektus esetėben PCR reakciót - a fent említett országos intézetek végeznek. Azt, hogy fėrjének milyen mértékű az immundefektusa - különböző vizsgálatok vėgzėse után - infektológus szakorvos tudja megmondani. A HIV - vel való fertődés az élettelen környezettel való kontaktus útján nem lehetséges.


Dr. Szentandrássy Julia
[10500] N. Enikő
2018-01-09 14:47:03
Táplálék intolerancia vizsgálatnál a kisebb csomagban a glutén is szerepel a felsorolásban, a nagyobb csomagban viszont én nem látom. Érdekelne, hogy a nagyobb csomag mindenképpen tartalmazza a kisebb csomagban írtakat? Köszönöm!

Válaszok

[10502] Dr. Sátori Anna
2018-01-09 14:59:56
Kedves Enikő!


A két panel tartalmáról az alábbi linken tájékozódhat:

https://centrumlab.hu/blog/allergia-etelallergia-etelintolerancia/etelintolerancia

Közöttük a fő eltérés nem csak a vizsgált anyagok mennyiségében van (46, illetve 220+), hanem az eredményközlés módjában. Míg a kisebb csomag esetében szöveges értékelés születik (negatív, gyengén pozitív, pozitív), addig a nagyobb panelnél számszerű eredmények szerepelnek az egyes allergének mellett.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10458] csaba
2018-01-06 20:14:14
Kedves Doktornő!

Múlt hónapban volt Önöknél pár vizsgálatom szeretnék egy értékelést kérni.köszönöm.

Epstein-Barr vírus IgA / ELISA 0,07 negatív

Epstein-Barr vírus IgM / ELISA 0,044 negatív

Epstein-Barr vírus VCA IgG / ELISA 49,9 NTU pozitív

Epstein-Barr vírus nukleáris antigén (EBNA) IgG/ELISA 43,9 NTU Primer EBV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest

Mycoplasma pneumoniae IgG/ELISA 10,1 NTU kétes Az IgG kétes eredménye miatt az immunizáltság nem eldönthető

Yersinia enterocolitica/ Y. pseudotuberculosis IgG / ELISA 23,6 U/ml kétes Az IgG kétes eredménye miatt az immunizáltság nem eldönth

de ami nagyon agaszt: Epstein-Barr vírus VCA IgG / ELISA 49,9 NTU pozitív

Válaszok

[10473] Dr. Juhász Attila
2018-01-08 13:08:29
Tisztelt Uram,
Kedves Csaba,


Ön EBV fertőzést hónapokkla vagy évekkel ezelőtt átvészelt. Akkor vagy voltak mononucleosisra jellemző tünetei vagy nem. A tünetek széles skálán, széles intenzitáson belül ingadoznak, úgymint levertség, fáradékonyság és láz vagy hőemelkedés hetekik, bedagadt nyaki nyirokcsomók, lepedékes garatképletek és átmeneti vérképrltérés, de van hogy teljesen elmaradnak vagy mérsékeltek a klinikai tünetek és alig megkülönböztethetőek szubjektíve egy megfázástól.
Az EBV miatt már nem érdemes aggódnia (kivéve ha feltétlenül ezt akar vagy hipohonder), a tünetek kezdetekor vett vizsgálattal majd nyomonkövetéssel lehetett volna időben diagnosztizálni a fertőzés idejét. Az EBV fertőzés életre szól és ép immunrendszer mellett nem okoz további problémát.

A M. pneumoniae atípusos tüdőgyulladást okozhat, ismétlés indokolt ha a klinikum, tünetek indokolják kb 3-4 hét mulva IgG és IgM is ajánlott mindíg egyben.

Y. enterocolitica okozhat hasmenést és krónikus csepleszi (belhas) nyirokcsomó gyulladás maradhat fenn köldök körüli fájdalommal, itt is ismétlés IgG, IgM ajánlott klinikum, tünetek esetén.

A két utóbbi kétes IgG magyarázata lehet régmúlt időkbent történt fertőzések után fennmaradt alacsony maradvány antitest szinteknek is, mert val az IgM-jei (friss fertőzés) meg negatívak, bár erről nem írt.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi és mikrobiologiai szakorvos
[10416] Varga Lili Anna
2017-12-21 20:46:37
Tisztelt Labor!

Múlt hónapban volt Önöknél Gastro Panel vizsgálatom. Minden negatív, kivévé gasztrin 17, az ugyanis 8,1 (1-7 a referencia tartomány), illetve a pepszinogén 2 alacsonyabb, mint a referencia tartomány. A tőbbi érték optimális. Mit jelent mindez?

Köszönöm! Üdvözlettel: L

Válaszok

[10431] dr.Papp Enikő
2018-01-04 11:41:40
Kedves Lili!

Nagy valószínűséggel kizárható a gyomor nyálkahártya gyulladása és a Helicobacter fertőzés. A gastrin szint emelkedés minimális, enyhén csökkent savelválasztást jelezhet. De a panel eredménye mellé az anamnesztikus adatokkal egyeztetett értékelést is kell kapnia.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[10448] Varga Lili Anna
2018-01-04 17:19:08
Kedves Doktornő!

Köszönöm a kedvességét:) Nem tudtam, hogy az eredmény mellé automatikusan küldenek-e majd kiértékelése, vagy csak javaslat esetén. Mindenesetre még nem kaptam semmi ilyesmit, így köszönöm a válaszát, és rákérdeztek majd az ügyfélszolgálati munkatársuknál. Mégegyszer köszönöm!!

Üdvözlettel: Lili
[10386] N.András
2017-12-20 10:10:24
Tisztelt Doktornő!

Segítségét, és tanácsát kérném.
Júliusban gyomorpanaszok miatt végeztek rajtam Colonoscopiás, és Felső panendoscopiás vizsgálatot. / 7 db kisebb polip eltávolítása, vizsgáló orvos (Dr. Mihály Emese gasztr.) véleménye elég egy év múlva kontroll.Aug 3 Hasi MR : Malignitásra utaló eltérés nincs. Nyolc napja volt újabb gyomortükrözés, gyomorégés miatt. / Szövet: Struktúrálisan prezervált duodenumnyálkahártya. II. Reparatív antrumnyálkahártya, Hp negatív ./ Reflux.
Tegnap 15 alkalommal volt hasmenésem, a laboreredmény: WBC 15.27, Süllyedés 45, CRP 8,4, calprotectin 1105.
Kérdezni szeretném, hogy öt hónap alatt kialakulhat-e tumoros képződmény.
Elöre is köszönöm válaszát, maradok tisztelettel.: András 40 éves

Válaszok

[10388] Dr. Juhász Attila
2017-12-20 19:05:15
Tisztelt Uram,
kedves András,

Igen 5 hónap alatt kialakulhat tumor bárhol, ami azt jelenti hogy egy képalkotóval vagy tapintással nem detektáható rosszindulatú szövetszaporulat 3-5 hónap alatt simán megnőhet 1 cm-né nagyobb jól detektálható tumorrá.
Ezzel együtt azt mondom, nyugodjon meg mert a napi15x hasmenés és a mellékelt labor egy jó kis bélfertőzésre utal.
A vastag és végbélrák kizárására a legjobb módszer a végbél és vastagbél tükrözés.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[10394] András
2017-12-20 20:47:46
Kedves Doktor úr!

Köszönöm szépen a gyors válaszát.

Üdvözlettel.: András
[10370] Teréz
2017-12-18 17:57:44
Tisztelt Dr. Nő!

Tanácsot szeretnék kérni. Október hónapban csíphetett meg egy kullancs. A kullancs nem volt bennem, de mivel a folt egyre csak nőtt, ezért december 5-én elmentem szakorvoshoz.
A szakorvos levette a vért és még aznap elkezdtem szedni Doxycyclin 100 mg kapszulát.. Napi 2x 1 kapszula december 24-én jár le a 2 doboz.

Szombaton megjött az eredményem, ami pozitív. (. IgG rec. Elisa pozitív, IgM rec. Elisa pozitív *index 6.3 minősítés: pozitív * Borrelia fertőzés igazolható. )

A véreredménybe vannak + és - jelek.
Kalcium 2.19 mmol/l - 2.2-2.65
Húgysav 412 umol/l + 148-357
GPT 49 U/l + 0-35
GGT 45 U/l + 7-32
LHD 472 U/l + 230-460
Glukóz (szérum) 7.3 mmol/l + 3.5 - 6,1
Koleszterin 5.26 mmol/1 + 3,5 - 5,2
CRP 16.66 mg/l + 0-10
We 29 mm/óra + 0-10
MCV 84.9 fl - 86-100

Ma érdeklődtem, hogy mi a további teendő, mennyi gyógyszert kell még szedni, mikor kell labor kontrollra menni, mit jelent egyáltalán ez az eredmény, főleg a borellia esetében?. Lehet, hogy valamit félreértettem, de azt a választ kaptam, hogy nincs már teendőm.
Tényleg nincs teendőm? Honnan tudom, hogy gyógyult vagyok?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel: Teréz

Válaszok

[10499] Dr. Juhász Attila
2018-01-09 14:24:40
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Teréz,

Ez a Mikrobiológiában is feltevésre került, ahol már válaszoltam is Önnek.
:-)

Üdvözlettel: Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos


Válaszok
[10378] Dr. Juhász Attila
2017-12-19 14:01:43 | válasz erre

Tisztelt Hölgyem,
Kedves Teréz,

A kullancsos ugyben, azaz a Borrelia szerologi ugyében a terápia után érdemes egy kontroll szerológiai vizsgálatotot csinálni, lehetőleg ugyanott ahol az első készült az összehasonlíthatóság végett.
A Borrelia ellenes titernek csökkenie kell, ha a terápia hatékony volt. Ill ha már egyszer megszúrják kéressen meg mást is (minden ami volt, +TG, HDL, LDL, inzulin, vas , transzferrin, ferritin, vérkép, széklet vér, vizelet ált és üledék).

Az egyéb eredményeivel fáradjon el háziorvosához feltételezve, hogy ehgyomri vizsgálat volt amit küldött, hogy szükség esetén cukor, később meg koleszterin csökkentőt is vagy helyes diétát folytasson, mert cukor, hugysav értékei (? kora, vérnyomása? ) ezt leginkább indokolják, indokolni fogják.
Ezzel lényegesen csökkenthető agy infartus vagy stroke kialakuláának esélye, amivel fontos minőségi életéveket nyerhet. Banális lenne egy jó kis agyvérzés miatt tolókocsiba kerülnie, ha már ilyen ugyesen elkerülte a kullancsos Lyme ugyancsak potenciálisan mozgásszervileg megnyomorító következményeit.

Tisztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos

[10382] Teri
2017-12-19 15:14:09 | válasz erre
Tisztelt Dr Úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő válaszát.

A vérvételre ( sajnos) nem éhgyomorral mentem, mert az orvos azt mondta, hogy nyugodtan reggelizzek, nem befolyásolja az eredményt.

(Természetesen az általam elküldött eredményektől sokkal több adat le lett kérve, én csak a + és - előjellel jelzett eredményeket küldtem meg Önnek. )

( Volt többek között olyan, vas, kálium, nátrium, magnézium, karbimid, kreatinin, GOT, Alk foszfatáz, Osszbilirubin, Triglicerid, Vas, Transzferrin, TVK, WBC, NEUTR, NEUT, LY, LY %, MO, MO%, EO, EO%, BAS, BAS% RBC, HGB, HTC, PCT, MCH, MCHC, PLT, MPV, PDW, RDWC, PLCR, TSH, eGFR-EPI) Csak ezeknek az eredményét azért nem írtam meg, mert nem volt mellettük jel.

Még annyi kérdésem lenne, hogy
- terápia után ( ami december 24-én, vasárnap fog lejárni) mennyi idővel érdemes a kontroll szerológiai vizsgálatot megcsináltatni?
- Infektológus szakorvosnál voltam, a problémámat bőrgyógyász szakorvos is tudja esetleg kezelni?

Megtisztelő válaszát és fáradtságát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Teréz

[10439] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 14:47:22 | válasz erre
Tisztelt Hölgyem,
Kedves Teréz,

A két szerológiai vizsgálat között teljen el 4-6 hét, akkor látszani fog az ellenanyagszintek változása.

Tisztelettel.
dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[10440] Dr. Juhász Attila
2018-01-04 14:48:01 | válasz erre
... igen jó bármelyik doki.
[10287] Attila
2017-12-12 16:31:09
Üdvözlöm,

Segítséget szeretnék kérni vagy inkább tanácsot merre tovább..?

Közel két éve kezdődött erős tarkótáji fejfájással, gyógyszer, alvás elmúlt aznapra. Másnap előjött.. Azóta a következő tünetek vannak hol ez hol az, tarkótáji fájdalom ritka azonban reggelente hányinger, napközben gyengeség érzés, végtag bizsergés illetve. fájdalmak, mellkasi fájdalom, fura égető egész testre kiható érzés(másképp nem tudom megfogalmazás),torokgombóc érzés, fáradékonyság, nyakam nagyon ropog. Vérvizsgálatok, teljes test MR mind negatív. Sok vizsgálaton vettem részt mind negatív lett kivéve megállapították a refluxot ami szerintük megmagyarázza a mellkasi fájdalmat.

Valami biztosan nincs rendben de semmit nem találnak.
Mit javasol?

Előre is köszönöm a választ.

Tisztelettel,
Attila

Válaszok

[10317] Dr. Sátori Anna
2017-12-14 17:23:58
Kedves Attila!


A válasz meghaladja a laboratóriumi szakma kereteit; mindenképpen javasolt egy alapos belgyógyászati kivizsgálás, ez alapján lesz megítélhető, milyen irányban érdemes még továbbmenni (pl. immunológiai, infektológiai, neurológiai hátteret kizárni).


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10257] Márton Anna
2017-12-09 10:47:16
Tisztelt Szakértő!

Szeretnék információt kérni,-a labor vizsgálati leírásában nem szereplő,- széklettesztekről. Az enzimes és a calprotektineset értem, -ahogy a székletvér kimutatását célzót is. De miért van a sima mellett még másik 3 féle is,- ezeket nem lehet egyszerű széklettesztből kimutatni? Sajnos laikus vagyok. Két gyermekem van; a kislányom hetek óta kiújuló hasmenéses vírussal küzd, a tinédzseremnek pedig csak a hasa fáj egyenlőre. A gyermekorvos szerint érdemes a nagyobbnak is leadni mintát,- ezért érdeklődnék, hogy van ez.

Köszönöm az információkat.

T.; Kissne Marton Anna

Válaszok

[10270] dr. Papp Enikő
2017-12-11 14:19:08
Tisztelt Hölgyem!

A nálunk elérhető székletvizsgálatok közt van széklettenyésztés, mely a béltraktus baktériumflórájáról ad felvilágosítást, ez széklettartályt igényel. A széklet vér vizsgálattal a tápcsatorna vérzéseket (fekély, gyulladás, érbetegség, daganat eredetű) diagnosztizálhatjuk. Az M2PK a vastagbél daganatok és polipok székletből kimutatható tumormarkere. A calprotectin a gyulladásos bélbetegségek kimutatására szolgál. Bakteriális fertőzésekben és egyéb állapotokban is megemelkedik, irritábilis bél szindrómában nem nő a szintje. Ez utóbbi két vizsgálat speciális mintavételi eszközt igényel, mivel az eredményt befolyásolja a rossz mintakezelés. A gyermekorvos milyen vizsgálatot javasolt a gyermekeknek? Gondolom széklettenyésztést. Ha viszont vírusfertőzésre gondolt, akkor lehetséges, hogy a rota/adenovírus kimutatását kéri a székletből. Ebben az esetben is széklettartályba történik a mintavétel, mint a tenyésztés esetén.De kérdezzen rá pontosan, mert a kezelőorvos ismeri a gyerekek klinikumát, ami nélkül vizsgálatot indikálni nem érdemes.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos
[10183] Angi
2017-11-30 00:35:43
Kedves Doktornő!

Autoimmun beteg vagyok számos, rosszabbodó intoleranciával. Endokrinológus utalt az un. Leaky gut szindrómára. Megszeretném kérdezni, hogy erre irányuló kivizsgálás Önöknél elérhető? ( bélflóra/bélnyálkahártya állapotfelmérése), esetleg tudna információt adni arról, hogy a mannitos tesztet végzik-e még gasztroenterológiai szakrendelén? Köszönöm!

Tisztelettel: Angi

Válaszok

[10202] Dr. Sátori Anna
2017-12-01 15:00:36
Kedves Angi!


Ilyen irányú célzott laboratóriumi vizsgálat nincs.
Azt javaslom, érdeklődjön gasztroenterológián, ott meg tudják mondani azt is, végzik-e a mannitol tesztet.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10137] Kiscsillag1301
2017-11-24 10:11:53
Tisztelt Doktor Ur/No!

Vervizsgalaton voltam onoknel, mivel sajnos szigoru dieta es mozgas ellenere sem csokken a sulyom. A tegnapi verveteli eredmenyem (reggel 7:30) alapjan 555,6 nmol/L a korizol ertekem. Ez ugyan a referencia tartomanyon belulre esik, megis kozelit a felso hatarhoz. A pajzsmirigy ertekeim (t3 es t4) rendben vannak, a TSH alacsony kisse. ( 0,01 ) Az ehomi vercukor es inzulin ertekeim is tartomanyon beluliek. (Glukoz 4,8, Inzulin 4,8) Eleg sok stressz ert az utobbi honapokban. Erdeklodnek, hogy ez a kortizolszint igenyel tovabbi vizsgalatokat, vagy nem erdemes ebben az iranyban tovabb menni.

Koszonettel: Kiscsillag

Válaszok

[10143] Dr. Sátori Anna
2017-11-24 12:53:14
Kedves Kiscsillag!


Tünetei, panaszai kapcsán azt javaslom, keressen fel endokrinológus szakorvost. Feltehetőleg további vizsgálatokra lesz szükség az okok kiderítéséhez, így pl. cukorterheléses vizsgálattal inzulinrezisztencia gyanúja is kizárandó. Miután a klinikus kolléga megvizsgálta önt, (családi és saját) kórelőzményt is figyelembe véve eldöntheti, mely lépésekre van szükség a továbbiakban.


Tisztelettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10109] Orosz Henriett
2017-11-23 09:49:05
Tisztelt Doktor Ur/No!

Aug vegen volt egy vetelesem es csinaltattam hormon vizsgalatot aminek ezek lettek az eredmenyei:

LH: 6.90
FSH: 9,02
Prolaktin: 210,4
Osztradiol: 127,3
Tesztoszteron: 2,2

A 2.hormon vizsgalat a napokban lesz kesz, amiben a progeszteront is nezik!
Illetve csinaltattam meg vizsgalatokat ..
D vitamin: 67,9
Anti tpo: 91,0 Ref: 0,00-0,60
FT4: 12,77
FT3: 4,28
TSH: 2,000
Inzulin: 9,0
Inzulin 60perc: 50
Inzulin 120 perc: 35,9
Inzulin rezisztencia (homa index) : 1,84
Ehgyomori glukoz: 4,6
60 perces glukoz: 5,7
120 perces glukoz: 4,9

Elore is koszonom valaszat!

Válaszok

[10110] Dr. Sátori Anna
2017-11-23 10:33:32
Tisztelt Orosz Henriett!


Laboratóriumunk referencia-tartományai alapján (ez ugyanis nem mindenütt egységes) érdemi eltérést nem mutatnak a mért eredmények.
A D-vitamin szintje kissé alacsony, azt ajánlott napi rendszerességgel pótolni.
Az anti-TPO emelkedése előre jelezheti egy későbbi pajzsmirigy-probléma bekövetkeztét, de attól független is lehet (pl. másik szervet érintő autoimmun betegség).
Mindenképpen azt javaslom, kérje ki kezelőorvosa, illetve endokrinológus szakorvos véleményét a lelettel kapcsolatban, aki a kórelőzmény, jelen panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények alapján személyre szabott értékelést nyújthat és emellett megítélheti, indokolt-e további vizsgálatok elvégzése.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10106] Csillag
2017-11-22 22:01:38
Kedves Doktornő! Csodálatos részletes válaszát nagyon köszönöm,hálásan gondolok Önre!
Minden jót kívánok !!!

Válaszok

[10125] Dr. Szentandrássy Julia
2017-11-23 15:04:54
Megtisztelő, hogy megbízott bennem.

Minden jót kívánok: Dr. Szentandrássy Julia
[10073] Csillag
2017-11-21 11:43:03
Természetesen nem Önöknél történt,hanem vidéken.
Valamit tehetek e így utólag hogy ne törjön ki rajta semmiféle fajta betegség? Vagy milyen tünetekre figyeljek?
Köszönettel üdvözlöm!

Válaszok

[10098] Dr. Szentandrássy Julia
2017-11-22 15:07:07
Kedves Csillag!

A leveléből a kisbaba ujjbegyből történt vérvétele a következőképpen
történhetett:
A laboratóriumi dolgozó lefertőtlenítette a kisbaba ujját.
Rászúrt a fertőtlenített ujjbegy felületére.
Kézzel nyomkodta a sebzés körüli bőrterületet, abból a célból, hogy
több feldolgozható mintát nyerjen.
A vérvevő asszisztens keze nem volt lefertőtlenítve.
A vérvétel során a vérvevő asszisztens keze nem sérült meg a tűszúrás
során - tehát a kisbaba vére a vérvevő vérével nem keveredhetett, Ezen
a ponton megállapítharjuk, hogy a kisbaba vér-vér úton való
fertőződése nem valószínű. A vérvevő asszisztens hepatitis B ellen
vakcinálva van, tehát ezt a fertőzést a kisbabának nem adhatja át.
Mivel a vérvevő nem szúrta meg magát a vérvételi tűvel, a hepatitis C
fertőzés sem valószínű, illetve a vérvevő asszisztens hepatitis C-re,
ill. HIV-re rendszeresen szűrve van - ezek a fertőzések tehát ezért
sem valószínűek.
Milyen fertőzés jöhet szóba? Olyan fertőzés, amelynek a kórokozója a
vérvevő asszisztens bőrén található, és ezt a kórokozót vagy a kisbaba
bőrére juttathatta, vagy esetlegesen / a kisbaba szúrásakor létrejött
sebet érintette, hiszen a kezét összevérezte /, - nagyon szerencsétlen
esetben - a kisbaba vérébe. A bőr baktériumflóra tagjai - túlnyomó
többségben - nem tartoznak a betegséget okozó baktériumok közé,
fertőzési veszélyt az immunkompromittált / immungyenge / betegekre
jelentenek. A médiában sokat hallott nagyon antibiotikum rezisztens
törzsek túlnyomó részt inkább a kórházi, és sokkal kevésbé a járóbeteg
ellátó egészségügyi intézményekre jellemzőek. Valamivel nagyobb az
esély a bőrről bőrre való átadással is terjeszthető MRSA-nak. Maga az
MRSA - ha a kisbaba bőrére jut - inkább mint kolonizáló, de nem
betegséget okozó ágensként jöhet szóba, betegséget inkább akkor
okozna, ha a kisbaba - egyéb okok miatt - valamilyen alapbetegségben
szenvedne. Az MRSA jelenlétét orr-torok bakteriológiai tenyésztéssel
lehet kizárni. Lehettek még a vérvevő kezén bélbaktériumok, de ezek a
bőrre jutva nagyon ritkán okoznak fertőzést a
kisbabára nézve - ép immunitás mellett. Ha a vérvevő kezének bőrén
esetlegesen jelenlevő kórokozó baktériumtörzsek a kisbaba vérébe
kerültek volna, az 1-2 nap után lázas betegséget okozott volna a
kisbabánál. Ha belázasodás nem következett be, én további vizsgálatnak
nem látom értelmét, mivel az MRSA fertőzés bármely egészségügyi
intézményben - a bőr érintésével beszerezhető / illetve az MRSA már
kint van a nem egészségügyi környezetben is /, a további vizsgálatok -
MRSA szempontjából - kockázatot jelentenek. A kisbaba otthonában,
saját környezetében van a legnagyobb biztonságban.

Dr. Szentandrássy Julia
[10069] Csillag
2017-11-21 10:33:07
Kedves Júlia Doktornő!

Mai napon vért vettek a kisbabám ujjacskájábol, ami perceken át tartó nyomkodást jelent. Az asszisztens lefertötlenitette sprével az ujját,de a hölgyet hiába kértem mosson kezet,mielőtt a babához.nyúl,elutasitotta,és steril kesztyűt sem vett fel,avval a kézzel ahogy jött,nyomkodta a vérét percekig. Miután az ő keze is véres lett sem mosott kezet. Megjegyzem felnőtteket is szúr! Nagyon aggodom a babám elkaphat e így bármilyen betegséget?

Válaszok

[10097] Dr. Szentandrássy Julia
2017-11-22 15:06:41
Kedves Csillag!

A leveléből a kisbaba ujjbegyből történt vérvétele a következőképpen
történhetett:
A laboratóriumi dolgozó lefertőtlenítette a kisbaba ujját.
Rászúrt a fertőtlenített ujjbegy felületére.
Kézzel nyomkodta a sebzés körüli bőrterületet, abból a célból, hogy
több feldolgozható mintát nyerjen.
A vérvevő asszisztens keze nem volt lefertőtlenítve.
A vérvétel során a vérvevő asszisztens keze nem sérült meg a tűszúrás
során - tehát a kisbaba vére a vérvevő vérével nem keveredhetett, Ezen
a ponton megállapítharjuk, hogy a kisbaba vér-vér úton való
fertőződése nem valószínű. A vérvevő asszisztens hepatitis B ellen
vakcinálva van, tehát ezt a fertőzést a kisbabának nem adhatja át.
Mivel a vérvevő nem szúrta meg magát a vérvételi tűvel, a hepatitis C
fertőzés sem valószínű, illetve a vérvevő asszisztens hepatitis C-re,
ill. HIV-re rendszeresen szűrve van - ezek a fertőzések tehát ezért
sem valószínűek.
Milyen fertőzés jöhet szóba? Olyan fertőzés, amelynek a kórokozója a
vérvevő asszisztens bőrén található, és ezt a kórokozót vagy a kisbaba
bőrére juttathatta, vagy esetlegesen / a kisbaba szúrásakor létrejött
sebet érintette, hiszen a kezét összevérezte /, - nagyon szerencsétlen
esetben - a kisbaba vérébe. A bőr baktériumflóra tagjai - túlnyomó
többségben - nem tartoznak a betegséget okozó baktériumok közé,
fertőzési veszélyt az immunkompromittált / immungyenge / betegekre
jelentenek. A médiában sokat hallott nagyon antibiotikum rezisztens
törzsek túlnyomó részt inkább a kórházi, és sokkal kevésbé a járóbeteg
ellátó egészségügyi intézményekre jellemzőek. Valamivel nagyobb az
esély a bőrről bőrre való átadással is terjeszthető MRSA-nak. Maga az
MRSA - ha a kisbaba bőrére jut - inkább mint kolonizáló, de nem
betegséget okozó ágensként jöhet szóba, betegséget inkább akkor
okozna, ha a kisbaba - egyéb okok miatt - valamilyen alapbetegségben
szenvedne. Az MRSA jelenlétét orr-torok bakteriológiai tenyésztéssel
lehet kizárni. Lehettek még a vérvevő kezén bélbaktériumok, de ezek a
bőrre jutva nagyon ritkán okoznak fertőzést a
kisbabára nézve - ép immunitás mellett. Ha a vérvevő kezének bőrén
esetlegesen jelenlevő kórokozó baktériumtörzsek a kisbaba vérébe
kerültek volna, az 1-2 nap után lázas betegséget okozott volna a
kisbabánál. Ha belázasodás nem következett be, én további vizsgálatnak
nem látom értelmét, mivel az MRSA fertőzés bármely egészségügyi
intézményben - a bőr érintésével beszerezhető / illetve az MRSA már
kint van a nem egészségügyi környezetben is /, a további vizsgálatok -
MRSA szempontjából - kockázatot jelentenek. A kisbaba otthonában,
saját környezetében van a legnagyobb biztonságban.

Dr. Szentandrássy Julia
[10024] Kántor László
2017-11-17 08:59:10
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!
A vizsgálatok értékelésénél komplement C3 esetén 0,75 - 1,35 g/L, komplement C4 esetén 0,09 - 0,36 g/L tartományt adnak meg referencia értékként. Ezek általában alacsonyabbak, mint más laborok által megadottak, pl. komplement C3 esetén 0,88-2,52 g/L, vagy 0,75-1,75 g/L is olvasható, bár előfordul 0,75 - 1,35 g/L is. Mi az oka ennek az eltérésnek? Méréstechnikai okokból, genetikai eltérésekből, vagy csak az alkalmazott tudományos eredmények aktualitásából erednek?
Köszönettel:
Kántor László

Válaszok

[10041] Dr. Sátori Anna
2017-11-18 17:58:58
Tisztelt Kántor László!


A laboratóriumi leleteken az a referencia-tartomány van feltüntetve, melyet a mérőhely által alkalmazott műszer-, illetve reagens gyártója megadott adott vizsgálati paraméter esetében. Ebből fakadóan adódhatnak eltérések, és általános laboratóriumi ajánlás alapján nem is hasonlíthatóak össze érdemben egymással különböző laboratóriumok által végzett vizsgálati eredmények.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[10003] Janos Kalman
2017-11-15 06:01:55
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő !
73 éves férfibeteg (stroke-agyvérzés előzménnyel ) megfelelő gyógyszerek mellett (pl. Warfarin) ilyen labort kapott.
Érdeklődni szeretnék, hogy van -e valami teendő valamelyik eredmény kapcsán.

Köszönöm szépen a választ előre is!
Ibolya


HDL-koleszterin 0,86 mmol/l - Norm (1,00- 3,60)
LDL-koleszterin 2,12 mmol/L Norm (1,10 -4,10)
Non-HDL koleszterin, számított 2,4 mmol/l Norm (1,6 -4,0)
Bilirubin össz. 24 umol/L + Norm ( 5 -21 )

PT INR 3,09 Norm ( 0,8 -1,2)
Protrombin idó 31,5 sec Norm ( 7,7-9,7)
APTI 49,9 sec Norm ( 25,9-36.6 )
Haemoglobin Alc Ngsp 6,7% Norm (4,0 - 6,0)
Haemoglobin Alc Iscc 49,7 Norm ( 20-42)mmol/mol
eGFR- EPI 80 Norm (90-999)

Válaszok

[10006] Dr. Juhász Attila
2017-11-15 17:23:56
Tisztelt Hölgyem, Uram,
Kedves Ibolya, Kálmán,

Mivel a HbA1c a magas felmerül, hogy kezelt, de nem elég jól beállított cukorbetegség is van háttérben.
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése és a gyógyszerei szedése a javasolt, illetve az orvosa által előírt kontrollvizsgálatok, gyógyszerek, dózismódosítások.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9869] Kiss V.
2017-11-07 12:32:17
Jó Napot! A Tsh eredményem 4,662! Ez normalis? Érdemes tovább menni? Nézetni t3,t4et

Válaszok

[9871] Dr. Sátori Anna
2017-11-07 13:06:27
Kedves Kérdező!


A leírt TSH érték emelkedett (felmerül pajzsmirigy-alulműködés gyanúja), így azt javaslom, keressen fel endokrinológus szakorvost a kapott lelettel. Az ön vizsgálata után, kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények alapján megítélheti, milyen teendőkre van szükség a továbbiakban.


Tisztelettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9810] Kis Anna
2017-10-31 09:03:43
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Vérvételem eredménye ma megérkezett,de sajnos nem tudom értelmezni és nem is mindenféle fórumból szeretnék okosabb lenni.Az orvosomhoz,pedig egy héten belül mehetek csak konzultációra.
Az érdekelne,hogy az érték alapján terhes lehetek-e!?


Az laboreredmény : Béta-HCG < 2.0 IU/l Referencia érték: 0,0-0,0


Béta-HCG megjegyzés:

Postmenopausa: 0 - 10~Premenopausa: 0 - 6~2-4 hetes terhesség: 39.1 - 8388


Tisztelettel:

Kis Anna

Válaszok

[9819] Dr. Sátori Anna
2017-10-31 13:06:40
Tisztelt Kis Anna!


A <2 beta-HCG eredmény nem utal terhesség fennállására, azonban az is előfordulhat, hogy túl korán történt a tesztelés.
Amennyiben továbbra is fennáll terhesség gyanúja, érdemes a HCG vizsgálatát megismételni (legkorábban kb. 2 héttel a lehetséges fogantatás után), illetve felkeresnie nőgyógyászát, aki az ön vizsgálata után pontosabbat mondhat.


Üdvözlettel:


Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9636] Kovács Andrea
2017-10-16 19:52:50
Tisztelt Hölgyem/ Uram!

PCO-s gyanúm van, és szeretnék egy vérvételt hozzá. (Lh,fsh,progeszteron,ösztriadol stb)
Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket hanyadik napon javasolnák, hogy levegyék?
Előre is köszönöm a segítségét!
Andrea

Válaszok

[9645] Dr. Juhász Attila
2017-10-17 15:47:32
Tisztelt Hölgyem,
Kedves ANdrea,

A PCOS csomagot ajánlanám 2-3. nap.

Tsiztelettel:
Dr. Juhász ATtila
laboratóriumi szakorvos
[9581] Mihájlovics Natasa
2017-10-10 15:53:42
Tisztelt Doktor nő nagyon agodok édesapám állapotárol hogy leálhet a veséje mivel a karbamid értéke 19,90 mikr. ml baj van e?

Válaszok

[9588] Dr. Sátori Anna
2017-10-11 12:35:24
Tisztelt Hölgyem!


Az érték magasabb, azonban önmagában ebből nem lehet megállapítani, leáll-e a veséje. Figyelembe kell venni a kórelőzményt, jelen panaszokat, tüneteket, egyéb vizsgálati eredményeket (kreatinin érték? egyéb laboratóriumi vizsgálatok? képalkotó vizsgálatok? stb.).
Azt javaslom, kérjék ki a kezelőorvos véleményét, aki a felsoroltak alapján bizonyára pontosabb választ nyújt majd.


Üdvözlettel:

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos
[9566] Dr.Pavlovics Miklós
2017-10-09 19:26:05
Érdeklődnék, lehetséges-e Tropheryma whipplei PCR, vagy más vizsgálat

elvégzése térítéssel, esetleg külföldről behozott reagenssel,

vagy hazánkban Whipple-kór kivizsgálás nem lehetséges.

Tisztelettel: Miklós

Válaszok

[9571] Dr. Juhász Attila
2017-10-10 12:47:32
Tisztelt Uram,
kedves Miklós,

Forduljon a Genoid laborunkhoz, www.genoid.net internet címen.
Ők végzik a molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat.

Tisztelettel:
Dr. Juhász Attila
laboratóriumi szakorvos
[9555] Magyarfalvi Attila
2017-10-08 20:59:27
Tisztelt Cím!

Kérdésem, hogy ammónia szintet vérből Önöknél nem lehet vizsgáltatni? Tudnak ebben valamiféle segítséget adni? Ha Önöknél nincs ilyen vizsgálat, akkor hol lehet ilyet elvégeztetni, nem éppen szállítható, vidéki beteg esetében. Köszönöm.

Válaszok

[9560] dr Papp Enikő
2017-10-09 14:07:13
Tisztelt Uram!

Sajnos nálunk a szérum ammónia szint mérése nem elérhető. Tudomásom szerint a Semmelweis Egyetem Pesti Központi Laboratóriuma méri, de telefonon mindenképpen érdemes egyeztetni, mert a minta speciális mintakezelést igényel. (Jeges vízben kell szállítani minél gyorsabban a mérés helyszínére.) Célszerű lenne a lakóhelyéhez legközelebbi kórház laboratóriumában érdeklődnie.

Üdvözlettel: dr. Papp Enikő
laboratóriumi szakorvos



Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg