Centrum Lab

Vizsgálat - Toxoplasma IgG, IgM

A Toxoplasma gondii egy obligát intracelluláris parazita, ami a legtöbb emlőst, köztük az embert is képes megfertőzni. A kórokozó a táplálkozás során jut a szervezetbe a nem kellően hőkezelt étellel. Szerte a világon a felnőtt lakosság 25-30%-a lehet fertőzött. Bár a toxoplazmózis különböző formákban jelentkezhet, a fertőzések rendszerint klinikailag tünetmentesek, és a látens fertőzés rendszerint élethosszig tart. A megjelenő klinikai tünetek hasonlóak a mononukleózishoz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fejfájás, rossz közérzet és néha tüdőgyulladás és szívizomgyulladás.Mint más látens fertőzés esetén, az akut toxoplazma fertőzés komoly következményekkel járhat immunkompromittált egyénekben és újszülöttekben, akik a fertőzést méhen belül kapják el. Az immunszuprimált személyekben kialakulhat agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás vagy pneumonitisz. A veleszületett fertőzés rendszerint az anyai tünetmentes akut fertőzés következménye. Ez a fertőzés koraszüléshez, spontán abortuszhoz vagy halva születéshez vezethet. Az újszülöttekben kialakulhat chorioretinitis, vízfejűség, mikrokefália, agyi meszesedés és pszichomotoros retardáció. A veleszületetten fertőzött gyerekek többsége nem mutat semmiféle tüneteket életük további szakaszában.A toxoplazmózis kezelése a fertőzött személyek szerológiai ellenőrzését igényli. A pontos diagnózis fontos, különösen terhesség idején, mivel a spiramycinnel történő kezelés csökkentheti a magzat kockázatát.A Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitestek jelenlétének mennyiségi meghatározása hasznos lehet a korábbi fertőzés és a fertőzés reaktiválódásának meghatározásában. A Toxoplasma gondii ellen termelődött IgM antitestek kimutatása hasznos az akut fertőzés meghatározásában.

Eredmények interpretálása

- A akut fertőzés diagnózisa nem alapulhat egyetlen vizsgálati eredményen. Ha akut fertőzésre van gyanú, akkor a páciens mintát meg kell vizsgálni mind IgG, mind IgM antitestek jelenlétére.
- Az eredményeket a következő útmutatás szerint kell értelmezni, és új mintát kell kérni, ha szükséges:

Toxoplasma gondii ellen termelődött antitestek Eredmény/értelemzés IgM IgG

Nem reaktív - Nem reaktív
Feltételezhető, hogy a páciens előzőleg nem fertőződött, és nem is zajlik akut Toxoplasma gondii fertőzése. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, vegyen le új mintát 3 héten belül.
Nem reaktív - Reaktív
Akkor kapjuk ezt az eredményt, ha a beteg korábban (több mint egy évvel ezelőtt) fertőződött Toxoplasma gondiival. Nem lehet megállapítani, hogy a betegnek van, vagy nincs reaktivált Toxoplasma fertőzése. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálathoz.
Nem reaktív - Bizonytalan
A páciensnek valószínűleg nincs akut Toxoplasma gondii fertőzése. Annak eldöntése, hogy a páciens korábban fertőződött-e Toxoplasma gondiival, nem lehetséges. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálathoz.
Bizonytalan - Nem reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e. Úgy tűnik, hogy a páciens korábban nem fertőződött Toxoplasma gondiival. Vegyen mintát 3-4 hét múlva a Toxoplasma gondii elleni IgM antitestek meghatározására. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy bizonytalan, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Bizonytalan - Reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy volt mostanában. Úgy tűnik, hogy a páciens korábban fertőződött Toxoplasma gondiival. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a Toxoplasma gondii elleni IgM antitestek meghatározására. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Bizonytalan - Bizonytalan
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy korábban fertőződött-e. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Nem reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy nincs. Mivel a Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitest eredménye nem reaktív, lehet, hogy a mintát a betegség túl korai szakaszában vették le a pontos meghatározáshoz. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta eredménye még mindig reaktív IgM antitestekre, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Reaktív
Mivel a Toxoplasma gondiival szemben termelődött IgM antitest eredménye reaktív, lehet, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van, de ezt nem lehet eldönteni. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta erdménye még mindig reaktív Toxoplasma gondii elleni IgM és IgG antitestekre, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Bizonytalan
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensenk akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy nincs, és hogy korábban fertőződött- e Toxoplasma gondiival. Lehet, hogy a mintát a betegség túl korai szakaszában vették le a pontos meghatározáshoz. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta eredménye még mindig reaktív Toxoplasma gondii elleni IgM-re, és a Toxoplasma gondii elleni IgG reaktí/nem reaktív/kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.

- Különös elővigyázattal kell értékelni a HIV páciensek, az immunszupprimált páciensek eredményeit. A Toxoplasma-specifikus IgG antitestek szintje általában alacsony, és a Toxoplasma-specifikus IgM antitestek szintje nem kimutatható lehet azokban a betegekben, akiknek sérült az immunrendszerük.
- Ha a kezelést elég korán elkezdik, az antitest termelés csökken, és az IgG és IgM szintek alacsonyak maradnak és évekig kimutathatók. Az antitestek folyamatos kimutathatósága vagy hiánya nem használható a terápia sikerességének vagy sikertelenségének meghatározására.
- A reaktív teszt eredmény nem valós azokban a betegekben, akik vértranszfúzióban részesültek, vagy más véralkotót kaptak a megelőző néhány hónapban.- A különböző laboratóriumokban mért eredmények eltérőek lehetnek.Toxoplasma gondii IgG:
- Nem reaktív: < 6,5 IU/ml (negatív). (nem kell a számszerű értéket közölni).
- Bizonytalan: ≥ 6,5 IU/ml és < 8,0 IU/ml. Ez azt jelenti, hogy közepes mennyiségű Toxoplasma gondii elleni IgG van a mintában, ezért azt újra kell vizsgálni. Azon minták pácienseitől, amelyek ezt követően is „kétes” eredményt adnak, egy második mintát is le kell venni, ha lehetséges, egy elfogadható időtartamon belül (pl. 1 hét).
- Reaktív: ≥ 8,0 IU/ml. Ez lezajlott fertőzés jele.
- Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitestek jelenléte az organizmussal való korábbi találkozás jele.
Toxoplasma gondii IgM:
- i < 0,9 = negatív (nem reaktív). Ez azt jelenti, hogy Toxoplasma gondii IgM antitestek nem találhatók a mintában.
- 0,9 < i < 1,1 = bizonytalan. Ezeket a mintákat újra kell vizsgálni. Ha az eredmény továbbra is bizonytalan, akkor a mérést új mintával meg kell ismételni (1 héten belül).
- i > 1,1 = pozitív (reaktív). Ez azt jelenti, hogy Toxoplasma gondii IgM antitestek találhatók a mintában, ami a Toxoplasma gondii-val fennálló akut fertőzést jelenti.
- Toxoplazmával fertőzött személyek nem biztos, hogy kimutatható szintű IgM antitestet tartalmaznak közvetlenül a tünetek megjelenése előtt, vagy a tünetek megjelenésekor.
- Specifikus IgM antitestek mutathatók ki rendszerint azokban a betegekben, akiknek primer akut fertőzése zajlik, de megtalálható azokban is, akikben reaktiválódott a fertőzés, vagy ismételten fertőződtek, és néha azokban a páciensekben is, akiknél nincs más jele a fennálló fertőzésnek.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

- Az emberi szérumban lévő heterofil antitestek zavarhatják a vizsgálatot.
- Hemolízis a minta laboratóriumba érkezés előtti nem megfelelő kezelését jelezheti, ezért az ilyen eredményeket óvatosan kell kezelni.
- Lipémia, erős szennyeződés a vizsgálatot zavarja

Rendelhetőség, ismételhetőség:

- Nincs korlátozás.

Vizsgálatra jelentkezés

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

  • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
  • Vérvétel után
  • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

Kapcsolódó anyagok

TORCHvissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!


Tájéloztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy  technikai okok miatt az egészségpénztári kártyát átmenetileg nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!


     ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg