Centrum Lab

Vizsgálat - NSE (neuron specifikus enoláz)

A neuron-specifikus enoláz vagy másképpen γ-enoláz magas koncentrációban elsősorban a neuronokban és neuro-endokrin sejtekben, illetve a belőlük kiinduló daganatokban mutathatók ki. Az NSE-mérés leginkább kissejtes tüdőrák és neuroblasztóma esetén a terápia hatékonyságának ellenőrzésére, illetve állapotuk változásának megítélésére használatos.

Eredmények interpretálása

 • Bronchiális karcinóma: A kissejtes bronchiális karcinóma monitorozásnál az NSE tekinthető az elsődlegesen választandó tumor-markernek, a nem kissejtes bronchiális karcinómák esetén a CYFRA 21-1 a jobb marker. Nem mutatható ki korreláció a daganat áttétének lokalizációja, vagy esetleges agyi metasztázis jelenléte között, viszont szoros összefüggés van a betegség kiterjedtsége vonatkozásában. A kemoterápiás kezelésre adott válaszként az első terápiás ciklus után a tumorsejtek szétesése következtében szintjének átmeneti emelkedése észlelhető. Ezt követően az értékek gyors csökkenése észlelhető. A terápiára nem-, vagy nem megfelelő mértékben reagáló esetekben folyamatosan magas értékek mérhetőek. Remisszió idején a betegek 80-96%-ánál normál értékek mérhetőek. Emelkedő értékek a betegség kiújulására utalnak.
 • Neuroblasztóma: Az érintett gyermekek 62%-ánál 30 μg/l feletti NSE szérumszinteket találtak. Szignifikáns összefüggés van a mért kóros értékek gyakorisága, illetve nagyságrendje és a betegség előrehaladottsága között.
 • Apudóma: Az esetek 34%-ában > 12,5 μg/l NSE szintek mérhetők.
 • Seminóma: A betegek 68-73%-ánál szignifikáns NSE emelkedés mérhető. Felhasználható összefüggés áll fenn a betegség klinikai lefolyása és a mért értékek között.
 • Egyéb tumorok: A nem tüdő eredetű rosszindulatú megbetegedések 22%-ánál találtak 25 μg/l -t meghaladó értékeket. Agytumorok csak elvétve járnak emelkedett szérum NSE szintekkel. A szerv-korlátozott veserákok 14%-ában, az áttétet adó veserákok 46%-ában találtak emelkedett értékeket, melyek független prognosztikai faktorként összefüggést mutatnak a betegség állapotával.
 • Jóindulatú betegségek: > 12 μg/l koncentrációkat találtak olyan betegek esetében, akik jóindulatú tüdőbetegségben, illetve agyi betegségben szenvedtek.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

 • Hemolizált, vagy nem megfelelően centrifugált (pl. megnyúlt állásidő a centrifugálást megelőzően) mintákban emelkedett mérési eredményeket okozhat.
 • Ha a beteg nagydózisú biotin terápiában (> 5 mg/nap) részesül, nem szabad mintát venni legalább az utolsó dózist követő 8 órán belül.

Vizsgálatra jelentkezés

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

 • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
 • Vérvétel után
 • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

 

 

 vissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg