Centrum Lab

Vizsgálat - Hbc IgM AT (anti-HBc IgM)

A hepatitis B vírus (HBV) kizárólagosan az embereket megbetegítő vírus, világszerte megtalálható. A HBV fertőzés eloszlása nagyon különböző földrajzi területektől függően és a populációs csoportok között (veszélyeztetettek: egészségügyi dolgozók, kábítószerfüggő- és több szexuális partnerrel bíró egyének, politranszfundáltak, hemodializált betegek, fertőzött személy közeli hozzátartozói, fertőzött anyák újszülöttei). A vírus átvitele parenterális érintkezéssel lehetséges, terjedhet vérrel vagy vérből származó termékekkel, szexuális kapcsolat során vagy perinatálisan az anyáról az újszülöttre. Klinikai megjelenése az enyhe tünetmentes fertőzéstől a súlyos, halálos kimenetelű májgyulladásig bármilyen lehet. A fertőzött felnőttek több mint 90%-ában akut, magától gyógyuló fertőzés formájában zajlik, sárgasággal és kóros májfunkció értékekkel, az esetek 0,1 – 0,5 %-ában fulmináns hepatitis képében zajlanak le. A gyógyulás krónikus következmények nélkül következik be.

A krónikus májbetegség az az állapot, amikor a fertőzés hat hónapnál hosszabb ideig tart, a hepatitis B fertőzés ismert következménye, és rendszerint egyre súlyosbodó állapotot takar, a fertőzött felnőtt lakosság 5-10 %-ában, a csecsemők körében azonban az esetek akár 90 %-ában is előfordulhat perinatális fertőzést követően. Krónikus HBV hordozókban nincs jele a folyamatos májkárosodásnak, azonban a fertőzés fennáll, és a hordozó terjesztheti a vírust. Jelenleg kb. 300 millió ember a vírus krónikus hordozója. A hordozóknál a máj különböző súlyosságú károsodása alakulhat ki (cirrózis, hepatocelluláris karcinóma).
A rekombináns HBV vakcinák hozzáférhetősége, és a gyermekek, valamint más fokozott veszélynek kitett személyek egyetemleges immunizálásának ajánlása segít a HBV fertőzés megelőzésében. Ezen kívül a tüneteket enyhítő alfa-interferon kezelés is hozzáférhető. Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelésre pozitív választ adók aránya 40-50% a krónikus aktív hepatitis B-ben szenvedő kiválasztott személyek között.  

A hepatitis B fertőzés osztályozásához több szerológiai marker meghatározása szükséges, amelyek a fertőzés három fázisa során (inkubáció, akut és gyógyuló) jelennek meg. Az első marker, ami az inkubációs fázisban jelenik meg (néhány héttel a vírussal történt érintkezést követően) a szérumban a hepatitis B felületi antigén (HBsAg, Australia antigén), ennek az antigénnek a jelenléte jelzi a fennálló HBV fertőzést. Az IgM és össz anti-HBc röviddel (két hét – négy hónap között), a klinikai betegség ideje alatt, a HBsAg megjelenése után jelenik meg, mikor a beteg még rendszerint tünetmentes, és csúcsát az akut fázisban éri el, közvetlenül az anti-HBs megjelenése előtt. A mag (core) antigénnel szemben termelődött IgM ellenanyagok szintje a szövődményekkel nem járó akut fertőzésben csökken, míg az IgG antitest évekig perzisztál. Az anti-HBc szintén emelkedik krónikus HBV fertőzésekben.
IgM és össz anti-HBc jelenléte a fennálló vagy lezajlott HBV fertőzés jele. Ezek a tesztek egyéb HBV szerológiai markerekkel együtt használhatók a HBV fertőzés laboratóriumi diagnosztizálására vagy annak követésére.

Eredmények interpretálása

 • Nem reaktív: < 9 U/ml (negatív). Ez azt jelenti, hogy a páciens aktuálisan nem fertőzött HBV-vel. Nem reaktív eredmény nem zárja ki az aktuálisan fennálló elsődleges fertőzést. Javasolt a HBV fertőzés stádiumának meghatározása más HBV szerológiai markerekkel.
 • Reaktív: ≥11 U/ml (pozitív). A reaktív eredmény a fennálló HBV fertőzés feltehető diagnózisának bizonyítékaként tekinthető. További vizsgálatokra van szükség egyéb HBV szerológiai markerekkel a HBV fertőzés megerősítésére.
 • Kétes: < 11 U/ml és > 9 U/ml, ezeket párhuzamosan újra kell mérni.
 • Ha mind a három eredmény (az eredeti és a két ismétlés) ≥10 U/ml, a minta reaktív anti-HBc IgM-re.
 • Ha mind a három eredmény (az eredeti és a két ismétlés) < 10 U/ml, a minta nem reaktív anti-HBc IgM-re.
 • A kétesnek talált eredményű pácienseket szorosan ellenőrizze kb. egy hetes időtartamig, hogy meghatározza, hogy az IgM anti-HBc eredmény reaktívvá válik-e, vagyis >11 U/ml (hepatitis B fertőzés esetén), vagy nem lesz reaktív, vagyis
 • A szerokonverzió meghatározásához két szérumot kell venni három-négy hét különbséggel, a fertőzés akut és gyógyuló stádiumában.
 • Az anti-HBc IgM kimutatása annak a feltételezett információnak a megerősítésére használható, hogy a páciensnek van-e fennálló akut vagy tünetmentes hepatitis B fertőzése. Kiegészítő laboratóriumi és klinikai adatok, beleértve egyéb hepatitis B szerológiai markereket, kell használni a HBV betegség stádiumának meghatározására
 • A vizsgálatot a Hepatitis B vírus vizsgálata – 2. panel részeként végezzük abban az esetben, ha a Hepatitis B vírus vizsgálata – 1. panel eredményi vírusfertőzésre (akut vagy krónikus) utalnak.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

 • A különböző laboratóriumokban mért eredmények eltérőek lehetnek.
 • Anti-HBc vizsgálatot zavarhatja a mintában található emelkedett szérum albumin szint.
 • Az emberi szérumban lévő heterofil antitestek zavarhatják a vizsgálatot. Lipémia, erős szennyeződés a vizsgálatot zavarja.
 • Hemolízis a minta laboratóriumba érkezés előtti nem megfelelő kezelését jelezheti, ezért az ilyen eredményeket óvatosan kell kezelni.

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: ide)

Vizsgálatra jelentkezés

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

 • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
 • Vérvétel után
 • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

 

 vissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg