Centrum Lab

Vizsgálat - HBs AT (anti-HBs)

A hepatitis B vírus (HBV) kizárólagosan az embereket megbetegítő vírus, világszerte megtalálható. A HBV fertőzés eloszlása nagyon különböző földrajzi területektől függően és a populációs csoportok között (veszélyeztetettek: egészségügyi dolgozók, kábítószerfüggő- és több szexuális partnerrel bíró egyének, politranszfundáltak, hemodializált betegek, fertőzött személy közeli hozzátartozói, fertőzött anyák újszülöttei). A vírus átvitele parenterális érintkezéssel lehetséges, terjedhet vérrel vagy vérből származó termékekkel, szexuális kapcsolat során vagy perinatálisan az anyáról az újszülöttre. Klinikai megjelenése az enyhe tünetmentes fertőzéstől a súlyos, halálos kimenetelű májgyulladásig bármilyen lehet. A fertőzött felnőttek több mint 90%-ában akut, magától gyógyuló fertőzés formájában zajlik, sárgasággal és kóros májfunkció értékekkel, az esetek 0,1 – 0,5 %-ában fulmináns hepatitis képében zajlanak le. A gyógyulás krónikus következmények nélkül következik be.
A krónikus májbetegség az az állapot, amikor a fertőzés hat hónapnál hosszabb ideig tart, a hepatitis B fertőzés ismert következménye, és rendszerint egyre súlyosbodó állapotot takar, a fertőzött felnőtt lakosság 5-10 %-ában, a csecsemők körében azonban az esetek akár 90 %-ában is előfordulhat perinatális fertőzést követően. Krónikus HBV hordozókban nincs jele a folyamatos májkárosodásnak, azonban a fertőzés fennáll, és a hordozó terjesztheti a vírust. Jelenleg kb. 300 millió ember a vírus krónikus hordozója. A hordozóknál a máj különböző súlyosságú károsodása alakulhat ki (cirrózis, hepatocelluláris karcinóma).


A rekombináns HBV vakcinák hozzáférhetősége, és a gyermekek, valamint más fokozott veszélynek kitett személyek egyetemleges immunizálásának ajánlása segít a HBV fertőzés megelőzésében. Ezen kívül a tüneteket enyhítő alfa-interferon kezelés is hozzáférhető. Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelésre pozitív választ adók aránya 40-50% a krónikus aktív hepatitis B-ben szenvedő kiválasztott személyek között.


A hepatitis B fertőzés osztályozásához több szerológiai marker meghatározása szükséges, amelyek a fertőzés három fázisa során (inkubáció, akut és gyógyuló) jelennek meg. Az első marker, ami az inkubációs fázisban jelenik meg a szérumban a hepatitis B felületi antigén (HBsAg, Australia antigén). Ennek az antigénnek a jelenléte jelzi a fennálló HBV fertőzést, és kimutatható min az akut fázisban, mind pedig a krónikus hordozókban. A HBsAg-vel szembeni antitestek általában a HBsAg-t követően két héttel jelennek meg, hatásukra az antigén el is tűnik a vérből, rendszerint 6 hónappal a fertőzést követően, és jelenlétük a gyógyulásnak és az immunitásnak a jele. Ez az antitest válasz néhány hónap alatt éri el a csúcsértékét, és lassan csökken évek alatt. A HBV ellen vakcinált egyének többsége szintén kimutatható mennyiségű anti-HBs-t tartalmaz. Azonban ismert néhány beteg, akiknek van HBsAg ellen termelődött antiatestük, és mégis szubklinikus fertőzés alakult ki. A HBsAg antitestek jelenlétét nem lehet egyedüli markerként használni a hepatitis B fertőzés elleni védettség meghatározására. Védőoltás tervezése a kockázati csoportok estében az anti-HBs koncentráció meghatározásán alapszik.

Eredmények interpretálása

 • Nem reaktív: < 10 mIU/ml (negatív). Ez azt jelenti, hogy HBsAg elleni antitesteket nem mutatott ki a vizsgálat a páciens mintában, vagy az immunitás a védő szint alatt van.
 • Reaktív: ≥10 mIU/ml (pozitív). A reaktív eredmény jelzi, hogy HBsAg elleni antitestek vannak jelen, és ezeket kimutatta a vizsgálat a páciens mintában. Ez rendszerint védettséget jelent a fertőzéssel szemben.
 • A szerokonverzió meghatározásához két szérumot kell venni három-négy hét különbséggel, a fertőzés akut és gyógyuló stádiumában. Az akut fázis mintáját meg kell őrizni, és párhuzamosan kell mérni a gyógyulási fázis mintájával.
 • Nem reaktív eredmény nem jelenti azt, hogy a páciens nem fertőződött HBV-vel, vagy hogy nem vakcinálták HBV-vel szemben. A páciens mintát egyéb szerológiai markerek jelenlétére is vizsgálni kell.
 • Az anti-HBs antitestek egyedüli vizsgálata nem elegendő az előző fertőzés meghatározására.
 • A vizsgálat nem tesz különbséget a vakcináció miatti immunválasz és a természetes HBV-vel történt fertőzés okozta immunválasz között. Annak meghatározására, hogy az immunizáltság védőoltás vagy HBV fertőzés következménye-e, az össz anti-HBc vizsgálatot lehet elvégezni.
 • A vizsgálatot a Hepatitis B vírus vizsgálata – 1. panel részeként végezzük.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

 • A különböző laboratóriumokban mért eredmények eltérőek lehetnek.
 • Ha a beteg nagydózisú biotin terápiában (> 5 mg/nap) részesül, nem szabad mintát venni legalább az utolsó dózist követő 8 órán belül.

Fontos információk hepatitis/HIV vizsgálat előtt (kérjük kattintson: ide)

Vizsgálatra jelentkezés

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

 • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
 • Vérvétel után
 • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

 vissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg