Centrum Lab

Gyakori Kérdések

Igyekszünk összegyűjteni a vérvételi vizsgálatokkal, valamint az egyéb laborvizsgálatokkal kapcsolatban gyakran elhangzó kérdéseket. A listát folyamatosan bővítjük.

 

A progeszteron, illetve az ösztradiol szint mérés    vervetel-gyakori-kerdesek
A Borrelia antitest - kullancscsípést követő kivizsgálása
A nutritív allergia vizsgálat előtti étkezés
Az inhalatív allergia vizsgálatunk és a kórházakban végezhető bőrteszt
Tumormarkerek
Free β-HCG és a béta-HCG között
Vérkép és kis rutin
Nagy rutin és kis rutin
hCG  - korai terhesség
Széklet vér szűrőteszt és a humán-specifikus széklet vér
Helicobacter AT és a kilégző teszt
A nap mely időszakában ajánlott vérvételre menni
PSA, fPSA, proPSA
Táplálék intolerancia/allergia vizsgálat

 

1. A progeszteron, illetve az ösztradiol szintet a ciklus melyik szakaszában érdemes mérni?

Ez attól függ, hogy a nőgyógyász szakorvos mit szeretne megtudni a kapott eredmény alapján. Mivel a női nemi hormonok szintje a ciklus során változik, több mérésre lehet szükség bizonyos állapotok felderítéséhez vagy kezeléséhez. Átlagosan 28 napos menstruációs ciklust figyelembe véve, többnyire a 21-22. napon (vagyis a várható menstruáció előtt egy héttel) ajánlható a progeszteron vérbeli szintjének mérése, lévén, hogy normális esetben ekkortájt éri el csúcskoncentrációját. Az ösztradiol mérése általában az agyalapi mirigyben termelődő szabályozó hormonok (FSH, LH), esetleg prolaktin és a progeszteron egyidejű vizsgálatával történik. Az eredmény értékeléséhez a leleten a ciklus különböző fázisaihoz tartozó referenciatartományok nyújtanak segítséget a kezelőorvos számára.

2. A Borrelia antitestet a kullancscsípést követően mennyi idő múlva ajánlott vizsgálni?

Kullancscsípés, illetve annak gyanúja és a csípés körül kokárda-szerűen terjedő bőrpír esetén a kezelés megkezdése elsődleges fontosságú, a baktérium (vagyis az ellene termelődött ellenanyag) kimutatása ilyenkor nem szükséges. Ráadásul a fertőzés után pár hétig még nem biztos, hogy az antitestek kimutathatóak a vérből; negatív eredmény esetén 4-6 hét múlva érdemes újabb vizsgálatot végeztetni. Amennyiben a feltételezett Lyme-kór már egy későbbi szakaszban kerül felismerésre, elvégeztethető az antitest-kimutatás. IgM típusú antitest pozitivitása (a csípést követő 3-6 hónapon belül) friss fertőzésre utal; ilyen esetben megerősítő vizsgálatra van szükség, mely igazolja a Borrelia-fertőzés valódiságát.

3. A nutritív allergia vizsgálat esetében, szabad fogyasztani a vizsgálatban szereplő anyagokat a vérvétel előtti napokban vagy nem?

A vizsgálat eredményét ez nem befolyásolja, tehát nyugodtan fogyaszthatja (természetesen ha a panel bármely elemének fogyasztása után panaszai vannak, akkor ezt az élelmiszert tanácsos kerülni). A beteg vérmintáját laboratóriumi körülmények között hozzák össze az allergiacsomagban található allergén anyagokkal, így vizsgálják, hogy ezek közül kivált-e valamelyik allergiás reakciót.

Nutritív allergia panelünk: itt

4. Mi a különbség az inhalatív allergia vizsgálatunk és a kórházakban végezhető bőrteszt között és melyik pontosabb?

Mind a két módszer pontos, de más az elvégzés módja.

A laboratóriumi inhalatív allergia panelünk a leggyakoribb, belégzés útján a szervezetbe jutó allergének elleni antitest-választ mutatja ki. Ehhez vérmintára van szükség, tehát a kiváltó anyagra jellemző antitest reakciót vérből mutatjuk ki.

A különféle bőrtesztek során a bőrünkbe különböző módszerekkel bejuttatott allergének pozitív esetben olyan vegyületek felszabadulását okozzák, melyek által szinte azonnal láthatóvá válik az allergiás reakció.  Azonban vannak olyan állapotok, amikor nem végezhető bőrpróba: ekcémás, kiütéses bőrön, terhesség alatt, vagy ha 1 héten belül antihisztamin-tartalmú gyógyszer szedése történt.

Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy az allergiás betegségek diagnózisához nélkülözhetetlen a beteg vizsgálata, az esetleges panaszok, tünetek feltérképezése, valamint a speciális diagnosztikai próbák, eljárások elvégzése.

Inhalatív allergia panelünk: itt

5.  Mikor ajánlott a tumormarkerek vizsgálata, mennyire pontosak? Melyik tumormarker milyen tumor kimutatására szolgál?

A tumormarker vizsgálatok elnevezésükkel ellentétben nem csak daganatok kimutatására szolgálnak, tehát nem specifikusak: sem tumorra, sem szervre (utóbbira egyetlen kivétel a PSA, mellyel a prosztata elváltozásait mutathatjuk ki). Szintjük megemelkedhet élettani (pl. hormonális) változások során, vagy patológiás folyamatokban (gyulladás, daganat) egyaránt. Kiválóan alkalmasak arra, hogy egy már (pl. képalkotó vagy szövettani vizsgálattal) kimutatott daganatot, annak növekedését, terápiára adott válaszát ellenőrizzük.

Az általunk végzett tumormarkerek és a segítségükkel legjellemzőbben kimutatható állapotok (a teljesség igénye nélkül):

 • AFP: alfa-fötoprotein; a máj (hepatocelluláris karcinóma), here (csírasejtes tumor) és petefészek meghatározott daganataiban  emelkedhet szintje.

 • CEA: karcino-embrionális antigén; főként vastagbél, illetve egyéb gyomor-bélrendszeri daganatok esetén kaphatunk magasabb szintet. Erős dohányosokban szintén növekedik az értéke.

 • CA 125: leginkább petefészekrák esetén emelkedik meg. De pl. gyulladásos állapot, terhesség, menstruáció is növeli a szintjét.

 • HE4: kiegészítve a CA 125-tel, hámeredetű petefészekrák kezelésének követésére alkalmazható. Újabb adatok szerint kissejtes tüdőrák is emelkedett értékhez vezethet. De hasonlóan a CA 125-höz, menstruáció és terhesség során is több termelődik belőle.

 • CA 15-3: emlőrák emeli szintjét. Emellett máj-és hasnyálmirigyrák, cirrózis és az emlő jóindulatú betegségei esetén is növekedhet.

 • CA 19-9: többnyire hasnyálmirigyrákos betegekben tapasztalunk emelkedést, de más máj-, valamint hasnyálmirigy rendellenesség is növelheti szintjét.

 • CA 72-4: a gyomorrák és a petefészek betegségeiben figyelünk meg emelkedett szintet.

 • PSA (prosztata specifikus antigén), fPSA, proPSA, phi: a prosztata daganatos és egyéb kóros állapotaiban jelentkezik emelkedett érték.

 • Béta-2-mikroglobulin: mielóma multiplex és limfómák esetén emelkedik.

 • Cyfra 21-1: nem-kissejtes tüdőrák okozza növekedését.

 • NSE: neuron specifikus enoláz; nem-kissejtes tüdőrák emeli szintjét.

 • S100 protein: jellemzően melanoma malignum és bizonyos idegrendszeri daganatok okozzák emelkedését, de emellett gyulladásos állapotok markereként is használják.

 • TPA: szöveti polipeptid antigén; tüdő-és hólyagrákos betegekben mérhető magasabb érték.

Bővebben: itt
Tumormarker vizsgálatok: itt

6.    Mi a különbség a free β-HCG és a béta-HCG között?

A hCG (humán chorio-gonadotropin) egy hormon, melyet a méhlepény, valamint egyes tumorok termelnek. Két alegységből (α és β) tevődik össze.

A β-hCG mint tumormarker használható-emelkedését tapasztaljuk szeminóma, koriokarcinóma, csírasejtes tumorok, illetve üszögterhesség (mola hidatidóza) megjelenésekor.

A free (vagyis szabad) β-hCG a hCG szabad frakciója, melyet a terhesség második trimeszterében a Down-szindróma vérből történő szűrésére használhatunk.

7.    Mi a különbség a vérkép és a nagy rutin között?

A vérkép jelentését sokan félreértelmezik. Nem a „vérünkről alkotott képpel”, tehát egy teljes laborvizsgálattal egyenlő, mindössze a vérünk különböző sejttípusait (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek), a fehérvérsejt-típusok megoszlását, a vérlemezkék (trombociták) mennyiségét vizsgálja. Általa információt kapunk a szervezetben zajló fertőzésekről vagy vérszegénységről.


A „nagy rutin” fogalma laboratóriumonként más és más lehet; általában magába foglal vérképet, vizeletet és számos kémiai vizsgálatot. A mi laboratóriumunkban az „Élni jó” csomag fedi le körülbelül a „nagy rutin” tartalmát.

8.    Mit tartalmaz a nagy rutin és mit a kis rutin?

A „nagy rutin” és „kis rutin” (ahogy az előző pontban is említettük) laboratóriumonként, illetve beküldő orvosonként változhat; többnyire megegyezés tárgya a labor és a kérőorvos között.


A „nagy rutin” egy átfogóbb vizsgálatsor, a mi laboratóriumunkban körülbelül az „Élni jó” csomagnak felel meg. Tartalmaz vérképet és vizeletet, valamint többféle kémiai vizsgálatot.


A „kis rutin” csak a legalapvetőbb vérképet és vizeletet, esetleg vércukor-, vagy 1-2 májműködéssel kapcsolatos vizsgálatot foglal magába.

9.    A hCG mennyire korai terhességet képes kimutatni?

Nagyon korai terhességet a teszt nem képes kimutatni; biztonsággal a fogamzást követő második héttől javasolható a hCG mérése. Ha az érték a referenciahatár alatt marad, nem áll fenn terhesség (vagy túl korai időpontban történt a mintavétel). Terhesség esetén a hCG értéke 2-3 naponta megduplázódik.

 

10.   A széklet vér szűrőteszt és a humán-specifikus széklet vér vizsgálat között mi a különbség? Kell diétázni a mintavétel előtt, ha igen, akkor mit kell kihagyni az étrendből?

A széklet vér-szűrőteszt nem specifikus vizsgálat, vagyis pozitív eredményt nem csak az emberi gyomor-bélrendszerből eredő vérzés okozhat. Álpozitív eredményt kapunk egyéb helyről származó vérzések (pl. menstruáció, aranyér, fogíny) esetén, (állati) vért tartalmazó élelmiszerek (pl. hurka), valamint nagy vastartalmú táplálékok (pl. sóska) és készítmények fogyasztása esetén. Emellett egyes gyógyszerek (pl. aszpirin, bizonyos gyulladáscsökkentők) is okozhatnak vérzést a tápcsatornában, mely szintén téves eredményt okozhat. Tehát a szűrőteszt előtt mellőzni kell a felsoroltak fogyasztását.
A humán széklet vér-specifikus teszttel az emberi tápcsatorna-eredetű rejtett vérzéseket lehet kimutatni. Azonban negatív eredmény sem zárja ki daganat meglétét, így panaszok esetén szükség lehet a teszt megismétlésére, illetve egyéb vizsgálatok (pl. képalkotók) elvégzésére. Bár erre is igaz, hogy egyéb helyről (aranyér, menstruáció, fogíny) eredő vérzéseket is jelez, de a táplálkozás nem befolyásolja eredményét.
Mivel a szűrőtesztnek kedvezőbb az ára, kezdő lépésként azt javasoljuk. Amennyiben pozitív lesz, megerősítésként humán vér-specifikus teszt végzendő.

11.  Mi a különbség a Helicobacter AT és a kilégző teszt között és melyik pontosabb? Ha gyógyszeres kezelés alatt áll a páciens a vérvétel előtt hány nappal hagyja abba a kezelést?

A laboratóriumban végzett Helicobacter pylori ellen termelődő antitest vizsgálat vérből történik; általa kimutatható a szervezetben lezajlott illetve éppen most zajló Helicobacter-fertőzés. Tehát aktuális fertőzésről nem ad biztos információt, viszont gyorsan, megterhelés nélkül kivitelezhető. Amennyiben pozitív eredményt kapunk, a kezelőorvossal megbeszélve elvégezhető a kilégzési teszt, esetleg panaszok függvényében gyomortükrözés, melynek során szövetmintát véve a gyomorból, kimutatható a  fertőzés.A kilégzési teszt során a beteg olyan folyadékot iszik meg, melyben izotóppal jelölt anyag van. Ha jelen van a baktérium a szervezetben, akkor ez az anyag szén-dioxiddá bomlik le és a kilégzett levegő vizsgálata során megállapítható, van-e aktuális fertőzés.Laboratóriumi vizsgálat esetén a Helicobacter eradikációs (antibiotikumos) terápiát be kell fejezni, alatta nincs értelme a vizsgálatnak. Ezután a kezelőorvossal megbeszélt időpontban kontroll antitest-kimutatás végezhető.

 12. A nap mely időszakában ajánlott vérvételre menni, mit lehet fogyasztani vérvétel előtt?

Általános ajánlás, hogy vérvételre a reggeli órákban (7-9 h) javasolt elmenni. Ez részben független az éhgyomriságtól;  sok vizsgálat esetében nem lehet tudni, van-e esetleg a nap folyamán ciklusos változás, így a tesztek erre az időpontra, illetve az ekkori mintavételből történt meghatározásra vannak standardizálva.

A terheléses vizsgálatokat ajánlott 7-9 h között elvégeztetni - éhgyomorra, - mivel az étkezés az eredményt módosíthatja. Éhgyomri vérvétel esetén a kávé és tea fogyasztása is módosíthatja az eredményeket.
Amennyiben erre nincs lehetősége, akkor vérvétel előtt 6 órával ne étkezzen, illetve orvosát tájékoztassa arról, hogy a vérvétel mikor ( hány órakor ) történt és mit fogyasztott azt megelőzően.

13. PSA, fPSA, proPSA vizsgálathoz szükséges információk

Mintavétel:
- a (PSA, fPSA, proPSA) teszteléshez szükséges vérmintákat az RDV (végbélen át ujjal történő prosztatavizsgálat), prosztatamasszázs, transzrektális (végbélen át zajló) ultrahangvizsgálat és a prosztatabiopszia előtt kell levenni. Ezek a beavatkozások emelkedett PSA, fPSA és proPSA értéket okozhatnak. Ajánlott a biopszia és a vérvizsgálat között hat hetes várakozási periódus.
- intenzív fizikai testedzés (pl. hosszú ideig tartó kerékpározás), nemi aktus is megemelheti az értékeket.
- prosztatát érintő fertőzés emelkedett értékekhez vezethet.

      14. Fontos információk a Táplálék intolerancia/allergia vizsgálatokhoz

Nem szükséges éhgyomorra érkezni a vérvételre ezekhez a vizsgálatokhoz!

Táplálék intolerancia vizsgálat (46 tápanyag)

Ennél a panelnél az eredményközlés "negatív", "gyengén pozitív", "pozitív" formában történik. Színreakció alapján történik a leolvasás, a 46-os tesztben nem adunk ki pontos számértéket.

Fals negatív eredmények

Megtévesztő eredmények az ételérzékenység vizsgálat során:
Kérjük vegye figyelembe, hogy olyan ételek, melyeket már régen fogyasztott, alacsony ételintolerancia reakciót adhatnak. Ha a szervezet nincs kitéve az adott étel hatásainak, akkor a kimutatandó antitestek termelése lecsökken, így a Táplálék intolerancia (46) és (221) nem feltétlenül mutat érzékenységet.

A vizsgálat eredménye akkor lesz pontos, ha nem diétázik, mindenből enni kell egy kicsit 2-3 hétig, hogy mérni tudjuk a szervezete reakcióját (kivéve azt, amire bizonyítottan allergiás, pl.,mogyoró)

A vizsgálat a mintavételt megelőző 3 hétben fogyasztott ételek ellen termelődött IgG ellenanyagokra ad felvilágosítást. Az ezen periódus alatt étrendben nem szereplő táplálék negativitása nem jelenti azt, hogy fogyasztása nem fog intoleranciát okozni. Ezért mind az ételallergia, mind a táplálékintolerancia vizsgálatok esetében javasolható, hogy a vérvételt megelőző hetekben, leginkább 1 hónapban változatos, kiegyensúlyozott étrendet folytasson, ellenkező esetben álnegatív eredmény születhet. Természetesen ez akkor igaz, ha valamely anyaggal szemben nincsenek heves panaszai, tünetei, mert persze azt az élelmiszert ne fogyassza.

Továbbá:

A szteroidok és immunszupresszáns gyógyszerek, melyeket például autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják a Táplálék intolerancia (46) és (221) tesztek eredményeit.

A 3 év alatti gyermekeknél nem javasoljuk a Táplálék intolerancia (46) és (221) teszteket, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.
Terhesség alatt sem javasoltak az említett tesztek, mert a magzat fejlődő immunrendszere befolyásolhatja az anya ételreakcióit.

 

További kérdések feltehetők a fórumon.Menü

 Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet az info.centrumlab[kukac]synlab.com e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg