Centrum Lab

Vizsgálat - Kalcium (Ca)

Vérvétel-vizsgálat leírásaKalcium szerepe
Tünetek
Vérvételi eredmények magyarázata
Vizsgálatra jelentkezés

Kalcium meghatározás

Az emberi szervezet kalcium tartalmának kb. 99%-a a csontállományban található, túlnyomó részt hidroxilapatit formájában, a fennmaradó 1% az extracelluláris térben található. Intracellulárisan számos enzim aktivátoraként, valamint  egyes hormonok hatásmechanizmusaiban vesz részt. Az extracelluláris folyadék kalciuma cserélődhet a csontokéval, emellett a hidroxilapatit olyan tartalékot is jelent, amelyből szükség esetén gyorsan mobilizálható a kalcium.  A vérben három formában található: 50% ionizált, biológiailag aktív, 40% fehérjéhez kötve, 10% citrát-, foszfát-, hidrogénkarbonát-, laktát-komplexben. A kalcium-anyagcsere szabályozása szorosan kapcsolódik a foszfátháztartáséhoz, ezért a két anyag szérumkoncentrációját és vizelettel való kiválasztását együtt kell vizsgálni és megítélni. A kalcium-foszfát anyagcsere szabályozását a szérum kalcium szint határozza meg. A szabályozásban három hormon (parathormon, kalcitonin, 1,25-dihidroxikolekalciferol  /D vitamin/) vesz részt, ezek tartják állandó szinten az extracelluláris kalciumkoncentrációt a bélből való felszívódás, csontokból történő felszabadulás-lerakódás, valamint a vesekiválasztás mértéke révén.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Emellett a következő állapotokban javasolt vizsgálata: vesekárosodás, magas kalciumszintre utaló panaszok (gyengeség, étvágytalanság, hasi fájdalom, hányinger, hányás), alacsony kalciumszint gyanúja (izomgörcsök, hasi görcsök), pajzsmirigy megbetegedései, daganatok, bélbetegségek.

Eredmények interpretálása

Magas kalciumszint lehetséges okai: hiperparatireózis, karcinóma csontáttéttel vagy anélkül, plazmocitóma, paraneoplasztikus szindróma, granulomatózus betegségek, szarkoidózis, D-vitamin-intoxikáció,  Addison-kór, előrehaladott krónikus májbetegség.
Alacsony kalciumszint lehetséges okai: alacsony albuminszint, magas foszfátszint, veseelégtelenség, hipoparatireózis, D-vitamin hiány és rezisztencia, oszteomalácia, cöliákia és más malabszorpciós állapotok, renális-tubuláris acidózis, akut hasnyálmirigy gyulladás.

Vizsgálatra jelentkezés

 

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

 

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

  • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
  • Vérvétel után
  • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

 vissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg