Centrum Lab

Vizsgálat - Toxoplasma IgG, IgM

A Toxoplasma gondii egy obligát intracelluláris parazita, ami a legtöbb emlőst, köztük az embert is képes megfertőzni. A kórokozó a táplálkozás során jut a szervezetbe a nem kellően hőkezelt étellel. Szerte a világon a felnőtt lakosság 25-30%-a lehet fertőzött. Bár a toxoplazmózis különböző formákban jelentkezhet, a fertőzések rendszerint klinikailag tünetmentesek, és a látens fertőzés rendszerint élethosszig tart. A megjelenő klinikai tünetek hasonlóak a mononukleózishoz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fejfájás, rossz közérzet és néha tüdőgyulladás és szívizomgyulladás.Mint más látens fertőzés esetén, az akut toxoplazma fertőzés komoly következményekkel járhat immunkompromittált egyénekben és újszülöttekben, akik a fertőzést méhen belül kapják el. Az immunszuprimált személyekben kialakulhat agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás vagy pneumonitisz. A veleszületett fertőzés rendszerint az anyai tünetmentes akut fertőzés következménye. Ez a fertőzés koraszüléshez, spontán abortuszhoz vagy halva születéshez vezethet. Az újszülöttekben kialakulhat chorioretinitis, vízfejűség, mikrokefália, agyi meszesedés és pszichomotoros retardáció. A veleszületetten fertőzött gyerekek többsége nem mutat semmiféle tüneteket életük további szakaszában.A toxoplazmózis kezelése a fertőzött személyek szerológiai ellenőrzését igényli. A pontos diagnózis fontos, különösen terhesség idején, mivel a spiramycinnel történő kezelés csökkentheti a magzat kockázatát.A Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitestek jelenlétének mennyiségi meghatározása hasznos lehet a korábbi fertőzés és a fertőzés reaktiválódásának meghatározásában. A Toxoplasma gondii ellen termelődött IgM antitestek kimutatása hasznos az akut fertőzés meghatározásában.

Eredmények interpretálása

- A akut fertőzés diagnózisa nem alapulhat egyetlen vizsgálati eredményen. Ha akut fertőzésre van gyanú, akkor a páciens mintát meg kell vizsgálni mind IgG, mind IgM antitestek jelenlétére.
- Az eredményeket a következő útmutatás szerint kell értelmezni, és új mintát kell kérni, ha szükséges:

Toxoplasma gondii ellen termelődött antitestek Eredmény/értelemzés IgM IgG

Nem reaktív - Nem reaktív
Feltételezhető, hogy a páciens előzőleg nem fertőződött, és nem is zajlik akut Toxoplasma gondii fertőzése. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, vegyen le új mintát 3 héten belül.
Nem reaktív - Reaktív
Akkor kapjuk ezt az eredményt, ha a beteg korábban (több mint egy évvel ezelőtt) fertőződött Toxoplasma gondiival. Nem lehet megállapítani, hogy a betegnek van, vagy nincs reaktivált Toxoplasma fertőzése. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálathoz.
Nem reaktív - Bizonytalan
A páciensnek valószínűleg nincs akut Toxoplasma gondii fertőzése. Annak eldöntése, hogy a páciens korábban fertőződött-e Toxoplasma gondiival, nem lehetséges. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálathoz.
Bizonytalan - Nem reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e. Úgy tűnik, hogy a páciens korábban nem fertőződött Toxoplasma gondiival. Vegyen mintát 3-4 hét múlva a Toxoplasma gondii elleni IgM antitestek meghatározására. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy bizonytalan, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Bizonytalan - Reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy volt mostanában. Úgy tűnik, hogy a páciens korábban fertőződött Toxoplasma gondiival. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a Toxoplasma gondii elleni IgM antitestek meghatározására. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Bizonytalan - Bizonytalan
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy korábban fertőződött-e. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta IgM antitestekre vonatkozó eredménye reaktív vagy kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Nem reaktív
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy nincs. Mivel a Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitest eredménye nem reaktív, lehet, hogy a mintát a betegség túl korai szakaszában vették le a pontos meghatározáshoz. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta eredménye még mindig reaktív IgM antitestekre, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Reaktív
Mivel a Toxoplasma gondiival szemben termelődött IgM antitest eredménye reaktív, lehet, hogy a páciensnek akut Toxoplasma gondii fertőzése van, de ezt nem lehet eldönteni. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta erdménye még mindig reaktív Toxoplasma gondii elleni IgM és IgG antitestekre, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.
Reaktív - Bizonytalan
Nem lehet eldönteni, hogy a páciensenk akut Toxoplasma gondii fertőzése van-e, vagy nincs, és hogy korábban fertőződött- e Toxoplasma gondiival. Lehet, hogy a mintát a betegség túl korai szakaszában vették le a pontos meghatározáshoz. Vegyen új mintát 3-4 hét múlva a további vizsgálatokhoz. Ha az új minta eredménye még mindig reaktív Toxoplasma gondii elleni IgM-re, és a Toxoplasma gondii elleni IgG reaktí/nem reaktív/kétes, akkor a páciensnek valószínűleg akut toxoplazmózisa van.

- Különös elővigyázattal kell értékelni a HIV páciensek, az immunszupprimált páciensek eredményeit. A Toxoplasma-specifikus IgG antitestek szintje általában alacsony, és a Toxoplasma-specifikus IgM antitestek szintje nem kimutatható lehet azokban a betegekben, akiknek sérült az immunrendszerük.
- Ha a kezelést elég korán elkezdik, az antitest termelés csökken, és az IgG és IgM szintek alacsonyak maradnak és évekig kimutathatók. Az antitestek folyamatos kimutathatósága vagy hiánya nem használható a terápia sikerességének vagy sikertelenségének meghatározására.
- A reaktív teszt eredmény nem valós azokban a betegekben, akik vértranszfúzióban részesültek, vagy más véralkotót kaptak a megelőző néhány hónapban.- A különböző laboratóriumokban mért eredmények eltérőek lehetnek.Toxoplasma gondii IgG:
- Nem reaktív: < 6,5 IU/ml (negatív). (nem kell a számszerű értéket közölni).
- Bizonytalan: ≥ 6,5 IU/ml és < 8,0 IU/ml. Ez azt jelenti, hogy közepes mennyiségű Toxoplasma gondii elleni IgG van a mintában, ezért azt újra kell vizsgálni. Azon minták pácienseitől, amelyek ezt követően is „kétes” eredményt adnak, egy második mintát is le kell venni, ha lehetséges, egy elfogadható időtartamon belül (pl. 1 hét).
- Reaktív: ≥ 8,0 IU/ml. Ez lezajlott fertőzés jele.
- Toxoplasma gondii ellen termelődött IgG antitestek jelenléte az organizmussal való korábbi találkozás jele.
Toxoplasma gondii IgM:
- i < 0,9 = negatív (nem reaktív). Ez azt jelenti, hogy Toxoplasma gondii IgM antitestek nem találhatók a mintában.
- 0,9 < i < 1,1 = bizonytalan. Ezeket a mintákat újra kell vizsgálni. Ha az eredmény továbbra is bizonytalan, akkor a mérést új mintával meg kell ismételni (1 héten belül).
- i > 1,1 = pozitív (reaktív). Ez azt jelenti, hogy Toxoplasma gondii IgM antitestek találhatók a mintában, ami a Toxoplasma gondii-val fennálló akut fertőzést jelenti.
- Toxoplazmával fertőzött személyek nem biztos, hogy kimutatható szintű IgM antitestet tartalmaznak közvetlenül a tünetek megjelenése előtt, vagy a tünetek megjelenésekor.
- Specifikus IgM antitestek mutathatók ki rendszerint azokban a betegekben, akiknek primer akut fertőzése zajlik, de megtalálható azokban is, akikben reaktiválódott a fertőzés, vagy ismételten fertőződtek, és néha azokban a páciensekben is, akiknél nincs más jele a fennálló fertőzésnek.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

- Az emberi szérumban lévő heterofil antitestek zavarhatják a vizsgálatot.
- Hemolízis a minta laboratóriumba érkezés előtti nem megfelelő kezelését jelezheti, ezért az ilyen eredményeket óvatosan kell kezelni.
- Lipémia, erős szennyeződés a vizsgálatot zavarja

Rendelhetőség, ismételhetőség:

- Nincs korlátozás.

Vizsgálatra jelentkezés

 

Online vizsgálatara jelentkezés esetén 5% kedvezményt biztosítunk, mely a csomagok megrendelésére nem vonatkozik, mivel azok jelentős árengedménnyel vehetők igénybe.

Mintavétellel kapcsolatos kérdések

  • Hogyan történik a vérvétel? Milyen környezetben, ki végzi és mikor kapja meg a leleteket?
  • Vérvétel után
  • Vérvételi eredmény

A fenti kérdésekre választ kaphat a linkre kattintva.

További kérdések feltehetők a fórumon.

Kapcsolódó anyagok

TORCHvissza

Menü

  Hepatitis, HIV vizsgálat előtt!
         Fontos információk!!
                   


Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné vérvételre hozni,
minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges!

 


 ÁLLÁSAJÁNLAT!

8 órás laborasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség,
- laboratóriumi gyakorlat
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

8 órás segédasszisztens kollégát keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- középiskolai végzettség,
- felhasználói szintű számítógépes ismeret
Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h)

Vérvételes kollégákat keresünk
Munkavégzés helye: Bp. Mammut II.
A munkavégzéshez szükséges:
- egészségügyi szakképzettség,
- vérvételi/adminisztrációs gyakorlat
Munkaidő: napi 4/8 óra

4 órás takarító munkatársat keresünk
Munkavégzés: Bp. II. ker. Mammut II.
Munkaidő: 6-10 h

4/6/8 órás szállító kollégát keresünk
Munakavégzés helye: Budapest / Vidék
Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h
A munkavégzéshez szükséges:

B Kategóriás jogosítvány
A szállítás személygépkocsival történik

Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát.
A munkavégzéshez szükséges:

- laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség
- laboratóriumi gyakorlat
- vérvételi gyakorlat
Munkaidő: 7-15 h
Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.


Az állásokra jelentkezni kizárólag fényképes, szakmai önéletrajzzal lehet a vanek.edna[kukac]centrumlab.hu e-mail címen.
Az e-mail tárgymezőben, kérnénk a megpályázott pozíció megjelölését, valamint szíveskedjenek csatolni a végzettséget igazoló okmányok másolatát és a motivációs levelet - melyben a fizetési igény is szerepel.


Vizsgálat kereső


Közösség

Tanúsítvány

Certop_MIR-IBIR_1-HU.jpg